Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


19 mar 2019
Hur får jag tag på gamla betyg?
Hej!

Jag har inte kvar mina fysiska betyg och det fridtående gymnasiet jag gick på lades ner för ca 5 år sedan.
Har försökt få tag i dem och när jag pratar med andra som gått där påstår dem att inget finns kvar i ens en databas. Stämmer detta och isåfall hur ska jag kunna bevisa att jag ens gått gymnasiet?

Svar:

Hej,

Om du ska söka till högskola/universitet så brukar de flesta kunna hitta sina betyg genom att registrera sig på Antagning.se där betyg från svenska gymnasieskolor och Komvux/vuxenutbildningar registreras automatiskt genom den nationella betygsdatabasen. Så dina betyg borde finnas i nationella betygsdatabasen även om du inte kan få tag på dem i fysisk form. Du kan även vända sig till kommunen och fråga dem om de har betygen och om du kan få beställa dem i fysisk form.

Lycka till! /Petra,SYV

17 mar 2019
Vilka betyg krävs för gymnasiet?
Hej! Jag undrar om jag kan gå in på gymnasiet med ett d i Sv och ett e i matt och ett c på engelska och med 4 andra e och 3 c och ett b

Svar:

Hej,

För att komma in på ett gymnasieprogram krävs det två olika saker, behörighet och meritpoäng/snittbetyg. 

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Här kan du läsa mer om behörigheten till de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Du är alltså behörig om du har godkända betyg. 

Om du undrar vilket meritvärde(betygssnitt) som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av kan du kolla det här https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 eller kontakta skolan du är intresserad av och fråga.

Lycka till! /Petra,SYV

16 mar 2019
Vad händer om man får f i engelska på gymnasiet?
Hej
Jag går första året på sam och fick höra i veckan att jag inte kommer klara engelska 5. Min mentor och specialpedagog berätta för mig om sommarskola men jag vill verkligen inte gå det hur påverkar f i engelska för allt annat i skolan. Har ändå allmänt svårt i skolan och känner att jag inte orkar med 3 veckor av ett ämne som jag inte gillar.

De har också föreslagit att jag ska få privatlektioner av en engelska lärare men brukar det vara inom det vanliga schemat?
Vad kan man få för hjälp i 2:an när jag ska läsa engelska 6?

Svar:

Hej,

Ett f i engelska i gymnasiet kan påverka dina möjligheter att få gymnasieexamen och behörighet till vidare studier.  Godkänt i engelska 5 och 6 är ett krav för att man ska få gymnasieexamen så det är viktigt att du tar dina svårigheter på allvar även om du inte tycker att det är ett intressant ämne. Om din skola erbjuder dig hjälp med engelskan så rekommenderar jag verkligen att du tar den.

Jag vet inte hur upplägget för privatlektionerna ser ut och vilken fortsatt hjälp du kan få, det måste du fråga din skola om. Det är ju upp till dig vad du vill göra, det är frivilligt att gå gymnasiet men om jag skulle ge ett råd så skulle jag råda att du tar emot hjälpen och att du försöker hitta motivationen att klara engelskan. När det gäller språk så kan jag verkligen tipsa om att studera mycket på egen hand genom att kolla på filmer, serier, You Tube och annat på engelska. Man kan lära sig mycket utan att det behöver vara att sitta och läsa sina kursböcker.

Lycka till med engelskan! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin