Program
Ämne/inriktning
Ort

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)11 dec 2016
Funderingar kring val av program på gymnasiet.
Hej, jag har problem med att hitta/välja vilka gymnasium jag ska söka till eftersom mina betyg är ganska låga. Jag vill jobba inom medicin och vården i framtiden, som tex läkare eller kirurg. Jag kan inte välja mellan att läsa NA och VO (med andra kurser för att kunna läsa vidare). Jag gillar NO ämnena och därför tänkte jag välja NA men är intresserad på det man lär sig på VO (alltså medicin) också. Jag kanske vill för mycket nu men jag blev genast intresserad när jag fick veta att man kunde läsa musik och dans i gymnasiet. Jag vet inte hur jag ska hitta någon skola som har de kurser jag behöver ta för att bli behörig till att läsa läkarutbildningen, och som också erbjuder medicin, dans och musik. Jag ber om ursäkt för att ha varit så girig och petig med mina val, tack ändå!

Svar:

Hej,

Spännande att höra om dina olika tankar för vad du vill läsa på gymnasiet och dina tankar kring arbete efter gymnasiet!

För att kunna bli läkare/kirurg behöver du till största sannolikhet välja naturvetenskapsprogrammet eftersom det blir svårt att hinna med att läsa alla de kurser du behöver ha läst för att kunna komma in där om du väljer vård- och omsorgsprogrammet. Däremot kommer du lära dig mycket om framtida arbete inom vården genom att välja vård- och omsorgsprogrammet och sedan kan du läsa till de kurser du eventuellt saknar efter gymnasiet, beroende på om du vill jobba som läkare eller inte.

När det gäller kombinationen mellan natur, medicin och dans/musik, du kan dels läsa enstaka kurser inom detta som individuellt val, oavsett vilket program du väljer. Om du vill läsa mer om detta kan det finnas enstaka skolor som anordnar en utbildning i enlighet med en blandning av natur- och estetiska programmet. Dessa kan du söka efter via vår hemsida.

Lycka till med dina framtida val // Anders, SYV

06 dec 2016
Olika funderingar kring att bli gynekolog eller barnmorska.
Hej jag vill bli gynekolog eller barnmorska och jag tycker att det är svårt att bestämma vilket jag ska ta natur samhäll och vård och omsorg. Och måste man bli läkare innan man kan bli gynekolog

Svar:

Hej,

För att bli barnmorska måste du först läsa till sjuksköterska på högskolan och sedan vidareutbilda dig till barnmorska. När det gäller gynekolog behöver du först läsa till läkare för att sedan specialisera dig till gynekolog.

Om du väljer naturvetenskapligt program har du alla möjligheter att bli behörig till både läkare och sjuksköterska. Det är lite svårare att hinna bli behörig från vård- och omsorgsprogrammet eftersom det i grunden är ett yrkesförberedande program och inte lika anpassat till vidare studier. Men du har fortfarande chansen att försöka få med alla de kurser du behöver på gymnasiet eller om du kan komplettera de som du eventuellt saknar efter gymnasiet. Det är lite klurigt att förklara alla dessa bitar så om det är något som fortfarande är oklart, återkom gärna med en till fråga eller prata med studie- och yrkesvägledare på din skola.

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV

11 nov 2016
Vad behöver jag studera för att bli röntgensjuksköterska eller apotekare?
Jag tänker både på apotekare och röntgensjuksköterska. Om man ska bli yrket som röntgensjuksköterska, ska man då gå på vård-omsorgprogrammet? Eller om man ska bli apotekare, ska man också gå på vård&omsorg linjer?? Jättetacksam för svar.

Svar:

Hej,

När det gäller yrket som röntgensjuksköterska behöver du läsa 3 år på universitet/högskola för att bli det. Behörighetskraven är grundläggande behörighet samt matematik 2, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b. Så länge du ser till att ha läst de kurser som krävs för ovanstående (alla ingår inte automatiskt på vård- och omsorgsprogrammet) blir du behörig till att läsa vidare emot att bli röntgensjuksköterska efter en examen från vård- och omsorgsprogrammet. Du kan egentligen läsa vilken linje som helst så länge du har läst de kurser som är listade ovan, men vård- och omsorgsprogrammet är ett passande val.

För att bli apotekare är det en utbildning på 5 år på universitetet/högskolan. Behörighetskraven är grundläggande behörighet samt matematik 4, kemi 2, biologi 2 och fysik 2. Du kan läsa vård- och omsorgsprogrammet och sedan bli apotekare men då kommer du till absolut största sannolikhet behöva läsa in ett antal kurser på komvux eller liknande efter du gått ut gymnasiet. För att kunna gå direkt från gymnasiet (utan att behöva läsa in några kurser) är det enklaste valet naturvetenskapsprogrammet och inriktningen naturvetenskap.

Lycka till med dina val till gymnasiet framöver // Anders, SYV


Logga in
Available educations