Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


26 jun 2018
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej jag ska börja snart gymnasiet och jag vill blir sjukötiska så jag har sökt i vo program kommer blir jätte bra för mig eller behöver man att jag ska börja på natur.eller vilken är bra de två brogram att börja på och Jag tänker också en till fråga Txe om jag har börjat i vo i andra linje ska man välja vilken inrikting ska man börja på sa jag har tänkt att läsa på akutsjukvård .

Svar:

Hej,

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du läser Naturvetenskapsprogrammet får du behörigheten automatiskt men du kan läsa andra program.. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2.

På Vård- och omsorgsprogrammet behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om en svenska kurs och en engelska kurs. Och sedan matte 2 och naturkunskap 2 Det är inte säkert att det är möjligt så du måste då kolla med skolan att du kan läsa alla dessa kurser. 

Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Läs mer om sjuksköterska här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att du ska bli behörig till Sjuksköterskeprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jun 2018
Kan jag plugga vidare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Jag vi veta att kan man läsa de kurse som behöver för unviersitet på gymnasium medan man läser vård och omsorg eller måste man läsa de på komvux
Hur många linje finns på vård och omsorg
Vilken är bäst för att man kunna läsa vidare

Svar:

Hej,

Vård- och omsorgsprogrammet har inte har några inriktningar utan bara programfördjupningar. Men du kan välja kurser som leder till högskolebehörighet och särskilda utbildningar inom området som till exempel sjuksköterska utan att utöka gymnasieprogrammet. Annars är Vård- och omsorgsprogrammet ett yrkesförberedande program, vilket betyder att du har möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet. Om du vill ha högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Inom programfördjupningen kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Det är ytterligare en kurs i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare på din gymnasieskola om du vill studera vidare. Här kan du läsa mer om Vård och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

14 apr 2018
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej , jag går nian jag vill bli sjukstörska jag vill gå vård omsorg programiet kan jag bli sjukstörska om jag läsa vård omsorg.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du väljer Vård- och omsorgsprogrammet behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om en svenska kurs och en engelska kurs. Och sedan matte 2 och naturkunskap 2 Det är inte säkert att det är möjligt så du måste då kolla med skolan att du kan läsa alla dessa kurser. 

Det är inte så troligt att du hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden men du  kan läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Läs mer om sjuksköterska här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Lycka till! /Petra,SYV