Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

17 okt 2017
Varför frågar skolan efter läkarintyg vid frånvaro?
Frågar för mitt barnbarn som går i 9;an
Hon har en tarmsjukdom och måste vara hemma lite då och då pgv smärta. Hon har toppbetyg iallafall. A i många ämnen. Nu kräver skolan läkarintyg om hon inte varit i skolan 80%. Kan det vara sant ? Att en jätteduktig elev inte ska kunna söka till gymnasiet även om man har toppbetyg. Hon tar skolan seriöst och vill verkligen plugga vidare.
Tacksam för svar.

Hej,

Jag förstår att det känns tråkigt att få såna krav på sig när man gör sitt bästa utefter sina förutsättningar och dessutom lyckas så bra med det. Jag tror att det är så att skolan frågar efter läkarintyg för att det ska bli dokumenterat att hon har en giltig orsak att vara borta. Har man frånvaro utan en giltig orsak så kan det ju ses som skolk. Lämna in ett läkarintyg för din dotters tarmsjukdom där det framgår varför hon måste vara borta från skolan då och då. Och prata med rektor och lärare om detta så tror jag att det kommer att ordna sig bra. Skolan frågar troligtvis om läkarintyg för att dom måste följa reglerna och ifrågasätter knappast att din dotter är duktig i skolan.

Om ni ändå finner att det inte fungerar och skolan inte kan ta hänsyn till henne och hennes individuella behov skulle jag vilja tipsa dig om att man kan läsa gymnasiet på distans. Det är vanligt att göra om man bor utomlands men det är möjligt att göra av andra skäl också. Kanske skulle det passa din dotter bättre och vara en möjlig lösning om den vanliga skolan inte fungerar för henne? Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.

15 okt 2017
Kan jag läsa flera kurser samtidigt på flex?
Hej syv det är Alexander. Jo jag undrar kan jag plugga 5 kurser samtidigt på flex ? Samt kan jag läsa matte 1b och 2a samtidigt på flexnivå ? mvh Alexander

Hej Alexander,

För att få svar på den frågan måste du kontakta skolan som du går/vill gå på. Det beror helt på om det är något som dom kan erbjuda. Kontakta Studie-och yrkesvägledaren där så kan ni lägga upp en plan tillsammans som passar dig.

12 okt 2017
Hur ser man om ett gymnasieprogram innehåller en viss kurs?
Hej!
Jag behöver ta reda på vilka gymnasieprogram i Gävle som innehåller kursen religionskunskap 2. Hur kan jag på bästa sätt ta reda på det?

Mycket tacksam för svar.

Med vänlig hälsning,

Hej Sarah,

För att ta reda på vilka gymnasieprogram som innehåller kursen religionskunskap 2 ska du först titta på alla gymnasieprograms programstruktur. Den hittar du om du läser om programmen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Längst ner på sidan för varje program kommer du att se en rubrik som heter Programstruktur. Där kan du se alla ämnen som ett program innehåller. Till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet med inrikting Samhällsvetenskap innehåller religionskunskap 2. Sedan kan du söka på programmen du är intresserad av i sökrutan på startsidan här på https://www.gymnasium.se/ och fylla i Gävle som ort. Då ser du alla skolor i Gävle som erbjuder programmet du vill gå. Men tänk på att det kan vara möjligt att lägga till religionskunskap 2 som extra kurs eller individuellt val även på program där kursen egentligen inte ingår. Så om du hittar ett program och en skola du gärna vill gå på som inte innehåller kursen kan du kontakta dom och fråga om det är möjligt att lägga till den.