Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


07 sep 2022
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, jag har en fråga som jag behöver få svar på. Jag funderar på att plugga till sjuksköterska, men det står att det behövs natur 2 för att komma in på sjuksköterska programmet. Stämmer det? Är det ett måste? Jag har gått klart vård och omsorgs programmet i gymnasiet och har examen. kompletterar då inte andra vård ämnena natur 2 istället?. Tacksam för svar!

/

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Det stämmer att kurser från Vård- och omsorgsprogrammet kan kompensera för att man inte har Naturkunskap 2. Gå in här och läs om vilka kurser det gäller: https://www.uhr.se/syv/material--verktyg/nyheter-for-vagledare/uppdaterade-ersattningskrav-for-naturkunskap-2-till-ssk/.

Lycka till! /Petra,SYV

16 feb 2022
Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ta student i sommaren och jag går på vård och omsorg programmet. Min fråga om jag ska ansöka till läkarprogrammet vilka ämne behöver jag komplettera på komvux? Och hur mycket tid ta det?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta för dig att läsa in. Man kan läsa i sin egen takt på Komvux. Sedan får man också ofta räkna med att lägga tid på att läsa upp betygen eller göra högskoleprovet eftersom det krävs så höga betyg för Läkarprogrammet.

Lycka till! /Petra, SYV

24 jan 2022
Naturkunskap 2 behörighet efter att läst vård och omsorg
Jag vill bli en tandhygienist men jag går på vård programmet andra året nu. Det krävs att jag har läst naturkunskap 2 för att kunna söka till det på högskolan. Men just nu läser jag naturkunskap 1a1 och sen på trean måste jag välja naturkunskap 1a2 som IVÄ. Jag vill inte läsa naturkunskap 2 på komvux. Finns det annat väg för mig?

Svar:

Hej! 

Tänk på att kontrollera att din utbildning även ger dig grundläggande behörighet då du inte får det automatiskt när du går ett yrkesprogram, du kan få hjälp med detta hos skolans syv eller läsa mer r. Här kan du läsa om en alternativ väg för att uppnå särskild behörighet i naturkunskap 2. Då du läst vård och omsorg bör det kunna vara applicerbart på din situation om du klarat de kurser som krävs. Lycka till!

Vänliga hälsningar 
Cecilia, syv 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin