Visa gymnasium.se som: Mobil

Humanistiska programmet (HU)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

OBS! Den 24.e december (Julafton) så har chatten stängt!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)


30 okt 2018
Kan jag bli psykolog efter Humanistiska programmet?
Hej! Jag går i 9:an och vill gärna gå humanistiska programmet, inriktning språk. Men jag skulle också vilja utbilda mig till psykolog, går det att välja att man går humanistiska och någon sort av beteendevetenskap?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Dessutom kan du få det genom Estetiska och Humanistiska programmet om du lägger till matte 2. Så det är inga problem att välja Humanistiska programmet, kom bara ihåg att välja matte 2 i ditt individuella val.

Lycka till! /Petra,SYV

13 mar 2018
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?

Svar:

Hej,

Det Humanistiska programmet innehåller bara en mattekurs. Du kan se vilka kurser som ingår i programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet#moreAboutSearch. Vill du läsa mer matte måste du fråga skolan du vill gå på om det är möjligt att lägga till fler mattekurser där.

Lycka till! /Petra,SYV

27 feb 2018
Hur blir jag sjukgymnast efter Humanistiska programmet?
Hej! Jag går i ettan på gymnasiet och läser humanistiska programmet. Om jag i framtiden vill läsa till sjukgymnast, vilka kurser måste jag ha läst då? Vår syv är aldrig i skolan så har inte kunnat få svar från henne.

Svar:

Hej,

För att utbilda sig till sjukgymnast, eller fysioterapeut, som det nu heter, så måste man ha högskolebehörighet. Det har du ju redan från Humanistiska programmet. Sedan behöver du en särskild behörighet. Den är Idrott och hälsa 1, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Av kurserna för särskild behörighet så saknar du Matte 2 och Naturkunskap 2. Du kan prata med din Studie-och yrkesvägledare, rektor eller en lärare om möjligheterna att lägga till dessa kurser inom ditt individuella val. Här kan du se vilka kurser som ingår i ditt program: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin