Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


28 mar 2022
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hej, jag går första året på gymnasiet och skulle vilja byta program, jag tror att jag inte har nog merit från 9:an. kan jag höja den på något sätt?

Svar:

Hej,

Om du vill byta program utan att söka in till åk 1 igen så spelar dina betyg ingen roll (så länge du är behörig). Istället behöver du hitta en skola med lediga platser på det program du vill gå. Du får kontakta skolor som du är intresserad av och fråga dem om de har lediga platser.

Lycka till! /Petra,SYV

28 feb 2022
Kan jag byta gymnasieprogram utan att gå om?
Hej!
Jag går just nu första året på naturvetenskapliga programmet, men trivs inte alls och känner inte att jag kommit rätt. Jag funderar på att byta till estet i tvåan, men behöver jag gå om ettan då eller kan jag börja direkt i tvåan? Jag vill helst inte gå ett extra år

Svar:

Hej,

Ja, det finns en chans att byta program utan att behöva gå om. Men om det kommer att gå för dig kan jag inte svara på. Det första du ska göra är att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Om det finns det så tar du också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år eller läsa extra kurser vid sidan om. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på eller på skolan du vill byta till.

Lycka till! /Petra,SYV

21 feb 2022
Byta gymnasium
Hej, jag och min kompis vill byta gymnasium vi trivs inte alls, vi ska göra intresseanmälan till några skolor i maj och de båda har några lediga platser hur stor chans är det att vi kommer in?

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att ni inte trivs i er skola! Jag kan tyvärr inte svara på hur stor chansen är att ni kommer in men fråga skolorna ni är intresserade av. Ofta ger de en en köplats så man vet hur man ligger till i turordningen.

Lycka till! / Petra, SYV 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin