COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

01 jul 2020
Är jag förstahandssökande till gymnasiet?
Hej, jag har 290 i merit och jag hade valt ekonomi i en annan kommun som första handsval och ekonomi i en annan kommun som andra handsval, båda kommunerna ligger i samma län som jag bor i, och ekonomi programmet finns inte i min kommun är jag första handsval då? Ja kom in på mitt andra handsval de den lägsta poängen var 150 och på första handsvalet var det 202?

Hej,

Ja, man är förstahandssökande om man söker ett program som inte finns i sin egen hemkommun. Jag är osäker på vad du undrade mer men du kan kontakta gymnasieantagningen i din kommun om du undrar något mer kring beskedet.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jun 2020
Kan jag byta karriär senare i livet?
Hej! Jag har väldigt svårt att bestämma program då jag är osäker på vad jag vill bli i framtiden. Om jag skulle gå en yrkesförberedande linje på gymnasiet men sedan senare i livet vill jobba med något där högskoleutbildning krävs, finns det då möjlighet att ändra karriär så? Om jag börjar arbetslivet som t.ex. golvläggare men senare ändrar mig och vill plugga till ett mer teoretiskt arbete sen.
MVH Nellie

Hej Nellie,

Ja, man kan ändra karriär så många gånger man vill. Om man saknar något för att vara behörig till den utbildning man vill gå kan man läsa in det på Komvux eller på högskolornas basår. Om man väljer ett yrkesprogram kan man lägga till grundläggande behörighet, vilket underlättar senare studier på högskola.

Lycka till! /Petra,SYV

26 jun 2020
Får man SL- kort på gymnasiet?
Måste jag ansöka om att få skolkort(sl kort) av gymnasiet jag kommer in på?

Hej,

I Stockholm är det så att gymnasieelever kan få terminsbiljett (skolkort) för resor mellan hemmet och skolan om avståndet är minst 6 kilometer.

Vänligen/Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin