Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


26 jan 2023
Hur funkar IM?
Jag läser IM och jag kommer att bli klar 90 % med gymnasiet kurser 1 och grund ämnen men problemet är det är nästa läsår så jag vill byta skola och börja 2 som vanligt eller hur går det till.

Svar:

Hej,

Det kan vara individuellt. Du behöver prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan för att få veta hur din plan ser ut och vad som är möjligt för dig. Om du berättar för din skola vad du har för framtidsplaner så kan de hjälpa dig hitta den bästa vägen dit.

Lycka till! /Petra,SYV

01 dec 2022
Vad får man för behörighet efter yrkesintroduktion?
Hej!

Jag har läst på flera olika ställen att om man går på yrkesintroduktion, så har man möjlighet att läsa de ämnen som behövs för att bli behörig till att söka ett nationellt program. Inom de nationella programmen ingår ju även högskoleförberedande program, förutom yrkesprogram. Betyder detta att man kan börja på yrkesintroduktion och fortsätta på ett högskoleförberedande program? Ja/nej?

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för att kunna söka till ett yrkesprogram eller få ett arbete. För att bli behörig till ett högskoleförbredeande program ska man gå Preparandutbildningen och Programinriktat individuellt val.

Lycka till! /Petra,SYV

30 nov 2022
Vad är ett introduktionsprogram?
Hej! Vad är ett introduktionsprogram för nåt?

Svar:

Hej,

Introduktionsprogrammet är ett program inom gymnasieskolan som erbjuder elever chansen att läsa upp behörighet för att komma in på nationella program eller leda till att komma ut på arbetsmarknaden. Du kan läsa mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin