Gymnasiestudier med särskilt stöd

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

26 mar 2021
Får man gå om ett år på gymnasiet?
Hej! Jag hat en son som går i ettan i gymnasiet men pga distansstudier så kommer han att få f i stort sätt alla ämnen. Han har redan gått om ett år då han kände att han valt fel linje men nu tycker han att han går rätt linje men han har hamnat efter pga distansstudier.
Min son har två diagnoser ADHD och autism och har haft en svår skolgång överlag. Nu känner han att han hade velat gå om från scratch.
Om rektorn säger nej vilka möjligheter/rättigheter har vi?

Hej,

Man kan få gå om ett år på gymnasiet men det är inte upp till dig själv utan det är rektorn som bestämmer detta. Om man har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att man får gå om hela läsåret. Prata med rektorn om det. Om rektorn sedan ser att man har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att man får den hjälp man behöver för att man ska klara av sina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning.

Sedan så kan ni diskutera med din studie-och yrkesvägledare i skolan om vad man har för möjligheter om rektorn skulle säga nej till att gå om. Om man har F i alla ämnen så ser jag inte så stor anledning till att rektorn skulle säga nej till att gå om, men fråga isåfall rektorn om beslutet eftersom det är rektorn som tolkar och tillämpar skollagen.

13 jan 2021
funktionsnedsättning
Hej!
Vilka krav ställs det för att komma in på riksgymnasium om man har funktionsnedsättning/ar? Krävs personkretstillhörighet, och om så är fallet, kan man läsa med om det nånstans?
Vänligen

Hej,

Jag förstår tyvärr inte riktigt din situation och din fråga så jag kan inte hjälpa dig. Men om du går till din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola så kan hen hjälpa dig att reda ut situationen och de frågor du har inför gymnasiet.

18 dec 2020
Gymnasieskolor för dyslexi
Hej,
Jag undrar vilka gymnasieskolor i Stockholm som har bra stöd för elever med dyslexi? Försökte följa länken i en befintlig fråga men den fungerade inte.
Stort tack på förhand!

Hej,

Alla skolor ska kunna hjälpa dig med dyslexi så det bästa är att du frågar de skolor du är intresserad av hur de kan hjälpa dig. Men det finns skolor med en särskild inriktning mot dyslexi. I Stockholm finns det en gymnasieskola som har en särskild dyslexi klass, Tibble gymnasium . Sedan finns Danderydsgymnasium, St:Eriksgymnasium, Värmdögymnasium, Viktor Rydebergsgymnasium, och Skärholmensgymnasium med särskilda dyslexi enheter.

Medlemslogin