Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


19 apr 2017
Är det mycket matte i Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!

Jag vill välja natur med inriktning samhäller eftersom jag älskar no ämnena. Men min fråga är så här läser man mycket matte i natur samhälle!´?

Svar:

Hej, 

När man läser Naturvetenskapsprogrammet, oavsett inriktning, läser man Matte 1c, Matte 2c och Matte 3c. Sedan finns det en till Matte kurs på Naturvetenskaps inriktningen men för att du vill läsa inriktning Naturvetenskap och samhälle läser du endast upp till Matte 3c. Naturvetenskap och samhälle inriktning har kurser som Geografi och Samhällskunskap samt ett naturvetenskapligt ämne. Längre ner på denna sida: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet kan du se poängplanen för programmet och vilka kurser man läser på inriktningen. 

Bästa hälsningar /Aranja, SYV

15 apr 2017
Är det värt att gå Naturprogrammet om jag inte gillar matte?
Hej jag går i 7 an och är 14 år och jag älskar NO men jag har aldrig direkt varit intresserad av matematik. Jag har inget problem med matte men det är det att jag bara ha E i matte och jag vill så gärna gå naturvetenskapsprogrammet. Men jag har svårt att se mig klara matte uppgifter på gymmnasie nivå när jag ens inte är så intresserad av det. Är det då värt att ta chansen att gå natur eller vad ska jag göra för jag vill så gärna bli en veterinär elr läkare så jag kan hjälpa individer. Med deras fysiska problem. Jag är så inteeserad av NO men inte matte hur går det ens ihop?

Svar:

Hej, 

Jag förstår att du kan känna dig lite orolig med matten och hur det kan gå ihop med Naturvetenskapsprogrammet men tänk istället på att ditt intresse för alla andra ämnen i programmet som biologi, fysik och kemi och att du vill bli läkare, kan hjälpa dig kämpa igenom matten också! Sedan kan du säkert få hjälp från lärare eller någon form av extra hjälp om skolan erbjuder det. Det kan vara svårt att hitta ett program där man är intresserad av alla ämnen man läser där, därför är det bra att majoriteten av programmet intresserar dig så mycket som det gör, och vem vet, matten kanske också blir ett intresse senare. 

Om du verkligen känner dig osäker kan du tänka på andra program och se vad som intresserar dig där, om du hela tiden kommer tillbaka till Naturvetenskapsprogrammet kanske det betyder att det är programmet för dig just nu. Här kan du läsa mer om programmet och se vilka kurser det finns: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. Du har också bra med tid att tänka på detta och se vad som händer med ditt val när det väl är dags för gymnasievalet. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

20 feb 2017
Vad händer om man har F i kärnämnen men vill läsa Naturvetenskapsprogrammet?
Om man får F i matematik eller Sv eller Eng men vill läsa den naturvetenskapliga programmet, hur ska man göra då ?

Svar:

Hej, 

Det är krav på att man ska ha minst ett godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk, Engelska och Matte för att kunna fortsätta på ett nationellt program, och det inkluderar Naturvetenskapsprogrammet. Det finns ett par alternativ för att lösa detta. Först kan du göra en prövning på kursen innan du börjar på gymnasiet eller läsa en sommarkurs. Du kan också läsa Introduktionsprogram för att läsa upp det/de ämnen som behövs och sedan efter det fortsätta till Naturvetenskapsprogrammet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig vidare med detta och hitta den lösning som passar dig bäst. Här kan du läsa om de olika alternativen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/vem-kan-soka-till-gymnasiet-4268

Stort lycka till! /Aranja, SYV