Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


15 jul 2020
Hur blir man psykiatrier efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej
Jag pluggar vård och omsorg och vill utbilda mig till Psykiater hur kan jag gör det, behöver jag inte gå på läkarutbildningen och sedan specialisera sig inom psykiatri blir psykiater.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykiatrier! En psykiatrier är en specialistläkare som du har förstått. För att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång.

Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specialisera sig i ett visst område, t.ex. psykiatri, barnläkare osv. Specialutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som del av en tjänst. 

Lycka till! /Petra,SYV

04 jul 2020
Vård-och omsorgsprogrammet
Hej!
Jag läste att man kan ta vård och omsorg programmet men att man måste lägga till olika ämnen. Min fråga är att hur många år ungefär kommer det att ta att bli klar med de hela?

Svar:

Hej,

Om du ska lägga till något och isåfall vad beror på vad du vill göra efter Vård-och omsorgsprogrammet. Man kan alltid lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram om man vill kunna plugga på högskola efter gymnasiet. Saknar du något mer kan du läsa in det på Komvux efter gymnasiet. Hur lång tid det tar beror helt på hur många kurser det handlar om.

Lycka till! /Petra,SYV

07 jun 2020
Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ska nu börja andra året på vård och omsorgsprogrammet. Och har börjat bli sugen på läkare, har sett att jag behöver läsa till ett antal kurser efter gymnasiet men min fråga är om jag måste bli sjuksköterska innan jag söker till läkarutbildningen? Och kan jag hoppa från undersköterska till läkare?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till Läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet.

Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Resten kan du läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet. 

För att bli läkare läser man Läkarprogrammet så man blir inte sjuksköterska först. Du läser bara till de kurser du behöver på Komvux och söker sedan vidare till Läkarprogrammet. Tänk också på att det krävs mycket höga betyg för Läkarprogrammet ( A i alla ämnen).

Lycka till! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin