Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


03 feb 2018
vad är skillnaden mellan ekonomi-juridik och ekonomi-ekonomi?
Är osäker på vad jag vill välja för linje, men jag tror att det blir ekonomi eller ekonomi juridik. vad är skillnaden? är direkt inte så bra på matte. Undrar också vad jag kan få för jobb i framtiden efter att jag läst klart ekonomijuridik

Svar:

Hej,

Skillnaden mellan Ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi och inriktningen juridik är inte så stor. Det handlar om några få kurser som skiljer. Du kan se exakt vilka kurser det är om du kollar under rubriken "Programstruktur" här: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch. Som du ser så har ekonomiinriktningen en extra matte kurs. 

Här kan du se vad du får för behörighet efter Ekonomiprogrammet (båda inriktningar): http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591

Lycka till! /Petra,SYV

03 feb 2018
Kan man plugga til polis efter Ekonomiprogrammet?
Kan man plugga vidare till polis om man går ekonomi programmet på gymnasiet?

Svar:

Hej,

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet (här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Den behörigheten får du från alla högskoleförberedande program. Alltså går det jättebra att plugga vidare till polis efter Ekonomiprogrammet.

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. 

Lycka till! /Petra,SYV

27 nov 2017
Kan man arbeta på kontor som ekonom?
Det är ett och ett halvår kvar tills jag ska börja på gymnasiet och har småtänkt på ekonomilinjen men jag vill arbeta på kontor i framtiden så undrar vilka yrken inom ekonomi som kan hamna på kontor?

Svar:

Hej,

Ekonomer kan arbeta på de flesta typer av företag och organisationer, både inom statliga och privata organisationer. Som ekonom kan du till exempel arbeta med marknadsföring och försäljning, budgetering och ekonomisk planering, redovisning och revision samt utredningsarbete. Framtida arbetsområden är bland annat banker, försäkringsbolag, finansbolag, reklam, information och konsultverksamhet. Det är ett arbete som traditionellt utförs på ett kontor så jag tror att om det är ditt mål att arbeta på kontor och du är intresserad av ekonomi så passar det ihop med ditt val av Ekonomiprogrammet. Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ekonom-11067.

Lycka till! /Petra,SYV