Vissa gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför också erbjuda APL, arbetsplatsförlagt lärande, utomlands. Ofta har de startat detta samarbete genom Universitets- och högskolerådet (tidigare Internationella programkontoret) och deras program som heter Atlas Praktik, där de också får bidrag för att utveckla samarbetet och APL:en. Alla gymnasieskolor som erbjuder ett yrkesförberedande Nationellt program eller Särskild variant kan söka stöd hos Universitets- och högskolerådet.
Praktik i nordiska eller baltiska länder genom Nordplus Junior
Gymnasieskolor kan också starta samarbete om praktik i de nordiska och baltiska länderna genom ett program som heter Nordplus Junior. Skolorna ska då ha ansökt om samarbete med skolor i något nordiskt eller baltiskt land.
Möjligheter till praktik utomlands
Att du tar chansen att göra din praktik i gymnasiet utomlands kan ge dig mängder av erfarenheter och lärdomar om andra miljöer, kulturer och om dig själv. Du lär dig hur man arbetar utomlands inom det yrke du utbildar dig till, du får ett kulturellt utbyte och du får möjlighet att förbättra dina språkkunskaper lite extra. Det finns möjlighet att göra praktik i princip alla länder i hela världen, förutom i USA som inte ger visum för praktik på gymnasienivå.
Är du intresserad av att ha din praktik utomlands ska du i första hand kontakta Studie- och yrkesvägledaren på den gymnasieskola du går/ska gå på för att se vad det finns för möjligheter att göra utlandspraktik. På Gymnasium.se kan du i skolornas presentationer se om skolan har samarbeten med organisationer utomlands och kan erbjuda APL utomlands via dessa organisationer.