Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

22 maj 2018
Vad gör man om man inte kommer in på gymnasiet?
Hej! Jag går nian. Jag undrar; vi söker gymnasium och väljer tre , en eller flera, 2 juli vi får svar vilket gymnasium vi ska gå , men om vi inte kommer in ,vad gör man då ?

Hej,

Skulle det vara så att du inte kommer in på något av de val du har fyllt i på din ansökan finns det fortfarande möjligheter att du kommer in på reservantagningen. I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. De flesta brukar få en plats i reservvalet. Det finns alltid någon skola som har en plats kvar. Men man kan inte välja skolan själv om man inte har kommit in i den slutgiltiga antagningen som ni får besked om i juli. Här kan du läsa mer om hur det funkar: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! / Petra,SYV

21 maj 2018
Hur blir man högskolebehörig?
Hej!

Jag har en vän med gymnasieutbildning från annat land men som inte kan tillgodoräkna dom då dokumenten är borttappade. Hon undrar om det är möjligt för henne att söka sig till universitetet/högskola om hon endast läser upp grundläggande behörighet på komvux + särkild behörighet för det program hon är intresserad av. Hur blir det poängvist?

Alltså, om hon bara läser grundläggande behörighet + särskild behörighet. Är det möjligt för henne att söka sig till universitetet då? Eller måste man ha gymnasial examen?

Om hon endast läst grundläggande behörighet så resulterar det ju i att hon inte får tillräckligt med poäng. Hur gör man då för att få ihop tillräckligt med poäng?

Tack på förhand och hoppas att jag låter vettig i min förklaring.
Nina

Hej Nina,

Hon kan absolut läsa in sin behörighet på Komvux/vuxenutbildning. Grundläggande behörighet innebär att man har en hel gymnasieutbildning med Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Men det är inte säkert att hon behöver läsa en hel gymnasieutbildning på Komvux om hon har motsvarande kunskaper. På Komvux kan man göra nivåtest i vissa ämnen. Hon bör ta kontakt med en Studie-och yrkesvägledare på Komvux i sin kommun och be om att få hjälp med att göra upp en studieplan som passar hennes mål. Läs mer om hur högskolebehörighet fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Hoppas det det går bra!

Vänligen/ Petra,SYV

17 maj 2018
Är det mycket plugg i gymnasiet?
Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och är riktigt taggad faktiskt!!!
Jag undrar om man kommer ha mycket plugg första året om man går samhäll - beteende? Som de flesta andra så är jag sjukt skoltrött, och därför undrar jag.
Mvh, Lovisa

Hej,

Vad roligt att du ska börja gymnasiet! Det är svårt att svara på då alla upplever det olika. Du kanske kan kontakta skolan du sökt till och fråga vad deras elever brukar tycka?

Lycka till! /Petra,SYV