Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

  • = Riksintag
Visar 1-20 av 147 träffar

Internat på gymnasiet

Bakgrund

Internatskolor har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men när grundskolor och gymnasieskolor infördes försvann de flesta internaten. Idag finns ett antal skolor med internat, framförallt förekommer skolformen vid riksidrottsgymnasier, riksrekryterande skolor och friskolor med riksintag.

Riksrekryterande skolor och skolor med riksintag

Många elever längtar efter frihet efter högstadiet och med dagens stora utbildningsutbud där en mängd utbildningar är riksrekryterande eller har riksintag är det enklare än någonsin att söka sig till en ny stad i unga år. Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor på gymnasienivå som är godkända av Skolverket, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger.

När du söker till en friskola med riksintag är hemkommunen skyldig att betala din utbildning om Skolverket har förklarat gymnasiefriskolan berättigad till ett sådant bidrag. Om du som söker till en fristående gymnasieskola med riksintag behöver särskilt stöd i undervisningen, och redan bor i en kommun där ditt behov kan tillgodoses, behöver inte din hemkommun betala din gymnasieutbildning.

Alla skolor som har riksintag eller riksrekryterande utbildningar har inte internat, men i många fall erbjuds ändå hjälp med boende från skolans eller dess kommuns sida.

Bidrag när du bor på annan ort

Svenska gymnasiefriskolor får inte längre ta ut en avgift för undervisning. Däremot kostar det att bo på en internatskola. Vanligtvis kan du få bidrag från din hemkommun, men i vissa fall kan du få hjälp med boendekostnaden av CSN. Du har möjlighet att söka något som kallas inackorderingstillägg om du bor på en annan adress under tiden du studerar. Du kan få mellan 1190 och 2350 kr i bidrag beroende på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och skolan. För att ansöka om inackorderingstillägg måste du uppfylla följande krav:

  • Du studerar heltid på en fristående gymnasieskola
  • Din restid mellan hemmet och skolan är mer än två timmar per dag
  • Programmet och inriktningen du läser finns inte på din hemort eller inom två timmars resväg per dag från ditt föräldrahem.
  • Din förälder (eller vårdnadshavare) bor inte på studieorten

Du kan få inackorderingstillägget till och med vårterminen det år du fyller 20. Det finns ingen nedre åldersgräns för bidraget, så du kan får det även om du är under 16 år.

Om dina föräldrar bor utomlands och minst en av dem är svensk medborgare har du rätt till inackorderingstillägg från CSN även när du går i en kommunal gymnasieskola i Sverige.

Internat utomlands

Om du ska läsa på en gymnasieskola utomlands kan du få inackorderingstillägg från CSN. Samma regler gäller som för fristående gymnasieskolor i Sverige, resvägen på två timmar per dag är ett krav för att du ska kunna få tillägget. Motsvarande program får heller inte finnas inom två timmars resväg från ditt föräldrahem.

Källa: SVT Nyheter, CSN

Se vilka skolor som har internat - klicka på träfflistan ovan!
Se gymnasieskolor med riksintag här!

Favoriter
Reportage
Lär dig mer om Skanskagymnasiets...

Ingen dag är den andra lik på Skanskagymnasiets internat. Här ser fyrtio kreativa elever till att det händer saker hela tiden. Gemenskapen är stor och många tycker att de får en extra familj.

Läs mer
Möt eleverna på Skanskagymnasiet

Läs om vad Kayla, Emma och Arvid tycker om Skanskagymnasiet i Växjö! Där pluggar du Teknikprogrammet: Samhällsbyggande och miljö, och får väldigt goda möjligheter till jobb direkt efter skolan. Det passar dig som vill plugga ett fjärde tekniskt år, få en karriär inom arkitektur eller vill utbilda dig till civilingenjörer i framtiden.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information