Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

OBS! Mellan 18/6 och 8/7 är chatten stängd!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


16 maj 2018
Kan jag gå Naturvetenskapsprogrammet fast jag har svårt för matte?
Min matte grundskolans matte lärare i nian sa till mig att det kommer bli svårt om jag går på natur för att jag lyckades inte så bra på matte även om jag fick ett E betyg. Mitt dröm är att gå på natur eftersom jag tycker om de där NO ämnena och det går så bra för mig med biologi, kemi och fysik men just nu är jag så orolig för matte.Jag vet att jag kan men vad min lärare sa gjorde mig så besviken och tyckte på att byta programmet

Svar:

Hej,

Du måste själv avgöra om du vill och tror att du klarar av Naturvetenskapsprogrammet även om du har svårt för matte. Du får fundera på hur mycket tid du är bredd att lägga ner på att plugga matte varje dag för att du ska förbättra dig. Du kan börja redan nu och se hur det känns. Du kan också ta kontakt med gymnasieskolan och fråga om de erbjuder någon hjälp med matte. Det är jättebra att du är intresserad av det program du vill söka och det hjälper dig säkert att hålla motivationen uppe och plugga mycket. Du kan fråga din nuvarande mattelärare om vad du behöver göra för att höja dig i matte och om hen har några tips på exempelvis nätbaserad resurser du skulle kunna använda dig av när du pluggar på egen hand. 

Lycka till! /Petra,SYV

20 apr 2018
Kan jag gå Natur fast jag har F i idrott?
Hej
Jag vill gå naturvetenskaps linjen men har ett F och det är Idrott. Kan jag ändå gå naturvetenskap.

Svar:

Hej,

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För naturvetenskapsprogrammet ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. Du behöver alltså inte ha godkänt betyg i idrott för att vara behörig. Här kan du läsa mer om gymnasiebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Lycka till! /Petra,SYV

09 apr 2018
Kommer jag in på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, Jag är en grabb på 14 år i nu läget det jag undrar är att om jag ens kan komma in på natur med mina betyg. Jag har läst mycket och det verkar som det kräver höga betyg inom NO ämnena vilket jag känner att jag kan bra. Men mina lärare är otroligt dåliga en lärare har varit sjukskriven i nästan ett helt år och sjuk under många tillfällen. Då känner jag att jag inte kan framföra mina kunskaper inom ämnena och därför inte nå dem höga betyg jag satsar för. Jag vill ju inte att det ska påverka mina chanser till en bra utbildning och framtid. Annars undrade jag bara om hur svårt Naturvetenskap är om jag klarar det men mina nuvarande betyg eller kräver det B eller A i NO ämnena?

Mvh Lukas

Svar:

Hej Lukas,

Det viktigaste om du ska klara Naturvetenskapsprogrammet och alla andra program är att du är intresserad av de kurser som ingår i programmet. Här kan du se exakt vilka kurser som Naturvetenskapsprogrammet består av: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Om du kommer in eller inte beror på vilken antagningspoäng som skolan du vill söka till kräver och vad du har i meritvärde (ditt samlade slutbetyg i alla ämnen). Här kan du söka på skolors antagningsstatistik: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på skola. 

Lycka till! /Petra,SYV