Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


29 dec 2019
Hur söker jag gymnasium på Åland?
Hej!

Jag undrar hur jag ska gå tillväga med att välja gymnasium då jag önskar att gå på ålandsgymnasiet (inriktning sjöfart) med start kommande höst, men medans Sverige har gymnasievals-period i januari/februari har åland gymnasievalet i april.

Mvh
Yannick

Svar:

Hej Yannick,

Vad roligt att du vill gå gymnasiet på Åland! Prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan om dina planer så kan hen hjälpa dig med ansökningarna. Du kan också ta kontakt med gymnasiet på Åland och be dem om hjälp med din ansökan.

Lycka till! /Petra,SYV

09 dec 2019
Hur söker jag gymnasiet om jag inte bor i Sverige?
Hej jag bor just nu i England har gjort det i snart 2 år. Jag går i 10an här fast hade gått i 9an i Sverige. Det är nämligen så att jag ska flytta tillbaks till Sverige nästa år då gymnasiet börjar. Men hur ansöker jag till gymnasiet ifall jag flyttat tbx än. Jag kommer flytta tillbaka i augusti då läsåret börjar

Svar:

Hej,

Du kan kontakta gymnasieantagningen/antagningskansliet i kommunen du ska flytta till så kan de hjälpa dig få lösenord till antagningen. Kontaktuppgifter till antagningskanslierna hittar du här: https://antagningskanslier.se/.

Lycka till! /Petra,SYV

04 dec 2019
Kan man gå gymnasiet i Sverige efter utländsk grundskola?
Min kusin från England vill börja gymnasiet här, han vill in på en naturvetenskaplig linje, och undrar hur han ska gå tillväga, hur det ser ut för honom ifall han börjar studera här under brexit etc.

Med vänliga hälsningar,

Anon

Svar:

Hej Anon,

Den som vill börja på ett svenskt gymnasium bör först kontrollera att den har rätt behörighet. Man kan kontakta den gymnasieskola man vill börja på i Sverige om man vill ha mer information om hur de kommer att bedöma betygen. 

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. Det svåraste kravet att uppfylla för de som gått grundskolan utomlands brukar vara svenskan. 

Är man EU-medborgare kan man flytta till Sverige utan att ansöka om något tillstånd. Är det så att man inte är EU-medborgare måste man titta närmare på reglerna kring uppehållstillståndet hos Migrationsverket. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin