20 mar 2017

APL - Praktik utomlands under gymnasiet

Praktik utomlands på gymnasiet

Vissa gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför också erbjuda APL, arbetsplatsförlagt lärande, utomlands. Ofta har de startat detta samarbete genom Universitets- och högskolerådet (tidigare Internationella programkontoret) och deras program som heter Atlas Praktik, där de också får bidrag för att utveckla samarbetet och APL:en. Alla gymnasieskolor som erbjuder ett yrkesförberedande Nationellt program eller Särskild variant kan söka stöd hos Universitets- och högskolerådet.

Praktik i nordiska eller baltiska länder genom Nordplus Junior

Gymnasieskolor kan också starta samarbete om praktik i de nordiska och baltiska länderna genom ett program som heter Nordplus Junior. Skolorna ska då ha ansökt om samarbete med skolor i något nordiskt eller baltiskt land.

Möjligheter till praktik utomlands

Att du tar chansen att göra din praktik i gymnasiet utomlands kan ge dig mängder av erfarenheter och lärdomar om andra miljöer, kulturer och om dig själv. Du lär dig hur man arbetar utomlands inom det yrke du utbildar dig till, du får ett kulturellt utbyte och du får möjlighet att förbättra dina språkkunskaper lite extra. Det finns möjlighet att göra praktik i princip alla länder i hela världen, förutom i USA som inte ger visum för praktik på gymnasienivå.

Är du intresserad av att ha din praktik utomlands ska du i första hand kontakta Studie- och yrkesvägledaren på den gymnasieskola du går/ska gå på för att se vad det finns för möjligheter att göra utlandspraktik. På Gymnasium.se kan du i skolornas presentationer se om skolan har samarbeten med organisationer utomlands och kan erbjuda APL utomlands via dessa organisationer.

Senast uppdaterad: 20 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-03-22

Studera ett år utomlands i Frankrike

Ta möjligheten att studera ett gymnasieår utomlands i Frankrike! Ettårsprogrammet passar dig som talar franska och vill förbättra dina språkkunskaper ytterligare. Under ditt år i Frankrike kommer du kunna bättra på din franska och få en ökad förståelse för den franska kulturen och framförallt lära känna en massa nya vänner i Frankrike. Under veckorna bor du på internat och på helgerna och lov bor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-21

Svensk utlandsskola

Den första svenska utlandsskolan startades av svenska kyrkan i Paris redan år 1878 och därefter startades en svensk skola i Berlin. Allteftersom man insåg hur viktig skolan var för att hålla det svenska språket och den svenska kulturen vid liv startades allt fler svenska skolor runt om i världen. Svenska utlandsskolor startas oftast av en lokal svensk skolförening, ett svenskt företag eller en mis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-23

Studiehjälp vid United World College (UWC)

För dig som studerar på United World College (UWC) finns möjlighet till studiehjälp även om en liknande utbildning finns i Sverige. UWC är en samling gymnasieskolor runt om i världen vars syfte är att främja fred, internationell förståelse och ansvarstagande för vår gemensamma framtid. På UCW läser du gymnasieprogrammet International Baccalaureate (IB).
Läs mer
Öppet hus-kalender
september 2023
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8