Visa gymnasium.se som: Mobil

International Baccalaureate (IB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)


28 sep 2017
Blir man behörig till svensk högskola i internationella skolor?
Hej!
Min son går första året på samhällsvetenskapliga programmet i Stockholm . Vi flyttar till Tyskland precis när han börjar åk 2. Sonen kommer gå åk 2 och 3 i en internationell skola i Hamburg. Får han en fullgod gymnasieutbildning då enligt svenskta mått. Blir han behörig att söka högskola när vi kommer hem?
Mvh
Malin

Svar:

Hej Malin,

Om din son kommer att gå i internationell skola och läsa på ett International Baccalaureate program så kommer han få grundläggande behörighet till högskoleutbildning i Sverige och flera (dom flesta) andra länder. Du kan läsa mer om IB-programmet här:https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate. Gymnasieutbildningen är alltså fullgod i svenska mått. Tänk också på att han fortfarande kan vara behörig till studiehjälp från CSN, läs vidare om det här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/studiehjalp-utomlands-4516

Lycka till med flytten! /Petra,SYV

22 sep 2017
Vad man kan bli om man går i International Baccalaureate?
Hej! Jag undrar vad man kan bli om man går i International Baccalaureate?

Svar:

Hej,

International Baccalaureate (IB) är ett högskoleförberedande gymnasieprogram som du läser på engelska. Programmet gör dig förberedd för att plugga vidare direkt efter studenten och du kan söka utbildningar över hela världen. Programmet passar dig som är intresserad av en internationell karriär i framtiden. Här kan du få förslag på yrken som IB programmet skulle kunna leda till: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-ib-programmet-12349 . Men du får tänka på att programmet i sig inte ger dig något specifikt yrke, det är ju främst förberedande för att du ska kunna plugga vidare på universitet/högskola sedan.  Här kan du läsa mer om programmet:https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate

Lycka till! /Petra,SYV

18 jul 2017
Hur ser det ut med meritpoäng från IB-programmet?
Hej,

Jag går IB-programmet och förstår inte riktigt hur det funkar med meritpoäng. För universitetsprogrammet jag vill läsa krävs engelska 6, på IB föregår all undervisning på engelska och jag tar engelska som modersmålstalare (English Literature HL), får jag därmed meritpoäng även fast jag måste ha engelska för att vara behörig?

Jag behöver inte matte för att vara behörig till kursen jag vill söka till, får jag då meritpoäng för att ha tagit Math Studies SL? Jag har läst all information på antagning.se flera gånger men förstår ej.

Tack på förhand!

Svar:

Hej, 

Generellt är det så att man inte får meritpoäng för de kurser som står som behörighetskrav på en utbildning. Detta kan dock vara lite annorlunda när det kommer till IB-kurser. På antagning.se kan jag se att Engelska 7 motsvarar detta: English A, HL/ SL och English B, HL alternativt English B, SL med engelska som undervisningsspråk. Om detta är vad du har läst, är det Engelska 7 som ger meritpoäng och för att behörighetskravet är Engelska 6 är inte det ett problem heller. Sedan står denna kurs: Mathematics SL, Mathematics, HL för Matte 5 och för att matte inte är ett behörighetskrav kan du få meritpoäng där med. Här kan du läsa om meritpoängen och vilka kurser som ger meritpoäng på IB-programmet: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Meritpoang/.  Till exempel: om du har godkänt betyg i Mathmatics SL/HL och söker en utbildning som t.ex. har behörighetskravet Matematik 4, då får du 1,0 meritpoäng för matematik. 

Jag förstår att det kan kännas väldigt rörigt därför råder jag dig verkligen att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar och att ni tillsammans kan leta efter all information som behövs! Du kan också kontakta www.antagning.se för att se hur meritpoängen kan se ut utifrån din situation, kontaktinformation finns på deras hemsida. Du kan läsa mer om vilka kurser som motsvarar kurserna man läser på IB-programmet här: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Sarskild-behorighet/. På vänster sida (om du trycker på länkarna) finns det mer information om hur det kan se ut att söka till universitet/högskola efter IB-programmet. Där kan du även välja om du har tagit examen innan 2013, eller efter 2014, denna information är för elever som har tagit examen efter 2014. 

Lycka till! /Aranja, SYV