Visa gymnasium.se som: Mobil

Hantverksprogrammet (HV)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)


24 dec 2017
Är det på Hantverksprogrammet man kan plugga skönhetsvård?
Jag har bestämt att jag ska gå på hantverkarprogrammet men jag undrar om man kan utbilda sig med att göra fransförlängning, massage eller vaxning där eller ska man ta ett annat program?

Svar:

Hej, 

Du har rätt att det är på hantverksprogrammet man kan hitta sådana utbildningar som massage, fransförlägning och vaxning. Du hittar ofta dessa kurser på inritningen övriga hantverk där du kan välja profilen stylist. Så du kanske vill läsa lite mer om den. Här kan du hitta skolor med den profilen https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet-stylist/a96-c2060 , du kan välja ort själv så får du upp en lista på skolor i den ort du vill gå i. Och här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet och se hur det är uppbyggt: https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

23 okt 2017
Vad läser man på högskolan efter frisör?
Om jag går "frisör" i gymnasiet med högskoleförberedande ämnen, vad är det då jag läser i högskolan? Är det större utbildning om frisörer?

Svar:

Hej,

Nej, det är inte så det fungerar. Efter frisörlinjen i gymnasiet så kan du jobba som frisör. Men skulle du känna att du vill göra någonting annat efter gymnasiet eller efter en tid som frisör så gör din grundläggande högskolebehörighet att du kan söka till flera olika utbildningar på högskola/universitet. På så sätt kan du byta karriär senare och skaffa dig en högskoleutbildning i något nytt ämne.

Lycka till! /Petra,SYV

06 sep 2017
Kan man bli modedesigner efter Hantverksprogrammet?
Hej
jag har en dotter som vill bli modedesiger.
Är det då bästa vägen för henne att gå hos er på hantverksprogrammet under gytiden?
Blir hon behörig att söka vidare sen till de olika designskolorna, Backmans, Borås mm???

Svar:

Hej,

Det finns vissa skolor som erbjuder utbildningar i mode och design, bl.a. de två du har nämnt, oftast leder de till en kandidatexamen i mode/design. Behörighetskraven för dessa utbildningar kan se lite olika ut beroende på vart din dotter vill söka. Det som programmen har gemensamt är att de kräver grundläggande behörighet. Det får man direkt av alla högskoleförberedande program, men om hon vill läsa ett yrkesförberedande program, som Hantverksprogrammet, kan hon lägga till kurser för att få grundläggande behörighet. Hon kan prata med studie- och yrkesvägledaren på skolan för att se till att hon får med sig alla kurser som behövs! Ni kan läsa mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet.

Sedan krävs det även en särskild behörighet. För vissa skolor kan denna särskilda behörigheten innehålla Engelska 6, den kursen ingår i grundläggande behörighet så om hon lägger till de kurser som krävs får hon med den. Dock görs urvalet nästan alltid på konstnärlig grund och baseras på antagningsprover i portfolio, arbetsuppgifter under provdagar (om skolan har det) samt intervju. Den särskilda behörigheten kan t.ex. handla om en konstnärlig förmåga att illustrera/gestalta idéer i kläder, teknisk förmåga i grundläggande mönsterkonstruktion och sömnad, kritisk förmåga i mode- och designområde osv. Då behöver man i vissa fall lämna in en ansökningsportfolio som ska visa att man besitter de kunskaperna som krävs. I andra fall kan den särskilda behörigheten handla om tidigare studier inom mönsterkonstruktion och sömnad. 

Om din dotter väljer Hantverksprogrammet, bör hon lägga till kurserna som krävs för att få grundläggande behörigheten. Då är den delen av ansökan klar, sedan är det bra om hon tidigt går igenom den särskilda behörigheten och ser över vad skolan kräver för att hinna förbereda! 

Lycka till! /Aranja, SYV
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin