Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


27 maj 2023
Kan jag byta gymnasieprogram?
kan man gå med åk 2 i teknik när man gick åk 1 i ekonomirg

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till för ta reda på om det finns en ledig plats åt dig.

Lycka till! /Petra,SYV

20 apr 2023
Hur byter man gymnasium?
Hej!

Jag kontaktar dig för att jag håller på att hjälpa min svägerskas son att hitta en bra skola. Han har halkat efter i gymnasiet och nu vill han hoppa av. Men jag tror bara att han inte hittat rätt skola eller linje. Han är född 2006.

Har du några råd till mig? Var ska jag börja?

Jag tror att internat vore bra för honom. Att komma iväg och byta miljö. Är det helt försent att söka? Finns det något fönster? Han är väldigt sportig, jättebra på fotboll och kickboxning och han har egentligen det lätt för sig i skolan men svårt att ta sig dit.

Tusen tack för hjälpen!!

Svar:

Hej, 

Väldigt tråkigt att han vill hoppa av gymnasiet! Det kan vara bra om han pratar med studie- och yrkesvägledaren och kuratorn på skolan för att prata om detta, om det handlar om något specifikt som gör att han inte kan ta sig till skolan kan det finnas lösningar som gör skolgången lite lättare.

Känns det för tufft med takten och att man läser för mycket på en gång kan man prata med rektorn om att läsa ett reducerat program, eller med kuratorn om man känner dig stressad och nere. Om det handlar om själva skolan kan man prata med sin studie- och yrkesvägledare om att kanske byta program eller skola till något som känns lite bättre!

Här finns alla skolor med internat: https://www.gymnasium.se/sok/internat. Ta kontakt med de som är intressanta och fråga om lediga platser. För att man ska kunna byta gymnasium måste det finnas lediga platser kvar på det gymnasieprogram man vill gå istället men det är inte för sent att byta.

Stort lycka till! /Petra, SYV

21 mar 2023
Hur byter man gymnasium?
Hej!

Jag studerar Dator och Kommunikationsteknik.

Jag går i årskurs 2, och jag har lite svårigheter om hur jag ska gå tillväga ifall jag vill byta program. Jag hade velat byta till vanlig El , eller något liknande. Men jag har försökt göra det i årskurs 1, men de sa att det inte fanns några platser kvar.

Min fråga är då, hur ska jag byta och jag hade helst velat gå med personer som är Max 1 år yngre än mig.

Mvh,

Svar:

Hej,

Oavsett vilken årskurs du går (ettan, tvåan eller trean), så ska du vända dig direkt till skolan du är intresserad av att byta till och höra om de har möjlighet att ta emot dig. Då får du också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om. Det är bra om du kan tänka dig byta till många olika skolor eftersom det kan vara svårt att få en plats. Ta kontakt med de skolor du kan tänka dig gå så fort du kan.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin