Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


18 jun 2018
Vilka kurser behöver jag för Handelshögskolan?
Hej,

Räcker det med Ekonomiprogrammet för att sedan kunna läsa vidare till civilekonom på exempelvis Handelshögskolan i Stockholm.

Så som jag har förstått måste man komplettera/läsa individuella val med moderna språk 3. Måste man även komplettera för matematik 3 B eller C.

Går det då även att komplettera med internationell ekonomi, eller räcker då inte de individuella valen?

Tack på förhand,
/Peter

Svar:

Hej Peter,

Handelshögskolan i Stockholm har följande behörighetskrav:

Lägst betyget C i:

  • Svenska 3 (Svenska som andraspråk 3 ger också behörighet)
  • Engelska 6
  • Matematik 3B eller 3C
  • Samhällskunskap 1B alternativt 1a1+1a2
  • Historia 1B alternativt 1a1+1a2
  • Moderna språk 3

Här kan du jämföra detta med vilka kurser som du får från Ekonomiprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch. Under rubriken "Programstruktur" ser du exakt vika kurser som ingår. Som du märker så ingår matte 3 i ekonomiinriktningen men inte i juridikinriktningen. Det individuella valet är 200 poäng som borde räcka för de två kurser i moderna språk som du behöver lägga till (om du väljer ekonomiinriktningen). Om du vill läsa fler kurser utöver det så kan du ansöka om att få läsa en utökad kurs. 

Lycka till! /Petra,SYV

03 feb 2018
vad är skillnaden mellan ekonomi-juridik och ekonomi-ekonomi?
Är osäker på vad jag vill välja för linje, men jag tror att det blir ekonomi eller ekonomi juridik. vad är skillnaden? är direkt inte så bra på matte. Undrar också vad jag kan få för jobb i framtiden efter att jag läst klart ekonomijuridik

Svar:

Hej,

Skillnaden mellan Ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi och inriktningen juridik är inte så stor. Det handlar om några få kurser som skiljer. Du kan se exakt vilka kurser det är om du kollar under rubriken "Programstruktur" här: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch. Som du ser så har ekonomiinriktningen en extra matte kurs. 

Här kan du se vad du får för behörighet efter Ekonomiprogrammet (båda inriktningar): http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591

Lycka till! /Petra,SYV

03 feb 2018
Kan man plugga til polis efter Ekonomiprogrammet?
Kan man plugga vidare till polis om man går ekonomi programmet på gymnasiet?

Svar:

Hej,

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet (här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Den behörigheten får du från alla högskoleförberedande program. Alltså går det jättebra att plugga vidare till polis efter Ekonomiprogrammet.

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin