Gymnasiestudier med särskilt stöd

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

23 apr 2019
Finns gymnasieskolor med särskilt stöd?
Hej!
Vi har en liten fundering. Finns det någon skola i Stockholm eller närområdet som har veckoboende och gymnasiestudier för ungdomar som ej klarar att gå i skola?
Med NPF problematik och beteendestörningar.

Hej,

Det finns utbildningar med extra stöd. De kan du hitta här. Om någon av dem har veckoboende vet jag tyvärr inte men du kan kontakta de skolor som verkar intressanta och fråga om det.

18 mar 2019
Vad kan man göra om ens skola inte fungerar?
Hej,
Jag kontaktar er á min systersons vägnar.

Min systerson har haft svårt för sig i grudskolan och klarade inte av att få betyg i alla ämnen inför gymnasiet. Han fick då börja i en klass för att läsa upp sina grundämnen och kunna börja på gymnasiet.
Detta är en unga kille som har koncentarationssvårigheter och inlärningsproblem (får medicin för detta). Den klass han nu befinner sig i är minst sagt kaosartad och i princip inga krav ställs på att eleverna ska respektera varandra eller läraren. han har visat mig filmer då en uppgiven lärare står lngst fram medan eleverna spelar musik och skriker och kastar saker.
Han har nu nått den gräns då han känner att det är onödigt att han går dit för han lär sig ändå inget.
Jag förstår givetvis att han inte är helt oskylldig i detta och mycket ligger i hans svårigheter och motivation. Dock så skulle jag vilja se att han får de bästa möjliga förutsättningar för att kunna koncentrera sig och finna motivationen. Det är inte omptimalt att sätta honom i en klass med 15 andra problematiska ungdomar.

Min slutliga fråga är om det finns någon möjlighet för honom att börja någon annanstans? Alternativa undervisningstillfällen eller något annat som kan få honom att vilja gå till skolan?

Alla tips och råd mottages varmt,

Hej,

Det finns en del skolor som har mindre klasser med extra stöd och en speciell inriktning på olika diagnoser. Hör av dig till till gymnasieantagningen i Göteborg ( https://www.indra2.se/#!) för att få veta vilka dessa skolor är. Jag vet tyvärr inte om det finns någon sådan skola/klass för Introduktionsprogrammet i er kommun.

Även om det inte finns någon annan skola med extra stöd så kanske det ändå kan vara värt att byta skola. Men prata med den nuvarande skolan först så att ni för hjälp i processen. Kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan. Till att börja med ska de hjälpa så att man trivs och mår bra så man kan gå kvar i sin gymnasieskola och i sin gymnasieklass. Har de en handlingsplan för hur de ska hjälpa honom uppnå målen på programmet? Behöver ni diskutera och följa upp denna? Finns det några anpassningar de kan göra för att det ska fungera? Men om detta inte fungerar bör man prata med sin rektor eller studie- och yrkesvägledare för att få byta gymnasieklass eller skola.

Det kan finnas anledning att ta problemen vidare om skolans rektor inte uppmärksammar dem. Då kontaktar man skolans huvudman (kommunen för kommunala skolor). Man kan möjligen göra en anmälan till skolinspektionen också, om man inte får det särskilda stöd man behöver. Det kan du läsa mer om här: https://www.skolinspektionen.se/sv/Om-skolinspektionen/Gor-en-anmalan/

Om/när ni söker en ny skola ska ni vara tydliga med vad han behöver hjälp med och fråga hur skolan jobbar kring de koncentarationssvårigheter och inlärningsproblem han har. Hans nuvarande skola ska även lämna över bilagor med beskrivningar över viken hjälp han behöver och har fått tidigare (hans grundskola ska ha lämnat över sådana bilagor i och med överlämningen till den nuvarande skolan ifall han har utrett och fått hjälp med dessa problem innan).

06 mar 2019
Finns det gymnasieskolor med mindre klasser?
Hej
Jag har en högpresterande autism diagnos och går nu andra året på distans gymnasi ekonomi.
Jag gick första året i vanligt gymnasium men hoppade av i början av 2:an då jag inte orkade med allt som innebar med att vara i skolan.
Just nu som sagt går jag andra året på ett distansgymnasium men känner att jag inte klarar av det då jag har svårt att koncentrera mig när jag ska sätta mig och plugga. Jag skulle vilja gå i en skola med få elever och lärare som kan hjälpa mig när mina tankar inte är där. Jag gärna klara av gymnasiet men nu känns det bara för svårt. Finns det någon skola i Göteborg men kan vara i hela landet om det finn boende på skolan som du tror skulle kunna vara ett alternativ?
Med vänlig hälsning, Sophia

Hej Sophia,

Vad bra att du funderar på vad du behöver för att klara gymnasiet! Det finns en del skolor som har mindre klasser med extra stöd och en speciell inriktning på olika diagnoser. Hör av dig till till gymnasieantagningen i Göteborg ( https://www.indra2.se/#!) för att få veta vilka dessa skolor är. Ta även gärna upp dina problem med din nuvarande skola. Det är möjligt att de har några råd eller stöd som skulle kunna hjälpa dig så länge du går kvar där.

Medlemslogin