Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


03 jul 2020
Hur blir jag läkare efter Ekonomiprogrammet?
Hej, jag planerar att gå juristlinjen på ekonomiprogrammet. Men jag har även intresse av att bli kirurg, kan jag lägga till matte 4 eller måste jag läsa senare på komvux?

Svar:

Hej,

För att bli specialistläkare (som en kirurg är) måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Du kan läsa in de kurser du saknar på Komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

29 jun 2020
Kan jag läsa IT efter Ekonomiprogrammet?
Hej SYV,

Jag undrar om jag kan läsa något IT-relaterat på högskolan/universitetet om jag gått ekonomiprogrammet på gymnasiet. Med ”IT-relaterat” menar jag som exempel civilingenjör i datateknik eller kanske datavetenskap, med tanke på att de allra vanligaste vägar till dessa yrken oftast brukar vara el- och energiprogrammet osv. Jag undrar då hur det går till? Är det helt omöjligt då det krävs behörighet i helt andra ämnen eller går det att fixa på något sätt?

Tack på förhand för svar

Svar:

Hej,

Det bästa är om du kollar behörighetskraven för just den utbildning du vill gå. Men här är ett exempel: 

Civilingenjörsutbildningen inom Datateknik på KTH kräver: 

Grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.

Så länge du har dessa kurser är du behörig att söka, oavsett vilket program du har gått. De program som ger direkt behörighet är Teknikprogrammet med teknikinriktning och Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning.

Saknar du några kurser kan du läsa dem på Komvux efter gymnasiet eller gå ett Tekniskt basår på högskola. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 jun 2020
Hur blir jag ingenjör efter Ekonomprogrammet?
Hej!
Jag går första året på Ekonomi linjen i gymnasiet, men senare när jag börjar på Högskola vill jag läsa någon form av ingenjör/fysik linje. Jag såg att det krävdes visa kurser för att ansöka in till dessa utbildningar som jag inte kommer att ha i min ekonomi utbildning. Finns det någonting jag kan göra?

Svar:

Hej,

Du kan kolla på de ingenjörs och fysik utbildningar du är intresserad av och se vilka behörighetskrav de har. Som exempel kräver Civilingenjörsutbildningar detta:

  • Matematik 4 (eller Matematik E)
  • Fysik 2 (eller Fysik B)
  • Kemi 1 (eller Kemi A)

Så om du inte läser dem på gymnasiet så måste du läsa dem på Komvux efteråt eller på ett Tekniskt basår på högskola.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin