Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Visar 1-20 av 60 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 60 träffar
1
2
3

Utlandsstudier på gymnasiet!

Utlandsstudier under gymnasiet

Plugga utomlands under gymnasiet och få en helt fantastisk upplevelse som du sent glömmer. Förutom att lära dig ett språk bättre får du också lära känna en helt ny kultur, se nya spännande platser och lära känna nya vänner från hela världen. Det finns olika sätt för dig som vill studera utomlands under gymnasiet. Antingen kan du välja att vara borta en längre period och åka på ett utbytesår eller high school-år eller så kan du studera utomlands under några veckors tid genom att åka på en språkresa.

Språkresor

Språkresa passar dig som vill åka utomlands under en kortare period och lära dig ett språk, lära känna en ny kultur och få mängder av vänner. Det är vanligast att åka på språkresa under några veckor på sommaren och du kan välja att åka till mängder av olika länder och med flera olika arrangörer.

Förutom att välja vilken destination du vill åka på språkresa till finns det även språkresor där fokus är på ett specifikt språk, en viss sport, sightseeing eller äventyr av något slag. Du kan åka på språkresa tillsammans med en vän eller ensam. Oavsett vilket just du väljer kommer du lära känna massor av nya personer under resans gång. Språkundervisningen sker antingen i en grupp med enbart svenska elever eller i klasser med blandade nationaliteter. 

När du åker på språkresa är det vanligast att du bor i en värdfamilj på den ort du besöker. På så sätt får du verkligen lära känna kulturen i det land du vistas i och lär dig språket snabbare. Det finns även möjlighet att bo på skolan eller i residens när du åker med en del arrangörer.

Utbytesår/high school-år i gymnasiet

Om du vill plugga utomlands under gymnasiet kan du åka på ett utbytesår eller studera ett år på high school. Att studera utomlands ett år under gymnasiet är, precis som språkresor, ett fantastiskt sätt att lära dig ett språk, lära känna nya människor och en främmande kultur. De elever som är iväg på utbytesår eller pluggar på high school brukar säga att det ger dig minnen och vänner för livet.

Det finns många organisationer för dig att välja på om du vill studera utomlands under gymnasiet och de finns där som ett stöd för dig både innan och under ditt år utomlands. I samband med din ansökan får du vanligtvis gå på en intervju med den organisation som anordnar utlandsstudierna. Det vanligaste är att du bor i värdfamilj under utbytesåret, så att du verkligen lär känna landets kultur och tar till dig språket.

Vad det kostar att åka utomlands ett år i gymnasiet skiljer sig beroende på vilken organisation du åker med. Det finns även vissa stipendier för utlandsstudier i gymnasiet som du kan söka så att en del eller hela kostnaden för ditt år utomlands täcks.

Jämför dina favoriter
Reportage
Linnea lärde sig mycket av utbytet
Rotary ungdomsutbyte

Linnea har gjort ett sommarutbyte i Frankrike. I reportaget berättar hon om vad hon gjorde, och hur resan påverkade henne.

Läs mer
”Jag försöker alltid få in den l...

Intervju med Elin Jönsson, AFS-utbytesstudent i Sovjetunionen 1991-1992, korrespondent på SVT och nominerad till Årets Journalist i Europa 2022.

Läs mer
Frida befinner sig just nu på Ha...
Go to the US

Frida är utbytesstudent i USA genom Go to the US. Hon berättar om hur det är att studera ett high school år på Hawaii. Utanför studierna hittar hon på många spännande aktiviteter som simning, åka mountainbike och gå på hike. 

Läs mer
Albin berättar om sitt high scho...
STS Education

Albin berättar mer om hur det är att åka på high school-utbytes. Erfarenheterna kommer han bära med sig för alltid!

Läs mer
Thea om sitt utbytesår i Indien

Thea, 17 år, har varit på utbyte i Indien. En upplevelse som fått henne att växa som person och fått andra perspektiv. Läs mer om Theas utbyte här!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information