Gymnasiestudier utomlands

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

OBS! Den 24.e december (Julafton) så har chatten stängt!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands

21 jan 2019
Kan jag gå collage i USA efter gymnasiet?
Hej! Jag gick om mitt första år på gymnasiet p.g.a byte av linje. Detta kommer innebära totalt 4 år som jag har studerat på gymnasiet. Nu är det så att jag är intresserad av att plugga utomlands i USA på college. Till detta kommer jag nog behöva få ta studiemedel/skolpeng m.m. Frågan är då om jag i USA skulle bli godkänd att gå college även fast jag avslutat 4 år på gymnasiet i Sverige? Och skulle jag bli beviljad ett studiemedel i Sverige?

Tack!

Hej,

Skillnaden på termerna ”College” och ”University” är att på College kan man endast studera fyra år och ta en kandidatexamen medan på ett University kan man ta både en kandidatexamen och en master, samt bedriva forskarstudier. Förkunskapskrav för kandidatstudier på College USA varierar bland Colleges men om du har en gymnasieexamen så har du i regel behörighet. Läs mer om det amerikanska skolsystemet här: http://sweamfo.se/information/studera-i-usa/det-amerikanska-studiesystemet/.

För att veta om du kan få studiemedel måste du kontakta CSN.

10 jan 2019
Kan jag gå svenska skolor utomlands utan svenskt medborgarskap?
Hej!
Mitt namn är Qasim och jag läser andra år ekonomiprogram. Så tänker jag att läsa trean på Svenska Skolan i London. Jag har PUT i Sverige och mitt hemlandspass men inte svensk medborgskap. Nu undrar jag om jag kan söka svenska skolor utomlands och bli utbytesstudent?
Hälsningar Qasim

Hej Qasim,

Ta kontakt med skolan du vill gå så du vet om det finns lediga platser, och därmed är möjligt att hoppa in på år 3. Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd. När du reser behöver du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass. Här kan du läsa mer om om vad som gäller när man vill resa med uppehållstillstånd: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige/Resa-fran-Sverige.html.

08 jan 2019
Kan jag gå gymnasiet på distans om jag bor utomlands?
Hej jag hade vilja läs mitt gymnasium på distans, studerar japanska i Japan just nu och undrar om man kan studera här ifrån.
Mvh Meja

Hej Meja,

Vad roligt att du lär dig japanska! Ja, man kan studera gymnasiet på distans om man bor utomlands. Du kan läsa mer om det och hitta kontaktuppgifter här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.

Medlemslogin