Visa gymnasium.se som: Mobil

International Baccalaureate (IB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)


18 jul 2017
Hur ser det ut med meritpoäng från IB-programmet?
Hej,

Jag går IB-programmet och förstår inte riktigt hur det funkar med meritpoäng. För universitetsprogrammet jag vill läsa krävs engelska 6, på IB föregår all undervisning på engelska och jag tar engelska som modersmålstalare (English Literature HL), får jag därmed meritpoäng även fast jag måste ha engelska för att vara behörig?

Jag behöver inte matte för att vara behörig till kursen jag vill söka till, får jag då meritpoäng för att ha tagit Math Studies SL? Jag har läst all information på antagning.se flera gånger men förstår ej.

Tack på förhand!

Svar:

Hej, 

Generellt är det så att man inte får meritpoäng för de kurser som står som behörighetskrav på en utbildning. Detta kan dock vara lite annorlunda när det kommer till IB-kurser. På antagning.se kan jag se att Engelska 7 motsvarar detta: English A, HL/ SL och English B, HL alternativt English B, SL med engelska som undervisningsspråk. Om detta är vad du har läst, är det Engelska 7 som ger meritpoäng och för att behörighetskravet är Engelska 6 är inte det ett problem heller. Sedan står denna kurs: Mathematics SL, Mathematics, HL för Matte 5 och för att matte inte är ett behörighetskrav kan du få meritpoäng där med. Här kan du läsa om meritpoängen och vilka kurser som ger meritpoäng på IB-programmet: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Meritpoang/.  Till exempel: om du har godkänt betyg i Mathmatics SL/HL och söker en utbildning som t.ex. har behörighetskravet Matematik 4, då får du 1,0 meritpoäng för matematik. 

Jag förstår att det kan kännas väldigt rörigt därför råder jag dig verkligen att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar och att ni tillsammans kan leta efter all information som behövs! Du kan också kontakta www.antagning.se för att se hur meritpoängen kan se ut utifrån din situation, kontaktinformation finns på deras hemsida. Du kan läsa mer om vilka kurser som motsvarar kurserna man läser på IB-programmet här: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Sarskild-behorighet/. På vänster sida (om du trycker på länkarna) finns det mer information om hur det kan se ut att söka till universitet/högskola efter IB-programmet. Där kan du även välja om du har tagit examen innan 2013, eller efter 2014, denna information är för elever som har tagit examen efter 2014. 

Lycka till! /Aranja, SYV

19 apr 2017
När gör man proven för IB programmet?
Jag har sökt IB programmet men har inte blivit kallad till några prover eller så, ska jag inte göra dom? Finns det någon annan jag kan ta kontakt med angående det eller ska jag göra dom senare?

Svar:

Hej, 

Skolorna som erbjuder IB programmet kan lägga upp sina prov, hur man går tillväga och när man gör de lite olika. Därför kan det vara så att skolan du har sökt till inte har kommit fram till det än. Men för att vara säker kan du alltid kontakta skolan t.ex. studie- och yrkesvägledare eller rektor, eller om du har fått information om någon annan ansvarig, och fråga hur det ser ut med proven och när du ska göra det. Där får du nog svar på alla dina funderingar! Om du söker på skolan på vår hemsida kan du nog få kontaktuppgifter för skolan, du kan också titta på skolans egna hemsida. 

Lycka till med proven! /Aranja, SYV

24 jan 2017
Kombinera ämnen på IB?
Hej, jag undrar en sak. Jag funderar på att gå IB på gymnasiet istället för natur/ natur eller natur/samhälle. Min fråga är om det är möjligt att kombinera sina ämnen på IB så att man kan studera vidare för att bli väterinär eller sphykolog. Alla studievägsledare jag har frågat hittills har sagt ja men något värkar inte stämma. Man får ju bara välja 6 ämnen på IB och då borde det inte gå att läsa biologi, kemi och fysik samtidigt (om jag nu vill bli väterinär) vilket man tydligen måste. Jag vill även läsa mitt modersmål (polska) om det finns den möjligheten. Går det att kombinera alla ämnen som behövs för väterinär eller psykologutbildningen? Vilka ämnen krävs för det? Tack så hämskt mycket för svar :)

Svar:

Hej, 

Jag förstår att du känner dig fundersam, det kan bli lite rörigt. Som du har skrivit väljer du 6 ämnen för år 2 och 3 på IB men det första året, alltså pre-diploma programmet läser du vanliga svenska gymnasiekurser och förbereder dig för de engelska studierna. Där kan du läsa någon/några av kurserna som krävs. Sedan kan du välja ett naturvetenskapligt ämne ur en av grupperna. Det finns också "Electives" gruppen, då kan det finnas möjligheter att välja ännu ett ämne från de 6 olika grupperna, även där kan du då lägga till ett ämne. Prata med studie- och yrkesvägledaren på IB-skolan för att få lite mer ingående svar för hur/möjligheten för dig att kombinera ämnena. Då kan du även få svar på om skolan erbjuder modersmål. 

För att läsa till veterinär krävs: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Till psykolog krävs det: grundläggande behörighet, Matematik 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Läser du de kurser som krävs, och med den grundläggande behörigheten som du får på programmet kan du söka/läsa dessa program. 

Lycka till! /Aranja, SYV