Hantverksprogrammet (HV)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)


17 apr 2021
Vad kan jag jobba med efter Hantverksprogrammet?
Hej! Jag går på Design Textil. Jag ville vet vilka jobb som finns efter gymnasiet?

Svar:

Hej,

Prata med din skola om du inte förstått vad din utbildning leder till för yrke och vilka jobb som kan bli aktuella. Om du går ett yrkesprogram så har du praktik under din gymnasietid och där får du vara på arbetsplatser som kan vara möjliga jobb i framtiden.

Om du menar att du går Textil design på Hantverksprogrammet så är det en bra inriktning om du vill arbeta med kläder, som sömmerska eller övriga textiler. 

Efter du har gått ut gymnasiet kan du exempel arbeta som:

  • Inköpsassistent
  • Sömmerska
  • Textil och konfektion

Vänligen/ Petra,SYV

24 dec 2017
Är det på Hantverksprogrammet man kan plugga skönhetsvård?
Jag har bestämt att jag ska gå på hantverkarprogrammet men jag undrar om man kan utbilda sig med att göra fransförlängning, massage eller vaxning där eller ska man ta ett annat program?

Svar:

Hej, 

Du har rätt att det är på hantverksprogrammet man kan hitta sådana utbildningar som massage, fransförlägning och vaxning. Du hittar ofta dessa kurser på inritningen övriga hantverk där du kan välja profilen stylist. Så du kanske vill läsa lite mer om den. Här kan du hitta skolor med den profilen https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet-stylist/a96-c2060 , du kan välja ort själv så får du upp en lista på skolor i den ort du vill gå i. Och här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet och se hur det är uppbyggt: https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

23 okt 2017
Vad läser man på högskolan efter frisör?
Om jag går "frisör" i gymnasiet med högskoleförberedande ämnen, vad är det då jag läser i högskolan? Är det större utbildning om frisörer?

Svar:

Hej,

Nej, det är inte så det fungerar. Efter frisörlinjen i gymnasiet så kan du jobba som frisör. Men skulle du känna att du vill göra någonting annat efter gymnasiet eller efter en tid som frisör så gör din grundläggande högskolebehörighet att du kan söka till flera olika utbildningar på högskola/universitet. På så sätt kan du byta karriär senare och skaffa dig en högskoleutbildning i något nytt ämne.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin