Visa gymnasium.se som: Mobil

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


22 jan 2022
Hur rangordna mina gymnasieval
Hej! Jag har en fråga angående hur man ska rangordna sina gymnasieval. Så den skola jag helst vill gå på har jag lagt högst upp, och har även lägst antagningspoäng/median. Sedan har jag fem andra skolor under men de har betydligt högre antagningspoäng än det första valet. Är det ens någon idé att jag lägger dem valen under då jag ände inte kommer att komma in på dem. För har jag betygen att komma in på alla mina skolor som jag valt så kommer ju jag strykas från alla förutom den första.

En annan fråga är, hur ska man tänka på när man väljer vilket gymnasium som ska ligga längst ner på listan? Alltså ska man ta ett gymnasium som "är säkert" att man kommer i på längst ner?

Svar:

Hej! 

Rangordna alltid valen från det du helst vill gå till det du minst helst vill gå. Det kan påverka även om utbildningarna längre ner har högre antagningspoäng så är det inte säkert att årets antagningspoäng blir densamma. Gällande slutet på listan så kan jag inte se att det skulle skada att gardera upp sig. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

21 jan 2022
Hur räknas mina gymnasiebetyg
Hej, jag undrar hur poäng funkar i gymnasiet för ingen har förklarat det för mig. I grundskolan har vi ju meritpoäng men nu blir det ett annat system och jag har planer att försöka komma in på KTH som har typ 20 "merit" eller hur det fungerar.
Tack i förväg

Svar:

Hej! 

Här har du ett verktyg som hjälper dig räkna ut vad dina betyg blir värda. Lycka till !

Cecilia, syv 

21 jan 2022
Bli läkare med merit på 19.5
Jag har meritpöang 19.5, kan jag komma in i läkareprogram och vilka högskolor kan acceptera mig?

Svar:

Hej! 

Antagningsstatistik för föregående år kan du söka efter r. Troligtvis behöver du ha högre meritpoäng för att komma in på läkarprogrammet. För att få högre merit kan du studera upp kurser på komvux (gärna de som ger dig meritpoäng). En annan taktik är att studera och skriva högskoleprovet för att på så sätt öka dina chanser att komma in! Fundera även på om du kan tänka dig att studera utomlands då det kanske är lättare att få en plats där! 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin