Visa gymnasium.se som: Mobil

International Baccalaureate (IB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)


19 apr 2017
När gör man proven för IB programmet?
Jag har sökt IB programmet men har inte blivit kallad till några prover eller så, ska jag inte göra dom? Finns det någon annan jag kan ta kontakt med angående det eller ska jag göra dom senare?

Svar:

Hej, 

Skolorna som erbjuder IB programmet kan lägga upp sina prov, hur man går tillväga och när man gör de lite olika. Därför kan det vara så att skolan du har sökt till inte har kommit fram till det än. Men för att vara säker kan du alltid kontakta skolan t.ex. studie- och yrkesvägledare eller rektor, eller om du har fått information om någon annan ansvarig, och fråga hur det ser ut med proven och när du ska göra det. Där får du nog svar på alla dina funderingar! Om du söker på skolan på vår hemsida kan du nog få kontaktuppgifter för skolan, du kan också titta på skolans egna hemsida. 

Lycka till med proven! /Aranja, SYV

24 jan 2017
Kombinera ämnen på IB?
Hej, jag undrar en sak. Jag funderar på att gå IB på gymnasiet istället för natur/ natur eller natur/samhälle. Min fråga är om det är möjligt att kombinera sina ämnen på IB så att man kan studera vidare för att bli väterinär eller sphykolog. Alla studievägsledare jag har frågat hittills har sagt ja men något värkar inte stämma. Man får ju bara välja 6 ämnen på IB och då borde det inte gå att läsa biologi, kemi och fysik samtidigt (om jag nu vill bli väterinär) vilket man tydligen måste. Jag vill även läsa mitt modersmål (polska) om det finns den möjligheten. Går det att kombinera alla ämnen som behövs för väterinär eller psykologutbildningen? Vilka ämnen krävs för det? Tack så hämskt mycket för svar :)

Svar:

Hej, 

Jag förstår att du känner dig fundersam, det kan bli lite rörigt. Som du har skrivit väljer du 6 ämnen för år 2 och 3 på IB men det första året, alltså pre-diploma programmet läser du vanliga svenska gymnasiekurser och förbereder dig för de engelska studierna. Där kan du läsa någon/några av kurserna som krävs. Sedan kan du välja ett naturvetenskapligt ämne ur en av grupperna. Det finns också "Electives" gruppen, då kan det finnas möjligheter att välja ännu ett ämne från de 6 olika grupperna, även där kan du då lägga till ett ämne. Prata med studie- och yrkesvägledaren på IB-skolan för att få lite mer ingående svar för hur/möjligheten för dig att kombinera ämnena. Då kan du även få svar på om skolan erbjuder modersmål. 

För att läsa till veterinär krävs: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Till psykolog krävs det: grundläggande behörighet, Matematik 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Läser du de kurser som krävs, och med den grundläggande behörigheten som du får på programmet kan du söka/läsa dessa program. 

Lycka till! /Aranja, SYV

17 jan 2017
Läsa IB utomlands?
Hej! Jag undrar om när man har valt att gå IB och har gått sitt förbredande år i Sverige, kan man då söka till en annan IB skola någon annanstans i världen? Hur går det till i så fall?

Svar:

Hej, 

Egentligen är IB programmen tvååriga, men för att man här i Sverige kräver en treårig gymnasieutbildning är det anledningen till att det finns ett förberedande år. Det du kan göra är att prata med studie- och yrkesvägledaren på IB skolan och se om de kanske samarbetar med andra skolor runt om i världen där du kan läsa de andra två åren. Annars kan det räknas som utlandsstudier, även det kan du prata med din studie- och yrkesvägledare om för att se vilka möjligheter det finns. 

Lycka till! /Aranja, SYV