Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


02 maj 2022
Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
He!
Nästa år är det gymnasieval, jag brinner för att bli tandreglerare men vill inte gå Natur. Finns det någon annan linje som jag kan välja och fortfarande få behörighet till det jobbet.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du hittat ett yrke du vill jobba med!

För att kunna komma in på Tandläkarutbildningen ska du ha grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Dessa kurser ingår i Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap. Jag skulle därför säga att det är den mest passande utbildningen för dig att läsa då du är säker på att du får läsa de kurser som behövs för att bli behörig till en tandläkarutbildning. Ett alternativ är annars att läsa ett annat program, men du måste då själv välja till att läsa Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 efter gymnasiet, vilket troligtvis blir krångligare för dig.

Lycka till med ditt gymnasieval! /Petra,SYV

09 apr 2022
Kommer jag in på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!
Jag är nyligen här i Sverige och just nu läser jag introduktionsprogram . Just nu försöker jag lära mig svenska och förbättra mina färdigheter i språket. Jag kan läsa max 13 ämnena i det här programmet. Jag vill plugga till naturvetenskap programmet när jag är klar med det här.
Hur många poäng behöver man att komma in i naturvetenskaps programmet och om jag får bl.a. betyg C eller E i ett av de sex andra ämnena som är inte kärnämnena inte heller NO, kan det bli svårt att komma in i programmet?


Med vänliga hälsningar,

Svar:

Hej,

Om du kommer in eller inte beror på vilken antagningspoäng som skolan du vill söka till kräver och vad du har i meritvärde (ditt samlade slutbetyg i alla ämnen). Här kan du söka på skolors antagningsstatistik: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på skola. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 feb 2022
Kommer jag in på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, jag går just nu i 8:an. Jag kan säga att jag är väldigt duktig på alla ämnen speciellt på No och matte ämnen där mitt betyg alltid ligger mellan A och B. Just nu ligger mina merit på 265 och det är pågrund av att jag inte är så kunnig av de praktiska ämnena speciellt idrott där jag har F för jag inte kan simma. Min fråga är hur länge behöver jag plugga till att bli en tandläkare (år) och hur mycket en tandläkare lånar efter skatt. Dessutom vill jag veta ifall jag kan komma in på ett bra gymnasium ifall jag går ut 9:an med 280 eller 290 merit om jag förbättrar mig på de praktiska ämnen? Eller måste man ha 320 merit för att börja i natur? Hoppas på ett svar.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Du behöver läsa 5 år på Tandläkarprogrammet för att kunna jobba som tandläkare. För en ny allmäntandläkare med anställning inom folktandvården varierar lönen mellan 31 500 och 41 000 kr per månad. Medianlönen för en allmäntandläkare 10 år efter examen ligger på ca 44 500 kr per månad.

Man måste inte ha 320 poäng för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Alla skolor och orter har olika antagningspoäng som dessutom varierar från år till år. Så någonstans i Sverige kan du troligtvis komma in. Frågan är vad som krävs för just den skola där du vill gå. Titta på antagningsstatistiken för de skolor som är aktuella för dig. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-ansokan/antagningspoang-7542.

Lycka till! / Petra, SYV 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin