Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


24 jun 2019
Hur fungerar utlandsstudier?
Blhver jag betala flyg resan till Paris och jag har inga släktingar i frankrike så ska jag bo i skolan eller i eb fransk familj.

Svar:

Hej,

Hör av dig till den skola eller organisation som denna fråga gäller så får du hjälp att reda ut situationen. Allmän information om utlandsstudier hittar du här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jun 2019
Vad motsvarar mina utländska gymnasiebetyg?
Hej!
Hur kan jag räkna ut mina pöang på utlands gymnasiet betyg .

Mvh
Ahmad

Svar:

Hej Ahmad,

Här kan du hitta information om det: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Hur-raknas-betygen1/. Där hittar du även omräkningstabeller du kan använda.

Lycka till! /Petra,SYV

05 jun 2019
Kan man söka till gymnasiet i Sverige utan betyg i svenska?
Hej,
Min dotter är född i Spanien och har bott här under sin uppväxt. Hon är både spansk och svensk medborgare. Hon går i spansk skola men jag har ju alltid pratat svenska med henne och därtill läser hon mycket svensk litteratur och är faktiskt ganska duktig på svenska, även om det inte kommer lika naturligt som spanskan.
Hursomhelst har vi funderingar på om hon ska gå på gymnasiet i Sverige. Frågan är då vad för "dokumenterade" kunskaper hon måste ha i svenska? Finns det något prov i svenska hon kan göra för att få behörighet och behöver vi översätta hennes spanska högstadiebetyg?

Jag tackar för svar!

Allt gott,
Jonathan

Svar:

Hej Jonathan,

För att ha behörighet så behöver man kunskaper i svenska som motsvarar de man får i den svenska grundskolan. Du kan läsa mer om gymnasiebehörighet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Har man inte läst svenska i skolan (vilket man kan göra genom Sofia distans) så finns möjligheter att bevisa sina kunskaper genom att göra prövningar i svenska. Om man inte läser på någon skola och vill göra prövning, vänder man sig till Komvux för att få reda på hur prövningsverksamhet är organiserad i just den aktuella kommunen. Men då krävs vanligen att man är skriven i den kommunen.

Så tyvärr tror jag att det blir svårt att snabbt skaffa sig behörighet i svenska om hon inte har tid att gå svenska kurserna genom Sofia distans, men kolla med svenska ambassaden i Spanien om de erbjuder möjligheter att skriva prövningar. 

Betygsdokument som är utfärdade på spanska eller engelska behöver inte översättas innan de skickas in till Gymnasieantagningen i Stockholm men kolla detta med gymnasieantagningen i kommunen det gäller. 

Ytterligare ett tips är att söka till International Baccalaureate (IB-programmet) som gör undantag för betyg i svenska. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin