Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

12 nov 2019
Vad krävs för att gå en svensk högskoleutbildning?
Hej ! Josef heter Jag och kontaktar er angående min syster som för närvarande är bosatt utomlands och öven pluggar utomlands,men nu känner hon för att komma hem och fortsätta sin utbildning i hemma i Sverige, då hin flyttade ut med föräldrarna vid en ålder av 3 år (är nu 17 år) så har hon svårt med svenskan . Hon vill studera till tandläkare och frågan är då vad det är som krävs för denna utbildning? Finns kanske en utbildning på engelska? Och vad behöver för grundutbildning och vilka ämnen? Jättetack på förhand

mvh Josef

Hej Josef,

Vad roligt att din syster vill komma tillbaka till Sverige och plugga! För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. I grundläggande behörighet ingår svenska och det finns inget Tandläkarprogram på engelska i Sverige.

Så för att kunna studera en svensk utbildning i Sverige så behöver hon skaffa behörighet i svenska. Det kan hon få genom att läsa in grund och gymnasiekurserna i svenska eller göra "Tisus" som är ett behörighetsgivande test i svenska för studier på universitet och högskolor i Sverige. För att bli godkänd på Tisus måste man ha kunskaper i svenska motsvarande Svenska 3 på gymnasiet.

Så be henne kolla upp möjligheterna att få upp sin svenska till den nivå hon behöver eller titta istället på vilka internationella utbildningar som finns i Sverige. Det kan man söka upp på till exempel Studentum.se.

03 nov 2019
Vad ska jag gå i för gymnasium utomlands?
Hej,
Jag har precis börjat ettan och går natur-natur. Min dröm är att bli läkare och det är därför jag läser naturlinjen. Jag har en farbror i Panama som jag eventuellt ska flytta till och det innebär att jag kommer gå i skolan där. Jag undrar vad jag behöver göra för att få behörighet till läkarlinjen och för att få alla gymnasiepoäng. Ska jag läsa naturlinjen på distans och följa den svenska kursplanen, ska jag bli hemskolad, ska jag gå i skolan där? Jag vet inte hur länge jag kommer bo där men tippar på ett år eller två beroende på hur situationen ser ut. Jag skulle inte vilja gå ett utbytesår eftersom jag då måste gå om ett år i gymnasiet och det vill jag verkligen inte. Kan jag gå i highschool och välja kurser som matchar den svenska kursplanen så jag får alla behörigheter? Obs, jag är inte säker på om jag vill gå läkarlinjen i Sverige, påverkar det också vilket beslut jag ska fatta?

Tack på förhand!

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Ska du bo utomlands finns det flera alternativ. Vill du vara säker på att vara behörig till högskolor i Sverige behöver du på något sätt läsa svenska.

Om du inte väljer att läsa vid ett internationellt gymnasium kan du studera Naturvetenskapsprogrammet på distans via Hermods distansgymnasium. Men en internationell skola ska också kunna ge dig behörigheten till Läkarprogram i Sverige och utomlands. Det är dock något som du måste kolla upp med skolan. Väljer du ett internationellt gymnasium kan du komplettera med svenska på Hermods distansgymnasium.

Börja med att titta lite på de skolor som finns i området där du kommer bo och ta kontakt med de som verkar intressanta. Sedan kan du även söka till Hermods distansgymnasium för att vara säker på att du får en gymnasieplats. Läs mer om distansstudier här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.

30 okt 2019
Kan man gå svenskt gymnasium efter en svensk-internationell grundskola?
Hej. Jag heter Tuva och jobbar som SYV. Jag har några frågor om internationella elever bosatta i Sverige och som gått på en internationell grundskola i Sverige. Kan de söka in på ett nationellt program direkt från grundskolan? Är det något särskilt de måste tänka på när de ansöker till gymnasiet?

Hej Tuva,

Det är möjligt. För att få gå ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att du har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning. Så man måste kolla med sin grundskola vilket år som motsvarar år 9 enligt deras läroplan. Om man har läst svenska på sin skola så kommer man troligtvis vara behörig till de nationella gymnasieprogrammen på samma sätt som de som gått svensk grundskola. Men det finns olika internationella skolor varav några förutom sin egen även följer svensk läroplan, vilket gör det lättare och skolor som inte följer svensk läroplan, vilket gör det svårare.

Det finns en separat kvot till gymnasieantagningen som heter fri kvot. Den är till för de som har betyg som inte kan jämföras med svenska till exempel utländska betyg eller betyg från Waldorf skola. Det är möjligt att några kan få söka i den gruppen vilket kan vara fördelaktigt då alla skolor måste hålla några platser öppna för just den kvoten. Elever som går i internationella grundskolor kan fråga skolan om detta. De är troligtvis vana och kan säkert dessutom hjälpa till att översätta betygen.

Medlemslogin