Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


13 apr 2019
Kan jag byta gymnasieprogram utan att gå om?
Hej,jag går i 2an på handel och administration.jag skulle gärna vilja byta till ekonomi i 3an är det möjligt? Jag läser högskolbeförande med matematik 2a.Efter gymnasiet skulle jag vilja läsa ekonomi på högskolan.
Tacksam för svar

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM). Hur det blir för dig kan jag inte säga utan du måste ta reda på det genom din SYV i skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

04 apr 2019
Kan jag byta skola?
Hej! Jag är intresserad av naturprogram på andra ämnen så fick jag väldig bra betyg men problemet är jag saknas eng och sv. Ifall jag får godkänt på sv och matte har jag möjligheter att byta program/skolor?

Svar:

Hej,

Jag förstår inte riktigt din situation men det bästa är om du går till din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola och pratar om det här. Då kan du få den hjälp du behöver.

Lycka till! /Petra,SYV

01 apr 2019
Varför har kurserna ändrats när jag bytt gymnasieskola?
Hej,
Det är så att jag har bytt gymnasium i 2an.
I 1an läste jag, historia 1b och Samhällskunskap 1b
Men nu på min nya skola har dom lagt in så det står att jag har läst historia 1a1/1a2 och samhällskunskap 1a1/ 1a2. Är det här rätt? Och motsvarar dom samma betydelse om jag ska söka högskola efter gymnasiet!

Svar:

Hej,

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig helt med din fråga utan din skola måste själva förklara vilka beslut som de har tagit. Om du har bytt program så kan det ju vara andra kurser du ska läsa och att du fått det du har läst innan tillgodoräknat (och omräknat till det nya programmet). Det borde ha gjorts när bytet genomfördes. Ta kontakt med din studie-och yrkesvägledare eller rektor så kan de förklara vilka tillgodoräkningar som gjorts. Kurserna motsvarar varandra så det påverkar inte din behörighet inför framtida studier.

Lycka till! /Peta, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin