Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

OBS! Den 24.e december (Julafton) så har chatten stängt!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


17 jan 2019
Måste jag söka i den slutgiltiga antagningen om jag kommer in på den preliminära?
Hej! Jag går i årskurs 9 och undrar en sak om gymnasievalet. Jag har förstått att vi ska göra ett preliminärt val nu, som ska vara inskickat 15 februari (tror jag) och sedan ett till lite senare som är den slutliga antagningen. Det jag undrar är: Om jag kommit in på mitt första hands val nu på det preliminära valet, baserat på mina HT betyg, och är nöjd med det, måste jag ändå söka in igen på den slutgiltiga ansökningen eller är den som ett slags ”omval” för de som inte kom in? I så fall, om jag inte behöver söka in igen efter den preliminära, så spelar ju mina slutbetyg VT ingen roll? Eller hur funkar det?

Svar:

Hej,

Detta bara är en preliminär antagning som inte ger dig en plats på valt gymnasieprogram. Man kan säga att det är ett "testval" som mest är till för att du ska kunna se hur du ligger till med de betyg du har just nu. Det slutgiltiga valet är det "riktiga valet" som avgör var du kommer in och inte. 

När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio. Och i början av juli kommer den slutgiltiga antagningen skickas hem till dig. Detta gäller även dig som inte blivit antagen. Läs mer om antagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2019
Kan jag komma in på det slutgiltiga valet?
Går i 9an nu och ska snart göra preliminärvalet, på grund av psykisk ohälsa har min frånvaro varit väldigt hög under 8an och sedan i början av 9an. Nu är jag där oftare och försöker ta igen mina betyg igen, det viktigaste ämnena (svenska, matte osv.) har jag iallafall godkänt i just nu. Jag vet att innan skolavslutningen så kommer jag kunna få de betygen jag vill ha och behöver för att komma in på det gymnasiet jag vill. Men mina betyg från HT18 tror jag är lite låga för att komma in, om jag inte kommer in på det gymnasiet under första valet kan jag söka till samma igen med mina nya betyg under det sista valet? eller hur funkar det? Hoppas du förstår vad jag menar!

Svar:

Hej,

Det första valet är preliminärt. Det betyder att det bara är ett förberedande val vars resultat inte påverkar var du kommer in och inte i det slutgiltiga valet. Ingen kommer alltså komma in i det första valet utan det är det sista och "riktiga" valet som grundar sig på slutbetygen som avgör detta. Du kan läsa mer om hur det fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! /Petra,SYV

16 jan 2019
Ingår moderna språk i meritvärdet från grundskolan?
Hej!

Jag undrar om modersmål räknas med i meritvärdet när man ska söka till gymnasium. Jag har bild, biologi, engelska, fysik, geografi, hemkunskap, historia, idrott, kemi, matematik, musik, religion, samhälle, slöjd, teknik, svenska och modersmål. Det är 17 ämne tillsammans med modersmål och jag undrar räknar man modersmåls poäng som poäng av de andra ämne och ingår modersmåls poäng i meritvärde?

Mvh. Branka!

Svar:

Hej Branka,

Om man har betyg i alla obligatoriska ämnen i grundskolan (16 stycken) och dessutom ett betyg i moderna språk som språkval får man räkna med det moderna språket så det då blir 17 betyg. Modersmål kan inte räknas som ett sjuttonde betyg, även om det kan läsas inom ramen för språkval så modersmålet räknar du inte med.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin