Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


09 aug 2017
Kan jag bli grundskollärare efter Estetiska programmet?
Kan man bli grundskollärare om man väljer teater linjen?

Svar:

Hej, 

Behörighetskraven för grundskollärarprogrammen på universitet/högskola för antingen åren F-3 och 4-6 är grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/ 1a1+1a2. Här kan du se behörighetskraven, var utbildningarna erbjuds och läsa mer om yrket: https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=Grundskollärare&semesterPart=0. 

Om du tänkte på Estetiska programmet inriktning Teater, så är det Estetiska programmet ett högskoleförberedande program och du får grundläggande behörighet om du tar examen från programmet. Där läser man även kurserna Matte 2b, Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b så du får med dig behörigheten till grundskollärare efter gymnasiet och du kan söka till utbildningarna på universitet/högskola. Här kan du se programstrukturen för Estetiska programmet och vilka kurser man läser: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

03 aug 2017
Kan jag forska om medicin efter Estetiska programmet?
Hej, jag ska gå estetiska programmet med inriktning musik, det tycker jag låter roligt och intressant men i framtiden vill jag forska om medicin och jobba inom det, kan det gå endå även fast jag ska gå estet? Och vad ska jag läsa efter gymnasiet isåntfall? Jättte tacksam för svar då detta verkligen är en dröm jag vill uppfylla.

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du har hittat ett yrke som intresserar dig så mycket! Forskning inom medicin är ett brett område, det kan t.ex. handla om ett grundläggande experimentell forskning, vårdvetenskap eller patientnära forskning. Det kan även handla om olika inriktningar, t.ex. forskning inom cancer, stamceller, infektioner, neurovetenskap, utvecklingsbiologi, folkhälsa och mycket mer. 

Behörigheten till forskarutbildningar kan se olika ut mellan lärosäten och inriktningen för forskningen. Då brukar det handla om en avlagd examen på högskolenivå på ett visst antal poäng och att en del av dessa poäng är på avancerad nivå, alltså en masters. Vägen till detta kan se väldigt olika ut beroende på vilket område du vill fokusera på och vilket lärosäte det handlar om. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se vad som intresserar dig och du kan tänka dig att arbeta med, då kan ni även titta på behörigheten för just den utbildningen. Om du inte får med dig behörigheten direkt från gymnasiet och Estetiska programmet kan du efter gymnasiet läsa upp de kurser som behövs på t.ex. komvux efter gymnasiet. 

Det finns även apotekaryrket, om du tänkte mer åt läkemedelshållet. Då kan man arbeta inom hela läkemedelskedjan, från forskning och utveckling av läkemedel till läkemedelsanvändning. På apotekarutbildningen är det fokus på kemi, farmaci och biovetenskap och utbildningen är ungefär 5 år lång. Behörighetskraven där är följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Som sagt kan du läsa upp detta på komvux efter gymnasiet för att bli behörig. Utbildningen är även forskarberättigande, dvs. att du kan fortsätta med doktorandstudier efter examen. 

Lycka till! /Aranja, SYV

19 jun 2017
Kan man gå Estetiska programmet och bli veterinär?
Hej kan man gå esteet och bli veterinär ändå?

Svar:

Hej! 

För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser för den särskilda behörigheten. Där behövs det Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det krävs även grundläggande behörighet. Här kan du läsa mer om det: http://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/veterinar/. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program så du får med dig grundläggande behörighet från programmet när du tar examen. Sedan läser man inte någon av de kurser som behövs för den särskilda behörigheten. För att man behöver både kurs 1 och 2 på de naturvetenskapliga ämnena och Matte 3b/3c och 4, blir det sammanlagt 8 ämnen som du behöver ta med dig för att bli behörig. Det finns 200 poäng i individuella val på Estetiska programmet där du kan lägga till två kurser som skolan erbjuder men resten kan bli väldigt tajt att få med. Förutom alla kurser du måste läsa på programmet är 8 ytterligare kurser nästan omöjligt att hinna med under gymnasietiden. Det enda program som erbjuder alla dessa kurser i programstrukturen är Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Här kan du se vilka kurser man läser på det Estetiska programmet: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet

Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare om att göra prövningar och få betyg på kurserna på det sättet, du kan göra prövningarna på komvux. Där kan handla om ett eller flera prov som är upplagda på olika sätt beroende på vilket ämne du skriver prövningen för. Du kan även läsa upp ämnena på komvux efter gymnasiet, där har du ganska mycket frihet att lägga upp studierna så som de passar dig. Du kan välja hur många kurser du vill läsa samtidigt, om du vill göra det i klassrum eller på distans och hur länge du läser kurserna. Du kan också skriva högskoleprovet och söka till veterinärutbildningen genom det resultaten. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV