Hantverksprogrammet (HV)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)

Hur funkar lärlingstimmar?
Hej, jag går en hantverkarlinje (målare för o va specifik), och vi går ju efter lärlingstimmar. Påverkar frånvaro från teori lektionerna antalet lärlingstimmar man har, asså förlorar man lärlingstimmar om man är borta från teorilektionerna? Har vart där på all praktik men teorilektionerna har jag vart borta lite ifrån
Svar:

Hej,

Din teori och praktik är två olika kurser så jag skulle inte tro att de påverkar varandra. Men jag är lite osäker på hur du menar så jag rekommenderar att du kollar detta med din skola.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan jag jobba med efter Hantverksprogrammet?
Hej! Jag går på Design Textil. Jag ville vet vilka jobb som finns efter gymnasiet?
Svar:

Hej,

Prata med din skola om du inte förstått vad din utbildning leder till för yrke och vilka jobb som kan bli aktuella. Om du går ett yrkesprogram så har du praktik under din gymnasietid och där får du vara på arbetsplatser som kan vara möjliga jobb i framtiden.

Om du menar att du går Textil design på Hantverksprogrammet så är det en bra inriktning om du vill arbeta med kläder, som sömmerska eller övriga textiler. 

Efter du har gått ut gymnasiet kan du exempel arbeta som:

  • Inköpsassistent
  • Sömmerska
  • Textil och konfektion

Vänligen/ Petra,SYV

Är det på Hantverksprogrammet man kan plugga skönhetsvård?
Jag har bestämt att jag ska gå på hantverkarprogrammet men jag undrar om man kan utbilda sig med att göra fransförlängning, massage eller vaxning där eller ska man ta ett annat program?
Svar:

Hej, 

Du har rätt att det är på hantverksprogrammet man kan hitta sådana utbildningar som massage, fransförlägning och vaxning. Du hittar ofta dessa kurser på inritningen övriga hantverk där du kan välja profilen stylist. Så du kanske vill läsa lite mer om den. Här kan du hitta skolor med den profilen https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet-stylist/a96-c2060 , du kan välja ort själv så får du upp en lista på skolor i den ort du vill gå i. Och här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet och se hur det är uppbyggt: https://www.gymnasium.se/sok/hantverksprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV


Annonser