Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

11 dec 2018
Är det möjligt att byta gymnasieprogram?
Hej!
Jag går andra året på natur-natur. Av olika skäl vill jag byta till inriktningen natur-idrott på en annan skola. Problemet är att kursplanerna ser lite olika ut. jag ligger tex före i bl a kemi biologi och fysik, men skulle behöva ta ikapp 2 hela kurser. (idrottslära 1 och samhällskunskap) Jag är ambitiös i skolan och siktar högt, och jag vet att jag klarar av det ökade studietrycket. Min fråga är om du tror att ett sådant byte är möjligt, rent logistiskt? Jag har höga betyg och klassen kommer vara 3 elever från full fr.o.m. vårterminen 2019, då jag skulle vilja börja.
Tack på förhand!
Mvh Loke

Hej Loke,

Jag kan tyvärr inte svara på om det kommer vara möjligt för dig eller inte. Här kan du läsa mer generellt om hur det går till att byta program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. Men för att veta hur möjligheterna ser ut för dig behöver du kontakta din studie-och yrkesvägledare i din skola.

10 dec 2018
Kan jag byta gymnasieprogram utan att gå om?
Hej! Jag går andra året frisör och jag känner att detta inte är det jag vill göra och då tycker jag att det känns onödigt att fortsätta gå detta. Skulle det på något sätt kunna gå att jag kan byta till handels och börja med dem tvåorna istället för att behöva gå om allt. Extremt tacksam för svar! Mvh Alexandra

Hej Alexandra,

Ja, det kan finnas möjlighet att du kan byta utan att behöva gå om men jag kan inte svara på om det kommer att gå och hur det isåfall skulle se ut i just ditt fall. Här kan du läsa mer generellt om hur det går till att byta program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. Men för att veta hur möjligheterna ser ut för dig behöver du kontakta din studie-och yrkesvägledare i din skola.

21 nov 2018
Kan jag byta gymnasieprogram?
Hej! Jag läser barn och fritid gymnasiet men jag undrar om man fyller 20 år kan man byta programmet eller flytta till annan stad och söka igen? Tack

Hej,

Du får gå klart ditt gymnasieprogram även om du är över 20 år men du kan inte söka till gymnasiet igen. Om du behöver flytta, men fortfarande vill gå samma program, så behöver du inte söka om igen utan kan fortsätta där du är. Efter du tagit din gymnasieexamen, eller nu om du vill, kan du ändra inriktning på dina studier om du känner att du valt fel. men då gör du det med eftergymnasiala eller vuxenstudier. Gå gärna till din studie-och yrkesvägledare i din skola så du får hjälp med att göra studieplaner för framtiden.

Medlemslogin