Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


19 jul 2017
Hur stor betydelse har betygen i varje ämne i nian?
Hej! Min son ska börja i 9:an. Vilken betydelse har betyg i varje ämne? Jag har läst att det behövs minst E i ämnena. Tack

Svar:

Hej! 

För att bli behörig till alla nationella program på gymnasiet behöver man minst ett E i Matte, Engelska och Svenska/svenska som andra språk. Sedan finns det fler kurser som behövs specifikt för varje program. För alla yrkesförberedande program behöver det dessa tre ämnen, och minst 6 ämnen till, för behörighet räcker ett E. När det kommer till högskoleförberedande program behövs det fler kurser. T.ex. för Naturvetenskapsprogrammet behövs det Svenska/svenska som andra språk, Matte, Engelska, Fysik, Kemi, Biologi och minst 6 ämnen till. För Samhällsvetenskapsprogrammet behövs det Matte, Engelska, Svenska, Samhällskunskap, Religion, Historia, Geografi och minst 5 ämnen till. Här kan du se vilka behörighetskrav det finns för alla nationella program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Vid antagningen till gymnasiet tittar man först på behörigheten. Sedan tittar man även på meritpoängen som avgör vilka elever som erbjuds en plats på en viss skola och program. Antagningspoängen ser olika ut från program till program och mellan olika skolor. Här kan du titta på förra årets antagningspoäng för att få en idé om hur det eventuellt kan se ut senare, det brukar ändras lite från år till år: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Först väljer du den ort/kommun där skolan ligger och går sedan vidare till "antagningsstatistik". Du även se snittbetyget för varje program över hela Sverige: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455.

Beroende på antagningspoängen och vilken skola det handlar om kan det vara viktigt att få högre betyg än E för bli antagen. Om man läser 16 ämnen och får E på varje ämne, som är 10 poäng, blir det 160 poäng. Samtidigt kan två olika skolor ha 190 eller 260 som antagningspoäng, därför kan det vara bra att titta på hur antagningspoängen såg ut tidigare på de skolor som intresserar din son! Här kan ni räkna ut meritvärdet: https://www.gymnasium.se/meritvarde. Här finns det bra med information och hjälp till föräldrar vars barn ska söka till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/till-dig-som-foralder-2492

Stort lycka till! /Aranja, SYV 

19 jul 2017
Jag vill välja mitt andrahandsval istället, hur kan jag göra?
Hej! Jag har tackat ja till mitt förstahandsval jag hade och nu insett att jag inte vill gå på den gymnasieskolan. Jag vill gå på mitt andrahandsval som jag kom in på preliminärt, går det att lösa tror du och hur gör jag?

Svar:

Hej, 

Det preliminära valet och resultatet är endast till för att se hur det kan se ut med ansökan och för skolorna att få en idé om antalet sökande/meritpoäng osv. Det ger en inte en garanterad plats på skolan eller gör så att det blir lättare att bli antagen där på den slutgiltiga antagningen. För att du har blivit antagen på ditt förstahandsval har alla andra utbildningar under den, inklusive ditt andrahandsval, strukits från listan och man kan inte aktivera strukna utbildningar. Här kan du läsa mer om preliminär och slutgiltig antagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.  

Om du vill söka till en ny skola och lägga fram ett nytt förstahandsval kan du skicka in en sen ansökan. Då skickar du in blanketter med dina nya val till antagningskansliet som gäller för din kommun. Om du lämnar in en sen ansökan kommer den att behandlas som just sen och du kan då endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. De elever som gjorde sina val under de vanliga perioderna erbjuds platser först och de som har skickat in sena ansökningar hamnar längst ner på listan. Du kan läsa mer om sen ansökan och hitta blanketterna på ditt kanslis hemsida, du kan hitta den som gäller för din kommun på denna lista: www.antagningskanslier.se. Det är bra om du lägger ditt nuvarande förstahandsval, som du har blivit antagen på, sist på listan på din sena ansökan för att inte stå utan plats senare i höst! 

Vill du inte göra en sen ansökan kan du vid skolstart prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan du är intresserad av. Där kan ni få reda på om skolan tar emot fler elever och om det finns plats för dig på programmet. Vägledaren kan därmed hjälpa dig att byta skola, om det finns plats. Här kan du läsa mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Lycka till! /Aranja, SYV

18 jul 2017
Kan jag söka en utbildning med högskoleprovet utan behörighet?
Hej! Efter sommar ska jag börja nian och funderar på att välja estet med inriktning inom ett visst instrument. Om jag inte skulle välja att inte fortsätta med musik på KMH exempelvis, kan jag fortfarande komma in på högskolor som Handels, Karolinska eller KTH med resultat från högskoleprovet fastän jag saknar kurser i fysik, hårdare matte, biologi eller kemi osv...? Detta utan att behöva ta kompliterande kurser eller att gå på komvux.

Tack för svar!

Svar:

Hej, 

Tyvärr kan man inte ersätta behörighetskrav med högskoleprovet. För att du ska kunna konkurrera om en plats med ditt högskoleprovsresultat måste du även vara behörig till utbildningen, är du inte behörig prövas du inte med ditt provresultat. Här kan du läsa om det: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gjort-hogskoleprovet/. 

Det Estetiska programmet är högskoleförberedande och om du tar examen från programmet får du grundläggande behörighet. Den särskilda behörigheten kan se olika ut från utbildning till utbildning och i vissa fall kan det vara möjligt att du får med dig även den särskilda behörigheten för vissa utbildningar. T.ex. om du vill plugga till sjuksköterska/logoped/fysioterapeut osv är behörighetskraven oftast bl.a. Matte 2b och Naturkunskap 2. På Estetiska programmet får du med dig kurserna förutom Naturkunskap 2 som du eventuellt kan lägga till som individuella val. 

Funderar du däremot på Läkare/veterinär/tandläkare behövs det fysik, kemi, biologi och högre matte kurser. Även när det kommer till t.ex. ingenjörutbildningar behövs det kemi, fysik och högre matte kurser, det är för många kurser att hinna läsa under gymnasietiden på ett program som inte har någon av dessa på programstrukturen. Då kan komvux eller prövningar vara lösningen för att få med dig alla kurser som behövs för den särskilda behörigheten. 

Du kan på www.antagning.se söka på olika utbildningar som du kan tänka dig att läsa och se vilka behörighetskrav det finns och jämföra de med kurserna som finns på programstrukturen för Estetiska programmet. Du kan se den här: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet. Du har även bra med tid på dig att fundera på olika yrken och läsa på om alla programmen som erbjuds! Det är bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare senare när skolan börjar för att gå igenom alla dessa alternativ och försöka komma fram till något som passar dig bäst! 

Lycka till! /Aranja, SYV