Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


10 jan 2021
Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej! Jag har mått lite dåligt nu angående mina studieval. Jag tar nämligen studenten i år. Jag går i vård linjen men jag går inte i nationella programmet då jag saknar engelskan. Jag har alltid velat bli läkare ser har varit en dröm. Men pga saker som skett i livet har jag inte kunnat gå i natur då jag i 9an kom ut med F i allt förutom 7 ämnen. Jag vill gärna bli läkare, men det som gör mig ledsen är att, jag vet att jag efter gymnasiet måste läsa komvux, eng grund, eng 5&6, sedan matte 2 samt sve 3. Och efter det måste jag läsa naturbasår, när jag sedan är klar med det så avgörs det ju om jag får A i allting nu på gymnasiet och komvux samt naturbasåret så kan jag ju söka in till universitetet för läkare men jag vet att jag inte är så duktig att få A i allting. Om jag får tex A i vissa ämnen på gymnasiet och sen B,C, D,E i resterande samt komvux och naturbasåret måste jag läsa då göra högskoleprov för att se om jag kan bli antagen till läkarlinjen? Och hur ofta kan man göra högskoleprov?
Kan man få hjälp hur man ska träna inför ett högskoleprov?
Finns det hjälp på komvux som man kan få tex för vissa ämnen? Eller vart kan man hitta en coatch och betala för att få studiehjälp på komvux?
Allt känns så svårt. Kan du snälla förklara hur man går tillväga med allting jag berättat från dagen jag tar studenten till att bli läkare ifrån mitt fall?
Tack!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven. Man kan göra högskoleprovet två gånger varje år och det finns kurser och guider man kan följa om man vill ha ett stöd inför proven. Det finns mycket information att hitta på nätet för den som vill veta hur man ska plugga inför provet. 

En annan chans att komma in på Läkarprogrammet är alternativt urval. Här kan du läsa mer om hur du ansöker via alternativt urval till de skolor som erbjuder läkarprogrammet. 

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att komma närmare behörigheten under din gymnasietid. Det du inte hinner med kan du sedan läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår. Ta en sak i taget och gör ditt bästa!

Lycka till! /Petra,SYV

15 jul 2020
Hur blir man psykiatrier efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej
Jag pluggar vård och omsorg och vill utbilda mig till Psykiater hur kan jag gör det, behöver jag inte gå på läkarutbildningen och sedan specialisera sig inom psykiatri blir psykiater.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykiatrier! En psykiatrier är en specialistläkare som du har förstått. För att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång.

Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specialisera sig i ett visst område, t.ex. psykiatri, barnläkare osv. Specialutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som del av en tjänst. 

Lycka till! /Petra,SYV

04 jul 2020
Vård-och omsorgsprogrammet
Hej!
Jag läste att man kan ta vård och omsorg programmet men att man måste lägga till olika ämnen. Min fråga är att hur många år ungefär kommer det att ta att bli klar med de hela?

Svar:

Hej,

Om du ska lägga till något och isåfall vad beror på vad du vill göra efter Vård-och omsorgsprogrammet. Man kan alltid lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram om man vill kunna plugga på högskola efter gymnasiet. Saknar du något mer kan du läsa in det på Komvux efter gymnasiet. Hur lång tid det tar beror helt på hur många kurser det handlar om.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin