Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


11 sep 2019
Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hej,
Nästa år ska jag börja gymnasiet men jag vill inte gå här i Eskilstuna eller Västerås jag vill gå i Karlstad. Vilket innebär att jag måste flytta själv, finns det lägenheter eller rum som man kan få eller hur funkar det? Hur söker jag även till ett gymnasium som inte ligger i mitt område?

Svar:

Hej,

Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Du kan också söka en kommunal skola men då kommer du bara att kunna få plats efter att alla som sökt och bor i kommunen fått det. Du söker på samma sätt som till skolor i din kommun, genom din gymnasieantagning. 

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet så det måste du hitta på egen hand. Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Men det finns olika regler för vem som kan få det. Det kan du läsa om här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jul 2019
Kan jag söka en gymnasieskola i en annan stad?
Hejsan! Jag vill gå på ett gymnasium i Stockholm men bor nere i Malmö. Jag undrar om det går att ansöka till den skolan iaf. Jag undrar även om man kan få studentboende eller något annat boende under gymnasiet och isf om man får bidrag eller liknande.

Svar:

Hej,

Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Vill du att det ska vara en internatskola där du kan bo så kan du hitta dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat (Läs gärna informationen längst ner på sidan också).

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet men om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. 

Lycka till! /Petra,SYV

24 jul 2019
Hur flyttar jag till Stockholm i gymnasiet?
Hej,
Jag tänker att flytta till min drömstad " Stockholm " innan jag börjar gymnasiet. Men grejen är att min familj vill inte flytta med mig. Så jag tänkte på studentboende eller att hyra ett rum någonstans.
Här kommer frågan, får jag bo ensam när jag är bara 16 år? Vad får jag får stöd när det gäller pengar? jag hörde att kommunen betalar allt för att jag student, är det sant? Kan ni rekommendera någon gymnasiet med studentboende och vad kostar den? Jag kommer att läsa Natur och jag är redan nu väldigt ansvarig och självständig person. Så skrev gärna allt som kan hjälpa om att flytta hemifrån till Stockholm.
Tack.

Svar:

Hej,

Du får bo ensam om dina vårdnadshavare ger sin tillåtelse. Sedan behöver du troligtvis även deras ekonomiska hjälp då det kan bli svårt att täcka alla kostnader med de bidrag man kan få i gymnasiet. 

Man kan alltid få CSN bidrag på gymnasiet men inte alltid inackorderingstillägg (bostadsbidrag). Du kan få extra bidrag i form av Inackorderingstillägg om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Om du läser på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun. Så ta kontakt med CSN eller din kommun beroende på om det är en fristående eller en kommunal skola som du vill söka.

Det kan variera lite från fall till fall hur CSN eller kommunen bedömer varje ärende så du behöver ta kontakt med dem själv för att få ett tydligt svar vad som kommer att gälla för dig.

Internatskolorna är inte så många men här är de som finns i Stockholm: https://www.gymnasium.se/sok/stockholms-lan?q=internat. Du kan höra av dig till dem och fråga om kostnader och andra frågor. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin