Visa gymnasium.se som: Mobil

Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier


03 okt 2021
Läsa upp betyg
Hej!
Jag vill bli läkare och jag undrar om man kan läsa upp idrottsbetyget på komvux.
Än så länge har jag fått A i betyg på nästa alla kurser som jag hittills har läst, förutom B i ett ämne och jag befarar också att inte få A i idrott.
Jag planerar att jobba som au pair utomlands efter studenten och undrar också om man kan läsa upp enstaka betyg på distans där?
Jag vill helst inte göra högskoleprovet.
Tack på förhand,

Svar:

Hej! 

För att höja ett redan godkänt betyg på Komvux får du ansöka om prövning. Här kan du läsa mer om prövning: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%C3%B6j-betygen-genom-pr%C3%B6vning-16814 

Kontakta vuxenutbildningen i din kommun och se hur du ska gå tillväga.

Ett bra sätt att öka sina chanser gällande antagning är att just ta högskoleprovet. Gymnasiebetyg och högskoleprovet är två olika urvalsgrupper vid antagning och du söker med det du har bäst poäng i. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

02 okt 2021
Vill bli arkitet
Hej! Jag vill jobba utomlands när jag blir äldre. Jag tänkte bli arkitekt. Kan jag blir det om jag går natur? Och kan man få jobb som arkitekt utomlands med en svensk utbildning?

Svar:

Hej! 

Du kan absolut gå Naturvetenskapsprogrammet. Programmet är ett högskoleförberedande program och ger dig grundläggande behörighet för vidare studier vid högskola eller universitet. Är det sedan en specifik arkitektutbildning du är intresserad av rekommenderar jag dig att se över programstrukturen eller kontakta skolans studie- och yrkesvägledare så ni kan lägga upp en plan för att du ska få med dig alla kurser du behöver. 

Inom arkitektyrket finns goda möjligheter för en internationell karriär och arbete utomlands. 

Här kan du läsa mer om hur man blir arkitekt: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/arkitekt-11446 

Lycka till! / Hannah, SYV 

02 okt 2021
Missa simning på idrotten
Heeeej
Jag går samhäll media år 1 på gymnasiet. Vi ska simma. Om man inte är med på simningen, kan de påverka ens betyg då?

Svar:

Hej! 

Det finns inte uttryckliga krav på kunskaper i simning i gymnasieskolans kurs Idrott och hälsa. Prata med din lärare om det finns någon speciell anledning till att du inte kan vara med eller behöver stöttning så du slipper att få F i idrott. 

Här finns liknande fråga besvarad: https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=22230&subjectid= 

Lycka till! / Hannah, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin