Visa gymnasium.se som: Mobil

Humanistiska programmet (HU)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)


08 dec 2019
Kan jag bli psykolog efter Humanistiska programmet?
Jag är en kille på 14 år som ska söka till gymnasiet nästa år. Jag är väldigt intresserad av humaniora, såsom litteratur, filosofi, språk, psykologi och konst, och min dröm är att gå på humanistiska inriktning kultur på en skola nära mig nästa år. Jag vet att det kan förändras, men jag har absolut inga problem med att komma in och är typ A-barn. Problemet är att jag jättegärna vill bli psykolog, men jag har läst att humanistiska linjen är den enda högskoleförberedande linjen som inte ger behörighet. Är det sant?
Jag har kollat in t.ex. sam beteendevetenskap på samma skola, men jag är mycket mer intresserad av litteratur och filosofi än kommunikation och sociologi (även om psykologi och sociologi liknar varandra om jag har fattat rätt). Kan jag fortfarande bli psykolog även om jag går humanistiska?

Svar:

Hej,

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får dessa kurser så spelar det ingen roll vilket program du går. Här kan du se vilka kurser som ingår i det Humanistiska programmet: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet. Som du ser saknas Matte 2 men det det är en enda kursen som saknas. Det är en kurs man oftast kan lägga till i sitt individuell val så kolla med skolan du vill gå om du kan lägga till den. Isåfall är det inga problem alls att välja Humanistiska programmet och sedan bli psykolog. 

Lycka till! /Petra,SYV

02 nov 2019
Var finns Humanistiska programmet?
Hej!

Jag har två frågor till dig. Jag undrar vilka skolor i Stockholmsområdet som har det humanistiska programmet med inriktningen kultur? Jag har sökt runt, men hittar inte så mycket information.

Jag älskar att skriva och vill bli författare i framtiden. Jag undrar om det finns någon skrivarlinje på ett gymnasium i Stockholmsområdet. Jag hittar inte riktigt någon linje som passar det jag söker...

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,
Nelli

Svar:

Hej Nelli,

Det Humanistiska programmet är inte så vanligt och i vår sökmotor hittar jag bara en skola i Stockholm med programmet och inriktningen du vill ha. Du hittar den skolan här: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet-kultur-stockholms-lan/a145-c118-d87130

Skolor med någon form av inriktning på skrivande kan man till exempel hitta på Estetiska programmet, Estetik och media eller Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen Medier, information och kommunikation. Så du kan titta lite på dessa program också. Sedan kan du även söka på skrivande, författare mm. och se om det dyker upp någon lämplig skola i sökresultatet. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 jul 2019
Vilken inriktning ska jag välja på Humanistiska programmet?
Hej jag funderar på vilket program jag ska välja och när jag går in på humanistiska programmet har de två inriktningar språk och kultur men om jag vill bli jurist vilket väljer jag?

Svar:

Hej,

För just juristprogrammet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Behörigheten till Juristprogrammet kan du få från alla högskoleförberedande program och inriktningar, så det spelar ingen roll vilken inriktning du väljer. Titta på vilka kurser som ingår i de två inriktningarna och ta det som intresserar dig mest. Det kan du se här

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin