Visa gymnasium.se som: Mobil

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hotell- och turismprogrammet (HT)


29 maj 2017
Funderingar om Hotell- och turismprogrammet och vidare studier.
Hej! Jag undrar om Nacka gymnasium och praktiska gymnasiet i nacka är samma gymnasium? I så fall undrar jag även om hotell och turismprogrammet. Det finns på båda skolorna och jag undrar vad det är för skillnad på programmen och skolorna tillhör varandra? Om inte, är hotell och turism programmet en yrkesförberedande eller en högskoleförberedande linje? Om den är yrkesförberedande kan jag välja att plugga vidare på högskolan efter i alla fall då? Om jag kan det med kunskaperna från linjen vad kan jag då läsa vidare till tex på högskolan?

Svar:

Hej, 

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesförberedande program och syftar till att man efter gymnasiet direkt ska kunna arbeta med de kunskaper man har fått. Programmet har i grunden samma programstruktur och examensmål som alla skolor ska följa, sedan kan det se lite olika ut från skola till skola och bland olika lärare men man ska få samma kunskaper var man än läser programmet. De två skolorna är inte samma skola och de kan ha lagt upp programmen och t.ex. APL lite annorlunda men som sagt ska man följa samma examensmål. 

På alla yrkesförberedande program ska man få möjligheten att lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet för studier på universitet/högskola. Det kan man göra på t.ex. individuella val. Studie- och yrkesvägledaren på skolan kan hjälpa dig välja rätt kurser för att få grundläggande behörighet. Med grundläggande behörighet kan man söka till många olika utbildningar, och om det krävs en särskild behörighet kan man läsa upp de kurserna på flera sätt t.ex. på Komvux eller med prövningar. För att programmet syftar på att man med de kunskaper man får på programmet direkt ska kunna arbeta som t.ex. reseguide, reseplanerare, hotellreceptionist, kan man fortsätta med denna inriktning senare på universitet/högskola också. Där kan man bl.a. läsa Turismprogrammet, Service management, Hotell och värdskap och mycket mer. Man kan som sagt behöva läsa upp vissa kurser för att få den särskilda behörigheten för vissa utbildningar. Här kan du se programstrukturen för Hotell- och turismprogrammet och läsa mer om programmet och inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/hotell-och-turismprogrammet

Lycka till! /Aranja, SYV

22 feb 2017
Vad ska man lägga till för att få grundläggande behörighet i HT?
Hej
Min dotter funderar på att gå ett yrkesprogram hotell och turism vad behöver man då läsa för extra ämnen för att kunna söka till högskola? Hon tittar även på sambetende.
Med vänlig hälsning,
Yvonne

Svar:

Hej Yvonne, 

För att få grundläggande behörighet till universitet/högskola måste man vara godkänd i Svenska/svenska som andra språk 2 och 3 samt Engelska 6. Om hon väljer Samhällsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap får hon direkt den grundläggande behörigheten för att det är ett högskoleförberedande program. Väljer hon däremot Hotell- och turismprogrammet som är yrkesförberedande måste hon lägga till Svenska/svenska som andra språk 2 och 3 för att få den grundläggande behörigheten. Längre ner på den här sidan kan ni se poängplanen för Hotell- och turismprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/hotell-och-turismprogrammet. Många utbildningar kräver även särskild behörighet som inte faller i samma ram som den grundläggande behörigheten, då kan det handla om godkända betyg i fler kurser för att bli behörig. 

Jag önskar din dotter lycka till Yvonne! /Aranja, SYV

03 jan 2017
Adventure tourism och APL i Sverige?
Hi,

Can you please let us know, How many gymnasiet schools in Sweden have Adventure Tourism as a subject and APL program? What are their names? Thank you.

Warm Regards
Ram Silwal

Svar:

Hi Ram,

I'm not completely sure what Adventure Tourism is, do you mean Hotell- och turismprogrammet? There are two specializations in the program, Hotel and conference (Hotell och konferens) and Tourism and travel (turism och resor), maybe the second specialization is what you are looking for? You can read a bit more about it here and see which schools offer the program: https://www.gymnasium.se/sok/hotell-och-turismprogrammet#moreAboutSearch 

Hotell- och turismprogrammet is a program that offers APL. If you have questions about that specifically it would be best to contact the school you are interested in to see how they have planned their APL. 

The information in the link above is in Swedish so if you need more help, or if I have misunderstood your question please don't hesitate to contact us again. 

With regards / Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin