Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Marcus berättar om sin tid på Ystad Gymnasium

Teoretiskt djup för dig som gillar naturvetenskap


Marcus Löfstedt

Ålder: 19

Program: Naturvetenskap, inriktning naturvetenskap.

Roligaste kurser: Historia, särskilt ekonomisk historia.

Bästa med skolan: Att lärarna planerar så att vi aldrig  får mer än två prov i veckan.


Det naturvetenskapliga programmet ger dig bra behörighet till högskola och universitet. Så, om du inte vet vad du ska bli när du blir stor, är det rätt att välja naturvetenskap då? Med hjälp av Marcus som precis tagit studenten ska vi hjälpa dig att förstå programmet och dess två olika inriktningar bättre.

Högskoleförberedande

Båda inriktningarna ger dig flera behörighetsgivande kurser inför att studera vidare efter gymnasiet. Programmet ger dig också träning i teoretiska studier på egen hand. På det sättet kommer du att vara förberedd i både kunskap och studiemetoder när du tar studenten från naturvetenskapliga programmet.

Intresset hjälper dig

Du ska välja ett program som innehåller kurser du tycker verkar roliga. Naturvetenskap är i stor utsträckning teoretiskt och vissa kurser kommer att kräva en hel del plugg. Men! Om du har viljan och gillar utmaningar så kommer du att få mycket stöd av både lärare och klasskamrater. Gillar du naturvetenskap så kommer du att trivas här!

Inriktningen mot naturvetenskap väckte Marcus ekonomiintresse

Marcus bästa ämnen i högstadiet var kemi, biologi och fysik. Vad han ville göra i framtiden var han mindre säker på. Han valde inriktningen mot naturvetenskap för att få så mycket matematik som möjligt.

Varför valde du inriktningen mot natur?

- Jag ville ha med mig matematiken och fysiken inför högskolan. Under gymnasiet har jag kommit på att jag vill bli ekonom i framtiden. Då kommer matematiken ge mig ett försprång.

Vad behöver man gilla för att läsa din inriktning?

- Det är bra om man gillar matematikkurserna, för det är mycket matematik. Och man behöver tycka om det naturvetenskapliga, kritiska tankesättet, att analysera och undersöka. Ibland ställer man en fråga, men upptäcker att det inte finns ett enkelt svar, det behöver man trivas med.

Hur skiljer sig din inriktning från den mot samhälle?

- Det är matematiken och fysiken främst. Naturinriktningen är ju tung, mattekurserna var jättejobbiga emellanåt. Det var stödet från lärare och kompisar som tog mig igenom. Sista året blir det störst skillnad på inriktningarna. Då läser vi den tyngsta matematiken och de andra läser samhällskurser. Jag tror att risken att bli mattetrött är mindre på samhällsinriktningen.

Marcus tips inför gymnasievalet

  • Du måste inte veta vilket yrke du ska ha än.
  • Fundera över ungefär vilka intressen du har och håll dörrarna öppna inom det området.
  • Du kommer att komma på nya saker under gymnasiet.
  • Gör vad du är bra på och vet att du kommer att trivas med!
Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Ystad Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.