Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


09 aug 2019
Hur blir jag kirurg efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, om man går vo programmet och vill bli kirurgi efter vo programmet hur går man tillväga?
Eller om man skulle vilja bli ambulanssjuksköterska?

Svar:

Hej,

För att bli kirurg måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola. Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. Ta kontakt med din studie-och yrkesvägledare när du börjar skolan så kan du få hjälp med att göra upp en plan för hur du ska nå ditt mål. 

Samma gäller för ambulanssjuksköterska men då är det färre kurser du behöver läsa till.

Lycka till! /Petra,SY

25 jul 2019
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?
Hej, jag vill plugga till sjuksköterska i högskolan men undrade vad behöver jag lägga till om jag går i programmet vård och omsorg

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet.  Du kan prata med skolan du vill söka till om möjligheten att lägga till dessa innan du söker. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 jul 2019
Kan jag bli läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
I framtiden vill jag bli specialläkare på livmoder. Nu till hösten ska jag börja gymnasiet i vård och omsorgsprogrammet men jag vet inte om det är rätt val. Så min fråga är hur många poäng behöver man att komma in i universitet, hur många års studerar och är det är omöjlighet att komma in på universitet om man går vård och omsorgsprogrammet.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli specialistläkare! För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet.

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. Ta kontakt med din studie-och yrkesvägledare när du börjar skolan så kan du få hjälp med att göra upp en plan för hur du ska nå ditt mål.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin