Visa gymnasium.se som: Mobil

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)


30 sep 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hejsan jag har precis börjat gymmnasiet och jag ångrar verkligen vad jag valde för program men jag hade inte tillräckligt bra betyg för att komma in på it programmet som jag verkligen vill gå vad har jag för alternativ?

Svar:

Hej,

Du kan försöka hitta en skola som har lediga platser på det program du vill gå. För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Här finns en lista på skolor som har lediga platser:https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieskolor-med-lediga-platser-17370. Börja med att kolla om du hittar något intressant där och kontakta sedan skolan. Ditt betyg kommer inte att spela någon roll när du byter skola (så länge du är behörig) utan det viktiga är att du hittar en skola med en ledig plats som kan ta emot dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

03 jul 2017
Kan man få grundläggande behörighet på Bygg- och anläggningsprogrammet?
Kan man komplettera bygg och anläggning under gymnasietiden så man får högskolekompetens?
Eleven ska gå NIU innebandy också.

Svar:

Hej, 

Eleverna har rätt att lägga till de kurser som krävs för att få högskolekompetens/grundläggande behörighet om de läser ett yrkesförberedande program. Fastän Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen behöver man betyg i ett par kurser för att få med sig grundläggande behörighet och kunna fortsätta till universitet/högskola/yrkeshögskola direkt efter gymnasiet. 

Det som behövs är Svenska/svenska som andra språk 2, detta ingår i de programgemensamma ämnena, Svenska 3, som man kan läsa inom programfördjupningen och Engelska 6 som kan läsas som individuellt val eller som utökat program. Eleven kan kontakta skolan direkt för att få veta lite mer om hur det eventuellt kan se ut på programmet och hur upplägget för dessa kurser kan vara. Det kan också vara bra att eleven går till studie- och yrkesvägledaren när skolan börjar för att se till att dessa kurser kan planeras in i schemat på ett bra sätt. Här kan ni se programstrukturen för Bygg- och anläggningsprogrammet och läsa mer om vad eleven behöver för att få grundläggande behörighet: https://www.gymnasium.se/sok/bygg-och-anlaggningsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

19 feb 2017
Byta från snickeri till plattsättning?
Hej! Jag går gymnasiet nu, jag går bygg-anläggningsprogrammet inriktning husbyggnad! dvs att jag utbildar mig till snickare! min fråga är om jag skulle kunna byta och få en bredare utbildning inom plattsättning! men då om jag behöver byta linje eller om jag kan gå kvar samma linje och stoppa med snickarutbildningen?! MVH

Svar:

Hej, 

Bygg- och anläggningsprogrammet men inriktning Husbyggnad erbjuder kurser som riktar sig in på just den inriktningen och de yrken man kan jobba inom efter gymnasiet. Att sluta med snickarutbildningen kan då betyda att du måste byta program/inriktning eller ev. lägga till kurser som kan ge dig denna kunskap inom plattsättning. Det kan finnas möjligheter att lägga till kurser inom plattsättning som individuella val om din skola erbjuder detta. Sedan kan det bero på hur långt in på utbildningen du är för att veta om du kan byta program/inriktning till plattsättning eller stanna kvar och läsa det istället. Jag skulle tipsa om att du pratar med din studie- och yrkesvägledare för att se hur du kan gå tillväga, hur många kurser du har läst och vilka kurser du behöver lägga till. Då kan du också få reda på om skolan erbjuder kurser inom plattsättning och om det finns plats för dig att gå på de kurserna. Återkom gärna om du har fler funderingar om detta!

Lycka till! /Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin