COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet

09 jul 2020
Kan jag ändra i gymnasievalet?
hej jag kom in på helt fel linje och vill byta men hur gör jag om skolan inte har plats på den linjen

Hej,

Tyvärr kan du inte ändra efter att omvalet är slut. Med ett sent val hamnar man sist på listan och kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Då erbjuds de elever som gjorde sina val under de vanliga perioderna platser först. Så om du vill försöka byta så måste du vänta tills du har börjat gymnasiet. Då kan du gå och prata med din SYV på skolan så får du hjälp.

09 jul 2020
Hur fungerar reservantagningen till gymnasiet?
Om jag tackar ja till ett gymnasium annat än Södra Latin (SL) och har en reservplats hos SL förlorar jag då reservplatsen på SL ?

Hur går jag veta vilken plats jag har på reservlistan?

Hej,

I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val.

Då alla svarskorten kommit in och registrerats, vanligtvis omkring augusti, påbörjas den första reservantagningen. Det är nu de elever som erbjudits en plats får ett skriftligt antagningsbesked med svarskort som ska sändas in omgående. Om du har tackat ja till att stå kvar som reserv till ett högre alternativ kommer du automatiskt placeras på det högre valet så fort det blir en ledig plats.

Platsen i reservkön kan du se genom gymnasieantagningen i din kommun om de publicerar den där. Kontakta din gymnasieantagning och fråga hur de publicerar den informationen.

09 jul 2020
Kan jag ändra gymnasievalet?
Hej jag kom in i mitt första hands val. Men på de andra valen står det prövad högrehandsval. Så jag undrar om jag kan byta till en annan gymnasiet för jag ångade mig också vill ta min andra handsval. Min merit är väldigt hög också men jag vet inte vad jag ska göra just nu.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin