Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


15 mar 2018
Vad kan jag göra om jag avbryter mitt utbytesår?
Jag är just nu på utbytesår men av olika anledningar kan jag inte stanna och kommer då troligtvis åka hem nu i mars. Jag vill väldigt gärna sysselsätta mig i det tre resterande månaderna så jag undrar om det finns möjlighet att läsa något under den tiden. Inte för att tillgodoräkna gymnasiepoäng men för att göra något

Svar:

Hej,

Har du gått något år på ett gymnasium i Sverige redan? Isåfall bör du kontakta den skolan och berätta att du kommer tillbaka. Har du nånting från ditt utbytes år som du kan tillgodoräkna och som gör att du kan fortsätta gymnasiet i Sverige utan att börja om? Isåfall kan du kontakta en skola du vill gå på och fråga om du kan börja där. Har du en Studie-och yrkesvägledare/guidance counsellor på din nuvarande skola? Gå då och prata med den personen. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 mar 2018
Kan jag läsa gymnasiet på distans?
Är det möjligt att läsa sista året på gymnasiet helt på distans?
Och hur skulle det då gå till?
Jag bor nämligen i USA men läste två år på gymnasiet i Sverige innan jag hoppade av.

Är mycket intresserad utav vad det finns för alternativ för mig som vill ha en full gymnasieutbildning men inte bor i Sverige för tillfället.

Tacksam för svar.
Mvh, Sara

Svar:

Hej Sara,

Ja, det finns möjlighet att läsa gymnasiet på distans. Här kan du läsa om Hermods distansgymnasium där man kan plugga på distans om man bor utomlands: http://www.hermods.se/utbildningar-och-tjanster/gymnasium/hermods-distansgymnasium/. Ta kontakt med dem så får du veta mer!

Lycka till! /Petra, SYV

08 feb 2018
Hur finansierar jag mina utlandsstudier?
Hej!
jag fundesrar på att studera utomlands under mitt år två av gymnasium. Just nu går jag första året av International Baccalarureate och har ingen aning av vad jag vill göra efter gymnasium. Jag är dock väldigt fundersam på hur man skulle gå till väga för att kunna åka utomlands under ett år.

Jag har många frågor då de här bara är vissa av dem.
Hur många utgifter blir det och hur dyrt blir det? Jag hörde någonting om att CSN hjälper till med "tuition fees" vid vissa skolor/länder, om det är så vilka länder/skolor? Hur blir boende? beroende på skolan kan det ju finnas boende möjligheter vid skolan eller så bor man hos en värdfamilj. Men hur går jag till väga för att se vilka skolor det är så hos och vad ska man göra? (Jag är fortfarande väldigt osäker på vilken jag skulle föredra (värdfamilj eller ej))

Som kanske ses på den här frågan kan jag nästan ingenting om hur detta ska gå till eller vad man behöver göra. Men jag skulle gärna villja göra ett år utanför Sverige, men vet inte var detta år skulle utspela sig eller hur jag ska gå till väga/om jag har råd att göra det.

Svar:

Hej,

Det går tyvärr inte att svara på vad det kommer att kosta. Det finns så många olika sätt att plugga utomlands. Det första du kan göra är att kolla med din egen skola om de har några utbyten med skolor utomlands. Sedan kan du leta upp skolor själv. Här kan du till exempel läsa mer om utbytesår och hitta skolor som erbjuder det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/utbytesar-high-school-ar-8525. Du kan kontakta skolorna direkt med frågor kring just deras utbildning. 

När du vet var du skulle vilja bo och vilken skola du skulle vilja gå i och du har kontaktat dem och fått all information du behöver kan du börja fundera på hur du ska finansiera ditt år utomlands. Du kan hitta all information om hur man kan finansiera utlandsstudier här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021.

Lycka till med dina studier! /Petra,SYV