Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier med särskilt stöd - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd


06 feb 2017
Funderingar om distansstudier.
Hej! Jag har en grabb som behöver byta skola och studera på distans. han har gått på två olika gymnasieskolor men misslyckats med båda då han inte mår/mått så bra. Han har diagnosen asperger och har haft assistent hela sin grundskoletid. Hans stor intresse är naturvetenskapliga ämnen. Han gick ut nian med bra betyg. Första året på gymnasiet hade han assistent med det fungerade inte ändå, andra året har han gått på en skola som har specialiserat sig på sådan problematik i små grupper men det fungerar inte heller. verkar som om mamman är den enda som kan få honom motiverad att läsa. Hon är nu beredd att på halvtid hjälpa sin son studera på distans ett eller två naturvetenskapliga ämnen för att se om detta kan ge resultat.
Nu letar vi skola där han kan studera på detta sätt.
Är det möjligt via er och vilken kostnad skulle det i så fall innebära för Aneby kommun?
Med vänlig hälsning Benita Andersson, rektor

Svar:

Hej Benita, 

Vad tråkigt att det har varit jobbigt för honom! Det finns skolor som erbjuder gymnasiestudier på distans, på vissa skolor skapar man sina egna scheman också som kan vara positivt för någon som vill studera i sin egen takt. På vår hemsida kan ni söka på "distans" för att se vilka skolor och program som intresserar eleven och hur ni kan komma i kontakt med de. Vi på gymnasium.se jobbar inte för någon specifik skola så på detta sätt kan ni läsa mer om de möjliga valen som finns. 

För att veta mer om kostnaden behöver ni även där kontakta den ansvariga för detta område i kommunen för att få reda på vilka rättigheter han har och hur mycket kostnaden kan ligga på. 

Jag önskar honom stort lycka till! /Aranja, SYV

29 aug 2016
Läsa gymnasiet med dyslexi
Hej
Finns det någon uppdatering på Gymnasium bra för elever med Dyslexi?

Om en elev går i ett vanligt gymnasium, vilket stöd bör elev få när det gäller Dyslexi?

12% muntliga prov verkade nämligen lite väl lågt tycker jag när man läster Teknik IT

Svar:

Hej,

Jag vet inte om jag förstod din fråga helt, om jag inte har tolkat dig rätt, återkom gärna med din fråga igen så ska jag försöka igen.

Följande skolor är det som enligt vår hemsida har speciell anpassning för elever med dyslexi: http://www.gymnasium.se/sok/skolor/dyslexi

När det gäller att få stöd är det skolan och personal där som gör en bedömning för hur de kan hjälpa en elev med dyslexi på bästa vis. I samråd med eleven kan skolan hitta och utforma det stöd som kan hjälpa eleven på bästa vis.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

06 maj 2016
Särskola eller inte?
Hej.

Jag har en son med diagnosen autistiskt syndrom. Det finns ett frågetecken huruvida han har en utvecklingsstörning eller inte. Trots det så propsar kommunen på att vi ska skriva in honom i särskolan. Sonen har idag undervisning tillsammans med en annan autistisk elev som är inskriven i särskolan och det funkar jättebra. Prognosen är att sonen inte kommer att uppnå målen i åk 9.

Jag har läst om vuxna som felaktigt har skrivits in i särskolan och hur de beskriver hur deras liv har strypts på valmöjligheter, hur särskolebetyget inte är värt någonting.

Vi har ett företag som hanterar massor av fordon och maskiner. Vi tror att sonen kan jobba med underhåll av dessa och därför vill vi ju att han ska tillbringa sina gymnasieår på en fordonslinje där han får lära sig att mecka. Vi funderar om det är möjligt att få till via särgymnasieskola eller om det är gymnasieskolans introduktionsprogram vi ska sikta emot.Svar:

Hej!

Mitt tips är att ni tittar på ett program som heter Yrkesintroduktion, programmet är för elever som inte klarat av grundskolan och som senare vill ut och arbeta (få ett yrke).  Klicka på länkarna jag skickar med och där hittar du mer information.

http://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch

http://www.skolverket.se/sok?page=search&website=&q=yrkesintroduktion+i+gymnasieskolan&search=S%C3%B6k

Programmet kan erbjudas till elever som läst på grundsärskola ifall man anser att de klarar av det. Ta upp detta med kommunen då det är dem som är ansvariga (huvudman) och fråga ifall detta skulle kunna vara ett alternativ.

Lycka till!

/Carolina, SYV