Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Fordons- och transportprogrammet (FT)


10 feb 2022
Var finns gymnasium med bussförarutbildning?
Hej vart ligger närmsta fordon och transportprogram med inriktning buss! Jag bor i Vänersborg. Hoppas du tar dig tid och svara på min fråga ha en fortsatt trevlig dag! / /

Svar:

Hej,

Om du vill arbeta som bussförare kan det vara bra att gå Fordons- och transportprogrammet med inriktning Transport på gymnasiet. Vissa skolor erbjuder bussförarinriktningen på Fordons- och transport-programmet.

Jag tror tyvärr inte att det är så många skolor som har den inriktningen. Jag får upp dessa som du kan testa: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=bussf%C3%B6rare. Men kanske finns de fler här: https://www.gymnasium.se/sok/fordons-och-transportprogrammet-transport/a93-c241. Du får kontakta skolorna och fråga om de har inriktningen då det tyvärr verkar svårt att avgränsa sökningen på det.

Vänligen/ Petra,SYV

24 jan 2022
Fordon och transportprogrammet men är 1 år yngre kan jag ta körkort ändå
Hej! Har en son som hoppat upp en klass. Som eventuellt funderar på transportprogramnet. Nu är det så att sonen fyller 18 i augusti det år som han tar studenten i juni. Hur fungerar det med eventuella körkort, kan han ta dem i skolan så att de ligger vilande och få dem den dag han fyller 18?

Svar:

Hej! 

Jag är osäker och rekommenderar dig att kontakta aktuell skolan då de säkerligen haft likande dilemman innan. Ledsen att jag inte kunde svara på frågan! 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

18 jan 2022
gratis körkort på fordon och transport
Hej.
Jag undrar om man får lastbilskörkort för C och CE utan att behöva betala nåt om man går fordon och transport och får yrkesexamen därifrån?

Svar:

Hej! 

Det bästa du kan göra är att kontakta den skolan du är intresserad av för att få korrekt svar. Här ser du flera skolor som erbjuder fordon och transportprogrammet så kan du själv smala av sökningen genom att välja till exempel välja stad. 

Vänliga hälsningar

Cecilia, syv 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin