Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-42 av 42 träffar
  • = Gymnasieskolan har ett eller flera elevreportage
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-42 av 42 träffar
 

Gymnasium med svetsteknik

Svetsteknik på gymnasiet!

Mer om Svetsteknik 

Svetsteknik är en inriktning på gymnasiets Industritekniska program. Utbildningen ska ge kunskaper om olika svetstekniker, plåtbearbetning och arbetsmoment. Svetsare är efterfrågade i flera olika branscher och yrken. Vissa gymnasieskolor erbjuder möjlighet att bli godkänd internationell svetsare och arbeta med svetsning på efter internationella ramar över hela världen. Utbildningen till internationell svetsare är både praktisk och teoretisk och förutsätter att du klarar flera prov enligt en viss standard.

Arbetet som svetsare

På inriktningen Svetsteknik får du lära dig att med olika svetsmetoder foga samman stål och andra metaller. Svetsare kan få göra allt ifrån att tillverka nya produkter till att montera och reparera metallprodukter eller stålkonstruktioner.
 
Svetsare efterfrågas inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag eller olika entreprenadföretag. Kunskaper är också använd för underhåll och reparationer vid olika industrier. Det kan röra sig om exempelvis broanläggningar, husbyggen eller installation av rörsystem.

Jobba med svetsrobotar, specialutrustning eller automatiska svetsmaskiner

Det finns olika typer av svetsare. Vissa jobbar med återkommande skötsel av automatiska svetsmaskiner, medan andra sysslar med mer avancerad specialsvetsning eller automatsvetsare. Det finns också svetsrobotar som vissa svetsare programmerar. Rörsvetsare svetsar i stål och rostfritt stål.

Som svetsare är det viktigt att känna till olika metaller och vilka egenskaper de har, för att de ska sammanfogas rätt och få maximal hållfasthet.

Praktik och utförande av olika svetsmetoder på gymnasiet

På inriktningen Svetsteknik får du en praktisk gymnasieutbildning med värdefulla kunskaper och erfarenheter. Genom ditt arbetsplatsförlagda lärande, APL, får du redan under gymnasiet inblick i en svetsares arbetsdag. Alla gymnasieskolor med inriktningen Svetsteknik ska ge dig minst 15 veckors praktik.

Det finns olika svetstekniker. Några av dem är manuell metallbågsvetsning, gassvetsning, MMA, MIG/MAG och TIG. Några av dessa kommer du i kontakt med under gymnasieutbildningen i Svetsteknik.

Förutom att du bör vara fingerfärdig och noggrann är det också en fördel om du kan tyda ritningar då arbetet ofta utgår från färdiga ritningar. Andra moment som du kan få arbeta med är skärning i plåt. Borrning och montering av mindre detaljer.

För att få arbeta som svetsare kommer du behöva känna till olika regler och föreskrifter som gäller för yrket. Ofta krävs att man avlagt ett prov enligt Europastandarden för svetsarprövning EN 287. Detta intyg gäller för praktiskt arbete under två år, för en viss svetsmetod.

Arbetsmiljö för en svetsare

Svetsare kan arbeta både inomhus och i utomhusmiljöer. Ofta är bullernivån hög och det finns viss risk för arbetsskador. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att bli viss brist på svetsare inom 5-10 år, framförallt efterfrågas svetsare med kvalificerade yrkeskunskaper som montage- och rörsvetsning.

Läs mer om Industritekniska programmet

Favoriter
Reportage
Skolan med klättring och skidåkn...

Tänk dig att få ha klassrummet ute i vacker natur minst två gånger i veckan. Tänk dig att ha ämnen som paddling, cykling, klättring eller fiske på schemat. På Älvdalens Utbildningscentrum är detta verklighet för eleverna som läser utbildningar som Äventyrsguide och Sportfiskeguide. I det här reportaget får du möta två av skolans elever som berättar hur det är att gå på skolan.

Läs mer här
Cykla och åk skidor under gymnas...

Läs om Jonathan och hur hans cykelintresse kombineras med gymnasiestudier på Vansbro Utbildningscenter. Du får också läsa om Moa som går på skolans Fjällturismutbildning och som drömmer om att jobba på olika skidanläggningar i framtiden runt om i världen.

Läs mer
Teknikinriktade utbildningar på ...

Wijkmanska gymnasiet i Västerås är ett teknikcollege. Här har alla utbildningar teknikinriktning. Möt Emelie, Joel, Kristoffer och Tobias som valt olika program. De har ett gemensamt teknikintresse, något som gjorde att de sökt sig till just Wijkmanska. Emelie har valt Teknikprogrammet, Joel går El- och Energiprogrammet, Kristoffer ska bli svetsare och går Industritekniska programmet medan Tobias går det riksrekryterande Tågteknikprogrammet.

Läs mer
Hanna, Sakhi och Felicia berätta...

Hanna, Sakhi och Felicia berättar mer om Strömkullegymnasiet i Bengtsfors!

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information