Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Vad kan jag bli efter Barn-och fritidsprogrammet?
Vad kan jag bli om jag går i barn i fritid i inriktning socialt? Utan att man pluggar mer än 1 år efter gymnasiet?
Svar:

Hej,

Beroende på vilka kurser du väljer att födjupa dig inom kan du till exempel jobba som barnskötare, elevassistent, personlig assistent, väktare och personlig tränare efter att du gått Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Pedagogiskt och socialt arbete.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad läser man på Barn-och fritidsprogrammet?
Om man studera på barn Och fritids programmet jobbar man med barn eller med äldre?
Svar:

Hej,

Barn- och fritidsprogrammet har tre inriktningar: Socialt arbete, pedagogiskt arbete eller fritid och hälsa. Barn- och fritidsprogrammet passar bra för dig som vill arbeta som till exempel barnskötare, personlig assistent, personlig tränare eller kanske vidareutbilda dig till polis eller socionom. Det är ingen inriktning som går in på vård av äldre om det var det du tänkte på. Läs på mer om Barn- och fritidsprogrammet här: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan man bli barnskötare eller elevassistent efter Barn- och fritids programmet?
Hej!
Blir man utbildad barnskötare/elevassistent oavsett vilken inriktning man väljer på barn och fritids programmet?
Svar:

Hej,

Det är inriktningen Pedagogiskt arbete som ger dig kunskaper inom barn och ungdomars utveckling, deras rättigheter samt om olika pedagogiska arbeten. Det är den här linjen som förbereder bäst för om du vill bli barnskötare eller elevassistent. Men du kan söka vidareutbildning eller jobb inom dessa yrken oavsett vilken inriktning eller gymnasieprogram du går. Här kan du läsa mer om yrket barnskötare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnskotare-11057 och här elevassistent: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/elevassistent-11935.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag få högskolebehörighet efter Barn-och fritidsprogrammet?
Hej jag funderar på att gå Barn och fritidsprogrammet med inriktning pedagogik. Jag undrar om jag kan lägga till kurser så att linjen blir högskoleförberedande och kan då läsa vidare efter gymnasiet? MVH Clara
Svar:

Hej Clara,

Ja, man har rätt att lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Men sedan måste du tänka på att många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. Om du vet vad du skulle vilja läsa på högskola/universitet så kan du kolla upp vilken behörighet som krävs för just den kursen eller programmet. Läs mer om högskolebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag bli barnmorska efter Barn-och fritidsprogrammet?
Kan jag läsa till barnmorska om jag går in i barn och fritidsprogrammet alltså jag vill bli pedagog sen vill jag plugga till barnmorska
Svar:

Hej,

Man måste vara en utbildad sjuksköterska för att sedan fortsätta till barnmorska. Behörighetskraven för sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Alla dessa kurser läser man tyvärr inte direkt på Barn-och fritidsprogrammet. För att det är ett yrkesförberedande program behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om svenska och engelska. Sedan behöver du även lägga till naturkunskap 2 och matte 2 för att bli behörig. Här kan du se programstrukturen för Barn-och fritidsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet.

Sammanlagt blir det 4 extra kurser. Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2. Här kan du läsa mer om bli barnmorska och vad man kan tänka på: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnmorska-11854.  Du kan prata med din Studie- och yrkesvägledare som kan gå igenom programmen med dig och hjälpa dig reda ut alla dina tankar om gymnasiet!

Lycka till med valet! /Petra, SYV

Kan jag bli kurator efter Barn-och fritidsprogrammet?
Hej! Finns det möjlighet att utbilda sig till kurator om man går barn och fritid programmet på gymnasiet?
Svar:

Hej,

För att bli kurator så ska du läsa socionomprogrammet på högskola/universitet. För att blir behörig till socionomprogrammet behövs följande kurser: Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Sedan krävs också den grundläggande högskolebehörigheten. Så prata med din Studie- och yrkesvägledare på din skola om möjligheten att lägga till de kurserna om du redan går på Barn och fritids programmet.

Här kan du läsa mer om yrket kurator: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/kurator-11438.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan man bli efter Barn- och fritidsprogrammet?
hej jag undrar om efter barn och fritid programmen
om jag läser ett år sen vad kan jag bli ........vilken yrke får jag snapp och smidigt ?
eller om jag fortsätter att läsa högskolan ....? polis får man bli nåt sånt ?
Svar:

Hej, 

Barn- och fritidsprogrammet har tre inriktningar, Fritid och hälsa, Pedagogiskt arbete samt Socialt arbete. Efter inriktningen Fritid och hälsa kan du t.ex. arbeta som personlig tränare eller personal inom idrott och fritidsanläggningar. Inriktningen Pedagogiskt arbete fokuserar på barn och ungas utveckling, rättigheter och pedagogiska arbeten. Efter den inriktningen kan du arbeta som barnskötare på t.ex. en förskola eller som elevassistent. Till sist fokuserar inriktningen Socialt arbete på sociala ärenden och hur man bemöter människor i olika situationer. Man kan arbeta som t.ex. väktare eller personlig assistent efter inriktningen. Här kan du läsa om programmet, alla inriktningar samt vad man kan arbeta som efteråt: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. Programmet är 3 år långt och man måste ta yrkesexamen för att vara behörig att arbeta inom dessa områden. Alltså måste du uppnå alla kraven för examen efter alla tre år på gymnasiet, här kan du se vilka krav det finns: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Det är svårt att säga hur enkelt det är att få jobb efter examen, det kan se olika ut från yrke till yrke. T.ex. är det en bra balans mellan antalet barnskötare och efterfrågan, hård konkurrens för personliga tränare medan det är brist på personliga assistenter. Samma sak gäller väktare och poliser, i dagsläget är arbetsmarknaden medelgod för båda jobben och det borde inte vara så svårt att få ett jobb, dock kan det t.ex. bero på var man söker. På vår yrkesguide kan du läsa lite mer om yrkena och se hur prognosen för jobb ser ut: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-barn-och-fritidsprogrammet-12352. 

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan lägga till vissa kurser under din gymnasietid för att få grundläggande behörighet till vidare studier på universitet/högskola. För att bli polis behöver man grundläggande behörighet, men även en särskild behörighet som du kan se här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. Det är bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare tidigt för att se till att du får med dig alla kurser som behövs för att bli behörig till polisyrket, om du vill fortsätta med det. Hinner du inte få med allt under gymnasietiden kan du läsa upp det på t.ex. komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Hur många poäng behöver man för Barn- och fritidsprogrammet?
Hur många meritpoäng behöver man minst för att komma in på barn och fritidsprogrammet?
Svar:

Hej, 

Antagningspoängen kan se olika ut från skola till skola och även mellan olika inriktningar. Antagningspoängen brukar ändras lite från år till år beroende på hur många som söker men du kan titta på förra årets antagningspoäng för att få en idé om hur det ungefär kan se ut i år: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Då väljer du ort/kommun och går vidare därifrån till den skola du är intresserad av för att se hur poängen såg ut. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Kombinera Barn- och fritidsprogrammet med Konståkning?
Hej! Funderar på det här med linjer och gymnasium, jag vill gärna träna och plugga samtidigt.
Jag åker konståkning och lägger mycket tid på det och vill gärna gå ett gymnasium där jag får möjlighet till att även träna på skoltid men vill även plugga inom barn och fritid och gärna med en inriktning som ger jobb efter gymnasiet.
Jag är mycket intresserad i människors psykiska hälsa och ohälsa och vill gärna jobba med något sånt men vet ej vilken inriktning jag ska välja? Vore tacksam för hjälp.
Svar:

Hej, 

Det finns skolor som erbjuder Idrottsprogram (NIU) med inriktning Konståkning där man man kombinera Idrottsutbildningen med ett annat program, vilka program man kan kombinera detta med kan vara olika från skola till skola. Här har jag gjort en sökning med "konståkning" för att se vilka skolor som erbjuder detta, du kan själv välja ort: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=%20konståkning.

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program och syftar till att man kan jobba direkt efter programmet. Du kan läsa mer om de olika inriktningarna och vad man kan jobba som efter varje här: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. T.ex. kan man efter inriktningen Socialt arbete jobba som personlig assistent. Du kan också läsa på om Vård- och omsorgsprogrammet där man inriktar sig lite mer på psykisk hälsa, som du intresserar dig för, och läsa kurser som Psykiatri och Psykologi, och man kan arbeta inom t.ex. hälso- och sjukvård. VO är också ett yrkesförberedande program. Här kan du läsa mer: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet

Lycka till! /Aranja, SYV

Bli psykolog med Barn- och fritidsprogrammet?
Om man går barn och fritid finns nån chans att kunna utbilda sig till psykolog efter gymnasiet??
Svar:

Hej, 

Det finns absolut chanser för det! Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan välja att lägga till vissa kurser för att få grundläggande behörighet. Den särskilda behörigheten till psykolog är: Matematik 2a/2b/ 2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Med Barn- och fritidsprogrammet läser du Samhällskunskap 1a1 men du läser endast Matte 1a, därför behövs ännu en matematikkurs för att bli helt behörig. Här kan du läsa om Barn- och fritidsprogrammet och se poängplanen: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet 

Lycka till! /Aranja, SYV

Visar 1-10 av 28 frågor
1
2
3

Annonser