Visa gymnasium.se som: Mobil

Humanistiska programmet (HU) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)


13 mar 2018
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?

Svar:

Hej,

Det Humanistiska programmet innehåller bara en mattekurs. Du kan se vilka kurser som ingår i programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet#moreAboutSearch. Vill du läsa mer matte måste du fråga skolan du vill gå på om det är möjligt att lägga till fler mattekurser där.

Lycka till! /Petra,SYV

27 feb 2018
Hur blir jag sjukgymnast efter Humanistiska programmet?
Hej! Jag går i ettan på gymnasiet och läser humanistiska programmet. Om jag i framtiden vill läsa till sjukgymnast, vilka kurser måste jag ha läst då? Vår syv är aldrig i skolan så har inte kunnat få svar från henne.

Svar:

Hej,

För att utbilda sig till sjukgymnast, eller fysioterapeut, som det nu heter, så måste man ha högskolebehörighet. Det har du ju redan från Humanistiska programmet. Sedan behöver du en särskild behörighet. Den är Idrott och hälsa 1, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Av kurserna för särskild behörighet så saknar du Matte 2 och Naturkunskap 2. Du kan prata med din Studie-och yrkesvägledare, rektor eller en lärare om möjligheterna att lägga till dessa kurser inom ditt individuella val. Här kan du se vilka kurser som ingår i ditt program: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

30 jul 2017
Kan jag bli psykolog efter språkinriktningen?
Hejsan! Jag ska börja 9:an nu i höst och vet redan att jag vill bli psykolog som vuxen. Dock vill jag gå språkprogrammet i gymnasiet, eftersom språk alltid intresserat mig. Att förstå och kommunicera, samt förklara och förmedla är även mina starkaste punkter.

Jag har redan en bra förståelse för människors beteenden och känner att jag skulle vara bra hjälp för folk med mental ohälsa eftersom jag gått igenom b.la ångest, socialfobi, depression och även har aspergers och ADD, så jag skulle kunna förstå och vara någon för patienterna att relatera till.

Kommer jag kunna kvalificera till psykologutbildning i universitetet om jag väljer inriktning i språk i gymnasiet?

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du har hittat ett yrke som passar dig det låter verkligen som att du känner dig passionerad att hjälpa människor med psykisk ohälsa! Om du med språk tänkte på det Humanistiska programmet inriktning Språk kan du absolut fortsätta till psykolog efter det. Behörighetskraven för psykologprogrammet är följande: grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Här kan du se behörighetskraven för psykologprogrammet samt var utbildningen erbjuds: https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=psykolog&semesterPart=0. Du kan även minska sökningen genom att t.ex. välja "program" och vilket universitet eller högskola du är intresserad av. 

Det Humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program och du får grundläggande behörighet direkt. Sedan läser man även Samhällskunskap 1b på programmet men endast Matte 1b. Dock finns det 200 poäng som individuella val på programmet där du kan lägga till vissa kurser, om du då väljer Matte 2b som individuella val får du med dig behörigheten för att sedan fortsätta till psykolog på universitet/högskola. Här kan du se programstrukturen för det Humanistiska programmet: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet och se vilka kurser man läser där samt vad du behöver lägga till. Exakt vilka kurser som erbjuds som individuella val kan se lite olika ut från skola till skola. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig komma i kontakt med den gymnasieskola du är intresserad av för att se till att du kan läsa Matte 2b där. Om du tänkte på ett annat program eller en annan inriktning än det jag har skrivit om får du gärna skriva till mig igen! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin