Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

31 okt 2022
Hur hittar man en lägenhet som gymnasieelev?
Hej!
Jag är intresserad att gå på gymnasium i en annan kommun, det passar dock inte att pendla för det går inte tåg bra tider... Så jag behöver en lägenhet, men hur hittar man en lägenhet man kan hyra?

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad.

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

11 okt 2022
Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hej, jag ska gör ett gymnasieval snart. Så jag undrar om jag är tvingad att söka till den skola som är närmast mig eller kan jag söka till en annan enligt mig bättre men den ligger i en annan kommun?

Hej,

Ja, du kan söka en skola på en annan ort. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter. Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495.

14 sep 2022
Kan jag få inackorderingstillägg?
Hej, jag vill gå en sjöfarts utbildning och bli matros, men det finns inget gymnasium i mitt län där dom har den utbildningen. Jag vill gå på en skola i Stockholm som är en friskola. Får jag något bidrag för boende då?

Hej,

Ja, Inackorderingstillägg får du om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Medlemslogin