Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


12 sep 2022
Hur funkar Introduktionsprogrammet?
Hej! vart finns det skolor med extra år ifall man inte har alla ämnen med sig från grundskolan?

Svar:

Hej,

Du tänker nog på Introduktionsprogrammen. Introduktionsprogrammen ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program, eller leda till att de kan få ett arbete. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet.

Vänligen /Petra,SYV

30 aug 2022
Introduktionsprogram
Hejsan! Just nu så går jag på IM-programmet. Detta är mitt första år, började alltså i Augusti. Innan dess så fick jag lov att göra om 9:an för att då försöka få betyg för att komma in på ett högskoleförberedande program, eller bara komma in på gymnasiet över huvudtaget. Jag lyckades bara komma ut med 4 betyg på slutet av skolåret(SV,ENG,HKK,BILD). Jag hade några fler betyg under höstterminen men de blev till icke godkänt pga att jag inte var närvarande alls under vårterminen.

Ända sen jag började på IM så har jag varit väldigt ambitiös för att bli klar så snabbt som möjligt och få de betygen jag behöver för att kunna komma in på naturprogrammet och mitt dröm gymnasieskola.
Då undrar jag, är det iallafall *möjligt* att kunna börja på ett gymnasieprogram (natur) till vårterminen om man lyckas få alla de betygen för att bli behörig? Finns det någon chans alls? Jag har haft en massa olika folk som SYV, rektor från grundskolan, mentorer och även nätet säga helt olike saker hela tiden. Vissa säger att ja, det är möjligt om man lyckas få de betygen man behöver. Andra säger att det inte går att komma in i ett program under vårterminen för två anledningar. Antingen finns det ingen plats, vilket jag kan förstå, eller så är det för att rektorn och lärarna oroar sig att eleven inte kommer kunna hinna ikapp alla andra som studerar på gymnasienivå.
Det gör mig bara förvirrad och jag vill så helst gärna ha ett rätt och satt svar. Jag är bra akademiska, rätt så smart om jag ska vara ärlig. Mitt problem var bara att jag hade hög frånvaro.

Just nu så läser jag SV och ENG i gymnasienivå eftersom jag redan hade godkänt från grundskolan. Jag läser även matte, religion, historia, geografi, fysik och vi ska fixa till biologi och kemi på något sätt pga att gymnasiet jag går på just nu inte lär ut biologi eller kemi.
Min mattelärare hade sagt att jag kan hinna få betyg i matematik denna terminen om jag gör ett prov, vilket jag då blev väldigt nöjd att höra. Jag hoppas även på att hinna få betyg i fysik, biologi och kemi (+9 andra ämnen) innan höstterminen är slut.
Jo förresten, jag är född 2005, om det spelar någon roll.
(Ursäkta att jag skrev så mycket)

Tack så mycket!
Ha en fin dag

Svar:

Hej,

Vad roligt att höra att du kämpar på med skolan och har ett mål! Jag förstår att du vill ha ett enkelt svar men det är nog tyvärr svårt att få. Det beror på hur det går för dig och vad din skola kan erbjuda. Jag kan tyvärr inte ge dig något bra svar heller. Det bästa svaret kommer nog från din skolas rektor så jag föreslår att du går på vad hen säger.

Lycka till! /Petra,SYV

29 aug 2022
Hur lång tid tar Introduktionsprogram?
Hej jag undrar hur länge får man på introduktionsprogrammet? Är det tills man blir behörig för sin linje eller är det hela terminer?

Svar:

Hej,

Det är individuellt hur lång tid det tar. Alla får en egen studieplan och det beror på hur mycket du har kvar av grundskolan och vad du vill göra efteråt hur lång tid det tar. Prata med din Studie-och yrkesvägledare om hur det blir för dig.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin