Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


11 nov 2017
Är Estetiska programmet så flummigt som alla säger?
Hej! Jag funderar på att gå estet musik men alla har så mycket fördomar och det påverkar mig extremt. Mår dåligt av det. Är det så flummigt som alla säger?

Svar:

Hej,

Försök att inte låta dig påverkas av andras fördomar. Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör! Du verkar vara medveten om att det folk säger är just fördomar till stor del och det är jättebra att du är kritisk till vad andra säger. Det du kan göra för att få en bild av hur estetiska programmet faktist är på riktigt är att besöka ett sådant program. Det kan du göra genom att gå på ett öppet hus eller ännu bättre vara "elev för en dag". Då får du följa undervisningen under en hel dag och du får en känsla för hur personerna som går på programmet är, hur lärare är osv. Du kan gå till din Studie-och yrkesvägledare (SYV) i din skola och fråga om du kan få hjälp med att ordna ett besök på en skola. Annars kan du ordna det själv genom att ta kontakt med en skola du tycker är intressant. Det brukar aldrig vara några problem att be om ledigt från skolan för att gå på besök till en gymnasieskola. 

Här kan du läsa mer om det Estetiska programmet och se exakt vilka kurser som man läser på programmet: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet#moreAboutSearch. Där har du också en lista på skolor med det Estetiska programmet som du kan korta ner genom att välja ort och inriktning. 

Lycka till! /Petra,SYV

10 nov 2017
Har man praktik på Estetiska programmet?
Om man går Estetprogramen musik eller bild får man ha praktik då?
Och vilken slotts praktik kan man ha?

Svar:

Hej, 

Man har normalt sett inte praktik på ett högskoleförberedande program som det Estetiska programmet är. Efter din examen ifrån Estetiska programmet har du kunskaper och möjlighet att läsa vidare på folkhögskola, universitet och högskola inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Inriktningarna musik och bild innehåller kurser inom det området och dom kan vara praktiska. Men det ingår ingen praktik i programstrukturen. Du kan läsa mer om det Estetiska programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

05 nov 2017
Kan man läsa både samhälle och estetiska?
Hej!
Jag går i nian just nu. jag tänker välja estetiska programmet och blir skådespelare. Men problemet är att jag vill börja samhälle också för då får man bredare framtid och lättare att hitta jobb. Jag undrar om man får välja två program på något sätt eller inte?
Jag vill ha både samhälle och estetiska. :(

Svar:

Hej,

Nej, du kan inte välja två program. Däremot kan du välja till ämnen inom ditt individuella val och även som extra kurser. Då kan du till exempel välja att läsa extra samhällsämnen på det Estetiska programmet. Det Estetiska programmet innehåller redan en del samhällsämnen. Båda program är högskoleförberedande och inriktade på att man ska studera vidare efteråt. Att man får bredare framtid och lättare att hitta jobb på Samhällsprogrammet behöver inte stämma. Det beror helt på vad det är man vill plugga vidare inom och om hur arbetsmarknaden ser ut för det yrke man väljer. Du kan jämföra  de två programmen genom att titta på deras programstruktur. Då kan du se exakt vilka kurser som ingår och se vilka du saknar och vill lägga till på det Estetiska programmet. Här hittar du det Estetiska programmet: http://intranet.educations.com/Information/faq/20159/edit?siteId=9 och här Samhällsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch

Lycka till! /Petra,SYV