Allmänt om gymnasiestudier

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

21 apr 2019
Kan jag hoppa av modersmål?
Om man har modersmål och får ett betyg där i åttan och sedan lämnar det till nian. Räknas fortfarande betyget i modersmål som jag fick i åttan med till gymnasiet eller måste man gå alla terminer fram till sista terminen i nian?

Hej,

Det kan påverka men det beror på vad du vill göra med modersmål i gymnasiet. Vill du fortsätta läsa då? Till vilken nivå vill du komma med modersmålet? Innan man hoppar av något i grundskolan ska man prata med sina lärare och rektorn. Så ta kontakt med dem och diskutera saken så du vet hur möjligheterna ser ut att läsa något annat och vad konsekvenserna blir om du byter språkval.

20 apr 2019
Vad krävs för Handelshögskolan?
Hej! Jag går på gymnasiet i Sam/beteende klass, i årskurs 2. För att gå på handelshögskolans kandidatprogram i ekonomi så krävs utöver grundläggande behörighet lägst betyget C i:
Svenska 3 (Svenska som andraspråk 3 ger också behörighet)
Engelska 6
Matematik 3B eller 3C
Samhällskunskap 1B alternativt 1a1+1a2
Historia 1B alternativt 1a1+1a2
Moderna språk 3

Men om jag till exempel får D i matte 1B och 2b men C i matte 3B, kommer jag då fortfarande inte ha vad som krävs för att söka till handels? Eller räcker det helt enkelt med att ha C i 3B? Kommer D:na jag fick i 1B och 3B att räknas in?

Tack på förhand!
Mvh Sara

Hej Sara,

Alla dina gymnasiekurser kommer att räknas in i ditt slutbetyg så på det sättet spelar det roll vilket betyg du får i matte 1 och 2. Det kommer ju påverka ditt meritvärde/snittbetyg vilket du använder för att konkurrera när du söker till högskolan. Men för Handelshögskolan i Stockholm finns andra specifika antagningskrav. För kandidatprogram i ekonomi så krävs utöver grundläggande behörighet lägst betyget C i:

• Svenska 3 (Svenska som andraspråk 3 ger också behörighet)
  • Engelska 6
  • Matematik 3B eller 3C
  • Samhällskunskap 1B alternativt 1a1+1a2
  • Historia 1B alternativt 1a1+1a2
  • Moderna språk 3

Med detta menas just matte 3 och inte matte 1 eller 2. Så du är alltså behörig att söka om du uppfyller detta. Sedan måste du konkurrera med de andra sökande för att komma in och då kan ditt meritvärde/betygssnitt påverka om du kommer in eller inte. Läs mer om antagningen till Handelshögskolan här.

18 apr 2019
Är det för sent för mig att börja gymnasiet?
Hej,
För mig som redan är 19 år, går det för mig att söka på gymnasiet, Och jag ska fylla 20 år i november?

Hej,

Den som har slutat grundskolan får börja i gymnasieskolan senast vårterminen det år då hen fyller 20 år.Om du fyller 20 år i November 2019 är det alltså för sent att söka och börja på höstterminen 2019. Istället kan du kontakta Komvux i din kommun och gå din gymnasieutbildning där.

Medlemslogin