Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


07 feb 2018
Hur hittar man en lägenhet som gymnasieelev?
Hej, jag vill hemskt gärna gå IB linjen på engelska skolans gymnasie i Stockholm men bor i Gävle. Hur hittar man en lägenhet som gymnasie elev? Har man rätt till studentlägenheter eller är det endast för universitets elever?

Svar:

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. 

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Lycka till! /Petra,SYV

28 jan 2018
Måste jag betala för boende om jag flyttar för att gå gymnasiet?
Hej! Jag heter Lilas och jag undrade om hur det blir om jag söker till Eskilstuna naturvetenskap program, jag bor i Avesta och jag vill alltså flytta själv för att kunna plugga där. Kommer jag betala för en lägenhet eller hur blir det ?
MVH

Svar:

Hej Lilas,

Vad roligt att du har hittat en skola som du vill söka till! Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du har möjlighet att söka inackorderingstilägg om du bor på en annan adress under tiden som du studerar. Hur mycket pengar du får i inackorderingstillägg bestäms utifrån hur långt bort du bor från skolan. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Det finns dock vissa krav för att man ska få inackorderingstillägg till exempel att programmet och den nationella inriktningen du ska läsa ska inte finnas på din hemort.

Om man går en friskola med riksintag kan de hända att de hjälper till med att hitta boende eller att det finns internat. Annars så är det upp till dig och dina vårdnadshavare att hitta och betala för boende. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 jan 2018
Kan jag få inackorderingsbidrag?
Hej, jag bor just nu i Trollhättan men jag skulle vilja studera på rymdgymnasiet i Kiruna. (den rymdvetenskapliga linjen) så jag undrar om jag kommer kunna få inackorderings bidrag för att flytta dit. Det finns en naturlinje här i Trollhättan men jag vill studera rymd. Så vad tror du är chansen på att jag kommer få inackorderings bidrag?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du hittat en skolan du vill gå på! När det gäller inackorderingstilägg måste du uppfylla tre krav:

  • Programmet och den nationella inriktningen du ska läsa ska inte finnas på din hemort.
  • Du studerar på heltid.
  • Du går en utbildning som ger rätt till inackorderingstillägg.

Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847

Jag tycker du ska kontakta skolan och fråga hur deras elever från andra orter brukar bo och finansiera sin tid på skolan så får du säkert bra tips. Du kan kontakta dem genom kontaktformuläret till höger på denna sida: https://www.gymnasium.se/skola/rymdgymnasiet/.

Lycka till! /Petra,SYV