International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

19 jan 2021
Kan jag gå Läkarprogrammet efter IB?
Hej!Vi har snart gymnasieval och jag har några frågor. Jag älskar engelska och har gjort det sedan jag var liten och har fått höra från en kompis att man kan plugga gymnasietiden på engelska. Jag tycker att det låter superkul och absolut något som jag skulle vilja göra. Men grejen är att jag även vill gå natur och för att sedan plugga vidare till läkare utomlands. Min fråga är går det att komma in på läkarutbildningen om man har gått IB? Och måste man fortfarande plugga moderna språk?

Hej,

Man kan gå Läkarutbildningen efter IB programmet både i Sverige och i andra länder.

Förkunskapskraven till läkarprogrammet är grundläggande behörighet, och kurserna Matematik 4, Biologi 2, Fysik 2 samt Kemi 2.  Det är alltså dessa kurser du ska se till att läsa på IB-programmet för att inte behöva komplettera på Komvux. Sedan ska du även se till att få kurser som ger meritpoäng till läkarprogrammet. Till exempel kurser i matematik eller moderna språk. Prata med IB-skolan innan du söker så du kan vara säker på att du får alla kurser som behövs.

12 jan 2021
IB-programmet
Hej jag har några frågor om IB.

Hur fungerar CAS? Måste man ha ett visst antal timmar? Kan det bestå i något man redan gör?
Brukar elever ha problem med engelskan?
Kan man få de extra meritopängen för högre kurser i t ex matte när man omvandlar till svenska poäng? Villka kurser krävs?
Vad är IB kursernas motsvarighet i de svenska systemet?
Vad har man för förutsätningar att komma in på svenska högskolor/universitet?
Är IB elever generellt bättre eller sämre förberedda på vidare studier inom Sverige jämfört med studenter från natur eller samhälle?

Tacksam för svar

Hej,

Jag rekommenderar att du tar kontakt med en IB-skola där du vill studera så de kan svara på dina specifika frågor.

05 jan 2021
Kan jag bli astronom efter IB?
Hej! Jag undrar om man går IB linjen. Har man behörighet att gå på universitet för att bli astronom efter, om man inte kan det, kan man få en extra kurs eller liknande för att kunna jobba med det efter IB. Eller måste man gå natur linjen? Jag undrar även om man går IB linjen, kan du till exempel studera 1 termin utomlands? Till exempel i England, så man slipper missa skola.

Hej,

Vad roligt att du vill bli astronom! Ja, det går att få samma behörighet på IB-programmet som man kan få av Naturvetenskapsprogrammet. Det finns också möjligheter att studera utomlands under en termin. Du kan prata med din IB-skola så fort du börjat om dina planer så du får hjälp att välja rätt kurser för att bli astronom.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin