Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


03 feb 2019
Vilken inriktning ska jag välja på Ekonomiprogrammet?
Jag vill gå i ekonomijuridik gällande lagar men jag vill fortfarande kunna lära mig mer om företag och driva det, om jag ändrar mig. Hur kan det gå?

Svar:

Hej,

Det är inte så stor skillnad mellan de två inriktningarna ekonomi och juridik på Ekonomiprogrammet. Inriktningarna på ekonomiprogrammet handlar bara om några få kurser och avgör inte vad du kan göra i framtiden så du kan välja det som intresserar dig mest just nu. Längst ner på den här sidan kan du exakt vilka kurser som skiljer inriktningarna åt: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet. Det finns också möjlighet till att välja några kurser själv på Ekonomiprogrammet som individuellt val. Då kan du till exempel välja till fler kurser i företagsekonomi om du vill det.

Lycka till!/ Petra,SYV

27 jan 2019
Vilken inriktning ska jag välj?
Hejsan!
Läst ekonomi i drygt en termin i åk 1 på gymnasiet. Nu är det dags att göra sina val till åk 2.
Väljer mellan Inriktning ekonomi, profilering ekonomistyrning eller inriktning juridik och kriminologi.

Vad skulle du rekommendera är bäst att läsa osv? Är väldigt kluven och velar fram och tillbaka över vad jag vill. Jag har heller ingen aning om vad jag skulle vilja göra i framtiden vilket gör valet extra svårt så alla tips är välkomna!

Svar:

Hej,

Det verkar som att din skola har specialinriktningar och då är det bäst att du kollar med dem exakt vilka kurser som ingår i varje inriktning. Det enda skillnad som vanligen är av betydelse (för behörigheter) på Ekonomiprogrammet är att ekonomiinriktningen har en extra matte kurs, matte 3, viket ofta ingår i behörigheten till ekonomiprogram på högskolan. Men om du tror att du kommer att behöva matte 3 eller vill ha det för säkerhets skull så kan du lägga till den som individuellt val oavsett vilken inriktning du väljer. Inriktningarna på ekonomiprogrammet handlar bara om några få kurser och avgör inte vad du kan göra i framtiden så du kan välja det som intresserar dig mest. 

Lycka till!

22 jan 2019
Vad är språkkraven för att bli gymnasieekonom?
Hej, jag vill bli en gymnasiediplomerad ekonom. Men måste man läsa det språk man hade i högstadiet. Eller kan man lägga till språk 2. För jag vill läsa ett nytt språk. Men för att kunna bli en gymmnasiediplomerad ekonom måste man läst modern språk steg 2.

Svar:

Hej,

Diplomerad Gymnasieekonom kan man bIi när man tar examen från Ekonomiprogrammet på en gymnasieskoIa som har rätt att ge certifiering för Diplomerade Gymnasieekonomer. 

Att man måste ha läst minst till och med steg 2 i moderna språk innebär i praktiken att om man läser vidare på det språk som lästs under grundskolan, läser man steg 3 och klarar sig då med de 100 poäng moderna språk som är obligatoriskt. En elev som börjar läsa ett nytt språk på gymnasiet behöver välja till steg 2 utöver den kurs i moderna språk som ingår i programmet. Så vill du byta språk på gymnasiet ska du kolla med skolan att du även kan lägga till en extra kurs i det språket.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin