Program
Ämne/inriktning
Ort

Estetiska programmet (ES) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Estetiska programmet (ES)25 dec 2016
Vilket program ska jag välja för att bli inredningsarkitekt?
Jag har en tanke om jag vad jag skulle vilja bli i framtiden. Jag vill bli en inredningsarkitekt i framtiden men jag är osäker om vilka gymnasium jag ska välja. Ska jag välja Teknikprogramet, Ekonomiprogramet eller estetiskaprogramet? Vilken passar mig bäst? Har hört att det jätte svårt med matte på Teknikprgramet därför är jag lite rädd att välja detta programet. Jag gillar att hålla på med photo och ritning därför har jag funderat på estetiska programet. Men om man går ekonomi så har man flera jobbval i framtiden.

Svar:

Hej,

Kul att höra om dina tankar kring att bli inredningsarkitekt i framtiden! För att läsa lite mer om vad yrket innebär och kraven för att utbilda sig till detta efter gymnasiet kan du läsa mer via denna länk: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrken-A-O.html?url=1119789672%2FYrken%2FYrkesBeskrivning.aspx%3FiYrkeId%3D685&sv.url=12.78280711d502730c1800072

Angående vilket program som du "ska" välja så finns det inget givet svar där. Alltså kan du studera vidare till att bli inredningsarkitekt utifrån alla de tre program som du nämner. Som jag har läst mig till det är antagningskraven grundläggande behörighet och sedan ett antagningsprov. Teknikprogrammet kan ha mest matematik av de tre som du väljer, det beror lite på val av inriktning. Det estetiska programmet kan (återigen beroende på val av inriktning) innehålla de saker som du nämner i din fråga. Återigen har du rätt, här i att ekonomiprogrammet ger flera möjligheter till vidare utbildning efter gymnasiet, vilket även de andra två programmen också ger.

Utifrån ett perspektiv att du vill kunna läsa vidare till inredningsarkitekt kan du bli behörig från alla de tre program som du nämner i din fråga och det behöver inte vara den avgörande faktorn för ditt val av program. Baserat på detta kan det vara bra att tänka igenom de olika fördelarna och eventuella nackdelar de tre programmen har för att lättare kunna välja det som passar dig bäst. Prata gärna med studie- och yrkesvägledare på din skola om du vill ha ytterligare ett perspektiv på din fråga.

Lycka till framöver // Anders, SYV

23 dec 2016
Vilken poäng krävs för att komma in på det estetiska programmet?
Hej, hag vill söka till estet programmet och jag undrar hur mycket poäng som krävs för att komma in :))

Svar:

Hej,

Poängen för att komma in på de olika skolorna och programmen varierar mellan de olika alternativen samt från år till år. För att få ett visst hum om hur det ligger till kan du titta på länken nedan och se vad som har krävts tidigare år för att komma in på de olika skolor som har det estetiska programmet. En sak som är viktig att tänka på är dock att poängen kan skilja sig lite från år till år och därför finns det ingen garanti för att det kommer vara samma som tidigare.

http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542

God jul och gott nytt år // Anders, SYV

05 dec 2016
Ett par frågor om det estetiska programmet.
Hej! Det är snart dags för mig att välja mitt gymnasium och jag vet att jag vill in inom Estetiska programmet!. Jag älskar bild så jag vill in i bild och form linjen men det kraschar ihop med estetik och media, för jag vill även animera. Jag har inte tillräckligt med poäng för att gå in i bild men jag kan gå in i estetik och media. Däremot vill jag ändå gå in i bild mer, hur hanterar jag detta?. Också, vad för jobb kan man få inom dessa ämnen? Tack!

Svar:

Hej,

Allright, jag förstår att det är mycket som du vill läsa på gymnasiet! Om det är så att du känner att den ena inriktningen har något som du saknar i den andra inriktningen finns det några saker du kan kolla på. Dels kan det vara så att det finns någon eller några av de kurser som du vill läsa inom programfördjupningen på den skola där du vill läsa. Annars kan det även finnas möjlighet att läsa dessa kurser som individuellt val. Slutligen kan du säkerligen läsa dessa kurser efter gymnasiet om du skulle vara intresserad av detta, som en del av vuxenutbildningen.

Angående vilka jobb du kan få inom dessa ämnen finns det en hel uppsjö av dessa. Programmet kommer inte att utbilda dig mot ett specifikt yrke utan snarare ge dig breda kunskaper inom de olika ämnen du läser. Däremot kan du senare arbeta inom de estetiska området inriktat emot den inriktning som du senare väljer, det är omöjligt att lista alla möjliga jobb tyvärr.

Lycka till med valet framöver // Anders, SYV


Logga in
Available educations