Visar 1-50 av 1399 träffar

Högskoleförberedande program på gymnasiet

högskoleförberedande program gymnasiet

Fokus på vetenskap

För att eleverna ska förberedas för högskolestudier ingår på de högskoleförberedande programmen mer engelska och svenska eller svenska som andraspråk än på yrkesprogrammen. Examensmålen på de högskoleförberedande programmen betonar vetenskaplighet. Till skillnad från yrkesprogrammen finns inga krav på att arbetsplatsförlagt lärande (APL) ska ingå i undervisningen på de högskoleförberedande programmen, men huvudmannen för utbildningen har rätt att inkludera APL i undervisningen. De högskoleförberedande programmen ska göra eleverna väl förberedda för studier på högskola och universitet.

Behovet av högskoleförberedelse

Enligt undersökningar som högskoleverket gjort har studenternas förkunskaper förändrats de senaste åren. Även om studenterna blivit bättre på att tala inför andra, att samarbeta och att hantera datorer, ser man också brister. Framförallt har studenternas förmåga att uttrycka sig skriftligt försämrats, liksom deras kunskaper i engelska och matematik. För att komma tillrätta med dessa problem och för att förbereda eleverna för högskolestudier finns därför nu alltså de högskoleförberedande programmen. Förutom att ge eleverna tillräckliga ämneskunskaper vill man att studenterna ska vara självständiga och ansvarstagande, motiverade och att de har tillräckliga ambitioner för att klara eftergymnasiala studier.

I samarbete med högskolor och universitet har Skolverket tagit fram strategier och examensmål för de högskoleförberedande programmen. Som elev förväntas man bland annat ha fått med sig följande färdigheter från sin högskoleförberedande gymnasieutbildning:

• Argumentation
  • Ansvar
  • Källkritik
  • Tvärvetenskap
  • Kritiskt tänkande
  • Förmåga att belysa frågor ur flera perspektiv
  • Förmåga att hantera stora textmängder

Följande krav finns för att få högskoleförberedande examen

Eleven ska ha betyg på en utbildning som omfattar 2 500 poäng, varav godkända betyg i 2 250 poäng. Eleven ska ha genomfört ett gymnasiearbete med godkänt betyg samt ha godkänt betyg i följande kurser:

• Svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1b eller 1c

De högskoleförberedande programmen är:

Ekonomiprogrammet (EK)
Estetiska programmet (ES)
Humanistiska programmet (HU)
International Baccalaureate (IB)
Naturvetenskapsprogrammet (NA)
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
Spetsutbildning
Teknikprogrammet (TE)

Klicka på utbildningarna ovan för att läsa mer om varje högskoleförberedande program!