Program
Ämne/inriktning
Ort

Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier19 feb 2017
Vilka ämnen ska man läsa om man vill studera på högskola?
Hej
Min dotter har sökt samhällsvetenskaplig linje till ht men funderar på att ändra detta i april då hon hittat er linje. Om hon vill kunna söka till högskola vilka ämnen behöver hon då läsa mer? Det står på er hemsida att det går att göra under tiden. Hur många fler ämnen skulle det handla om?
Med vänlig hälsning,
Yvonne

Svar:

Hej Yvonne!

Vi på gymnasium.se jobbar inte för en specifik skola utan det program din dotter har sett på vår hemsida kan vara från en av de gymnasieskolorna som lägger ut sin information här. Om du skriver en ny fråga till mig och berättar vilket program hon är intresserad av kan jag hjälpa er vidare. 

Med vänlig hälsning /Aranja, SYV

18 feb 2017
Kan man hoppa över åk 9?
Halloj!

Jag har länge nu tänkt på att hoppa över åk 9. Anledningarna till att jag vill det beror på att jag är mer utvecklad/mogen än alla mina andra kompisar i klassen. Min faster hoppade över åk 9 också pågrund av att hon kände att hon var mognare än alla sina andra kompisar. Vad krävs det för att jag ska få hoppa över åk 9? Mina föräldrar är negativa till att hoppa över åk 9, men jag känner att det är väldigt viktigt hur man mår psykiskt också (såklart tycker dom det också) och så som det är i min nuvarande klass kan jag inte ha det, just för att jag inte har någon kompis där. Alla är som treåringar på ett födelsedagskalas på lek och bus....Jag kan inte heller byta klass då alla klasser är lika dana. Men jag tänkte bara höra vad som krävs och hur jag ska få med mina föräldrar på detta! Vad blir också för/nackdelarna med att hoppa över? Tack på förhand.

Svar:

Hej, 

Tråkigt att höra om hur du mår i din klass! Det är absolut viktigt att tänka på hur man mår psykiskt också. Det är generellt ganska svårt (och väldigt ovanligt) att hoppa över en hel årskurs, särskilt på högstadiet. Det krävs specifika anledningar och att man är väldigt duktig i skolan, därför krävs det nog lite mer än mognad för att kunna få möjligheten att göra detta. Det finns inget utarbetat system för detta men det är rektorn på skolan som kan ta beslutet att flytta elever uppåt. Därför skulle jag tipsa om att du pratar med rektorn och dina lärare, t.ex. klassmentor och diskuterar detta med de. Det är även viktigt att dina föräldrar ger sitt samtycke för att du ska flyttas uppåt annars kan inte rektorn ta ett beslut. 

De problem som kan uppstå är att man t.ex. söker till gymnasiet med sina betyg från åk 9. Det kan du diskutera med studie- och yrkesvägledare på skolan. Beroende på vilken klass du går i nu kanske det finns andra saker att göra t.ex. att du undersöker möjligheten att prövningar på kurserna i nian. Jag skulle tipsa om att boka in ett möte med rektorn, din lärare och dina föräldrar för att diskutera detta vidare. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

17 feb 2017
Åldersgräns för gymnasiet?
Hej
Vad är åldersgränsen för att få börja på gymnasium?

Svar:

Hej, 

Man kan börja på gymnasiet senast det första kalenderhalvår man fyller 20, ofta gäller det då att man söker och börjar när man är 19 år gammal. Är man över 20 kan man istället vända sig till Vuxenutbildning eller Komvux. 

Lycka till! /Aranja, SYV


Logga in
Available educations