Allmänt om gymnasiestudier

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

12 jun 2019
När får jag reda på min gymnasieklass?
Hej! Vet ni om man kommer få reda på klasserna innan skolan börjar? Eller får man reda på det först när skolan börjar?

Hej,

Det kan vara olika i olika skolor så kontakta skolan och fråga om det.

Vänligen/Petra,SYV

06 jun 2019
Kan jag hoppa på gymnasiet igen?
Hejsan.
Jag har tidigare gått på samhällslinjen inriktning beteende men valde att hoppa av vårterminen 2019 under mitt andra år.
Kan jag på något sätt komma tillbaka till en annan skolan än den jag gått på? Hur går jag tillväga i sånna fall?

Hej,

Ja, det kan du göra. Du tar då kontakt med en skola du vill gå på och frågar om det finns en ledig plats och om det kan vara möjligt att hoppa in. Du kanske får höra av dig till flera skolor eftersom det inte alltid finns lediga platser så börja gärna kontakta skolor så tidigt som möjligt.

Lycka till! /Petra,SYV

28 maj 2019
Vilket program passar om jag vill bli barnmorska?
Hej, jag går i 8:an och har velat bli barnmorska sedan jag var liten. Men nu när det är snart dags för gymnasieval, så vet jag inte vilket program jag ska gå på. Om det är natur eller samhälle? Jag är också stressad över mina betyg, de är inte riktigt som jag hade förväntat mig. Finns det något program som behöver bara låga meritpoäng och som kan hjälpa mig till att bli en barnmorska?

Hej,

Vad kul att du vill bli barnmorska! För att bli det ska du först gå Sjuksköterskeprogrammet och där krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Så det är dessa kurser som du behöver ha med i din gymnasieutbildning.

Du kan få detta från de flesta högskoleförberedande program bara du kollar med skolan att man kan läsa naturkunskap 2 som individuellt val. På Samhällsvetenskapsprogrammet till exempel har man inte naturkunskap 2 så den behöver du lägga till i ditt individuella val för att du ska få behörigheten. Det kan även finnas skolor som har en specialvariant av Vård-och omsorgsprogrammet som ger behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. Kolla med de skolor du funderar på att söka till vad de kan erbjuda. Alla skolor har också olika antagningspoäng som varierar från år till år. Antagningsstatistik kan man kolla här.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin