Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


16 feb 2022
Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ta student i sommaren och jag går på vård och omsorg programmet. Min fråga om jag ska ansöka till läkarprogrammet vilka ämne behöver jag komplettera på komvux? Och hur mycket tid ta det?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta för dig att läsa in. Man kan läsa i sin egen takt på Komvux. Sedan får man också ofta räkna med att lägga tid på att läsa upp betygen eller göra högskoleprovet eftersom det krävs så höga betyg för Läkarprogrammet.

Lycka till! /Petra, SYV

24 jan 2022
Naturkunskap 2 behörighet efter att läst vård och omsorg
Jag vill bli en tandhygienist men jag går på vård programmet andra året nu. Det krävs att jag har läst naturkunskap 2 för att kunna söka till det på högskolan. Men just nu läser jag naturkunskap 1a1 och sen på trean måste jag välja naturkunskap 1a2 som IVÄ. Jag vill inte läsa naturkunskap 2 på komvux. Finns det annat väg för mig?

Svar:

Hej! 

Tänk på att kontrollera att din utbildning även ger dig grundläggande behörighet då du inte får det automatiskt när du går ett yrkesprogram, du kan få hjälp med detta hos skolans syv eller läsa mer r. Här kan du läsa om en alternativ väg för att uppnå särskild behörighet i naturkunskap 2. Då du läst vård och omsorg bör det kunna vara applicerbart på din situation om du klarat de kurser som krävs. Lycka till!

Vänliga hälsningar 
Cecilia, syv 

10 jan 2021
Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej! Jag har mått lite dåligt nu angående mina studieval. Jag tar nämligen studenten i år. Jag går i vård linjen men jag går inte i nationella programmet då jag saknar engelskan. Jag har alltid velat bli läkare ser har varit en dröm. Men pga saker som skett i livet har jag inte kunnat gå i natur då jag i 9an kom ut med F i allt förutom 7 ämnen. Jag vill gärna bli läkare, men det som gör mig ledsen är att, jag vet att jag efter gymnasiet måste läsa komvux, eng grund, eng 5&6, sedan matte 2 samt sve 3. Och efter det måste jag läsa naturbasår, när jag sedan är klar med det så avgörs det ju om jag får A i allting nu på gymnasiet och komvux samt naturbasåret så kan jag ju söka in till universitetet för läkare men jag vet att jag inte är så duktig att få A i allting. Om jag får tex A i vissa ämnen på gymnasiet och sen B,C, D,E i resterande samt komvux och naturbasåret måste jag läsa då göra högskoleprov för att se om jag kan bli antagen till läkarlinjen? Och hur ofta kan man göra högskoleprov?
Kan man få hjälp hur man ska träna inför ett högskoleprov?
Finns det hjälp på komvux som man kan få tex för vissa ämnen? Eller vart kan man hitta en coatch och betala för att få studiehjälp på komvux?
Allt känns så svårt. Kan du snälla förklara hur man går tillväga med allting jag berättat från dagen jag tar studenten till att bli läkare ifrån mitt fall?
Tack!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven. Man kan göra högskoleprovet två gånger varje år och det finns kurser och guider man kan följa om man vill ha ett stöd inför proven. Det finns mycket information att hitta på nätet för den som vill veta hur man ska plugga inför provet. 

En annan chans att komma in på Läkarprogrammet är alternativt urval. Här kan du läsa mer om hur du ansöker via alternativt urval till de skolor som erbjuder läkarprogrammet. 

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att komma närmare behörigheten under din gymnasietid. Det du inte hinner med kan du sedan läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår. Ta en sak i taget och gör ditt bästa!

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin