COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

09 maj 2020
Kan jag bli mäklare efter IB-programmet?
Hej!
Mim största dröm är att bli fastighetsmäklare. Allra helst skulle jag vela jobba som mäklare i USA i framtiden (Los Angeles, New york m.m) men plugga till mäklare i Sverige, då det är gratis att plugga i Sverige. Jag går på högstadiet nu och har länge funderat på vilken gymnasielinje jag vill ta. Förut var jag inne på att gå Ekonomilinjen med inriktning på ekonomi men idag såg jag att det även finns en Ib-linje (international Baccalaureate) som är på engelska. Kan man plugga till mäklare på universitet sen om man har gått den här linjen? Och är det svårt att komma in? Jag har rätt bra betyg nu i 7an med framförallt A, B och C i de flesta ämnen och D i ett ämne. Kommer definitivt få ännu bättre betyg i 9an då jag planerar att kämpa mer då. Hur högt merit bör man ha? Såg att det låg på nästan 500 någonstans men det kan väll inte stämma då man max kan få typ 340 i merit? Tacksam för snabbt svar/ Rebecca

Hej Rebecca,

Vad kul att du vill bli fastighetsmäklare! För fastighetsmäklare så är behörigheten till det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du läser kurserna som krävs kan du gå vilket program som helst.

Det ska vara möjligt att få det från IB -programmet om du väljer rätt kurser, men du bör alltid kolla med skolan du vill gå för att vara helt säker.

Att poängen är så hög för IB-programmet kan bero på att IB-programmet har egna antagningsprov som räknas in i meritvärdet. Så kolla upp när du behöver göra antagningsprov för de skolor som du är intresserad av.

Lycka till! /Petra,SYV

06 mar 2020
Kan jag bli kirurg efter IB?
Hej!
Jag undrar om man kan bli kirurg genom ib programmet?

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg! Då behöver du gå Läkarprogrammet efter gymnasiet. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Så länge du får dessa är du behörig att söka. Det ska vara möjligt att få det från IB programmet om du väljer rätt kurser, men du bör alltid kolla med skolan du vill gå för att vara helt säker.

Lycka till! /Petra,SYV

23 feb 2020
Ska jag välja IB-programmet?
Hej. Jag är lite osäker på vilken linje jag ska gå. Just nu går jag i en ib skola och snart måste jag ansöka till gymnasiet. Jag har frågat runt mycket om hur de ib gymnasiet program funkar och har hört att det är jätte svårt. Många säger att man måste vara motiverad och vilja plugga väldigt mycket. Själv är jag inte så motiverad att plugga så pass mycket. Det är därför jag har tänkt att ta natur svenska eller samhälle. Jag är väldigt intresserad av biologi, kemi och fysik men är inte vän med matte. Om jag tar den svenska programmen så måste jag kämpa för att lära mig all termer på matte eller på N.O. Men om jag tar ib då måste jag vara skit motiverad och plugga jätte mycket. Mina föräldrar vill att jag ska ta ib men själv vet jag redan att jag inte kan klara av det. Har ni några tips? Tacksam för svar! :)))

Hej,

Jag tror att det kan vara bra om du inte lyssnar på andras upplevelser av IB på gymnasiet eftersom det kan vara så individuellt hur man upplever det. Försök istället att skapa dig en egen uppfattning. Det kan du göra genom att läsa på om skolan, besöka den på öppet hus eller som "elev för en dag", prata med elever som har gått eller går i skolan och ställa frågor om det som är viktigt för dig.

På IB-programmet så kan du välja många ämnen själv och därför kan du alltid välja bort att läsa mycket av ämnen som känns svåra. Du har ju också en bra grund eftersom du redan går i en IB skola nu så jag har svårt att tro att du skulle uppleva IB som svårare än de svenska gymnasieprogrammen. Men ingen kan veta hur det kommer bli för dig innan du testat. Försök att fundera på ditt val och vad som känns intressant för dig och gå gärna till din studie-och yrkesvägledare i skolan om få hjälp att tänka kring valet.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin