Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


03 okt 2021
Söka inackorderingstillägg
Hej!
Jag har tidigare gått 1 år på gymansiet i annan ort, bott på skolans internat. Just nu har jag studieuppehåll och har flyttat.
Bor nu i Norge och ska mest troligt skaffa eget boende på studieorten i Sverige,
jag undrar kort å gott om dehär med var jag ska stå folkbokförd?

När jag bodde på skolans internat var det ju nada problemas- men nu kmr jag ha lägenhet + vara över 18.

Blir väl likadant som när jag fortfarande bodde i Sverige men studerade på annan ort.
Men om man INTE står folkbokförd hos en av sina föräldrar har jag ju inte rätt till inackordering. Den delen är likadan med csn och Norge.

Svar:

Hej! 

Det stämmer. Du ska vara boende på skolorten men skriven i din hemkommun. Är du skriven på orten du studerar på räknas det som eget boende, och du har då inte rätt till inackorderingstillägget.

Du kan läsa mer om inackorderingstillägg på CSN:s hemsida: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/tillagg-till-studiestodet/for-gymnasiestudier/inackorderingstillagg.html 

Lycka till! / Hannah, SYV 

27 sep 2021
Gymnasiet på annan ort
Hej, jag går sista året i grundskolan och funderat på hur jag ska göra med gymnasium. Jag trivs just nu inte särskilt bra i staden jag bor i och skulle verkligen behöva en ny start.

Jag har därför funderat på att börja på gymnasiet i Luleå (jag bor just nu i Hudiksvall). Jag har flera vänner i Luleå som jag trivs bra med, och jag skulle verkligen skulle behöva en nystart, på grund av att det hänt mycket på sistone.

Jag funderar därför på om det finns någon möjlighet att få något bidrag för boende, om jag skulle komma in på gymnasiet i Luleå. Har letat mycket men har inte kommit fram till något rakt svar.

Men jag funderat iallafall på om jag skulle kunna gå gymnasiet i en annan ort, och om man skulle kunna få något extra bidrag för att kunna plugga i en annan ort även fast man skulle kunna gå samma linje i sin egen ort.
//MVH

Svar:

Hej!

Vad tråkigt att höra att du inte trivs där du bor. Möjlighet att studera på annan ort än din hemort finns, men vissa riktlinjer finns för att söka bidrag för boende. 

När du går på ett gymnasium som inte ligger i din hemort utan att du behöver flytta kan du ansöka om något som kallas Inackorderingsbidrag. På CSN.se kan du läser mer om vilka tillägg och bidrag du är berättigad. Länk här: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/bidrag-for-gymnasiestudier-i-sverige.html. Dock krävs det att linjen du vill söka inte finns på din hemort, annars förväntas du söka där. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

 

09 sep 2021
Hur mycket studiebidrag kan jag få?
hur mycket får man i studiebidrag om man ska bo på internat och detta kostar 3000kr i månaden?

Svar:

Hej,

Är du under 20 år och studerar på gymnasiet är du berättigad till att få studiehjälp. Studiehjälpen består av tre olika typer av bidrag:

  • Studiebidrag
  • Inackorderingstillägg
  • Extra tillägg

Studiebidraget behöver du inte ansöka om, förutsatt att du ska studera i Sverige. CSN kommer att skicka ett beslut om studiebidrag till dig (om du är myndig) eller dina föräldrar inför varje nytt läsår. Extra tillägg och inackorderingstillägg måste du däremot ansöka om hos CSN eller din kommun.

För att få inackorderingstillägget måste du ha sökt ett gymnasieprogram med en nationell inriktning som inte motsvaras av ett gymnasieprogram i din hemkommun. Du kan också ha sökt ett gymnasieprogram utan nationell inriktning som leder till ett annat yrke än motsvarande program i din hemort och fortfarande få inackorderingstillägg. 

Beloppet du kan få varierar och brukar ligga mellan ca 1 500 kr  och 2300 kr per månad. Kolla med CSN eller din kommun vad du kan få.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin