Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Gymnasiestudier utomlands

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Gymnasiestudier utomlands


21 maj 2023
Kan jag gå gymnasiet i Sydkorea?
Hej!
Jag Kommer att börja 9:an efter sommaren och jag önskar om jag kan gå till en gymnasieskola i Sydkorea i stället för Sverige, jag har redan sökt om det men jag behöver mer info hoppas du kan hjälpa mig.

Jag vill fråga om följande:
-Kan jag bo ensam utan vårdnadshavare eftersom då kommer jag vara över 16 år, mina föräldrar sa att de accepterar om de inte behöver följa med

-jag hörde om något som kallas för goshiwon och det är där elever bor jag undrar om man kan hyra en när man är 16 år gammal?

-
Jag vill bli skådespelerska, musiker eller sångerska Vilken linje borde jag ta? Eftersom det är inte samma system som Sverige.

-hur går det till med att söka gymnasieskolor i Sydkorea är det samma som Sverige? Alltså att man behöver söka en termin innan man börjar eller hur funkar det?

Jag ber om ursäkt om mina frågor är många men jag undrar verkligen om det <3

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill gå gymnasiet i Sydkorea! Sydkorea har ett annat skolsystem än Sverige som bygger på det amerikanska skolsystemet. Därför kommer du kanske inte hitta en utbildning som motsvara en svensk estetisk gymnasieutbildning. Det bästa är om du kan gå ett IB-program på en internationell skola. Det underlättar om du vill jobba och studera i andra länder än Sydkorea. Och om du inte kan flytande koreanska är det nog ett måste. Läs mer om IB -programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate#moreAboutSearch. 

Du behöver kolla med den skola du vill gå vad som krävs för att du ska kunna börja där. Så ta kontakt med den skolan och fråga kring det. Generellt så får du räkna med att det kommer att kosta en del att studera i Sydkorea, bland annat för boende och terminsavgifter så det är också något du måste kolla på. Här kan du hitta allmän information om utlandsstudier: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/ men du behöver alltså själv ta reda på information specifik för din situation. De flesta skolor kräver att du flyttar till Sydkorea med din familj för att du ska få gå där.

 Sedan måste du också kolla upp vad dina möjligheter att få visum är. Här kan du få tips på hur man kan finansiera utlandsstudier: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021.

Lycka till! /Petra,SYV

07 maj 2023
Kan jag gå gymnasiet i Spanien?
Hej! Jag går vård och omsorg programmet och har snart efter sommaren gått klart 1 år, men min familj och jag vill flytta till spanien. Jag vill ej gå om ett år och jag vet inte om dem har vård och omsorg linjen i spanien. Vad kan jag göra?

Svar:

Hej,

Det spanska skolsystemet är inte samma som i Sverige. Du måste även ha behörighet till ett spansk gymnasium för att du ska kunna börja där. Jag rekommenderar att du kollar upp om det finns någon svensk eller skandinavisk gymnasieskola på platsen ni ska flytta till och isåfall tar kontakt med dem. Det finn en del sådana i Spanien. Annars kan du också kolla med en internationell skola. Jag tror dock att du måste räkna med att byta program om du flyttar.

Lycka till! / Petra, SYV

20 mar 2023
Naturvetenskapsprogrammet i Norge
vad är det som motsvarar naturvetenskapsprogramet i norge?

Svar:

Hej,

Det finns fem högskoleförberedande program i Norge: 

  • Idrettsfag
  • Kunst, design og arkitektur
  • Medier og kommunikasjon
  • Musikk, dans og drama
  • Studiespesialisering

Det finns ingen direkt motsvarighet till Naturvetenskapsprogrammet men Studiespecialisering är det program som liknar Naturvetenskapsprogrammet mest.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin