Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


25 jan 2023
Är jag behörig till Vård och omsorgsprogrammet?
Hej, jag är intresserad av Vård och omsorgsprogrammet.
Jag skulle vilja byta till detta efter sommaren och jag har läst att man behöver fem andra ämnen utöver huvudämnena. Spelar det någon roll vilka?

Skulle det också vara möjligt att komma in på programmet med ämnen som idrott, musik, slöjd, bio och jag har fortfarande ett betyg i tyska eller är ämnena som du behöver förutbestämda?

Och har man en chans att komma in på programmet om man bara har ett e i svenska?
Tack så mycket :)

Svar:

Hej,

Det stämmer. För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Det spelar ingen roll vilka de fem ämnena är.

Du behöver ett godkänt betyg i svenska för att vara behörig och då är ett E okej.

Vänligen/ Petra,SYV

07 sep 2022
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, jag har en fråga som jag behöver få svar på. Jag funderar på att plugga till sjuksköterska, men det står att det behövs natur 2 för att komma in på sjuksköterska programmet. Stämmer det? Är det ett måste? Jag har gått klart vård och omsorgs programmet i gymnasiet och har examen. kompletterar då inte andra vård ämnena natur 2 istället?. Tacksam för svar!

/

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Det stämmer att kurser från Vård- och omsorgsprogrammet kan kompensera för att man inte har Naturkunskap 2. Gå in här och läs om vilka kurser det gäller: https://www.uhr.se/syv/material--verktyg/nyheter-for-vagledare/uppdaterade-ersattningskrav-for-naturkunskap-2-till-ssk/.

Lycka till! /Petra,SYV

16 feb 2022
Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ta student i sommaren och jag går på vård och omsorg programmet. Min fråga om jag ska ansöka till läkarprogrammet vilka ämne behöver jag komplettera på komvux? Och hur mycket tid ta det?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta för dig att läsa in. Man kan läsa i sin egen takt på Komvux. Sedan får man också ofta räkna med att lägga tid på att läsa upp betygen eller göra högskoleprovet eftersom det krävs så höga betyg för Läkarprogrammet.

Lycka till! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin