Gymnasiestudier utomlands

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

23 maj 2019
Vem kan gå svenska skolan utomlands?
Hej, verkar spännande för ungdomarna att kunna läsa utomlands*, men blir osäker på om det endast är möjligt för de familjer som bor utomlands eller fungerar det ändå? Tänker internat, ledare som är ansvariga för de på fritiden mm?

Med hopp om ett klargörande//
mvh
Eva

*https://www.gymnasium.se/sok/gymnasium-utomlands

Hej Eva,

Jag ser att det du har tittat på är svenska skolan utomlands. Det är möjligt för en gymnasieelev att flytta på egen hand för att gå svenska skolan utomlands. Men skolorna fungerar inte så att de tar hand om flyttprocessen eller eleverna utöver skoltid. De är helt enkelt vanliga skolor som råkar vara i andra länder än Sverige. Med det sagt så kan det vara så att någon av skolorna har internat. Man får kolla med skolan man är intresserad av om de erbjuder internat eller liknande. Kontakta dem direkt.

Lycka till!/ Petra,SYV

05 maj 2019
Can I send in my final grades for the gymnasium-application later?
Hello Hej!

My daughter applied for a preparatory program which implies that she presents her grades of Swedish ( SVA) in June. She currently follows an online course (SVA) at Sofiadistans. But it is possible that she does not manage to make all her tasks on time (before 27 May). In that case, she will have her final grades only in September (as she hopes).
Can the gymnasium make concessions and allow my daughter to submit her final SVA grades later in September? Should I contact the gymnasium(s) management to ask them about it?

Thank you in advance,
Mother of the applicant

Hi,

Normally they can't wait since the acceptance letter will be sent out in the summer and schools starts at the end of August. But you should contact the school and ask if they can help find a solution.

Sincerely/ Petra,  Study and Career Counsellor

04 maj 2019
Kan jag gå gymnasiet i Sverige?
Hej , Jag vill start en Skolan i Sverige från September 2019 och jag vet inte hur..
Jag vet det jag behöver en " Host family " men jag vet också det , det gör de Skolan för mig.
Men jag behöver hjälpa för hitta en Skolan i Sverige och jag hoppas ni kan hjälpa mig, med eller med något.
Jag kommer från Österikke och jag är 16 år gammal.

Jag lär Svenska för .. 6 - 7 Månader nu, och ja

Tack för ni tid

Hej,

Vad roligt att du vill gå gymnasiet i Sverige! När det gäller de som söker med utländska betyg så är det upp till skolan att bedöma om de kan ta in dig eller inte. Så ta kontakt med en skola som du är intresserad av. Det är inte säkert att skolan kan ordna boende åt dig (oftast är det inte så) så fråga om det. Det finns dock skolor som har internat så du skulle kunna titta lite extra på dessa.

Det första du behöver bestämma är vilket gymnasieprogram som du vill gå så läs på om dessa. De kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125. Du behöver även ha behörighet för de program du vill söka och för alla gymnasieprogram så är betyg i svenska från grundskolan ett krav. Du behöver alltså fundera på hur du kan skaffa dig behörighet i svenska om du inte har det. Du kan fråga de skolor du är intresserad av, eller kommunen du vill flytta till, om det.

Det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor. Dessa skolor hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin