24 mar 2022

Artiklar och tips

Senast uppdaterad: 24 mar 2022
Senast uppdaterad: 2023-09-13

Hur vet jag om jag valt rätt? 7 frågor att ställa dig själv

Börjar du tveka på om du verkligen tänkt rätt inför gymnasievalet? Ställ dig själv de här frågorna!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

5 tips på saker att göra i pluggpausen

Somnar du ofta med huvudet i boken? I den här artikeln har vi samlat fem tips på saker du kan göra i dina pluggpauser som gör dig redo att återvända till dina studier med ny energi och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-13

Guide: Allt du behöver veta om gymnasievalet

Mycket att hålla reda på inför gymnasievalet? Vi har samlat våra bästa artiklar på ett och samma ställe – så att du kan hålla koll på allt du behöver veta.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-04

5 skillnader mellan högstadiet och gymnasiet

Vi vet att förändringen från högstadiet till gymnasiet kan kännas pirrig. Därför har vi samlat fem viktiga skillnader mellan högstadiet och gymnasiet, så att du kan förbereda dig inför den kommande tiden på bästa sätt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-26

Så fungerar modersmålsundervisning på gymnasiet

Här reder vi ut vad som gäller kring gymnasiekurser i modersmål, hur det skiljer sig från moderna språk, vem som har rätt till modersmålsundervsining, hur det fungerar med meritpoäng för språk, och mer!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-22

Topp 10 populäraste yrkena i Yrkesguiden

Funderar du över vad en revisor gör? Eller vilket gymnasieprogram du bör läsa för att bli arkitekt? I vår Yrkesguide på gymnasium.se kan du få svar på alla frågor du kan tänkas ha kring olika yrken. I den här artikeln har vi listat de 10 populäraste yrkena i guiden bland gymnasieväljarna under våren 2023.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-15

Allt du behöver veta om att rangordna dina val till gymnasiet

Att välja gymnasium kan kännas spännande och innebär för många en tid fylld av både möjligheter och många val. Men hur gör man då när man har flera alternativ att välja mellan? I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om att rangordna dina val till gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-01

Quiz – Vilket yrkesprogram passar dig?

Funderar du på att läsa ett yrkesprogram men känner dig osäker på vilket program du ska välja? I det här quizet hjälper vi dig att ta reda på vilket yrkesprogram som skulle passa dig och dina intressen bäst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå fordons- och transportprogrammet

Drömmer du om att arbeta med fordon och transport? Fordons- och transportprogrammet ger dig chansen att köra i full fart mot en spännande framtid.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå försäljnings- och serviceprogrammet

Bli en expert på kundrelationer, försäljning och service genom att förstå kundernas behov och lösa deras problem uppnår du fantastiska resultat.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå VVS- och fastighetsprogrammet

Är du intresserad av teknik, energieffektivitet och hållbara lösningar?  Då kan VVS- och fastighetsprogrammet kan vara det perfekta valet för dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet

I restaurangbranschen är ingen dag den andra lik och du kommer hela tiden få lära dig nya saker. Experimentera med nya recept och utforska din passion för mat och dryck!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå bygg- och anläggningsprogrammet

Utveckla dina praktiska färdigheter och din kreativitet. Varför inte lära dig att forma och förbättra vår omgivning med olika verktyg, material och moderna byggtekniker i riktiga situationer?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

5 anledningar att gå naturbruksprogrammet

Vill du jobba med djur och natur? Här lär du dig hur du vårdar och använder naturens resurser på ett hållbart sätt. På naturbruksprogrammet får du chansen att utforska och arbeta med naturen dagligen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-23

Vad händer efter ett introduktionsprogram?

Saknar du gymnasiebehörighet och funderar på att gå yrkesintroduktion? Eller kanske individuellt alternativ? Ta reda på vad som skiljer de fyra olika introduktionsprogrammen åt och vad du kan göra efteråt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-23

5 anledningar att gå industritekniska programmet

Tycker du att det låter spännande med teknik, innovation och samhällsutveckling? På industritekniska programmet får du en bred grund att stå på för att kunna jobba inom många spännande tekniska branscher. Lär dig att bearbeta material, hantera industriell utrustning och förstå de digitala delarna i industritekniska processer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-22

5 anledningar att gå hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett spännande alternativ som ger dig möjlighet att utveckla praktiska färdigheter och skapa något med händerna. Varför inte lösa problem med din kreativitet?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-22

5 anledningar att gå hotell- och turismprogrammet

Gå ett yrkesprogram som ger dig riktig erfarenhet. Om du är en kreativ problemlösare som tycker om att arbeta med människor från hela världen i internationella miljöer, då kan hotell- och turismprogrammet vara det perfekta valet för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-16

Så fungerar stiftelseägda skolor

Har du hört talas om friskolor, stiftelseägda skolor och kommunala skolor? Här går vi igenom skillnader och likheter och intervjuar två stiftelseägda skolor som förklarar hur deras verksamhet fungerar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-11

Dags för slutbetyg i årskurs 9 – det här ska du tänka på

Efter sommaren väntar ett nytt äventyr för dig som går i årskurs nio men innan du lämnar grundskolan väntar ett slutbetyg. Oavsett om du har full koll på slutbetygen eller känner dig lite fundersam har vi samlat det du behöver tänka på här. 

Läs mer