Visar 1-50 av 217 träffar
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-50 av 217 träffar

Vill du studera bild, dans eller teater? Plugga på Estetiska programmet!

Estetiska programmet är gymnasieprogrammet för dig som gillar att skapa, måla, sjunga, fota, dansa eller spela teater. Under din gymnasietid får du  skapa, uppleva och tolka konst och kultur. Förutom att du kommer få utveckla dina talanger på den inriktningen du har valt, kommer du även få läsa entreprenörskap och samhällsvetenskapliga ämnen.

Inträdesprov på Estetiska programmet

Vissa skolor som har Estetiska programmet använder sig av inträdesprov när du söker in till utbildningen. Om en skola använder sig av inträdesprov sätts provpoängen ihop med ditt meritvärde från 9:an. Därför har vissa av de Estetiska programmen högre intagningspoäng än 320 p.

Vill du läsa vidare efter Estetiska programmet?

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram så du kan läsa vidare direkt efter din tid på gymnasiet.Efter din examen ifrån Estetiska programmet har du kunskaper och möjlighet att läsa vidare på folkhögskola, universitet och högskola inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Inriktningar på Estetiska programmet

Bild & formgivning
Inriktningen bild och formgivning på estetiska programmet är en inriktning på gymnasiet som ger dig fördjupningar i två- och tredimensionella bildtekniker. Du får kunskaper inom bild och form och du har även möjlighet att fördjupa dig inom bildområden du tycker är intressanta. Här kan du läsa mer om inriktningen Bild & Formgivning.

Dans
Dans är en inriktning på gymnasiet som utvecklar din förmåga och kommunicera genom dans. Du får kunskaper i scenkonstnärlig dans och lär dig sambandet mellan olika danstekniker, skapande, scenisk verksamhet och även hur du kan uppleva och tolka dans ur olika perspektiv. Läs mer om inriktning Dans här.

Estetik och Media
På inriktningen Estetik och Media på Estetiska programmet ger dig kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt synsätt och du kommer få utveckla din förmåga att använda och kommunicera med digitala verktyg. Du får lära dig att tolka olika digitala uttryck och även skapa digitala produkter. Här hittar du mer information om inriktningen Estetik och Media.

Musik
Inriktningen Musik är en inriktning för dig som gillar att spela instrument, sjunga och skapa musik. Du får lära dig mer om musik från olika historiska tider och kulturer. På Musikinriktningen utvecklar, skapar och tolkar du musik och du har möjlighet att fördjupa dig inom din favorit del av musiken. Här hittar du alla utbildningar med inriktningen Musik.

Teater
Teater är en inriktning på estetiska programmet för dig som gillar att spela, tolka och uppleva teater. Du får lära dig att gestalta, kommunicera och tolka både din egen, andra elevers och teaterföreställningar ur olika synvinklar. På inriktning teater får du också en möjlighet att fokusera på något eller några av teaterns områden som du tycker är intressantast. Här får du mer information om inritkning Teater.

För gymnasiebehörighet till Estetiska programmet krävs godkända betyg i:

• Svenska eller svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik

• Minst nio andra ämnen
  • På vissa skolor tillkommer även ett färdighetsprov till vissa inriktningar.

Programstruktur på Estetiska programmet (ESEST)

Gymnasiegemensamma ämnen 1 150 p

• Engelska 5 100 p