Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


17 jan 2018
Hur hittar jag antagningsstatistiken?
Hej!
Jag funderar lite på Lysekils naturvetenskappogrammet med marinbiologi som finns på gullmarsgymansiumet. Vad ligger meritpoängen på antagningen på?
Har sökt med hittar inget.

Svar:

Hej,

Det är bäst att du kontaktar skolan direkt. Det kan du göra genom kontaktformuläret till höger på den här sidan: https://www.gymnasium.se/skola/gullmarsgymnasiet/.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2018
Kan jag söka till gymnasiet utan betyg i engelska?
Hej
Jag vill söka till ekonomiprogrammet och jag har på alla andra ämne godkända betyg men inte på engelska?
Jag vill gå in på den har programmet men jag vet inte om det är problem med att jag inte har engelska.

Svar:

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Läs mer om behörigheten till gymnasiet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Det behövs alltså alltid ett godkänt betyg i engelska. Du ska prata med din Studie-och yrkesvägledare om vilken typ av Introduktionsprogram som passar ditt mål bäst. Det är också möjligt att det finns lösningar som att göra prövningar innan den här terminen är över eller gå i sommarskola för att få ett betyg i engelska innan gymnasieskolan börjar.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2018
Hur påverkas poängen om jag byter språk i gymnasiet?
Hej! Jag har varit och pratat med syv på min skola men han verkar inte ha så bra koll.. Det är så att jag har just nu spanska som moderna språk och vill byta till italienska för att jag har släkt där och könner mig därför mer motiverad till det språket. Jag har även haft lite problem med spanskan då vi väldigt ofta byter lärare..

Min fråga är hur det blir med poängen om man byter morerna språk pch vad man har för olika valmöjligheter för att få möjligheten att få de sista poängen som man missar (vilket jag har förstått)?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du har ett språk som du är motiverad att lära dig! Att byta språk inverkar inte på din gymnasieexamen. Den poäng som kan påverkas är meritpoängen i moderna språk som man kan få för språk i steg 3 och 4. Men det är ju inte säkert att du behöver den meritpoängen. Du kanske får meritpoäng från något annat och dessutom beror det på vilken utbildning du vill söka om du får meritpoäng för vissa kurser eller inte. Här kan du läsa mer om meritpoäng och exakt vilka kurser som kan ge poäng: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/.

Lycka till! /Petra,SYV