Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

OBS! Mellan 18/6 och 8/7 är chatten stängd!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


15 maj 2018
Kan jag gå Teknikprogrammet som preparandutbildning?
Hej!
Jag undrar över preparandutb. Om man söker ett sådant program (med inriktning Teknikprogrammet ) blir det så att man går på teknikprogrammet med den klassen då och läser upp ämnen/ämnet som saknas parallellt? Ex iKemi? Hur många ämnen måste man ha godkänt ii ? Funkar det om man har betyg i 9-10 ämnen?

Svar:

Hej,

Behörigheterna till de olika inriktningarna på Introduktionsprogrammet ser olika ut och vilken som passar dig bäst att gå beror på hur många och vilka ämnen du är underkänd i. För att få veta vilken inritning du ska söka till behöver du prata med din Studie-och yrkesvägledare som sedan måste skriva en bilaga för dig till antagningen som förklarar varför du ska gå det Introduktionsprogrammet. Hur din studieplan kommer att se ut är individuellt så det kan jag tyvärr inte svara på. Här kan du läsa mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

02 maj 2018
Var kan man gå om man inte klarat grundskolan?
Hej , ta ni eller någon annan skola emot de som inte klarat av grundskolan pga läs och skriv förståelse problematid som dyslexi osv.. finns det grundskola årskurs 9 att läsa in hos er.
MVh Carola

Svar:

Hej Carola,

Vi är inte en utbildningsannordnare utan en söksida för gymnasieskolor. Men för de som inte klarat grundskolan finns Introduktionsprogrammet (IM). Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

26 apr 2018
Vad gör man om man inte klarar bli behörig till gymnasiet?
Hej. Känner en oro för min sons framtid. Han har kämpat sig igenom grundskolan med en diagnos crowding. Han har dyskalkyli och då även dyslexi då dessa hänger ihop. Han blir inte godkänd i matte svenska och engelska. Han är en helt normal kille utanför skolan men har kämpat så länge med sina svårigheter att han gett upp. Han vill givetvis helst komma in på lövsta Gotlands lantbruksgymnasium . Finns det någon möjlighet att skräddarsy utbildning och hjälpa honom in om det finns lediga platser. Har även funderingar på lärlingsplats inom bygg, måleri el liknade och skolan tycker att vi som föräldrar ska fixa detta. Det är svårt för vi vet inte vart vi skall ringa osv. Tacksam för svar./ Linda

Svar:

Hej Linda,

Vad tråkigt att höra att du är orolig men det finns lösningar för allla. Matte, svenska och engelska krävs ju för alla program på gymnasiet. För ett yrkesprogram krävs dessutom godkänt i minst fem andra ämnen från grundskolan. Läs mer om gymnasiebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Man kan tyvärr inte göra något undantag från detta. Men däremot finns det flera alternativ för att alla ska kunna få någon typ av gymnasieutbildning. 

Introduktionsprogrammet har flera olika inriktningar beroende på vad det är man behöver och vad man har för mål med sina studier. Han kan välja att läsa upp sina betyg och bli behörig till ett nationellt program eller så kan han fokusera på att komma ut på arbetsmarknaden direkt. Yrkesintroduktion och Individuellt alternativ är två inriktningar som skulle kunna vara aktuella så gå in och läsa lite mer om dessa i länken. 

Ni behöver hjälp från sonens SYV för att söka till Introduktionsprogrammen eftersom de olika inriktningarna har olika behörighetskrav och vägledaren behöver fylla i bilagor till ansökan för att han ska kunna söka dem. Så kontakta hen så fort som möjligt. 

Lycka till! /Petra,SYV