Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet

23 sep 2021
Hur många F kan man ha och ändå ta examen?
Hej:) jag går tredje året på gymnasiet estet bild och formgivning. Jag undrar hur många f jag kan ha och fortfarande kunna ta studenten. jag har F i matte 2b det var mitt individuella val. jag tror jag kommer få F i mitt andra individuella val som är engelska 7. Kommer jag fortfarande kunna ta studenten?

Hej,

Man måste ha godkänt i minst 2250 av 2500 poäng, alltså kan man vara underkänd i 250 poäng. Om du läser ett högskoleförberedande program gäller det att man ska ha godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3, Matte 1 och Engelska 5 och 6. Här kan du läsa mer om att ta examen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.  Om man inte tar examen får man ett studiebevis istället.

Lycka till! /Petra, SYV

22 sep 2021
Hur funkar meritpoäng?
Hej!
Det är så att jag ska välja gymnasie nu till vintern. Jag fundera att ta ekonomi men gällande individuella valet. Måste man ta ex. Moderna språk för att får merit eller kan man ta idrott och hälsa för jag tycker det är mycket roligare, går det att få merit där också? Jag vill få så mycket merit som det går.

Hej,

Du kan få meritpoäng för kurser i moderna språk, engelska och matematik men tyvärr inte för något annat ämne.

Lycka till! /Petra,SYV

22 sep 2021
Är jag behörig till gymnasiet?
Hej! Jag går i 9:an och ville gå i naturprogram i gymnasiet, jag får E i betyg inom svenska, engelska och matte och är godkänd i biologi, fysik och kemi. Så jag ville veta att kan man gå in i naturprogram om man har E i betyg inom svenska, engelska och matte? Snälla svara!!!

Hej,

E är ett godkänt betyg så du har alltså behörighet i svenska, engelska och matte.

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin