Visa gymnasium.se som: Mobil

Barn- och fritidsprogrammet (BF) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Barn- och fritidsprogrammet (BF)


22 maj 2018
Kan man bli barnskötare eller elevassistent efter Barn- och fritids programmet?
Hej!
Blir man utbildad barnskötare/elevassistent oavsett vilken inriktning man väljer på barn och fritids programmet?

Svar:

Hej,

Det är inriktningen Pedagogiskt arbete som ger dig kunskaper inom barn och ungdomars utveckling, deras rättigheter samt om olika pedagogiska arbeten. Det är den här linjen som förbereder bäst för om du vill bli barnskötare eller elevassistent. Men du kan söka vidareutbildning eller jobb inom dessa yrken oavsett vilken inriktning eller gymnasieprogram du går. Här kan du läsa mer om yrket barnskötare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnskotare-11057 och här elevassistent: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/elevassistent-11935.

Lycka till! /Petra,SYV

27 apr 2018
Kan jag få högskolebehörighet efter Barn-och fritidsprogrammet?
Hej jag funderar på att gå Barn och fritidsprogrammet med inriktning pedagogik. Jag undrar om jag kan lägga till kurser så att linjen blir högskoleförberedande och kan då läsa vidare efter gymnasiet? MVH Clara

Svar:

Hej Clara,

Ja, man har rätt att lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Men sedan måste du tänka på att många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. Om du vet vad du skulle vilja läsa på högskola/universitet så kan du kolla upp vilken behörighet som krävs för just den kursen eller programmet. Läs mer om högskolebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Lycka till! /Petra,SYV

30 jan 2018
Kan jag bli barnmorska efter Barn-och fritidsprogrammet?
Kan jag läsa till barnmorska om jag går in i barn och fritidsprogrammet alltså jag vill bli pedagog sen vill jag plugga till barnmorska

Svar:

Hej,

Man måste vara en utbildad sjuksköterska för att sedan fortsätta till barnmorska. Behörighetskraven för sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Alla dessa kurser läser man tyvärr inte direkt på Barn-och fritidsprogrammet. För att det är ett yrkesförberedande program behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om svenska och engelska. Sedan behöver du även lägga till naturkunskap 2 och matte 2 för att bli behörig. Här kan du se programstrukturen för Barn-och fritidsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet.

Sammanlagt blir det 4 extra kurser. Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2. Här kan du läsa mer om bli barnmorska och vad man kan tänka på: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnmorska-11854.  Du kan prata med din Studie- och yrkesvägledare som kan gå igenom programmen med dig och hjälpa dig reda ut alla dina tankar om gymnasiet!

Lycka till med valet! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin