Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


12 sep 2019
Vilka kurser måste jag vara godkänd i för att få gymnasieexamen?
Hej!
Jag går ettan på Naturvetenskapsporgrammet (natur-natur) och undrar vilka kurser det är ”okej” att jag får underkänd i för att bli behörig att söka utbildningar på universitet?

Jag hade tänkt läsa kandidatprog. i molekylärbiologi och där gäller områdesbehörighet 13a/13, Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Vilka kurser är det ”okej” att jag får underkänd i och vilka kurser MÅSTE jag få godkänd i för att läsa det programmet? Måste jag vara godkänd i tex Kemi 1/2 och matematik 4? Snälla svara så detaljerad så möjligt om VILKA kurser det är som jag måste få godkänd i.

Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill läsa molekylärbiologi! För att ta examen från gymnasiet behöver man läsa kurser som blir minst 2500 poäng och få godkänt i minst 2250 poäng. För högskoleförberedande examen behöver man läsa och få godkänt i:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Man behöver också ett godkänt gymnasiearbete. Här kan du läsa mer om att ta gymnasieexamen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335

Sedan behöver du även uppfylla behörigheten för programmet du vill gå på högskola. Då måste du alltså vara godkänd i kurserna Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 .

Lycka till! /Petra,SYV

12 sep 2019
Kan man välja till högskolebehörighet på ett yrkesprogram?
Hej jag undrar om det finns en chans att få högskoleförberedande på eran hantverks program frisör Mvh Emilia

Svar:

Hej Emilia,

Kontakta skolan det handlar om direkt om du vill ha mer information. Men rent allmänt är det så att man alltid har rätt att välja till grundläggande högskolebehörighet på ett yrkesprogram.

Lycka till! /Petra,SYV

12 sep 2019
Kan jag byta ut en gymnasiekurs i betyget?
Hej, jag går natur programmet och jag undrar om det går att byta ut obligatoriska ämnen för att söka med en tillvals kurs som jag har gått. Jag har gått moderna språk 3 kursen och läser nu en extra kurs, går det att istället för att söka till högskola med moderna språk betyget så söker jag med betyget jag får i denna tillvalskurs? eller måste jag söka med moderna språk 3 betyget? Alltså att byta ut moderna språk 3 betyget när jag söker, (har gått och fått godkänt i kursen)

Har redan frågat syv på min skola men hon visste inte riktigt om det gick.

Svar:

Hej,

Det går inte att byta ut kurser från sitt gymnasieprogram. Däremot så kommer betyg i utökade kurser som krävs för behörighet eller meritpoäng räknas med i jämförelsetalet. Alltså, om du söker en högskoleutbildning där kursen du läst som utökad kurs behövs så kommer den att räknas med i betyget. Om du menar att du har läst kursen som individuellt val (och inte som utökad) räknas den med i vilket fall som helst. Men dina obligatoriska kurser kommer som sagt aldrig att kunna tas bort från betyget.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin