Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


29 jun 2022
När får jag antagningsbesked till gymnaiset?
Hej, jag har en fråga angående högskolan. Det är så att jag har fått min gymnasieexamen då jag gick på sommarskola. Jag har även sökt in till ”sen anmälan ” och undrar när jag kommer få beskedet om att jag blivit antagen?

Svar:

Hej,

Reservantagningen kan pågå till mitten av september. Kolla med din kommuns gymnasieantagning vilket datum som gäller där.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jun 2022
Hur funkar antagningen till gymnasiet?
Jag var inne hos min syv. Och såg att hon hade gjort fel i min ansökan, jag valde alltså ett annat gymnasium före det andra.
Jag kom in på mitt förstahandsval så då står det på mitt andra val inte prövas på den, alltså den jag helst hade velat komma in på.
Hur ska jag göra?

Svar:

Hej,

När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett, det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort.

Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Du kan alltså inte välja mellan alternativen genom att tacka nej till din gymnasieplats. Om du tackar nej så blir du utan gymnasieplats helt.

Men ibland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt men det går inte att göra före antagningen är över och skolan börjat. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt när skolorna har börjat. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

28 jun 2022
Vad gör man om man inte är behörig till gymnasiet?
Hej.. Min son har f i matematik.. Han har gåt på sommarskola men har inte klarat mateprov där efter såm dom har gört provet första v på sommar skolan så han har inte hunnit repetera nåt på så kort tid.. Nu har han gåt där två v till och jag har begärt dåm om et til prov men han fick inte. Vad kan vi göra så att han kommer in på gymnasiet.. Mvh

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att det gått dåligt i matte! Prata med skolans rektor om hur de kan hjälpa honom vidare.

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. 

Om det är så att han inte skulle bli godkänd i sommarskolan så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så ni får veta mer om det. Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin