Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


23 dec 2019
Kan man söka till gymnasiet igen?
Hej Jag har en pojke som går SAM BET åk 1 och trivs inte med varken program eller skola. Vill byta till åk 1 Handelsgymnasium yrkeslinje.
Dvs söka om.
Är det möjligt och hur gör vi?
Mvh
Katrin

Svar:

Hej Katrin,

Ja, det är möjligt. Ni ska då kontakta gymnasieantagningen i er kommun så att ni får lösenord till antagningen. Sedan är det bara att söka som förra gången. Om ni inte gjort det än så kan jag också tipsa om att först kolla med skolor med Handels- och administrationsprogrammet ifall det finns en ledig plats i åk 2 och ifall det är möjligt att byta utan att börja om.

Lycka till! /Petra,SYV

15 dec 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hej, jag står inför gymnasieval nu till våren och har så svårt att bestämma mig.
Jag har länge varit inne på antingen industritekniska eller fordon. Då jag är så trött på att sitta i skolbänken känns det som ett bra alternativ.
Dock vill jag kunna läsa vidare efter gymnasiet då jag ej vill vara fast vid endast en inriktning. Har kollat upp vilka ämnen jag behöver läsa till för just det jag tänkt mig bli. Det är samhäll 1a2 och historia 1a2, sant engelska 6 och svenska 4 och 6 om jag ej minns helt fel.
Samtidigt har jag även funderat på samhälls programmet men vill somsagt ej bara sitta i en bänk längre.
Om jag nu väljer att gå ett praktiskt program. Finns det möjlighet att byta till teoretiskt innan 2an om det verkligen skulle visa sig ej var något för mig?
(Har ca 285 i merit)

Svar:

Hej, 

Börja med att kolla med yrkesprogrammen du vill gå om du kan lägga till de kurser du behöver där. Att byta kan vara en möjlighet men det är inte säkert att det går. För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Läs mer om hur byten fungerar här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra, SYV

11 dec 2019
Hur byter man gymnasieprogram?
Hur fungerar det om jag vill byta från ett program i ettan till ett annat?

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM). Du kan läsa mer om detta här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin