Ämne/inriktning

Introduktionsprogram (IM) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

13 nov 2016
Går det att söka till vård- och omsorgsprogrammet med ett F i svenska?
hej

kan jag söka till vård och omsorg om jag har F på svenska medan jag är godkänn på alla andra ämnar och jag mycket väldigt bra betyg
om det inte !! va ska jag göra ???

Hej,

För att kunna söka till de nationella programmen på gymnasiet (exempelvis vård- och omsorg) behöver du bland annat ha godkänt betyg i Svenska eller Svenska som andraspråk från grundskolan. Du kan läsa mer om de specifika behörighetskraven här:

Om det är så att du inte har godkänt i Svenska (det är ju en stor del kvar av läsåret!) finns det introduktionsprogrammen som är till för de elever som inte är behöriga till de nationella programmen. Då kan du exempelvis läsa där ett tag och läsa upp till ett godkänt betyg i Svenska för att sedan kunna komma in på de nationella programmen. Mer information om detta hittar du här:

Lycka till med dina studier framöver // Anders, SYV

07 nov 2016
Hur kan jag göra för att läsa upp F i matematik?
hej jag har en liten fråga saken är så här jag är snart 17 år skulle börjat gymnasiet det här året men valde att inte söka då jag gick ut med rätt dåliga betyg och F i matte bara för att jag strunta att va i skolan en stor del under nian och jag visste inte heller vsd jag ville hålla på med men nu har jag fått värsta gymnasielängtan och jag vet vsd jag vill bli så finns det något sätt jag kan fixa det här på typ plugga upp betygen till linjen jag vill gå( vill bli elektriker)? m.v.h emma :)

Hej Emma,

Kul att höra att du är intresserad av att bli behörig för att läsa vidare på gymnasiet! För att komma in på de nationella programmen på gymnasiet (där t.ex. el- och energiprogrammet vilket utbildar dig emot att bli elektriker är ett ett exempel) behöver du ha godkänt i en del ämnen, inklusive matematik, se här: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264

Om du inte är behörig till ovanstående kan du läsa upp dessa betyg på introduktionsprogrammen (IM): http://www.skolverket.se/skolformer/gymnasieutbildning/gymnasieskola/program-och-utbildningar/introduktionsprogram

För att så snabbt som möjligt kunna bli klar med de ämnen du behöver från grundskolan kan du med fördel ta kontakt med en skola i din närhet som erbjuder IM och där se vilka alternativ som finns just för dig. IM kan ha löpande intag så att du kan hoppa in mitt i terminen ibland varför det är en god tanke att prata med dem så snart som möjligt.

Stort lycka till med dina framtida studier nu och på gymnasiet // Anders, SYV

12 okt 2016
Byta från IM till ett nationellt program efter en termin?
Hej! Jag går just nu IM inviduell (första året) om jag blir godkänd i svenska, engelska och matte (som jag pluggar) innan julen och andra terminen, kan jag söka in till en linje då som jag vill gå och komma in efter halva terminen har gått? :)

Hej,

Det kan vara klurigt att byta från IM till ett av de nationella programmen efter en termin, mitt i läsåret. Anledningen är att de som började på programmet till hösten, de har redan läst en termin och då kan det bli tufft att hoppa på där och sedan hänga med. Däremot är det alltid bra att ha en plan för hur du kan göra senare när du har fått godkänt i de ämnen du behöver för att komma in på de nationella programmen på gymnasiet, därför är det bra att prata med studie- och yrkesvägledare i din skola för att se vad du kan göra framöver.

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV

Available educations