Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

21 okt 2019
Kan jag gå gymnaiset i en annan stad?
Hej,

Jag är en elev som går sista året i nian. Jag har en fråga om gymnasiet.

När jag tänker på gymnasiet valet ser jag det som ganska svårt. Men min fråga är: Kan jag gå i ett gymnasium i en annan stad? Och finns det något gymnasium utanför Stockholm som har design eller stylist linje där det då finns studentboende?

Hej,

Jag förstår att det kan vara svårt att välja gymnasium! Du kan absolut välja att gå i en annan stad. Då är det bra att tänka på att söka en friskola eller ett speciellt program som inte redan finns i din kommun, om det är en kommunal skola du vill söka. Du kan nämligen söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Riksintag betyder att oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Du kan också söka en kommunal skola men då kommer du bara att kunna få plats efter att alla som sökt och bor i kommunen fått det (om det inte är en speciell inriktning som inte går att läsa på din hemort).

Det finns inte så många skolor i Sverige som har internat. Dessa är skolorna som dyker upp i vår databas när man söker på internatskolor: https://www.gymnasium.se/sok/internat. Du kan se om du hittar något som passar dig där. En del skolor som har riksintag kan hjälpa till att hitta boende även om de inte har internat så ta gärna kontakt med skolorna och fråga om det.

Lycka till!/ Petra,SYV

11 sep 2019
Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hej,
Nästa år ska jag börja gymnasiet men jag vill inte gå här i Eskilstuna eller Västerås jag vill gå i Karlstad. Vilket innebär att jag måste flytta själv, finns det lägenheter eller rum som man kan få eller hur funkar det? Hur söker jag även till ett gymnasium som inte ligger i mitt område?

Hej,

Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Du kan också söka en kommunal skola men då kommer du bara att kunna få plats efter att alla som sökt och bor i kommunen fått det. Du söker på samma sätt som till skolor i din kommun, genom din gymnasieantagning.

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet så det måste du hitta på egen hand. Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Men det finns olika regler för vem som kan få det. Det kan du läsa om här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jul 2019
Kan jag söka en gymnasieskola i en annan stad?
Hejsan! Jag vill gå på ett gymnasium i Stockholm men bor nere i Malmö. Jag undrar om det går att ansöka till den skolan iaf. Jag undrar även om man kan få studentboende eller något annat boende under gymnasiet och isf om man får bidrag eller liknande.

Hej,

Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Vill du att det ska vara en internatskola där du kan bo så kan du hitta dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat (Läs gärna informationen längst ner på sidan också).

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet men om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin