Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


31 aug 2018
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Om man går vård o omsorgsprogrammet, är man behörig till sjuksköterska utbildningen ellermåste man läsa n nåot extra?

Svar:

Hej,

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Du kan få den här behörigheten från de högskoleförberedande programmen (för vissa måste du dock lägga till Naturkunskap 2) och vissa skolor utformar Vård-och omsorgsprogrammet så att man får behörigheten till sjuksköterskeprogrammet (så kolla detta med den skola du vill välja). Det spelar ingen roll vilket program du väljer så länge du får med dig dessa kurser. Här kan du läsa mer om yrket sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189

Lycka till! /Petra,SYV

13 aug 2018
Vilka program finns det inom vård?
Vilka program finns det inom vård?

Svar:

Hej,

Vård- och omsorgsprogrammet har inte har några inriktningar utan bara programfördjupningar. Inom programfördjupningen kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet och kurser som leder till särskilda utbildningar inom området som till exempel sjuksköterska utan att utöka gymnasieprogrammet. Annars är Vård- och omsorgsprogrammet ett yrkesförberedande program, vilket betyder att du har möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

26 jun 2018
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej jag ska börja snart gymnasiet och jag vill blir sjukötiska så jag har sökt i vo program kommer blir jätte bra för mig eller behöver man att jag ska börja på natur.eller vilken är bra de två brogram att börja på och Jag tänker också en till fråga Txe om jag har börjat i vo i andra linje ska man välja vilken inrikting ska man börja på sa jag har tänkt att läsa på akutsjukvård .

Svar:

Hej,

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du läser Naturvetenskapsprogrammet får du behörigheten automatiskt men du kan läsa andra program.. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2.

På Vård- och omsorgsprogrammet behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om en svenska kurs och en engelska kurs. Och sedan matte 2 och naturkunskap 2 Det är inte säkert att det är möjligt så du måste då kolla med skolan att du kan läsa alla dessa kurser. 

Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Läs mer om sjuksköterska här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att du ska bli behörig till Sjuksköterskeprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin