Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


26 mar 2020
Vad motsvarar mina utländska gymnasiebetyg i Sverige?
Hej !


Jag har varit i Sverige i 1,5 år och läser svenska och engelska för att få behörighet till läkarprogrammet i Sverige. Det jag undrar över är att naturvetenskap programmet i mitt hemland består av färre ämne än de i Sverige. Vi har till exempel inte historia , idrott eller samhälle i NV programmet. Kan jag ändå söka till läkarprogrammet med min 9 ämne (Matematik , kemi , Fysik etc) från mitt NV program i irak + Svenska i Sverige och räknas som behörig ändå?


Mvh
Mohammed

Svar:

Hej,

Du måste kolla med UHR vad din gymnasieexamen motsvarar här i Sverige. Det kan du göra här: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/. När du har fått en bedömning kan du planera dina studier tillsammans med en studie-och yrkesvägledare på Komvux.

Lycka till! /Petra,SYV

25 mar 2020
Kan man gå hela gymnasiet i USA?
hej

Har en elev som nu går i åk 8 och har planer att studera alla tre år i USA. Vad gäller för denna elev. Var kan jag hitta sidor om detta ? Finns det möjlighet att göra detta ?

Med vänlig hälsning Jeanette

Svar:

Hej Jeanette,

Ja, man kan göra så och det kan finnas lite olika alternativ. Ett är att ta kontakt med en organisation som anordnar utlandsstudier och fråga om de kan hjälpa till. Du hittar sådana här: https://www.gymnasium.se/sok/utbytesar-high-school. De brukar vanligen anordna utbytesår men det är möjligt att de kan hjälpa till att ordna studier för hela gymnasietiden. 

En annan möjlighet är att ordna allting på egen hand och då krävs det att man börjar i god tid och undersöker sina möjligheter att få visum, ansöka, komma in och flytta på egen hand. Förutom att det kräver en hel del planering kan det även bli dyrt så man behöver då planera sin budget. Här finns en del tips på hur man kan finansiera det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021

Jag rekommenderar att eleven börjar göra undersökningar redan nu, bestämmer sig för exakt var hen vill bo och gå i skola och kommer upp med en konkret plan. Det underlättar såklart om eleven har föräldrar som hjälper till med detta, både ekonomiskt och med att göra research och ta kontakt med skolor osv. 

Vänligen/ Petra,SYV

18 mar 2020
Vad kostar utlandsstudier?
Hej, kostar det att bo hos en värdfamilj om man vill gå gymnasiet utomlands?

Svar:

Hej,

Om du bor i en värdfamilj gör du det oftast genom en organisation som du har gått igenom för att plugga utomlands. Organisationen kan ge dig prisuppgifter om kostnaden för just det utbyte som du vill göra och det täcker in alla kostnader som har med utbytet att göra. Så jag kan inte svara på om och hur mycket boendet i en värdfamilj kan bli. Men ta kontakt med en organisation du vill åka genom så kan de hjälpa dig reda ut kostnaderna.

Du hittar de olika organisationerna och utbytesprogrammen här: https://www.gymnasium.se/sok/utbytesar-high-school.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin