Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


24 nov 2019
Kan man bli läkare efter Vård- och omsorgprogrammet?
kan man bli läkare efter man tog vård och omsorgprogrammet?

Svar:

Hej,

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. 

Lycka till! /Petra,SYV

15 nov 2019
Hur blir jag sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej! Jag gick vård och omsorgs programmet med inriktningen akutsjukvård i gymnasiet och gick ut sommaren 2019 med examen. Och jag behöver veta vilka ämnen jag måste ha för att kunna komma in i sjuksköterska utbildningen. Kan vård ämnen som jag har läst i gymnasiet täcka någon av ämnen som ssk-utbildningen kräver? Jag har hört att Medicin 1-2 osv kan täcka naturkunskap 2 så man behöver inte plugga till det också. Vore snällt om du kunde förklara tydligt och vägleda mig så jag vet hur jag ska planera inför högskolan. Tack.

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. 

Du kan ta kontakt med Komvux/vuxenutbildningen i din kommun så hjälper de dig att göra en studieplan som passar ditt mål.

Lycka till! /Petra,SYV

09 okt 2019
Hur länge går man i gymnasiet?
Hej, jag är en gymnasiumelev och har VÅRD OCH OMSORG, hur många år läser man vård och omsorg på gymnasiet?

Svar:

Hej,

Man läser alltid tre år på gymnasiet oavsett vilket program man har valt.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin