Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet (FT) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Fordons- och transportprogrammet (FT)


10 jul 2017
Jag gick Fordon- och transportprogrammet men vill bli veterinär, hur ska jag göra?
Hej, jag har nyss tagit examen ifrån gymnasiet, jag fick fordon och transport programmet och nu i efterhand känner jag att jag valde helt fel linje, önska att jag valde naturprogrammet för att sedan söka till veterinär eller liknande då jag har sjukt stort intresse för djur. Jag undrar vad det behövs för att läsa upp mina betyg och få min behörighet för just detta ämnet.
Hälsningar adam

Svar:

Hej Adam, 

Ibland blir det så att man ångrar sitt val, eller får ett intresse för något helt annat när man är färdig med studierna men det finns absolut en lösning på detta! För att bli behörig till Veterinärutbildningen på universitet/högskola behövs det grundläggande behörighet, Fysik 2, Biologi 2, Kemi 2 och Matte 4. Man läser inte någon av dessa kurser på Fordon- och transportprogrammet och därför kommer du behöva läsa upp flera kurser för att sedan fortsätta till veterinär. 

Om du under din gymnasietid lade till kurserna som behövdes för grundläggande behörighet har du den delen klar och då är det den särskilda behörigheten som är kvar. Detta kan du läsa upp på komvux som finns på din kommun, där kan du boka en tid med en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig lägga upp alla kurser som behövs på ett sätt som passar dig bäst. På komvux har du friheten att välja hur du vill plugga, t.ex. om du vill göra det på distans eller få lärarledd undervisning. Du kan också bestämma hur länge du vill läsa en kurs och hur många kurser du vill läsa samtidigt. Om du har läst kurserna för grundläggande behörighet blir det till slut ungefär 9-10 kurser som du behöver läsa upp. Har du inte grundläggande behörighet blir det ytterligare ungefär 3 kurser.

Du kan också prata med studie- och yrkesvägledaren på komvux om att ev. göra prövningar. Det är ett eller flera prov, skriftliga och ibland muntliga prov på hela kursen som man läser in själv. Då blir man bedömd och får ett betyg på det sättet. Du kan se programstrukturen för Fordon- och transportprogrammet här för att kunna jämföra det man läser på programmet med behörighetskraven för veterinäryrket: https://www.gymnasium.se/sok/fordons-och-transportprogrammet. 

Stort lycka till Adam! /Aranja, SYV

01 dec 2016
Antagningspoäng på fordons- och transportprogrammet.
Hej jag undrar ungefär hur mycket poäng man behöver för att komma in på fordon på hulebäck.

Svar:

Hej,

Enligt nedanstående länk verkar det som att alla sökande med behörighet kom in på Hulebäcks gymnasiet 2016. Det är ingen garanti för att det kommer vara på samma sätt för 2017 men kan ge en viss indikation kring hur det ser ut. För att se medelvärde och liknande, kolla gärna länken.

http://www.grkom.se/download/18.4e85091914e1a80913daf6c1/1473862113560/Antagningspo%C3%A4ng+och+medelv%C3%A4rde.pdf

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

03 nov 2016
Kan jag lämna in min bil för reparation på fordons- och transportprogrammet
Hej!

Jag undrar om man privatperson lämna en bil för reparation på fordonsprogramet, och var vänder man sig i sådana fall?

Mvh/ Joakim

Svar:

Hej Joakim,

För att ta reda på svaret på din fråga kan du med fördel ta kontakt med en skola som har detta program och höra med dem. Jag vet ärligt talat inte hur det ligger till med detta, men du kan som sagt ta kontakt med skolan för att höra med dem.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV