Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

26 apr 2017
Hur vet jag att jag har läst Svenska 2?
Hej,
Skulle vilja veta ang mina slutbetyg när jag gick ut -95 i svenska. På betyget står det svenska på två rader. Ämneskod 6560S0 som jag tror är svenska A sedan 6560L0 är det svenska B?
Hur vet jag om kag har svenska A och B?
Med vänlig hälsning, Cecilia

Hej Cecilia,

Jag har tittat runt men verkar inte hitta ett direkt svar på detta, det jag har sett är att 6560S0 står för "Svenska" och 6560L0 står för "Svenska språket litteraturkunskap och språklig orientering". På denna sida är båda dessa ämneskoder för kurserna med i räkningen för Svenska 2 (Svenska B), här kan du se den: https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/behorighet/tabell-for-behorighetsbedomning/svenska-2svenska-som-andrasprak-2/. Fastän den kanske inte är helt relevant för just dig kan man ändå få ut lite information som behövs från länken. Sedan när det gäller behörighet kan det se väldigt olika ut då vissa gymnasieutbildningar kunde vara kortare då och man fick inte med de delar av kurserna som krävs idag. I vissa fall kan det vara nödvändigt att t.ex. läsa upp Svenska 2 (och ev. också Svenska 3 för grundläggande behörighet) på Komvux först. Jag hoppas detta hjälpte dig lite!

Lycka till! /Aranja, SYV

22 apr 2017
Kan man söka till skolor i en annan kommun?
Hej! Jag gick en termin första året på gymnasieskolan i min hemkommun men bestämde mig att hoppa av, nu är det dax att söka igen men har bestämt mig för att söka gymnasieskola i Dalarna istället (kommer från Värmland) men det programmet finns i min hemkommun, kan man söka gymnasieskola i ett annat län eller måste jag söka gymnasieskola i Värmland?

Hej,

Du kan absolut söka till en skola i en annan kommun! Det finns något som kallas för Frisök, det betyder att man kan söka ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns där. Vid frisök är det dock andrahandsmottagning som gäller, alltså att de elever som har sökt från den egna kommunen eller samverkansområdet erbjuds platser först sedan om det finns platser över kan elever från andra kommuner erbjudas platser. Du kan prata med studie- och yrkesvägledaren på t.ex. din gamla skola eller om din kommun har ett vägledningscentrum, och fråga vilka kommuner din kommun har har ett samverkansavtal med, då söker man med samma villkor som eleverna i den kommunen. Då kan du också prata om bytet och vad du kan tänka på med din ansökan.

Ett annat sätt att söka på är riksintag som gäller för friskolor. Med riksintag söker man med samma villkor som eleverna i den kommunen, vilken kommun du än söker ifrån. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Lycka till! /Aranja, SYV

20 apr 2017
Vad ska man göra om man vill ta ett sabbatsår?
Jag ska gå klart 9:an i år och jag vill ta ett sabbatsår innan jag börjar gymnasiet. Jag har lite personliga saker jag måste fixa. Måste man ansöka om sabbatsår eller hur gör man?

Hej,

Gymnasiet är frivilligt och därför måste du inte börja just nu. Det är inte heller något man ansöker om utan du kan ta ett sabbatsår genom att inte ansöka till hösten. Om du väljer att läsa gymnasiet t.ex. nästa år kan du kontakta det antagningskansli som gäller för din kommun och fråga om lösenord så du kan göra din ansökan när du känner dig redo. Här kan du se en lita på antagningskanslier: http://antagningskanslier.se. Gränsen för att börja läsa på ett gymnasieprogram är det första kalenderhalvår man fyller 20. Jag hoppas allting löser sig för dig!

Bästa hälsningar /Aranja, SYV