Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

19 mar 2021
Kan jag söka Introduktionsprogram i en annan kommun?
Hej.
Om man söker till introduktionspogram i en annan kommun och skolan i den andra kommunen ligger mycket närmare och går mycket snabbare att ta sig till .
Vad behöver man för skäl att kommunen ska godkänna valet till den ande kommunen som ligger närmare hemmet ?

Hej,

Vanligen brukar gälla att man måste gå Introduktionsprogram i den kommun man är skriven i. Men du kan prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola för att se vilka kommuner din hemkommun har ett samverkansavtal med. Det betyder att eleverna i de kommunerna som har skrivit ett avtal, kan söka till skolorna på samma villkor och det är förstahandsmottagning som gäller. Så det är möjligt att din kommun har samverkansavtal med den närliggande kommunen.

Vänligen/ Petra,SYV

05 feb 2021
Vilket Introduktionsprogram ska man välja?
Hej,
Har en fråga om introduktionsprogram. Om man gått i svensk grundskola sedan 8:an och nu i 9:an ska söka till gymnasiet men saknar Sva, vad finns för alternativ? Måste det vara språkintroduktion eller kan man välja ett yrkesintroduktion mot vård då intresset är mot vård branschen?

Hej,

Man bör alltid prata med sin studie- och yrkesvägledare om vilket av Introduktionsprogrammen som passar. De har olika behörighetskrav och mål men om det bara är svenska som saknas finns det fler alternativ än språkintroduktion. Yrkesintroduktion ska underlätta för eleven att etablera dig på arbetsmarknaden eller söka vidare till ett nationellt yrkesprogram. Det ska inte finnas specifika behörighetskrav för Yrkesintroduktion så det skulle kunna vara ett alternativ.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2021
Introduktionsprogrammet
Hej jag har några frågor som jag behöver få ett svar på så snabbt som möjligt.

Mitt fråga är kan man gå i en vanlig gymnasiet ändå om man har F i kärnämnena och läsa extra kurser i introduktion så att jag inte missa ett år i introduktion gymnasiet. Kan du hjälpa mig och hitta de gymnasiet som har dessa behörigheter och hur ska jag söka ditt. Snälla svara så snabbt som möjligt.

Hej,

Det kan vara väldigt olika beroende på din individuella situation så det är en fråga som du behöver ta med din studie-och yrkesvägledare i din skola.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin