Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


06 maj 2018
Kan min son börja i gymnasiet i Sverige?
Hej!
Jag har en fråga gällande min son som bott i Thailand och har ett igcse betyg från en internationell skola.
Han vill fortsätta plugga här. Ämnen som han vill läsa är: matte, kemi, fysik, engelska, svenska o samhällskunskap.
Hur går han tillväga för att söka gymnasium alt. folkhögskola ? Eller vilken skola kan han söka. Han har läst 2 år på LevelA utöver men skolan gick tyvärr i konkurs så det är oklart om han kommer få slutbetyg. Han är 17 år och fyller 18 i maj.
Han pratar svenska men har inte haft det som ämne i skolan sedan han gick lågstadiet i Sverige. Finns det möjlighet att läsa in svenskan?

Hälsningar

Linda Nordlund

Svar:

Hej Linda,

Det lättaste hade kanske varit om han fortsatte i en internationell skola även här. Här kan du hitta de IB-skolor som finns i Sverige: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate. Men om han vill gå en vanlig skola så kan ni kontakta dem direkt och kolla om han kan börja där. Betyg i svenska krävs men det kan finnas en möjlighet att göra prövningar för att visa sin svenska nivå. Här kan du hitta lite information om att börja gymnasieskolan i Sverige efter att ha bott utomlands: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512. Ta kontakt med skolorna han är intresserad av så fort som möjligt!

Lycka till! /Petra,SYV

18 apr 2018
Hur kan jag gå gymnasiet i Sydkorea?
Hej! Jag ska snart börja i nian och har redan valt vart jag vill gå. Jag vill gå på ett IB diploma program men jag har tänkt mycket på att gå hela min gymnasie utbildning i Sydkorea på t.ex Dwight gymnasie. Jag undrar om du kan hjälpa mig att räkna ut hur mycket 250 i meritpoäng är i GPA. Men även omde finns några organisationer/ en komun som ger ut stepenider för utlandstudie eller bidrag. Även hur gör man för att hitta en leagall guardian i Sydkorea? Om jag ej kan gå i Sydkorea så vill jag gärna gå på international school of helsingborg och jag undrar har de koreanska som man kan lära sig?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vet vad du vill göra på gymnasiet! Du kanske kan be din skola om hjälp med att få dina betyg översatta till engelska inför ansökningen? Här kan du läsa mer om hur det funkar med översättning av betyg: https://www.studentum.se/utlandsstudier/oversattning-betyg-och-intyg-8115

För att ansöka om ett stipendium så kan du ta kontakt med din kommun för att få information om vilka stiftelser och organisationer som delar ut stipendier för utlandsstudier. Bidragets storlek kan variera men ska i många fall täcka extra kostnader som tillkommer när du flytta till ett annat land. Exempelvis ska bidraget kunna finansiera ett eventuellt boende utanför skolan, fickpengar samt skolavgift och läromedel. Det är viktigt att du undersöker vad stipendiet innebär innan du ansöker om det. Läs mer om att finansiera utlandsstudier här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021.

Angående skolan i Helsingborg så kan du ta kontakt med dem direkt och fråga om de erbjuder koreanska eller kolla på deras hemsida. Jag vet inte riktigt vad du menar med legual guardian? Dina förmyndare som det heter på svenska är dina föräldrar och om du inte har föräldrar så utses en förmyndare av rätten. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 apr 2018
Hur kan jag bo i Sydkorea?
Hej jag har tänkt plugga på ish på IB programet och jag tänte gå första året här i sverige och sedan resten i sydkorea. Jag undrar bara hur man gör med pengar och jobb och jag har försökt hitta information om detta men hittar inget. Jag skulle gärna vilja veta vad man skulle kunna jobba som på deltid och få tillräckligt med pengar till att betala hyra och mat. Jag skulle även vilja veta hur man hittar lägenheter i sydkorea, helst seoul. Jag undrar även om man kan få någon financial aid och isåfall vad och vad krävs för att kunna få det. När mab senare ska plugga på höskola, vilken skola ska man gå på då om man inte kan flytande korea ska, finns det någon internationell skola där också. Tack i förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bo i Sydkorea! Det är svårt att få information om studier, jobb och boende i Sydkorea som är på svenska. Därför är det bättre om du letar på engelska. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med frågor om boende och extrajobb där. Här kan du få lite tips på finansiering av utlandsstudier: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021. Det går att studera på engelska på högskolor/universitet i Seoul om man inte kan studera på koreanska. Du kan ta kontakt med skolor i Sydkorea du är intresserad av redan nu och ställa frågor och du kan börja studera koreanska så att din flytt blir lättare. Jag kan också tipsa om att leta på You Tube efter inflyttade personer i Sydkorea som berättar om sina erfarenheter av arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, visum och utbildning. Det kan ge dig en del tips också. 

Lycka till! /Petra,SYV