Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


29 maj 2023
Introduktionsprogram
Hej!
Vad ska man göra om man har F i alla kärnämnen i grundskolan och att man inte får plats på IM i gymnasiet.

Svar:

Hej,

Det är något du måste diskutera med rektorn i din skola men alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda elever utan gymnasiebehörighet att gå introduktionsprogrammet. Om din hemkommun inte har möjlighet att erbjuda dig introduktionsprogrammet har kommunen ett samarbete med en annan gymnasieskola i närheten som kan erbjuda dig plats istället. 

Lycka till! /Petra, SYV

01 maj 2023
Hur funkar Introduktionsprogrammet?
Hej!
Fråga om introduktionsprogram

Jag undrar om man bara kan plugga upp grundämnena eller alla ämnen i introduktionsprogrammet.

Jag undrar också om hur många ämnen man behöver betyg i för att ens kunna söka till ett introduktionsprogram eller kan man söka även om man inte är godkänd i det flesta.

Slutligen så vill jag fråga om det finns en chans att man inte blir antagen fast man är ungdom.

Svar:

Hej,

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda elever utan gymnasiebehörighet att gå ett Introduktionsprogram.

På Introduktionsprogrammet finns fyra inriktningar: 

  • Programinriktat val (tidigare Programinriktat individuellt val (PRIV) och Preparandutbildning) 

  • Yrkesintroduktion

  • Individuellt alternativ (tidigare Individuellt val)

  • Språkintroduktion.

Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja. De olika inriktningarna har olika behörighetskrav och du kommer att kunna hitta en inriktning som passar dig.

Lycka till! /Petra,SYV

30 apr 2023
Kan jag söka till Introduktionsprogrammet?
Hej,
Om det vid terminsslut i juni skulle visa sig att betygen inte räcker till för en elev att komma in på ett gymnasieprogram, går det att "eftersöka" till introduktionsprogram, trots att man inte sökt det i sin ansökan i februari och 1 maj?
Mvh

Svar:

Hej,

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Det innebär att du inte kan välja Introduktionsprogrammet (IM) om du är behörig att välja gymnasiet. Om det i slutet på vårterminen visar sig att du inte blir behörig till gymnasiet så får du be din studie-och yrkesvägledare hjälpa dig med det. Men du bör bli informerad om ifall du bör söka Introduktionsprogrammet redan innan. Prata med din studie-och yrkesvägledare om hur du ligger till redan nu så kan hen hjälpa dig att lägga till Introduktionsprogram till din ansökan om det skulle behövas.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin