Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat

31 maj 2019
Kan jag få bidrag för bostad på gymnasiet?
Hej!
Jag går EK åk1 på gymnasium, och min mamma ska flytta till men det vill inte jag.
Så vi pratade om att jag skulle stanna i vår nuvarande kommun och bo på i en student rum. Problemet är att skolan jag går är en kommunal skola så jag kan inte söka inackorderingstöd hos CSN men hos kommunen, men jag kan inte söka där eftersom kommunen tillåter mig att söka från och med våren där jag fyller 20 år, Jag vill stanna på min gymnasieskola eftersom de ger mig möjligheten att studera japanska för tre år vilket tillåter mig att söka till ett stipendium för ett japansk universitet. Min fråga är : finns det andra möjligheter man kan få stöd för studier utom kommunen där man är folkbokförd?

Hej,

Om du läser på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun. Så ta kontakt med din kommun igen, för inackorderingsbidrag gäller inte att man ska vara över 20 år. Det kan variera lite från fall till fall hur kommunen bedömer varje ärende så du behöver ta kontakt med dem för att få ett tydligt svar vad som kommer att gälla för dig. Man kan alltid få CSN bidrag på gymnasiet men inte alltid inackorderingstillägg.

21 maj 2019
Kan jag gå en gymnasieskola utanför min kommun?
hej jag börjar snart på gymnasiet och vill gå ekonomi, samhälle ekonomi alternativt ekonomi juridik, men vet inte vilken skola för vill samt läsa portugisiska, kinesiska eller ryska men inte så långt från där jag bor alltså jag kan bo på skolan men bara så man kan pendla hem på helger och lov, skulle vilja bli egenföretagare inom fastigheter borde jag gå någon av dom där linjerna då? skulle också vara bra om man får ha med sig husdjur dit (gnagare) vill helst inte läsa på distans

Hej,

För att ta reda på vilka språk skolorna kan erbjuda dig att läsa så måste du kontakta dem direkt. Du kan absolut leta efter skolor utanför din kommun. Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Vill du att det ska vara en internatskola där du kan bo så kan du hitta dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat (Läs gärna informationen längst ner på sidan också). Du får kolla med skolorna om det finns möjligheter att ha husdjur på skolan (troligt är att det inte är tillåtet på de flesta skolor).

Om det är fastighetsmäklare som du vill bli kan du tänka på att behörigheten till ett sådant högskoleprogram är grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får de kurserna kan du gå vilket program som helst. De ska gå att få både från Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

04 maj 2019
Kan jag få inackorderingsbidrag?
Hej! jag undar lite kring inackorderingtilllägg då jag måste flytta hemifrån för att gå den linjen jag vill gå på gymnasiet (SamMedia). Jag bor ungefär 2h 40min från gymnasiet jag vill gå, som är en friskola. Men det finns en skola som finns ungefär 1h 30min från där jag bor som också erbjuder SamMedia men som jag inte är intresserad av att gå på. Vet att man har rätt till bidrag om programmet och riktningen inte finns i ens hemort, men har också läst att man inte heller har rätt om det finns en skola som är mindre än 2 timmar från ens hem, men är osäker. Har jag fortfarande rätt till inackorderingtillägg om jag flyttar för att gå i skolan som är längre bort?

Hej,

Du kan få extra bidrag i form av Inackorderingstillägg om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Om du läser på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun. Så ta kontakt med CSN eller din kommun beroende på om det är en fristående eller en kommunal skola som du vill söka.

Det kan variera lite från fall till fall hur CSN eller kommunen bedömer varje ärende så du behöver ta kontakt med dem själv för att få ett tydligt svar vad som kommer att gälla för dig.

Medlemslogin