Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


20 aug 2017
Vilket program är bäst för att bli läkare?
Hej! Jag ska nu börja i 9:an och jag är helt insatt på att jobba inom vården. Skulle älska att bli kirurg men vet inte om jag har vad som krävs. Men läkare skulle också vara jättekul. Jag har varit inställd på att gå VO, men då skulle vägen till att bli läkare mycket längre än om man går NA. Jag har just nu efter 8:ans betyg A i biologi, B i fysik, A i kemi och C i matematik. Biologi och kemi älskar jag och fysik är även kul. Men matte är inte min starka sida, hade D rakt igenom 7:an och D under hela höstterminen i 8:an. Men kom upp till ett C tillslut. Resten av betygen har jag B och få C. Men frågan är ska jag gå naturvetenskapsprogrammet eller vård o omsorg ifall om jag vill bli läkare? Har även hört att NA programmet är väldigt svårt och även matten för den delen, och jag vet inte om jag skulle klara matten. Skulle kanske bli godkänd men inte med ett högt betyg. Jag vet inte vad jag ska göra, vill så gärna bli läkare (kirurg men det är för mycket för mig tror jag). Men jag har ingen aning om hur jag ska gå till väga. Mvh en 15 årig tjej (:

Svar:

Hej, 

Det verkar som att du verkligen känner dig engagerad för läkaryrket! Tänk på att det oftast blir både lättare och roligare att plugga om man är intresserad av det man läser och att programmet på gymnasiet är vägen till ditt drömjobb! Behörighetskraven för läkarprogrammet på universitet/högskola är följande: grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. Som du har skrivit är vägen till läkare mycket längre om man går Vård- och omsorgsprogrammet än t.ex. Naturvetenskapsprogrammet. VO är ett yrkesförberedande program och man får inte grundläggande behörighet till högskolestudier på en gång, utan om du väljer detta program behöver du lägga till vissa kurser för att få grundläggande behörighet. Sedan läser man inte heller de kurser som krävs för de särskilda behörigheten, som fysik, kemi, biologi och de högre matte kurserna. Då skulle du efter gymnasiet behöva gå på t.ex. komvux och läsa upp ungefär 9 kurser för att bli helt behörig. Här kan du se vilka kurser man läser på Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Däremot läser man alla kurser som behövs för behörigheten på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Om du tar examen från programmet och får med dig alla kurser som krävs kan du söka till läkarutbildningen på en gång, utan kompletteringar. Antagningspoängen för läkarprogrammet är dock väldigt höga, upp mot 22,5 poäng som är A i alla ämnen och fulla meritpoäng. Du kan även söka med högskoleprovet, eller göra prövningar på komvux för att höja betygen. Det är inte så lätt att säga hur svårt programmet är då det är så olika för varje elev, en sak som känns lättare för en elev kan kännas svårare för en annan. För att du tycker så mycket om biologi och kemi kanske det blir mycket lättare för dig att plugga och lära dig det som behövs! Om du är orolig över matten kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de t.ex. har extra matte där du kan få lite mer hjälp. Lärarna är även där för att hjälpa dig så mycket som möjligt! Här kan du se programstrukturen för Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. 

Läkarutbildningens grundutbildning är på 330 hp, som är 5,5 års studier på heltid. Efter den grundläggande läkarexamen går man ut på Allmäntjänstgöring, AT, som oftast ligger mellan 18-22 månader. Allmäntjänstgöringen avslutas med ett prov där man kan få sin läkarlegitimation. Där är syftet att man ska komplettera grundutbildningen med praktiska erfarenheter som krävs för alla läkare. Man kan välja att stanna vid detta stadie och arbeta som läkare, eller så kan man välja att bli Specialistläkare (ST) som tar ytterligare minst 5 år. Det är här som du kan bli kirurg. Det finns många fler yrken inom hälsa och sjukvård som kanske intresserar dig med, t.ex. sjusköterska, barnmorska, fysioterapeut (sjukgymnast), ambulanssjukvårdare, audionom, kiropraktor och mycket mer! Här kan du läsa mer om några yrken inom hälsa och sjukvård: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

 

29 jul 2017
Kan man bli pilot efter Vård- och omsorgsprogrammet?
Hej ! Jag har gått på vård & omsorg, jag ska börja jobba som flygvärdinna nu.. men tänkte fråga om jag kunde bli pilot i framtiden ?

Svar:

Hej, 

Om du vill utbilda dig till pilot behöver du gå en utbildning på t.ex. yrkeshögskolan eller en annan fristående utbildningsanordnare. För att bli behörig till dessa utbildningar behövs det vanligtvis grundläggande behörighet och godkänt betyg i dessa kurser: Engelska 6, Matte 2b och Fysik 1. Det finns även andra antagningskrav som att man måste vara minst 18 år gammal, klara av rekryteringsdagar, medicinska tester och psykologiska tester. Exakt hur kraven och antagningen fungerar kan se olika ut beroende på var du utbildar dig. Här kan du läsa lite mer om att bli pilot: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/pilot-11182 och här: http://www.svenskpilotutbildning.se. 

Vård- och omsorgsprogrammet erbjuder inte dessa kurser eller ger grundläggande behörighet direkt. Om du under din gymnasietid valde att lägga till kurser för grundläggande behörighet är den delen klar. Sedan kan du läsa kurserna som behövs för behörigheten på t.ex. komvux för att få med dig allting som krävs och fortsätta till pilot senare. Här kan du se programstrukturen för Vård- och omsorgsprogrammet och se vilka kurser du behöver lägga till: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

05 maj 2017
Kan man bli Kriminalinspektör efter Vård- och omsorg?
Kan jag gå Vård och omsorgsprogrammet men ändå bli kriminalinspektör?

Svar:

Hej, 

Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är en tjänstegrad inom den svenska polisen. Oftast når man denna tjänstegrad genom interna utbildningar, därför har man som grund en polisutbildning. För att bli Polis behöver man grundläggande behörighet, godkänt i Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2  och Historia 1b/1a1+1a2. Det finns även fysiska, medicinska och psykologiska krav tillsammans med andra prövningar som man måste klara av. Här kan du läsa mer om det: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Om du läser Vård- och omsorgsprogrammet behöver du lägga till vissa kurser för få grundläggande behörighet och få med alla behörighetskrav som behövs för att bli Polis. För grundläggande behörighet är det en kurs i svenska och en kurs i engelska som krävs. Här kan du se poängplanen för Vård- och omsorgsprogrammet och se vilka kurser man läser där och vilka du behöver: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig göra en plan för att få med alla kurser som behövs. 

Lycka till! /Aranja, SYV