Visa gymnasium.se som: Mobil

Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier


21 mar 2018
Vilket program ska jag gå om jag vill bli militär?
Hej!
Jag är Haya. Jag är 15 år och jag är intresserad att bli Militär .Vilket program kan man gå i gymnasiet?

Svar:

Hej Haya,

Om man vill jobba inom det militära som soldat är det inte så viktigt vad man har läst på gymnasiet. Medan om man vill bli officer är det enklast att bli behörig om man väljer ett av de högskoleförberedande programmen. Det finns ju olika sätt att tjänstgöra som militär så du kan med fördel läsa mer om detta via denna länk: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/sahar-kan-du-tjanstgora/tjanstgoringsformer.

Lycka till! /Petra,SYV

21 mar 2018
Kan jag bli avskriven från min gymnasieskola?
Hej! Jag går mitt första år på gymnasiet och har haft väldig problem med sjukdomar hit och dit, men har haft läkarintyg. Nu har min mentor, skolsyster, skolkurator och min mamma haft ett möte om min skolgång, då min mentor sagt att om jag inte börjar gå i skolan normalt så får jag inte gå kvar på min linje, min mentor sa också att jag har fram till påsk att visa detta. Jag har gjort allting man ska göra som dom i min klass har gjort och lämnat in saker i tid. Min fråga är alltså om man får göra såhär som mentor?

Svar:

Hej,

Jag kan inte svara på vad som gäller i just ditt fall. Det är nånting som du måste ta upp med skolans rektor som känner till reglerna och vet hur de ska tillämpas. Om du vill veta mer om vilka regler som gäller i allmänhet kan du kontakta Skolverket här: https://www.skolverket.se/.

Lycka till! /Petra,SYV

21 mar 2018
Hur söker jag högskola i Grekland?
Hej,
Jag går i tvåån på Globala gymnasiet och så fort jag går ut gymnasiet vill jag plugga vidare i Grekland som är mitt hemland. På grekiska utbildningsministeriets webbsida står det att det enda som krävs för att söka en högskoleutbildning i Grekland är slutbetyget av det sista gymnasieåret i Sverige. Betyget kommer sedan räknas i en 20-gradig skala. Hur kan man endast räkna betyget från sista året och vad betyder det för mig? Räknar man med meritpoäng? Ska jag undvika välja kurser som är svåra för att nå ett bra betyg men ger mig flera meritpoäng? Kan man höja slutbetyget genom att välja kurser som ger meritpoäng?
Mvh Nefeli

Svar:

Hej Nefeli,

Jag vet inte vad de menar med slutbetyget från det sista året, det kanske är samma sak som slutbetyget från gymnasiet. Man räknar troligtvis inte med meritpoäng men jag är inte säker på hur Greklands system fungerar. Du behöver kontakta den skola du är intresserad av att söka till i Grekland så att du får veta mer om vilken behörighet (vilka kurser) som krävs och hur hög antagningspoängen brukar vara. Du behöver även ta reda på hur ansökningsprocessen går till.

Lycka till! /Petra,SYV