Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)

21 jan 2021
Teaterinriktning på Naturprogrammet
Jag undrar om det finns något gymnasium i Stockholm med Naturvetenskapsprogrammet med inriktning teater/teater- och dramakurser? På Viktor Rydbergs Gymnasium på Odenplan till exempel, finns Naturvetenskapsprogrammet inriktning bild och musik, men inte teater. Eller finns det några högskoleförberedande program med teaterinriktning över huvud taget, som inte är ett estetiskt program? Jag skulle nämligen vilja gå ett program med högskolebehörighet som samhälle/ natur, men ändå få hålla på med teater i skolan.
Tack på förhand! /

Hej,

Jag kan bara hitta en skola i hela Sverige med en sådan inriktning tyvärr. Du hittar den här: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet-teater/a101-c447.

Lycka till!/Petra,SYV

15 jan 2021
Ska jag välja Naturvetenskapsprogrammet?
Hej syv!
Jag går i åk 9 och har nästan A i alla ämnen och några enstaka B. Nästan alla säger att jag borde ta natur för att jag kan klara av det. Det är som att alla förväntar sig att alla elever med höga betyg tar natur. Jag tror också att jag kan klara av
naturprogrammet men jag tycker inte om NO, matte och biologi är dock intressant ibland.

Däremot älskar jag pykologi, svenska, engelska och so. Om världen varit en dans på rosor skulle jag tagit samhälle beteende men naturprogrammet ger ju behörighet till fler program i universitetet. Jag kan ju liksom ta natur och ändå bli psykolog, men inte ta samhälle beteende för att bli läkare. Jag vågar bara inte ta beteende för jag inte vet vad jag vill studera längre fram. Natur är ju ett säkrare val och jag kan säkert gå ut med höga betyg, men jag gillar inte NO (Biologi är dock intressant). Väljer jag däremot beteende kommer jag vara mer engagerard och prestera ännu bättre. Vilket val vore klokast?

Hej,

Ditt gymnasieval och dina betyg behöver inte ha så mycket att göra med varandra. Det är upp till dig att välja ett program som intresserar och motiverar dig. Det är alltså inte något som dina betyg ska avgöra, utan du själv. Du måste fundera på vad som är viktigast för dig. Att du kommer att trivas med det gymnasieprogram du har valt eller att du vill ha mer behörighet. Behörigheter går att läsa in efter gymnasiet om du efter gymnasiet kommer på att du vill utbilda dig vidare inom något naturvetenskapligt, så som läkare.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jan 2021
Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, jag ska snart välja vilket gymnasium och linje jag ska gå på men jag tycker det svårt. Jag vill bli veterinär och ska gå naturvetenskap, dock har jag dyskalkyli och är lite orolig för matten som alla säger ska vara svår. Ska jag välja en annan linje bara för det eller kan jag klara det?

Hej,

Det är tyvärr omöjligt att veta innan du har försökt hur du skulle klara Naturvetenskapsprogrammet. Något som jag vet är att man kan kompensera för om man har svårt för vissa ämnen med motivation. Om du verkligen är motiverad och beredd att lägga mycket tid åt att bli bättre och klara programmet så kan du säkert göra det. Du kan också fråga de skolor du är intresserad av hur de kan hjälpa dig med din dyskalkyli.

Lycka till! /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin