Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd


30 apr 2023
Vad kan man få för hjälp i gymnasiet?
Hej
Min son går i åk 8 och börjar fundera över gymnasievalet. Vi var på gymnasiemässan i höstas och hörde oss för lite. Min son är synskadad med en språkstörning och dyslexi vilket ställer till det. Det är väldigt knöligt för lärarna att hitta rätt men det går åt rätt håll trots sin synnedsättning så är bildstöd och inläst material det viktigaste hjälpmedlet näst efter assistenten. han har ingen utvecklingsstörning. Får han rätt hjälp så klarar han skolan. Jag undrar vad kan man begära av gymnasiet i form av hjälp.
När vi varit på gymnasiemässan och gick runt bland montrarna så kände vi oss väldigt uppgivna om han överhuvudtaget skall få hjälp.
Mvh

Svar:

Hej,

Man har alltid rätt till extra stöd om man behöver det, oavsett vilken gymnasieskola man väljer. Olika skolor kan dock arbeta på olika sätt med extra stöd och ha olika resurser så jag rekommenderar att fråga de skolor ni funderar på vad de kommer att kunna göra för honom.

Kanske kan det vara en idé att titta på Resursskolor. Resursskolor har specialpedagogisk inriktning, det vill säga att skolan har extra mycket resurser för att ge anpassad undervisning. Fråga gymnasieantagningen i er kommun vilka specialpedagogiska inriktningar som finns där. 

Du kan läsa mer här om vad man kan förvänta sig för typ av stöd i gymnaiset:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/extra-stod/vad-betyder-extra-anpassningar-i-gymnasiet-21051

 https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/extra-stod/vad-betyder-sarskilt-stod-i-gymnasiet-21152.

Lycka till! /Petra,SYV

27 mar 2023
AST och ADHD på gymnaiset
finns särskild kompetens kring AST och ADHD på några introduktionsprogram i Örebro?

Svar:

Hej,

Det är bäst om du går till din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola och ber om hjälp. Hen känner till skolorna i området och kan säkert tipsa dig. Annars kan ni kontakta gymnasieantagningen i kommunen och fråga om de har en lista över sådana skolor. 

Lycka till! /Petra,SYV

24 feb 2023
Stöd i gymnasiet
Hej!
Har en son som går 1:a året på ekonomiskt program med hög frånvaro ca 50 % pga sjukdom. Vad kan skolan göra för att stödja honom?

Vänligen

Svar:

Hej,

Du måste diskutera detta med skolan i fråga men här kan du hitta allmän information om särskilt stöd.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin