Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


30 apr 2017
Hur kan man hitta boende närmare skolan?
Hej!

Jag undrade hur man ska göra i fall man vill flytta in i samma stad som man redan bor i. Jag vill alltså flytta från landet in till stan då jag har svårt att ta mig in för skolan just nu. Händer ofta att jag är försenad.

Tack

Svar:

Hej, 

Om du vill flytta för att komma närmare din gymnasieskola kan du se om skolan du är intresserad av/har sökt har internat eller erbjuder någon form av boende som är kopplat till skolan. I annat fall kanske de kan hjälpa till med att hitta studentboenden om man bor en bit bort och vill flytta närmare skolan, eller hjälpa till med kontakter så man kan prata med rätt personer angående detta. 

Om dessa saker inte är möjliga och du fortfarande vill flytta kan det vara upp till dig och dina föräldrar att hitta ett boende och stå för kostnaderna. Det kan vara så att du eventuellt har rätt till någon form av bidrag, då kan du direkt kontakta CSN och fråga. 

Lycka till! /Aranja, SYV

21 apr 2017
Funderingar om att söka till en skola i en annan kommun?
Hej,

Hur gör jag om jag är intresserad av att studera gymnasium i en annan kommun? Vad bör jag tänka på och vet du hur det går till när jag vill söka bostad, vem bör jag vända mig till?

Mvh
Nina

Svar:

Hej Nina, 

Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man t.ex. söka ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns där. Det kallas för frisök men där är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Vid frisök ska den egna kommunen betala för t.ex. dagliga resor men det finns inga regler för just boende i detta fall. Det kan vara bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få mer information kring vilka kommuner din kommun har ett samverkansavtal med, då söker du med samma villkor som eleverna i den kommunen. Det finns även riksintag, det gäller för friskolor, då söker man med samma villkor som eleverna i den kommunen, här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

När det gäller boende kan de skolor med riksrekrytering hjälpa till med boende, då kan det t.ex. finnas elevboende i anknytning till skolan. Du kan också titta mer på om skolorna du är intresserad av är internatskolor eller har tillgång till olika former av boenden som de kan erbjuda. Vissa skolor kan till och med hjälpa till med att hitta studentboenden. Då kan du kontakta skolorna och fråga mer om detta, det är även bra att fråga om skolorna i annat fall kan referera dig vidare till någon som faktiskt kan hjälpa till. 

Lycka till! /Aranja, SYV

14 apr 2017
Måste föräldrarna stå för allt om man flyttar?
Hej, min fråga är om jag kan gå ett gymnasieprogram i en annan ort även fast programmet finns i den stad jag bor i. Jag vet ju typ att man inte får inackorderingsbidrag men jag vill typ veta om det finns några andra bidrag man kan få, eller måste föräldrarna betala allt (lägenhet osv)?

Svar:

Hej, 

När man söker till gymnasiet är det vissa saker som gäller vid antagningen, man kan t.ex. söka ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns där. Det kallas för frisök men där är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Vid frisök ska den egna kommunen betala för t.ex. dagliga resor men det finns inga regler för just boende i detta fall. Om skolan du vill söka till t.ex. är en internatskola, har tillgång till olika former av boenden eller till och med kan hjälpa elever hitta studentboenden, kan du kontakta skolan och se vad de kan göra för att hjälpa till. Det finns även riksintag, det gäller för friskolor, då söker man med samma villkor som eleverna i den kommunen, här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Som du har skrivit är man inte berättigad till inackorderingstillägg vid frisök men om det finns andra tillägg eller bidrag du kan få utifrån just din situation kan du kontakta CSN direkt och se om de kan hjälpa till med något: www.csn.se. Du har fortfarande rätt att få studiebidrag varje månad som andra studenter. Det kan också finnas bidrag från t.ex. Försäkringskassan som denna: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/bostadsbidrag_till_unga men där är det flera regler som gäller för att vara berättigad som ålder och inkomst. Du kan också se på möjligheter till stipendier, det finns många olika former av stipendier som i sin tur har olika krav. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att eventuellt hitta något som passar just dig. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV