Introduktionsprogram (IM)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

22 apr 2019
Hur länge kan jag gå språkintroduktion?
Hej
Jag har en fråga till er. Jag har gott 2 år på språkintroduktion så undrar jag kan jag gå ett år till på språkintroduktion och vill jag börja på ungdoms gymnasium inte komvux eller folkhögskola.Jag född i 2001 01 05

Hej,

Det är en fråga du måste ta upp med rektorn på din skola. Alla elever på Introduktionsprogram följer en individuell studieplan och skolan gör en bedömning utifrån dig och vad du behöver. Så prata med din skola så du får klarhet i hur din situation ser ut.

10 apr 2019
Kan jag ta studenten efter Individuellt alternativ?

Hej Lukas,

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. IM-programmet leder i sig inte till en gymnasieexamen, utan du får ett studiebevis på vad du har genomfört och klarat av. Om du vill ha en gymnasieexamen måste du förbereda dig för ett nationellt gymnasieprogram, yrkesförberedande eller högskoleförberedande, och gå klart det med tillräckliga betyg.

Studierna på ett Introduktionsprogram planeras av gymnasieskolans huvudman. Huvudmannen sätter upp mål, syfte, längd och innehåll. På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning.

Vill du bli behörig till Introduktionsprogrammet, Yrkesintroduktion, annan utbildning eller kunna etablera dig på arbetsmarknaden och börja söka jobb ska du gå Individuellt alternativ. Det är för dig som behöver en individuellt utformad studieplan som passar dina förutsättningar och syfte med studierna.

Det är viktigt att du pratar med din studie-och yrkesvägledare i din skola om du ska gå ett Introduktionsprogram så ni kan diskutera dina mål och göra upp en plan utifrån dem.

13 mar 2019
Hur blir det om man byter skola från Introduktionsprogrammet?
Vår inneboende går första året på yrkesintroduktion El och energi. Han har under året blivit behörig i matte och svenska. Ser ut som han får F i engelska 5. Annars allt på E. Han vill nu byta skola, och min fråga är då; Ska han börja år 1 på ett yrkesprogram eller år 2?
Kan han läsa om engelska 5 om han går år 2?

Tack, Viktoria

Hej Viktoria,

Alla som läser på ett Introduktionsprogram har en egen studieplan. Studierna på ett Introduktionsprogram planeras av gymnasieskolans huvudman. Huvudmannen sätter upp mål, syfte, längd och innehåll. På ett introduktionsprogram kan man anpassa studieplanen efter sina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. Han behöver alltså ta hjälp av sin skola för att reda ut var han är just nu och hur han ska fortsätta.

Be honom gå till sin studie-och yrkesvägledare (SYV) i hans skola så att han får hjälp med att reda ut hur möjligheterna att byta skola ser ut och isåfall vilken årskurs han ska vara på.

Medlemslogin