COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)

28 apr 2020
Kan jag bli arkitekt efter Natur-sam?
hej!
jag vill läsa natursam men vill bli arkitekt/byggingenjör. vilka ämnen bör jag lägga till för att komplitera de naturvetenskapliga ämnen? måste jag gå naturnatur, eller hur gör man?

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men vanligen kan man få behörigheten till arkitektutbildningar på Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet.

Behörighetskraven för byggingenjör är grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c. Det du saknar på Samhällsinriktningen är då fysik 2 så lägg till det i ditt individuella val.

08 aug 2019
Vilken inriktning ska jag välja på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej igen
Jag vill bli pilot och ska börja gymnasiet nu i höst. Ska gå natur. nästa år ska jag välja inriktning vet inte om jag vill gå natur&sam eller natur&Natur fungerar båda inriktningarna för pilot utbildning Senare?
MVH

Hej,

Behörigheten för pilot kan variera beroende på i vilken skola man vill utbilda sig. Därför är det bäst om du kollar upp behörigheten för den pilotutbildning som du vill gå. För att bli antagen är det vanligt att det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt betyg i Fysik 1, Matematik 2 (ibland 3) och Engelska 6. Det kan du få även från samhällsinriktningen från Naturvetenskapsprogrammet.

16 aug 2018
Kan jag klara matten på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Börjar 9an nu till hösten och ska bli kul! Nu kommer vi till problemet... jag drömmer om att gå NA inr Natur, jag äskar naturämmnerna och är så intresserad! Men matten är väll inte favoriten, det är inte tråkigt alltså helt okej skulle jag vilja säga! Ganska svårt och så. Vet inte om jag kommer greja matten på Naturvetenskapslinjen, min bror gick NA och han är bra på matte och hade inga problem. Alla som jag pratar med säger att det hjälper om du nötar matten och jag antar att jag måste göra det lixom man kan ju inte gå miste om nåt förutom lite tid. Alltid velat bli veterinär så länge jag kan minnas men känns nästan löjligt att drömma om det när man inte är bra på matte. Lixom min enda chans är dårå HP. Eller ska man gå safe way o bara gå SA och försöka få toppbetyg där då jag är duktig på SO svenska mm. Såå himla kluven.. Modig eller praktisk?
Med vänlig hälsning Sara

Hej Sara,

Om du vill bli veterinär så är det ju Naturvetenskap som kan ge dig den behörigheten och då måste du ju vara beredd på mycket matte. Du får fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid matten. Om du verkligen vill det så tror jag säkert att du klarar det. Det kan ju också vara så att du inte klarar att få höga betyg i matte när du går på gymnasiet, men det finns chansen att höja betygen genom prövningar på Komvux. Och sen finns ju som sagt Högskoleprovet som ökar dina chanser. Det är ju viktigt att man har tillräckligt hög meritpoäng för att komma in på veterinärprogrammet. Det brukar ligga väldigt högt, över 20 poäng, vilket betyder A i alla ämnen. Här kan du läsa mer om veterinäryrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/veterinar-11200.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin