Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


08 aug 2019
Vilken inriktning ska jag välja på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej igen
Jag vill bli pilot och ska börja gymnasiet nu i höst. Ska gå natur. nästa år ska jag välja inriktning vet inte om jag vill gå natur&sam eller natur&Natur fungerar båda inriktningarna för pilot utbildning Senare?
MVH

Svar:

Hej,

Behörigheten för pilot kan variera beroende på i vilken skola man vill utbilda sig. Därför är det bäst om du kollar upp behörigheten för den pilotutbildning som du vill gå. För att bli antagen är det vanligt att det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt betyg i Fysik 1, Matematik 2 (ibland 3) och Engelska 6. Det kan du få även från samhällsinriktningen från Naturvetenskapsprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

16 aug 2018
Kan jag klara matten på Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Börjar 9an nu till hösten och ska bli kul! Nu kommer vi till problemet... jag drömmer om att gå NA inr Natur, jag äskar naturämmnerna och är så intresserad! Men matten är väll inte favoriten, det är inte tråkigt alltså helt okej skulle jag vilja säga! Ganska svårt och så. Vet inte om jag kommer greja matten på Naturvetenskapslinjen, min bror gick NA och han är bra på matte och hade inga problem. Alla som jag pratar med säger att det hjälper om du nötar matten och jag antar att jag måste göra det lixom man kan ju inte gå miste om nåt förutom lite tid. Alltid velat bli veterinär så länge jag kan minnas men känns nästan löjligt att drömma om det när man inte är bra på matte. Lixom min enda chans är dårå HP. Eller ska man gå safe way o bara gå SA och försöka få toppbetyg där då jag är duktig på SO svenska mm. Såå himla kluven.. Modig eller praktisk?
Med vänlig hälsning Sara

Svar:

Hej Sara,

Om du vill bli veterinär så är det ju Naturvetenskap som kan ge dig den behörigheten och då måste du ju vara beredd på mycket matte. Du får fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid matten. Om du verkligen vill det så tror jag säkert att du klarar det. Det kan ju också vara så att du inte klarar att få höga betyg i matte när du går på gymnasiet, men det finns chansen att höja betygen genom prövningar på Komvux. Och sen finns ju som sagt Högskoleprovet som ökar dina chanser. Det är ju viktigt att man har tillräckligt hög meritpoäng för att komma in på veterinärprogrammet. Det brukar ligga väldigt högt, över 20 poäng, vilket betyder A i alla ämnen. Här kan du läsa mer om veterinäryrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/veterinar-11200.

Lycka till! /Petra,SYV

14 aug 2018
Vilka kurser ingår i Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Det är så att jag undrar hur många kurser man kommer att lägga till i Natur med inriktningen Samhälle. Jag vet att man kommer att läsa Geografi, Samhällskunskap och senare få välja ett frivilligt naturvetenskapligt ämne. Därefter vet jag inte hur många programfördjupningar man lägger till. Men jag känner igen en som har valt Natur Natur där han läser Matte 4 fysik 2 kemi 2 och biologi 2 och därefter har han lagt till matte 5 och bioteknik. Och då är min fråga om man läser mindre kurser i Natur Samhälle och hur många kurser man lägger till då.

Svar:

Hej,

En gymnasieexamen är alltid 2500 poäng. Man läser alltså alltid lika många kurser i varje program och inriktning. Här kan du se exakt vilka kurser som ingår i Naturvetenskapsprogrammets två inriktningar: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. För att få veta vilka kurser som du kan läsa i programfördjupningen så måste du kontakta den skola du vill gå på. 

Lycka till!


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin