Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

18 jun 2022
Hur bedöms mina utländska betyg?
Hej! jag bor utomlands och har studerat i engelska internationella skolor dem senaste åren. Jag flyttar tillbaka till sverige lagom till gymnasiet och undrar hur mina betyg skulle bli värderade, eftersom kunskaps och betgy kraven är helt olika här.

Hej,

Utländska betyg kan inte jämföras med svenska grundskolans betyg. Du kan därför inte konkurrera med betygspoäng på samma sätt som elever som har gått svenska grundskolan. I stället prövas du i så kallad  fri kvot.

Det är den som är ansvarig för utbildningen du sökt till (kommun eller friskola) som gör en bedömning av dina utländska betyg och vad de motsvarar i det svenska systemet. Det finns ingen standard eller reglering för hur utländska betyg ska bedömas.

19 maj 2022
Hur gör jag om jag vill ha ett utbytesår på gymnasiet?
Hejsan, jag början 9:an nästa termin och har ingen aning om vilket gymnasium som jag ska sikta på. Jag har försökt leta efter gymnasier med ett utbytesprogram men hittar inget. Jag tänker mig att jag under ett av åren på gymnasiet vill jag gärna plugga utomlands. Skulle vara tacksam för förslag på gymnasier som har detta program.

Hej,

Du behöver inte gå en speciell skola för att plugga utomlands. Här kan du läsa om olika sätt att lägga hela eller delar av sina gymnasiestudier utomlands: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/utlandsstudier/. Du ordnar dina utlandsstudier på egen hand, eller med en organisation som jobbar med det, enligt det alternativ som blir bäst för dig. Så läs på lite på länken och fundera på vad som kan passa dig.

09 maj 2022
Kan man börja gymnasiet i Sverige efter att ha bott utomlands?
Hej, min son har sökt till gymnasiet i höst. jag har lite frågor:
1. vad händer med hans plats (1a året i gymnasiet) om vi bestämmer oss i sommar att bo utomlands 1 år och där låta honom gå i gymnasienivå?
2. om han mister sin plats i Stockholm (p.g.a. utlandsstudier 1 år). kan han då söka nästa år till 2a året i ett gymnasium i Stockholm?
3. om han går på en internationell skola utomlands 1a gymnasieåret, vad ska vi tänka på vad gäller betygen?
4. är det något annat man ska tänka på så att han har möjlighet att komma tillbaka till andra året i gymnasiet?

Hej,

Om man inte går i den gymnasieskola man kommit in i så går platsen vidare till någon annan. Så man kan alltså inte spara den till senare. Om och när ni kommer tillbaka kan han söka sig direkt till en skola där han kan börja på årskurs 2. Men det hänger på att det finns en skola med en ledig plats och att han har haft ett liknande upplägg på sin skola utomlands så att han inte har missat för många kurser.

Det lättaste brukar vara om man går på en internationell skola utomlands och sedan fortsätter på en internationell skola i Sverige. Något som är viktigt är att tänka på att han kan behöva betyg i svenska för att studera vidare i Sverige. Man kan läsa svenska via Hermods distansgymnasium när man bor utomlands.

Medlemslogin