International Baccalaureate (IB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

OBS! Mellan 18/6 och 8/7 är chatten stängd!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

26 jan 2018
Kan jag bli advokat efter IB-programmet?
Hej igen, jag undrade om man kunde gå i IB pogrommet o bli advokat? Eller vilka kunskaper behöver man ha?

Hej,

Ja, det kan man.För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Utbildningen är 4,5 år långt och man pluggar på heltid. Man måste vara behörig till juristprogrammet, alltså att man får med sig vissa kurser från gymnasiet innan man söker. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program. Du kan kontakta skolan du vill läsa IB-programmet för att få veta vilka ämnesval på IB programmet som lämpar sig bäst för dina planer.

När man är färdig med juristutbildning kan man fortsätta till advokat. För att bli advokat måste man arbeta i minst 3 år som jurist och sedan kan man ta advokatexamen, här kan du läsa mer: https://www.advokatsamfundet.se/Att-bli-advokat/

14 jan 2018
Vilken behörighet för jag av IB-programmet?
Hej!
Jag funderar över att gå IB-programmet nästa år.
Men det har varit svårt att hitta information om vilken sorts behörighet man får efter att ha fått ett IB-diploma. Man kan till exempel se vilka sorters yrken man får behörighet till att söka till på högskolan efter de val man tog i de andra programmen.

Det verkar som man får en mycket bredare utbildning i form av olika ämnen om man tar till exempel NA istället för IB. Vilken sorts behörighet får man egentligen när man väljer IB?
Anledningen är att jag vet inte vad jag var bli i framtiden och vill få så bred behörighet som möjligt.
Jag förstår att man får behörighet utomlands om man får ett IB-diploma, men fungerar det när man söker sig på olika högskoleutbildningar i Sverige?
Hur påverks min behörighet beroende på vilka 6 ämnen jag väljer på IB? Är det kanske bättre att välja Natur eller Natur och Samhälle?

Hej,

På IB-programmet så kan du välja många ämnen själv och därför är det svårt att säga vilken behörighet du får. Det beror på de kurser du väljer att läsa. Du får åtminstone grundläggande behörighet och sedan får du välja till de kurser du vill ha för särskilda behörigheter. IB kan vara lika bred som NA om du väljer de kurser som ingår i NA.

International Baccalaureate (IB) är ett högskoleförberedande gymnasieprogram som du läser på engelska. Programmet gör dig förberedd för att plugga vidare direkt efter studenten och du kan söka utbildningar över hela världen, även i Sverige. Programmet passar dig som är intresserad av en internationell karriär i framtiden. Här kan du få förslag på yrken som IB programmet skulle kunna leda till: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-ib-programmet-12349 .

Du kan läsa om vilka kurser som motsvarar kurserna man läser på IB-programmet här: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Sarskild-behorighet/.

IB-programmet har ett förberedande år innan man väljer sina ämnen så man har ett år på sig att fundera på vad man ska välja och vad man vill göra efter programmet. Att välja IB-programmet kan ge dig samma behörigheter som Samhällsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet så du behöver inte tänka på det när du väljer. Du kan istället tänka på vilket program du tror passar dig och intresserar dig mest.

07 jan 2018
Hur svårt är IB programmet?
Hej, jag har under en längre tid kollat på IB programmet, än så länge går jag bara i åttan. Vid tillfället har jag 270 meritpoäng, men har läst om andra som haft mycket högre och haft svårt att komma in. Hur svårt är det egentligen? Är det något mer än meritpoängen och de två proven i matte och engelska som har betydelse vid antagningen?
Om jag ska ansöka så blir det till Katedralskolan, är skolan och lärarna bra där?
Sen har jag en sista fråga, hur svårt är programmet?

Tack för svar

Hej,

Du kan söka efter antagningsstatistiken till skolan du vill söka till så du vet vad meritvärdet brukar ligga på. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Du kan också höra av dig direkt till skolan och fråga dem om deras antagningsprocess och vad deras meritvärde brukar ligga på.

Här kan du läsa lite om Katedralskolan, hitta deras kontaktuppgifter och läsa recensioner av elever som gått där: https://www.gymnasium.se/sok/skolor?q=Katedralskolan. Om skolan är bra eller inte och om man tycker det är svårt eller inte är väldigt individuellt och tyvärr ingenting som någon annan kan svara på. Du måste försöka få en uppfattning själv om du trivs där och om du tycker kurserna verkar svåra. Det bästa sättet att göra det är att besöka skolan. Det kan du göra när skolan har öppet hus eller som "elev för en dag". Kontakta skolan och fråga om du kan få komma på besök.