Visa gymnasium.se som: Mobil

Svensk utlandsskola

Svenska utlandsskolor på gymnasiet

Svenska gymnasieskolor utomlands

Den första svenska utlandsskolan startades av svenska kyrkan i Paris redan år 1878 och därefter startades en svensk skola i Berlin. Allteftersom man insåg hur viktig skolan var för att hålla det svenska språket och den svenska kulturen vid liv startades allt fler svenska skolor runt om i världen. Svenska utlandsskolor startas oftast av en lokal svensk skolförening, ett svenskt företag eller en missionsorganisation.

Sök svenska gymnasium utomlands

Sex stycken gymnasieskolor

Enligt Skolverket (skolverket.se) finns det idag sex skolor som ger undervisning utomlands som motsvarar det svenska gymnasiet. En sådan gymnasieskola (med statsbidrag från Sverige) måste anpassa gymnasieundervisningen så långt som möjligt efter svenska riktlinjer och styrdokument. Betyg sätts enligt svensk lagstiftning och skolorna granskas av Statens Skolinspektion precis som vanliga gymnasieskolor i Sverige.

Ansökan

Vill du söka till en svensk utlandsskola ska du höra av dig till den skola du vill gå i för att ansöka om en plats där. Det är främst skolan du söker till som väljer om du ska få gå där eller inte. För mer information om svenska utlandsskolor kan du vända dig till Svenska Utlandsskolors Förening (suf.c.se).

Här finns de utlandsskolor som erbjuder svensk gymnasieutbildning:

Divider

Läs på en internationell skola när du bor utomlands

INTERNATIONELL SKOLA/EUROPASKOLA

Läs på en internationell gymnasieskola om du och din familj bor utomlands.

 Jag vill veta mer

Distansstudier på gymnasiet

GYMNASIESTUDIER PÅ DISTANS

Vad gäller för dig som bor utomlands och vill plugga på distans? Hur ansöker man och hur fungerar det?

 Mer om hur det fungerar

Utlandspraktik under gymnasiet

UTLANDSPRAKTIK UNDER GYMNASIET

Många gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför erbjuda praktik/apl utomlands.

 Mer information tack

Kompletterande gymnasiestudier

KOMPLETTERANDE UNDERVISNING

Vad innebär kompletterande svensk undervisning? Vem behöver läsa det och var finns det?

 Här finns mer info

Läs på en gymnasieskola i övriga norden

GYMNASIET I NORDEN

Vad gäller för dig som är intresserad av att läsa på gymnasiet i Norge, Danmark, Finland eller på Island?

 Kolla in möjligheterna

Senast uppdaterad: 21 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-03-23

Ansökan om studiemedel

Om du ska studera utanför Sverige och är under 20 år måste du själv skicka in en ansökan. Det finns särskilda blanketter för de olika bidragen. Det du kan ansöka om är: Ansökningsblanketter hittar du på CSN hemsida.  STUDIEHJÄLP I EES & SCHWEIZ Vilka typer av studiemedel har du rätt till som studerande inom EES och Schweiz, och vad krävs för att få dem?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-22

Utbytesår/High School-år

Om du vill studera utomlands under något av dina tre år på gymnasiet så kan du välja att gå ett år på High School eller läsa ett ettårsprogram ute i Europa. Ett år utomlands under gymnasietiden är ett minne för livet och ett otroligt utvecklande studieår. Du får möjligheten att ta del av en ny kultur, lära dig ett nytt språk och träffa många nya vänner samtidigt som du studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-23

Kompletterande svensk undervisning

Kompletterande undervisning i svenska innebär att utlandssvenska barn och ungdomar får utbildning i svenska och om Sverige. Undervisningen följer inte den gällande läroplanen och kursplaner utan utgår istället från en egen fastställd kursplan. Som elev går du på en inhemsk eller internationell skola och får undervisning i det svenska språket och om det svenska samhället som kompletterar din underv ...
Läs mer

Åk på utbytesår i Europa med Rotary

Lär känna en ny kultur, får massor av nya vänner och lär dig ett språk. Erfarenheter du kommer ha stor nytta av i framtiden! Rotary hjälper dig under hela resan!

Plugga utomlands