Visa gymnasium.se som: Mobil

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


04 jun 2019
Kan jag bli tandläkare efter Vård-och omsorg?
Hej! jag går på vård och omsorg programet och jag vill bli tandläkare men jag undrar bara kan jag bli tandläkare från det här programet?
Måste jag läsa på komvux eller folkhögskola efter gymnasiet?
Hur mycket poäng krävs det då?
Måste jag få A på allting?

Svar:

Hej,

För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Det är bara Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktningen som automatiskt ger den behörigheten. Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng så det finns ju också ett krav på att få höga betyg som du skriver.

Om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du efter gymnasiet gå ett naturvetenskapligt basår eller läsa kurserna på Komvux för att få behörighet. På Komvux kan man också göra prövningar för att läsa upp sina betyg, om det skulle behövas. Det är en bra idé att gå till din studie-och yrkesvägledare i din skola och prata om dina planer. Det kan finnas möjligheter att redan nu lägga till någon kurs som du kommer att behöva.

Lycka till! /Petra,SYV

27 maj 2019
Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag ska gå in på vård omsorg programmet. Jag undrar om jag måste först utbilda mig till sjuksköterska eller kan jag plugga vidare direkt till läkare. Men isåfall om jag måste utbilda mig till sjuksköterska först kan jag efteråt plugga inom tekniskt basår på ett hell år på universitetet för att kunna plugga till läkare?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet (eller gå ett naturvetenskapligt basår). Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan i gymnasiet om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven.

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att komma närmare behörigheten under din gymnasietid. Det du inte hinner med kan du sedan läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår. Sjuksköterska är en helt egen utbildning och yrke och man utbildar sig inte till sjuksköterska först för att sedan bli läkare. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 maj 2019
Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?
Hej! Jag ska gå vård och omsorg och vill sedan plugga högskola som sjukköterska. Jag undrar vilka ämne jag behöver lägga till. Jag vet redan att man behöver behöver svenska, engelska, matte. Engelskan ska jag välja i ettan, i tvåan svenska och sedan så får man matte om man väljer socialpedgogik om jag har rätt för mig. Men jag läsa i en annan persons svar att man måste ha samhällskunkap och naturkunskap? När ska jag läsa till det eller finns det redan i vård och omsorg programmet? Måste jag gå konvux? Vilken linje rekomenderar du till att bli sjukköterska, dessutom funderar jag på att jobba ett år innan jag går högskola.

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  Du kan prata med skolan du vill söka till om möjligheten att lägga till dessa innan du söker. Kan du lägga till dem så behöver du inte läsa på Komvux alls.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin