Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


05 apr 2020
Vad är skillnaden på tekniskt och naturvetenskapligt basår?
Hejsan!

Jag pluggade samhäll på gymnasiet och funderar nu på att antagligen läsa till läkare eller någon typ av ingenjör. För att göra det behöver jag ju dock först läsa ett tekniskt basår, men jag fick nu reda på att det finns både något som kallas tekniskt basår och naturvetenskapligt basår. Vad är skillnaden på dessa? Jag har förstått att på ena läser man teknik och på andra biologi, men kan man bara sökare till ex. läkare om man läst det ena eller hur funkar det? Vad ger de två olika åren för behörighet?

Svar:

Hej,

Vad som ingår i ett basår kan variera en aning mellan olika universitet och högskolor men efter ett tekniska basår har du behörigheten som krävs för att söka tekniska program som till exempel civilingenjör, högskoleingenjör och ingenjör. 

Det naturvetenskapliga basåret skiljer sig från det tekniska på det sättet att det innehåller biologikurser. Det naturvetenskapliga basåret passar dig som vill läsa vidare på akademiska program inom exempelvis astronomi, biofysik, biologi, medicin osv.

Lycka till! /Petra,SYV

05 apr 2020
Kan man ha 2600 poäng kurser i gymnasiet?
Är det okej att ha 2600 poäng kurser i gymnasiet under dessa tre år?

Svar:

Hej,

Ja, det är möjligt. Då är 100 poäng så kallade utökade kurser och kommer inte att ingå i meritvärdet om de inte krävs för den utbildning du vill söka efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

04 apr 2020
Hinner jag söka den utbildning jag vill gå efter gymnasiet?
Hej, den skola jag vill söka till efter gymnasiet har inte tillgång till betygdatabasen, och de vill att jag då ska skicka in mina betyg själv. Vilka betyg frågar de då efter? Ifall de syftar på alla betyg, inklusive slutbetyg, så kommer jag inte kunna få dem förrens till sommaren. Ansökan stänger den 24 april. Hur gör jag?

Svar:

Hej,

Man söker utbildningar med sitt slutbetyg från gymnasiet, så det är det du ska skicka. Skolorna vet att många söker direkt när de går ut gymnasiet så det brukar ha ett datum för när man måste skicka in betygen (som är efter sista ansökningsdag). Ta kontakt med skolan så kan de berätta mer om hur deras ansökningsprocess ser ut.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin