Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

23 dec 2019
Kan man söka till gymnasiet igen?
Hej Jag har en pojke som går SAM BET åk 1 och trivs inte med varken program eller skola. Vill byta till åk 1 Handelsgymnasium yrkeslinje.
Dvs söka om.
Är det möjligt och hur gör vi?
Katrin

Hej Katrin,

Ja, det är möjligt. Ni ska då kontakta gymnasieantagningen i er kommun så att ni får lösenord till antagningen. Sedan är det bara att söka som förra gången. Om ni inte gjort det än så kan jag också tipsa om att först kolla med skolor med Handels- och administrationsprogrammet ifall det finns en ledig plats i åk 2 och ifall det är möjligt att byta utan att börja om.

23 dec 2019
Kan jag läsa musik på andra program än det Estetiska programmet?
Hej! Jag heter Noel och ska välja gymnasium nu i höst. Jag har länge varit inne på att gå ekonomi- eller samlinjen på något närliggande gymnasium men nu har jag blivit sugen på att gå ett gymnasium med musik på schemat. Jag går en skola med musikinriktning och det har passat mig bra då jag alltid varit musikaliskt intresserad. Jag är å andra sidan väldigt ambitiös i skolan och vill gå ett inspirerande, ambitiöst och högskoleförberedande gymnasium. Det får mig att på nåt sätt känna att jag helst inte vill gå en (helt) estetisk linje, då det känns som att jag nästan ”slösar” bort mina betyg och framtid om jag sedan inte vill hålla på med musik.

Alltså känner jag mig lite kluven. Jag skulle vilja gå en ekonomi eller samlinje fast med musik på schemat (som något slags sidospår). Har du några tips?

Jag kollade efter ett passande gymnasium och hittade Östra gymnasiet. Dock ligger det i Huddinge om jag har förstått det rätt, vilket blir lite problematiskt då jag bor på södermalm.

Har du några tips på ett passande gymnasium för mig?

Hej Noel,

Det finns skolor som har en musikinriktning som särskild variant även på andra program än det estetiska programmet. Du kan hitta dem här: https://www.gymnasium.se/. Välj programmet du vill gå och sedan väljer du musik som inriktning så får du upp en lista på skolor. Det finns inget problem med att söka till en skola som ligger längre bort från där du bor när det gäller möjligheterna att bli antagen (så länge det är samma kommun och samverkansområde).

18 dec 2019
Kan jag börja gymnasiet när jag är 20 år?
Hej! Jag har en fråga och det är att jag fyller 20år nästa October 20-10-09 så nu går preparandkurs där läser jag bara matte och English jag har godkänt i Svenska betyg och det andra men jag saknas bara English och matte Jag vill läsa Handelsprogram min fråga är om jag kan börja ett Nationalprogram nästa år Tack? Mvh

Hej,

När man är 20 år ska man gå gymnasiet på Komvux/vuxenutbildningen. Det är ingen skillnad från det vanliga gymnasiet förutom att man läser tillsammans med andra vuxna. Så du kan läsa Handels- och administrationsprogrammet där om det är det du är intresserad av. Kontakta Komvux i din kommun så får du hjälp att planera dina studier där.

Medlemslogin