Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


27 jan 2019
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?
om man går vård och omsorg linjen, behöver man gå komvux efteråt för att få matte, natur och samhäll för att bli sjuksköterska ?

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  Du kan prata med skolan du vill söka till om möjligheten att lägga till dessa innan du söker. Kan du lägga till dem så behöver du inte läsa på Komvux alls.

Lycka till! /Petra,SYV

25 jan 2019
Kan man få högskolebehörighet och bli undersköterska samtidigt?
Hej!
Jag har till hösten planerat att gå Vård- och omsorgsprogrammet. Jag har bara en fråga kring att läsa till högskolebehörighet. Min pappa påstår att jag antingen kan läsa till högskolebehörighet eller läsa så att jag blir undersköterska efter gymnasiet (alltså att jag inte blir undersköterska om jag läser till högskolebehörighet). Stämmer det?
Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Nej, det stämmer inte. Om du väljer till kurserna för högskolebehörighet så får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Undersköterska blir du på Vård-och omsorgsprogrammet oavsett vilka kurser du lägger till eller inte. Så du kan alltså både bli undersköterska och få högskolebehörighet. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 jan 2019
Kan jag plugga vidare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, jag går i vård och omsorg. Jag vill inte jobba som undersköterska utan vill plugga vidare. Men hur går man till väga efter gymansium? Jag e lite osäker mellan dessa två men antingen sjuksökterska inom akuten, eller läkare. Kan man gå inom vård och omsorg även fast man vill bli nått av det ja skrev?
Och om jag skulle vilja va kvar som undersköterska, kan ja få ett jobb i akuten när ja e klar med gymansium? Mvh

Svar:

Hej,

Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs grundläggande behörighet och Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2.

Prata med din studie-och yrkesvägledare så kan ni planera för hur du bäst ska nå din mål. Ja, man kan jobba på akuten som undersköterska.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin