Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


16 nov 2017
Hinner jag börja gymnasiet innan jag blir för gammal?
Hej jag undrar om jag kan börja gymnasiet Jag fyller 19 i 4e december, hinner jag att börja gymnasiet eller inte
Hoppas att jag får svar

Svar:

Hej, 

Man kan börja på gymnasiet senast det första kalenderhalvår man fyller 20, ofta gäller det då att man söker och börjar när man är 19 år gammal. Är man över 20 kan man istället vända sig till Vuxenutbildning eller Komvux. Du hinner alltså inte börja på Höstterminen 2018. Däremot så får du i teorin börja på vårterminen, alltså nu i Januari 2018. Men det hänger på att du skulle hitta ett gymnasium som kan låta dig hoppa in och börja då. Det är nog inte så vanligt men det är en liten möjlighet som du kan undersöka.

Lycka till! /Petra,SYV

15 nov 2017
Kan jag börja gymnasiet på vårterminen?
Hej, jag heter Julia och är 17 år dvs född 2000, jag hoppade av gymnasiet ganska kort inpå och var bara inskriven i någon månad innan vi bestämde oss för att skriva ut mig. Nu har det gått ett tag och jag funderar på att börja skolan igen men undrar om det finns möjlighet att hoppa in i årskurs 1 nu i vår eller om jag måste vänta tills att 02orna börjar efter sommaren nästa år?

Svar:

Hej Julia,

Vad roligt att du vill börja studera igen! Det kan finnas en liten möjlighet att börja gymnasiet redan på vårterminen. Det beror på om du hittar en skola som kan erbjuda dig det. Du kan kontakta skolor som du är intresserad av och höra efter om du kan hitta någon som kan låta dig att börja. Om inte så ska du höra av dig till gymnasieantagningen (https://www.gyantagningen.se/) så du får ett lösenord och kan söka till hösten. Du kan söka på gymnasier här på Gymnasium.se och hitta kontaktuppgifter så du kan kontakta skolorna. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 nov 2017
Hur får man grundläggande behörighet efter att ha gått ut gymnasiet?
Hej!
Jag har fått yrkesexamen inom bygg och anläggningsprogram och vill försätta studera på yrkeshögskolan. Jag kan tyvärr inte göra det direkt efter gymnasiet på grund av jag saknar grundläggande behörighet. undrar om kan man få det efter gymnasiet ? ska man ansöka till en kommunal vuxenutbildning? har man rätt att ansöka om studiemedel? tack

Wahid
Hälsningar

Svar:

Hej Wahid,

Vad roligt att du vill fortsätta studera! Javisst kan du läsa in den behörighet du behöver på Komvux och få studiemedel för det. Om du tänker på att du saknar den grundläggande högskolebehörigheten så kan det vara så att du inte behöver det för att få gå på Yrkeshögskolan (YH). YH-utbildningar är ofta anpassade efter de som har en examen från ett yrkesprogram på gymnasiet och ibland kan man söka dem trots att man saknar den behörighet som frågas efter. Så kom ihåg att kolla upp exakt vilken behörighet, alltså vilka gymnasiekurser, som behövs för den utbildning du vill gå. I bland frågas det också efter yrkeserfarenhet. Du kan söka på både YH-utbildningar och Komvux/Vuxenutbildningar på den här sidan: https://www.studentum.se/. Och det går också att ställa frågor kring eftergymnasiala utbildningar där. 

Lycka till med dina vidare studier! /Petra,SYV