Artiklar och tips

Senast uppdaterad: 2023-01-19

5 anledningar till att gå vård- och omsorgsprogrammet

Älskar du människor och vill vara med att skapa en bättre och tryggare vardag i samhället? Lär dig hur människor fungerar utifrån olika perspektiv och spela en avgörande roll i att förbättra deras livskvalitetet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-20

Guide: Yrken med stora jobbmöjligheter

Funderar du över vilket program du ska studera och hur möjligheterna till jobb ser ut inom olika yrken? Vi listar yrken inom 19 branscher med goda jobbmöjligheter. Ta del av vår guide här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

5 fördelar med naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett spännande program för dig som är nyfiken på hur världen fungerar. Hur är en människokropp uppbyggd och varför ser på universum som vi gör? Om du dessutom tycker om matematik, kemi, fysik och biologi, är naturvetenskapsprogrammet ett bra val för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

5 fördelar med el- och energiprogrammet

Tycker du om att arbeta praktiskt med händerna, samtidigt som du får lära dig om den senaste tekniken? Varför inte varva teori och praktik och tillämpa dina nya kunskaper i en spännande miljö?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-24

5 fördomar om yrkesprogram

Gymnasievalet är ett stort val och därför är det viktigt att inte lyssna för mycket på vad andra tycker. För att du ska kunna göra ett val som är rätt för dig lyfter vi fördomar om yrkesprogram men även varför dem är viktiga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-30

5 anledningar till att gå samhällsvetenskapsprogrammet

Tycker du om människor och vill veta mer om hur vi lever och utvecklas tillsammans? Om du är nyfiken på olika livsstilar, levnadsvillkor och samhällen i och utanför Sverige, borde du välja samhällsvetenskapsprogrammet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-15

Ekonomi eller samhällsvetenskap – vilket program ska jag välja?

Funderar du över vilket program du ska välja på gymnasiet och står mellan ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet? Vi hjälper dig att reda ut programmens likheter och skillnader för att du ska kunna göra ett genomtänkt val och plugga det som passar just dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-28

Frågetecken inför gymnasievalet reds ut

Inför gymnasievalet kan det finnas många tankar och funderingar. Var hittar jag information? Vad finns det för program? Hur ska jag kunna välja? gymnasium.se har pratat med David som går i 8:an för att höra hur han tänker kring gymnasievalet och reda ut några oklarheter. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Teknik eller natur – vilket program ska jag välja?

Väljer du mellan teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet? Ta reda på vad de har gemensamt och vad som skiljer programmen åt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-10

Håll dig studiemotiverad året ut

Har du svårt att hitta studiemotivation när hösten och mörkret kommer? Vi har listat sex tips på hur du kan hitta inspiration till att plugga trots att hösten är här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

5 gymnasieprogram för dig som bryr dig om miljön

Ska du välja gymnaisum och är intresserad av miljöfrågor? Vi tipsar om 5 gymnasieprogram som passar dig som bryr dig om miljön!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-30

5 vanliga frågor om behörighet

Det kan vara klurigt att veta om du faktiskt har all den rätta kunskapen och behörigheten för just det program du vill gå på gymnasiet. Vi har listat fem vanliga frågor om behörighet för att du ska känna dig lite mer säker när det är dags för dig att ansöka till gymnasiet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-30

5 gymnasieprogram/profiler för dig som vill jobba med människor

Vill du hjälpa människor i framtiden och ha ett arbete som utvecklar samhället? Välj ett gymnasieprogram som fokuserar på ämnen för dig som vill jobba med människor! Vi har listat 5 olika gymnasieprogram! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-27

5 vanliga frågor om gymnasieantagningen

Är det snart dags för dig att börja på gymnasiet och att välja vilket gymnasieprogram du vill gå? Här får du svar på de 5 vanligaste frågorna om gymnasieantagningen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-23

5 vanliga frågor om introduktionsprogrammet

Saknar du godkända grundskolebetyg som behövs för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram? Då har du möjlighet att läsa upp dina betyg på introduktionsprogrammet (IM). Här får du svar på de fem vanligaste frågorna om programmet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Hur fungerar praktik på gymnasiet?

Är du intresserad av att plugga ett yrkesprogram på gymnasiet? Visste du att yrkesprogrammen erbjuder praktiska moment under skolgången? På yrkesprogrammen får du lära dig alla praktiska moment som gör att du kan ta klivet direkt ut i arbetslivet.  Elever som pluggar ett yrkesprogram på gymnasiet kommer genomföra praktikperioder inom sitt yrkesområde.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-23

5 vanliga frågor om gymnasiestudier utomlands

Att genomföra en del av dina gymnasiestudier utomlands är populärt och en otrolig möjlighet för dig som vill utvecklas både personligt och kunskapsmässigt. Men hur fungerar det egentligen att studera utomlands? Här får du svar på de fem vanligaste frågorna om gymnasiestudier utomlands! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-11

Antagen som reserv – vad händer nu?

Har du blivit antagen som reserv till gymnasiet? Det betyder att du fortfarande har chans att komma in på ditt gymnasieval! Vi reder ut vad det innebär och ger några smarta tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Ta ett sabbatsår på gymnasiet

Skulle du vilja ta ett sabbatsår på gymnasiet? I den här artikeln ger vi exempel på vad du kan göra, hur du ska tänka inför ditt sabbatsår och hur det påverkar din gymnasieutbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-27

Hjälp, det blev fel! Jag vill byta skola, program eller klass

Första pirret har lagt sig, nervositeten över att träffa en helt ny klass är över. Ändå är det något som skaver. Hjälp, det blev fel! Det är vanligt att det känns jobbigt i början – här får du tips på vem du vänder dig till när det inte blev som du tänkt.

Läs mer