Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


11 aug 2019
Vilka jobb kan jag få direkt efter Ekonomiprogrammet?
Hallå,

Undrar en sak angående ekonomiprogrammet...

Det sägs att man kan både jobba direkt efter ekonomiprogrammet i gymnasiet och plugga vidare till universitet. Så jag det jag undrar är vilka jobba då kan man tänka sig jobba efter gymnasiet? Kan ni ge några exempel på yrken?

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Alla högskoleförberedande program förbereder för att man ska studera vidare och inte för ett specifikt yrke. Det är inte jättevanligt att man hittar jobb inom området ekonomi efter att ha gått Ekonomiprogrammet. För att bättre kunna konkurrera med andra arbetssökande om jobben inom ekonomiområdet så är det bättre att fortsätta utbilda sig efter gymnasiet. Exempel på yrken man kan få med bara en gymnasieutbildning är trafikvärd, personlig assistent, kassapersonal, säljare mm. 

Chansen att få jobb inom ekonomi direkt efter gymnasiet blir lite större om man går Ekonomiprogrammet på en gymnasieskoIa som har rätt att ge certifiering för Diplomerade Gymnasieekonomer. Det ger inte heller någon garanti att man skulle få jobb direkt efter gymnasiet. Det är upp till arbetsgivaren där du vill söka jobb att bedöma om hen tycker att det är en tillräcklig kompetens. Förslag på jobb som du kanske skulle kunna söka då är ekonomiassistent eller bokföringsassistent.

Lycka till! /Petra,SYV

08 jul 2019
Vad krävs för att få gå Ekonomiprogrammet?
Hej!
Jag har en fråga bara
vilka ämnen behöver man i ekonomiprogram?

Svar:

Hej,

För att vara behörig till Ekonomiprogrammet behöver man godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Fyra av de nio ämnena ska vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

Lycka till! /Petra,SYV

01 jun 2019
Klarar jag matten på Ekonomiprogrammet?
Hej jag har E i alla ämnen typ men ja har lågt E i matte tror du de är möjligt att klara ekonomi då för vill gå ekonomi helst men är rädd om matten blir skitsvår

Svar:

Hej,

Ekonomiprogrammet har två eller tre mattekurser beroende på vilken inriktning du väljer. Du kan se vilka kurser som ingår i de både inriktningarna här: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet. Det är upp till dig att bedöma vad du är motiverad för att gå. Om du klarar det eller inte är omöjligt att veta i förväg men en idé kan vara att prata med din mattelärare om det.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin