Ämne/inriktning

Gymnasiestudier med särskilt stöd - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

29 aug 2016
Läsa gymnasiet med dyslexi
Finns det någon uppdatering på Gymnasium bra för elever med Dyslexi?

Om en elev går i ett vanligt gymnasium, vilket stöd bör elev få när det gäller Dyslexi?

12% muntliga prov verkade nämligen lite väl lågt tycker jag när man läster Teknik IT

Hej,

Jag vet inte om jag förstod din fråga helt, om jag inte har tolkat dig rätt, återkom gärna med din fråga igen så ska jag försöka igen.

Följande skolor är det som enligt vår hemsida har speciell anpassning för elever med dyslexi: http://www.gymnasium.se/sok/skolor/dyslexi

När det gäller att få stöd är det skolan och personal där som gör en bedömning för hur de kan hjälpa en elev med dyslexi på bästa vis. I samråd med eleven kan skolan hitta och utforma det stöd som kan hjälpa eleven på bästa vis.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

06 maj 2016
Särskola eller inte?
Hej.

Jag har en son med diagnosen autistiskt syndrom. Det finns ett frågetecken huruvida han har en utvecklingsstörning eller inte. Trots det så propsar kommunen på att vi ska skriva in honom i särskolan. Sonen har idag undervisning tillsammans med en annan autistisk elev som är inskriven i särskolan och det funkar jättebra. Prognosen är att sonen inte kommer att uppnå målen i åk 9.

Jag har läst om vuxna som felaktigt har skrivits in i särskolan och hur de beskriver hur deras liv har strypts på valmöjligheter, hur särskolebetyget inte är värt någonting.

Vi har ett företag som hanterar massor av fordon och maskiner. Vi tror att sonen kan jobba med underhåll av dessa och därför vill vi ju att han ska tillbringa sina gymnasieår på en fordonslinje där han får lära sig att mecka. Vi funderar om det är möjligt att få till via särgymnasieskola eller om det är gymnasieskolans introduktionsprogram vi ska sikta emot.

Hej!

Mitt tips är att ni tittar på ett program som heter Yrkesintroduktion, programmet är för elever som inte klarat av grundskolan och som senare vill ut och arbeta (få ett yrke).  Klicka på länkarna jag skickar med och där hittar du mer information.

Programmet kan erbjudas till elever som läst på grundsärskola ifall man anser att de klarar av det. Ta upp detta med kommunen då det är dem som är ansvariga (huvudman) och fråga ifall detta skulle kunna vara ett alternativ.

Lycka till!

/Carolina, SYV

06 maj 2016
Speciella program för elever med AST?
Hej,

jag har en son som i vår går ut åttan. Han läser på distans mot Sverige då vi befinner oss i Australien och han har diagnoserna AST och ADD. Vi vill nu ha lite koll på hur det fungerar med gymnasium i Sverige, då vi kommer hem till dess.

Vi funderar på gymnasium som har speciella program för elever med AST, vissa har ju även boende. Har förstått att hemkommunen står för kostnader men att de ibland nekar. Vad kan anledningar till nekande vara? Går intagning även till dessa program på betyg? Behövs nyligen gjord utredning, läkarintyg eller dyligt när man söker? Rör det LSS på något sätt? Finns det annat som kan vara viktigt att tänka på rörande detta?

Mvh,
Annika

Hej Annika!

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med Skolverket för generella frågor om gymnasiet, de kan svara på frågor om vilka gymnasieskolor som erbjuder program för elever med diagnoser.

Kontakta kommunen ni ska bo i för frågor om kostnader, du får absolut bäst svar då de kan göra en uträkning utifrån era frågor.

Sen ta även kontakt med gymnasieantagningen i länet ni ska bo i för frågor om ansökan, ex. sista ansökningsdag och vilka papper ska bifogas ex. utlåtande.

Ledsen att jag inte kan svara på din fråga/or men jag tror att du får de bästa svaren från respektive myndighet som är ansvarig.

Lycka till!

/Carolina, SYV