Visa gymnasium.se som: Mobil
En hög av böcker på en säng

Allt du behöver veta om studiehjälp och studieteknik

Att börja på gymnasiet innebär ett nytt sätt att studera. Du förväntas ta mer ansvar och lära dig mer under en kortare tid. Då kan en god studieteknik hjälpa dig väldigt mycket. När du börjar gymnasiet har du också rätt till olika typer av studiehjälp beroende på din situation. Här nedanför kan du läsa mer om både studiehjälp och tips på hur du ska tänka med plugget. 

Stipendier

Skulle du vilja ha mer resurser till att utföra ett projekt eller lite extra pengar under din studietid? Då kan du söka ett stipendium! Det finns en mängd olika organisationer och stiftelser som delar ut stipendier till elever på högstadiet och gymnasiet. Vi har sammanställt allt du behöver veta för att söka ett stipendium och en lista på stipendier du kan söka. Gå till stipendiesidan!


Studieteknik på gymnasiet

Hur ska du lägga upp pluggandet? När ska du plugga? Hur ska du organisera allt så att du har koll på vad som ska göras?

 Här har du tipsen

Studiehjälp på gymnasiet

För dig under 20 år finns möjlighet till studiehjälp under gymnasiet. Ta reda på vilken studiehjälp du har rätt till under gymnasiet.

 Mer om studiehjälp

Mer om skollagen

År 2011 trädde en ny skollag igenom för att ännu tydligare kunna vägleda hur gymnasieskolor ska styras. 

 Jag vill veta mer

Allt om friskolor på gymnasiet

Det finns olika typer av friskolor på gymnasienivå. Här berättar vi mer om vad begreppet gymnasiefriskola innebär.

 Mer om begreppet 

Riksrekrytering, frisök och riksintag

Det finns ett antal begrepp som kan vara bra att hålla koll på om det är så att du är intresserad av att söka till en gymnasieskola utanför din hemkommun. Klicka dig vidare för att läsa mer om riksrekrytering, frisök och riksintag.

 Förklara begreppen tack

Källkritik - vad är det?

Idag får vi mycket information från olika källor och för att kunna avgöra vilken information som är trovärdig behöver man vara källkritisk. Men vad är källkritik och vilka frågor behöver man ställa till när man t.ex. ska använda olika källor till en uppsats?

 Vad är källkritik?

Senast uppdaterad: 03 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-26

Vad betyder programförkortningarna?

Alla gymnasieprogram har förkortningar. Har du koll på vilken förkortning som hör till vilket program? Vi listar alla programförkortningar för de nationella gymnasieprogrammen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-31

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Visste du att du inte måste gå ett högskoleförberedande program för att få högskolebehörighet? Vi förklarar vad som gäller och hur du kan få din högskolebehörighet – även om du går ett yrkesprogram!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-09

Tidsplan för gymnasievalet 2020

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2020 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Läs mer
Öppet hus-kalender
januari 2020
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9