Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)

17 okt 2017
Har de Estetiska programmet ett annat meritsystem?
Hej, det verkar som att meritgränsen för elever inom de estetiska programmen inte följer samma system som de övriga program. T.ex på Kulturamas naturvetenskap blandat med musikensemble låg medianen på 557 meritpoäng, över 340 poäng som är det vanliga maximumet. Hur fungerar detta "meritvärdesystem" där man kan ha över 340 merit. ?

Hej,

Ja, det är rätt uppfattat! Vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen. Om en skola använder sig av inträdesprov sätts provpoängen ihop med ditt meritvärde från 9:an. Därför har vissa av de Estetiska programmen högre intagningspoäng än 320 p.

Petra,SYV

10 okt 2017
Är det inträdesprov på linjen estetik och media?
Hej!
Jag har tänkt på att gå linjen estetik och media och undrar om det är något slags intagningsprov till den linjen.

Hej,

För behörighet till Estetiska programmet ska du ha minst godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt i nio valfria ämnen. Linjen i sig har inget inträdesprov men vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen. Därför ska du kontakta de skolor du är intresserad av att söka till för att få veta om det är något inträdesprov hos dom. Det kan du göra genom att söka på skolorna här och använda kontaktformuläret som finns på sidan där du kan läsa om skolorna och deras program.

Lycka till! /Petra,SYV

28 sep 2017
Kan man gå estetiska programmet och läsa vidare inom management?
Hej!
Kan man gå estetiska med inriktning musik och sedan läsa vidare på management och ledarskap? :)

Hej,

Det beror på vilket program du vill söka inom management och ledarskap. Det första du behöver göra är att ta reda på exakt vilket program som du vill söka och sedan kolla upp vilken behörighet som krävs för att få söka det programmet. Du kan söka universitet och högskoleutbildningar samt läsa om dom här https://www.studentum.se. När du vet vilken behörighet, alltså vilka kurser som du behöver ha läst på gymnasiet för att komma in, ska du läsa om vilka kurser som ingår i det estetiska programmet. Det kan du göra här om du tittar under rubriken programstruktur: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet. Det estetiska programmet ger dig alltid grundläggande högskolebehörighet men du kanske måste lägga till kurser för att få den särskilda behörighet som du behöver. Om du märker att du behöver en kurs som inte ingår i programmet kan du kontakta skolan du vill gå och fråga om du kan lägga till den kursen som individuellt val. Be gärna någon hjälpa dig med det här om du tycker det är svårt. Du kan alltid gå till din Studie-och yrkesvägledare i skolan så kan ni lägga upp en plan tillsammans.

Lycka till! /Petra,SYV