COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

01 jul 2020
Hur lång tid tar Introduktionsprogrammet?
Hej!
Jag undrar ungefär hur länge det tar att läsa upp matte på intrduktion?

Hej,

Det är individuellt hur lång tid det tar. Alla får en egen studieplan och det beror på hur mycket du har kvar och vad du vill göra efteråt hur lång tid det tar. Prata med din Studie-och yrkesvägledare om hur det blir för dig.

Lycka till! /Petra,SYV

15 maj 2020
Hur ska jag klara Introduktionsprogrammet?
Jag heter Radwan, jag är 17 på institutionprogram. Jag vill byta min skolan och behöver en bra skola för att tjäna det saknade ämnen och gå på vanlig gymnasium. Min skola hjälper mig inte för att få betyg, och det är ingen som kom ut ur det, han tog med sig sina ämnen. Det var därför jag ville byta. och dom vill inte att byta gymnasium för att jag är i instraktionprogram och jag måste vara i min kummun och jag kan inte fortsätta hos dom.De vill inte byta gymnasium eftersom jag är i ett instraktionprogram och jag måste vara i min kommun och jag kan inte fortsätta med dem.

Jag behöver någon som hjälper mig, jag har ingen som hjälper mig. Jag hoppas att ni kan och tacka er.
  Jag vill fortsätta studera vid universitetet och vill inte missa min möjlighet. :(

Hej Radwan,

Vad bra att du vill kämpa i skolan så du kan gå på universitet! Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att ta redan på om din kommun/skola samarbetar med andra kommuner där du vill studera. När det gäller Introduktionsprogram så är det hemkommunen som är skyldig att erbjuda obehöriga elever plats på introduktionsprogrammen. Så därför kan du inte byta till någon annan kommun.

Men även om du inte trivs i din nuvarande skola och inte känner att du får hjälp så kan du fortfarande hjälpa dig själv att komma vidare. Vi har flera artiklar här som handlar om hur man förbättrar sig i olika ämnen: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/. Och vi har tips på hur man pluggar bättre här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studieteknik-gymnasiet-11335. Det finns också många resurser på nätet för alla olika ämnen. Till exempel finns Matteboken.se för den som vill plugga matte på egen hand.

Du ska absolut säga till din skola om du känner att du får för lite hjälp, prata med rektorn om det. Men det allra viktigaste är kanske att du fokuserar på vad du själv kan göra för att bli bättre i de ämnen du behöver få betyg i. Och att du pluggar mycket på egen hand. Gymnasiet och framförallt universitet är mer självständigt än grundskolan så det är en bra idé att man lär sig att ta ansvar för sitt eget lärande. Inget kan hindra dig från att lära dig något om du själv vill det!

Lycka till i skolan! /Petra,SYV

11 maj 2020
Introduktionsprogrammet
Hej!
Jag är 19 år och läser introduktionsprogram men är inte säker på att sluta engelska. Jag vill också läsa barn och fritid på gymnasiet. Så vad kan jag göra för att inte förlora ett annat år och sen gå till komvux.

Hej,

Du behöver gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan och diskutera detta. Alla på Introduktionsprogrammen har en egen studieplan och olika förutsättningar så du behöver prata med någon som känner till din specifika situation.

Lycka till! /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin