Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

20 sep 2022
Frågor om utbildning
Hej, i december 2021 hoppade jag av ettan av gymnasiet (ekonomi programmet) och har nu börjat om ettan (humanistiska) på en annan skola. Kan jag byta tillbaka till min förra skola och direkt komma in i tvåan eller har jag missat alldeles för mycket? jag fick aldrig några betyg från ettan!
Tack på förhand

Hej,

Det kan bara din gamla skola svara på så kontakta dem.

20 sep 2022
Kan jag få höga betyg?
Hej jag går första året på gymnasiet och läser spets utbildning. Jag har dyslexi och undrar om jag kan gå ut med A i alla ämnen, då det alltid har varit mitt mål med livet. Att ha super betyg. Jag är speciellt orolig för svenskan.......

Hej,

Ja, det kan du absolut göra. Är du orolig för svenskan så ska du prata med din lärare i svenska så kan hen hjälpa dig. Du bör också få stöd för din dyslexi så prata med skolan om det om du inte har koll på hur den hjälpen kan se ut.

19 sep 2022
Frågor om utbildning
Hej, jag studerade på språkintroduktion och jag var klart med och sen gick jag på SFI och jag har klarat den, men jag läser bara dem vanliga ord som alla brukar prata, så när jag pratar med svensk liksom lärare han använder många ordet som jag kan inte förstå och när jag översätter ordet jag att det samma ord som jag kan men han använder inte på samma sätt som mig. Hur kan jag börja lära mig de ordet som är speciellt (specifik) och inte använda ordet som många nya börjar använder? Tack

Hej,

Det är en fråga som du bör ta upp med din lärare på SFI (även om du slutat där nu). Jag har tyvärr inga tips att ge där.

Medlemslogin