Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


11 dec 2017
Kan jag få inackorderingstilägg?
Hej! Jag kommer snart att börja på gymnasiet(om 1½ år). Jag vill gå på gymnasium i en annan ort(ligger ca 30 mil ifrån där jag bor). Jag vill bo i elevhemmet men studiebidraget räcker inte till så jag måste söka inackordingstillägg. Men eftersom linjen finns på två skolor där jag bor är jag orolig över att jag inte kommer få det.
Anledningen till att jag inte kan gå på dom är för att den ena skolan är jättesvår att komma in på och man måste ha höga betyg(vilket jag har väldigt svårt att få men jag har godkänt) och den andra skolan är den kommunala skolan och jag antar att jag kommer stöta på gamla klasskamrater som jag inte kan träffa på(utan att min panikattack kommer) så jag undrar.
Hur stor chans är det att jag får inackordingstillägg?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du hittat en skolan du vill gå på men tyvärr låter det som det kan bli lite knepigt. Om kommunen redan har samma program så får du ju inte söka som förstahandssökande och då blir det svårare att komma in. Men det kanske är en friskola så att du för söka på riksintag? 

När det gäller inackorderingstilägg måste du uppfylla tre krav:

  • Programmet och den nationella inriktningen du ska läsa inte finns på din hemort. Alltså att det minst hade tagit två timmar per dag att resa mellan ditt föräldrahem och skolan. 
  • Du studerar på heltid.
  • Du går en utbildning som ger rätt till inackorderingstillägg.

Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847

Lycka till! /Petra,SYV

07 dec 2017
Kan man få inackorderingstillägg när man är över 20 år?
Hej!

Kan man fof få inackorderings tilläg även om man är 20 år o går på en riksrekryterings skola.
Bor ca 700 km från mitt förälrarhem.

Svar:

Hej,

Jag antar att du redan har börjat gymnasiet då eftersom man inte får börja efter 20 år. Från och med höstterminen det år du fyller 20 kan du inte längre få bidrag genom studiehjälpen om du går på gymnasiet. Istället ska du ansöka om studiemedel. Det kan du läsa mer om här: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.html.

Du kan ha rätt till bostadstbidrag men du söker då från Försäkringskassan. Läs mer om det här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/bostadsbidrag_till_unga.

Lycka till! /Petra,SYV

03 dec 2017
Kan jag stanna när min familj flyttar?
Hej jag bor i Härnösand och jag vill gå i NIU handbollsgymnaiset i Härnösand men min familj ska flytta till Sundsvall i sommar 2018. Kan jag bo själv i härnösand?

Svar:

Hej,

Ja, det kan du göra. Om du går i 9:an nu så hinner du ju söka medan ni alla bor i Härnösand och då behöver du inte tänka på frisök eller riksintag eftersom du är behöriga att söka skolan i första hand. Behöver du skaffa egen bostad när din familj flyttar? Det finns isåfall vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du har möjlighet att söka inackorderingstilägg om du bor på en annan adress under tiden som du studerar. Hur mycket pengar du får i inackorderingstillägg bestäms utifrån hur långt bort du bor från skolan. Du behöver kolla med CSN och kanske din kommun hur det blir i just ditt fall eftersom din familj flyttar. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Om man går en friskola med riksintag kan de hända att de hjälper till med att hitta boende eller att det finns internat. Annars så är det upp till dig och dina vårdnadshavare att hitta boende. 

Lycka till! /Petra,SYV