Program
Ämne/inriktning
Ort

Hantverksprogrammet (HV) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)15 jan 2017
Kan man bli veterinär om man läser till frisör?
Jag har gått en termin på linjen frisör. Jag var säker på att jag ville bli frisör efter jag givit upp om att bli veterinär då jag vet att jag aldrig skulle klara linjen natur. Men jag tycker inte om nånting om min linje. Jag trivs inte, känner att jag absolut inte vill göra det här resten av livet. Jag vill bli veterinär. Vad ska jag göra? Jag vill helst inte hoppa av och börja natur efter sommaren med dom yngre...

Svar:

Hej, 

Jag förstår att det kan kännas fel ibland! För att studera till veterinär på universitet/högskola krävs det: Grundläggande behörighet samt den särskilda behörigheten som inkluderar matematik 4, kemi 2, fysik 2 och biologi 2. För att du läser hantverksprogrammet med inriktning frisör finns dessa kurser inte med i din programstruktur, därför kan det vara svårt att hinna läsa upp alla de kurser som krävs. Ett av alternativen är det som du har nämnt att du helst inte vill göra, alltså att ev. börja om med naturvetenskapsprogrammet. Ett annat alternativ är att du läser ut din utbildning och sedan efter gymnasiet läser upp de kurser som krävs för att bli behörig till vidare studier. 

Lycka till! / Aranja, SYV

22 dec 2016
Kan jag komma in på frisörinriktningen?
Hej jag heter Nathalie och jag har 205 poäng i mitt betyg och jag har drömt om att vara frisör hur länge som hälst och jag är jätte besviken på mig för jag fick inget A men kan jag fortfarande komma in på frisör gymnasiet?Jag fick godkänt i alla ämnen jag undra om jag behöver känna mig besviken eller stolt?

Svar:

Hej Nathalie,

Om du har godkänt i alla ämnen är du behörig att söka alla program på gymnasiet (inklusive hantverk - frisör). Däremot kan det som du säkert vet om vara så att du måste ha en viss poäng för att komma in på vissa skolor. Detta har jag inte koll på hur det ligger till för alla skolor i Sverige utan det behöver du själv kolla upp. Du kan se poängen för tidigare år om du följer länken nedan, då får du ett hum om vad som kan krävas för att komma in på de olika skolorna. Poängen kan dock variera en del från år till år så att du har det i åtanke.

http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542

God jul och gott nytt år // Anders, SYV

21 dec 2016
Jag vet inte vilket av Stylist eller Barn- och fritid som jag ska välja?
Jag har verkligen ångest vet inte om jag ska gå stylist eller barn och fritid är verkligen intresserad utav båda men saken är att stylist linjen finns inte här vart jag bor och vet inte om jag kommer orka pendla hjäääälp?

Svar:

Hej,

Att välja vad man vill studera på gymnasiet är inte alltid enkelt och många kan tycka att det är jobbigt att göra valet dit. Det är svårt att delge några tankar kring din situation utan att veta lite mer om hur du tänker. Däremot kan jag tipsa om denna länk för lite tankar kring vad som kan vara viktigt inför gymnasievalet: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309

Annars är det en del tid kvar och om du har möjlighet kan det vara bra att dels kolla upp vad som ingår i de olika utbildningarna samt att prata med studie- och yrkesvägledare på din skola för att få stöttning till att fatta beslutet.

God jul och gott nytt år // Anders, SYV


Logga in
Available educations