Visa gymnasium.se som: Mobil
 • = Riksintag
Visar 1-20 av 84 träffar

Läs Industritekniska programmet och få jobb direkt efter gymnasiet

Industritekniska programmet är ett gymnasieprogram som leder till ett tekniskt avancerat yrke och det handlar inte om enklare former av industriarbeten. På dagens industrier så krävs det att du kan modern teknik som datorer och avancerade system samtidigt som du ska vara en skicklig hantverkare. På Industritekniska programmet får du kunskaper om just industriell teknik och industritekniskt skapande. Du får lära dig och utveckla dina kunskaper om utrustning, bearbeta material, vara med och skapa från idé till färdig produkt och även återvinning och produktionsekonomi. Om du vill bli exempel teknisk säljare, underhållsmekaniker, montör, verktygsmakare eller svetsare ska du titta närmare på detta gymnasieprogram. Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram vilket betyder att du har möjlighet att söka jobb direkt efter gymnasiet.

Vill du läsa vidare efter Industritekniska programmet?

Det finns även möjligheter för dig som vill läsa vidare på yrkeshögskola, universitet eller högskola efter gymnasiet. Då ska du förutom din yrkesexamen ha godkända betyg i:

 • Svenska eller svenska som andraspråk 2 (Ingår i de programgemensamma ämnena)
 • Svenska 3 (Möjligt att läsa inom programfördjupningen)
 • Engelska 6 (Kan läsas som individuellt val eller som utökat program)
   

APL på Industritekniska programmet

På Industritekniska programmet ingår APL, Arbetsplatsförlagt lärande. Det betyder att du under ett antal veckor kommer jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att du på Industritekniska programmet utvecklar dina yrkeskunskaper och får en inblick i det yrket du har valt. Det är även bra för att skapa kontakter och få testa dina kunskaper som du har lärt dig i skolan.

Inriktningar på Industritekniska programmet

På Industritekniska programmet kan du välja mellan fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik och svetsteknik.

Driftsäkerhet och underhåll
Inriktningen driftsäkerhet och underhåll ger dig utbildning i hur du får en teknisk utrustning att fungera och hur det ska skötas för att det ska hålla i längden och fungera så bra som möjligt. På Driftsäkerhet och underhåll får du lära dig hur tekniska utrustningar är uppbyggda, hur de fungerar, hur man använder dem och vad de är till för. Du får även studera hur dem kan förbättras och använda dem på ett miljövänligt sätt. Efter du har studerat klart Driftsäkerhet och underhåll på Industritekniska programmet kan du bland annat bli:

 • Automationstekniker
 • Resemontör
 • Underhållsmekaniker

Läs mer här om inriktningen

Processteknik
På inriktningen processteknik, eller processautomation som det kallas på vissa gymnasieskolor, får du lära dig och förstå hur du styr, övervakar och utvecklar processdatasystem och kemiska industriprocesser som används i industriella anläggningar. Du studerar även hur du underhåller och styr en processteknisk anläggning med hänsyn till säkerhet och miljö. När du har gått ut din utbildning på Industritekniska programmet kan du bli till exempel:

 • Laboratorietekniker inom kemisk industri
 • Processoperatör
 • Processtekniker

Produkt och maskinteknik 
På inriktningen produkt och maskinteknik på Industritekniska programmet får du studera och lära dig hur du använder verktyg och utrustningar inom industrin, och även hur du hanterar och arbetar med vissa material och hur de ska utvecklas och hålla kvalitén. Efter du har studerat klart produkt och maskinteknik på Industritekniska programmet kan du tillexempel arbeta som:

 • CNC-operatör
 • Stentekniker
 • Tryckare
 • Verkstadssnickare

Svetsteknik
På inriktningen svetsteknik på Industritekniska programmet så får du kunskaper om olika svetstekniker, bearbeta plåt och allt det som ingår i arbetsbranschen inom svetsning. Efter du har studerat svetsteknik på Industritekniska programmet kan du bli tillexempel:

 • Svetsare
 • Internationell svetsare

Är du behörig till Industritekniska programmet?

För gymnasiebehörighet till Industritekniska programmet krävs godkända betyg i: 

Svenska eller svenska som andraspråk

Engelska

Matematik

Minst fem andra ämnen från grundskolan

Programstruktur på Industritekniska programmet (IN)

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Programgemensamma ämnen 400 p

Engelska 5 100 Industritekniska processer 1 100
Historia 1a1 50 Människan i industrin 1 100
Idrott och hälsa 1 100 Produktionskunskap 1 100
Matematik 1a 100 Produktionsutrustning 1 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50

Gymnasiearbete 100 p

Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100

Individuellt val 200 p

Inriktningar 300–400 p

Driftsäkerhet och underhåll 400p Produkt och maskinteknik 300p
Avhjälpande underhåll 1 100 Datorstyrd produktion 1 100
Underhåll – driftsäkerhet 100 Produktionsutrustning 2 100
Underhåll – elteknik 100 Produktutveckling 1 100
Underhåll - lager och smörjteknik 100
Processteknik 400p Svetsteknik 400p
Industritekniska processer 2 100 Produktutveckling 1 100
Produktionskunskap 2 100 Kälsvets 1 100
Produktionsutrustning 2 100 Svets grund 100
Produktionsutrustning 3 100 Tillverkningsunderlag 1 100

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
"Du får lära dig nya saker hela ...

Lisa läser Industritekniska programmet med inriktning Svetsteknik på Framtidsgymnasiet i Nyköping. Här kan du läsa mer om hennes upplevelser av skolan. 

Läs mer här
Cykla och åk skidor under gymnas...

Läs om Jonathan och hur hans cykelintresse kombineras med gymnasiestudier på Vansbro Utbildningscenter. Du får också läsa om Moa som går på skolans Fjällturismutbildning och som drömmer om att jobba på olika skidanläggningar i framtiden runt om i världen.

Läs mer
Esmail berättar om programmet Vå...

Esmail Abdullahi är 20 år och läser programmet Vård och Omsorg på Praktiska Gymnasiet Göteborg. Det var kombinationen av teori och praktik lockade honom till skolan. ”Eftersom att vi praktiserar har man redan erfarenhet inom ett yrke vid examen och du kan komma ut direkt i arbetslivet"

Läs mer
Mahdis mål är att bli ingenjör

Mahdi har precis gått klart andra året på Framtidsgymnasiet Göteborg. Här berättar han mer om varför han valde Industritekniska programmet och om sina upplevelser av skolan!

Läs mer här
Njaal om Svetsteknik

Njaal går i årskurs två på inriktningen Svetsteknik på Industritekniska programmet.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information