Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet (ES)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)


06 maj 2021
Vad kan man bli efter Bild och formgivning?
Vad kan man bli efter Bild och formgivning?
Hur många pöang behöver jag i St eriks gymnasim? (bild och formgivning).
Jag studerar språk introduktion nu.

Svar:

Hej,

Du kan bli vad du vill även om du i vissa fall behöver göra kompletteringar. Vi har tips på yrken som kan passa programmet här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-estetiska-programmet-12329. Ett tips kan vara att lägga till kursen matte 2 eftersom den är ett vanligt krav för många utbildningar. 

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Vänligen/ Petra,SYV

18 mar 2021
Hur blir jag läkare efter Estetiska programmet?
Hej, jag skulle vilja jobba som läkare i framtiden efter min tid på gymnasiet. Där emot är jag väldigt musik intresserad och har valt att söka estet till gymnasiet. Måste man lägga till kurser för att få behörighet? Och i så fall hur gör mad det och vilka då? Jag vet också att man kan göra ett högskoleprov men är det istället för att söka med gymnasiebetygen så att man kan göra antingen eller? Eller är det bäst att ändra sitt val nu så länge man kan till naturvetenskapsprogrammet?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Estetiska programmet så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan under gymnasietom du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Det innebär att det är ganska många kurser att lägga till.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Högskoleprovet kan kompensera för låga betyg men inte för behörighet.

Lycka till! /Petra,SYV

19 jan 2021
Vad kan jag bli efter Estetiska programmet?
Hej!

Jag undrar om man bara kan bli de yrkena som kommer upp när man söker efter vilka yrken man kan arbeta med efter det valda programmet? Exempel så kommer jurist, arkeolog och advokat upp när jag söker efter yrken på estet, bild och form. Så kan man arbeta med något helt annat än vad programmet säger?

Tack!

Svar:

Hej,

Jag är osäker på vad du menar med det som kommer upp när du söker. Men jag rekommenderar att man alltid kollar upp behörigheten för de utbildningar man vill söka efter gymnasiet. Sedan kollar man på vad de olika programmen innehåller för kurser. Det kan du se genom att välja programmet du vill läsa om här: https://www.gymnasium.se/.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin