Ämne/inriktning

Naturvetenskapsprogrammet (NA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)

04 jan 2017
Kommer jag att klara av naturvetenskapsprogrammet?
Hej jag undrar om ifall jag har D i matte och typ C i no ämnena och ungefär B i alla so ämnen kommer jag klara av naturlinjen eller är det för svårt? Vill verkligen gå natur men är orolig ifall matten blir för svår.

Hej,

Jag förstår att du känner dig orolig. Det är svårt för mig att säga vad som kan vara svårt eller inte, du måste inte ha ett visst betyg för att klara av naturvetenskapsprogrammet. Som för alla kan vissa kurser kännas lite tuffare än andra men om du är beredd att kämpa med studierna kommer du ha nytta av det, vilket program det än handlar om. Sedan kan du prata med skolan du är intresserad av för att se om de eventuellt erbjuder extra hjälp.

Ett tips är att även prata med dina lärare om detta då de har bättre koll på din situation än jag. Men kom ihåg att det i slutändan är ditt val och det är du som kommer att läsa programmet i tre år, därför är det bra att känna sig nöjd och att man väljer något man själv är intresserad av.

Stort lycka till med valet! / Aranja, SYV

03 jan 2017
Vad menas med högt tempo och vad händer om man missar något?
Hej
Vad menas med att det är ett så högt tempo på natur, sam och ekonomiprogramet. Är det så om jag är sjuk och missar någonting viktigt i skolan. Är så kört för mig?? Kommer dom allergi att ta en repetion igen. Eller ?

Hej,

Hur man uppfattar ”högt tempo” är egentligen olika för alla. Jag kan anta att man menar att det eventuellt händer mycket i varje kurs och att det går relativt snabbt för varje moment, självklart beror detta på kurs, lärare och moment.

Om du är sjuk och missar några lektioner betyder det absolut inte att det är kört för dig. När det kommer till repetitioner beror det på hur läraren har lagt upp lektionerna. Det är vanligt att informationen kommer upp på skolans e-tjänster eller så kan du be någon klasskamrat om anteckningar. Även lärarna ska hjälpa till med att komma ikapp om man har missat något.

Lycka till! / Aranja, SYV

26 dec 2016
Hur skiljer sig matematiken mellan Natur/Natur och Natur/Sam?
Hej!

Går just nu i åk 7 och tankarna går redan kring mitt gymnasieval.

Jag har länge varit övertygad att jag ska gå på natur/natur men vid vidare eftertanke har jag glidit in på spåret kring natur/sam

Jag har generellt sätt lätt i SO-ämnena men är också intresserad av NO-ämnena, men jag har svårare för matten.
Har för mig att om du väljer natur/natur så läser du matte a-d och att du kan välja till e (rätta mig om jag har fel) och jag undra vad du läser på natur/sam. Är det lika mycket matte och om inte, hur mycket skiljer de sig?

Är som sagt inte lat och jag är relativt studie inriktad men vet av mig att jag tyvärr (!!!) inte kommer klara av matematiken.

Vill helst gå natur/sam då jag känner att jag få ett axplock av de ämnen jag gillar i måtta.

Tack på förhand!! :)

Hej,

Om du väljer natur/natur kommer du att läsa matematik 1/2/3/4 medan du på natur/sam läser matematik 1/2/3. Skillnaden är alltså att du i grunden läser en kurs mer i matematik på natur/natur än på natur/sam. Sedan kan du ha möjligheten att välja till mer matematik på båda inriktningarna, exempelvis som individuellt val även om det kan variera från skola till skola om de erbjuder dessa kurser.

Eftersom du har ett tag kvar innan du ska söka till gymnasiet kan du med fördel känna efter hur det går med matematiken och även utvecklas och bli bättre innan du senare ska välja.

Lycka till med studierna framöver // Anders, SYV

Available educations