Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


17 apr 2018
Hur ska man tolka antagningsbeskedet?
Jag tittar i Dexter Gymnasieantagningen i Stockholm. Kolumnrubrikerna är
Din poäng Lägsta poäng 1 Median Lägsta poäng 2 Antal platser.

fråga 1. Vad betyder Median? Några Syv säger att det är ett snitt, men det matematiska begreppet betyder ju något annat.

fråga 2. Min son ligger på exakt Medianvärdet. Betyder det att han troligen kommer in?

Mvh
/Sophie

Svar:

Hej Sophie,

1. Du ska tolka medianen som definitionen av det matematiska begreppet. Det betyder ingenting annat i detta sammanhang. Medianen är alltså det värde som hamnar precis i mitten av en uppsättning värden som sorterats i storleksordning.

2. Det betyder att om detta var den slutgiltiga antagningen så hade han kommit in. Men detta är ju en preliminär antagning som inte garanterar dig en plats på valt gymnasieprogram. När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio. Men man kan väl säga att chanserna att komma in ser goda ut om läget inte förändras så mycket till den slutgiltiga antagningen. 

Här kan du läsa mer om antagningen till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till med antagningen! /Petra,SYV

16 apr 2018
Hur ser man om man är preliminärt antagen till gymnasiet?
Hej
Jag förstår inte riktigt vad vi nu ser i gyantagningen.. det står lägsta poäng och median bredvid hennes meritvärde. Hur ser man om hon är preliminärt antagen eller inte..? Vilka siffror är de viktiga? Förvirrad mamma som gick i gymnasiet på 90-talet 😳

Svar:

Hej,

Lägsta poäng är alltså det lägsta meritvärdet för att bli antagen till programmet. Det kan ni jämföra med hennes meritvärde. Om hon har ett högre meritvärde än det skulle hon ha kommit in (om detta var den slutgiltiga antagningen) och har hon ett lägre meritvärde än det skulle hon inte ha kommit in. Här kan du läsa mer om hur antagningen går till: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! /Petra,SYV

16 apr 2018
Kan jag gå ett idrottsgymnasium efter ekonomiprogrammet?
Hej. Jag undrar om det finns möjlighet att gå ut ekonomi programmet (1an, 2an och 3an) och sedan efter byta till ett idrottsgymnasium? Jag vill gå idrottsgymnasiet men jag bor för långt bort från ett och känner inte för att flytta hemifrån som 16-åring och dels för att om jag vill jobba inom idrott i framtiden måste jag få en karriär inom idrotten. Därför tänker jag att det skulle varit bra om jag nu går klart hela ekonomiprogrammet nu så att jag har en grund och botten att stå på. Och efter det byta till ett idrottsgymnasium och eventuellt få en karriär där som jag kan leva på i framtiden. Men om inte så kan jag fortsätta på högskola (ekonomi). Jag har sökt men inte hittar något svar på detta så jag undrar om det är rimligt och om man kan göra såhär? Svara gärna

/Mvh Tindra

Svar:

Hej Tindra,

Man kan inte gå gymnasiet två gånger så det fungerar tyvärr inte. Du måste välja ett av alternativen. Du kan ju fortsätta med idrott utan att gå i ett idrottsgymnasium och se om du vill satsa vidare på idrotten efter gymnasiet. Här kan du läsa mer om idrottsutbildningar: https://www.gymnasium.se/sok/idrottsutbildning-riu-niu#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV