Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


15 feb 2018
Kan jag byta program i tvåan?
Hej! Jag går just nu andra året på restaurang och livsmedel inriktning bageri och konditori. Jag undrar om det skulle gå att byta till samhäll utan att gå om men att jag läser till det jag missat, jag har läst till matte, svenska och engelska så det har jag högskoleförberedande. Mvh Linn

Svar:

Hej Linn,

Det kan vara så att du har missat lite för mycket för att hinna läsa ikapp. Men ta kontakt med skolan du är intresserad av och fråga. För att du ska få byta måste det också finnas lediga platser på programmet du vill byta till. Här kan du läsa mer om att byta skola/program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

29 jan 2018
Vilka ämnen behöver jag för att komma in på musiklinjen?
Vilka ämnen behöver jag för att komma in på musiklinjen? Och vilka betyg behöver jag i dom ämnena?

Svar:

Hej,

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För det estetiska programmet är de nio ämnena valfria.

För att veta vad det brukar vara för antagningsgräns på skolan du vill söka till så måste du söka på skolans antagningsstatistik. Det gör du här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sen vidare på skola. 

Du behöver inte ett visst betyg i enskilda ämnen, det är värdet på alla dina ämnen som är viktigt. Alltså meritvärdet i ditt slutbetyg. Sedan kan vissa skolor med Estetiska programmet även ha intagningsprov.

Lycka till! /Petra,SYV

25 jan 2018
Vad kan jag bli efter Estetiska programmet?
Hej, jag har tänkt att gå estetiska programmet med inriktning teater. Min fråga är allmänt vad man kan jobba med. Jag har nämligen tänkt att gå teater för att jag ska ha motivation till skolan och dessutom för att det verkar intressant. Däremot vill jag kanske inte just bli skådespelare eller jobba inom teater utan kanske bara ett jobb som man har nytta av teater, ex civilpolis. I det jobbet måste man ju kunna "låtsas vara någon annan". Men ja som sagt, vad är det man kan bli för yrken?

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Här kan du se vad du blir behörig till efter det Estetiska programmet: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591. Sedan kan du alltid komplettera på Komvux/vuxenskola efter gymnasiet när du vet vad du vill göra och kanske känner dig mer motiverad.

Lycka till! /Petra,SYV