Visa gymnasium.se som: Mobil

Humanistiska programmet (HU) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Humanistiska programmet (HU)


29 apr 2017
Kan man bli Jurist efter Humanistiska programmet?
Hej jag går nu i 7:an och börjar redan fundera på gymnasieval. Så jag undrar om man kan gå humanistiska programmet på kulur men ändå senare bli advokat/jurist. För jag vill inte gå på ekonomi eller juridik direkt utan vill först läsa humaniora först och sedan juridik , alltså vad får man för grundkunskaper i humanistiska programmet in för jurist utbildning

Svar:

Hej, 

För att läsa Juristprogrammet på universitet/högskola behövs följande: grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+ 1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2. Om du vill fortsätta studera till Advokat kan man göra det efter Juristprogrammet. Du blir behörig till Juristprogrammet med det Humanistiska programmet där man läser ovanstående kurser och som är ett högskoleförberedande program. 

Sedan när det gäller grundkunskaper så börjar man från grunden när man läser till Jurist på programmet, men som alltid är det så att deltagarna har och kommer med olika bakgrunder och kunskaper. De kurser man läser på Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik som direkt kopplas till juridik är två kurser som handlar om affärsjuridik och rätten i samhället. Samtidigt som detta kan vara bra att ha med sig är det inte ett krav eller något som kommer att påverka dina studier senare till den grad där du inte klarar dig. Om du känner dig mer dragen till att läsa humaniora borde absolut följa ditt intresse och göra det som känns bäst för dig! 

Lycka till med ditt val! /Aranja, SYV

18 jan 2017
Sjuksköterska via Humanistiska programmet?
Hej. Jag ska välja gymnasium nästa år och jag har börjat fundera på vad jag skulle vilja gå. Eftersom jag funderar på att bli barnmorska men inte tycker NA- programmet är vad jag vill gå då jag hellre vill läsa humanistiska programmet. Vilka ämnen behöver jag isåfall lägga till för att få behörighet till att söka sjuksköterske utbildningen efter gymnasiet?

Svar:

Hej, 

Som du är inne på måste du först utbilda dig till sjuksköterska innan du kan vidareutbilda dig till barnmorska. För att bli sjuksköterska krävs dessa behörigheter: Grundläggande behörighet, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a/1a1+1a2.

Du kan behöva lägga till Naturkunskap 2 och Matte 2b som inte finns med i programmets poängstruktur. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att se hur du på bästa sätt kan läsa dessa kurser. Här kan du läsa mer om Humanistiska programmet och se på poängstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet 

Lycka till! /Aranja, SYV

02 jan 2017
Bli lärare med humanistiska programmet?
Hej, jag ska söka gymnasium nu snart och jag undrar vilken linje som är bäst att gå om jag vill bli högstadielärare i so-ämnena, svenska och matte. Vill helst gå humanistiska, vad ska jag läsa till där för att utnytja programmet så mycket som möjligt?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av läraryrket! När det kommer till läraryrket för grundskolan årskurs 7-9 ser behörigheten lite olika ut beroende på vilket ämne man vill läsa. Med det humanistiska programmet som du tänkte på, får du den behörighet som krävs till att bli lärare i svenska. Men för att bli lärare i matte och t.ex. samhällskunskap som är ett So-ämne, behöver du läsa in några fler kurser. Till samhällskunskapslärare behöver du lägga till Matematik 2a / 2b / 2c och Samhällskunskap 2 och till mattelärare krävs det matte 4. Kom ihåg att du har 200 poäng i individuella val där du kan lägga till kurser.

Prata med din studie- och yrkesvägledare om hur du på bästa sätt kan planera dina kurser. Har du fler frågor kan du återkomma så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig mer.

Lycka till! / Aranja, SYV