Ämne/inriktning

Boende och internat - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

09 dec 2016
Finns det möjlighet att läsa vård- och omsorgsprogrammet och bo på internat?
Hej
Mitt namn är caroline. Jag undrar om det finns någon skola som har internat på vård och omsorgs linjen.
Jag ska börja söka snart så tacksam för svar snarast.
tack MVH. caroline

Hej Caroline,

Jag har sökt på internatboende tillsammans med vård- och omsorgsprogrammet men inte lyckats hitta någon skola som erbjuder detta. Möjligen kan det vara så att det ändå finns en skola som erbjuder detta men då behöver du söka vidare efter detta.

Ett tips kan vara att kolla igenom dessa skolor då det är dem som har riksintag/riksrekryterande då det kan finnas en ökad chans att de har internat: http://www.riksintag.se/sok/omvaardnadsprogrammet_op_____102.html

Lycka till med att hitta det du söker // Anders, SYV

07 dec 2016
En fråga om boende för studier på gymansiet
Hej,
Mitt namn är Emilie och jag tänker att jag skulle vilja söka in till IB programmet. Just nu bor jag i Danmark och studerar. Jag har suttit nu och försökt att gitta några studentbostäder eftersom att bo hos mina föräldrar är inte riktigt ett alternativ. Alla kommuner verkar ha en egen sida för sina bostäder. Hur kan jag lättast hitta en studentbostad? Kan du möjligtvis hjälpa mig med det?

Hej Emelie,

När det gäller möjligheter för att hitta boende för studier på annan ort finns olika möjligheter. Dels kan det vara så att skolan har ett eget internatboende där man kan söka plats. Annars kan det vara så att skolan har kontakter eller andra möjligheter att hjälpa till med att hitta boende. Slutligen går det även att ta kontakt med företag som arbetar med att förmedla bostäder där du bor. Du kan läsa lite mer om detta via länken: http://www.riksintag.se/Soeka_boende_infoer_gymnasiet__d4875.html

Vilket som är det enklaste sättet beror på vilken del av landet och vilken skola det handlar om och jag kan tyvärr inte hjälpa till med mer än de möjliga vägar som kan finnas vilka jag har beskrivit ovan.

Ett stort lycka till i jakten på studentbostad!

23 nov 2016
Hur fungerar det kring att studera på en annan ort?
Hej! Jag har funderat på att gå hantverks linjen med inriktingen stylist,makeup och spa i Umeå men jag bor i en annan stad och jag undrar hur det funkar med boende och om det kostar pengar!

Hej,

När det gäller att studera på en annan ort än hemorten eller liknande finns det ett par saker att tänka på. Just gällande pengar så kommer själva skolan inte kosta något, däremot kommer boendet att kosta. Vissa skolor har internatboende vilket innebär att du kan bo på skolan tillsammans med andra elever. Om skolan inte har detta kan du behöver hitta eget boende om det är så att skolan inte kan hjälpa till med detta.

Om du studerar på en annan ort kan (du behöver söka det och få det godkänt) du få ett inackorderingstillägg från antingen CSN eller kommunen. Se länken för mer information om tillägget från CSN: http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696

Prata gärna även med studie- och yrkesvägledare på din skola för att se vilket möjligheter du har att söka till denna skola så att du kan komma in där i första hand.

Lycka till framöver // Anders, SYV

Available educations