Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

02 feb 2023
Ska man bifoga nån bilaga vid gymnasievalet?

Hej,

I vissa fall, om det är något speciellt,  gör din studie-och yrkesvägledare det. Du kan fråga hen om du har frågor om din ansökan.

Lycka till!/Petra,SYV

29 jan 2023
Hur funkar val av språk i gymnaiset?
Hej!
En fråga angående elev eget val/språk (menar inte moderna språk). Måste man välja också ett eget språk val som vissa skolor har också under ansökan? Eller det behövs inte?

Det elevens eget val, om man välja det då måste man läsa det också under första året? Vad menas med det?

Hej,

Det kan fungera olika i olika skolor så jag kan inte svara på exakt hur det kommer att fungera. Det är bra att ta kontakt med de skolor du är intresserad av så kan de förklara hur deras process ser ut.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jan 2023
Hur funkar gymnasieantagningen?
Hej!
En fråga angående ekonomiprogrammet. Måste man välja inrikting eller inte? Kan man också välja utan inriktning?
Men det ser olika från olika skolor, vissa kan man inte välja utan/vissa måste välja, det är oklart?

Hur man rangordna de olika inriktningar?

Hej,

Det vanliga är att man väljer både program och inriktning i sin ansökan. Men det kan finnas kommuner och skolor där man väljer senare. Ta gärna kontakt med skolan du är intresserad av om du vill välja en skola där det verkar som att man ska välja inriktning senare. De kan förklara hur processen ser ut hos dem.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin