Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Rutiner kring kött på restaurang och livsmedelsprogrammet
Hej jag är intresserad av restaurang och livsmedelsprogrammet, och jag undrar om jag måste arbeta med gris t.ex. fläskkött eller gelatin? Det vill jag gärna inte göra eftersom jag är muslim.
Svar:

Hej! 

Kontakta skolan som erbjuder programmet för att se hur deras rutiner ser ut. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia syv 

Kan jag få behörighet till mäklare efter restaurang-och-livsmedelsprogrammet?
Hej, nu är det så att jag vill bli mäklare, men jag vill gå restaurang och livsmedels istället för till exempel ekonomi för att jag älskar att baka och laga mat. men kock är inte något som jag skulle villja bli, mer för att kunna ha lite kul också under gymnasietiden. Men för att kunna gå en mäklarutbildning efter gymnasiet måste man ta några extrakurser? jag hatar också matte, ja jag vet att de är mycket matte som mäklare.
skulle det här vara möjligt eller är jag helt ute å cyklar?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli mäklare! För att bli fastighetsmäklare så  behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så på ett yrkesprogram behöver man först lägga till behörigheten för grundläggande behörighet. 

Sedan behöver du även matte 2 och 3 och eftersom det är b eller c spåren som krävs och man läser a spåret på ett yrkesprogram så blir det troligen problem. Du kan kolla med skolan du vill söka till om det finns möjlighet att lägga till dessa kurser men även om det skulle vara möjligt så måste du isåfall läsa dem som utökade kurser. Det innebär att du måste studera över heltid, vilket såklart kan bli jobbigt och det beviljas inte alltid av skolans rektor. 

Men du kan fortfarande välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet bara du är beredd på att komplettera efteråt på Komvux/vuxenutbildning innan du söker vidare till mäklarutbildningar.

Lycka till! /Petra,SYV

Glutenintolerant på inriktning Bageri och konditori
Hej! Jag undar hur det skulle funka om man skulle vilja gå Bageri & konditori linjen men råkar vara glutenintolerant? Är det möjligt överhuvudtaget?
Svar:

Hej!

Du får fråga den skola där du är intresserad av att gå inriktning Bageri och konditori som inriktning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hoppas det går bra, det behövs ju bagare och konditorer som bakar glutenfritt också!

Här kan du se gymnasieskolor som erbjuder inriktning Bageri och konditori

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se


Annonser