Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

26 sep 2018
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Jag vill bli en mjukvaruingenjör. Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

Hej,

Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Du kan gå vilket program som helst så länge du får dessa kurser men de program som ger dig dessa utan att du behöver lägga till nånting ärTeknikprogrammet ochNaturvetenskapsprogrammet.

25 sep 2018
Måste man betala tillbaka CSN om man hoppar av gymnasiet?
Hej jag undrar om man måste betala tillbaks pengarna man får av csn om man hoppar av gymnasium?

Hej,

Om du har fått pengar av CSN som du inte haft rätt till så måste du betala tillbaka dem men du behöver oftast inte betala tillbaka bidraget för den tid du har studerat. Om du däremot har fått bidrag och lån efter att du hoppat av din utbildning, kan du bli skyldig att betala tillbaka det. Om du hoppar av är det alltså viktigt att du anmäler det till CSN så fort som möjligt så att du inte får några nya bidrag efter du har hoppat av. Innan du bestämmer dig för att hoppa av ska du även prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan så du kan få hjälp med att tänka över ditt val och göra en plan för vad du ska göra istället.

21 sep 2018
Kan man gå gymnasiet i Norge?
Jag har en elev i år 9 som vill plugga ett år i Norge som utbytes student ,går dessa betyg tillgodoräknas i Sverige sen eller behöver han börja om gymnasiet när han kommer tillbaka?

Med vänlig hälsning Sandra

Hej Sandra,

För dig som vill gå på en gymnasieskola i Norge, Danmark, Finland eller på Island, så har dessa länder ett avtal om nordisk utbildningsgemenskap. Som svensk student är det lätt att komma in i det norska utbildningssystemet, som inte skiljer sig jättemycket från det vi har i Sverige. Det ska inte vara några problem att tillgodoräkna betygen men man behöver ha kontakt med skolan vill börja på när man är tillbaka. Här kan du läsa mer om studier i Norge.

Medlemslogin