Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


09 apr 2018
Kommer jag in på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, Jag är en grabb på 14 år i nu läget det jag undrar är att om jag ens kan komma in på natur med mina betyg. Jag har läst mycket och det verkar som det kräver höga betyg inom NO ämnena vilket jag känner att jag kan bra. Men mina lärare är otroligt dåliga en lärare har varit sjukskriven i nästan ett helt år och sjuk under många tillfällen. Då känner jag att jag inte kan framföra mina kunskaper inom ämnena och därför inte nå dem höga betyg jag satsar för. Jag vill ju inte att det ska påverka mina chanser till en bra utbildning och framtid. Annars undrade jag bara om hur svårt Naturvetenskap är om jag klarar det men mina nuvarande betyg eller kräver det B eller A i NO ämnena?

Mvh Lukas

Svar:

Hej Lukas,

Det viktigaste om du ska klara Naturvetenskapsprogrammet och alla andra program är att du är intresserad av de kurser som ingår i programmet. Här kan du se exakt vilka kurser som Naturvetenskapsprogrammet består av: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Om du kommer in eller inte beror på vilken antagningspoäng som skolan du vill söka till kräver och vad du har i meritvärde (ditt samlade slutbetyg i alla ämnen). Här kan du söka på skolors antagningsstatistik: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på skola. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 apr 2018
Har man engelska 6 på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag vill söka till masterprogrammet i molekylärbiologi och dör stod det att följande behörighet krävs: Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande. Min fråga nu är om jag har den behörigheten ifall jag har läst naturvetenskap inriktning natur i gymnasiet?

Svar:

Hej,

Engelska 6 ingår i alla högskoleförberedande program så det har du. Här du du se alla kurser som ingår i Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

02 apr 2018
Ska jag välja naturvetenskap fast jag inte är bra på det?
Hej! Jag heter Frida och går i 8:e klass. Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket över vilken linje på gymnasiet jag ska välja när det väl blir dags. Jag har inte så bra koll på sådant men jag är säker på att jag vill gå Naturvetenskapslinjen. Men om jag har förstått det rätt behöver man vara bra på bland annat kemi och fysik. Grejen är den att jag verkligen är intresserad av NO och sånt, men jag har inte alls sånna bra betyg som jag önskar att jag hade och jag är nervös över att om jag skulle välja Naturvetenskapslinjen att jag sedan inte skulle klara av det, att det skulle bli för svårt. Dels för att jag inte skulle hänga med eftersom jag är ganska trög och inte förstår så bra, och dels för att jag har väldigt svårt att påbörja och avsluta arbeten. Men jag skulle heller inte vilja välja en annan ”lättare” linje som jag inte är intresserad av.
Vad ska jag göra?

Svar:

Hej Frida,

Det är jättebra att du är intresserad av Naturvetenskap om du vill välja det programmet. Motivationen är viktig om du vill klara ett program med ämnen som du inte har lätt för. Om du känner dig motiverad och orkar med att lägga extra energi på att läsa ämnen som du tycker är svåra så är det mycket möjligt att det går bra. Tyvärr så är det ingen som kan svara på hur det kommer att gå för dig innan du har testat och ingen kan heller ta beslutet åt dig. Så du får fundera på hur du vill göra.

Det kan vara bra om du läser noga om alla program och ser vilka kurser som ingår i dem. Det kan du göra här. https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Och när du vet mer om alternativen så kanske du kan gå till din Studie-och yrkesvägledare i skolan och diskutera dina tankar om valet tills det känns lite klarare för dig hur du vill göra. 

Lycka till! /Petra,SYV