Byta gymnasieskola/gymnasieprogram - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

10 dec 2017
Hur går det till att byta skola?
Hej! Jag går just nu åk. 1 på Katedralskolan, sam-beteende. Jag känner nu att jag inte längre vill gå på Katte men är osäker på hur jag vill göra med programmet. Eftersom jag har gått halva året och gjort det ganska bra, så undrar jag vad som skulle hände med alla uppsatser och sådant jag har skrivit, måste jag börja om kursen om jag börjar samprogrammet på en annan skola? Och om det skulle vara så att jag istället börjar ett estetiskt program, estetik och media, måste jag börja om kurserna, kan jag börja mitt i läsåret så här, eller hur blir det? Måste jag gå ut 1:an först eller kan jag börja nu, och hur blir det då med de kurser jag halvt läst och de kurser på estet jag inte börjat läsa?

Sedan undrar jag även ifall jag kan läsa sociologi på Komvux efter gymnasiet?

Tacksam för svar! :)

Hej,

bland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Gällande din fråga om du kan läsa sociologi på Komvux efter gymnasiet så är svaret ja och var du kan göra det kan du se här: https://www.studentum.se/utbildning/educations?q=sociologi.

Lycka till med bytet! /Petra,SYV

20 nov 2017
Kan jag byta gymnasieprogram?
Jag vill byta från Hotell och Turism till Samhälle. Min SYV blir bara irriterad när jag berättar om detta och säger att jag måste bara kolla med olika skolor för att hitta en ledig plats.
Ska inte SYV hjälpa till med dessa ärenden?
Kan man vända sig nån annanstans för hjälp? Finns det nån central plats på nätet där man kan se om det finns lediga platser inom Göteborg?

Hej,

Din SYV har rätt. Det är så att man själv måste kontakta skolorna man är intresserad av direkt. Det finns ingen plats där man kan se alla lediga platser. Du måste alltså höra av dig till skolor som har det program du vill gå för att få veta om det finns lediga platser. Men du behöver också veta om det är möjligt för dig att byta. Det kan vara så att du ligger efter alldeles för mycket för att bara kunna hoppa in på Samhällsprogrammet. Då får du söka in från åk 1 på nytt. Här kan du läsa mer om att byta program och skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Du kan söka här påGymnasium.se på Samhällsprogrammet och avgränsa sökningen till Göteborg. Då får du upp en lista på de skolor som har programmet och du kan hitta deras kontaktuppgifter.

Lycka till! /Petra,SYV

14 nov 2017
Kan jag byta skola?
Hej.
Jag går nu första termin på naturveteskap program och jag tycker att det är för svårt med matte. Och jag ville byta till en annan skola och program. tänkte på ekonomi. går det att byta så att nästa termin skulle jga börja i en annan skolan ?

Hej,

Ja, det kan gå att byta skola om skolan du vill byta till har lediga platser. Sedan så kanske du måste plugga extra ett tag för att hinna ikapp studenterna på det nya programmet. Det kan också hända att det inte är möjligt och då får du söka in på nytt till åk 1. Här kan du läsa mer om att byta gymnasium: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302

Lycka till! /Petra,SYV