Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

21 mar 2017
Fundering om inackorderingstillägg.
Hejsan!
Jag undrar om man kan gå ett program som inte finns på sin skola i ett annat län och ändå få ackorderingstillägg. Jag bor i Malung-Sälen kommun och det finns bara en skola i hela Dalarna jag kan gå på den linje jag vill, och ändå få ackorderingstillägg. Denna skola ligger i Ludvika. Jag undrar bara om jag kan söka till en skola i t.ex. Karlstad som har SAMED och ändå få ackorderingstillägget.

Hej,

Jag är lite osäker på om jag förstår din fråga helt rätt men ett av kraven till att få inackorderingstillägg är att programmet man vill läsa inte finns på hemorten och att det skulle ta minst 2h per dag att åka från hemmet till skolan. Om det är så det ser ut för dig och skolan i t.ex. Karlstad, kan du titta på möjligheterna att söka tillägget. Om du även ska flytta för att komma närmare utbildningen kan det också vara berättigande. Hur mycket man får beror på hur långt avståndet är. Här kan du läsa mer om tillägget och hur du ev. kan söka. Det står även mer information om vad som krävs för att få inackorderingstillägg. http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Vill du veta mer utifrån din specifika situation skulle jag tipsa om att kontakta CSN direkt och ställa dina frågor, så får du nog ett utförligt svar! Återkom gärna om jag har missförstått din fråga!

Lycka till! /Aranja, SYV

20 mar 2017
Funderingar om en gymnasieskola.
Hej!

Börjar i nian till hösten och vet redan nu vilket gymnasium jag skall gå. Hvitfeldtska musik. Undra hur mycket musik det egentligen är och får man en skoldator på de gymnasiet? Vilken isåfall? Hur gör man annars sitt skolarbete?

Hej!

Vad roligt att du har hittat en skola som intresserar dig! Dessa frågor kan skolan själva svara på bäst, här kan du läsa mer om skolan och lite längre ner på på sidan kan du skicka en intresseanmälan och få mer information av skolan, t.ex. om man får datorer eller inte. Längst ner finns det även recensioner som elever på skolan har skrivit om du vill veta mer direkt från eleverna! Här finner du även kontaktuppgifter till skolan: https://www.gymnasium.se/skola/goteborgs-gymnasieskolor/hvitfeldtska-gymnasiet/

Med vänlig hälsning /Aranja, SYV

09 mar 2017
Kan det påverka en att gå om en årskurs?
hej jag ville bara fråga dig att jag går i 8 men har gjort åk7 två gånger kan fet på verka mig på nån sätt

Hej,

Jag förstår att du kan känna dig lite orolig men det finns inga direkta konsekvenser av att du har läst åk 7 två gånger. Det finns många elever som har behövt gå om en årskurs men du kommer att fortsätta som vanligt nu i grundskolan och till gymnasiet söker du när det är dags som alla andra elever i din klass. Om det finns något specifikt du funderar över får du väldigt gärna skriva till mig igen!

Stort lycka till! /Aranja, SYV