Visar 1-50 av 73 träffar
  • = Riksintag
Visar 1-50 av 73 träffar

Mer om Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är ett gymnasieprogram som leder till ett tekniskt avancerat yrke och det handlar inte om enklare former av industriarbeten. På dagens industrier så krävs det att du kan modern teknik som datorer och avancerade system samtidigt som du ska vara en skicklig hantverkare. På Industritekniska programmet får du kunskaper om just industriell teknik och industritekniskt skapande. Du får lära dig och utveckla dina kunskaper om utrustning, bearbeta material, vara med och skapa från idé till färdig produkt och även återvinning och produktionsekonomi. Om du vill bli exempel teknisk säljare, underhållsmekaniker, montör, verktygsmakare eller svetsare ska du titta närmare på detta gymnasieprogram. Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram vilket betyder att du har möjlighet att söka jobb direkt efter gymnasiet.

Vill du läsa vidare efter Industritekniska programmet?

Det finns även möjligheter för dig som vill läsa vidare på yrkeshögskola, universitet eller högskola efter gymnasiet. Då ska du förutom din yrkesexamen ha godkända betyg i:

• Svenska eller svenska som andraspråk 2 (Ingår i de programgemensamma ämnena)
  • Svenska 3 (Möjligt att läsa inom programfördjupningen)
  • Engelska 6 (Kan läsas som individuellt val eller som utökat program)

APL på Industritekniska programmet

På Industritekniska programmet ingår APL, Arbetsplatsförlagt lärande. Det betyder att du under ett antal veckor kommer jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att du på Industritekniska programmet utvecklar dina yrkeskunskaper och får en inblick i det yrket du har valt. Det är även bra för att skapa kontakter och få testa dina kunskaper som du har lärt dig i skolan.

Inriktningar på Industritekniska programmet

På Industritekniska programmet kan du välja mellan fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik och svetsteknik.

Driftsäkerhet och underhåll
Inriktningen driftsäkerhet och underhåll ger dig utbildning i hur du får en teknisk utrustning att fungera och hur det ska skötas för att det ska hålla i längden och fungera så bra som möjligt. På Driftsäkerhet och underhåll får du lära dig hur tekniska utrustningar är uppbyggda, hur de fungerar, hur man använder dem och vad de är till för. Du får även studera hur dem kan förbättras och använda dem på ett miljövänligt sätt. Efter du har studerat klart Driftsäkerhet och underhåll på Industritekniska programmet kan du bland annat bli:

• Automationstekniker
  • Resemontör
  • Underhållsmekaniker

Processteknik
På inriktningen processteknik, eller processautomation som det kallas på vissa gymnasieskolor, får du lära dig och förstå hur du styr, övervakar och utvecklar processdatasystem och kemiska industriprocesser som används i industriella anläggningar. Du studerar även hur du underhåller och styr en processteknisk anläggning med hänsyn till säkerhet och miljö. När du har gått ut din utbildning på Industritekniska programmet kan du bli till exempel:

• Laboratorietekniker inom kemisk industri
  • Processoperatör
  • Processtekniker

Produkt och maskinteknik
På inriktningen produkt och maskinteknik på Industritekniska programmet får du studera och lära dig hur du använder verktyg och utrustningar inom industrin, och även hur du hanterar och arbetar med vissa material och hur de ska utvecklas och hålla kvalitén. Efter du har studerat klart produkt och maskinteknik på Industritekniska programmet kan du tillexempel arbeta som:

• CNC-operatör
  • Stentekniker
  • Tryckare
  • Verkstadssnickare

Svetsteknik
På inriktningen svetsteknik på Industritekniska programmet så får du kunskaper om olika svetstekniker, bearbeta plåt och allt det som ingår i arbetsbranschen inom svetsning. Efter du har studerat svetsteknik på Industritekniska programmet kan du bli tillexempel:

• Svetsare
  • Internationell svetsare

Är du behörig till Industritekniska programmet?

För gymnasiebehörighet till Industritekniska programmet krävs godkända betyg i:

Svenska eller svenska som andraspråk

Minst fem andra ämnen från grundskolan

Programstruktur på Industritekniska programmet (IN)

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Programgemensamma ämnen 400 p