Visa gymnasium.se som: Mobil

Ekonomiprogrammet (EK)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Ekonomiprogrammet (EK)


18 apr 2021
Vilka kurser går att lägga till på Ekonomiprogrammet?
Min dotter ska studera ekonomiprogrammet på gymnasiet. Hon har hittat en högskoleutbildning med följande behörighetskrav: ” Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 1 (1a eller 1b1 och 1b2) och Kemi 1. Fysik 1 och Kemi 1 kan ersättas med Naturkunskap 2. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.Alternativt: Fysik A och Kemi A eller, som ersättning för kurserna i fysik och kemi, Naturkunskap B.”
Antar att hon behöver komplettera något? Kan hon göra det under gymnasietiden?

Svar:

Hej,

Prata med skolan hon ska gå och fråga om någon av dessa kurser går att välja i det individuella valet. Naturkunskap 2 brukar ofta gå att välja till. Matematik 3c är kanske lite svårt att få läsa då den bara läses på Natur och Teknikprogrammet. Men det går att läsa på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

03 jul 2020
Hur blir jag läkare efter Ekonomiprogrammet?
Hej, jag planerar att gå juristlinjen på ekonomiprogrammet. Men jag har även intresse av att bli kirurg, kan jag lägga till matte 4 eller måste jag läsa senare på komvux?

Svar:

Hej,

För att bli specialistläkare (som en kirurg är) måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Du kan läsa in de kurser du saknar på Komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

29 jun 2020
Kan jag läsa IT efter Ekonomiprogrammet?
Hej SYV,

Jag undrar om jag kan läsa något IT-relaterat på högskolan/universitetet om jag gått ekonomiprogrammet på gymnasiet. Med ”IT-relaterat” menar jag som exempel civilingenjör i datateknik eller kanske datavetenskap, med tanke på att de allra vanligaste vägar till dessa yrken oftast brukar vara el- och energiprogrammet osv. Jag undrar då hur det går till? Är det helt omöjligt då det krävs behörighet i helt andra ämnen eller går det att fixa på något sätt?

Tack på förhand för svar

Svar:

Hej,

Det bästa är om du kollar behörighetskraven för just den utbildning du vill gå. Men här är ett exempel: 

Civilingenjörsutbildningen inom Datateknik på KTH kräver: 

Grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.

Så länge du har dessa kurser är du behörig att söka, oavsett vilket program du har gått. De program som ger direkt behörighet är Teknikprogrammet med teknikinriktning och Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning.

Saknar du några kurser kan du läsa dem på Komvux efter gymnasiet eller gå ett Tekniskt basår på högskola. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin