Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


18 sep 2017
Kan jag bli veterinär efter Vård- och omsorgsprogrammet?
Hej, jag går vård och omsorgs programmet och jag trivs bra! Jag vet att efter denna utbildning vill jag plugga vidare. Jag har länge velat plugga till veterinär, men med tanke på att jag inte gått naturprogrammet finns det nån möjlighet för mig att gå veterinärutbildningen? Jag ska lägga till kurser så jag blir högskoleförberedande, men finns det nått man kan lägga till så möjligheten till veterinärutbildningen finns för mig? Eller är det helt kört?

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du vill bli veterinär, det är inte alls kört för dig för att du inte läser Naturvetenskapsprogrammet! Behörighetskraven för att bli veterinär är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. För att du läser Vård- och omsorgsprogrammet behöver man, som du har gjort, lägga till kurser för att få grundläggande behörighet. Sedan läser man inte de kurser som behövs för den särskilda behörigheten för att bli veterinär, och det kan bli för tajt att få plats med de 9 kurserna som behövs under gymnasietiden. Här kan du se vilka kurser man läser på Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Då kan du efter gymnasiet läsa upp de kurserna på t.ex. komvux och sedan söka dig vidare till veterinär. Ett annat alternativ är att du läser ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola, där läser man alla ovanstående kurser som behövs, dock läser man inte matte 2b/2c på det programmet så det kan du behöva kompletta först. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig gå igenom allting och ni kan tillsammans sätta upp en plan som passar dig! Här kan du läsa lite mer om veterinäryrket och vägen dit: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/veterinar-11200. 

Lycka till! /Aranja, SYV

17 sep 2017
Vilka ämnen ska jag lägga till för att få meritpoäng?
vilka ämnen kan jag läsa på gymnasiet i vård och omsorgs program för att få merit poäng?

Svar:

Hej, 

Det finns vissa kurser som ger meritpoäng och som man kan lägga till som tex. individuella val. Dessa kurser är engelska 7, vissa kurser i moderna språk och vissa matte kurser. För att få meritpoäng krävs att du har minst ett godkänt betyg i kursen och kurser som krävs för behörighet ger inte meritpoäng.

För moderna språk ser det ut såhär och man kan max få 1,5 meritpoäng från moderna språk, t.ex. om man har läst steg 3 och 4 som ger 1,5 meritpoäng osv. 

  • Moderna språk 3 ger 0,5 meritpoäng.
  • Moderna språk 4 ger 1 meritpoäng.
  • Moderna språk 5 ger 0,5 meritpoäng. 

För engelska är det detta som gäller: 

  • Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng.

Och till sist för matte, även här kan man få max 1,5 meritpoäng. 

  • Om behörighetskravet är grundläggande behörighet så ger matematik 2, 3 och 4 vardera en halv meritpoäng.
  • Om behörighetskravet är matematik 2 så ger matematik 3, 4 och 5 vardera en halv meritpoäng. Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.
  • Om behörighetskravet är matematik 3 så ger matematik 4 en halv meritpoäng och matematik 5 en meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Om du har valt att lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, där engelska 6 är inkluderat, så kan du välja t.ex. engelska 7 för att få 1 meritpoäng. Om du läser moderna språk, och har börjat från steg 3, så kan du där få 0,5 meritpoäng. Läser du även moderna språk 4 får du då sammanlagt 2,5 meritpoäng. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se vilka kurser du kommer att läsa under alla dina tre år på programmet och vilka kurser just du kan lägga till för att få meritpoängen. Här kan du läsa mer: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Meritpoang/. 

Lycka till! /Aranja, SYV

25 aug 2017
Vad ska jag lägga till på Vård- och omsorgsprogrammet om jag vill bli läkare?
Hej! Jag går just nu på vårdprogrammet och mitt mål är att bli läkare. vilka ämnen måste man ha läst för att kunna ha en chans att komma in på läkarlinjen? Hur många varje år kommer in också? Mvh

Svar:

Hej, 

Behörighetskraven för läkarprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Fysik 2, Biologi 2, Kemi 2 och Matte 4. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte dessa kurser och för att det är ett yrkesförberedande program kan det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det är Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kan bli för tajt att hinna med alla dessa kurser under gymnasietiden. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att få med dig kurserna för grundläggande behörighet! Här kan du se programstrukturen för Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet.

Läkarprogrammet erbjuds på flera universitet/högskolor över hela Sverige och antalet sökande varierar lite beroende på vart i landet skolan ligger. T.ex. kan det handla om flera tusen sökande och ett par hundra som blir antagna per skola och år. Här kan du se statistik för läkarprogrammet: https://statistik.uhr.se du kan själv välja om du vill se statistik för en viss skola, antalet sökande eller antalet antagna. 

Lycka till! /Aranja, SYV