Introduktionsprogram (IM)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)

06 apr 2020
Vilket gymnasium passar om man har flera underkända betyg?

Hej,

Om man inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram ska man gå Introduktionsprogrammet. På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning.

På Introduktionsprogrammet finns fyra inriktningar. Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja.

Här kan ni se skolor med Introduktionsprogrammet i Göteborg: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet-goteborg/a105-d85549.

01 apr 2020
Kan man bli inskriven på Introduktionsprogrammet utan att ha sökt det?
Hej, jag undrar om en tjänsteman i en kommun kan skriva in en elev på Individuella alternativet utan att ens tillfråga vare sig elev eller föräldrar eller erbjuda utbildningen och sedan göra det trots att man tackat nej därför att man hittat ett alternativ som passar bättre? Var kan man se vem som skrivit in eleven så att man kan reda ut missförståndet?

Hej,

Introduktionsprogrammet är för dem som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Det innebär att du inte kan välja Introduktionsprogrammet (IM) om du är behörig att välja gymnasiet och tvärtom kan du inte välja ett av de nationella gymnasieprogrammen om du inte är behörig till dem.

Individuellt alternativ är ett individuellt program för dig som behöver en individuellt utformad studieplan som passar dina förutsättningar och syfte med studierna. De olika individuella programmen har olika behörighetskrav och du kan alltså inte söka till den du vill, utan man måste också kolla på vilken man är behörig att gå och inte.

För att du ska få hjälp med att ta reda på vilket program som passar bäst för dig, kan du prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola. Individuellt alternativ är inte en sökbar utbildning, utan elever tas in via SYV, kurator, rektor eller en annan behörig tjänsteman

Jag vet inte hur er situation ser ut så jag kan inte hjälpa er att reda ut den men om ni pratar med skolan (till exempel rektor eller studie-och yrkesvägledare) borde de kunna förklara vilka alternativ som finns och inte. Och studie-och yrkesvägledaren kan hjälpa till att ändra i ansökan om det är så att det har blivit fel.

10 mar 2020
Introduktionsprogrammet
Vad heter det när man vill gå på ett linje men medans det göra klart en av de grundämena man fick underkänt på i 9:an? Och jag undrar också hur många platser citygymnasiet har ?

Hej,

Du tänker kanske på Introduktionsprogrammet som är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Du kan prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan om vilken inriktning på Introduktionsprogrammet som kan passa dig.

Angående Citygymnasiet så behöver du kontakta dem och fråga om hur många platser de har på de olika programmen.

Medlemslogin