Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd


21 sep 2021
Vad gör jag om det går dåligt i gymnasiet?
Hej,
Jag går tvåan i natur och det går inte direkt så bra. Jag vet med säkerhet att jag kommer få F i matte 2c på det kommande kursprovet, även att jag kommer få F i 3c och fysik. Har läst att man måste ha 2250 poäng för att få ta examen men vad händer om jag får mindre än det? Måste jag läsa om kurserna tills jag får godkänt? Blir jag skyldig att betala csn tillbaka? Tycker alla ämnena ovan är jättetråkiga men försöker ändå mitt bästa. Blir väldigt stressad och får ångest bara jag tänker på detta vilket får mig att känna mig dum, må dåligt och att jag inte räcker till.
Mvh,

Svar:

Hej,

För att få en gymnasieexamen måste man uppfylla vissa krav. För att ta examen från gymnasiet behöver man läsa kurser som blir minst 2500 poäng (ibland 2400 poäng på Komvux).

För högskoleförberedande examen behöver man läsa och få godkänt i:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Man behöver också ett godkänt gymnasiearbete. 

Du ska inte känna dig dum för att du har det svårt i skolan. Du ska prata med dina lärare och be om hjälp. Det är deras jobb att hjälpa dig så du klarar dina kurser och din gymnasieexamen. Mår du dåligt ska du också uppsöka skolkuratorn omgående så du kan få hjälp även med det. Hen finns också där för att stötta dig i gymnasiet.

Du får behålla det studiemedel från CSN som du redan fått beslut om, även om du inte klarar kravet på studieresultat. Men du måste ha varit registrerad på och läst alla kurser som du har fått studiemedel eller studiestartsstöd för. Det viktiga är alltså att man är i skolan och inte skolkar.

Stort lycka till! /Petra,SYV

23 aug 2021
Har man rätt till särskilt stöd i gymnasiet?
Hej!
Jag har lite frågor om särskilt stöd i gymnasieskolan.
Jag undrar vilka rättigheter jag som elev har och vad som jag kan kräva av min skola.
Jag trivs inte gymnasieskolan som jag går på och mår dåligt av att vara där. Varje dag i skolan är en kamp för mig som är mycket svår att övervinna.
Har haft det jobbigt i skolan så länge jag kan minnas och jag gillar inte känslan av att ha massa människor runtomkring mig. Speciellt är det jobbigt att vara nära jämnåriga. Jag har fått några diagnoser under de senaste fem åren men de har inte lett till några förbättringar för mig. Skolan är en stor orsak till dessa.
Om jag fick önska skulle jag vilja kombinera undervisning i skolan med distansundervisning. Jag undrar om detta är något som jag kan kräva av min skola.
Har direkt inte svårt för mig ämnesmässigt med skolan, utan det är det sociala som är problematiskt för mig. Jag upplever dessutom att jag studerar bättre hemma än i skolan på grund av att jag mår så dåligt av att vara i skolan.
Jag är ganska övertygad om att min situation skulle bli bättre om min önskan är möjlig.
Därför undrar jag om det är en möjlighet som finns och om jag kan kräva det av min skola. Jag är rädd för att min skola skulle neka mig mitt förslag och då ser jag bara en enda utväg vilken är att hoppa av och detta vore ju förfärligt för mig.
Tack på förhand,

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att höra att du har det jobbigt i skolan! 

Skolan ska göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven även ha rätt till särskilt stöd. 

Skolan ska också utreda en elevs behov av särskilt stöd om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Oftast gör lärare och personal ur elevhälsan utredningen. Om den visar att du behöver särskilt stöd ska skolan ta fram ett åtgärdsprogram, det vill säga en skriftlig, konkret plan för vilken form av särskilt stöd som du behöver. Distansundervisning kanske kan vara en av lösningarna men det är rektorn som fattar beslut om det. Så kontakta skolans rektor så kan ni boka in ett samtal för att diskutera detta.

Om du mår psykiskt dåligt i skolan behöver du också gå till din kurator, skolpsykolog eller sjuksköterska i skolan och berätta hur du mår. Då kan du få hjälp av skolans elevhälsa att ändra på din situation och hitta lösningar.

Lycka till! /Petra,SYV

26 mar 2021
Får man gå om ett år på gymnasiet?
Hej! Jag hat en son som går i ettan i gymnasiet men pga distansstudier så kommer han att få f i stort sätt alla ämnen. Han har redan gått om ett år då han kände att han valt fel linje men nu tycker han att han går rätt linje men han har hamnat efter pga distansstudier.
Min son har två diagnoser ADHD och autism och har haft en svår skolgång överlag. Nu känner han att han hade velat gå om från scratch.
Om rektorn säger nej vilka möjligheter/rättigheter har vi?
Mvh

Svar:

Hej,

Man kan få gå om ett år på gymnasiet men det är inte upp till dig själv utan det är rektorn som bestämmer detta. Om man har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att man får gå om hela läsåret. Prata med rektorn om det. Om rektorn sedan ser att man har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att man får den hjälp man behöver för att man ska klara av sina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning.

Sedan så kan ni diskutera med din studie-och yrkesvägledare i skolan om vad man har för möjligheter om rektorn skulle säga nej till att gå om. Om man har F i alla ämnen så ser jag inte så stor anledning till att rektorn skulle säga nej till att gå om, men fråga isåfall rektorn om beslutet eftersom det är rektorn som tolkar och tillämpar skollagen.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin