International Baccalaureate (IB)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: International Baccalaureate (IB)

01 dec 2019
Can I apply to a Swedish national programme with F i Swedish?
Hey!
I am living in Sweden for 1 year. I am in 9th grade now. I do not speak Swedish fluently. I am worried that I may get F on SVA. I want to get into natur internationell in the gymnasium level. Is there any possibility to get into that program? And how much points do I need to earn to get into natur internationell?
Sincerely,
Khan.

Hello Khan,

If you apply to an international school they can make an exemption for Swedish so I can recommend that. But students who have not graduated 9th grade with a passing grade in Swedish can only apply to the IB Programme. So if you wish to take one of the Swedish national programmes, you are required to have passed English, Math and Swedish in Grade 9 or its equivalent. You will also be required to submit an entrance exam in English run by the school so besides from your grades your result at the entrance exam will also be important. You can contact the schools you are interested and fins out more about the entrance exams and grades needed.

Good luck! /Petra,SYV

07 okt 2019
Hur fungerar IB-programmet?
Hej!

Jag had funderat på att gå ib på gymnasiet men har ett par frågor. Min första fråga kan verka oviktig men jag undrar om man tar studenten från från ib som man gör med andra program. Jag undar även om vilka ämnen man ska välja ifall man vill läsa till jurist efteråt? I göteborg så är det ihgr och hvitfeldska som erbjuder ib, vilken av dessa skolor är best?

Mvh Hanna

Hej Hanna,

Vad roligt att du är intresserad av IB-programmet! Ja, du tar studenten precis som från andra program när du är klar med programmet. Vill du bli jurist ska du gå Juristprogrammet på högskola/universitet och då behöver du grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Det kan du få från IB-programmet.

När det kommer till att välja skola så är det viktigt att du väljer det som passar dig. Lyssna inte så mycket på vad andra tycker att är den bästa skolan utan försök att skapa dig en egen uppfattning. Det kan du göra genom att läsa på om skolan, besöka den på öppet hus eller som "elev för en dag", prata med elever som har gått eller går i skolan och ställa frågor om det som är viktigt för dig. Sedan kan det vara bra att tänka på vad som är praktiskt för dig också, till exempel hur din väg till skolan skulle se ut.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

17 sep 2019
Vilka gymnasieskolor har engelsk undervisning?
Hej,

Undrar om ni kanske kan ge svar på vad det finns för alternativ till en person som precis gått ur nian och flyttar till Sverige utan att kunna språket?
Han är toppen på engelska och vill studera på engelska, men finns det även andra alternativ än internationella engelska gymnasiet i Stockholm?

Mvh,
Angelica Kaattari

Hej,

Ja, det finns flera skolor med internationella (engelska) program. Här hittar du en lista på skolor med programmet International Baccalaureate: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin