Visa gymnasium.se som: Mobil

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)


21 aug 2020
Kan jag gå högskola efter Bygg- och anläggningsprogrammet ?
Kan man bli egenföretagare på bygg? Alltså kan jag plugga vidare på universitet för att bli egenföretagare om jag går i bygg?

Svar:

Hej,

Du kan bli egenföretagare inom byggbranschen utan att plugga vidare men om du vill läsa på universitet behöver du titta på behörighetskraven för det du vill läsa. På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du alltid lägga till grundläggande behörighet. Men många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet så därför kanske du måste läsa en del kurser på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

06 maj 2020
Vilka kurser ingår i gymnasiebetyget?
Hej! Jag kommer gå ut gymnasiet med 2600 poäng varav mina individuella val är privatjuridik, engelska 7 och spanska 3, alltså en kurs mer än vad man egentligen skall läsa. Kommer alla 2600 poäng bli inräknade i meritvärdet. Om inte, får jag välja själv vilken kurs jag inte vill räkna med i meritvärdet? Jag behöver nämligen att både engelska 7 och spanska 3 blir inräknade i meritvärdet då det är meritpoängskurser. Räknas gymnasiearbetet in i meritvärdet?

Svar:

Hej,

Om du läser kurser på 2600 poäng så borde 100 poäng vara en utökad kurs. Betyg i utökade kurser kommer inte att räknas med i ditt betygssnitt om de utökade kurserna inte ingår i behörigheten eller meritpoängs kurserna för den högskoleutbildning som du vill söka. Du kommer inte heller att kunna byta ut några kurser med de kurser som du läser som utökade. Prata med din skola om du är osäker på vilken av dina kurser som är en utökad kurs. 

Gymnasiearbete måste man ha E i för att har rätt till examen från gymnasiet, men betyget i gymnasiearbete räknas inte in i ditt meritvärde. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 nov 2019
Kan jag byta tillbaka till mitt gamla gymnasium?
Hej! Jag gick på ett gymnasium i 2år och byte nu denna terminen till en ny, finns det möjlighet att byta tillbaka sista terminen när jag har samma ämnen och allt? Den ända som ev kan komma i kläm är gymnasiearbetet

Svar:

Hej,

Du måste kontakta skolan och fråga om detta. De är bara de som kan ge ett besked om ett byte tillbaka är möjligt eller inte. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin