Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

02 jun 2022
Har man rätt till stöd i gymnasiet?
Hej jag undra kan man komplitera en del ( asså typ reading speaking eller erinring? Och vad högt jag när lärare vägrar vägrar mer hjälp/stöd som jag har rött till pga diagnoser och dyslexi

Hej,

Du behöver fråga din lärare om kompletteringar i det ämne det gäller. När det kommer till stöd så ska skolan göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven ha rätt till särskilt stöd.

Om de extra anpassningarna inte räcker till eller om det bedöms att extra anpassningar inte kommer att vara tillräckliga ska rektorn se till att utreda om eleven behöver särskilt stöd. Skolan ska också utreda en elevs behov av särskilt stöd om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Oftast gör lärare och personal ur elevhälsan utredningen. Om den visar att ditt barn behöver särskilt stöd ska skolan ta fram ett åtgärdsprogram, det vill säga en skriftlig, konkret plan för vilken form av särskilt stöd som ditt barn behöver för att uppnå kunskapskraven. Särskilt stöd är insatser av mer ingripande karaktär och är insatser som ofta är mer omfattande och/eller varaktiga än extra anpassningar.

Du ska ta upp dina frågor kring stöd med din skolas rektor. Be gärna din/dina vårdnadshavare om hjälp med det.

Lycka till! /Petra,SYV

15 maj 2022
Kan jag byta från särskolan till vanlig skola?
Hej.

Jag går första året på särgymnasiet och är inte intresserad att gå kvar där. Så jag undrar nu om man kan gå grundskolan åk 9. Till slutat av höstterminen så får man betyg från grundskolan och kan man då börjar på gymnasiet i vårterminen. Jag fyller snart 17 år.

Hej,

Det kan bli svårt att byta då det troligen gjorts en utredning som visat att du har rätt till att gå i särskolan, och att du inte kan gå i den vanliga grundskolan för att de inte kan ge dig det stöd du behöver. Dessutom är det dina vårdnadshavare som har gett sitt samtycke till att du ska gå i särskolan. Tror du att det kan ha blivit fel i bedömningen kan du ta upp det med dina vårdnadshavare och skolans rektor. Prata med rektorn om varför du inte vill gå i särgymnasiet så att du får hjälp med att trivas bättre oavsett hur det blir med ett byte.

Lycka till! / Petra, SYV

15 maj 2022
Har gymnasiet något stöd för elver med autism?
Hej! Jag är en tjej som är diagnoserad med aspbergers/autism och har sökt till några skolor som har AST men de program som finns är jag för det mesta inte behörig till. De som jag är behörig till är estet och programinriktad val och båda låter inte så roligt :( jag undrar om jag tar ett vanligt program kan jag ändå få stöd? kommer det va ok om jag är lite långsammare än de andra eleverna och har man skans att ha en och en med en lärare ibland? Jag skulle älska att gå i en skola som erbjuder AST men det är inte många där ute och jag vet inte vad jag ska göra. sista fråga är det en bra idé om jag tar hantverkarprogramet inriktning frisör och efter examen så jobbar jag som frisör och studerar vidare till något annat i komvux? är det något som kommer funka eller behöver man studera heltid i komvux ? :) skulle vilja bli en sjuksköterska!!

Hej,

Vad bra att du börjat fundera på gymnasium!

Alla skolor ska göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven ha rätt till särskilt stöd. Så du ska kunna få den hjälp du behöver på alla skolor.

Men det är en bra idé att kontakta de skolor du är intresserad av och fråga dem hur de arbetar för att hjälpa de som har autism. Det kan nämligen se lite olika ut på alla skolor så det är en bra sak att alltid fråga om. Ta till exempel upp dina frågor kring egentid med lärare och tempo och se hur skolorna besvarar dina frågor kring din diagnos. Förhoppningsvis hittar du då en skola som känns bra trots att det inte har någon specialprofil mot AST.

Om du vill bli sjuksköterska kan det vara en idé att fundera på Vård-och omsorgsprogrammet. Vård-och omsorgsprogrammet är på vissa skolor upplagt så att man får behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. Men om man inte får all behörighet är det troligen det yrkesprogram som förbereder dig bäst för yrket som sjuksköterska, och ger dig minst kurser att läsa in på Komvux efteråt.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin