Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


06 apr 2020
Kan jag gå Vård och omsorgsprogrammet om jag vill bli sjuksköterska?
Hej! Jag undrar om Vård och omsorgsprogrammet är ett bra gymnasieprogram om man ska gå sjuksköterskeprogrammet på universitetet, eller måste man gå Naturvetenskapsprogrammet för att enklare få behörigheten som krävs?

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. 

Så Vård-och omsorgsprogrammet skulle kunna passa bra om man vill bli sjuksköterska men man behöver då kolla med skolan man vill söka till för att vara säker på att man kan få läsa de kurser som krävs för behörigheten. 

Lycka till! /Petra,SYV

03 apr 2020
Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej jag går mitt andra år på vård och omsorg, jag går dock inte den vanliga linjen, eftersom jag kom in med kärnämnerna som var F, har dock klart dom nu i gymnasiet förutom engelskan, jag är så osäker på vad jag vill bli. Jag har alltid velat bli läkare eller advokat. Men hur går jag tillväga och hur långtid kan det ta? När jag slutade 9an sa min studievägledare att vård o omsorg är bra linje för att bli läkare. Men tydligen var det inte så.

Svar:

Hej,

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. 

Det du behöver är grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Du kan prata med din skola om att lägga till några av dessa kurser som behövs. 

Efter gymnasiet kan du gå ett naturvetenskapligt basår eller läsa in kurserna du saknar på Komvux/vuxenutbildningen. Det krävs höga betyg för att komma in på Läkarprogrammet (A i allt) så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in. 

Jag kan inte svara på hur lång tid det kommer att få dig att plugga in alla kurser du behöver och även få så höga betyg att du kommer in på Läkarprogrammet men räkna med att lägga ner minst ett eller två år efter gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 jan 2020
Kan jag bli psykolog efter Vård- och omsorgsprogrammet?
Skulle man kunna gå vård och omsorgsprogrammet och sedan läsa vidare till psykolog?

Svar:

Hej,

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får dessa kurser så spelar det ingen roll vilket program du går. Här kan du se vilka kurser som ingår i Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Som du kan se så saknar du vissa kurser du behöver så för att kunna välja Vård- och omsorgsprogrammet så om du ändå vill gå det måste du kolla med skolan du vill välja om det är möjligt för dig att lägga till alla kurser du behöver där.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin