Boende och internat

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

21 maj 2019
Kan jag gå en gymnasieskola utanför min kommun?
hej jag börjar snart på gymnasiet och vill gå ekonomi, samhälle ekonomi alternativt ekonomi juridik, men vet inte vilken skola för vill samt läsa portugisiska, kinesiska eller ryska men inte så långt från där jag bor alltså jag kan bo på skolan men bara så man kan pendla hem på helger och lov, skulle vilja bli egenföretagare inom fastigheter borde jag gå någon av dom där linjerna då? skulle också vara bra om man får ha med sig husdjur dit (gnagare) vill helst inte läsa på distans

Hej,

För att ta reda på vilka språk skolorna kan erbjuda dig att läsa så måste du kontakta dem direkt. Du kan absolut leta efter skolor utanför din kommun. Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Vill du att det ska vara en internatskola där du kan bo så kan du hitta dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat (Läs gärna informationen längst ner på sidan också). Du får kolla med skolorna om det finns möjligheter att ha husdjur på skolan (troligt är att det inte är tillåtet på de flesta skolor).

Om det är fastighetsmäklare som du vill bli kan du tänka på att behörigheten till ett sådant högskoleprogram är grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får de kurserna kan du gå vilket program som helst. De ska gå att få både från Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

04 maj 2019
Kan jag få inackorderingsbidrag?
Hej! jag undar lite kring inackorderingtilllägg då jag måste flytta hemifrån för att gå den linjen jag vill gå på gymnasiet (SamMedia). Jag bor ungefär 2h 40min från gymnasiet jag vill gå, som är en friskola. Men det finns en skola som finns ungefär 1h 30min från där jag bor som också erbjuder SamMedia men som jag inte är intresserad av att gå på. Vet att man har rätt till bidrag om programmet och riktningen inte finns i ens hemort, men har också läst att man inte heller har rätt om det finns en skola som är mindre än 2 timmar från ens hem, men är osäker. Har jag fortfarande rätt till inackorderingtillägg om jag flyttar för att gå i skolan som är längre bort?

Hej,

Du kan få extra bidrag i form av Inackorderingstillägg om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Om du läser på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun. Så ta kontakt med CSN eller din kommun beroende på om det är en fristående eller en kommunal skola som du vill söka.

Det kan variera lite från fall till fall hur CSN eller kommunen bedömer varje ärende så du behöver ta kontakt med dem själv för att få ett tydligt svar vad som kommer att gälla för dig.

04 maj 2019
Hur söker jag till gymnasium på en annan ort?
hej, jag funderar på att börja gymnasiet i en viss stad pga olika anledningar. nu i omvalsperioden ska jag söka gymnasium där. och tänkte kolla lite hur det går till och om jag skulle kunna få hjälp. dom linjerna jag skulle vela söka är barn och fritid och handel och administration.

skulle vara tacksam för svar och hjälp om hur jag ska göra. ska jag söka direkt eller vänta, har gått introduktionsprogramet där jag pluggat upp mina betyg och skulle verkligen vela gå i den staden. har boende och allt klart de hänger bara på om jag kan komma in eller inte. tacksam för svar inom kort :) // W

Hej,

Jag vet inte om du bor i den kommun där du vill söka gymnasiet eller inte. Men om det är så att du vill söka gymnasiet i en annan kommun än där du bor så behöver du tänka på några saker.

Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen (som förstahandssökande). Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter. Så försök hitta en friskola så blir det lättare att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Du kan prata med din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande (eller tidigare) skola där du gått introduktionsprogrammet om du behöver hjälp med din ansökan. Ni kanske tillsammans kan titta på antagningspoängen på de skolor du vill söka till och se hur dina möjligheter ser ut. Du kan även söka på de program och den ort du vill gå här: https://www.gymnasium.se/ så får du upp en lista med alternativ. Om du markerar rutan för "riksintag" under sökfältet så får du upp de skolor där du söker som förstahandssökande.

Medlemslogin