COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet

20 sep 2020
Hur funkar gymnasiebetygen?
Hej! Jag går i 9an nu och ska ju snart välja gymnasium men jag förstår verkligen inte betygssystemet där. Har försökt googla men förstår ändå inte! Hur fungerar det egentligen?

Hej,

Gymnasiebetygen har sex steg, A-F. De fem stegen A-E betecknar godkända resultat och F betecknar icke godkänt resultat. Vilket betyg en elev kommer att få beror på hur väl eleven har nått upp till målen. Det finns mål uppsatta för det högsta (A), mellersta (C) och lägsta (E) betygssteget. De satta målen för dessa betygssteg är exakt lika för alla elever i Sverige. Du kan läsa mer om hur de funkar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebetyg-4262.

Lycka till! /Petra,SYV

19 sep 2020
Hur funkar meritvärdet?
Hej, jag har gått naturvetenskapliga programmet inriktning NaturNatur. Jag fick F i både fysik 1 och fysik 2 och var därmed inte behörig att söka in till sjuksköterskeprogrammet. Nu ska jag komplettera och läsa Naturkunskap 2 istället för att få behörighet. Min fråga då är om detta gör att jag kan stryka fysiken och så med höja mitt genomsnitt i BII eller om ämnet räknas till utöver? Hur funkar detta?
Tacksam för hjälp :)

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Din nya kurs kommer att räknas med i meriten men dina gamla kurser som ingår i din gymnasieexamen kommer vara kvar utöver det.

Lycka till! /Petra,SYV

18 sep 2020
Kan jag hoppa en gymnasiekurs?
Hej! Jag ska börja gymnasiet bästa år och jag undrar om man kan välja bort matte första året? Jag vill fortfarande gå en högskoleförberedande linje och har hört att om man väljer bort matte eller språk så blir det inte högskoleförberedande. Vill gå estet bild och formgivning!
tack för svar!

Hej,

Nej, man kan inte välja bort några kurser på gymnasiet. Matte ingår i alla gymnasieprogram mer eller mindre och är inget man kan hoppa över oavsett om man vill gå ett högskoleförberedande eller ett yrkesförberedande program.

Vänligen/ Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin