Betyg, antagning och behörighet - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)Sök

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet28 mar 2017
Hur ser det ut med platser för elever söker från andra länder?
Hej,
Min dotter har sökt nycirkus st botvids. Det är minst 7 sökande från annat skandinaviskt land. Har hört att det är nåt med kvotering av utländska sökanden. Hur funkar det? Går alla 7 före henne eller har skolan ett visst antal platser?

Mvh Katy

Svar:

Hej Katy, 

Det stämmer som du har skrivit att skolor har en skyldighet att avsätta ett visst antal platser för elever med utländska betyg för att dessa inte alltid kan jämföras med svenska grundskolebetyg. Dock om de har sökt från ett skandinaviskt land är det så att länderna i Norden har ett utbildningsavtal där man har rätt att få tillgång till utbildning på samma villkor som medborgarna i det landet. Därför måste det inte vara så att dessa elever automatiskt går före din dotter eller att hennes chanser minskar bara för att de söker från ett annat skandinaviskt land. Vill ni veta mer om hur det kan se ut kan ni kontakta antagningskansliet på er kommun eller skolan direkt för att få lite mer information. 

Jag önskar din dotter lycka till! /Aranja, SYV

26 mar 2017
Fundering om antagningspoäng.
Hej!

Jag har inte så bra antagningspoäng. Men jag vill ändå komma in på Västerhöjd Naturvetenskap i Skövde. Just nu har jag 247,5 poäng men det känns som om jag kommer få cirka 260 i slutet av terminen. Finns det något sätt för dig att se vad det lägsta antagningspoängen eller medelpoängen ligger på just nu? Vi får veta det om någon månad men jag vill veta nu så att jag vet vad och hur jag kan förbättra mig i vissa ämnen. Man kan göra ganska mycket på en månad nu när vi har prov/inlämningar etc.

Tacksam för svar!
MvH Kevin

Svar:

Hej,

Det är jättebra att du fortsätter att kämpa! Du kan titta på förra årets antagningspoäng för att få en ide om hur det kan se ut, här finns en lista på antagningspoängen 2016 för den kommunen. Västerhöjd Skövde finns lite längre ner, där står det medelpoängen för Naturvetenskapsprogrammet och ev. lägsta antagningspoängen: http://www.utbildningskaraborg.se/globalassets/dokument/statistik/slutantagning-20160915.pdf. Jag skulle tipsa dig att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan om du har fler funderingar kring gymnasievalet och antagningspoäng!

Lycka till! /Aranja, SYV

21 mar 2017
Kan jag ändra min ansökan till gymnasiet?
Hej jag går i årskurs 9 och sökte gymnasium i ferburari i år, men har ändrat mig och skulle vilja göra om mina val, går det och isåfall hur gör man?

Svar:

Hej,

Snart, i mitten av april är det tid för omval, då kan man se sina preliminära resultat och även göra ändringar i sin ansökan. Då kan du göra om och ändra i din ansökan fram tills några veckor in i maj. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att veta exakt när du kan börja ändra och när slutdatumet är för just din kommun, då det kan se lite olika ut från kommun till kommun. Här kan du se en tidsplan intagningen till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tidsplan-gymnasievalet-2312

Lycka till med valet! /Aranja, SYV