Ämne/inriktning

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

01 jan 2017
Funderingar kring att byta gymnasieskola
Hej!
Jag går naturvetenskapsprogrammet på engelska och första året på Kungsholmens gymnasiet men funderar på att byta till en specifik gymnasieskola. Jag vill fortfarande fortsätta att läsa naturvetenskapsprogrammet på engelska vilket den här skolan erbjuder, men när jag kollade upp kurserna som läses första året i den gymnasieskolan jag vill börja i så läser de inte samma kurser, det har lett till att jag har hamnat i en dilemma, jag vet inte om jag ska byta eller gå kvar i min nuvarande skola? Vad kommer det innebära om jag bestämmer mig för att byta? Och vad skulle vare bäst, om man bytte vid hälften av skolåret av ettan eller i tvåan? Jag skulle helst inte vilja gå om ett år, men att läsa ikapp kurser hur fungerar det?. Vad för typ av råd kan ni ge mig för min nuvarande situation.
Tacksam för svar.

Hej,

Vad tråkigt att du har hamnat i ett dilemma. När det kommer till att byta gymnasieskola hänger det på två saker, att det finns plats på det program du vill byta till och att skolan tar emot byten en bit in på året. Det är alltid lättare att byta gymnasieskola tidigt, då ökar chanserna att du får möjligheten att läsa upp de kurser som saknas. Jag skulle tipsa dig om att kontakta den skola du är intresserad av för att få mer information kring hur det ser ut och hur du ska gå tillväga. När det kommer till de olika kurserna måste du även där prata med skolan för att se hur ni kan lösa det och om det är går att planera in de kurser som du inte har läst.

Du kan också prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig lite mer när det kommer till byten och att kontakta en ny skola. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola:

Lycka till framöver! / Aranja, SYV

21 dec 2016
Finns det en ledig plats i en viss skola?
Hej! Jag heter Armandas och är född år 2000. Jag bor ganska nära Gävle och kollade därför just på erat gymnasie. När jag gick ut 9an så hade jag betyg i alla ämnen, mitt meritvärde var 245p. Jag sökte till el linjen på ett gymnasie i Terp. Jag började gå där och själva linjen tyckte jag om men inte själv skolan. Därför bytte jag till naturvetenskapslinjen och gick där ett tag och sedan bytta skola till Gävle, naturbrukslinjen. Men jag har alltid velat gå el linjen fast det var inte möjligt att byta till det eftersom det var fullt överallt. Därför ville jag höra med er och kolla om ni skulle ha plats för en elev? Jag skulle vilja börja efter jullovet om det skulle vara möjligt. Jag kan komma ikapp om det är något jag skulle ligga efter i. Det vore skönt att inte behöva gå om ett helt år. Jag såg även att det inte var så många elever på denna linje. Så jag skulle vilja byta till el- och energiprogrammet om det är möjligt?
Jag är tacksam för svar och hoppas på det bästa!
Med vänliga hälsningar Armandas

Hej Armandas,

Jag (Anders) är tyvärr inte rätt person att ställa denna fråga till då jag inte vet om hur det står till gällande eventuella lediga platser i den skola som du är intresserad av att gå i. Därför kan det vara bra om du kontaktar den skolan direkt via telefon eller mail för att se om det kan vara så att de har en ledig plats där.

Lycka till med sökandet efter en ledig plats samt god jul och gott nytt år // Anders, SYV

12 dec 2016
Byta från balett till annan gymnasieutbildning.
Hej!
Jag går just nu i årskurs 2 på Kungliga Svenska Balettskolan. Jag ville byta skola nu efter jullovet men det är väldigt svårt eftersom att jag inte har alla kurser som krävs i ett "vanligt" gymnasieprogram, jag skulle vilja gå sam. Skulle det vara möjligt att plugga upp kurser hemifrån och sedan börja i en skola efter hösten? Och i sånt fall hur går jag till väga?
Tacksam för svar!

Hej,

När det gäller byte av program/skola på gymnasiet finns det två alternativ. Antingen kan du söka om med dina betyg från 9:an och börja gymnasiet från första årskurs igen. Om du (vilket jag tolkar utifrån din fråga) istället vill hoppa in i ett annat program behöver du ta kontakt med den skola du vill läsa i och höra med dem om det finns en ledig plats där. Förutsatt att du hittar en skola som du kan byta till, då kan du prata med en studie- och yrkesvägledare på skolan för att höra hur du kan göra för att på bästa vis kan förbereda dig med studierna. Alltså om någon skola eventuellt kan erbjuda studier hemma, det behöver du fråga den skolan om. Om du inte redan gjort det är det bra om du pratar med studie- och yrkesvägledare på din skola för att undersöka vilka möjligheter till att byta program som finns. Nedan finns även en länk till allmän information kring att byta program eller skola på gymnasiet:

Lycka till framöver // Anders, SYV

Available educations