International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

06 mar 2020
Kan jag bli kirurg efter IB?
Hej!
Jag undrar om man kan bli kirurg genom ib programmet?

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg! Då behöver du gå Läkarprogrammet efter gymnasiet. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Så länge du får dessa är du behörig att söka. Det ska vara möjligt att få det från IB programmet om du väljer rätt kurser, men du bör alltid kolla med skolan du vill gå för att vara helt säker.

Lycka till! /Petra,SYV

23 feb 2020
Ska jag välja IB-programmet?
Hej. Jag är lite osäker på vilken linje jag ska gå. Just nu går jag i en ib skola och snart måste jag ansöka till gymnasiet. Jag har frågat runt mycket om hur de ib gymnasiet program funkar och har hört att det är jätte svårt. Många säger att man måste vara motiverad och vilja plugga väldigt mycket. Själv är jag inte så motiverad att plugga så pass mycket. Det är därför jag har tänkt att ta natur svenska eller samhälle. Jag är väldigt intresserad av biologi, kemi och fysik men är inte vän med matte. Om jag tar den svenska programmen så måste jag kämpa för att lära mig all termer på matte eller på N.O. Men om jag tar ib då måste jag vara skit motiverad och plugga jätte mycket. Mina föräldrar vill att jag ska ta ib men själv vet jag redan att jag inte kan klara av det. Har ni några tips? Tacksam för svar! :)))

Hej,

Jag tror att det kan vara bra om du inte lyssnar på andras upplevelser av IB på gymnasiet eftersom det kan vara så individuellt hur man upplever det. Försök istället att skapa dig en egen uppfattning. Det kan du göra genom att läsa på om skolan, besöka den på öppet hus eller som "elev för en dag", prata med elever som har gått eller går i skolan och ställa frågor om det som är viktigt för dig.

På IB-programmet så kan du välja många ämnen själv och därför kan du alltid välja bort att läsa mycket av ämnen som känns svåra. Du har ju också en bra grund eftersom du redan går i en IB skola nu så jag har svårt att tro att du skulle uppleva IB som svårare än de svenska gymnasieprogrammen. Men ingen kan veta hur det kommer bli för dig innan du testat. Försök att fundera på ditt val och vad som känns intressant för dig och gå gärna till din studie-och yrkesvägledare i skolan om få hjälp att tänka kring valet.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

01 dec 2019
Can I apply to a Swedish national programme with F i Swedish?
Hey!
I am living in Sweden for 1 year. I am in 9th grade now. I do not speak Swedish fluently. I am worried that I may get F on SVA. I want to get into natur internationell in the gymnasium level. Is there any possibility to get into that program? And how much points do I need to earn to get into natur internationell?
Sincerely,
Khan.

Hello Khan,

If you apply to an international school they can make an exemption for Swedish so I can recommend that. But students who have not graduated 9th grade with a passing grade in Swedish can only apply to the IB Programme. So if you wish to take one of the Swedish national programmes, you are required to have passed English, Math and Swedish in Grade 9 or its equivalent. You will also be required to submit an entrance exam in English run by the school so besides from your grades your result at the entrance exam will also be important. You can contact the schools you are interested and fins out more about the entrance exams and grades needed.

Good luck! /Petra,SYV

Medlemslogin