Program
Ämne/inriktning
Ort

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet16 feb 2017
Vad är behörighetskraven för att läsa till Ambassadör?
Hej!

Jag är Sofia och är 17 år gammal. Jag valde samhällsvetenskapliga programmet och vill blir Ambassadör i framtiden. Jag undrar vilka grundläggande behörigheter krävs för att studera till Ambassadör, eftersom jag bodd i Tyskland vet jag inte hur det fungerar här i Sverige
Jag skulle verkligen uppskatta om ni ger mig korrekt information.

//Sofia

Svar:

Hej Sofia,

Vad intressant att du vill bli en ambassadör! För att studera till en ambassadör/diplomat krävs det enligt Regeringen följande: du ska vara en svensk medborgare, du ska ha en avslutad akademisk grundexamen vid ansökningstillfället (minst en fil. kandidatexamen), mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i något annat språk (t.ex. arabiska, spanska eller tyska) och även B-körkort. Det finns även förutsättningar att du har goda allmänna kunskaper om det svenska samhället, ett intresse för omvärlden och gärna med ett par års internationellt inriktad erfarenhet i form av studier, praktik eller arbete. 

Utbildningen heter Diplomatprogrammet som är ett traineeprogram. Vid ansökningen av detta program skriver man först ett prov där man testar kunskaper om Sverige, omvärlden, språk och analytiska förmåga. Sedan gör man även andra tester och övningar samt intervjuer och till slut väljs 15-20 personer ut till programmet. Här kan du läsa mer om Diplomatprogrammet och vad detta leder till: http://www.regeringen.se/jobba-hos-oss/diplomatprogrammet/

Stort lycka till Sofia! /Aranja, SYV

14 feb 2017
Är det poäng eller betyg som är viktiga?
Hej jag är en tjej som går i 7:an och håller på tänkta vilken linje jag vill ta efter nian. Jag har tänkt mycket på det här angående för att skolan betyder mycket för mig. Jag själv är jätte intresserad i natur och har läst lite gran rund Naturvetenskap och tycker att det är super kul. Men min fråga är hur mycket poäng behövs det för att komma in i naturvetenskap. Är det poäng som är viktigt eller betygen? Jag själv har C-B i mina betyg. Skulle vara jätte kul om ni skulle svara på detta!

Svar:

Hej! 

Roligt att höra om ditt intresse för skolan och naturämnen! Antagningspoängen kan se olika ut från skola till skola, därför är det svårt att säga hur poängen ser ut för ett visst program. Angående din fråga om det är poäng eller betyg som är viktiga, är det egentligen samma sak. Dina betyg ger dig ett visst poäng, t.ex. att E ger 10 poäng och A ger 20 poäng, sedan räknar du alla dina betyg som ger dig ett samlat poäng, det är med detta poäng som du ansöker till gymnasiet med.

Stort lycka till! /Aranja, SYV

14 feb 2017
Funderingar om antagningspoäng.
Hej!
Hur många poäng krävs det för att komma in på samhälle på Österänggymnasiet? Jag har 212 poäng och mitt första val är samhälle på Österänggymnasiet och andra är naturvetenskap på Österänggymnasiet. Jag undrar om jag kan komma in på mitt första val eller på mitt andra val?
Tack!

Svar:

Hej, 

Du kan testa att söka på skolan på vår hemsida och se om den informationen står där. Annars brukar skolorna lägga ut den informationen på deras hemsidor så elever kan se hur antagningspoängen ser ut. Du kan även testa att kontakta skolan och fråga. För att antagningspoängen inte brukar förändras så mycket från år till år kan du titta på förra årets antagningspoäng och se hur det såg ut då: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.  

Lycka till! /Aranja, SYV


Logga in
Available educations