Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


21 nov 2020
Kan jag tenta av en kurs i gymnasiet?
Hej,

Jag går trean på gymnasiet i teknik. För individuellt val läser jag matte 4 och fysik 2 för behörighet. Jag läser även programmering 2 utökat.

Jag går inte engelska 7 men jag undrar om det är möjligt för mig att på något sätt tenta av den ändå nu under sista året. Jag skulle verkligen behöva meritpoänget den ger men kunde inte välja kursen eftersom jag redan läser en kurs "för mycket". Finns det möjlighet att tenta av engelska 7 trots att jag inte går den?

Svar:

Hej,

Ja, det kan finnas möjlighet att tenta av den (göra prövning). Det är din skola som bestämmer det så fråga dem om det.

Lycka till! /Petra,SYV

21 nov 2020
Vad krävs för att kunna söka till högskolan?
Hej jag gick sambeteende programmet på gymnasiet men gjorde inte klar GA eller svenska3 och tänkte söka till högskolan kan jag göra dom kurserna på komvux först? Eller kan jag söka till högskolan ändå?

Svar:

Hej,

Ja, du kan läsa in det du saknar på Komvux. Du behöver både svenska 3 och gymnasiearbetet för att få en gymnasieexamen och sedan kunna söka dig vidare. Här kan du läsa om behörighet för högskola och universitet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Lycka till! /Petra,SYV

20 nov 2020
Hur många gymnasieskolor ska jag söka?
Hur många gymnasium är det bäst att söka till? Jag har inte så jättebra betyg men mitt meritvärde är ungefär 170 så jag tror jag kan komma in till något gymnasium men har hittat 10 gymnasium som jag ska söka in till när ansökningen börjar. Ska jag leta efter fler gymnasium eller räcker det med 10 för att jag ska ha stor chans att komma in till ett gymnasium?

Svar:

Hej,

Du kan söka till så många eller få skolor du vill! Men störst chans att komma in någonstans har du om du tar flera val med olika antagningsstatistik. När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare. Längst ner kan du lägga ett alternativ som har mycket lägre antagningsstatistik än vad ditt meritvärde är. På det sättet kan du vara ganska säker på att du åtminstone kommer in där. Du behöver inte ta mer än 10 alternativ bara du iallafall har ett alternativ där du är säker på att du kommer in (så som statistiken visar).

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin