Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


27 jun 2022
Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!
Jag ska i höst välja gymnasieskola men är extremt osäker. Jag vill så gärna gå natur-natur, men är lite orolig över matten då jag ofta blir så stressad i matten. Dock vill jag så gärna läsa biologi då det är där det jag brinner mest för. Vet inte alls hur jag ska göra och vill gärna ha tips. Har läst på så mycket jag kan men inte hittat något bra svar.
Mvh

Svar:

Hej,

Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Man brukar säga att det är bra att ha minst C i matte för att man ska klara av programmet. Natur har ju väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur. Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så kan du ändå klara programmet. Men tyvärr så kan man inte veta på förhand hur det kommer gå.

Börja plugga mer matte redan nu på egen hand så att du får en känsla av hur det kan vara. 

Lycka till! /Petra,SYV

16 jun 2022
Vad läser man på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag funderar på att gå Naturvetenskap-samhällskunskap.Vad har man för matte då? Och vilka andra ämmnen väldigt svårt att hitta har man Kemi,Fysik och det då och är det samma matte?☺️

Svar:

Hej,

Man läser matte 1, 2 och 3 c på Naturvetenskap-samhällskunskap. Du kan se alla kurser som ingår längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

16 jun 2022
Är jag tillräckligt bra för Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, jag har merit på 312.5 och min mamma lät besviken när jag berättade. Är det verkligen så dåligt? Jag hade tänkt gå natur linjen, men nu tvivlar jag på om jag är bra nog för det.

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att du tvivlar på dig själv! Kanske missuppfattade du din mamma eller så hade hon jättehöga krav? Kanske kan du prata med henne om det och berätta att du kände dig osäker av hennes reaktion?

Man kan få max 340 poäng i meritvärde från grundskolan. Då är  Moderna språk inräknat vilket ger extra poäng. Så min åsikt skulle nog vara att dina betyg är väldigt bra och att du inte behöver tvivla på om du är tillräckligt bra för det program du vill välja (men ingen kan såklart veta hur det kommer att gå i förväg). Prata gärna med dina lärare som känner dig bra om du är osäker på dina kunskaper i något ämne. 

Det genomsnittliga poängen för Naturvetenskapsprogrammet har legat kring 273 poäng om man räknar i hela Sverige. Men detta kan förstås ändra mycket beroende på vilken skola man väljer och vilken ort man bor på. I Stockholm är det till exempel mycket högre.

Om du vill se antagningsstatistiken för specifika skolor där du bor så kan du gå in på den här sidan: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Där väljer du först ort och sen söker du vidare på skolorna du är intresserad av. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin