Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Boende och internat

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

Hur funkar internat på gymnaiset?
Hej!

Jag har en fråga angående att bo på internat under gymnasietiden. Mina frågor är följande:
1. Vem har rätt till att söka internat? Har alla lika stora möjligheter?
2. Kan jag söka internat i Stockholm om jag bor i Stockholm?
3. Hur är det med kostnaderna? Betalar jag eller skolan?

Tack på förhand!
Svar:

Hej,

Idag finns ett antal skolor med internat, framförallt förekommer skolformen vid riksidrottsgymnasier, riksrekryterande skolor och friskolor med riksintag. I Stockholm finns dessa program med internat: https://www.gymnasium.se/sok/stockholm?q=internat. Alla kan söka till en skola med internat. Man betalar för sin internatplats själv så kolla upp internatkostnaderna med skolan du vill söka till så du vet hur mycket det kommer att kosta.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur hittar man en lägenhet som gymnasieelev?
Hej!
Jag är intresserad att gå på gymnasium i en annan kommun, det passar dock inte att pendla för det går inte tåg bra tider... Så jag behöver en lägenhet, men hur hittar man en lägenhet man kan hyra?
Svar:

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. 

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hej, jag ska gör ett gymnasieval snart. Så jag undrar om jag är tvingad att söka till den skola som är närmast mig eller kan jag söka till en annan enligt mig bättre men den ligger i en annan kommun?
Svar:

Hej,

Ja, du kan söka en skola på en annan ort. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter. Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 122 frågor
1
2
3
4
...
41

Annonser