Ämne/inriktning

Humanistiska programmet (HU) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)

02 jan 2017
Bli lärare med humanistiska programmet?
Hej, jag ska söka gymnasium nu snart och jag undrar vilken linje som är bäst att gå om jag vill bli högstadielärare i so-ämnena, svenska och matte. Vill helst gå humanistiska, vad ska jag läsa till där för att utnytja programmet så mycket som möjligt?

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av läraryrket! När det kommer till läraryrket för grundskolan årskurs 7-9 ser behörigheten lite olika ut beroende på vilket ämne man vill läsa. Med det humanistiska programmet som du tänkte på, får du den behörighet som krävs till att bli lärare i svenska. Men för att bli lärare i matte och t.ex. samhällskunskap som är ett So-ämne, behöver du läsa in några fler kurser. Till samhällskunskapslärare behöver du lägga till Matematik 2a / 2b / 2c och Samhällskunskap 2 och till mattelärare krävs det matte 4. Kom ihåg att du har 200 poäng i individuella val där du kan lägga till kurser.

Prata med din studie- och yrkesvägledare om hur du på bästa sätt kan planera dina kurser. Har du fler frågor kan du återkomma så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig mer.

Lycka till! / Aranja, SYV

25 dec 2016
Tankar kring olika gymnasieprogram.
hej det är snart dags för mig att kunna välja ett gymnasiet men grejen är att jag vet inte riktigt om vilken program jag vill läsa .

jag är väldigt intresserad om juridiska saker (vill blir advokat , polis eller polisdetektiv ) och tycker att det är en väldigt spännande värld men det är bara så att jag har inte varit i Sverige så länge ( det kan märkas på hur jag skriver ) och jag är lite osäker om att välja ekonomi programmet med inriktningen Juridik eftersom jag tycker att det är svart på grund av svenska språket men jag är också passionerade av fotografering och mode jätte mycket jag köpte allting som behövs för fotografering och har ett rum som jag brukar använda som studion .

men hundar om vilken dem kan ger behörighet till vidare studier utomland? jag hörde pratar om bacalaureat men jag förstör engelska och kan skriva jätte bra men kan inte prata . så hjälp mig snnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnälllllllllllllllllllllllllla

Hej,

Spännande att höra om dina olika tankar kring framtiden! Det är många som tycker att det är klurigt att välja till gymnasiet och du är verkligen inte ensam att ha många funderingar kring detta.

Angående nivån på svenska på ekonomiprogrammet/juridik så läser du kurserna svenska/svenska som andraspråk 1/2/3 vilket är lika mycket som de andra högskoleförberedande programmen har. Om du funderar på om du klarar av det eller inte kanske du kan ta kontakt med en skola du funderar på att söka till och fråga om du kan få vara med och skugga en elev och vara med på ett par lektioner. Då kan du själv se nivån på svenskan där.

Angående dina tankar om fotografering vet jag inte om du funderar på att läsa ett program kring detta (estetiska programmet) för annars kan du även ibland läsa någon enstaka kurs inom fotografi på andra program hos vissa skolor.

När det gäller behörighet till att studera utomlands går det inte att ge ett enkelt svar då reglerna kan vara olika för olika länder. Däremot kommer säkerligen t.ex. de språk som ingår på det humanistiska programmet underlätta. International Baccalaureate är ett speciellt program på gymnasiet i och med att du dels läser det på engelska och att upplägget skiljer sig lite från de nationella programmet. En fördel med detta är att det kan underlätta för vidare studier utomlands i vissa fall. Du kan läsa mer om detta här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate#moreAboutSearch

Ovanstående är några tankar som dök upp hos mig utifrån det du skrev, återkom gärna om det dyker upp fler funderingar eller om du vill prata mer om något annat.

Lycka till framöver // Anders, SYV

09 sep 2015
Vill läsa Humanistiska programmet - men oroad för att jag har ADHD.
Hej jag är en tjej som går i nian nu och funderar på att gå humanistiska programmet efter grundskolan. Humanistiska programmet passar mig perfekt eftersom jag älskar språk. Problemet är bara det att jag har adhd och har svårt för matte och att koncentrera mig på lektionerna, engelskan, tyskan och svenskan samt so-ämnen är mina favoritämnen. Eftersom att jag har koncentrationsproblem blir också läxor väldigt jobbiga för mig och det sägs att det är mycket plugg på HU. Jag har godkänt i samtliga ämnen och har ett meritvärde på 210 vilket är extremt dåligt ;(
Tack på förhand Moa

Hej Moa,

Jag förstår att du är orolig. Men ADHD ska inte vara något som stoppar ens drömmar. Mitt tips är att du väljer en skola som erbjuder programmet (Humanistiska programmet) och har ett starkt elevhälsoteam. Elevhälsan ska ha specialpedagoger som kan stötta dig och hjälpa dig med dina studier. Att ha en diagnos är inte något du ska oroa dig för. Det finns massa elever som läser högskoleförberedande program och klarar sig fint men allting handlar om att få rätt stöd från börjar. Gillar man det man läser så är det också enklare att bli motiverad! :)

Så mitt tips är - prata med gymnasieskolorna och fråga ifall de har ett elevhälsoteam med specialpedagoger.

Lycka till med dina framtida studier Moa!

Mvh Carolina Sanhueza, SYV

Available educations