Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


16 dec 2018
Vad krävs för att bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej
jag år nu i gymnasiet och går nu vo programmet jag vill blir i framtiden tandsköterska eller sjuksköterska efter gymnasiet hur långt ska ta att blir eller behöver jag läsa mer.som exempel engelska 6 och matte 2 behöver jag de att läsa

MVH/siham

Svar:

Hej Siham,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Så om du inte redan har lagt till detta så kan du göra det. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet så det har du troligtvis redan. Du kan läsa mer om detta här. Så det som saknas för dig av den särskilda behörigheten är Samhällskunskap 1a2 och Matte 2. Du kan prata med din skola om möjligheten att lägga till dessa. 

 Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier

Lycka till! /Petra,SYV

14 dec 2018
Vilka ämnen behövs för Vård-och omsorgsprogrammet?
Vilka ämne är bra och ha när minska läsa vård och omsorg. Exempelvis biologi ......

Svar:

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Så det är detta som du behöver för att läsa Vård-och omsorgsprogrammet. Några andra förkunskaper behövs inte. Längst ner på den här sidan kan du se vilka kurser som du kommer att läsa på programmet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

07 dec 2018
Kan jag bli undersköterska inom psykatri?
Hej, jag går vård och omsorg på gymnasiet sista året. Här finns ingen inriktning man kan göra men man får läsa på komvux.
Mina ämnen jag har/ska få betyg i är
Svenska 1,2 &3
Matte 1a
Idrott och hälsa 1
samhälle 1a1 & 1a2
historia 1a1 & 1a2
religion kunskap 1
naturkunskap 1a1
Engelska 5 & 6
Hälsopedagogik
Etik och människan livsvillkor
specialpedagogik 1
Vård & omsorgsarbete 1 och 2
Medicin 1
psykologi 1
psykiatri 1 & 2
Äldres hälsa och livskvalitet
IT i vård & omsorg
Hemsjukvård
Vård & omsorg vid demens
Gymnasiearbete VO
Material och miljö

Min fråga lyder om jag skulle lägga till och läsa socialpedagogik 1 och ev psykologi 2, blir jag sköte inom psykiatri som undersköterska då?

mvh Linn, väldigt tacksam för svar! :))

Svar:

Hej Linn,

Det finns programfördjupningar som undersköterska inom psykiatri på Komvux. Du söker då till hela det kurspaket som vanligtvis består av av kurserna samhällsbaserad psykiatri, rättspsykiatri och psykiatri 2. Efter det kan du jobba som undersköterska inom psykiatri. Ta kontakt med Komvux i din kommun så kan de berätta mer om vad de kan erbjuda.

Lycka till!


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin