Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


10 okt 2019
Hur blir det om jag byter gymnasium?
Hej! Jag har en fråga ang om man funderar på att byta gymnasium tidigt in på ettan: Kommer den nya skolan kunna få tillgång till de prov man hittills hunnit göra, eller börjar allt ” om på nytt”?

- Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Vänd dig i första hand till studie- och yrkesvägledaren eller rektorn på din nuvarande skola för att få hjälp och råd för hur du gör för att byta. Sedan är det bra att kontakta rektor/SYV på den skola du vill byta till för att se om det finns lediga platser samt vad det finns för möjligheter att komma ikapp i eventuella kurser du har missat. Om den nya skolan kan ta emot dig så kommer de ha en plan för hur du ska kunna fortsätta utan att hamna efter eller börja om igen. 

Lycka till! /Petra,SYV

06 okt 2019
Vilket program ska jag byta till?
Hej!
Jag går på VO ettan, men jag tycker inte att det e den rätta program för mig. Alltså jag tycket att jag har gjort ett fel val. Jag har intresse för kemi mest. Jag hade 165 poäng när jag gick ut från nian. Det sägs om man gillar kemi så man ska gå natur men jag e inte bra på matte, jag vet inte vad jag ska göra. Vilken program ska jag byta till?

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att det känns fel! Du ska kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM).

Innan du går till din SYV i skolan kan du fundera på exakt vad det är som känns fel med detta program och vilka framtidsplaner du har just nu. Sedan kan du även läsa på om de program som finns. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125. Det är bara två kurser i kemi på Naturvetenskapsprogrammet så man bör inte byta till natur bara för att man gillar kemi. Det är viktigt att man även gillar till exempel matte, biologi och fysik på Naturvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

30 sep 2019
Kan jag byta gymnasium?
Hej jag har ett par frågor. Kan jag byta linje fortfarande nu fast jag går i 2 nu. Är det försent? Undrar med kan jag byta skola men gå i samma linje?

Svar:

Hej,

Ja, det kan vara möjligt att byta. Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Hen kan hjälpa dig att fundera på vilken skola som kan passa dig bättre- Sedan kan du ta kontakt med den skolan och fråga om de har en ledig plats i tvåan och ifall de kan ta emot dig. Ibland är det svårt att byta då många skolor är fulla och ibland har de även ett annat upplägg (även om det är samma program) som gör att det inte går att byta.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin