Program
Ämne/inriktning
Ort

Allmänt om gymnasiestudier - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier09 jan 2017
Vad menas med antagningspoäng över 340 och hur många linjer kan man söka?
Hej!
Har två frågor: Det finns ett antal utbildningar på skolor i Stockholm som har högre intagning än 340 poäng, vad bygger dessa extrapoäng på? Hur många olika linjer kan man söka i sitt gymnasieval?

Svar:

Hej, 

När det kommer till själva valet kan du göra flera val, t.ex. förstahandsval, andrahandsval osv. Sedan när det är dags för den slutgiltiga antagningen kommer du att bli antagen till en skola och program. Är det ditt förstahandsval behöver du inte göra något mer. Kommer du däremot in på ditt andrahandsval hamnar du på en reserv lista på det första valet och så fortsätter det. 

Som du har lagt märke till kan det i vissa fall vara över 340 intagningspoäng då handlar det i flesta fall om program där man behöver göra ett inträdesprov eller någon form av test innan man kan börja på programmet. T.ex. är detta vanligt i det estetiska programmet, då summeras provresultatet med meritvärdet från nian. 

Lycka till med ditt val! / Aranja, SYV

09 jan 2017
Kommer man alltid in på inriktningen man vill?
kommer man alltid in på inriktningen man vill (av dem som finns på programmet man läser och skolan man går på)?

Svar:

Hej, 

Jag är lite osäker på om jag förstår din fråga rätt, men om man alltid kommer in på ett visst program och den inriktning man har valt kan jag tyvärr inte ge ett bra svar på. Det är kan vara väldigt olika, det kan handla om hur poänggränsen ser ut för inriktningen, och mest beroende på hur många det är som har sökt till just det programmet och inriktningen och hur många platser det finns på inriktningen. 

Lycka till! / Aranja, SYV

08 jan 2017
Hur många poäng krävs det för naturprogrammet och vård och omsorg?
Hej! Jag undrar hur många poäng måste man ha för att komma in på naturvetenskapsprogrammet och hur många poäng man måste ha för att gå vård och omsorg?

Svar:

Hej, 

Det är svårt att säga hur många poäng naturvetenskapsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet kräver. Det kan variera från skola till skola och hur många personer det är som söker till just det programmet i skolan. Här kan du söka på de program du är intresserad av och se vilka skolor som erbjuder programmen och även söka dig vidare till hur poängkraven ser ut. 

https://www.gymnasium.se/sok/ 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV


Logga in
Available educations