Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


17 jul 2018
Borde jag byta gymnasieprogram?
Hej! Jag kommer efter sommaren börja på katedralskolan i Lund med inriktning samhäll samhäll. Jag har dock under sommaren börjat bli osäker på om det är rätt linje. Jag känner nämligen inte för politik men mycket för ekonomiska samband och till exempel handel och det ekonomiska kretsloppet. Hur ska jag göra? Ska jag gå samhäll och bara inrikta mig på ekonomin på universitetet eller ska jag försöka byta?
Tack och hej!

Svar:

Hej,

Om du vill byta till Ekonomiprogrammet så ska du försöka göra det så fort som möjligt efter att du har börjat. Om du tycker att det är intressantare med ekonomi än politik så kommer du kanske tycka att Ekonomiprogrammet är roligare. Men om du inte kan eller vill byta så kommer du kunna studera ekonomi på högskola/universitet oavsett vilket program du väljer. Om du vill väljer Samhällsprogrammet så kan du lägga till matte 3 för att bli behörig till Ekonomiutbildningar på högskola/universitet. Läs mer om att byta gymnasieprogram här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jul 2018
Måste jag gå om kurser om jag byter skola?
Om man byter gymnasium efter ett år och måste gå om årskurs 1. Behöver man då också gå om svenska, engelska, matte och idrott om man redan gjort de momenten eller räcker det med att göra "special" ämnena som hör till inriktningen

Svar:

Hej, 

Din nya skola kommer troligtvis göra en bedömning när du börjar om vad du kan tillgodoräkna dig från din tidigare utbildning. Men du kanske också kan välja att läsa dem igen ifall du vill höja ditt betyget. Prata med studie-och yrkesvägledaren när du börjar i din nya skola.

Lycka till! /Petra,SYV

11 jul 2018
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hej! Jag har valt hotel och turism nu till hösten men jag ångrar mig och undrar om jag kan ändra gymnasie till Rättvik inriktning häst antingen nu eller sen när terminen börjat? Hur ska jag gå till väga. Jag vill även ha ett boende i Rättvik men det kanske inte går att ordna om man kommer efteråt. (Jag kan även pendla fram o tba men tar ca 50 min)

Svar:

Hej,

bland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt men det går inte att göra före antagningen är över och skolan börjat. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt när den börjat. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Det går inte att ändra i ansökan men du kan göra en sen ansökan om du vill. Då hamnar du i kö och kan bara få en plats om det skulle finnas en ledig. Men om du ger upp den plats du har så kommer du vara beroende av att det skulle bli en ledig plats på skolan du vill gå i. Det kanske är bättre att tacka ja till den du har för att vara säker på att du har en plats. Och sedan försöka byta när skolan har börjat som jag förklarade ovan.

Lycka till! /Petra,SYV