Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


02 mar 2021
Vad betyder godkänt betyg?
Hej!
Det står att man måste får godkänd på de ämnena,svenska,engelska,matematik och samhällskunskap.Menar ni att man måste får A på alla dessa ämnen eller vad?

Svar:

Hej,

Godkänt betyder inte A utan allt mellan E-A.

Vänligen/ Petra,SYV

02 mar 2021
Hur kan jag höja betygen efter gymnasiet?
Hej
Jag har utländska gymnasiebetyg och har snitt-betyg 16.81 engligt UHR. Hur kan jag höja mitt snit betyg ? För vilken kurs kan jag få merit poäng ? Jag tror att studera meritgivande kurser kan både sänka och höja snitt betyg.

Eller ska jag bara kämpa för att få ett bra betyg från högskoleprov ? Känner mig jätte orolig på vad jag ska göra för att komma på universitet som behöver omkring 19 som snitt betyg.

Tack.

Svar:

Hej,

Det man kan göra för att höja betygen efteråt är att göra prövningar på Komvux i de kurser man behöver höja. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg.

Det andra alternativet är att komma in genom högskoleprovet. Det bästa är såklart om du både skriver högskoleprovet och gör prövningar på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

02 mar 2021
Kommer jag in på Läkarprogrammet?
Hej
Jag läser Naturkunskaprogrammet 2:a året mina betyg är mellan B,C och D. Jag vill läsa vidare högskola/ uneversitet läkarlinje, min fråga är kan jag komma in i läkerprogrammet med mina betyg eller behöver jag läsa extra kurs efter gymnasiet.

tack

Svar:

Hej,

De flesta läkarlinjer kräver minst 22.0 i snittbetyg (A i alla ämnen) så det är det som du får räkna med. Du kan läsa upp dina betyg genom prövningar på Komvux och/eller skriva högskoleprovet och komma in genom det.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin