Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


17 aug 2017
Kan man lära sig svenska på gymnasiet?
Hej jag vill fråga om man kan inte svenska kan man lära säg i den här gymnasium.

Svar:

Hej, 

Om man inte kan svenska så bra och ska söka till gymnasiet finns det program som hjälper elever lära sig mer svenska. Du kan först prata med din studie- och yrkesvägledare för att se om du är behörig till gymnasiet. Att inte vara behörig betyder att man inte har fått godkänt i de kurser som man behöver. Här kan du läsa om behörighet till gymnasiet och vad man behöver: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Alla program behöver godkänt i Svenska/svenska som andra språk, Matte och Engelska. Sedan finns det fler kurser som man behöver betyg i. 

Om man inte är behörig till programmen på gymnasiet och inte kan så bra svenska kan man läsa Introduktionsprogrammet inriktning Språkintroduktion. Där fokuserar man på det svenska språket och man får lära sig mycket svenska. På Språkintroduktion läser man också de ämnen som man inte fick godkänt på i grundskolan. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att hitta ett program som passar och hjälpa dig söka. Du kan läsa mer om Introduktionsprogrammet här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

02 aug 2017
Kan man söka Språkintroduktion i en annan kommun?
Hej,

Jag är familjehem åt en afghansk flicka. Hon skulle gärna vilja studera språkintroduktion hos er på Järfälla gymnasium. Vi bor i Hässelby Villastad och jag undrar om man får studera hos er om man är skriven i Stockholms kommun? Flickan har varit två år i Sverige och har PUT.

Hälsningar Kristina Wellner

Svar:

Hej Kristina!

Ni kan prata med studie- och yrkesvägledaren på hennes skola för att se vilka kommuner er hemkommun har ett samverkansavtal med. Det betyder att eleverna i de kommunerna som har skrivit ett avtal, kan söka till skolorna på samma villkor och det är förstahandsmottagning som gäller. Ett annat sätt att söka i första hand är godkända friskolor som har riksintag, det betyder att alla elever kan söka till skolan, oavsett vilken kommun man bor i eller om utbildningen finns i den egna kommunen och friskolor kan erbjuda Introduktionsprogram. Om detta inte är möjligt söker man vanligtvis via frisök, även där kan man söka till skolor och program i en annan kommun men då är det andrahandsmottagning som gäller och eleven kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Ni kan läsa mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495

Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda sina elever utan gymnasiebehörighet en plats på Introduktionsprogrammet, om hemkommunen inte har möjlighet att erbjuda en plats samarbetar de med en annan skola som kan erbjuda en plats istället. Här kan ni läsa mer om hur det kan se ut med Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. När det kommer till att söka Introduktionsprogram, särskilt vissa inriktningar, kan det se olika ut från kommun till kommun och vad de kan erbjuda samt hur det fungerar med att söka utanför hemkommunen. Därför kan det vara bra att prata med hennes studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa er att söka och komma i kontakt med rätt personer, utifrån just hennes situation och behov. Om ni vill kontakta gymnasieskolan direkt kan ni hitta kontaktinformation här: www.gymnasium.se, om ni söker på skolan. 

Jag önskar er båda lycka till! /Aranja, SYV

22 jul 2017
Kan man gå över från yrkesintroduktion till ett yrkesförberedande program?
Hej!
Kan man hoppa från yrkesitroduktion (VO) till Vård och omsorg (vanligt)? När man klarar svenska.

Svar:

Hej, 

Det är svårt att säga, det kan beror på hur många kurser du måste klara av för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet och hur mycket du har kvar. Om du vill veta mer om hur det ser ut för dig kan du prata med din studie- och yrkesvägledare eller lärare för att se hur mycket du har kvar för att uppnå målen för t.ex. Svenska/svenska som andra språk och ev. de andra kurserna som finns kvar. Behörighetskraven för Vård- och omsorgsprogrammet är Svenska/svenska som andra språk, Engelska, Matte och minst 5 andra ämnen. Här kan du se behörighetskraven för programmet och läsa mer om VO: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Syftet med yrkesintroduktion är att elever ska få en yrkesinriktad utbildning som underlättar för de att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. Om ditt mål är att så snabbt som möjligt fortsätta att studera på ett yrkesförberedande program kan du även där prata med vägledaren på skolan för att se hur det ser ut för dig på programmet och när du ev. kan gå över till Vård- och omsorgsprogrammet. Du kan läsa mer om Introduktionsprogrammet här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV