Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

24 mar 2022

Artiklar och tips

Senast uppdaterad: 24 mar 2022
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå fordons- och transportprogrammet

Drömmer du om att arbeta med fordon och transport? Fordons- och transportprogrammet ger dig chansen att köra i full fart mot en spännande framtid.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå försäljnings- och serviceprogrammet

Bli en expert på kundrelationer, försäljning och service genom att förstå kundernas behov och lösa deras problem uppnår du fantastiska resultat.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå VVS- och fastighetsprogrammet

Är du intresserad av teknik, energieffektivitet och hållbara lösningar?  Då kan VVS- och fastighetsprogrammet kan vara det perfekta valet för dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet

I restaurangbranschen är ingen dag den andra lik och du kommer hela tiden få lära dig nya saker. Experimentera med nya recept och utforska din passion för mat och dryck!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå bygg- och anläggningsprogrammet

Utveckla dina praktiska färdigheter och din kreativitet. Varför inte lära dig att forma och förbättra vår omgivning med olika verktyg, material och moderna byggtekniker i riktiga situationer?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå naturbruksprogrammet

Vill du jobba med djur och natur? Här lär du dig hur du vårdar och använder naturens resurser på ett hållbart sätt. På naturbruksprogrammet får du chansen att utforska och arbeta med naturen dagligen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-23

Vad händer efter ett introduktionsprogram?

Saknar du gymnasiebehörighet och funderar på att gå yrkesintroduktion? Eller kanske individuellt alternativ? Ta reda på vad som skiljer de fyra olika introduktionsprogrammen åt och vad du kan göra efteråt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-23

5 anledningar att gå industritekniska programmet

Tycker du att det låter spännande med teknik, innovation och samhällsutveckling? På industritekniska programmet får du en bred grund att stå på för att kunna jobba inom många spännande tekniska branscher. Lär dig att bearbeta material, hantera industriell utrustning och förstå de digitala delarna i industritekniska processer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-22

5 anledningar att gå hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett spännande alternativ som ger dig möjlighet att utveckla praktiska färdigheter och skapa något med händerna. Varför inte lösa problem med din kreativitet?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-22

5 anledningar att gå hotell- och turismprogrammet

Gå ett yrkesprogram som ger dig riktig erfarenhet. Om du är en kreativ problemlösare som tycker om att arbeta med människor från hela världen i internationella miljöer, då kan hotell- och turismprogrammet vara det perfekta valet för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-16

Så fungerar stiftelseägda skolor

Har du hört talas om friskolor, stiftelseägda skolor och kommunala skolor? Här går vi igenom skillnader och likheter och intervjuar två stiftelseägda skolor som förklarar hur deras verksamhet fungerar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-11

Dags för slutbetyg i årskurs 9 – det här ska du tänka på

Efter sommaren väntar ett nytt äventyr för dig som går i årskurs nio men innan du lämnar grundskolan väntar ett slutbetyg. Oavsett om du har full koll på slutbetygen eller känner dig lite fundersam har vi samlat det du behöver tänka på här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-10

5 fördelar med estetiska programmet

Är du en kreativ person som vill utveckla din kreativitet? Ser du dig själv nå dina drömmar genom konst, musik, dans eller teater? Då kan estetiska programmet vara ett perfekt val för dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-10

5 fördelar med humanistiska programmet

Är du intresserad av språk, historia, samhällsvetenskap och filosofi? Om du är nyfiken på världen omkring dig och vill lära dig mer om människans kultur och historia, då kan humanistiska programmet vara ett bra val för dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-10

5 fördelar med teknikprogrammet

Teknikprogrammet på gymnasiet är en spännande utbildning som fokuserar på teknik och innovation. På teknikprogrammet har du möjlighet att göra dina idéer till verklighet. Ta chansen och skapa lösningar på morgondagens utmaningar!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-05

7 tips för att behålla pluggenergin

Att plugga är ofta intressant och spännande, men det finns också tillfällen när energin inte alltid räcker till. Kanske har du suttit i flera timmar och pluggat inför ett prov, men känner att du inte lär dig något? Det kan finnas flera anledningar till att energin inte är på topp men oroa dig inte – det finns flera saker du kan göra för att få mer energi.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-24

Guide: Så fungerar yrkesprogrammen hösten 2023

Från och med höstterminen 2023 kommer du som väljer ett yrkesprogram också kunna få den behörighet som krävs för att plugga vidare på universitet eller högskola. I den här guiden har vi samlat det du behöver veta om yrkesprogrammens nya behörigheter. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-02

Så fungerar spetsutbildningar på gymnasiet

Vad är en spetsutbildning på gymnasiet och vilka finns det? Här listar vi spetsutbildningar i Sverige och går igenom det du behöver veta.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-02

5 anledningar till att gå barn- och fritidsprogrammet

Var med att och forma framtidens generation samtidigt som du har roligt på jobbet. Få kunskaper om hur barndom och uppväxt spelar en avgörande roll i människors utveckling. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-04

5 anledningar till att gå ekonomiprogrammet

Lär dig om hur man driver företag och vilken roll de spelar i samhället. Om du tycker att det är spännande med verksamhetsutveckling och entreprenörskap kan ekomomiprogrammet vara ett bra val för dig.

Läs mer