Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


28 feb 2018
Kan jag bli läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Ska bli läkare när jag blir större. Jag tror jag ska gå vård och omsorg och sedan högskola
Kan man göra så? Eller ska jag göra på ett annat sätt?

Svar:

Hej,

För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet eftersom det inte är ett högskoleförberedande program.

Om du trots allt verkligen vill gå Vård-och omsorgsprogrammet så får du räkna med att vägen till läkarprogrammet blir längre. Det första steget är att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket att hinna med under din gymnasietid.

Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Här kan du läsa mer om yrken inom hälsa och sjukvård: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980.

Lycka till! /Petra, SYV

16 feb 2018
Vad kan jag bli efter Vård-och omsorg?
Hej jag går i vård och omsorg i tvåan och jag vill bli sjuksköterska, men jag räknade ut mina snittbetyg och jag har bara nästan 11 poäng. För att komma in i högskolan ska man väll ha A och C betyg och ha mer än 15 poäng?

Jag är väldigt skoltrött så vad kan man bli efter vård och omsorg, jag är också intresserad av att jobba i butik, som fritidsledare, i förskola och flygplatskontrollant.

Svar:

Hej, 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver också mer än grundläggande behörighet. Så det första du ska kolla upp är att du har läst de kurser du behöver för det du vill söka. Det finns flera typer av utbildningar man kan söka efter gymnasiet. Man kan läsa gymnasiekurser som man behöver på Komvux, man kan efter att ha gått ett yrkesprogram söka till yrkeshögskola och man kan söka olika utbildningar på universitet/högskola. Du kan söka på utbildningar efter gymnasiet här: https://www.studentum.se/. Alla utbildningar kräver olika typer av behörighet och betyg. 

Du kan söka de jobb som du vill. Du kan alltid fråga arbetsgivaren om vilka kvalifikationer som de söker hos sina anställda. Vissa jobb kan du få utan att utbilda dig vidare och andra kräver utbildning. Efter Vård-och omsorgsprogrammet är man ju undersköterska och kan söka jobb som det men du kan också söka butiksjobb och andra jobb som inte kräver någon specifik utbildning. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 feb 2018
Vilken meritpoäng krävs för Vård-och omsorg?
Hur många poäng behöver man för att kunna gå in i Yrkesgymnasiet, och hur många behöver man för linjen Vård&omsorg?

Svar:

Hej, 

Först och främst behöver man vara behörig. För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Sedan behöver man ha tillräckligt hög meritpoäng för att komma in och den lägsta antagningspoängen skiljer sig åt mellan olika skolor och orter, och även från år till år. 

Här kan du se vad den lägsta antagningspoängen har varit tidigare år på de skolor som du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på de skolor du vill se antagningsstatistik för.

Lycka till! /Petra,SYV