Visa gymnasium.se som: Mobil

Introduktionsprogram (IM)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Introduktionsprogram (IM)


13 mar 2019
Hur blir det om man byter skola från Introduktionsprogrammet?
Vår inneboende går första året på yrkesintroduktion El och energi. Han har under året blivit behörig i matte och svenska. Ser ut som han får F i engelska 5. Annars allt på E. Han vill nu byta skola, och min fråga är då; Ska han börja år 1 på ett yrkesprogram eller år 2?
Kan han läsa om engelska 5 om han går år 2?

Tack, Viktoria

Svar:

Hej Viktoria,

Alla som läser på ett Introduktionsprogram har en egen studieplan. Studierna på ett Introduktionsprogram planeras av gymnasieskolans huvudman. Huvudmannen sätter upp mål, syfte, längd och innehåll. På ett introduktionsprogram kan man anpassa studieplanen efter sina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. Han behöver alltså ta hjälp av sin skola för att reda ut var han är just nu och hur han ska fortsätta. 

Be honom gå till sin studie-och yrkesvägledare (SYV) i hans skola så att han får hjälp med att reda ut hur möjligheterna att byta skola ser ut och isåfall vilken årskurs han ska vara på.

Lycka till! /Petra,SYV

10 mar 2019
Kan jag gå språkintroduktion ett år till?
Hej
Kan jag komma in på gymnasiet.jag är 18 år gammal. Jag fodd 2000 och jag har 4 ämnen betyg.till 2020 är det sen eller inte.eftersom jag vill gå ett år till språk introduktion.nästa terimin

Svar:

Hej,

Jag kan tyvärr inte svara på din fråga, utan du måste prata med din skola om detta. Du kan gå till studie-och yrkesvägledaren i den skola du gå nu så kan ni tillsammans titta på hur möjligheterna ser ut för dig. Språkintroduktion anpassas individuellt efter varje enskild elevs behov.

Lycka till! /Petra,SYV

04 mar 2019
Vilket Introduktionsprogram ska jag välja?
Hej! Jag undrar vad iv/im innebär, de flesta jag har prata med säger att ifall jag tar ett iv/im intriktining i till exemepl vård & omsorg kommer jag att behöva först läsa im i ett åroch sedan börja gymnasiet är det så de funkar? Alltså att jag kommer först läsa im/iv intriktning och sedan börja gymnasiet med de som är ett år yngre än mig. Jag vill ansöka till vård & omsorg men har f i ett kärnämne och är rädd att jag inte kommer in, så min syv sa åt mig att ta iv men han sa att de är en inriktning som jag måste läsa i grudskolan och sedan böeja gymnasiet med de yngre mig, alltså kommer jag inte börja gymnasiet nu i augusti. Tacksam för svar:)

Svar:

Hej,

Det finns flera inriktningar på Introduktionsprogrammen (IM) och de har olika behörighetskrav så det är bra om du kan gå och prata med din studie-och yrkesvägledare i din skola om vilken som du bör söka (vilket du har gjort). De fyra introduktionsprogrammen är: Individuellt alternativ, Programinriktat val, Språkintroduktion och Yrkesintroduktion.

Om det är så att du vill gå ett yrkesprogram men inte har behörighet så är ett alternativ inriktningen som heter Yrkesintroduktion.  Det är en yrkesinriktad utbildning på 1-3 år och försenar dig alltså inte men ger dig inte alltid en fullständig gymnasieexamen, utan riktar in sig på att du ska komma ut i arbetslivet. 

Programinriktat val är en annan inriktning på Introduktionsprogrammen och den är inriktad mot ett nationellt program och syftar till att du så snart som möjligt ska kunna antas till det nationella programmet. Utbildningen kan vara inriktad mot ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Vill du ha en gymnasieexamen från ett yrkesprogram så kan det här vara ett bättre alternativ men det finns vissa antagningskrav du måste uppfylla för att välja detta. För behörighet till programinriktat val krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk och

- godkända betyg i engelska eller matematik samt minst fyra andra ämnen

- godkända betyg i engelska och matematik samt minst tre andra ämnen

Som du märker är det lite komplicerat med Introduktionsprogrammen och det kan vara väldigt individuellt vad man kan välja och vad man bör välja med tanke på sina mål med utbildningen. 

Man läser alltid in det man saknar från grundskolan på Introduktionsprogrammen samtidigt som man går inriktningen på programmet. Man har en individuell studieplan så tiden som krävs kan variera. Ibland kan man börja läsa på det nationella gymnasieprogrammet redan från början och inte bli försenad och ibland inte.

Jag rekommenderar att du fortsätter diskutera med din SYV i skolan så det blir klart för dig vilket alternativ som passar dig bäst. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin