Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

15 apr 2021
Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hejsan! Jag skulle gärna vilja flytta inför gymnasiet , jag har sökt samhäll och ekonomi där! Är det möjligt att få flytta även om dessa linjer finns inom min hemkommun? Jag har nämligen redan löst boende där men är rädd att min kommun ska hindra mig från att få flytta dit.

Hej,

Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats.

Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. Det är alltså lättare att komma in om du söker en friskola i den kommun du vill flytta till.

Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort eller en friskola. Så det är bättre för ekonomin att inte välja en kommunal skola med samma program som redan finns där du bor.

14 apr 2021
Kan jag ta en paus på högskolan?
Hej!

Jag hade en fråga som jag undrat över länge.
Jag är intresserad av att läsa Medieteknik (civilingenjör 300 hp) - men är orolig för om jag kommer att klara av att studera 5 år.

Jag undrar vad som händer ifall jag känner att jag vill lämna efter 3 år. Kommer jag ha chansen att läsa klart resten senare ? Får jag högskoleutbildningen ?

Eller måste man läsa alla fem åren för att utbildningen ska ha någon sorts värde på CV:t.

Tack i förhand!

Hej,

Det kan gå att ansöka om ett studieuppehåll när man går på högskola/universitet. Alla skolor kan ha lite olika regler för det så kontakta den skola du vill gå och fråga om det. Det är på vissa utbildningar möjligt att ta ut en kandidatexamen efter tre år så du kan fråga om det också. Men för att bli civilingenjör så måste du gå klart hela utbildningen.

14 apr 2021
Var hittar jag mitt gymnasiebesked?
Om jag sökt till gymnasium både i min kommun och i ett annat län. Vart är det meningen att jag ska se det preliminära svaret. Jag sökte både i mitt län och i Stockholms. Stockholm har ju sin egna sida ”gymnasieintagning storsthlm” ska jag kolla på den eller någon annan?

Hej,

Du borde ha sökt genom din egen gymnasieantagning till båda kommuner och få ditt besked genom din egen gymnasieantagning.

Medlemslogin