FAQ - Gymnasiestudier utomlands
Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök
Högskoleförberedande program
Antal frågor
Yrkesförberedande program
Antal frågor
Övrigt
Antal frågor
Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Gymnasiestudier utomlands
Hej,
Du måste kontakta skolan där du vill börja så kan de hjälpa dig kolla på om det finns möjlighet för dig att börja där i tvåan. om inte så kanske du bör fundera på att gå en internationell skola i Sverige då det kanske är lättare. Du hittar dessa skolor här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate. Funkar inte det heller så får du söka in till åk 1 igen.
Lycka till! /Petra, SYV
Och jag vill gå Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap, för att jag vill bli psykolog.
Hej,
Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till en kostnadsfri utbildning. Om man väljer att flytta eller vistas utomlands under en längre period upphör skolplikten och därmed rätten till utbildning. När man är utomlands kan man ta del av svensk utbildning på grundskole- och gymnasienivå mot en avgift. Sofia Distansundervisning har undervisning i alla ämnen i grundskolans årskurser 6- 9. Så kontakta Sofia distans för att höra om du skulle kunna fortsätta grundskolan där.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
För att vara behörig till gymnasiet här i Sverige måste man ha läst svenska i skolan. Ett annat alternativ är att man söker till en internationell skola här i Sverige. De kan nämligen göra undantag från kravet på svenska. Det internationella programmet, International Baccalaureate, hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.
Lycka till! /Petra,SYV
Min dotter är en "utlandssvensk" och går i 10:an i Kanada. Vi skulle vilja undersöka hur hon bäst kan fortsätta sina studier i Sverige. Hur går vi tillväga för att anmäla henne till exempelvis 2:a eller 3:a gymnasieskola? Finns det några speciella krav?
Mvh,
Hej,
För att vara behörig till gymnasiet här i Sverige måste man ha läst svenska i skolan. Men det är möjligt att man skulle kunna göra prövningar i de svenska kurser man har missat och på så sätt komma ikapp i svenskan. Man behöver då ta kontakt med de skolor du vill börja i för att få hjälp med det.
Ett annat alternativ, som kanske är lättare, är att man söker till en internationell skola här i Sverige. De kan nämligen göra undantag från kravet på svenska. Det internationella programmet, International Baccalaureate, hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har precis börjat 9an och jag åkte till Tyskland under sommarlovet och jobbade i Aachen och dom vill att jag börjar jobba där, Så då är min fråga om det finns Svensk eller Engelska skolor i närheten eller i Aachen?
Mvh
Hej,
Ja, det finns internationella skolor i Tyskland och det finns två svenska skolor för elever med förkunskaper i svenska språket (i Berlin och Hamburg). Undersök vilka skolor som finns där du ska bo.
Här kan du läsa om svensk utlandsskola: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-utlandsskola-4505 och här kan du söka på svenska gymnasieskolor utomlands och se om det finns en skola i din närhet som kan vara passande och där du kan fortsätta med dina gymnasiestudier: https://www.gymnasium.se/sok/gymnasium-utomlands.
Om det inte finns en svensk gymnasieskola i Tyskland dit du ska flytta kan du även se på möjligheterna att läsa gymnasiet på distans. Då kan elever som bor utomlands läsa delar eller hela gymnasiet på distans och följa samma läroplaner som eleverna här i Sverige. Om du väljer att under din gymnasietid flytta tillbaka till Sverige är det viktigt att du god tid kontaktar den gymnasieskola där du önskar fortsätta dina studier. Under dina gymnasiestudier kommer du att få en mentor som du kan vända dig till med frågor om skolan, undervisningen sker mest via internat där du kan maila och chatta med lärare och klasskamrater. Du kan dock behöva åka in till skolan någon gång under dina tre år, därför är det bra om du kontaktar skolan du är intresserad av för att se vad du kan behöva göra! Här kan du läsa mer om distansundervisning samt vilka skolor som erbjuder det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.
Lycka till! /Petra, SYV
Jag har precis börjat år 1 natur. Min familj har bestämt sig att flytta till förenade arabemiraten. Finns det några svenska gymnasium eller typ av skola i förenade arabemiraten som gör mig behörig att återvända till Sverige efter några år och fortsätta studera i ett svenskt universitet. Min plan är att bli läkare.
Tack i förhand 🙏
Hej,
Hermods Distansgymnasium erbjuder gymnasieutbildning på distans för ungdomar som vistas utomlands till följd av minst en förälders arbete. Hermods Distansgymnasium arbetar på uppdrag av Skolverket. Du kan även kolla upp om det finns internationella skolor du kan gå där.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har gått ut gymnasiet åk 1 med inriktning teater & undrar om det är möjligt för mig att studera utomlands under åk 2 eller 3 med teater inriktning? Alternativt annan inriktning men helst teater.
Tänkte främst på att studera på svensk eller engelsk/internationell skola, funkar det?
Om det finns andra alternativ för mig för att få studera utomlands tar jag gärna dom!
Med vänlig hälsning,
Hej,
Det är bäst att du tar upp frågan med en studie-och yrkesvägledare på din skola som vet hur ditt program ser ut och kanske kan hjälpa dig hitta en lämplig annan skola utomlands. Men du kan också hitta information om hur utlandsstudier fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/utlandsstudier/. Sedan kan du planera dina utlandsstudier efter vad som passar dig. Det finns olika sätt att lägga hela eller delar av sina gymnasiestudier utomlands så det är bra om du läser på lite om det innan du går vidare. Det finns flera organisationer som kan hjälpa dig planera också, du hittar dem om du klickar dig vidare på länkarna.
Lycka till! /Petra,SYV
Vi har en tjej som vill söka till NIU och LIU hockey för att träna och studera i Sverige. Vi kommer från Finland och har svenska som modersmål. Vad allt krävs och hur går det till med betyg, ansökan och hur ser man på studeranden från andra länder?
Tack på förhand
Mvh
Hej,
Ja, du kan studera gymnasiet var som helst i Norden utan att behöva komplettera. För dig som vill gå på en gymnasieskola i Sverige, Norge, Danmark, Finland eller på Island, så har dessa länder ett avtal om nordisk utbildningsgemenskap. Avtalet innebär att du i ett annat nordiskt land ska ha rätt att få tillgång till utbildning på samma villkor som medborgarna i det landet.
Till Riksidrottsgymnasier kan elever från hela landet söka, då det är riksrekryterande utbildningar.De som kallas nationellt godkända idrottsutbildningar är istället lokala eller regionala utbildningar. Gemensamt för både NIU och RIG är att de fokuserar på elitidrott. När det gäller ansökan och antagning till Idrottsgymnasium sker det i två delar, ena bedömningen är baserad på dina idrottsliga kunskaper och den andra bedömningen utgår från dina skolmässiga kunskaper. Det är viktigt att kontakta skolan man vill söka till i god tid så att man inte missar antagningstesterna.
Kolla även med Studie-och yrkesvägledaren i er egen grundskola om hen kan hjälpa till med ansökningen.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Det finns många sätt att studera utomlands och de har lite olika konsekvenser/fördelar. Det finns mer information om utbytesår här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/. Det är därför bra att jämföra organisationernas priser och ta reda på vad som ingår. Kolla även med din skola i Sverige om de har egna utbyten. De som anordnar utbytes år kan ge dig mer information.
Om du har läst ett år på High School någon stans i världen är det inte säkert att du kan få det tillgodoräknat när du vill fortsätta din gymnasieutbildning i Sverige igen. Det bästa du kan göra är att kontakta rektorn på det svenska gymnasiet du vill börja på i god tid.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Det finns olika sätt att göra utbytesår och det är oberoende av vad du väljer för skola.
Om du vill studera under ett år i ett europeiskt land när du går i gymnasiet kan du söka ett ettårsprogram i Europa. Ettårsprogrammen är för dig som går första eller andra året på gymnasiet. Ansökan till ettårsprogram gör du på utbyten.se. Ansökan öppnar den 1 oktober inför kommande läsår och avslutas i mitten av november.
För att söka till ettårsprogrammen i Europa krävs det att du läser franska, spanska eller tyska som minst steg tre på gymnasiet. Mer om hur antagningen och urvalet fungerar inför ett ettårsprogram i Europa finner du om du läser mer om ettårsprogrammen för respektive land här.
Om du vill studera utomlands under något av dina tre år på gymnasiet så kan du också välja att gå ett år på High School. När du har bestämt dig för att studera ett år utomlands på High School är det dags att leta efter en organisation som arrangerar sådana resor. Här läser du mer om det.
Din andra fråga kan bara skolan du väljer svara på.
Lycka till! /Petra,SYV