Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


07 jun 2020
Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ska nu börja andra året på vård och omsorgsprogrammet. Och har börjat bli sugen på läkare, har sett att jag behöver läsa till ett antal kurser efter gymnasiet men min fråga är om jag måste bli sjuksköterska innan jag söker till läkarutbildningen? Och kan jag hoppa från undersköterska till läkare?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till Läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet.

Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Resten kan du läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet. 

För att bli läkare läser man Läkarprogrammet så man blir inte sjuksköterska först. Du läser bara till de kurser du behöver på Komvux och söker sedan vidare till Läkarprogrammet. Tänk också på att det krävs mycket höga betyg för Läkarprogrammet ( A i alla ämnen).

Lycka till! /Petra, SYV

24 apr 2020
Hur blir jag röntgensjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej
Jag går på vård och omsorg programmet och funderar på att bli röntgensjuksköterska men vad kommer planen att vara? Kommer jag att läsa på komvux efter gymnasiet eller inte? Vad behövs?
Mvh roro

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli röntgensjuksköterska! då behöver du Grundläggande behörighet och Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. 

Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram så den kan du få redan nu. De andra kurserna kanske du kan läsa som utökade kurser om du ansöker om att göra det hos skolans rektor. Men hinner du inte med alla kurser kan du läsa det du saknar på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

06 apr 2020
Kan jag gå Vård och omsorgsprogrammet om jag vill bli sjuksköterska?
Hej! Jag undrar om Vård och omsorgsprogrammet är ett bra gymnasieprogram om man ska gå sjuksköterskeprogrammet på universitetet, eller måste man gå Naturvetenskapsprogrammet för att enklare få behörigheten som krävs?

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. 

Så Vård-och omsorgsprogrammet skulle kunna passa bra om man vill bli sjuksköterska men man behöver då kolla med skolan man vill söka till för att vara säker på att man kan få läsa de kurser som krävs för behörigheten. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin