5 gymnasieprogram för dig som gillar teknik

Står du inför gymnasievalet och har ett intresse för teknik? I den här artikeln hittar du fem tips på gymnasieprogram som vi tror skulle kunna passa dig.

I ett samhälle där tekniken utvecklas i en rasande fart blir det allt viktigare med förståelse för hur teknologin fungerar och hur den kan användas för att lösa framtidens problem och utmaningar. Genom att välja en teknisk inriktning på gymnasiet investerar du inte bara i din egen utveckling, utan du blir också en del av en gemenskap med kreativa och nyskapande individer. Oavsett om du vill jobba med framtidens innovationer, avancerad teknik eller inom den digitala världen finns det flera olika gymnasiealternativ att välja mellan.

1. Teknikprogrammet 🚀

Drömmer du om att vara hjärnan bakom framtidens teknik? På teknikprogrammet får du som är intresserad av datorer, teknikutveckling och teknikens betydelse i samhället utveckla dina kunskaper inom teknik, fysik, kemi och matematik. Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och efter programmet kan du även välja att läsa till ett år för att bli gymnasieingenjör.

På teknikprogrammet kan du välja mellan fem olika inriktningar:

1. Design och produktutveckling
2. Informations- och medieteknik
3. Produktionsteknik
4. Samhällsbyggande och miljö
5. Teknikvetenskap

Hitta skolor med teknikprogrammet

2. Industritekniska programmet 🔧

Lockas du av att designa och skapa produkter? Gillar du dessutom att arbeta med verktyg och stora maskiner? Då kan industritekniska programmet vara ett bra val för dig. På industritekniska programmet ligger fokuset på att förstå och använda modern teknik och ta fram produkter inom industrin. Industritekniska programmet är ett yrkesprogram.

På industritekniska programmet kan du välja mellan fyra olika inriktningar:

1. Driftsäkerhet och underhåll
2. Processteknik
3. Produkt- och maskinteknik
4. Svetsteknik

Hitta skolor med industritekniska programmet

3. Flygteknikutbildning 🛫

Intresserar miljö, datorer men också flygplan dig? Då kan flygteknikutbildningen vara något för dig. På flygteknikutbildningen får du lära dig hur flygplan och helikoptrar fungerar, hur man lagar och felsöker dem och även hur man kan arbeta med flygplan med hänsyn till miljön. Flygteknikutbildningen är ett yrkesprogram som är riksrekryterande.

På flygteknikutbildningen kan du välja mellan två olika inriktningar:

1. Flygplan
2. Helikopter

Hitta skolor med flygteknikutbildningen

4. El- och energiprogrammet 💡

Vill du vara med och forma framtidens drivkraft? Satsa på el- och energiprogrammet! Programmet ger dig kunskaper inom elektricitet, hållbar energi och automatisering. Du får lära dig allt från hur man löser elektriska problem till hur el, energi och vatten överförs. El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram.

På el- och energiprogrammet kan du välja mellan fyra olika inriktningar:

1. Automation
2. Dator- och kommunikationsteknik
3. Elteknik
4. Energiteknik

Hitta skolor med el- och energiprogrammet

5. VVS- och fastighetsprogrammet 💧

Brinner du för hållbarhet och att inte slösa på jordens resurser och energi i onödan? Då kanske VVS- och fastighetsprogrammet kan vara något för dig. Där får du lära dig mer om och utveckla de tekniska systemen som ser till att värme, ventilation, vatten och avlopp fungerar. Du får också lära dig att underhålla fastigheter och dagliga system. VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram.

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du välja mellan fyra olika inriktningar:

1. Fastighet
2. Kyl- och värmepumpsteknik
3. Ventilation
4. VVS

Hitta skolor med VVS- och fastighetsprogrammet

Även yrkesprogrammen är högskoleförberedande

Tidigare har du som gymnasieelev kunnat få grundläggande behörighet genom att läsa ett högskoleförberedande program som till exempel teknikprogrammet eller genom att läsa till kurser som ger grundläggande behörighet. Men från och med hösten 2023 innehåller nu även alla yrkesprogram det som krävs för att du ska få en grundläggande behörighet. Det innebär att du kommer att få högskolebehörighet även om du väljer att läsa ett yrkesprogram.

💌 Vet du inte vilket program du vill gå? Gör vårt gymnasietest och ta reda på vilket program och vilken inriktning som kan passa dig.

Ta mig till gymnasietestet

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser