Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Betyg, antagning och behörighet

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet

Hur får jag tag på mina betyg?
Hej,
Om man har tappat bort sin studiebevis kan man efterfråga eller få den på något sätt ?
Svar:

Hej,

Ja, du kan kontakta skolan där du studerade så kan de hjälpa dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad är kraven för gymnasieexamen?
Hej.

Jag har suttit och räknat och märkt att jag har sammanlagt 2100 poäng på slutbetyget från gymnasiet. Jag vet att det ska vara 2500p men jag har tre F. Jag ska snart läsa upp en kurs i komvux och då blir det 2200p.

Jag undrar om jag kan söka vidare till universitetet med 2200p? Eller behöver jag exakt ha 2250p/2500p?
Svar:

Hej,

För att få en gymnasieexamen måste man uppfylla vissa krav. Om du läser en kurs i taget på t.ex. Komvux kan det se lite olika ut än om du skulle läsa ett helt program från början till slut. För att ta examen från gymnasiet behöver man läsa kurser som blir minst 2500 poäng (ibland 2400 poäng på Komvux).

För högskoleförberedande examen behöver man läsa och få godkänt i:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Man behöver också ett godkänt gymnasiearbete. Han kan prata med Komvux om vad som krävs för att han ska få ut sin examen där. 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet (högskoleförberedande examen). Många universitets- och högskoleutbildningar kräver dock mer än grundläggande behörighet. Det kan du läsa mer om här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Stort lycka till! /Petra,SYV

Hur funkar mattekurser?
Hej!
Jag har en fråga jag går på vuxenutbildning och där började jag på gymnasiet matte 1b men jag behöver matte 4 . Varför går jag på matte 1b stället matte 1a jag behöver matte fyra och matte fyra är 1a, 1b, 1c, 1d, är det inte betyder så?. Och en fråga till vilka matte behöver jag på vuxen utbildning för att bli tandläkare?

det har är konstigt för mig jag fatar inte med de siffror och bokstäver.
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

För att läsa på universitet och högskola krävs det först att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har något av följande:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Utöver det behöver du de kurser som krävs för särskild behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Det innebär att du måste läsa matte 1, matte 2, matte 3 och matte 4.

Du läser matten i spår b eller c. Spåren (a, b och c) går ihop efter nivå 3 så Matte 4 är bara en enda kurs. Spår a innehåller följande kurser: Matematik 1a och 2a. Spår b består av: Matematik 1b, 2b och 3b. Spår c innehåller: Matematik 1c, 2c och 3c. Matematik 4 och 5 samt kurserna i matematik specialisering tillhör inte något spår.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 3999 frågor
1
2
3
4
...

Annonser