Ämne/inriktning

Hantverksprogrammet (HV) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)

22 dec 2016
Kan jag komma in på frisörinriktningen?
Hej jag heter Nathalie och jag har 205 poäng i mitt betyg och jag har drömt om att vara frisör hur länge som hälst och jag är jätte besviken på mig för jag fick inget A men kan jag fortfarande komma in på frisör gymnasiet?Jag fick godkänt i alla ämnen jag undra om jag behöver känna mig besviken eller stolt?

Hej Nathalie,

Om du har godkänt i alla ämnen är du behörig att söka alla program på gymnasiet (inklusive hantverk - frisör). Däremot kan det som du säkert vet om vara så att du måste ha en viss poäng för att komma in på vissa skolor. Detta har jag inte koll på hur det ligger till för alla skolor i Sverige utan det behöver du själv kolla upp. Du kan se poängen för tidigare år om du följer länken nedan, då får du ett hum om vad som kan krävas för att komma in på de olika skolorna. Poängen kan dock variera en del från år till år så att du har det i åtanke.

God jul och gott nytt år // Anders, SYV

21 dec 2016
Jag vet inte vilket av Stylist eller Barn- och fritid som jag ska välja?
Jag har verkligen ångest vet inte om jag ska gå stylist eller barn och fritid är verkligen intresserad utav båda men saken är att stylist linjen finns inte här vart jag bor och vet inte om jag kommer orka pendla hjäääälp?

Hej,

Att välja vad man vill studera på gymnasiet är inte alltid enkelt och många kan tycka att det är jobbigt att göra valet dit. Det är svårt att delge några tankar kring din situation utan att veta lite mer om hur du tänker. Däremot kan jag tipsa om denna länk för lite tankar kring vad som kan vara viktigt inför gymnasievalet: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309

Annars är det en del tid kvar och om du har möjlighet kan det vara bra att dels kolla upp vad som ingår i de olika utbildningarna samt att prata med studie- och yrkesvägledare på din skola för att få stöttning till att fatta beslutet.

God jul och gott nytt år // Anders, SYV

14 dec 2016
Frågor angående hudterapeut.
Hej!
Jag går på ett praktiskt gymnasium inriktning hudvård. Jag undrar ifall jag blir en hudterapeut efter min utbildning eller om jag måste läsare vidare för att få bli de? Undrar också vad jag kan jobba med efter utbildningen? Mvh

Hej,

Det finns utbildningar efter gymnasiet för att bli hudterapeut och det kan underlätta om du läser någon av dessa för att använda titeln som hudterapeut. Arbetsförmedlingen har samlat information kring detta här: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrken-A-O.html?url=1119789672%2FYrken%2FYrkesBeskrivning.aspx%3FiYrkeId%3D159&sv.url=12.78280711d502730c1800072

Via ovanstående länk kan du även läsa en hel del om olika möjligheter till vad du kan arbeta med efter att du är klar med en utbildning inom hudvård, där finns olika exempel på detta.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

Available educations