Visa gymnasium.se som: Mobil
En hög av böcker på en säng

Allt du behöver veta om studiehjälp och studieteknik

Att börja på gymnasiet innebär ett nytt sätt att studera. Du förväntas ta mer ansvar och lära dig mer under en kortare tid. Då kan en god studieteknik hjälpa dig väldigt mycket. När du börjar gymnasiet har du också rätt till olika typer av studiehjälp beroende på din situation. Här nedanför kan du läsa mer om både studiehjälp och tips på hur du ska tänka med plugget. 

Stipendier

Skulle du vilja ha mer resurser till att utföra ett projekt eller lite extra pengar under din studietid? Då kan du söka ett stipendium! Det finns en mängd olika organisationer och stiftelser som delar ut stipendier till elever på högstadiet och gymnasiet. Vi har sammanställt allt du behöver veta för att söka ett stipendium och en lista på stipendier du kan söka. Gå till stipendiesidan!


Studieteknik på gymnasiet

Hur ska du lägga upp pluggandet? När ska du plugga? Hur ska du organisera allt så att du har koll på vad som ska göras?

 Här har du tipsen

Studiehjälp på gymnasiet

För dig under 20 år finns möjlighet till studiehjälp under gymnasiet. Ta reda på vilken studiehjälp du har rätt till under gymnasiet.

 Mer om studiehjälp

Mer om skollagen

År 2011 trädde en ny skollag igenom för att ännu tydligare kunna vägleda hur gymnasieskolor ska styras. 

 Jag vill veta mer

Allt om friskolor på gymnasiet

Det finns olika typer av friskolor på gymnasienivå. Här berättar vi mer om vad begreppet gymnasiefriskola innebär.

 Mer om begreppet 

Riksrekrytering, frisök och riksintag

Det finns ett antal begrepp som kan vara bra att hålla koll på om det är så att du är intresserad av att söka till en gymnasieskola utanför din hemkommun. Klicka dig vidare för att läsa mer om riksrekrytering, frisök och riksintag.

 Förklara begreppen tack

Källkritik - vad är det?

Idag får vi mycket information från olika källor och för att kunna avgöra vilken information som är trovärdig behöver man vara källkritisk. Men vad är källkritik och vilka frågor behöver man ställa till när man t.ex. ska använda olika källor till en uppsats?

 Vad är källkritik?

Senast uppdaterad: 03 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-06-09

Gymnasiearbete på yrkesprogram

Gymnasiearbete i en yrkesexamen ska visa att du är förberedd för arbete inom ett det yrke du utbildar dig till (till exempel frisör, djurskötare, elektriker, florist, servitör eller betongarbetare) och ska pröva din förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Du planerar, genomför och utvärderar din uppgift. Arbetet kan också utformas så att det ger möjlighet att prö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-06-08

Gymnasiearbete på högskoleförberedande program

Först gäller det att komma på en idé vad du ska skriva om. Är det något ämne du brinner för lite extra eller något som du skulle vara intresserad av att jobba med i framtiden? Sök på internet, prata med kompisar, läs tidningar och titta på nyheterna. Skriv ner allt som kommer upp i huvudet. Du kan utgå från en fundering du har eller något du är nyfiken på.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-07

Gymnasiebehörighet

För att få gå ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att du har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning, inte redan har genomgått en gymnasieutbildning och att du påbörjar utbildningen senast det första kalenderhalvåret då du fyller 20 år. För asylsökande ungdomar måste utbildningen påbörjas innan de fyllt 18 år.  För behörighet till en så kallad särskild variant ...
Läs mer
Öppet hus-kalender
april 2020
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10