Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


18 aug 2019
Kan jag byta gymnasieskola?
Kan jag byta till ett gymnasium trots att jag inte står som reserv men jag har högre merit än antagnings poängen? Om jag dessutom hade det som 3 val men kom in på mitt 2, får jag någon sorts förtur då?

Svar:

Hej,

Om du vill byta till ett gymnasium där du inte står som reserv så måste du kontakta skolan och be om att få stå i kö. Du kommer dock inte att kunna konkurrera med din meritpoäng när du söker efter valet och du kommer bara kunna bli erbjuden en plats om det skulle finnas en ledig. Du kan läsa mer om byten här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

14 aug 2019
Hur byter jag gymnasieprogram?
Hej!

Jag är 03 och ska snart börja natur natur. Grejen är att det känns som om jag har valt fel och vill eventuellt byta linje. Jag undrar hur jag ska gå till väga. Är det bara att prata med syv på min skola? Och hur reserv systemet fungerar, är det slumpmässigt eller går dem på merit?

Tack på förhan

Svar:

Hej,

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan skolan har börjat kan du kontakta din blivande gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på gymnasiet. Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola.

De som har blivit reserver i gymnasievalet har en köplats baserat på deras meritpoäng och tas in i tur och ordning om det blir lediga platser. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 aug 2019
Vad gör jag om jag är nervös inför den nya gymnasieskolan?
Hej! Nu på torsdag nästa vecka börjar ja skolan, en ny skola i en ny stad. Jag är nervös för jag känner inte så många har ett hum vilka några är men vill helst komma med min bästavän. Klasserna kommer ut imorgon och är nervös att inte komma med henne för utan henne vill jag inte gå. Frågan är hur gör ja för att byta? Är det svårt?

Svar:

Hej,

Jag förstår att du är nervös men tänk på att de flesta känner samma sak inför den nya klassen! Det är inte bra att byta bara för att du känner dig nervös inför den nya situationen. Då kanske du ångrar dig senare för att du gått miste om den skola du hade valt från början. Vad du kan göra är att kontakta skolan och berätta om att du är nervös och vem du hoppas att få komma i samma klass med. Då kanske de kan hjälpa dig.

Om du ångrar ditt gymnasieval och vill byta ska du kontakta din blivande gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på gymnasiet. Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola. Men om du ger den nya klassen och skolan lite tid kommer du kanske inte vilja byta mer. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin