Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


26 sep 2017
Hur hittar jag mina betyg när skolan lagt ner?
Hej, jag gick på Grantorps vård gymnasium (tandtekniker linjen) i Huddinge 1992-1995, hur kan jag finna mina slutbetyg då skolan ej finns kvar och jag har genom flytt slarvat bort mina betyg.

Mvh

Milica

Svar:

Hej Milica,

Du ska ta kontakt med din hemkommun, eller kommunen du studerade i, och be dem att hjälpa dig att hitta dina betyg. Det är möjligt att dom finns i ett register eller arkiv någonstans.

Lycka till! /Petra,SYV

25 sep 2017
Hur kommer jag in på Tandläkarutbildningen?
Jag är tandsköterska på vilka sett kan jag komma in på tandläkare utbildningen

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill fortsätta på samma spår och utbilda dig till tandläkare! Tandläkarutbildningen har följande behörighetskrav: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4 och antagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen.  Här kan du läsa mer om  hur man blir tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194

För att uppfylla kraven så att du kan komma in på tandläkarutbildningen så kan du studera på en vuxenutbildning för att få behörighet, och för att höja dina betyg om du behöver det. Här kan du läsa mer om det https://www.studentum.se/om-utbildning/utbildningstyper/komvux-1835. Du kan också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in när du väl har uppfyllt behörigheten.

Lycka till! /Petra,SYV

24 sep 2017
Vad är behörigheten för tandläkarutbildningen?
Hej! Jag heter Maja och jag går på första år på gymnasiet. Jag går på Vård och Omsorgsprogramet. Jag vill studera vidare till tandläkare och jag undra vad jag måste läsa mer på komvux. Hur länge måste jag studera på komvux och hur mycket poäng behöver det. Det skulle mycket tacksam om ni kunna besvara på mina frågor.
MVh// Maja

Svar:

Hej Maja,

Så bra att du kommit på vad du vill bli! Du kan börja förbereda dig redan när du går på gymnasiet. Tandläkarutbildningen har följande behörighetskrav: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Om du går vård och omsorgsprogrammet innebär det att du har ganska många kurser som du behöver lägga till. Jag tycker att du ska ta kontakt med Studie- och yrkesvägledaren på din skola och be hen att hjälpa dig med att lägga upp en plan för att du ska hinna med att läsa så mycket som möjligt under din gymnasietid. Kanske är det aktuellt för dig att byta program till Naturprogrammet där man läser alla dessa kurser som behövs för behörighet? Annars får du lägga till så många du kan som individuella val. Om du inte hinner med allt under din gymnasietid kan du fortsätta med vuxenutbildning och läsa in de kurser du inte har där. Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in. 

Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen.  Här kan du läsa mer om  hur man blir tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194

Lycka till! /Petra,SYV