Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


14 apr 2018
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej , jag går nian jag vill bli sjukstörska jag vill gå vård omsorg programiet kan jag bli sjukstörska om jag läsa vård omsorg.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du väljer Vård- och omsorgsprogrammet behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om en svenska kurs och en engelska kurs. Och sedan matte 2 och naturkunskap 2 Det är inte säkert att det är möjligt så du måste då kolla med skolan att du kan läsa alla dessa kurser. 

Det är inte så troligt att du hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden men du  kan läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Läs mer om sjuksköterska här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Lycka till! /Petra,SYV

28 feb 2018
Kan jag bli läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Ska bli läkare när jag blir större. Jag tror jag ska gå vård och omsorg och sedan högskola
Kan man göra så? Eller ska jag göra på ett annat sätt?

Svar:

Hej,

För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet eftersom det inte är ett högskoleförberedande program.

Om du trots allt verkligen vill gå Vård-och omsorgsprogrammet så får du räkna med att vägen till läkarprogrammet blir längre. Det första steget är att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket att hinna med under din gymnasietid.

Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Här kan du läsa mer om yrken inom hälsa och sjukvård: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980.

Lycka till! /Petra, SYV

16 feb 2018
Vad kan jag bli efter Vård-och omsorg?
Hej jag går i vård och omsorg i tvåan och jag vill bli sjuksköterska, men jag räknade ut mina snittbetyg och jag har bara nästan 11 poäng. För att komma in i högskolan ska man väll ha A och C betyg och ha mer än 15 poäng?

Jag är väldigt skoltrött så vad kan man bli efter vård och omsorg, jag är också intresserad av att jobba i butik, som fritidsledare, i förskola och flygplatskontrollant.

Svar:

Hej, 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver också mer än grundläggande behörighet. Så det första du ska kolla upp är att du har läst de kurser du behöver för det du vill söka. Det finns flera typer av utbildningar man kan söka efter gymnasiet. Man kan läsa gymnasiekurser som man behöver på Komvux, man kan efter att ha gått ett yrkesprogram söka till yrkeshögskola och man kan söka olika utbildningar på universitet/högskola. Du kan söka på utbildningar efter gymnasiet här: https://www.studentum.se/. Alla utbildningar kräver olika typer av behörighet och betyg. 

Du kan söka de jobb som du vill. Du kan alltid fråga arbetsgivaren om vilka kvalifikationer som de söker hos sina anställda. Vissa jobb kan du få utan att utbilda dig vidare och andra kräver utbildning. Efter Vård-och omsorgsprogrammet är man ju undersköterska och kan söka jobb som det men du kan också söka butiksjobb och andra jobb som inte kräver någon specifik utbildning. 

Lycka till! /Petra,SYV