Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


20 dec 2017
Kommer jag att klara Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag går i 8:an snart andra terminen och jag har börjat fundera över det här med gymnasieval. Känns som att jag vill bli forskare inom läkemedel och då ska man gå naturvetenskapsprogrammet det ör ju också en väldigt bred linje så man kan välja mycket att plugga vidare till. Det är bara det att jag har hört att det är en krävande linje och jag är rädd att jag inte kommer klara pressen. Jag gillar de naturvetenskapliga ämnena i skolan och speciellt kemi. Men jag har hört att det är mycket matte inblandat och i 7:an hade jag E, jag hade ingen motivation nu däremot fick jag C och är jätteglad över det men känner mig väldigt osäker och tror att jag är dåligare än vad jag igentligen är. Det är som att jag förminskar mig själv och på något sätt ”förbjuder” mig själv att gå den linjen men jag känner någonstans att jag vill satsa. Vad ska jag göra?

Svar:

Hej,

Det är mycket matte på Naturvetenskapsprogrammet och det bli ju såklart jobbigt om man har svårt för matte. Du kan fundera på om du har det intresse och den motivation som kan hjälpa dig att lägga ner den tid du behöver för att klara matten. Sedan så kan du också tänka på hur mycket press du vill utsätta dig för och hur du ska hantera den.

Jag kan inte ta det här beslutet åt dig och det kan ingen annan heller. Men om du går till din kurator i skolan så kan du få hjälp med dina tankar om att du kanske förminskar dig själv. Och om du går till din Studie-och yrkesvägledare i skolan så kan du få hjälp med att fundera kring ditt beslut.

Jag rekommenderar verkligen att du tar hjälp av den personal som finns på din skola. 

Lycka till! /Petra,SYV

17 dec 2017
Vad är lägsta antagningspoäng för Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, om en månad ska jag göra mitt preliminärval av linje och jag funderar på att söka NA som förstahandsval. Är dock lite osäker på om jag kommer in eller inte (meritvärde på ca 295-305, vet inte säkert), så jag tänkte därmed kolla om ni har något slags snitt för lägsta meritvärde för att komma in på just NA. Vet att gränsen beror på skola och hur många som söker, men ville ändå kolla om det finns något ungefärligt värde?

Svar:

Hej,

Ja, det finns ett rikssnitt för antagningspoängen över hela Sverige som du kan se här: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455. Men det är inte så tillförlitligt eftersom du säkert är intresserad av en specifik skola. För att se den skolan statistik så kan du söka på skolan här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Först väljer du ort och sedan söker du vidare på skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

15 dec 2017
Vilken inriktning ska jag välja på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, jag har gått naturvetenskapsprogrammet under nästan en hel termin. I januari ska vi välja inriktning, alltså naturvetenskap eller samhällsinriktning. Jag är väldigt kluven över detta val eftersom att jag känner mig mer interesserad av naturvetenskapliga ämnen. Men matten fortsätter inte att gå så snabbt på samhällsvetenskapliga inriktningen vilket skulle kännas mycket bättre då jag tycker matten går lite för snabbt. Dessutom tror jag att jag skulle få bättre betyg än i natur-natur. Vet inte vad som är mest värt. Tacksam för råd!

Svar:

Hej,

Du kanske kan börja med att tänka på vad det är som du skulle vilja studera och kanske jobba med efter gymnasiet. På Studentum.se så kan du söka och läsa om eftergymnasiala utbildningar och när du hittat några som intresserar dig så kan du kolla upp vilka behörighetskrav de har. När du vet vilka kurser du behöver ha för de högskoleprogram du är intresserad av kan du jämföra detta med kurserna du får på Naturvetenskapsprogrammets olika inriktningar. Här kan du se alla kurser som ingår i de två inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Vet du vad det är som du vill bli behörig till så går det lättare att välja och att planera. Om man inte vet vad man vill göra efter gymnasiet och inte kan bestämma sig så är det också okej. Då får man ta det som det kommer och när man hittar det man vill plugga så kan man läsa till kurser på Komvux/vuxenutbildningen om man inte skulle ha den behörighet som krävs.

Lycka till! /Petra,SYV