Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


16 jun 2021
Kan jag bli socionom efter Estetiska programmet?
Hej!
Jag ska börja estet bild och form i höst och undrar om man kan bli socionom efter, eller behöver man lägga till någon kurs för att kunna bli det?
Sen om det behövs någon speciell merit för att kunna utbilda sig till det?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli socionom! För att bli socionom krävs det en eftergymnasial utbildning på 3,5 år som leder fram till en socionomexamen. För att blir behörig till socionomprogrammet behövs följande kurser: Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du kan lägga till Matte 2 på din skola så går det jättebra att läsa Estetiska programmet. 

Vänligen/ Petra,SYV

06 maj 2021
Vad kan man bli efter Bild och formgivning?
Vad kan man bli efter Bild och formgivning?
Hur många pöang behöver jag i St eriks gymnasim? (bild och formgivning).
Jag studerar språk introduktion nu.

Svar:

Hej,

Du kan bli vad du vill även om du i vissa fall behöver göra kompletteringar. Vi har tips på yrken som kan passa programmet här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-estetiska-programmet-12329. Ett tips kan vara att lägga till kursen matte 2 eftersom den är ett vanligt krav för många utbildningar. 

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Vänligen/ Petra,SYV

18 mar 2021
Hur blir jag läkare efter Estetiska programmet?
Hej, jag skulle vilja jobba som läkare i framtiden efter min tid på gymnasiet. Där emot är jag väldigt musik intresserad och har valt att söka estet till gymnasiet. Måste man lägga till kurser för att få behörighet? Och i så fall hur gör mad det och vilka då? Jag vet också att man kan göra ett högskoleprov men är det istället för att söka med gymnasiebetygen så att man kan göra antingen eller? Eller är det bäst att ändra sitt val nu så länge man kan till naturvetenskapsprogrammet?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Estetiska programmet så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan under gymnasietom du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Det innebär att det är ganska många kurser att lägga till.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Högskoleprovet kan kompensera för låga betyg men inte för behörighet.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin