Ämne/inriktning

Gymnasiestudier utomlands - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

18 dec 2016
Frågor om utlandsstudier.
Hej,

Vår familj planerar att flytta till Kalifornien nästa höst, och stanna minst två år.

Jag har två frågor.

En av våra söner går nu första året på gymnasiet, och kommer därför att börja high school i USA och gå där minst två år. Kan han tentera av och därmed få en svensk gymnasieexamen när han kommer hem? Vad gäller om han söker direkt till svensk högskola med betyg från high school (plus ett år på college)?

Den yngsta sonen går nu i sjuan och ska därför, om jag förstått saken rätt, börja junior high men kommer sedan fortsätta på high school. Kan han sedan söka till svenskt gymnasium med sina high school-betyg?

Margaretha

Hej Margareta,

Det är möjligt att genomföra en så kallad prövning vilket motsvarar det jag tolkar att du menar som "tentera av" olika kurser på gymnasiet. Vidare ska det kunna gå att få ihop en gymnasieexamen utifrån kurser som eleven har genomfört genom prövning.

Om din som får ihop slutbetyg och t.ex. diplom från det som motsvarar gymnasiet i USA kan detta användas som motsvarande en svensk gymnasieutbildning. Tänk dock på att din son kan behöva läsa upp den svenska som krävs för att studera på högskolan i Sverige (svenska 1/2/3).  I så fall behöver ni kontakta UHR för att få utbildningen bedömd: https://utbildningsbedomning.uhr.se/

Det går att söka till gymnasiet med utländska betyg, i så fall hamnar det inom det som kallas fri kvot. Förutsatt att din son har behörigheten att söka till gymnasiet kan han göra det med utländska betyg (återigen att tänka på svenskan här). I så fall är det bra att ta kontakt med antagningskansliet i god tid annan han ska söka för att få hjälp med att ansöka inom fri kvot. Se länken dit: http://antagningskanslier.se/

Lycka till framöver // Anders, SYV

03 dec 2016
En fråga om att läsa gymnasiet utomlands, i Bryssel.
Hej, jag skulle vilja börja på Scandinavian School of Brussels, men har några frågor först. Hur mycket kostar internatet { att bo och äta där}? Går man både 1,2,3 ring där? Och hur mycket är lägsta meritvärdet för att komma in på natur-natur programmet, om det är något?

Hej,

Angående kostnaden för internatet kan du hitta siffror för nuvarande år via länken i slutet av detta svar. Sedan om det eventuellt kan skilja sig i framtiden är omöjligt för mig att svara på. Du verkar kunna välja hur mycket du vill läsa där, alltså om det är ett, två eller tre år. Angående meritvärde att komma in har jag inte lyckats hitta det utan det verkar vara en annan typ av antagning än här i Sverige med motiveringsbrev etc. Därför är det nog enklast om du vänder dig till skolan och frågar dem.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

08 nov 2016
Fråga om gymnasiestudier utomlands
Hej jag har en fråga. Det är jag bor nu i tyskland och jag kommer flytta tilbacka till sverige igen kann jag då gå på en gymnasium utomlands då och jag har bort i sverige i 13 år

Hej,

Jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga, om det är så att du inte får svar på det du undrar över, hör gärna av dig igen då.

Om du vill studera hela gymnasiet utomlands, då beror dina möjligheter på hur det ser ut i det landet och vilka regler som gäller där. Är det så att du vill läsa t.ex. ett år utomlands under tiden då du läser gymnasieutbildningen i Sverige behöver du prata med den skola du vill läsa i och se vilka möjligheter som finns där.

Utifrån exakt vad din situation är så kan du få mer information om vad som gäller genom att läsa på gymnasiet i Sverige om det är det du menar med utomlands: http://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512

Lycka till framöver // Anders, SYV

Available educations