Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 66 träffar

Mer om Hotell- och turismprogrammet

Att arbeta inom branscherna hotell, konferens och turism handlar mycket om att kunna erbjuda god service. På Hotell- och turismprogrammet lär du dig om just service och hur du bemöter olika typer av turister. Du lär dig om hur olika människors behov, traditioner och etiskt uppfattningar kan påverka deras resa eller upplevelse och hur du bemöter dem på ett proffsigt och serviceinriktat sätt.

Språk och kunskaper om resmål och resvägar

För att du på bästa sätt ska kunna hjälpa dina besökare, gäster eller turister får du även lära dig om olika resmål och hur man kan ta sig dit. Du får även möjlighet att fokusera på att lära dig extra språk för att kunna bemöta fler människor från olika länder med olika språkkunskaper.

Du introduceras till hotell- och turismbranschen

När du läser Hotell- och turismprogrammet introduceras du till dessa branscher både nationellt och internationellt. Du får lära dig om olika turism- och hotellföretag, hur de arbetar mot vilka.  Du lär dig även om de lagar som bestämmer hur turism och hotellföretag får arbeta samt hur sådana företag tar hänsyn till miljön. Du lär dig också att se vilka behov som finns i Sverige och internationellt för att kunna se möjligheter att skapa dina egna hotell- och turismerbjudanden.

APL, arbetsplatsförlagt lärande på Hotell- och turismprogrammet

På Hotell- och turismprogrammet ingår APL eller praktik som det också kallas. APL betyder arbetsplatsförlagt lärande och hjälper dig att testa dina kunskaper på en verklig arbetsplats. På din APL får du känna på vilka krav som arbetslivet kommer att ställa på dig i framtiden och du kan skapa dig värdefulla kontakter till den dag du ska söka jobb.

Inriktningar på Hotell- och turismprogrammet

På Hotell- och turismprogrammet finns två inriktningar: Hotell & konferens samt Turism & resor.

Hotell & konferens
På inriktningen Hotell & konferens lär du dig hur man planerar, organiserar och genomför olika event, möten och konferenser. Du får även fördjupade kunskaper i bemötande och service. Efter att ha gått inriktning Hotell & konferens kan du arbeta i reception eller med våningsservice, konferens, mässor, evenemang och försäljning.

Turism & resor
När du studerar inriktningen Turism & resor på Hotell- och restaurangprogrammet lär du dig om hur du arbetar med turisminformation och hur du planerar och organiserar resor, aktiviteter och upplevelser. Du får också träna upp dina ledaregenskaper för att kunna guida vissa resor. Efter dina studier på Turism & resor kan du arbeta med turistinformation, guidning, upplevelser, aktiviteter, reseplanering, resebyråarbete och försäljning.

Efter Hotell- och turismprogrammet 

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram och ger dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen direkt efter gymnasiet. Gymnasieprogrammet ger dig även en grundläggande behörighet till högskola och universitet. För att uppnå särskild behörighet behöver du läsa till vissa kurser. Prata med din SYV om du behöver särskild behörighet till vidare studier.

Är du behörig till Hotell- och turismprogrammet?

För gymnasiebehörighet till Hotell- och turismprogrammet krävs godkända betyg i: 

Svenska eller svenska som andraspråk

Engelska

Matematik

Minst fem andra ämnen från grundskolan

Programstruktur på Hotell- och turismprogrammet (HT)

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Inriktningar 400 p

Engelska 5 100 Hotell och konferens 400p
Historia 1a1 50 Frukost och bufféservering 100
Idrott och hälsa 1 100 Reception 1 100
Matematik 1a 100 Våningsservice 1 100
Naturkunskap 1a1 50 Konferens 1 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50 Turism och resor 400p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100 Aktiviteter och upplevelser 100
Hållbar turism 100
Marknadsföring och försäljning 100
Reseproduktion och försäljning 100

Programgemensamma ämnen 700 p

Gymnasiearbete 100 p

Engelska 6 100
Entreprenörskap 100

Individuellt val 200 p

Logi 100
Konferens och evenemang 100
Service och bemötande 1 100
Besöksnäringen 100
Resmål och resvägar 100
Favoriter
Reportage
Ellen pluggar florist på Praktis...

Ellen är 17 år och studerar inriktningen mot Florist på Praktiska Gymnasiet Skövde. Läs mer om varför hon valde sin utbildning, Praktiska gymnasiet och hur hon har det på skolan!

Läs mer
Tre elever berättar om Sågbäcksg...

I det här reportaget träffar du Emeli som berättar hur det är att läsa Hotell- och turismprogrammet på Sågbäcksgymnasiet. Du får också träffa Felipe som drömmer om att bli kock i framtiden och Lina som satsar på en framtid som målare.

Läs mer
Ellen pluggar florist på Praktis...

Ellen är 17 år och studerar inriktningen mot Florist på Praktiska Gymnasiet Skövde. Läs mer om varför hon valde sin utbildning, Praktiska gymnasiet och hur hon har det på skolan!

Läs mer
Erik Montoya gick på DBGY: "Alla...

Läs intervjun med Erik Montoya, alumn från DBGY och yngst i Sverige att få bära de prestigefyllda guldnycklarna ”Les Clefs d’Or”.

Läs mer
En bra helhet på Hampnäs gymnasium!
Hampnäs Gymnasium

Fabian läser sitt tredje och sista år på Hampnäs Gymnasium. Han trivs bra med att skola och boende är på en och samma plats. Läs mer om Fabians upplevelse av skolan här! 

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information