Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)


02 sep 2020
Vad motsvarar IB -kurserna?
Hej, jag började gymnasiet till hösten och går nu första året på IB programmet. Jag har förstått att man måste ha läst samhällskunskap för att få behörighet till många högskoleprogram, ett ämne som jag inte kommer att läsa. Finns det något IB ämne som motsvarar den svenska samhällskunskapen, och isåfall vilket, eller kommer jag behöva läsa upp den senare?
Tacksam för svar,

Svar:

Hej,

Om du behöver samhällskunskap eller inte beror på vad du vill läsa på högskola men IB-programmet ger alltid behörighet i Samhällskunskap då en examen från IB-programmet motsvarar Samhällskunskap 1. Det kan också ge behörighet i Samhällskunskap 2. IB-examen ger också särskild behörighet i samhällskunskap 2 oavsett vilket grupp 3-ämne som lästs.

Lycka till! /Petra,SYV

31 aug 2020
Kommer jag in i gymnasiet jag vill gå?
Hej! Går i nian just nu och är så himla stressad inför gymnasievalet. Min dröm är att gå på IB programmet för att sedan gå på juristprogrammet på universitet. Meriten jag hade i 8an är 227,5 är inte alls nöjd med den meriten och en anledning till att jag fått den låga meriten är för vi hade distans mycket i 8an, det gick då inte bra för mig. Måste man ha ett visst betyg i ett visst ämne för att komma in på ib? Alltså jag vet att man måste vara godkänd men måsta man exempelvis ha minst ett c i sv, eng, ma? Eller vad är medelmeriten för ib??

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av IB-programmet! Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

IB-programmet använder sig av antagningsprov vilket gör att det kommer att räknas med i antagningspoängen. Därför är det svårt att få någon uppfattning om hur hög merit man måste ha för att komma in. Man måste inte ha något specifikt betyg i ett enskilt ämne.

Lycka till! /Petra,SYV

09 maj 2020
Kan jag bli mäklare efter IB-programmet?
Hej!
Mim största dröm är att bli fastighetsmäklare. Allra helst skulle jag vela jobba som mäklare i USA i framtiden (Los Angeles, New york m.m) men plugga till mäklare i Sverige, då det är gratis att plugga i Sverige. Jag går på högstadiet nu och har länge funderat på vilken gymnasielinje jag vill ta. Förut var jag inne på att gå Ekonomilinjen med inriktning på ekonomi men idag såg jag att det även finns en Ib-linje (international Baccalaureate) som är på engelska. Kan man plugga till mäklare på universitet sen om man har gått den här linjen? Och är det svårt att komma in? Jag har rätt bra betyg nu i 7an med framförallt A, B och C i de flesta ämnen och D i ett ämne. Kommer definitivt få ännu bättre betyg i 9an då jag planerar att kämpa mer då. Hur högt merit bör man ha? Såg att det låg på nästan 500 någonstans men det kan väll inte stämma då man max kan få typ 340 i merit? Tacksam för snabbt svar/ Rebecca

Svar:

Hej Rebecca,

Vad kul att du vill bli fastighetsmäklare! För fastighetsmäklare så är behörigheten till det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du läser kurserna som krävs kan du gå vilket program som helst. 

Det ska vara möjligt att få det från IB -programmet om du väljer rätt kurser, men du bör alltid kolla med skolan du vill gå för att vara helt säker.

Att poängen är så hög för IB-programmet kan bero på att IB-programmet har egna antagningsprov som räknas in i meritvärdet. Så kolla upp när du behöver göra antagningsprov för de skolor som du är intresserad av. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin