International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

07 okt 2019
Hur fungerar IB-programmet?
Hej!

Jag had funderat på att gå ib på gymnasiet men har ett par frågor. Min första fråga kan verka oviktig men jag undrar om man tar studenten från från ib som man gör med andra program. Jag undar även om vilka ämnen man ska välja ifall man vill läsa till jurist efteråt? I göteborg så är det ihgr och hvitfeldska som erbjuder ib, vilken av dessa skolor är best?

Mvh Hanna

Hej Hanna,

Vad roligt att du är intresserad av IB-programmet! Ja, du tar studenten precis som från andra program när du är klar med programmet. Vill du bli jurist ska du gå Juristprogrammet på högskola/universitet och då behöver du grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Det kan du få från IB-programmet.

När det kommer till att välja skola så är det viktigt att du väljer det som passar dig. Lyssna inte så mycket på vad andra tycker att är den bästa skolan utan försök att skapa dig en egen uppfattning. Det kan du göra genom att läsa på om skolan, besöka den på öppet hus eller som "elev för en dag", prata med elever som har gått eller går i skolan och ställa frågor om det som är viktigt för dig. Sedan kan det vara bra att tänka på vad som är praktiskt för dig också, till exempel hur din väg till skolan skulle se ut.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

17 sep 2019
Vilka gymnasieskolor har engelsk undervisning?
Hej,

Undrar om ni kanske kan ge svar på vad det finns för alternativ till en person som precis gått ur nian och flyttar till Sverige utan att kunna språket?
Han är toppen på engelska och vill studera på engelska, men finns det även andra alternativ än internationella engelska gymnasiet i Stockholm?

Mvh,
Angelica Kaattari

Hej,

Ja, det finns flera skolor med internationella (engelska) program. Här hittar du en lista på skolor med programmet International Baccalaureate: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV

15 apr 2019
Varför kan jag inte se antagningspoäng till IB programmet?
Hej!

Vi har nu fått ut beksedet för den preliminära antagningen. Jag har valt IB som mitt första val, men jag förstår inte om jag har kommit in eller inte då det endast står "manuell antagning"; alltså att antagningsproven rättas för hands(?). men min fråga är hur jag ska ta reda på om jag kommit in eller inte?

Hej,

Ingen kommer in på riktigt i den preliminära antagningen men man kan se vad resultatet av antagningen blir. om det står manuell antagning så publiceras ingen antagningspoäng i det preliminära valet. Så du får tyvärr inte veta något om en eventuell lägsta antagningspoäng där. Det kan bero på att IB-programmet har egna antagningsprov som de ännu inte fått resultat från. Du kan kontakta skolan för mer information om det. Annars så kommer det slutgiltiga och riktiga beskedet i sommar.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin