Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


14 nov 2017
Kan jag bli psykolog efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Kan man vidare utbilda sig till psykolog om man läser VO och i så fall vad krävs för att nå dit? Vilken annan linje rekommenderar du för att bli psykolog in inte VO gör det möjligt? Och vad krävs med det isådanafall Skulle hemskt gärna vilja bli psykolog men samtidigt vill jag också gå VO ifall jag skulle ångra mig så är tacksam för svar.
MVH/ Frida

Svar:

Hej Frida,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du vill ha behörighet direkt kan du få det av t.ex. Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Om du väljer att läsa Vård och- omsorgsprogrammet måste du först lägga till kurser så att du får grundläggande behörighet. Detta  innebär att du ska lägga till och få godkänt i svenska 2 och 3 och Engelska 6. Den grundläggande behörigheten brukar inte vara några problem med att få med sig även om du väljer ett yrkesprogram. Men sedan måste du ha den särskilda behörigheten också som jag räknade upp. När det gäller den måste du kolla med skolan du vill gå på att kurserna erbjuds så att du kan lägga till dom som individuellt val eller extra kurser.

Här kan du läsa mer om Vård och- omsorgsprogrammet :https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet#moreAboutSearch och här kan du läsa mer om Psykolog: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372.

Lycka till! /Petra,SYV

12 nov 2017
Hur blir jag sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag undrar lite hur det ser ut med Komvux utbildningarna.
Om jag läser Vård och Omsorgsprogrammet på distans, är jag behörig att söka till Högskola efter?

Eller är det vissa ämnen som man måste lägga till?
Målet är att först läsa Vård och Omsorg, och sen söka in till sjuksköterskeprogrammet.

Svar:

Hej, 

Du får inte automatiskt högskolebehörighet efter Vård-och omsorgsprogrammet. För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har: godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng eller godkänt på 90 procent av kurserna på en fullständig gymnasial vuxenutbildning. , ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Förutom den grundläggande behörigheten behöver du också en särskild behörighet för Sjuksköterskeprogrammet. Behörighetskraven dit är matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Här kan du läsa mer om högskolebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Ta kontakt med en Studie-och yrkesvägledare (SYV) på det komvux som du pluggar på och be om hjälp med att lägga upp en plan för att läsa alla kurser som du behöver för Sjuksköterskeprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

12 nov 2017
Vilka kurser behöver jag lägga till på Vård och omsorg för att bli sjuksköterska?
Hej, min dröm är att bli akutsjuksköterska. Jag går just nu första året på gymnasiet, vård och omsorg. Jag tycker det är jätterolig och intressant men jag undrar vilka kurser jag ska lägga till i 2an, hur jag gör det och hur jag ska fortsätta min utbildning efter gymnasiet som i tillexempel högskola för att bli akutsjuksköterska. Tacksam för svar.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli akutsjuksköterska! Om man vill bli akutsjuksköterska läser man först på Sjuksköterskeprogrammet. Behörighetskraven dit är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så det är dessa kurser som du måste lägga till. Kontakta din Studie-och yrkesvägledare (SYV) på din skola för att göra upp en plan för vilka kurser du kan lägga till. Det är inte säkert att du kan lägga till alla kurser du behöver och då får du fortsätta på en Vuxenutbildning/Komvux efter gymnasiet för att läsa de kurser du saknar. Här kan du läsa mer om yrket sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Lycka till! /Petra,SYV