Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Hotell- och turismprogrammet (HT)


17 jan 2022
Hotell och turism med internat
Hej! Jag funderar på att läsa Hotell & Turism programmet i Stockholm, men isåfall måste jag bo någonstans. Jag tänker internat eller liknande, hur rekommenderar att jag borde göra? För jag har sökt runt men jag hittar ingenting.
Men jag pendlar även mellan att läsa samma program fast i Norrköping men undrar då hur praktiken är för varje skola, är det bara /mestadels på hotell eller är praktiken endast resor och hur är det upplagt?Jag har tittat mest på De geer gymnasiet i Norrköping men är även öppen för de andra.

Svar:

Hej! 

För att få reda på hur praktiken fungerar på respektive skola måste du vända dig direkt till skolorna och fråga. Jag kan tyvärr inte heller hitta någon skola med internat kopplat till det programmet så gällande boende i Stockholm är det bara fortsätta leta på andra alternativa boenden, kanske kan du hyra ett rum eller likande. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

29 maj 2017
Funderingar om Hotell- och turismprogrammet och vidare studier.
Hej! Jag undrar om Nacka gymnasium och praktiska gymnasiet i nacka är samma gymnasium? I så fall undrar jag även om hotell och turismprogrammet. Det finns på båda skolorna och jag undrar vad det är för skillnad på programmen och skolorna tillhör varandra? Om inte, är hotell och turism programmet en yrkesförberedande eller en högskoleförberedande linje? Om den är yrkesförberedande kan jag välja att plugga vidare på högskolan efter i alla fall då? Om jag kan det med kunskaperna från linjen vad kan jag då läsa vidare till tex på högskolan?

Svar:

Hej, 

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesförberedande program och syftar till att man efter gymnasiet direkt ska kunna arbeta med de kunskaper man har fått. Programmet har i grunden samma programstruktur och examensmål som alla skolor ska följa, sedan kan det se lite olika ut från skola till skola och bland olika lärare men man ska få samma kunskaper var man än läser programmet. De två skolorna är inte samma skola och de kan ha lagt upp programmen och t.ex. APL lite annorlunda men som sagt ska man följa samma examensmål. 

På alla yrkesförberedande program ska man få möjligheten att lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet för studier på universitet/högskola. Det kan man göra på t.ex. individuella val. Studie- och yrkesvägledaren på skolan kan hjälpa dig välja rätt kurser för att få grundläggande behörighet. Med grundläggande behörighet kan man söka till många olika utbildningar, och om det krävs en särskild behörighet kan man läsa upp de kurserna på flera sätt t.ex. på Komvux eller med prövningar. För att programmet syftar på att man med de kunskaper man får på programmet direkt ska kunna arbeta som t.ex. reseguide, reseplanerare, hotellreceptionist, kan man fortsätta med denna inriktning senare på universitet/högskola också. Där kan man bl.a. läsa Turismprogrammet, Service management, Hotell och värdskap och mycket mer. Man kan som sagt behöva läsa upp vissa kurser för att få den särskilda behörigheten för vissa utbildningar. Här kan du se programstrukturen för Hotell- och turismprogrammet och läsa mer om programmet och inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/hotell-och-turismprogrammet

Lycka till! /Aranja, SYV

22 feb 2017
Vad ska man lägga till för att få grundläggande behörighet i HT?
Hej
Min dotter funderar på att gå ett yrkesprogram hotell och turism vad behöver man då läsa för extra ämnen för att kunna söka till högskola? Hon tittar även på sambetende.
Med vänlig hälsning,
Yvonne

Svar:

Hej Yvonne, 

För att få grundläggande behörighet till universitet/högskola måste man vara godkänd i Svenska/svenska som andra språk 2 och 3 samt Engelska 6. Om hon väljer Samhällsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap får hon direkt den grundläggande behörigheten för att det är ett högskoleförberedande program. Väljer hon däremot Hotell- och turismprogrammet som är yrkesförberedande måste hon lägga till Svenska/svenska som andra språk 2 och 3 för att få den grundläggande behörigheten. Längre ner på den här sidan kan ni se poängplanen för Hotell- och turismprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/hotell-och-turismprogrammet. Många utbildningar kräver även särskild behörighet som inte faller i samma ram som den grundläggande behörigheten, då kan det handla om godkända betyg i fler kurser för att bli behörig. 

Jag önskar din dotter lycka till Yvonne! /Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin