Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)


05 sep 2022
Kan jag byta gymnasieprogram?
Jag är väldigt missnöjd med mitt val i gymnasiet jag tog ekonomi men jag har ingen lust att gå till skolan alls min hjärna vill inte jag försöker byta till annan skola samhäll där jag vet 100% jag kmr må bättre och kan fokusera på mitt arbete. Jag var reserv 4 sen flyttades jag till reserv 1 sen till 3 och nu till 4. Om jag hoppar av den här skolan har jag chans att komma in i den andra?

Svar:

Hej,

Kontakta din studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till för ta reda på om det finns en ledig plats åt dig. Hoppa inte av din nuvarande utbildning då det kan göra att du inte får någon plats alls.

Vänligen /Petra,SYV

21 aug 2020
Kan jag gå högskola efter Bygg- och anläggningsprogrammet ?
Kan man bli egenföretagare på bygg? Alltså kan jag plugga vidare på universitet för att bli egenföretagare om jag går i bygg?

Svar:

Hej,

Du kan bli egenföretagare inom byggbranschen utan att plugga vidare men om du vill läsa på universitet behöver du titta på behörighetskraven för det du vill läsa. På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du alltid lägga till grundläggande behörighet. Men många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet så därför kanske du måste läsa en del kurser på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

06 maj 2020
Vilka kurser ingår i gymnasiebetyget?
Hej! Jag kommer gå ut gymnasiet med 2600 poäng varav mina individuella val är privatjuridik, engelska 7 och spanska 3, alltså en kurs mer än vad man egentligen skall läsa. Kommer alla 2600 poäng bli inräknade i meritvärdet. Om inte, får jag välja själv vilken kurs jag inte vill räkna med i meritvärdet? Jag behöver nämligen att både engelska 7 och spanska 3 blir inräknade i meritvärdet då det är meritpoängskurser. Räknas gymnasiearbetet in i meritvärdet?

Svar:

Hej,

Om du läser kurser på 2600 poäng så borde 100 poäng vara en utökad kurs. Betyg i utökade kurser kommer inte att räknas med i ditt betygssnitt om de utökade kurserna inte ingår i behörigheten eller meritpoängs kurserna för den högskoleutbildning som du vill söka. Du kommer inte heller att kunna byta ut några kurser med de kurser som du läser som utökade. Prata med din skola om du är osäker på vilken av dina kurser som är en utökad kurs. 

Gymnasiearbete måste man ha E i för att har rätt till examen från gymnasiet, men betyget i gymnasiearbete räknas inte in i ditt meritvärde. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin