Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


12 sep 2019
Hur ska introduktionsprogrammet fungera?
Min dotter går andra året på NB för hon hade inte godkänt i eng i nian och kom inte in på någon annan linje trots 100% i grundskolan, inge diagnoser eller svårigheter.
Hon har nu gått år 1 fortfarande inte godkänt, ingen handlingsplan.
Uppmanas av lärare att inte läsa sv 2 & 3 utan ta det på komvux om några år.
Vi är bekymrade.
Kan man bara läsa eng på gymnasiet och sen vid godkänt byta och börja om på nytt års 1 gymnasiet?

Svar:

Hej,

Jag är inte säker på att jag förstått situationen. Det här är en fråga som man behöver diskutera direkt med skolan rektor för att kunna få några tydliga svar. Men om hon går i Introduktionsprogrammet nu och vill börja på ett nationellt gymnasieprogram när hon är klar med engelskan så låter det inte orimligt att vänta med gymnasiekurserna i svenska. Jag förstår inte varför hon skulle läsa dem på Komvux dock. Så länge hon är under 20 år så ska hon ju gå i gymnasieskolan bara hon blir behörig. Men som sagt prata med skolans rektor och studie-och yrkesvägledare så att de kan förklara hur de tänker och så att ni kan planera för de mål som din dotter har.

Lycka till! /Petra,SYV

12 sep 2019
Hur fungerar Introduktionsprogrammet?
Hej!

Det ser inte ut som mitt barn får ihop så många godkända betyg i årskurs 9.
Vilka möjligheter finns att läsa in högstadiebetygen på gymnasiet?
Jag har hört om introduktionsprogram. Finns dessa på samtliga gymnasier?
Hur långt är ett introduktionsprogram?

Undrar
Staffan

Svar:

Hej Staffan,

Introduktionsprogrammet är för dem som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. På ett introduktionsprogram kan man anpassa studieplanen efter sina behov  tillsammans med skolan som tar fram en plan för gymnasieutbildningen. Introduktionsprogrammet finns på många skolor men inte alla. Du kan läsa mer om programmet och se var det finns här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet.

På Introduktionsprogrammet finns fyra inriktningar. Vilken inriktning man ska välja beror på vilka förutsättningar och mål man har med utbildningen. En del leder till att man kommer ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt, andra är inriktade mot att man ska kunna börja ett nationellt gymnasieprogram så fort som möjligt. På en del inriktningar kan man börja på det gymnasieprogram man vill och samtidigt läsa in grundskolebehörigheten. Så det kan vara väldigt individuellt hur mycket tid man behöver på introduktionsprogrammet och vad programmet leder till.

Din son bör prata med sin studie-och yrkesvägledare i skolan om vad han behöver välja. Han behöver även vägledarens hjälp med ansökan eftersom vägledaren behöver skicka med vissa bilagor för att man ska kunna söka till ett Introduktionsprogram. Så kontakta skolans studie-och yrkesvägledare så att ni får hjälp med att göra en plan som passar din sons situation och mål. 

Lycka till! /Petra,SYV

30 aug 2019
Kan jag plugga vidare efter yrkesintroduktion?
Hej
Just nu går jag i yrkesindroution vård och omsorg och jag undrar om jag kan få plugga vidare när jag tar studenten?

Svar:

Hej,

Yrkesintroduktion är till för att få behörighet till ett yrkesprogram eller genom Introduktionsprogrammet etablera dig på arbetsmarknaden. I ditt fall bör din utbildning leda till att du kan fortsätta på Vård-och omsorgsprogrammet. Men alla som går introduktionsprogram har en egen studieplan så du behöver diskutera detta med din egen skola för att få veta hur du ligger till med behörigheten till Vård-och omsorgsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin