Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


21 sep 2017
Vilka individuella val ska jag ha på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej jag läser andra året på naturprogrammet och har valt inrikting natursamhälle. Där med måste jag ju läsa språk alltså tyska i två år. Men ut över det måste jag ha ett annat individuellt val också? För det har jag inte medan alla andra i klassen har det eller läser något som heter idrottspecialeicering Mvh Sara

Svar:

Hej Sara,

Du kan se programstrukturen för Naturvetenskapsprogrammet här:https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. Du kan se alla ämnen som ingår i programmet och som är speciella för din inriktning. Du kan också se att du ska läsa 200 poäng i individuellt val och 200-300 poäng i programfördjupning. För att få veta exakt vad som gäller på just din skola och vilka individuella val du kan göra där måste du kontakta Studie-och yrkesvägledaren på din skola. Han/hon ska kunna hjälpa dig med det.

Lycka till! /Petra,SYV

19 sep 2017
Kan jag höja mina betyg och söka till Naturvetenskapsprogrammet?
Hej jag går i 8an och jag vill så gärna bli tandläkaren mina betyg är inte de bästa jag vet men tror ni det finns en chans att förbättra de och söka till naturvetenskap på gymnasiet för att jag vill så gärna bli tandläkare och vilka betyg ska man ha i 9an för att gå vidare med den utbildningen

Svar:

Hej!

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Du söker till gymnasiet med dina betyg i nian, alltså slutbetygen du får i vårterminen i nian. Det betyder att du har tid på dig att höja betygen och söka till Naturvetenskapsprogrammet om du vill det! Det finns absolut en chans att du kan höja dina betyg och bli tandläkare, kämpa på med studierna så mycket du kan! Ett tips är att du pratar med dina lärare för att se vad du ska göra för att uppnå de högre målen och kunna höja dina betyg, dina lärare vet exakt vart du ligger och vad du ska tänka på. Då kan ni tillsammans gå igenom det du har gjort och vad du behöver göra för att komma upp med betygen i olika ämnen. Det är bra om du då och då tittar in med dina lärare för att se hur du ligger till. Här kan du läsa lite om tandläkaryrket och hur man kan ta sig dit: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194. 

För att vara behörig till Naturvetenskapsprogrammet behöver man minst godkänt i svenska/svenska som andra språk, engelska, matte, fysik, kemi, biologi och minst 6 ämnen till. Det kan du se här: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. 

När det kommer till antagningspoäng kan det se olika ut från skola till skola. Här kan du titta på antagningsstatistik: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 för att se hur antagningspoängen har sett ut och hur de såg ut i år, det kan hjälpa dig få en idé om vad det kan ligga på när det är dags för dig att söka till gymnasiet. Först väljer du den ort/kommun där skolan ligger och sedan väljer du antagningsstatistik och söker på skolan/programmet/området osv. 

Stort lycka till med studierna! /Aranja, SYV

13 sep 2017
Vilken skola ska jag gå för att bli läkare?
Hej, jag går i nian nu och i framtiden skulle jag vilja bli läkare. Jag tänkte gå naturvetenskap, för det är väll naturvetenskap man ska gå då? Och vilken skola ska man då gå? Jag ska gå i Stockholm och jag vill gå på en bra skola men jag vet inte riktigt så mycket om dom. Så jag undrade om nu kunde tipsa någon bra gymnasie skola i Stockholm med naturvetenskaps programmet. Sen en till fråga, vilka slags betyg behöver man?

Svar:

Hej, vad roligt att du vill bli läkare!

Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen Naturvetenskap kan vara ett bra val då det ger dig den behörighet du behöver, utan att du behöver lägga till några kurser. Behörigheten till läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Vilken skola du ska välja är helt upp till dig själv. Du kan läsa mer om de skolor som erbjuder programmet i Stockholm här: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet-stockholm/a101-d85569 

Här kan du också kontakta skolorna och lämna intresseanmälan. Du kan också kolla i Öppet hus kalendern här nedan för att se om du kan besöka någon av skolorna som intresserar dig: https://www.gymnasium.se/calendarevent

Du kan också kontakta din SYV på din skola och be om att få vara "elev för en dag" på en skola du vill gå på. Det betyder att man får vara med en klass under en dag och se hur det känns att gå i den skolan.

Antagningspoängen för att komma in varierar från skola till skola och kan också ändra ganska mycket från år till år. Men du kan kolla vad poängen var på specifika skolor, tidigare år och i år för att få en uppfattning om vad som krävs. Det kan du göra här:

 https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542

Du kan också kolla vad rikssnittet har varit på naturvetenskapsprogrammet. Då kommer du alltså se vad poängen varit i genomsnitt för hela Sverige. Det kan ge en idé om vilket slags betyg du behöver men tänk på att det kan variera  :

 https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455

Lycka till! /Petra, SYV