Introduktionsprogram (IM) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

16 feb 2017
Funderingar om IM och PRIV.
Hej, jag går i nian och har hyfsat bra betyg, och jag vill gå på vård omsorg. Men jag saknar betyg i matte.. annars har jag bra betyg i alla andra ämnen. Hur gör jag om jag inte får godkänt i matte till sommaren? Kommer jag till exempel få gå på matte-sommarskola eller PRIV? Vad är Priv egentligen?

Hej,

För att söka till Vård- och omsorgsprogrammet krävs det att man har minst ett godkänt i Matte, det är ett av kärnämnena i skolan. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att diskutera detta med sommarskola. PRIV (programinriktat individuella val) är en inriktning inom Introduktionsprogrammet som man läser om man behöver skaffa behörighet till ett specifikt yrkesförberedande gymnasieprogram. PRIV är ett program på ett år där målet är att hjälpa eleverna med övergången till ett yrkesförberedande program så snart man blir behörig, detta kan även vara innan året på PRIV är över och man läser då de kurser som krävs för att kunna gå vidare till. Det krävs godkända betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska eller matte och minst fyra andra ämnen. Här kan du läsa mer om Introduktionsprogrammet och alla inriktningar: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet

Stort lycka till! /Aranja, SYV

09 jan 2017
Börja på introduktionsprogram på vårterminen?
Hej!

Min son har slutat åk 9 förra året.
Han gick inte i gymnasiet efter skolan, men han vill börja i gymnasiet i år.
Han saknar 4 betyg att börja i gymnasiet som han tycker om.
Vår frågan är: om han har rättighet att börja studera preparand nu, för att få dom betyg som han saknar, för att kunna börja i gymnasiet i år.
Jag menar att kommunen hjälper vanligtvis på hösten, men nu är redan Januari. Har kommunen plikt att hjälpa honom med preparand studier nu, för att han hinner med betyg innan Augusti, innan gymnasiestart?
Kan ni vänligen svara är ni snäll.

Pappa.

Hej,

Som du har skrivit så har kommunen plikt att hjälpa elever som inte är behöriga till gymnasiet med att börja på IM. Beroende på vilka ämnen det är där han inte har ett godkänt betyg kan det ta olika långt tid att läsa upp de och bli behörig, samt hur planeringen i den skolan ser ut. Angående din fråga att börja på Introduktionsprogram på vårterminen har jag tyvärr inget svar på, det kan se väldigt olika ut från kommun till kommun. Det bästa sättet att få ett svar som gäller för just er situation är att prata med kommunen och se hur deras upplägg ser ut och om de erbjuder start av Introduktionsprogram på vårterminen.

Lycka till! / Aranja, SYV

13 nov 2016
Går det att söka till vård- och omsorgsprogrammet med ett F i svenska?
hej

kan jag söka till vård och omsorg om jag har F på svenska medan jag är godkänn på alla andra ämnar och jag mycket väldigt bra betyg
om det inte !! va ska jag göra ???

Hej,

För att kunna söka till de nationella programmen på gymnasiet (exempelvis vård- och omsorg) behöver du bland annat ha godkänt betyg i Svenska eller Svenska som andraspråk från grundskolan. Du kan läsa mer om de specifika behörighetskraven här:

Om det är så att du inte har godkänt i Svenska (det är ju en stor del kvar av läsåret!) finns det introduktionsprogrammen som är till för de elever som inte är behöriga till de nationella programmen. Då kan du exempelvis läsa där ett tag och läsa upp till ett godkänt betyg i Svenska för att sedan kunna komma in på de nationella programmen. Mer information om detta hittar du här:

Lycka till med dina studier framöver // Anders, SYV