Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


20 sep 2021
Kommer jag att klara Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag går i nian och ska alltså välja gymnasium till i höst. Jag har 280 i meritvärde och vill gå natur. Problemet är att jag inte känner mig som en riktig "pluggis" och är rädd att jag ska halka efter och inte klara pressen. Är det lätt att det blir så?

Svar:

Hej,

Din fråga är tyvärr omöjlig att svara på. Ingen kan veta vad som blir svårt eller lätt för dig förutom du själv. Du kan börja med att titta på exakt vilka kurser som ingår i det program du har valt. Vilka ämnen tror du kommer vara svåra eller lätta för dig? Om man tycker att naturvetenskapliga ämnen som matte, biologi och fysik är svårt så kommer man troligen att tycka att Naturvetenskapsprogrammet är svårt. Tycker du det är lätt kommer du troligen uppleva programmet som lätt. Om du tror att det kommer bli svårt för dig men ändå vill gå programmet får du fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid på skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

14 sep 2021
Vad ska man ha för betyg för Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!
Jag går i åttan, och redan nu börjar jag tänka på mitt gymnasie val, mitt betyg ligger mellan C-D-E (från sjuans betyg) nu höjer jag det till A-B-C-D, jag vill jätte gärna bli en läkare i ett universitets sjukhus.. Men jag är lite orolig, att jag inte kan komma in på läkarlinjen...
Så min fråga är, hur många merit ska man ha för att kunna gå på naturvetenskapsprogrammet, och för att gå till högskola/universitet hur många poäng behöver jag för att kunna gå in?
Och vad är det viktigaste ämnerna som jag behöver tänka på nu förrutom biologi?
och vilka kurser bör jag gå?
Jag behöver ett snabbt svar
/Tack, anonym

Svar:

Hej,

Antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet varierar beroende på ort, skola och år.Om du vill se antagningsstatistiken för specifika skolor där du bor så kan du gå in på den här sidan: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Där väljer du först ort och sen söker du vidare på skolorna du är intresserad av. 

För att vara behörig till gymnasiet måste du vara godkänd i  svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs dessutom godkända betyg i minst nio ämnen till från grundskolan. För Naturvetenskapsprogrammet ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. 

Lycka till! /Petra,SYV

31 aug 2021
Kan jag bli sjuksköterska efter Naturprogrammet?
Hej
Kan jag bli sjuksköterska från naturvetenskap?

Svar:

Hej,

Ja, det går jättebra.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin