Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


19 jun 2017
Kan man gå Estetiska programmet och bli veterinär?
Hej kan man gå esteet och bli veterinär ändå?

Svar:

Hej! 

För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser för den särskilda behörigheten. Där behövs det Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det krävs även grundläggande behörighet. Här kan du läsa mer om det: http://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/veterinar/. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program så du får med dig grundläggande behörighet från programmet när du tar examen. Sedan läser man inte någon av de kurser som behövs för den särskilda behörigheten. För att man behöver både kurs 1 och 2 på de naturvetenskapliga ämnena och Matte 3b/3c och 4, blir det sammanlagt 8 ämnen som du behöver ta med dig för att bli behörig. Det finns 200 poäng i individuella val på Estetiska programmet där du kan lägga till två kurser som skolan erbjuder men resten kan bli väldigt tajt att få med. Förutom alla kurser du måste läsa på programmet är 8 ytterligare kurser nästan omöjligt att hinna med under gymnasietiden. Det enda program som erbjuder alla dessa kurser i programstrukturen är Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Här kan du se vilka kurser man läser på det Estetiska programmet: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet

Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare om att göra prövningar och få betyg på kurserna på det sättet, du kan göra prövningarna på komvux. Där kan handla om ett eller flera prov som är upplagda på olika sätt beroende på vilket ämne du skriver prövningen för. Du kan även läsa upp ämnena på komvux efter gymnasiet, där har du ganska mycket frihet att lägga upp studierna så som de passar dig. Du kan välja hur många kurser du vill läsa samtidigt, om du vill göra det i klassrum eller på distans och hur länge du läser kurserna. Du kan också skriva högskoleprovet och söka till veterinärutbildningen genom det resultaten. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

16 jun 2017
Kan jag studera på KI och KTH efter Estetiska programmet?
Hej! Nu efter sommaren ska jag börjar jag årskurs 9 och funderar på vilket gymnasieprogram jag ska välja. Jag har bra betyg så jag kan i mer eller mindre välja vilket program jag vill, men skulle vilja gå estet (inriktning piano) och om det gick bra gå på musik universitet. Men annars, om jag inte väljer att gå vidare med musikstudier, kan jag studera på KI, KTH eller Handels med den gymnasieutbildning jag har?

Tack för svar!

Svar:

Hej, 

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program så du får direkt grundläggande behörighet och du kan söka till universitet/högskola på en gång efter att du har tagit examen från programmet. Många utbildningar kräver endast grundläggande behörighet men nästan alla program som finns på Karolinska institutet och KTH kräver en särskild behörighet också. För medicinska program kan det handla om matte, fysik, kemi och biologikurser och för KTH och Handels behövs det även där ofta fler matte kurser än det som erbjuds på Estetiska programmet. Här kan du se programstrukturen och vilka kurser man läser på programmet: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet

Du kan titta på www.antagning.se och söka på de utbildningar du kan tänka dig att läsa och se vilka behörighetskrav de har och efter den informationen prata med studie- och yrkesvägledaren om du ev. kan lägga till något som individuella val. Där finns det dock endast 200 poäng och om det behövs fler kurser än 2 för en utbildning kan det bli tajt att hinna med allt under gymnasietiden. Då kan du också prata med vägledaren om att göra prövningar på vissa ämnen. Annars kan du läsa upp de kurser som du behöver på komvux efter gymnasiet innan du söker dig vidare eller skriva högskoleprovet och söka med de resultaten. 

Lycka till! /Aranja, SYV

15 maj 2017
Vad är skillnaden mellan Samhällsprogrammet och Estetiska programmet?
Hej!, står ikväll inför ett val mellan det estetiska (estetik & media) och sam (media) programmet? Vad skiljer sig programmen åt och är det lika mycket plugg på båda linjerna?

Svar:

Hej, 

Både Samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet är högskoleförberedande där man får grundläggande behörighet och där man läser gymnasiegemensamma ämnen som Svenska, Engelska, Samhällskunskap, Naturkunskap och Historia osv. Man läser t.ex. också lika mycket Matte men inriktningarna är det som skiljer programmen åt.

På Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Medier, information och kommunikation läser man kurserna: Journalistik, Reklam och information, Medieproduktion, Medier, samhälle och kommunikation och Psykologi 2. Medan man på Estetiska programmet inriktning Estetik och media läser kurserna Digitalt skapande, Medieproduktion 1, Medieproduktion 2 och Medier, samhälle och kommunikation. Ett par kurser läser man på båda inriktningarna men Samhällsprogrammet går mer åt psykologi, journalistik och samhällshållet medan Estetiska programmet går mer åt medieproduktion och digitalt skapande. 

Alla program kräver att man pluggar och för att programmen liknar varandra borde det egentligen vara ganska lika med hur mycket man gör, men som sagt kan det se lite olika ut med kurserna på inriktningarna. Här kan du läsa mer om programmen och se vilka kurser man läser: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet och https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet

Stort lycka till med ditt val! /Aranja, SYV