Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


12 dec 2017
Finns det Hugh schools i USA som erbjuder fotboll för tjejer?
Finns det Hugh schools i USA som erbjuder fotboll för tjejer?

Svar:

Hej,

Här kan du se olika skolor med High School år: https://www.gymnasium.se/sok/utbytesar-high-school-usa/c2744-d1439. Du kan höra av dig till dessa och fråga om detta. Du hittar kontaktformulär och kontaktuppgifter om du klickar på länkarna.

Lycka till! /Petra,SYV

21 nov 2017
Hur får man svensk gymnasiebehörighet när man studerar utomlands?
Min son skall börja i 9:an utomlands nu. Hur kompletterar han svenska för att bli antagen i svenska gymnasieskolan?
De svenska föräldraföreningarna/klubbarna som anordnar svenskundervisning verkar ju inte lämna några betyg, så varför rekommenderar ni dem? Kan väl inte vara en ersättning för godkänna betyg i Svenska eller svenska som andraspråk?
Är det Herrmods som måste till eller hur bär vi oss åt för att få en godkänd svenska för honom om han inte läst ÅK 9 i Sverige. (Resterande år är lästa här.)

Med vänlig hälsning,
Henrik

Svar:

Hej Henrik,

Det man har att välja på om man vill läsa svenska utomlands och inte går i en svensk skola är distansundervisning som du kan läsa om här: https://www.skolverket.se/skolformer/utbildning-utomlands/svensk-utbildning-i-utlandet/distansundervisning och kompletterande svensk undervisning som du kan läsa om här: https://www.skolverket.se/skolformer/utbildning-utomlands/svensk-utbildning-i-utlandet/kompletterande-svensk-undervisning. Detta är inget som vi rekommenderar eller inte rekommenderar, vi tillhandahåller bara informationen som kommer från Skolverket. 

Ta kontakt med en eller flera av av aktörerna som kan tillhandahålla dessa alternativ för att få svar på vad dom kan tillhandahålla för undervisning och vilken behörighet den kan ge. Hermods anordnar distansundervisning för gymnasiet och Sofia distansundervisning för grundskolan. Du hittar länkar till dessa aktörer på Skolverkets sidor som jag gav länkarna till innan. Sedan kan du ringa Skolverkets upplysningstjänst för att klargöra skillnaden mellan de två valen, distansstudier och kompletterande undervisning. Eftersom den kompletterande undervisningen inte ger betyg tror jag att det som gäller är att göra prövningar i svenska för att få betyg. Så den kompletterande undervisningen gör då att man inte hamnar efter i svenskan och prövningen ger betyget. Men det får du fråga föreningarna om, de borde vara väl insatta i detta. 

Lycka till! /Petra,SYV

20 nov 2017
Kan man gå skola i Sverige efter att ha studerat utomlands?
Vi åker till Perth, Australien med vår son som börjar 9:an i grundskolan och funderar över hans framtid.
Han kommer att gå i Australiensisk skola och där är grundskolan 12 årig.

TVÅ senario kan hända.
1. Vi åker tillbaka till Sverige och han börjar Svenskt gymnasium om ett år. Vad behöver han läsa på distans för att kunna söka in till gymnasium? ( Svenska gissar jag, något mer?)
2. Vi åker hem efter 4 år då han gått klart sin 12 åriga grundskola vilket innebär en gymnasial allmän utbildning. Vad behöver han ha läst på distans för att kunna söka en eftergymnasial utbildning?

Är det möjligt att distansläsa nödvändiga ämnen för att kunna hoppa in mitt i en gymnasieutbildning om man flyttar tillbaka till Sverige efter ett par år och vill börja i årskurs 2 i gymnasiet exempelvis?

( Jag pratar om en allmän gymnasieutbildning. Förstår om det inte funkar på praktiska utbildingar)

Svar:

Hej,

Vad kul att ni ska till Perth! Jag börjar med senario ett, om han vill gå i svenskt gymnasium efter ett år.

1.För det första behöver han då den gymnasiebehörigheten som jag gissar att han redan har från den svenska grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Då kan han ju alltid söka in från åk 1 om han skulle vilja det. Du kan läsa mer om gymnasiebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264

Sedan är rådet om man ska studera max ett år av gymnasieutbildningen utomlands att man redan innan man åker, kontaktar studie- och yrkesvägledarna på den svenska gymnasieskolan man vill börja i och den utländska gymnasieskolan man går i, för att se över din behörighet när du kommer tillbaka. Då finns alltså möjligheten att hoppa in utan att börja om från åk 1. När man har studerat en gymnasieutbildning utomlands i max ett år och vill fortsätta på en svensk gymnasieskola kan man behöva komplettera en del kurser, om du inte kan visa upp intyg på att det du lärt dig motsvarar den svenska gymnasieskolans kurser. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512

Det går inte att säga vilka ämnen som kommer behöva att kompletteras förrän ni tagit kontakt med både den australienska skolan och den framtida svenska skolan. Men svenska är ju ett ämne som man kan räkna med att man behöver. För svenska finns kompletterande undervisning som innebär att utlandssvenska barn och ungdomar får utbildning i svenska och om Sverige. Runt om i världen finns det ett flertal föreningar som erbjuder kompletterande undervisning i svenska. En lista på dessa föreningar finns på Skolverkets hemsida. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/kompletterande-undervisning-8522

2. För senario två, om läst en utländsk gymnasieutbildning och vill studera vidare i Sverige, så krävs en bedömning av de utländska gymnasiebetygen. Det hittar du mer information om här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/behorighet-utlandsk-gymnasieutbildning-4514.

Lycka till med flytten och skolan! /Petra,SYV