Visa gymnasium.se som: Mobil

Barn- och fritidsprogrammet (BF) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Barn- och fritidsprogrammet (BF)


19 sep 2017
Kan man få högskolebehörighet på Barn- och fritidsprogrammet?
Hej!
Jag vill gärna läsa vidare efter gymnasiet, jag undrar om det går att läsa tex barn och fritid men samtidigt få en högskolebehörighet?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill läsa vidare efter gymnasiet! Det går att få högskolebehörighet på alla yrkesförberedande program. För att få grundläggande behörighet om du läser ett yrkesprogram krävs att du lägger till och blir  godkänd i kurserna engelska 6, svenska 2, svenska 3 (alternativt svenska som andraspråk 2 och 3). Om du väljer att gå Barn- och fritidsprogrammet kan du alltså lägga till dessa kurser för att få grundläggande högskolebehörighet. 

Vad som kan vara bra att tänka på är att många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. Om du redan vet vad du vill bli kan du prata med din SYV för att se vilka ämnen du behöver läsa för att få behörighet till rätt utbildning. Var noga med att kolla upp om din blivande gymnasieskola kan erbjuda dig dessa kurser. Titta gärna på vår yrkesguide för att hitta yrken som intresserar dig och för att se vilka yrken som de olika gymnasieprogrammen kan leda till: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/

Lycka till! / Petra,SYV

21 aug 2017
Vad kan man bli efter Barn- och fritidsprogrammet?
hej jag undrar om efter barn och fritid programmen
om jag läser ett år sen vad kan jag bli ........vilken yrke får jag snapp och smidigt ?
eller om jag fortsätter att läsa högskolan ....? polis får man bli nåt sånt ?

Svar:

Hej, 

Barn- och fritidsprogrammet har tre inriktningar, Fritid och hälsa, Pedagogiskt arbete samt Socialt arbete. Efter inriktningen Fritid och hälsa kan du t.ex. arbeta som personlig tränare eller personal inom idrott och fritidsanläggningar. Inriktningen Pedagogiskt arbete fokuserar på barn och ungas utveckling, rättigheter och pedagogiska arbeten. Efter den inriktningen kan du arbeta som barnskötare på t.ex. en förskola eller som elevassistent. Till sist fokuserar inriktningen Socialt arbete på sociala ärenden och hur man bemöter människor i olika situationer. Man kan arbeta som t.ex. väktare eller personlig assistent efter inriktningen. Här kan du läsa om programmet, alla inriktningar samt vad man kan arbeta som efteråt: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. Programmet är 3 år långt och man måste ta yrkesexamen för att vara behörig att arbeta inom dessa områden. Alltså måste du uppnå alla kraven för examen efter alla tre år på gymnasiet, här kan du se vilka krav det finns: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Det är svårt att säga hur enkelt det är att få jobb efter examen, det kan se olika ut från yrke till yrke. T.ex. är det en bra balans mellan antalet barnskötare och efterfrågan, hård konkurrens för personliga tränare medan det är brist på personliga assistenter. Samma sak gäller väktare och poliser, i dagsläget är arbetsmarknaden medelgod för båda jobben och det borde inte vara så svårt att få ett jobb, dock kan det t.ex. bero på var man söker. På vår yrkesguide kan du läsa lite mer om yrkena och se hur prognosen för jobb ser ut: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-barn-och-fritidsprogrammet-12352. 

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan lägga till vissa kurser under din gymnasietid för att få grundläggande behörighet till vidare studier på universitet/högskola. För att bli polis behöver man grundläggande behörighet, men även en särskild behörighet som du kan se här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. Det är bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare tidigt för att se till att du får med dig alla kurser som behövs för att bli behörig till polisyrket, om du vill fortsätta med det. Hinner du inte få med allt under gymnasietiden kan du läsa upp det på t.ex. komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

15 maj 2017
Hur många poäng behöver man för Barn- och fritidsprogrammet?
Hur många meritpoäng behöver man minst för att komma in på barn och fritidsprogrammet?

Svar:

Hej, 

Antagningspoängen kan se olika ut från skola till skola och även mellan olika inriktningar. Antagningspoängen brukar ändras lite från år till år beroende på hur många som söker men du kan titta på förra årets antagningspoäng för att få en idé om hur det ungefär kan se ut i år: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Då väljer du ort/kommun och går vidare därifrån till den skola du är intresserad av för att se hur poängen såg ut. 

Lycka till! /Aranja, SYV