Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


17 okt 2017
Kan jag byta program mitt i terminen?
Hej Har gått nån månad på naturbruk men känner att jag inte trivs, Kan man byta mitt i läsåret eller måste man vänta?

Svar:

Hej,

bland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Lycka till med bytet! /Petra,SYV

15 okt 2017
Kan jag byta till ett program där jag inte har behörighet?
Hejsan.

Jag läser nu första år på gymnasiet men inriktning natur, men jag känner att detta programmet inte passar mig och vill därför byta till samhäll. Men på grundskolan så kom jag ut med F i historia.
Så jag undrar, kan jag byta till samhäll eller inte?

Svar:

Hej,

Det är så att man ska ha godkänt i historia för att gå samhällsprogrammet. Men kanske finns det en möjlighet för dig att göra en prövning av det betyget så att du får godkänt. De elever som vill höja ett eller flera betyg kan göra något som heter en prövning. En prövning kan gå till på lite olika sätt beroende på vad det är för ämne som du vill plugga upp och kan innehålla laborationer, muntliga prov, inlämningar, skriftliga prov och redovisningar. Om du vill göra en prövning så pratar du med studie- och yrkesvägledare på din gamla högstadieskola eller med läraren i det ämnet som du vill plugga upp. När du har uppnått behörigheten kanske du kan byta program. Kontakta först din Studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola och fråga om hjälp med detta. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 okt 2017
Kan jag byta gymnasieprogram mitt i terminen?
Samma fråga om vård och omsorg, fyller 20 i maj men vill börja i vård och omsorg? Är de försent att hoppa in hos 1:orna nu på måndag? Eller tror ni att dom låter mig börja i tillexempel yrkesgymnasiet?

Svar:

Hej,

Det kan vara möjligt att byta till Vård-och omsorgsprogrammet.För att byta skola så ska man ta kontakt med rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skola man vill byta till. Då kan du få reda på om det finns en ledig plats för dig. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om att yta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV