Visa gymnasium.se som: Mobil
Elev som är intresserad av stipendier

Allt om stipendier och hur du söker

Skulle du vilja ha lite extra pengar för att antingen finansiera dina studier eller ett spännande projekt? Då är ett tips att ansöka om ett stipendium! Här har vi samlat information om vad ett stipendium är, tips på vad du ska tänka på när du skriver en ansökan och hur du gör för att ansöka. För dig som går på högstadiet eller gymnasiet kan det ibland vara lika värdefullt och lönsamt att söka stipendier som att jobba extra! 

Vad är ett stipendium?

Ett stipendium består av pengar som delas ut till personer eller organisationer för att stödja ett bra ändamål. Stipendier delas oftast ut av stiftelser, föreningar, företag, banker eller branschorganisationer. För elever som går på högstadiet eller gymnasiet finns det ofta stipendier att söka som bidrag till er utbildning och kommande studier, eller ett projekt som ni brinner för. 

Varje år delas miljardbelopp inom stipendier ut och varje enskilt stipendium ligger på allt från några hundralappar till miljontals kronor beroende på vad man söker för. För studier på gymnasie- eller högskolenivå rör det sig oftast om några hundra kronor, upp till 15 000 kronor.

Hur söker jag ett stipendium?

Hur stipendieutdelaren vill ha din ansökan kan variera och det är viktigt att läsa på ordentligt så att du inte missar en viktig del i ansökan. I vissa fall ska ansökan skickas via en hemsida och i andra fall per brev. Ibland hänvisar de till särskilda formulär och andra gånger får du skriva fritt. Även om stipendieutdelaren vill att du ska använda ett formulär kan det vara bra att skicka med ett personligt brev där du kan motivera din ansökan.

Vad ska jag tänka på när jag skriver min ansökan? 

Innan du skriver din ansökan är det viktigt att noggrant läsa igenom vilka delar som ska ingå och hur den ska skickas in. Tänk på att göra ansökan personlig, ta gärna inspiration från bra exempel, men gör ansökan “din”. Viktigt i varje ansökan är att motivera varför just du behöver stipendiet. Påpeka gärna betydelsen av dina studier, projekt eller vad du söker för och beskriv den nytta pengarna ska göra. Lyft fram dina positiva egenskaper och påpeka att du är en duktig och intresserad student. Argumentera sakligt och försök ge exempel för att skapa intresse för din ansökan. 

Skicka även med referenser och bilagor som betyg och meritförteckningar om det är något som de begär. För att söka vissa stipendier behöver man ibland styrka att det är ekonomiska omständigheter som gör att man söker stipendiet.

Ladda ner lista på stipendier

Sammanfattning av tips för dig som ska söka stipendium: 

  • Läs igenom beskrivningen av ansökan noggrant och vilka delar den bör innehålla
  • Gör ansökan personlig och motivera varför just du behöver stipendiet
  • Beskriv vilken nytta pengarna skulle göra för dina studier eller projekt
  • Lyft fram dina positiva egenskaper och argumentera sakligt samtidigt som du ger exempel för att skapa intresse för din ansökan

Källor: stipendier.se, studentum.se

Senast uppdaterad: 11 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-26

Vad betyder programförkortningarna?

Alla gymnasieprogram har förkortningar. Har du koll på vilken förkortning som hör till vilket program? Vi listar alla programförkortningar för de nationella gymnasieprogrammen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-21

Datum för omval 2020

Ångrar du ditt gymnasieval? Stressa inte upp dig för det! I omvalet nu i april-maj har du möjlighet att ändra ditt val. I den här artikeln har vi listat datum för när det är omval just där du bor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-15

Hur du höjer dina betyg i engelska

Vad behöver man mest lägga krut på när man lär sig engelska? Är det muntliga eller det skriftliga? Och behöver du ha bekantat dig med engelskan innan du började plugga?

Läs mer
Öppet hus-kalender
januari 2020
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9