Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


18 mar 2022
Hur söker jag gymnasiet på annan ort?
Hej, jag vill veta om det går och hur jag ska göra för att börja på ett gymnasie som är i Stockholm eller i Göteborg när jag bor i en annan stad. Hur kan man få bostäder, hur mycket behöver man betalar och vilka gymnasieskolan som man kan lära sig koreanska.

Svar:

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta. Man kan inte få student boende på gymnasiet men vissa skolor (inte så många) har internat. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera. 

Det är inte vanligt att en gymnasieskola erbjuder koreanska men här är två skolor som dyker upp när jag söker på det: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=koreanska. Du kan kolla med dem.

Lycka till! /Petra,SYV

13 feb 2022
Var finns internatskola?
Finns det vård och omsorg där det är internat eller har elevboende?
Mvh

Svar:

Hej,

Tyvärr kan jag inte hitta det.

Vänligen /Petra,SYV

18 dec 2021
Får jag ta med min kanin till boendet på skolan?
Hej! Jag är rätt säker på att börja naturbruk, jag har en kanin hemma och jag bor en bit bort och kan inte åka fram och tillbaka varje dag, jag undrar om jag kan ta med mig min kanin och ha den boende med mig i ”lägenheterna” då min kanin är en innekanin.

Svar:

Hej! 

För specifika frågor kring internat och boende för elever på skolor behöver du kontakta skolan direkt för att få svar. Du hittar kontaktinformation på skolans hemsida. 

Lycka till! / Hannah, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin