Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

23 okt 2022
Gymnasium för elver med språkstörning
Hej!
Min dotter som går i nian har funderingar på gymnasielinje där hon kan använda händerna, t ex Finsnickeri inriktning eller textil design. Hon har också språkstörning. Vi bor i Stockholm. Vilka gymnasier rekommenderar du? Finns det något som har bra pedagogiska metoder vid språkstörning?

Hej,

Alla skolor ska kunna skapa en miljö och tillhandahålla resurser så att varje elev kan utvecklas i lärandet på bästa sätt. När det kommer till en skola med en specifik inriktning på språkstörning kan jag bara hitta ett gymnasium i Örebro för döva och hörselskadade där också elever med grav eller generell språkstörning går. De har riksintag. Tyvärr kan jag inte hitta något annat men kolla med Gymnasieantagningen i Stockholm också.

Men här är de skolor som har Hantverksprogram i Stockholm: https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet-stockholm/a96-d85569. Kontakta skolorna och fråga dem hur de jobbar kring elever med språkstörning.

20 okt 2022
Hur funkar extra stöd i gymnaiset?
Hej! min dotter går på gymnasiet andra året.
läser vård
vi upplever att hon inte får den stöd som hon behöver
därför tänkte fråga er hur ska vi göra

Hej,

Jag kan rekommendera att ni läser igenom artikel här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/extra-stod/fragor-och-svar-om-extra-stod-i-gymnasiet-21187. Och att ni sedan pratar med rektorn i skolan om detta.

25 aug 2022
Finns det gymnasium för autism?
Hej.
Jag har autism och söker en gymnasium som kan ge en individuell plan till elever med autism. Gör alla skolor det? Och jag vill läsa biologi, fysik och kemi men har svårt i matte. Är det mycket matte I Natur? Är det sant att det finns matte I kemi Biologi och fysik?

Hej,

Du ska kunna få den hjälp du behöver på vilken skola som helst. Men det finns gymnasieskolor som erbjuder extra stöd. Du hittar dem här. Oavsätt vilken skola du vill gå kan det vara bra att ta kontakt med dem så du får veta exakt vilket stöd de kan ge dig.

Här ser du alla kurser som ingår i Naturvetenskapsprogrammet. Som du ser så är det mycket matte på programmet men även biologi, kemi och fysik.

Medlemslogin