Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

05 sep 2019
Var kan jag gå svenska skolan utomlands?
Hej! Mott namn är Malva och jag har precis börjat mitt första år på gymnasiet.
Men på senaste tiden har jag funderat mycket på att gå gymnasiet utomlands. Jag undrar om du vet skolor utomlands som bygger på det svenska språket, men där man även får utveckla sina språkkunskaper i tex engelska. Skulle du kunna slicka länk isåfall?
Mvh/ Malva

Hej Malva,

Om du vill gå en svensk gymnasieutbildning utomlands där svenska är undervisningsspråket så ska du gå i en svensk utlandsskola. Det finns idag sex svenska skolor som ger undervisning utomlands och du kan hitta dem här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-utlandsskola-4505.

04 sep 2019
Kan man flytta till ett svensk gymnasium från ett utländskt?
Hejsan! Tänkte höra mig för litegrann om hur det fungerar. Pojkvännen är från USA men han ska flytta hit nu under Oktober/November. Han går sista året i Amerikanskt gymnasium, hur ska han gå till väga för att göra sitt sista år här?

Hej,

Han kan ta kontakt med en internationell skola för att se om det finns en ledig plats han kan få. För svenska gymnasieskolor behöver han behörighet i svenska från grundskolan. Här hittar ni skolor med det internationella programmet International Baccalaureate: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

28 aug 2019
Kan jag söka en gymnasieutbildning i Finland?
Är det möjligt att som svensk grundskole-elev söka till gynasium i finland och isåfall hur? Är sugen att gå på sjöfartslinje inriktning däck på åland (ålandsgymnasiet)

Hej,

Ja, det är inte några problem för en person att söka en gymnasieutbildning mellan de nordiska länderna. De åländska gymnasieskolorna är dessutom helt svenskspråkiga. Hör gärna av dig direkt till skolan så kan de hjälpa dig med ansökningsprocessen. Du kan även gå till din studie-och yrkesvägledare i din skola och få hjälp där.

Medlemslogin