Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)


06 maj 2020
Vilka kurser ingår i gymnasiebetyget?
Hej! Jag kommer gå ut gymnasiet med 2600 poäng varav mina individuella val är privatjuridik, engelska 7 och spanska 3, alltså en kurs mer än vad man egentligen skall läsa. Kommer alla 2600 poäng bli inräknade i meritvärdet. Om inte, får jag välja själv vilken kurs jag inte vill räkna med i meritvärdet? Jag behöver nämligen att både engelska 7 och spanska 3 blir inräknade i meritvärdet då det är meritpoängskurser. Räknas gymnasiearbetet in i meritvärdet?

Svar:

Hej,

Om du läser kurser på 2600 poäng så borde 100 poäng vara en utökad kurs. Betyg i utökade kurser kommer inte att räknas med i ditt betygssnitt om de utökade kurserna inte ingår i behörigheten eller meritpoängs kurserna för den högskoleutbildning som du vill söka. Du kommer inte heller att kunna byta ut några kurser med de kurser som du läser som utökade. Prata med din skola om du är osäker på vilken av dina kurser som är en utökad kurs. 

Gymnasiearbete måste man ha E i för att har rätt till examen från gymnasiet, men betyget i gymnasiearbete räknas inte in i ditt meritvärde. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 nov 2019
Kan jag byta tillbaka till mitt gamla gymnasium?
Hej! Jag gick på ett gymnasium i 2år och byte nu denna terminen till en ny, finns det möjlighet att byta tillbaka sista terminen när jag har samma ämnen och allt? Den ända som ev kan komma i kläm är gymnasiearbetet

Svar:

Hej,

Du måste kontakta skolan och fråga om detta. De är bara de som kan ge ett besked om ett byte tillbaka är möjligt eller inte. 

Lycka till! /Petra,SYV

30 sep 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hejsan jag har precis börjat gymmnasiet och jag ångrar verkligen vad jag valde för program men jag hade inte tillräckligt bra betyg för att komma in på it programmet som jag verkligen vill gå vad har jag för alternativ?

Svar:

Hej,

Du kan försöka hitta en skola som har lediga platser på det program du vill gå. För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Här finns en lista på skolor som har lediga platser:https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieskolor-med-lediga-platser-17370. Börja med att kolla om du hittar något intressant där och kontakta sedan skolan. Ditt betyg kommer inte att spela någon roll när du byter skola (så länge du är behörig) utan det viktiga är att du hittar en skola med en ledig plats som kan ta emot dig. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin