Ämne/inriktning

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

16 feb 2016
Vill slutföra gymnasieutbildning
Hej. Jag sitter ute på nätet och söker svar angående min sambos utbildning, men lyckas inte hitta de svar jag söker.
Det är såhär att han läste bygg och anläggningsprogrammet men i trean sa skolan åt honom att hitta sin egna praktikplats, vilket han inte lyckades med då hela resterande klass var ute och han då inte hittade någon ledig plats, och när han inte kunde det sa skolan att att han inte kunde slutföra sinutbildning då praktiken är stor del av den. Så han fick avsluta kursen med bara tre månader kvar.
Nu undrar jag vad hans alternativ är, om det ens är möjligt, för honom att få sin utbildning.
Jätte tacksam för svar då jag inte vet vart annars jag ska vända mig!
// Ida

Hej,

Det är tråkigt att höra att din sambos gymnasieutbildning slutade på det sättet som den gjorde! Först och främst rekommenderar jag att ni hör av er till skolan och frågar dem om möjligheten att läsa klart utbildningen då elever enligt skollagen har rätt att:

En elev som har påbörjat en utbildning på ett nationellt program, en nationell inriktning eller en särskild variant har rätt att hos huvudmannen eller, om huvudmannen är offentlig, inom samverkansområdet fullfölja sin utbildning på det påbörjade programmet eller den aktuella inriktningen eller varianten.

(37§ i det 16:e kapitlet i skollagen, se länk: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800#K16)

Vidare finns det flera paragrafer i skollagen och gymnasieförordningen som kan vara av intresse för er att titta på. Att ni hör av er till skolan för att fråga om möjligheten att fullfölja utbildningen är i mina ögon första steget. Andra alternativ som kan finnas är att läsa klart utbildningen via vuxenutbildning som ni kan finna via exempelvis Studentum.se

Lycka till framöver för din sambo och dig // Anders, SYV

08 mar 2015
Behöver jag läsa ett till individuellt val i åk 2?
Hej, just nu har jag haft träningslära 1 på gymnasiet i Strömbacka (Piteå). Nu har jag äldre målareteknik eller något liknande. Hur som helst, måste jag ha detta? Alltså är det obligatoriskt att ha indivuellt val i 2an? Det andra valet alltså. Eller räcker det bara att ha det första?
Jag går byggnads åk 2, med chansen att få F i historia och matte och kanske träningsläran. Samhälls lär jag nog fixa.
Alla grundämnen/kärnämen har jag godkänt i. Jag har inget intresse i att plugga vidare för att det skulle jag helt enkelt inte orka eller finna tid med.

Självklart så kan man se det som att slippa skolan försök - men det är för det egna bästa om vi säger så :P Inte p.g.a lathet

Hej!

För att få en yrkesexamen måste du ha godkänt i minst 2250 poäng utav 2500 poäng. I dessa godkända betyg måste du ha ett godkänt betyg i Svenska 1, Matematik 1 samt Engelska 5. Du måste även ha godkänt i betyg i ditt gymnasiearbete.

Här hittar du skollagen och vad som står.

Du skriver att du riskerar att få ett F i historia och matematik, jag skulle rekommendera dig att kontakta din SYV på din gymnasieskola och diskutera vad som kan göras. Ifall du får ett F i matematik kan du inte ta ut en gymnasieexamen. Ta även upp individuella valet och se vad som kan göras där. Jag kan tyvärr inte svara på ifall det är obligatoriskt eller inte.

Jag förstår att det inte har med lathet att göra! :) Lycka till med studierna och jag hoppas att du får alla dina frågor besvarade av din rektor eller SYV på din skola.

Mvh Carolina Sanhueza, SYV

17 nov 2014
Vad kan jag plugga efter att ha läst BA och fått grundläggande behörighet?
Hej!
Just nu går jag ettan på Bygg och anläggningsprogrammet och läser till högskolebehörighet.
Jag trivs jättebra på denna linje, och valde den då jag alltid gillat måleri, och då jag ville göra någonting praktiskt på skoltid. Jag går även idrottsutbildning.

Min fråga är nu.. Kan jag läsa till vad som helst på högskola senare? Jag har jättebra betyg osv.
Jag vill mycket längre än att vara målare. Skulle kunna tänka mig att utbilda mig till PT, civilekonom, kriminalutredare, veterinär eller någonting inom sjukvården.

Är det möjligt för mig att utbilda mig till något av detta sedan?
Har hört från min SYV att det går utmärkt, medans andra säger att det är omöjligt och att jag isåfall måste gå Sam, Natur eller Ekonomi.

Behöver snabbt svar, för går det inte så måste jag akut byta gymnasielinje!

MVH Astrid.

Hej!

Det är en svår fråga att svara på, men efter att ha läst Bygg- och anläggningsprogrammet och läst till högskolebehörighet är du behörig till att läsa en del utbildningar på högskola och universitet. För många utbildningar krävs det dock att du har läst vissa specifika kurser på gymnasiet.Till exempel måste du ha läst högre kurser i matematik, kemi, biologi och fysik för att kunna plugga till läkare. Så beroende på vilken utbildning det är du vill plugga vidare på efter gymnasiet behövs olika behörigheter.

Studentum.se kan du kolla upp olika eftergymnasiala utbildningar och se vad du behöver för behörighet för respektive utbildning.

När du vet vilka utbildningar du skulle kunna tänka dig att läsa vidare på tycker jag du ska prata med din SYV igen och höra om du har möjlighet att läsa de kurser som behövs redan under gymnasiet eller om du får läsa kurserna efteråt via komvux.

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se