Visa gymnasium.se som: Mobil

Humanistiska programmet (HU)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)


06 feb 2019
Kan jag välja Humanistiska programmet om jag vill bli advokat?
Hej!
Jag tänker att jag skulle vilja bli något som har med lag och rätt att göra, alltså t.ex. advokat, åklagare osv. Men jag vet inte om jag ska välja juridik eller humanistiska programmet. Vilket är bäst? Personligen tycker jag humanistiska låter jätteroligt och perfekt för mig som älskar språk. Dock så känns det som om juridik linjen kanske är bättre om jag vill bli exempelvis advokat. Tack i förhand :)

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av att bli advokat! För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. För juristprogrammet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program. Om du tycker att det Humanistiska programmet är intressantast så kan du välja det och sedan studera vidare på juristprogrammet efteråt.

Lycka till! /Petra,SYV

30 okt 2018
Kan jag bli psykolog efter Humanistiska programmet?
Hej! Jag går i 9:an och vill gärna gå humanistiska programmet, inriktning språk. Men jag skulle också vilja utbilda mig till psykolog, går det att välja att man går humanistiska och någon sort av beteendevetenskap?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Dessutom kan du få det genom Estetiska och Humanistiska programmet om du lägger till matte 2. Så det är inga problem att välja Humanistiska programmet, kom bara ihåg att välja matte 2 i ditt individuella val.

Lycka till! /Petra,SYV

13 mar 2018
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?
Hur mycket matematik kan jag läsa om jag väljer att gå humanistiska programmet?

Svar:

Hej,

Det Humanistiska programmet innehåller bara en mattekurs. Du kan se vilka kurser som ingår i programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet#moreAboutSearch. Vill du läsa mer matte måste du fråga skolan du vill gå på om det är möjligt att lägga till fler mattekurser där.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin