Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd


13 jan 2021
funktionsnedsättning
Hej!
Vilka krav ställs det för att komma in på riksgymnasium om man har funktionsnedsättning/ar? Krävs personkretstillhörighet, och om så är fallet, kan man läsa med om det nånstans?
Vänligen

Svar:

Hej,

Jag förstår tyvärr inte riktigt din situation och din fråga så jag kan inte hjälpa dig. Men om du går till din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola så kan hen hjälpa dig att reda ut situationen och de frågor du har inför gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

18 dec 2020
Gymnasieskolor för dyslexi
Hej,
Jag undrar vilka gymnasieskolor i Stockholm som har bra stöd för elever med dyslexi? Försökte följa länken i en befintlig fråga men den fungerade inte.
Stort tack på förhand!

Svar:

Hej,

Alla skolor ska kunna hjälpa dig med dyslexi så det bästa är att du frågar de skolor du är intresserad av hur de kan hjälpa dig. Men det finns skolor med en särskild inriktning mot dyslexi. I Stockholm finns det en gymnasieskola som har en särskild dyslexi klass, Tibble gymnasium . Sedan finns Danderydsgymnasium, St:Eriksgymnasium, Värmdögymnasium, Viktor Rydebergsgymnasium, och Skärholmensgymnasium med särskilda dyslexi enheter.

Lycka till! /Petra,SYV

02 dec 2020
Är gymnasieskolan skyldig att hjälpa eleven klara sin utbildning?
Har en fråga: Jag är kontaktperson åt en mamma som har en son som har svårt för matte.
De funderar på att låta sonen gå körkortsutbildningar och betala för de istället för att kämpa igenom utbildningen med ETT icke godkänt ämne.. .(matte) ,... kan han gå färdigt utbildningen och fortsätta kämpa med de andra ämnena och få utbildningen?
. Blir alldeles bestört om de dissar en elev för att han ha dyslexi på siffror istället för bokstäver !!!? Är det inte skolans ansvar att pojken får den hjälp han behöver??

Vänligt svara snabbt om de går... är rädd att mamman kommer ta fel beslut för sin son :(

Mvh

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att det inte går bra för eleven! Ja, skolan ska ge honom den hjälp han behöver. Om rektorn sedan ser att en elev har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att han får den hjälp han behöver för att han ska klara av sina gymnasiestudier. Att läsa om kursen är till exempel en vanlig lösning. Det är rektorn som har rätt att besluta om han får läsa om ett ämne som han inte blivit godkänd i. Vid särskilda skäl kan man få läsa om ämnet en tredje gång för att bli godkänd. Så jag skulle föreslå att ni pratar med rektorn om vilken hjälp som erbjuds. 

Misstänks dyskalkyli och han inte har diagnosen än så kan han vända dig till elevhälsan i sin skola. Man kan då få hjälp av en logoped och vid behov kan skolan erbjuda stödundervisning och hjälpmedel som miniräknare och lathundar. 

Att hoppa av gymnasiet för att man har underkänt i ett ämne är ovanligt och det är inte heller mammans beslut att ta. Det är sonen som bestämmer det. Om sonen vill hoppa av så är det dock viktigt att han först pratar igenom det beslutet ordentligt med sin studie-och yrkesvägledare i skolan. Det kan bli ganska stora konsekvenser om man inte har en gymnasieutbildning så det är viktigt att man är medveten om det innan man tar beslutet att hoppa av. 

På ett yrkesprogram så handlar det ju bara om en mattekurs som man måste klara, matte 1a, så det är ju inte en särskilt stor del av gymnasieprogrammet. Dock måste man klara matte 1 för att få ut sin gymnasieexamen. 

Hoppas att ni kan få en bra dialog med skolans rektor och reda ut situationen till pojkens fördel!

Lycka till!/Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin