Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Betyg, antagning och behörighet

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Betyg, antagning och behörighet


23 maj 2023
Hur fungerar slutbetygen i nian?
Hej! Jag undrar om mitt modersmålsbetyg från 7an kommer räknas med i nians slutbetyg och på så sätt ersätta mitt sämsta betyg. Är det så eller räknas inte betyg med alls?

Svar:

Hej,

I grundskolan får man betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs 6. Sedan får man ett nytt betyg varje termin fram till våren i årskurs 9 när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget man söker vidare till gymnasieskolan. I de tidigare terminsbetygen har läraren kanske inte kunnat bedöma hela ämnet eftersom man inte har hunnit gå igenom allt som ska ingå. Men i slutbetyget kan läraren titta på ämnet som helhet och alla kraven på kunskap som eleven ska i de olika ämnena. 

Betyget ska spegla elevens kunskaper vid tiden för betygssättningen men även underlag från tidigare terminer kan vara relevanta för att få en helhetsbild av kunskaperna. Man kan både höja och sänka sina betyg i nian och det är alltså det sist satta betyget som gäller (inte något slags medelvärde av alla tidigare betyg). 

Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg. Det 17:e betyget räknas med ifall du har läst moderna språk. Annars räknas meritvärdet ut på dina 16 bästa betyg.

Här kan du räkna ut ditt meritvärde: https://www.gymnasium.se/meritvarde-14151.

Lycka till! /Petra,SYV

22 maj 2023
Kan jag börja gymnasiet med f i engelska?
Hej jag ska börjar i gymnasiet.
Jag undrar vad ska man göra om man är inte Godkänt i Engelska. Kan man inte gå in i Vård omsorg eller samhällekunskap. Måste man gå in i IM program. Om jag kommer gå in Där som kommer jag missa år.

Svar:

Hej,

Alla nationella gymnasieprogram kräver att man har godkänt betyg i matte, engelska och svenska. Här kan du läsa mer om vilka behörighetskrav de olika gymnasieutbildningarna har: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Om man inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram så kan man gå ett Introduktionsprogram där man läser upp sin behörighet. Efter att man har behörigheten så kan man fortsätta till det program man vill gå. Det finns olika Introduktionsprogram så du bör prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan så att du kan välja det som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om introduktionsprogrammen: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch. Det är dock mycket möjligt att du kan börja på Vård-och omsorgsprogrammet om det finns en lösning där du samtidigt kan läsa upp engelskan. Så prata med din SYV om det så får du hjälp.

Lycka till! /Petra,SYV

22 maj 2023
Hur funkar gymnasievalet?
Hej,
Jag har en fråga om gymnasievalet…Jag har valt Hersby gymnasium som mitt förstahandsval och Stockholmsidrotts gymnasium som mitt andra val, jag undrar bara om jag (sen när jag ska välja skola) kan välja mitt andra val eller inte???

Svar:

Hej,

Nej, man kan inte välja bland de alternativ man har valt. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

Lycka till! / Petra, SYV 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin