Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier med särskilt stöd - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd


25 aug 2017
Jag skulle läsa gymnasiet på 4 år, kan jag ändra mig nu?
Hej! Jag läser natur samhäll andra året, jag bestämde mig för att läsa på 4 år i slutet av första året istället på 3 år, eftersom det var för stressigt och jag mådde inte bra. Nu när jag började med andra året så har jag ändrat mig kan jag välja att läsa på 3 år bara?

Svar:

Hej, 

Om en elev får förlängd studietid eller läser ett reducerat program betyder det att man inte behöver läsa vissa kurser eller att de läggs upp på ett annat sätt så att det inte blir lika många kurser under ett och samma läsår. Du kan läsa lite mer om detta på gymnasieförordningen 9 kap. 6 § och 7§: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/gymnasieforordning-20102039_sfs-2010-2039. Om du beslutade att du ville läsa gymnasiet på 4 år istället för 3 år i slutet av åk 1 och sedan ändrade dig i början av åk 2, antar jag att du har läst alla kurser som du skulle läsa under ditt första år och ännu inte helt påbörjat ett reducerat eller förlängt program nu när du har börjat på ditt andra år.

Det är bra att du så fort som möjligt pratar med din studie- och yrkesvägledare och rektor för att se om du kan ändra detta och läsa i en "vanlig" takt tillsammans med dina klasskamrater utan att vissa kurser tas bort eller att din studietid förändras. Då kan du se om det är möjligt att göra denna ändring nu inför åk 2. Det är rektorn som beslutar om man får läsa ett reducerat eller förlängt program och det är därför rektorn som kan ändra tillbaka detta, ifall den möjligheten finns. 

Lycka till! /Aranja, SYV

20 aug 2017
Kan man studera på halvtid?
Hej!
Jag har en dotter som med autismspektrumstörning och ADD. Medicinerar. Smart tjej som trots att hon varit hemmasittare sedan åk sex fått betyg i samtliga skolämnen(Utom musik). Hon vill gå i skolan och läsa in gymnasiet men det går inte för henne att gå vanlig skola. Inte heller orkar hon med att studera på heltid. Hon är för närvarande inskriven i en aspergerklass på Lundellska skolan i Uppsala. Hennes största problem är att hon inte kan komma till skolan. Tycker att det fungerar mycket bättre att plugga hemma själv.

Finns det möjlighet att studera på halvtid för henne?

Vänligen Helene

Svar:

Hej Helene, 

Vad duktig hon är som har kämpat på med studierna! I Gymnasieförordningen kap 9. finns dessa punkter: 

4 § "En elevs utbildning i gymnasieskolan/gymnasiesärskolan får avvika från vad som annars gäller för ett nationellt program genom att vissa kurser byts ut /.../"

6 § "En elev i gymnasieskolan/gymnasiesärskolan kan befrias från undervisning i en eller flera kurser eller gymnasiearbetet om eleven önskar det och har påtagliga studiesvårigheter som inte kan lösas på något annat sätt."

7 § "Huvudmannen får besluta att undervisningen på ett nationellt program för en elev i gymnasieskolan får fördelas över längre tid än tre år, om eleven har läst ett reducerat program eller om det med hänsyn till elevens förutsättningar i övrigt finns särskilda skäl för det."

Du kan läsa mer om det här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/gymnasieforordning-20102039_sfs-2010-2039. 

Enligt dessa utdrag har din dotter rätt att få den hjälp och stöd som behövs för att hennes gymnasietid ska  passa henne och hennes behov. Rektorn på skolan kan besluta att hon läser ett reducerat program (§ 6), alltså färre kurser samtidigt och att undervisningen fördelas över längre tid än tre år. Det är bra om ni kontaktar studie- och yrkesvägledaren på skolan hon är intresserad av för att se vad skolan kan göra och hur studierna kan anpassas efter hennes behov. När det kommer till att studera hemma, finns det undervisning på distans från vissa skolor. Då sker hela undervisningen via webben och hon studerar hemma. Här kan ni se vilka skolor som erbjuder distansundervisning och hur det kan se ut där: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=distans. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

06 feb 2017
Funderingar om distansstudier.
Hej! Jag har en grabb som behöver byta skola och studera på distans. han har gått på två olika gymnasieskolor men misslyckats med båda då han inte mår/mått så bra. Han har diagnosen asperger och har haft assistent hela sin grundskoletid. Hans stor intresse är naturvetenskapliga ämnen. Han gick ut nian med bra betyg. Första året på gymnasiet hade han assistent med det fungerade inte ändå, andra året har han gått på en skola som har specialiserat sig på sådan problematik i små grupper men det fungerar inte heller. verkar som om mamman är den enda som kan få honom motiverad att läsa. Hon är nu beredd att på halvtid hjälpa sin son studera på distans ett eller två naturvetenskapliga ämnen för att se om detta kan ge resultat.
Nu letar vi skola där han kan studera på detta sätt.
Är det möjligt via er och vilken kostnad skulle det i så fall innebära för Aneby kommun?
Med vänlig hälsning Benita Andersson, rektor

Svar:

Hej Benita, 

Vad tråkigt att det har varit jobbigt för honom! Det finns skolor som erbjuder gymnasiestudier på distans, på vissa skolor skapar man sina egna scheman också som kan vara positivt för någon som vill studera i sin egen takt. På vår hemsida kan ni söka på "distans" för att se vilka skolor och program som intresserar eleven och hur ni kan komma i kontakt med de. Vi på gymnasium.se jobbar inte för någon specifik skola så på detta sätt kan ni läsa mer om de möjliga valen som finns. 

För att veta mer om kostnaden behöver ni även där kontakta den ansvariga för detta område i kommunen för att få reda på vilka rättigheter han har och hur mycket kostnaden kan ligga på. 

Jag önskar honom stort lycka till! /Aranja, SYV