Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Antagning till gymnasiet
29 dec 2021

Antagning till gymnasiet

Preliminär antagning till gymnasiet

I mitten av april görs en preliminär antagning till gymnasiet på grundval av höstterminsbetyget i årskurs nio. Observera att detta bara är en preliminär antagning som inte garanterar dig en plats på valt gymnasieprogram.

Slutgiltig antagning till gymnasiet

När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio.

Olika antagningskanslier i landet har olika rutiner för hur antagningsbesked publiceras; ibland endast via inloggning alternativt skickas med post hem till den berörda sökande.

Om svar ska lämnas, i vilka fall, och hur, via inloggning eller via svarstalong skiljer sig också mellan olika antagningskanslier.

På många platser i landet ska du runt början av juli logga in på hemsidan för gymnasieantagningen där du bor. Läs noga igenom den information som står i ditt antagningsbesked.

Det räcker i princip alltid med att du registrerar ditt svar på webben.

Har du glömt sitt lösenord, som du behöver för att ta del av din ansökan och antagningsresultatet, så läs på antagningskansliets hemsida hur du gör för att få tillgång till din inloggning.

Har du frågor?

Har du frågor eller behöver mer information om vad som gäller för dig så kontakta din hemkommuns antagningskansli, dvs det antagningskansli som du gjort din ansökan till. Frågor om antagning till utbildningar man sökt till utanför det egna antagningskansliets antagningsområde hänvisas till den sökta utbildningens antagningskansli.

Reservantagning till gymnasiet

I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Det är olika för olika delar av landet när skolorna själva tar över reservantagningen, ibland vid terminsstart och ibland först i september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. 

Se frågor och svar om antagning, betyg & behörighet


Gå till den här sidan på arabiska اذهب إلى هذه الصفحة باللغة العربية

View this page in English


Förra årets antagningspoäng

Är du nyfiken på vad som krävdes för att komma in på ett visst program på en viss skola?

Hitta antagningspoäng här

Allt om antagningspoäng

Vad är maximal antagningspoäng jag kan få? Vad innebär fri kvot?

Läs mer här


Antagning till gymnasiet

Vad innebär preliminär, slutgiltig och reservantagning egentligen?

 Läs mer här

Betyg & behörighet

Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?

 Berätta för mig!


Senast uppdaterad: 29 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-03-03

Studieteknik på gymnasiet

Genom att utveckla din studieteknik kan du plugga effektivt och ha mer tid för annat, men det är inte helt lätt att lista ut vad som funkar. Ta del av våra tips och hitta vad bra studieteknik innebär för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Vill du i framtiden arbeta med service och bemötande gentemot andra människor? Då passar hotell- och turismprogrammet dig! Programmet är yrkesförberedande och kommer ge dig kunskaperna för att att kunna börja arbeta inom området direkt efter examen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Vad är en NPF-diagnos och vilket stöd kan man få i skolan?

Vad är en NPF-diagnos och vilket typ av extra stöd kan du som har diagnosen få? Vi svarar på alla dina frågor i den här artikeln!

Läs mer
Öppet hus-kalender
juni 2023
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9