Program
Ämne/inriktning
Ort

Ekonomiprogrammet (EK) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)02 jan 2017
Är ekonomiprogrammet en bred linje?
Är ekonomi en bredd linje. Vad läser man mest på ekonomi? Vad bör man tänka på om man väljer ekonomi? Kommer jag ha någon fritid, ifall jag läser ekonomi?

Svar:

Hej,

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program där man främst syftar till att fortsätta studera efter gymnasiet. Vad du läser mest av beror på vilken inriktning du väljer, programmet har två inriktningar, juridik och ekonomi. Du kan läsa mer om vilka kurser som finns i varje inriktning och vilka andra kurser som finns i ekonomiprogrammet här:

https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet 

Det är svårt för mig att svara på om du kommer att ha någon fritid eller inte, den aspekten kan vara olika för alla. När det kommer till att välja gymnasieprogram är det viktigt att tänka på vad som intresserar dig och det du kan tycka är roligt att läsa. Här kan du läsa mer om vad du kan tänka på inför ditt gymnasieval:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV

01 jan 2017
Vad är marknadsföring, redovisning, entreprenörskap och kalkylering inom ekonomiprogrammet?
Hej! Skulle du kunna förklara vad kalkylering, marknadsföring, redovisning och entrepenrörskap är. Vet att allt detta utgår från ekonomiprogramet.

Svar:

Hej! 

Som du har nämnt har dessa begrepp med ekonomiprogrammet att göra, särskilt inriktningen ekonomi. Inom ekonomiinriktningen får man kunskaper för att kunna starta eget och där lär man sig om företagsekonomi, redovisning, kalkylering, marknadsföring, ledarskap och organisation. Dessa saker har med företag och företagande att göra. 

Marknadsföring är att man gör "reklam" för något t.ex. varor eller tjänster. Redovisning i detta sammanhang handlar om hur ett företag redovisar sin ekonomi. Kalkylering handlar om att bearbeta ekonomi och få en uppfattning av vad något kan kosta. Till sist kan man kort säga att entreprenörskap handlar om skapa och utveckla olika idéer. 

Vill du läsa mer om ekonomiprogrammet kan du göra det här:

https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch 

Lycka till! / Aranja SYV

30 dec 2016
Vilken är skillnaden i matematiken mellan ekonomioprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej. Jag ska snart välja gymnasium och jag tänker mellan samhälle eller ekonomi. Men min tanke är, är matten lika eller är det ngn stor skillnad. Jag har inte svårt för matte, när läraren har gått igenom det. Är det svårare matte på ekonomi, än vad på samhälle??

Svar:

Hej,

Matematiken på ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet är lika, i och med att du läser matematik 1b och 2b på båda programmen. Däremot läser du matematik 3b om du väljer ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi vilket gör att du då läser mer matematik. Men i övrigt är det samma kurser som du läser vilket gör att svårighetsgraden ska vara samma.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV


Logga in
Available educations