Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


19 dec 2019
Vad ska jag göra om jag vill flytta till gymnasiet?
Hej!

Just nu sitter jag i en ganska jobbig sits. Jag går i nian och ska snart välja gymnasium. Jag bor i en kommun nära Stockholm, dock vill jag gå gymnasium i Jönköpings län. Jag har pratat med mina föräldrar och de tycker de är ok. De ska hjälpa mig med bostad osv, dock så är detta gymnasium inte riksrekryterande. Om jag har bostad i Jönköping och sedan står skriven där, borde inte jag dessutom kunna söka till detta gymnasium med samma privilegier och inte hamna i andrahandsval? Vet inte annars vad jag ska göra för jag trivs inte alls här där jag bor och vill gärna komma härifrån. Mvh

Svar:

Hej,

Om du är skriven i Jönköping så är det inga problem men då behöver du kunna skriva dig där redan nu till antagningarna. Sedan så är kommunen alltid skyldig att erbjuda dig en plats om du flyttar under gymnasiet men då är det inte säkert att de kan erbjuda dig den skola du vill ha. Du kan testa höra av dig till gymnasieantagningen i Jönköping och berätta att du ska flytta dit men inte har fått boende än. De kanske kan hjälpa dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 dec 2019
Hur fungerar boende om man flyttar till gymnasiet?
Hej!
Mitt namn är Rakel. Jag går just nu i årskurs 8. Jag har sakta börjat fundera på olika gymnasium att gå på.
Jag har en stor passion för innebandy och spelar just nu i junior allsvenskan.
Min tanke är då att jag vill börja på Hagströmska idrottsgymnasium. Men eftersom att jag bor så långt ifrån så får jag nog flytta till en studentlägenhet.

1. Är det okej att bo i en studentlägenhet när man ska börja gymnasiet?
2. Finns det några lägenheter nära gymnasiet?
3. Får man något bidrag?
4.Hur höga betyg/poäng behöver man för att komma in på skolan inom naturvetenskapsprogrammet?
5. Behöver man vara i god tid ute för att hitta en lägenhet?

Tack för svar, Mvh Rakel

Svar:

Hej Rakel,

Vad roligt att du hittat en skola du vill gå! Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. Du kan kontakta skolan och fråga om de kan hjälpa till att hitta bostad eller har andra tips kring det. Det är absolut att rekommendera att börja titta runt redan nu på vilka bostadsalternativ som finns. 

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Antagningspoäng för skolan kan du söka på här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Har du svårt att hitta deras antagningsstatistik kan du fråga skolan om den så hjälper de dig säkert. 

Lycka till! /Petra,SYV

21 okt 2019
Kan jag gå gymnaiset i en annan stad?
Hej,

Jag är en elev som går sista året i nian. Jag har en fråga om gymnasiet.

När jag tänker på gymnasiet valet ser jag det som ganska svårt. Men min fråga är: Kan jag gå i ett gymnasium i en annan stad? Och finns det något gymnasium utanför Stockholm som har design eller stylist linje där det då finns studentboende?

Svar:

Hej,

Jag förstår att det kan vara svårt att välja gymnasium! Du kan absolut välja att gå i en annan stad. Då är det bra att tänka på att söka en friskola eller ett speciellt program som inte redan finns i din kommun, om det är en kommunal skola du vill söka. Du kan nämligen söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Riksintag betyder att oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Du kan också söka en kommunal skola men då kommer du bara att kunna få plats efter att alla som sökt och bor i kommunen fått det (om det inte är en speciell inriktning som inte går att läsa på din hemort).

Det finns inte så många skolor i Sverige som har internat. Dessa är skolorna som dyker upp i vår databas när man söker på internatskolor: https://www.gymnasium.se/sok/internat. Du kan se om du hittar något som passar dig där. En del skolor som har riksintag kan hjälpa till att hitta boende även om de inte har internat så ta gärna kontakt med skolorna och fråga om det.

Lycka till!/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin