Gymnasiestudier med särskilt stöd

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

OBS! Den 24.e december (Julafton) så har chatten stängt!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier med särskilt stöd

15 jan 2019
Vilka gymnasieskolor har extra stöd?
Hej, jag har sökt efter många gymnasie men har inte hittat den rätta.
Jag undra vilka gymnasie det finns i stockholm för elever med add, det kan vara kommunalt eller en fristående, Jag letar även en gymnasie som har restaurang och livsmedel program med bageri och konditori inriktning. Som sagt så är det mycket viktigt att gymnasiet är inriktad för neuropsykiatriska diagnoser, framför allt för ADD. Det ska även vara så nära som möjligt där jag bor.

Hej

Här finns en lista på de gymnasieskolor med extra stöd som finns i Stockholm: https://www.gyantagningen.se/ansokan-antagning/om-programmen/utbildningar-med-extra-stod.html. Jag hoppas att du kan hitta en skola som passar dig.

Lycka till!/ Petra,SYV

11 jan 2019
Vad kan man få för stöd i gymnasiet?
Hej.
Min son ska söka gymnasium nu nästa vecka och vi är bekymrade av att SYV i hans skolan och därför vänder jag mig till er.
Min son har dyslexi och tror att han vill söka teknik/teknik men jag är orolig att det blir svårt för honom då han har svårt med matematik.
Vad kan vi fråga efter när vi kontaktar skolor för att säkra ett värdigt stöd för honom?

Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Sibelle

Hej Sibelle,

Teknikprogrammet med teknikinriktning har mycket matte. Längst ner på den här sidan kan ni se exakt vilka kurser som ingår: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet. Så det kan vara bra vara beredd på att det kan bli kämpigt om man har svårt med matte och väljer Teknikprogrammet. Sedan så kan ju sådana saker ändras, han kanske blir bättre på matte eller blir så motiverad att han ändå klarar av matten. Om man har svårt i skolan så ska man såklart kunna få hjälp, ni kan till exempel fråga om möjligheterna till speciallärare, extra matte och hur de jobbar med att hjälpa personer med dyslexi. Men mattekurserna på Teknikprogrammet kommer fortfarande att vara detsamma.

Ni kanske kan prata med matteläraren han har nu som kan förklara för honom vad som krävs för matten på Teknikprogrammet och ge honom tips på hur han kan förbereda sig inför den. En bra idé är också att man besöker gymnasieprogrammet man vill gå som "elev för en dag". Då får man en bra uppfattning om hur det är att gå på programmet och om man trivs i skolan. Ni kan även ställa frågor till studie-och yrkesvägledaren på de skolor han vill söka till.

Om din son har särskilt stöd i sin skola nu så kommer den informationen att föras över till den gymnasieskola han börjar. Det är vägledaren som ska bevaka att information om att du behöver fortsatt stöd förs över till gymnasieskolan så kolla isåfall att detta görs med skolans SYV.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

29 nov 2018
Hur ska jag hantera mina hälsoproblem i gymnasiet?
Hej jag heter Stella och är en 15 år gammal tjej som faktiskt gillar skolan. Men jag har ett problem som gör att jag faktiskt inte kan vara i skolan så ofta. Jag svimmar ca 3gånger i veckan och har gjort ända sen jag gick i 7an. Det jag då kommit fram till är att en gymnasie linje på distans är det bästa för mig och min fråga är då ifall ni vet någon skola där jag kan studera Handel och Administration (HA) på distans. Eftersom att det är den ända linjen som intresserar mig.

Hej Stella,

Det finns bara en skola där man kan studera på distans. Du hittar den här: https://www.gymnasium.se/skola/korrespondensgymnasiet/. Men tyvärr finns inte Handel och Administration på distans. Jag tycker att du ska prata med din skola om dina problem så att ni tillsammans kan komma fram till en lösning. Skolan är nämligen skyldig att göra anpassningar för dig om du har svårt att klara av den på grund av din hälsa. När det är dags att byta skola och börja gymnasiet kan din gamla skola skicka all information till dem så att de kan fortsätta att hjälpa dig. Eftersom att plugga på distans inte är en lösning måste du hitta en ny lösning och det kan du få hjälp med om du går till din studie-och yrkesvägledare i skolan.

Sedan hoppas jag att du uppsökt läkare för dina problem också så du vet hur du bör hantera dem!

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin