Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

10 dec 2021
Vad gäller för att söka via frikvot?
Hej! Jag är 15 år och ska ansöka till gymnasiet nu i vår. Jag är diagnostiserad med ADHD och har pratat med SYV på min skola 1 gång. Vid det tillfället så diskuterades det att skriva en fri kvot till mig då jag uppfyller kraven för Sigtunaskola Humanistiska Läroverk. SYV sa att det var den ända skolan hon kunde skriva en fri kvot för. Nu har jag läst lite om hur kvot fungerar men jag är lite förvirrad.
Hur sker ansökan? Sker den på samma sätt på gymnasieintagningen? Kan jag fylla i en kvot med SYV?
Tack!

Hej!

Det är skolan som står bakom ansökan om behovet av att söka med frikvot, så det är din studie- och yrkesvägledare och rektor som sköter den ansökan då den ska godkännas av skolan för att kunna gå igenom.

Om du är osäker för vad som gäller i ditt fall skulle jag råda dig till att prata med din studie- och yrkesvägledare igen och fråga hur det går till.

02 dec 2021
Hej, kan man få grattis körkort i Mora Gymnasuim sär?

Hej!

Möjlighet till körkort får elever som går Fordons- och transportprogrammet inriktning transport. Detta gäller alltså inte alla som läser Fordons- och transportprogrammet. Jag rekommenderar dig att höra med skolan och se vad de erbjuder.

10 nov 2021
Kan jag byta från gymnasiesärskola till vanligt gymnasium?
Ja undrar kan jag bli behörig till ett vanligt gymnasium om jag går i gymnasiesärskolan?

Hej!

Ja, det kan du om du skriver ur dig från gymnasiesärskolan. Dock är det värt att ha i åtanke att beslutet om gymnasiesärskola är utifrån dina förutsättningar och behov. Detta för att du ska få en så bra utbildning som möjligt.

Jag rekommenderar dig att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan om du har frågor kring din situation.

Medlemslogin