Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Artiklar och tips

Senast uppdaterad: 2022-09-22

5 gymnasieprogram för dig som bryr dig om miljön

Ska du välja gymnaisum och är intresserad av miljöfrågor? Vi tipsar om 5 gymnasieprogram som passar dig som bryr dig om miljön!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Hur fungerar praktik på gymnasiet?

Är du intresserad av att plugga ett yrkesprogram på gymnasiet? Visste du att yrkesprogrammen erbjuder praktiska moment under skolgången? På yrkesprogrammen får du lära dig alla praktiska moment som gör att du kan ta klivet direkt ut i arbetslivet.  Elever som pluggar ett yrkesprogram på gymnasiet kommer genomföra praktikperioder inom sitt yrkesområde.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-11

Antagen som reserv – vad händer nu?

Har du blivit antagen som reserv till gymnasiet? Det betyder att du fortfarande har chans att komma in på ditt gymnasieval! Vi reder ut vad det innebär och ger några smarta tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-29

Ta ett sabbatsår på gymnasiet

Skulle du vilja ta ett sabbatsår på gymnasiet? I den här artikeln ger vi exempel på vad du kan göra, hur du ska tänka inför ditt sabbatsår och hur det påverkar din gymnasieutbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-27

Hjälp, det blev fel! Jag vill byta skola, program eller klass

Första pirret har lagt sig, nervositeten över att träffa en helt ny klass är över. Ändå är det något som skaver. Hjälp, det blev fel! Det är vanligt att det känns jobbigt i början – här får du tips på vem du vänder dig till när det inte blev som du tänkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-19

Så hittar du information om utbildning och yrken efter gymnasiet

Letar du efter vägen till en viss utbildning efter gymnasiet? Eller till ditt framtida yrke? Det finns en del att ha koll på för att hitta den smidigaste vägen – här får du tips på hur du kan samla in all information du behöver.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-01

4 fördelar med att gå ett yrkesprogram

Hög lön och lättare att få jobb – låter det lockande? Då ska du välja ett yrkesprogram på gymnasiet. Det finns faktiskt forskning som visar att det lönar sig! gymnasium.se listar fyra fördelar med att gå ett yrkesprogram.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-13

Även yrkesprogram ska ge grundläggande behörighet

I januari 2023 kommer yrkesprogrammen att ge grundläggande behörighet. Hur påverkar det ditt gymnasieval? Vi reder ut vad som gäller i regeringens nya förslag här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-09

5 tips för att lyckas på nationella provet i matte

Nationella proven kan vara en stressfull tid för många elever. Därför kan det vara bra att plugga smart, så att du kan känna att du har stenkoll inför provet när det väl är dags. Här hittar du fem stycken riktigt bra och värdefulla tips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-01

7 gymnasieinriktningar för dig som är händig

Gillar du att jobba med händerna och skapa något? Vi har samlat en lista på gymnasieinriktningar för dig som är - eller vill bli - händig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-25

Idrottsstipendium i USA för tjejer – därför ska du söka

Vill du utvecklas inom din favoritsport samtidigt som du får en examen från college? Då kan ett idrottsstipendium vara rätt för dig. Är du tjej är möjligheterna dessutom stora – här är varför.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-01

5 gymnasieinriktningar för dig som är social

Letar du efter ett gymnasieprogram där du får användning för dina sociala förmågor? I denna artikel tipsar vi om fem gymnasieinriktningar där kontakten med människor är ett centralt tema!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-12

6 gymnasieinriktningar för dig som är kreativ

Gillar du att skapa, forma och vara kreativ? Vi har gjort en lista på gymnasieinriktningar som kan passa dig och ditt kreativa sinne som handen i handsken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-28

5 gymnasieinriktningar för dig som är aktiv

Dags att söka gymnasium? Vad kul! Äntligen får du rikta in dig på något du tycker är intressant. Är du en aktiv person som vill kombinera dina gymnasiestudier med en sport?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-25

Idrottsstipendium i USA

Collegeidrott är stort i USA och det finns en mängd olika sporter du kan ansöka om idrottsstipendium för. Läs mer om hur du får ett stipendium och hur ansökan går till i fem steg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-28

Hur fungerar sommarskola inför gymnasiet?

Orolig för att betygen inte räcker till gymnasiebehörighet? Då kan sommarskola vara lösningen för dig! Om du går i åttan eller nian kan du få extra undervisning under sommarlovet – så att du kan söka till gymnasiet till hösten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-25

Vad kan jag göra på sommarlovet?

Sommarlovet är långt och består av massor av dagar för dig att fylla. Med vad? Ja, det är en väldigt bra fråga. Här är 50 förslag! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-24

6 tips inför första dagen på gymnasiet

Första dagen på gymnasiet kan kännas pirrig, nervös eller kanske till och med lite läskig. Vi ger dig våra sex bästa tips inför första dagen, så att du känner dig förberedd!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-11

Omval till gymnasiet – vad, hur och när?

Hur gör man omval till gymnasiet och när är det egentligen? Svaren på det och några smarta tips inför omvalet hittar du här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-09

Så får du bättre betyg i skolan – 7 pluggtips

Vill du veta hur du kan få bättre betyg? gymnasium.se ger dig sju smarta pluggtips som kan hjälpa dig på traven!

Läs mer