Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


14 okt 2017
Kan jag gå gymnasiet på en annan ort?
Hej!
Mitt namn är Moa och jag vill verkligen gå humanistiska programmet. Jag har funderat i över 1 år på vad jag ska bli eller vilken linje jag skall gå på gymnasiet, men aldrig riktigt hittat något som känts rätt. Men sedan när jag började 9:an nu i år så hittade jag humanistiska programmet. Jag är säker på att det är den linjen jag vill gå till 100% och i min region finns det tyvärr bara 2 skolor med detta program. Jag vill verkligen inte gå på ena och den andra känns inte rätt, kanske är något jag får vänja mig vid men just nu känns det inte rätt. Jag undrar hur det funkar ifall jag skulle välja en skola i en annan region. Det finns skolor i Stockholm jag funderar över men vet inte hur det kommer funka med boende. Ingen av de skolorna har internat så det blir eget boende antar jag. Men hur funkar det? Får jag bidrag för att betala för en lägenhet ? Jag skulle bli väldigt tacksam om du/ni skulle kunna berätta typ allt om hur jag ska gå till väga och göra om jag skulle flytta. Jag kommer endast vara 14 när jag börjar gymnasiet då jag gått upp ett år, hur mycket kommer det att påverka boendet? Tack på förhand!

Svar:

Hej Moa,

Vad roligt att du har hittat ett program som du vill gå! Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man t.ex. söka ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns där. Det kallas för frisök men där är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Vid frisök ska den egna kommunen betala för t.ex. dagliga resor men det finns inga regler för just boende i detta fall. Det kan vara bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få mer information kring vilka kommuner din kommun har ett samverkansavtal med, då söker du med samma villkor som eleverna i den kommunen. Det finns även riksintag, det gäller för friskolor, då söker man med samma villkor som eleverna i den kommunen, här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

När det kommer till boende kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de kan hjälpa till med boende på något sätt, de kanske har studentlägenheter av någon form i området. Om det är en friskola med riksintag är det vanligt att skolorna hjälper elever att hitta boende under gymnasietiden. Dock om skolan inte erbjudet studentboenden och ingen större hjälp erbjuds kan ni behöva hyra en lägenhet privat, men då är det viktigt att tänka på kostnaderna som i stort sett hamnar på er och på vårdnadshavarna. Här kan ni läsa om det: https://www.gymnasium.se/sok/internat. Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort. Du har fortfarande rätt att få studiebidrag varje månad som andra studenter. 

En annan lösning jag kan komma på är att du helt enkelt flyttar till kommunen du vill bo och gå i skola i. Du måste ju inte vara skriven hos dina föräldrar om du ska bo och gå i kommunal skola på en annan ort. Du kan göra en flyttanmälan själv om du är mellan 16-18 år och är du under får dina föräldrar göra det åt dig. Om du av någon anledning behöver flytta till en annan kommun under dina gymnasiestudier, är din nya kommun skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasium. Då gäller inte reglerna som gäller om du fortfarande är skriven hos dina föräldrar. Eftersom du då bor i kommunen ska du kunna söka på samma villkor som andra som bor där. Det alternativet kräver såklart att du har möjligheten att hitta boende och finansiera en sådan flytt. 

Lycka till! /Petra,SYV

21 aug 2017
Kan man hyra en lägenhet med en kompis under gymnasiet?
Hej! Jag kommer gå hotell och turism programmet men där jag bor finns inte linjen i gymnasiet fast jag kommer kanske börja i Norrköping eller Göteborg och jag undrar om man kan bo i en lägenhet i staden där man pluggar tillsammans med en kompis?

Svar:

Hej, 

För att programmet inte finns i din hemkommun har du rätt att söka i förstahand, i andra kommuner. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se vilka kommuner din kommun har samverkansavtal med, då är det förstahandssökning där med. Även om det är en friskola som har riksintag gäller förstahandsmottagning. I andra fall t.ex. om programmet finns i hemkommunen och man vill söka till andra kommuner är det frisök som gäller, då är det andrahansmottagning och man kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

När det kommer till boende kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de kan hjälpa till med boende på något sätt, de kanske har studentlägenheter av någon form i området. Om det är en friskola med riksintag är det vanligt att skolorna hjälper elever att hitta boende under gymnasietiden. Även kommunen kan i vissa fall hjälpa till. Dock om skolan inte erbjudet studentboenden och ingen större hjälp erbjuds kan ni behöva hyra en lägenhet privat, men då är det viktigt att tänka på kostnaderna som i stort sett hamnar på er och på vårdnadshavarna. Här kan ni läsa om det: https://www.gymnasium.se/sok/internat. 

Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg.Du har möjlighet att söka inackorderingstilägg om du bor på en annan adress under tiden som du studerar. Hur mycket pengar du får i inackorderingstillägg bestäms utifrån hur långt bort du bor från skolan. För att ansöka måste du uppfylla tre krav:

  • Programmet och den nationella inriktningen du ska läsa inte finns på din hemort. Alltså att det minst hade tagit två timmar per dag att resa mellan ditt föräldrahem och skolan. 
  • Du studerar på heltid.
  • Du går en utbildning som ger rätt till inackorderingstillägg.

Lycka till! /Aranja, SYV 

19 aug 2017
Vilka månader är betalningsfria om man går på internatskola?
Vilka kalendermånader är betalnings fria om man går/bor på ett internat gymnasium ?

Svar:

Hej, 

Internatskolorna kan själva lägga upp sin betalning och när eleven/vårdnadshavare ska betala skolavgiften och andra avgifter som kan dyka upp. Hur mycket och hur ofta man behöver betala kan se olika ut från elev till elev, beroende på om man t.ex. är en hemmasvensk elev, utlandssvensk eller utländsk medborgare osv. T.ex. kan betalningen av skolavgiften ske två gånger per år, en gång för höstterminen och en gång för vårterminen och dessa är då för de månader som eleven bor och studerar på skolan. För att veta exakt hur det kan se ut för den skola du tänker på, kan du kontakta de direkt och fråga om betalningen och vilka betalningsfria månader skolan eventuellt har. Du kan söka på skolan på vår hemsida för att få tag på kontaktinformation: www.gymnasium.se. 

Bästa hälsningar! /Aranja, SYV