Ämne/inriktning

International Baccalaureate (IB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

02 jan 2017
Hur ansöker man till IB?
Hej,
Min dotter född 2001 vill ansöka till Hvitfeldtska skolan IB programmet. Vi har bott i Kina i 5 år men flyttar tillbaka till Sverige nu i sommar. Hon går i klass 10 på en IB skola just nu. Hon vill börja förberedande IB, det vill säga första året i gymnasiet. Hur ska vi gå tillväga för att ansöka?
Med vänlig hälsning,
Cathrin

Hej Cathrin!

Man söker till en IB skola som man söker till ett vanligt gymnasieprogram. Beroende på vilken skola du väljer kan din dotter bli kallad till ett inträdesprov i engelska och matematik eller till en intervju.

Här kan ni läsa mer om IB programmet och se vilka IB skolor som finns:

Stort lycka till! / Aranja, SYV

25 dec 2016
Tankar kring olika gymnasieprogram.
hej det är snart dags för mig att kunna välja ett gymnasiet men grejen är att jag vet inte riktigt om vilken program jag vill läsa .

jag är väldigt intresserad om juridiska saker (vill blir advokat , polis eller polisdetektiv ) och tycker att det är en väldigt spännande värld men det är bara så att jag har inte varit i Sverige så länge ( det kan märkas på hur jag skriver ) och jag är lite osäker om att välja ekonomi programmet med inriktningen Juridik eftersom jag tycker att det är svart på grund av svenska språket men jag är också passionerade av fotografering och mode jätte mycket jag köpte allting som behövs för fotografering och har ett rum som jag brukar använda som studion .

men hundar om vilken dem kan ger behörighet till vidare studier utomland? jag hörde pratar om bacalaureat men jag förstör engelska och kan skriva jätte bra men kan inte prata . så hjälp mig snnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnälllllllllllllllllllllllllla

Hej,

Spännande att höra om dina olika tankar kring framtiden! Det är många som tycker att det är klurigt att välja till gymnasiet och du är verkligen inte ensam att ha många funderingar kring detta.

Angående nivån på svenska på ekonomiprogrammet/juridik så läser du kurserna svenska/svenska som andraspråk 1/2/3 vilket är lika mycket som de andra högskoleförberedande programmen har. Om du funderar på om du klarar av det eller inte kanske du kan ta kontakt med en skola du funderar på att söka till och fråga om du kan få vara med och skugga en elev och vara med på ett par lektioner. Då kan du själv se nivån på svenskan där.

Angående dina tankar om fotografering vet jag inte om du funderar på att läsa ett program kring detta (estetiska programmet) för annars kan du även ibland läsa någon enstaka kurs inom fotografi på andra program hos vissa skolor.

När det gäller behörighet till att studera utomlands går det inte att ge ett enkelt svar då reglerna kan vara olika för olika länder. Däremot kommer säkerligen t.ex. de språk som ingår på det humanistiska programmet underlätta. International Baccalaureate är ett speciellt program på gymnasiet i och med att du dels läser det på engelska och att upplägget skiljer sig lite från de nationella programmet. En fördel med detta är att det kan underlätta för vidare studier utomlands i vissa fall. Du kan läsa mer om detta här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate#moreAboutSearch

Ovanstående är några tankar som dök upp hos mig utifrån det du skrev, återkom gärna om det dyker upp fler funderingar eller om du vill prata mer om något annat.

Lycka till framöver // Anders, SYV

16 nov 2016
Hur kan tidigare års antagningspoäng till IB vara högre än 340?
Hej!
Min dotter funderar på IB-programmet någonstans i Stockholm. Max meritpoäng ska ju vara 340, men tittar man på IB på International School of Stockholm Region till exempel, så är antagningspoängen på 442. Hur går det ihop? Är det något man ska räkna om/lägga till?
Hälsningar Anna

Hej Anna,

Det stämmer att 340 är det maximala meritvärdet som du kan få från betygen efter att ha gått ut grundskolan. Den möjlighet jag känner till som gör att antagningspoängen kan vara högre än så är att vissa skolor/program har antagningsprov vilket kan göra att den slutgiltiga summan (sammanlagd poäng från betyg+antagningsprov) blir högre än 340. Vidare är det så att en del IB-skolor använder sig av antagningsprov som en del i ansökningsprocessen.

Om du vill veta mer exakt hur det fungerar på just den/de skolor som din dotter funderar att gå på rekommenderar jag att ta kontakt med skolan eller läsa på deras hemsida hur de arbetar med antagningen.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

Available educations