Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Hur funkar APL?
Hej!
Jag ska börja vård och omsorg och vet om att det kommer bli mycket praktik, jag undrar dock måste man göra all praktik och vad för slags praktik blir det? Jag vill helst skippa att jobba inom äldreomsorgen, kan jag då tacka nej till den delen av praktiken eller måste jag ändå göra det?
Svar:

Hej,

I programmet ingår arbetsplatsförlagt lärande på 15 veckor där du får möjlighet att praktisera på en eller flera vårdinrättningar. Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar, utan du specialiserar dig inom olika programfördjupningar. Det finns olika möjligheter beroende på vilket gymnasium du väljer. Vård- och omsorgsprogrammet kan ge dig arbete inom hälso- och sjukvården där du kan arbeta på tillexempel sjukhus, vårdcentral, och inom socialtjänst. Det kan även ge dig arbete inom exempelvis gruppbostäder, daglig verksamhet, hemtjänst eller personlig assistent. För dig som väljer att plugga vidare finns det möjligheter att bland annat bli sjuksköterska eller polis.

Det finns alltså inget krav på att jobba inom äldreomsorgen, du kan ha den praktik du vill, men du kan inte skippa antalet timmar som du måste ha praktik.

Lycka till! /Petra,SYV

Är jag behörig till Vård och omsorgsprogrammet?
Hej, jag är intresserad av Vård och omsorgsprogrammet.
Jag skulle vilja byta till detta efter sommaren och jag har läst att man behöver fem andra ämnen utöver huvudämnena. Spelar det någon roll vilka?

Skulle det också vara möjligt att komma in på programmet med ämnen som idrott, musik, slöjd, bio och jag har fortfarande ett betyg i tyska eller är ämnena som du behöver förutbestämda?

Och har man en chans att komma in på programmet om man bara har ett e i svenska?
Tack så mycket :)
Svar:

Hej,

Det stämmer. För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Det spelar ingen roll vilka de fem ämnena är.

Du behöver ett godkänt betyg i svenska för att vara behörig och då är ett E okej.

Vänligen/ Petra,SYV

Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, jag har en fråga som jag behöver få svar på. Jag funderar på att plugga till sjuksköterska, men det står att det behövs natur 2 för att komma in på sjuksköterska programmet. Stämmer det? Är det ett måste? Jag har gått klart vård och omsorgs programmet i gymnasiet och har examen. kompletterar då inte andra vård ämnena natur 2 istället?. Tacksam för svar!

/
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Det stämmer att kurser från Vård- och omsorgsprogrammet kan kompensera för att man inte har Naturkunskap 2. Gå in här och läs om vilka kurser det gäller: https://www.uhr.se/syv/material--verktyg/nyheter-for-vagledare/uppdaterade-ersattningskrav-for-naturkunskap-2-till-ssk/.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 96 frågor
1
2
3
4
...
32

Annonser