Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


07 nov 2017
Ska jag gå IM om jag inte klarar matten på gymnasiet?
Hej,

jag har en fråga om individuellt alternativ. Om jag inte klarar matten som är grundläggande behörighet men har bra betyg övrigt och skulle behöva gå individuellt alternativ. Börjar man efter sommarlovet på Individuellt alternativ och måste då börja med årskursen som är ett år yngre?
Eller kan man börja med de som är i samma ålder som en själv?

Mvh
Nina

Svar:

Hej Nina,

Jag förstår inte riktigt om du går i gymnasiet redan på ett nationellt program? Individuellt alternativ är till för dom som inte kommer in på gymnasiets nationella program för att de inte har behörighet från grundskolan. Individuellt alternativ är en inriktning på Introduktionsprogrammet för dig som behöver en individuellt utformad studieplan som passar dina förutsättningar och syfte med studierna.

Om du inte klarar matten i gymnasiet ska du prata med din Studie-och yrkesvägledare och dina lärare i skolan. Du ska inte byta till  Introduktionsprogrammet om du är behörig till gymnasiet. Här kan du läsa om vad som händer när man får F i betyg på gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/f-i-betyg-5051.

Lycka till! /Petra,SYV

02 nov 2017
Vad händer om man inte har behörighet till gymnasiet?
Hej,

Vad händer om en elev inte klarar nått av de grundläggande behörighetsämnen (ma, sv, eng) men har bra betyg i övriga ämnen? exempelvis 260 poäng.

mvh
Nina

Svar:

Hej Nina,

Det är jättebra om det går bra i de övriga ämnena, det ökar chanserna att slutligen komma in på det gymnasium man vill. Men först behöver man bli behörig för gymnasiet och då är matte, svenska och engelska nödvändigt. Vidare så behöver man godkänt i fem ämnen till för att kunna gå ett yrkesprogram och i nio ämnen till för ett högskoleförberedande program. Här kan du läsa mer om vad som är behörigheten till de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264

Om man inte är behörig till ett nationellt program behöver man gå på Introduktionsprogrammet. Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda deras elever som inte är behöriga att gå på Introduktionsprogram.  På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. På Introduktionsprogrammet finns fem inriktningar: Preparandutbildning, Programinriktat individuellt val (PRIV), Yrkesintroduktion, Individuellt val och språkintroduktion. Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja och läs gärna på om de olika inriktningarna så du vet vad som intresserar dig: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

17 aug 2017
Kan man lära sig svenska på gymnasiet?
Hej jag vill fråga om man kan inte svenska kan man lära säg i den här gymnasium.

Svar:

Hej, 

Om man inte kan svenska så bra och ska söka till gymnasiet finns det program som hjälper elever lära sig mer svenska. Du kan först prata med din studie- och yrkesvägledare för att se om du är behörig till gymnasiet. Att inte vara behörig betyder att man inte har fått godkänt i de kurser som man behöver. Här kan du läsa om behörighet till gymnasiet och vad man behöver: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Alla program behöver godkänt i Svenska/svenska som andra språk, Matte och Engelska. Sedan finns det fler kurser som man behöver betyg i. 

Om man inte är behörig till programmen på gymnasiet och inte kan så bra svenska kan man läsa Introduktionsprogrammet inriktning Språkintroduktion. Där fokuserar man på det svenska språket och man får lära sig mycket svenska. På Språkintroduktion läser man också de ämnen som man inte fick godkänt på i grundskolan. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att hitta ett program som passar och hjälpa dig söka. Du kan läsa mer om Introduktionsprogrammet här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV