Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


09 jul 2019
Hur söker man till IM- program?
Hej!
Nyfiken på vad ni har för IM- program?
O om det går att komma in nu?
Att jag frågar är för min dotter inte har tillräckliga betyg...

Mvh Ing-Marie

Svar:

Hej Ing-Marie,

Vi på Gymnasium.se bedriver inte utbildningar men här kan du se en lista på vilka skolor som har Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. Tänk på att det finns flera inriktningar på Introduktionsprogrammet och vilken man ska välja beror på vilka ämnen man inte är godkänd i och vad man har får mål. Detta beslut ska man ta tillsammans med sin studie-och yrkesvägledare i grundskolan som även behöver skriva vissa bilagor när man söker till dessa program. Är det inte möjligt att få hjälp av skolans studie-och yrkesvägledare längre får ni kontakta gymnasieantagningen i kommunen och be om hjälp. Det finns fortfarande möjlighet att söka i reservvalet. 

Lycka till! /Petra,SYV

04 jul 2019
Måste jag gå språkintroduktion?
Hej !
Min frågat att om jag kan få hjälpa av er på att kunna läsa nåt program i gymnasiet men att läsa språk på sidan för att kunde inte få godkänd på svenska men har ju det på alla andra ämna för att kommunen vill skicka mig till språkintroduktion . Men jag kan mycket om språket och fick godkänd i några dela av NP men inte på alla så vill inte förlora ett helt år bara på språket och jag vet att jag behöver inte läsa ett helt år bara på språkintroduktion.Jag vill inte att sänka mig ett år till för att jag är 02 och går med 03 jag vill också att iallafall kunna sen ta studenten med mina kompisar som är 03 så om jag ska hämna på språkintroduktion ett år nu så ska börja nästa år med 04 och det är inta alls skönt också nu när jag viste att ska till språkintroduktion mådde illa och blev ledsen mitten av sommaren , så det som jag vill och hoppas att ni kan hjälpa mig med det har läst mycket om er att kan hjälpa mig på nåt sätt om att jag vill läsa nåt program i gymnasiet och språk på sidan för att jag kan klara mig med språket så snabbt så mjölet och om jag går på nåt program kommer att klara mig också för har godkänd på alla andra ämna . Hoppas att ni kan hjälpa mig på nåt sätt och att svarar på mig så snabbt så mjölet.

Svar:

Hej,

Jag förstår att du vill börja det gymnasieprogram du vill gå så fort som möjligt. Tyvärr så är det så att man måste vara behörig till gymnasiet för att kunna börja och det innebär att man måste vara godkänd i svenska. Det finns ett undantag och det är om man söker till en internationell skola som har programmet International Baccalaureate som är på engelska. Men de internationella skolorna har antagningsprov som du nu har missat om du vill börja till hösten. Du kan alltid höra av dig till en internationell skola och fråga om lediga platser men troligtvis är det för sent.

Elever som går på språkintroduktion kan få undervisning i enbart svenska eller svenska som andraspråk under en kortare period. Elevens kunskaper ska bedömas när de tas emot vid introduktionsprogrammet språkintroduktion. Om du pratar med skolan där du ska gå språkintroduktion kommer det kanske att kännas bättre eftersom du då får en plan på hur länge du ska läsa svenska innan du fortsätter till din vidare utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

02 jul 2019
Kan jag gå Introduktionsprogrammet?
Hej, Hur gör jag när jag redan sökt yrkesprogram och tackat ja fast att jag vill gå ett introduktionsprogram?

Svar:

Hej,

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Det innebär att du inte kan välja Introduktionsprogrammet (IM) om du är behörig att välja gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin