Visa gymnasium.se som: Mobil

Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier


15 dec 2017
Hur får man ett jobb?
Hej! Hur kan man starta ett jobb eller hur man börja?

Svar:

Hej,

För att få hjälp med frågor som rör arbete så bör du kontakta Arbetsförmedlingen.

Lycka till!/Petra,SYV

11 dec 2017
Kan jag byt ut en kurs på mitt program?
Hej!

Jag läser Naturvetenskapsprogrammet med inriktning samhällskunskap. Som programfördjupning ingår kursen politik och hållbar utveckling och jag undrar om jag kan byta den kursen mot naturvetenskaplig specialisering då jag tycker att denna kurs låter mer intressant. Är detta möjligt?

Svar:

Hej,

Om en kurs ingår i ditt program kan du inte byta ut den. Däremot kan du kanske välja kursen du är intresserad av inom ramen för det individuella valet. Prata med dina lärare om det.

Lycka till! /Petra,SYV

09 dec 2017
Vad gör jag om min nya skola inte accepterar min dispens i engelska?
Hej! Jag är 19 år gammal och gick i skolan på praktiska gymnasie i Borås på fordons och transport till den 4 december. Men nu har jag flyttat till Boden kommun. Jag vill gå på samma linje och vill försätta med fordons och transport för att jag tycker det är roligt. Jag saknade engliska betyg. Här i bodens kommun på björknas gymnasie sa till mig de att jag får inte börja. De sa till mig bara att jag får börja i IM ock fixa engliska betyget men jag hinner inte söka till hösten då jag fyller tjugo och är för gammal.
Jag vet inte nu hur ska jag göra med det och jag känner mig bara stressad av det. Jag vet inte heller med vem ska jag kontakta och vem kan hjälpa mig? Så jag försöker på det här sidan om jag kan lyckas?
Tack på hand.

Svar:

Hej,

Det finns en möjlighet att få dispens för engelska när man börjar gymnasiet. Jag antar att du fick det i din gamla gymnasieskola. När du fick dispens för att börja på Fordons-och transportprogrammet hade du skickat med en bilaga som förklarade varför du skulle få dispens. Det var troligen din Studie-och yrkesvägledare i din grundskola som skrev den bilagan. Din gymnasieskola i Borås borde ha den bilagan och kunna skicka den vidare till din nya skola. Ta kontakt med din Studie-och yrkesvägledare från gymnasieskolan i Borås och be hen att hjälpa dig i kontakten med skolan i Boden. Se till att skolan i Boden får alla dina bilagor som förklarar varför du ska ha dispens för engelska. Fråga också skolan i Boden om du kan få fortsätta på programmet och läsa upp engelskan samtidigt. 

Om man har påbörjat gymnasiet innan man är 20 år ska man få fortsätta tills man är klar. Men även om du inte skulle få fortsätta till Fordons och transportprogrammet efter att ha läst in engelskan så kan du läsa det på yrkesvux/vuxenutbildning istället. Hur det än blir så kommer du kunna få din utbildning till slut så du behöver inte oroa dig. Men gör vad du kan för att få skolan att ta emot dig och om de inte gör det så behöver det inte ta särskilt lång tid för dig att fixa engelskan. 

Lycka till! /Petra,SYV