Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


13 jun 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Jag har precis gått ut 1an på gymnasiet och vill jätte gärna byta skola. Är det möjligt att byta skola till åkurs 2 fast man inte läst alla ämnen dvs. Religion och historia? Isåfall läsa dom på sidan om?

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM).

Hur det blir för dig kan jag inte svara på, utan du måste alltså ta kontakt med skolan du vill byta till för att reda ut det.

Lycka till! /Petra,SYV

11 jun 2019
Kan man byta gymnasieprogram?
Hej! Min son läste handels programmet, han vill dessvärre inte fortsätta att gå där. Han gick i 2 ringen.
Min fråga är att har han nån chans att börja på yrkesprogrammet hotel o turism? Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Ja, det kan vara möjligt. Då ska han börja med att kontakta sin studie- och yrkesvägledare på skolan han går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet han vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser. Studie- och yrkesvägledare kan även hjälpa till att kolla upp om det han har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Här kan du läsa mer om byten: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

03 jun 2019
Är det möjligt att byta gymnasieprogram utan att gå om?
Hej!
Har gått klart andra året i teknikprogrammet men vill inte fortsätta med den linjen, undrar om jag kan byta och bara börja om andra året i samhällprogrammet? Är det möjligt eller måste jag börja om från början?
//Samar

Svar:

Hej Samar,

Det kan vara möjligt att byta utan att behöva gå om man jag kan tyvärr inte svara på hur det kommer bli i ditt fall. Du kan gå till din studie-och yrkesvägledare i din skola så får du hjälp med att reda ut om det kan bli möjligt att byta utan att gå om. Men för att det ska finnas en möjlighet att byta så måste skolan du vill byta till ha en ledig plats så det kan vara bra att kolla det först. Du kan läsa mer om byten här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin