Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


20 feb 2019
Kan jag byta gymnasium?
Hej Petra!
Mitt namn är Filippa och jag har en liten fråga angående min gymnasieutbildning och bidrag. Jag har gått första året på Naturvetenskapliga programmet men tog av personliga skäl ett sabbatsår och kommer därför att fortsätta tvåan till hösten. Min fråga är, måste jag fortsätta på samma skola? Jag bor just nu i en småstad där jag inte trivs och där många av anledningar till att jag var tvungen att ta ett avbrott fortfarande finns kvar. Jag skulle helst av allt vilja flytta upp till Stockholm och fortsätta min utbildning där, men skulle jag i så fall kunna få bidrag? Även om jag går en linje som finns i min hemstad och i närheten (bor för närvarande i Småland.
Hoppas det inte blev för mycket, tack på förhand

Med vänliga hälsningar Filippa :)

Svar:

Hej Filippa,

Nej, du måste inte fortsätta på samma skola. Du kan, om du hittar en plats på en annan skola, börja där istället. Du får kontakta skolor och fråga om de kan ta emot dig. För att de ska kunna göra det så måste det finnas en ledig plats på programmet du vill gå. Du kan läsa om hur byten fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta.

Lycka till! /Petra,SYV

07 feb 2019
Hur gör jag för att byta gymnasium?
Hej jag heter Emil och jag går på ekonomiprogrammet i Östersund. Jag skulle vilja flytta hem och börja på byggprogrammet i Gävle hur gör jag då.

Svar:

Hej Emil,

Ta kontakt med skolan du vill gå och fråga om de har lediga plaster och om ett byte kan vara möjligt. Du kan kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på så kan ni tillsammans kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om.

Lycka till! /Petra,SYV

03 feb 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hej! Det är så här att jag nu går första året på gymnasiet, men jag känner att jag verkligen inte har valt rätt program. Jag hade just nu väldigt gärna velat läsa IB programmet. Min fråga är om man hade kunnat börja IB programmet år två istället för att gå om första året på gymnasiet igen? Jag tänker eftersom att det egentligen är en två-årigutbildning.

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM). Hur det blir för dig kan jag inte säga utan du måste ta reda på det genom din SYV i skolan.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin