Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

06 dec 2019
Hur ska jag byta gymnasium?
Jag skulle behöva hjälpa om hur jag ska byta gymnasium

Hej,

För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Så börja med att kontakta skolan du vill byta till för att kolla om det är möjligt eller inte. Sedan kan du också kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på och hjälp att tänka igenom ditt byte och sedan hitta en skola med en ledig plats. Läs mer om hur byten fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra, SYV

05 dec 2019
Vad gör man om man avbryter en gymnasiekurs vid ett byte?
Hej, jag har en fråga angående ett av mina gymnasiebetyg, såhär ligger det till:
I ettan på gymnasiet gick jag på ett gymnasium och läste 50 p i Naturkunskap 1 (kursen är 100p). Jag skulle fortsätta att läsa resterande 50 p i tvåan för att få ut fullständigt betyg men bytte skola mellan ettan och tvåan. Samtidigt som jag bytte skola bytte min naturkunskapslärare på den gamla skolan jobb, utan att lämna ifrån sig ett omdöme om mitt betyg från de första 50p i Naturkunskap 1.
Därav ger rektorn inte ut mitt omdöme i Naturkunskap, som jag behöver för att kunna få mitt fullständiga betyg.
Så min fråga är: Har gymnasieskolan jag bytt från juridisk skyldighet att ge mig omdöme eller betyg i de ämnena jag studerat där?

För att om svaret är ja, begår jude ett juridiskt brott genom att inte ge mig mitt omdöme.

Hej,

Vad tråkigt att det blivit problem för dig efter bytet! I gymnasieskolan får eleverna betyg på varje avslutad kurs. Betyg i en kurs ska sättas när undervisningstiden upphör och betygsättningen ska ske i anslutning till den tidpunkten. Eftersom att du inte hann gå en hel kurs, utan bara är halv så kan läraren inte sätta betyg. När du bytte gymnasieskola borde din nya skola ha gjort en bedömning av vad du kunde tillgodoräkna dig och vad du måste gå om så du måste prata med din nuvarande skola om vad det var som gick snett där. Sedan får ni göra en plan för hur du ska ordna så att det finns underlag för den nya läraren att sätta betyg i hela kursen.

Lycka till! /Petra,SYV

01 dec 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Vill läsa barn och fritidsprogrammet
Undrar om det går att byta nu?

Hej,

Kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser och ifall det är möjligt att byta. Så prata med din SYV i skolan så fort som möjligt så får du svar på dina funderingar.

Lycka till! /Petra,SYV

Medlemslogin