Svensk utlandsskola

Svenska utlandsskolor på gymnasiet

Svenska gymnasieskolor utomlands

Den första svenska utlandsskolan startades av svenska kyrkan i Paris redan år 1878 och därefter startades en svensk skola i Berlin. Allteftersom man insåg hur viktig skolan var för att hålla det svenska språket och den svenska kulturen vid liv startades allt fler svenska skolor runt om i världen. Svenska utlandsskolor startas oftast av en lokal svensk skolförening, ett svenskt företag eller en missionsorganisation.

Sök svenska gymnasium utomlands

Sex stycken gymnasieskolor

Enligt Skolverket (skolverket.se) finns det idag sex skolor som ger undervisning utomlands som motsvarar det svenska gymnasiet. En sådan gymnasieskola (med statsbidrag från Sverige) måste anpassa gymnasieundervisningen så långt som möjligt efter svenska riktlinjer och styrdokument. Betyg sätts enligt svensk lagstiftning och skolorna granskas av Statens Skolinspektion precis som vanliga gymnasieskolor i Sverige.

Ansökan

Vill du söka till en svensk utlandsskola ska du höra av dig till den skola du vill gå i för att ansöka om en plats där. Det är främst skolan du söker till som väljer om du ska få gå där eller inte. För mer information om svenska utlandsskolor kan du vända dig till Svenska Utlandsskolors Förening (suf.c.se).

Här finns de utlandsskolor som erbjuder svensk gymnasieutbildning:

Divider

Läs på en internationell skola när du bor utomlands

INTERNATIONELL SKOLA/EUROPASKOLA

Läs på en internationell gymnasieskola om du och din familj bor utomlands.

Jag vill veta mer

Distansstudier på gymnasiet

GYMNASIESTUDIER PÅ DISTANS

Vad gäller för dig som bor utomlands och vill plugga på distans? Hur ansöker man och hur fungerar det?

Mer om hur det fungerar

Utlandspraktik under gymnasiet

UTLANDSPRAKTIK UNDER GYMNASIET

Många gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför erbjuda praktik/apl utomlands.

Mer information tack

Kompletterande gymnasiestudier

KOMPLETTERANDE UNDERVISNING

Vad innebär kompletterande svensk undervisning? Vem behöver läsa det och var finns det?

Här finns mer info

Läs på en gymnasieskola i övriga norden

GYMNASIET I NORDEN

Vad gäller för dig som är intresserad av att läsa på gymnasiet i Norge, Danmark, Finland eller på Island?

Kolla in möjligheterna

Senast uppdaterad: 14 nov 2019