Visa gymnasium.se som: Mobil
Vad är ett högskoleförberedande program?

Vad är ett högskoleförberedande program?

- Och varför ska du bry dig redan nu?

Att välja gymnasieprogram kan vara svårt. Det finns mängder av program och inriktningar som ger dig olika möjligheter efter studenten. Kort och gott: något för alla! För att förenkla beslutet och göra ett första urval kan du fundera på om du vill plugga vidare efter studenten eller inte. Om ett liv på högskola eller universitet lockar dig är det ett bra beslut att välja ett högskoleförberedande program.


Vad innebär det att ett program är högskoleförberedande?

För att söka en utbildning på högskola eller universitet krävs något som kallas för grundläggande behörighet. Det betyder att du behöver ha vissa förkunskaper för att kunna bli antagen. Grundläggande behörighet innebär att du har: 

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Godkänt i Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.
  • Godkänt i Engelska 5 och 6
  • Godkänt i Matematik 1b eller 1c

Ett högskoleförberedande program på gymnasiet är ett program som innehåller de ämnen som behövs för att få grundläggande behörighet.

Det är vanligt att specifika högskole- och universitetsprogram har specifika behörighetskrav utöver grundläggande behörighet. Om du vet att du vill bli t.ex. läkare räcker inte Matematik 1, utan du behöver ha godkänt i Matematik 4. Om du vill läsa till journalist behövs t.ex. Samhällskunskap 1B också. Om du har siktet inställt på en specifik utbildning redan nu kan det vara bra att tillsammans med din SYV gå igenom behörighetskraven och se vilket gymnasieprogram som ger dig bäst förutsättningar för att bli antagen.


Vilka program är högskoleförberedande?

Om du vet att du vill läsa ett brett program som ger dig möjlighet att plugga vidare efter studenten ska du välja något av de här:


Vad händer om mitt program inte är högskoleförberedande, men jag vill plugga vidare?

Det är många högskole- och universitetsstudenter som inte har läst ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Det går såklart att läsa ett yrkesprogram och ändå plugga vidare efter studenten. För att få grundläggande behörighet när du läser ett yrkesprogram kan du:

  • Använda de 200 poäng du har till ditt individuella val för att välja högskoleförberedande kurser som t.ex. Engelska 6 eller Svenska 3.
  • Läsa en förberedande utbildning efter studenten som t.ex. ett naturvetenskaplig basår på en högskola, ett kurspaket på komvux eller en allmän kurs på en folkhögskola.
  • Ansöka om att få läsa en utökad kurs. Alltså en kurs som går utöver de 2500 poäng som ditt gymnasieprogram består av.
  • Prata med skolans SYV för att få mer idéer om hur du kan gå det program som lockar dig och ändå få högskolebehörighet.


Jag vill inte plugga vidare efter gymnasiet, måste jag läsa ett yrkesprogram då?

Självklart inte! Fördelen med att läsa ett yrkesförberedande program om du inte vill plugga vidare efter studenten är att du har de kunskaper som krävs för att börja jobba direkt. Men om du vill läsa ett högskoleförberedande program, men ändå inte är lockad av att plugga vidare är det såklart också en bra väg att gå. Det är många som jobbar inom det område de läser på gymnasiet, trots att de inte gått ett yrkesprogram. T.ex. är det många som jobbar inom ekonomi eller estetiska yrken direkt efter studenten.

Det kan vara bra att veta att du inte måste läsa på en högskola eller universitet för att plugga vidare efter gymnasiet. Det finns mängder av kortare utbildningar (oftast två år) på yrkeshögskolor som blandar undervisning med långa praktikperioder, liksom yrkeskurser på folkhögskolor där du kan bli t.ex. journalist, guldsmed eller socialpedagog på ett år.

Hitta högskoleförberedande program! 

Senast uppdaterad: 13 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-11-03

De 10 populäraste yrkena i Stockholm

Vad vill du bli när du blir stor är en fråga vi alla har fått. Vilket program ska man läsa för att bli läkare? Vad gör en ingenjör? Yrkesguiden besvara alla dina frågor och mycket mer! Vi har listat yrkena som gymnasieväljare i Stockholm har tittat på i Yrkesguiden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-08-18

Byta gymnasium? Vi har informationen!

Känner du dig missnöjd med ditt val av gymnasium eller gymnasieprogram och vill byta? Det finns fortfarande möjlighet att hitta en ny spännande utbildning. I den här artikeln får du lite tips på hur du kan gå tillväga för att byta  program eller gymnasium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Roboten gör entré i klassrummet

Har du funderat på hur det vore att ha en robot som lärare? Då har vi glädjande nyheter -framtiden är nämligen här! Åtminstone i klassrummet. För nu är det nämligen dags för roboten att göra entré i klassrummet och i skolvärlden.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin