Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Mentor som hjälper student
23 maj 2023

Vad händer efter ett introduktionsprogram?

Om du saknar behörighet till gymnasiet kan du gå ett introduktionsprogram. Det finns fyra olika introduktionsprogram. Här går vi igenom vad du kan göra efter programmen så att du kan hitta det som passar dig bäst. 

Alla elever som inte har behörighet till ett nationellt program på gymnasiet ska ha möjlighet att gå ett introduktionsprogram. Vad som händer efter att du har gått klart ditt introduktionsprogram beror på dina egna mål och vad ditt program innehållit. 

Vad ingår i ett introduktionsprogram? 

Exakt vad som ingår i ett introduktionsprogram kan se olika ut för olika elever, även om ni går samma program. På alla introduktionsprogram är det nämligen stort fokus på ditt individuella lärande.  

De olika programmen har olika syften och upplägg, men de har inga programstrukturer eller examensmål som gäller för alla. Istället har varje elev en individuell studieplan. I din studieplan står det vad utbildningen innehåller, hur lång den är och vilka målen är för dig. 

Det kan du göra efter ditt introduktionsprogram 

Här kan du se hur du kan gå vidare efter att du har gått något av de olika introduktionsprogrammen. 

Programinriktat val 

Programinriktat val innebär att du läser det du behöver för att bli antagen till ett specifikt nationellt program så snabbt som möjligt. Det kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. 

🚀 Nästa steg: Du börjar på det nationella program din introduktionsutbildning varit inriktad mot. 


Yrkesintroduktion 

Yrkesintroduktion riktar sig till dig som vill börja på ett yrkesprogram men saknar behörighet. Här får du en yrkesinriktad utbildning. Du kan läsa kurser från både grundskolan och gymnasiet. 

🚀 Nästa steg: Du börjar på ett yrkesprogram eller börjar jobba. 


Individuellt alternativ 

Om du vill ha en mer allmän utbildning och saknar behörighet kan du gå programmet individuellt alternativ. Det här programmet passar också dig som har svårt att hitta motivation eller har halkat efter i grundskolan. Det kan ingå grundskoleämnen, hela eller delar av gymnasiekurser och praktik. 

🚀 Nästa steg: Du börjar på ett nationellt gymnasieprogram, annan utbildning eller börjar jobba. 


Språkintroduktion 

Språkintroduktion är ett program för dig som nyss kommit till Sverige och behöver lära dig svenska. Det främsta fokuset på språkintroduktion är svenska språket. Du kan också läsa de ämnen från grundskolan du behöver för att få gymnasiebehörighet.

🚀 Nästa steg: Du börjar på ett nationellt gymnasieprogram, annan utbildning eller börjar jobba. 


Gymnasieintyg istället för gymnasieexamen 

En gymnasieexamen får du när du gått klart ett nationellt gymnasieprogram med godkända betyg i ett visst antal gymnasiekurser. Med din gymnasieexamen kan du söka vidare till exempelvis högskola eller universitet. När du gått ett introduktionsprogram – och nått målen som sattes i din studieplan – får du istället ett gymnasieintyg. I intyget ska det stå:

  • utbildningens mål 
  • vilka betyg du har fått 
  • andra insatser som har ingått i din studieplan 
  • vilket yrkesområde utbildningen har inriktats mot (om du har haft en yrkesinriktning) 
  • Med gymnasieintyget kan du söka till ett nationellt gymnasieprogram, vissa andra utbildningar eller jobb. 

Inte bestämt dig för vad du vill göra? 

Om du inte riktigt vet vilket nationellt program du vill gå eller vad du är intresserad av kan du göra vårt gymnasietest. Där får du förslag på nationella program och inriktningar utifrån vad du gillar, så att det blir lättare att välja! 

Till gymnasietestet! 

Källa: skolverket.se 

Senast uppdaterad: 23 maj 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-12-16

Inför gymnasievalet

Har du en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Har du ett intresse som du verkligen brinner för? Eller vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare? Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-29

Hur söker jag till gymnasiet?

Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Första steget på vägen mot din drömskola och ditt drömprogram är såklart att hitta det. Efter det måste du göra din ansökan! Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet, så att dina frågetecken om gymnasieansökan suddas ut.  När det är dags att göra ditt gymnasieval får du ett lösenord hemskickat i januari.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-12

Introduktionsprogrammet (IM)

Programmet är för dig som inte fått godkänt i grundskoleämnen på högstadiet och därmed inte har behörighet att söka ett nationellt gymnasieprogram. Om du har godkända betyg och behörighet till nationellt gymnasieprogram kan du inte välja att läsa Introduktionsprogrammet (IM). När du läst IM-programmet får du inte en gymnasieexamen, utan du får istället ett studiebevis som visar vad du klarat av.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin