Visa gymnasium.se som: Mobil

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Sommaruppehåll

Vår studie- och yrkesvägledare är ledig till och med vecka 33. Inkommande frågor kommer besvaras från och med den 16 augusti


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Boende och internat


09 jul 2021
Hur hittar jag bostad under gymnasiet?
Hej jag ska börja min första år i gymnasiet i Stockholm. I nuläget så bor jag i en annan kommun. Jag blev antagen och tackade ja till platsen men nu har jag ett större problem om att hitta boende. Jag vet att gymnasiet erbjuder inte internat eller elevhem. Hur ska jag göra då? Finns det något som du känner till som kan hjälpa mig? Dessutom om jag få hyra en vanlig lägenhet får jag stöd för att kunna klara av hyran i så fall från vem?

Svar:

Hej,

Det är tyvärr upp till dig och din familj att föröka hitta en lägenhet eller rum du kan bo i. Man kan få ett bidrag som heter inackorderingstillägg som du får från din kommun eller från CSN. Så kontakta dem för att ansöka om det. Men det täcker oftast inte hela din kostnad så man behöver tänka på hur man ska kunna finansiera sin bostad och uppehälle under gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

11 jul 2020
Hur får jag studentboende på gymnasiet?
Hej jag är 17 år. Jag bor i Göteborg men kommer studera i Stockholm till hösten. Jag skulle behöva hjälp med att få någon typ av student boende. Jag har råd med hyra och det är inget problem men jag undrar om man vill verkligen hyra ut till en 17 åring

Svar:

Hej,

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet men om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Boendet måste du dock hitta på egen hand och dina vårdnadshavare måste stå på kontraktet. 

Lycka till! /Petra,SYV

21 jun 2020
Vilka bidrag kan jag få på gymnasiet?
Vilka bidrag finns att söka om man flyttar hemifrån som 16/17 år. Går på gymnasiet i en annan stad en timma från där jag bor. Samma linje finns på en annan ort närmare, men det skiljer kanske bara 10-20min i restid.

På vilka sätt kan man gå till väga för att hitta en bostad?

Svar:

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta. Man kan inte få studentboende på gymnasiet men vissa skolor (inte så många) har internat. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera kring om du/ni har råd med en bostad och i så fall börja leta. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin