Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


17 jan 2023
Är Naturvetenskapsprogrammet svårt?
Är naturvetenskaps linjen svår?


Hej! Jag funderar på att söka till naturvetenskaps programmet nu till våren men är inte säker på om jag kommer att klara av det. Jag ligger runt B/C i matte, biologi, kemi och fysik, är detta tillräckligt för att klara av programmet eller krävs det högre betyg? Jag känner att det är viktigt att det inte är så pass svårt att man behöver plugga hela tiden. Det måste också vara kul.

Jag tänker även om det är värt att gå natur då jag inte älskar verken matte eller fysik. Jag hatar absolut inte något av ämnena men de är inte favoriter heller.

Svar:

Hej,

Din fråga är tyvärr omöjlig att svara på. Ingen kan veta vad som blir svårt eller lätt för dig förutom du själv. Du kan börja med att titta på exakt vilka kurser som ingår i Natur. Det kan du göra längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.  Om man tycker att naturvetenskapliga ämnen som matte, biologi och fysik är svårt så kommer man troligen att tycka att Naturvetenskapsprogrammet är svårt. Men om du har B och C i dessa ämnen så är det troligen inte så svårt för dig.

Om du ändå tror att det kommer bli svårt för dig men ändå vill gå programmet får du fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid på skolan. Men är du inte är så motiverad att läsa dessa ämnen kanske du ska fundera på om något annat program hade varit mer intressant.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jan 2023
Kan jag bli läkare efter Natur-sam?
Hej, jag har en fråga. Kan man gå natur Sam och bli flygläkare eller behöver man läsa fler kurser för att komma in i universitetet

Svar:

Hej,

Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får man bara direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Du kan också läsa in kurserna du saknar efter gymnasiet. Du kan göra det på Komvux men du kan också välja att gå ett naturvetenskapligt basår på universitetet. 

Lycka till! /Petra,SYV

15 dec 2022
Hur funkar Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag föredrar prov över inlämningar. Jag undrar om det mestadels är prov på naturvetenskapsprogrammet? Mitt intryck är att i de flesta andra program har man typ lika mycket prov som inlämning, medan på natur är det förhållandevis mer prov. Stämmer det?

Svar:

Hej,

Jag kan tyvärr inte svara på det. Hör av dig till skolorna du är intresserad av att gå och fråga dem hur det är där.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin