Program
Ämne/inriktning
Ort

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)07 feb 2017
Funderingar om att börja Vård- och omsorgsprogrammet.
Hej! jag har missat ganska mycket i skolan och förra terminen vid november så började jag skolan. jag vill gå i VO programmet men har bara 55 poäng. Klarar jag mig om jag kämpar den här terminen? har ganska svår med matte men kämpar sjukt mycket. Tacksam för svar

Svar:

Hej, 

För att läsa Vård- och omsorgsprogrammet krävs det att man har godkänt i Svenska/svenska som andra språk, Engelska, Matte och minst fem andra ämnen. När det kommer till antagningspoäng kan det se väldigt olika ut från skola till skola och hur många det är som söker. Du kan testa att söka på skolor på vår hemsida och ev. se hur antagningspoängen ser ut på just den skolan. Fortsätt kämpa som du gör! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

30 jan 2017
Sjuksköterska efter Vård- och omsorgsprogrammet?
Hej! Rebecca är mitt namn och går på Linneskolan i hässleholm i 9-an. Jag tänkte att välja vård och omsorgprogrammet för att kunna bli sjuksköterska.
Jag undrar om man kan bli sjuksköterska efter gymmnasiet alltså ta examen för just sjukhöterska.
Eller måste man gå högskolan också? För att min plan är att ta examen för sjuksköterska på gymmnasiet och sen plugga vidare till ngt annat på högskolan.
(När jag var på öppethus i Jakobskolan, frågade jag om man blir färdig sjuksköterska och att det behövs inte plugga vidare, och sen kan jag läsa ngt annat)
Så, vad säger du? Kan det funka? Elev Rebecca/ ☺️

Svar:

Hej Rebecca! 

Vad kul att höra om dina planer! Tyvärr kan du inte bli en Sjuksköterska direkt efter Vård- och omsorgsprogrammet utan du behöver universitet/högskoleutbildning. Det finns vissa behörighetskrav för att kunna söka och läsa sjuksköterskeutbildningen på universitet/högskola, dessa är grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. För att Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program måste du lägga till vissa kurser för att få den grundläggande behörigheten och även Matte 2 och Naturkunskap 2 för att kunna läsa till Sjuksköterska. 

Stort lycka till Rebecca! /Aranja, SYV

22 jan 2017
Studera vidare efter Vård- och omsorgsprogrammet?
Hej! Ifall man läser vård och omsorg, kan man plugga vidare direkt på högskola. Då tänker jag till sjuksköter, barnläkare osv.
Eller måste jag ha läste fler kurser.

Svar:

Hej, 

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan välja att lägga till kurser för att få den grundläggande behörigheten för vidare studier. Sedan till sjuksköterska och barnläkare finns det särskilda behörigheter som krävs. För sjuksköterska krävs det: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1a/1a1+1a2. För läkarprogrammet behövs det: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Inga av dessa kurser finns på Vård- och omsorgsprogrammet och det kan bli svårt att få plats med allt som krävs under gymnasietiden. Det finns även möjligheter att läsa upp detta efter gymnasiet. 

Lycka till! /Aranja, SYV


Logga in
Available educations