Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


16 jul 2019
Hur ändrar jag gymnasieansökan efter valet?
Hej! Jag har kommit in på mitt 2:andra val men vill gå på mitt 3dje val. I svars alternativen finns det inget som tackar nej och söker vidare till lägre svarsalternativ. Hur gör man?

Svar:

Hej,

Man kan bara komma in på ett alternativ till gymnasiet. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

Om man vill ändra något efter att gymnasievalet är över måste man ta kontakt med sin gymnasieantagning och fråga om hur man gör det och vilka konsekvenser det kan leda till. Ibland går det att stryka ett alternativ utan att påverka ansökan så att den räknas som sen men det kan vara för sent för det. Fråga din gymnasieantagning om detta.

Lycka till! /Petra,SYV

15 jul 2019
Vad betyder Ditt svar är behandlat?
Vad betyder Ditt svar är behandlat?

Svar:

Hej, 

Om du funderar på hur du ska toka ditt gymnasiebesked så ska du kontakta gymnasieantagningen i din kommun. Du hittar kontaktuppgifter på samma webbplats som där du läser ditt besked.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jul 2019
Kan jag ta gymnasieexamen?
Hej,
Kan man gå ut gymnasiet med betyg F i åtta ämne, jag har 2250 poäng idag kan jag ta examen om jag har 8 F betyg också ? har inte räknat 8 F betyg som jag har utan 8 F betyg har 2250 poäng idag kan jag ta examen eller?

Mvh

Svar:

Hej,

För att ta examen från gymnasiet behöver man läsa kurser som blir minst 2500 poäng och få godkänt i minst 2250 poäng. Om du har F i 8 kurser så har du underkänt i mer än 250 poäng så då måste du försöka bli godkänd i fler kurser. Beroende på om du läser till en yrkesförberedande examen eller en högskoleförberedande examen behöver man ha godkänt i lite olika kurser. För högskoleförberedande examen behöver man läsa och få godkänt i:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Båda två behöver också ett godkänt gymnasiearbete. Här kan du läsa mer om att ta gymnasieexamen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.

Det är bra om du pratar med studie- och yrkesvägledaren där du pluggar. Då kan ni tillsammans lägga upp vilka kurser som du måste läsa för att få en gymnasieexamen från ditt program. Det kan vara till stor hjälp!

Stort lycka till! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin