Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


19 mar 2018
Kan jag byta skola till en annan kommun?
Hej!
Jag vill gå på gymnasium i en annan kommun, jag har släkt där jag kan bo. Hur fixar man studiebidrag ifall jag flytta ifrån min hemkommun?
Fixar man det hos kommunen man bor i eller ska flytta till??
Hur lång tid tar det att fixa?
Måste föräldrarna vara med?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Om du av någon anledning behöver flytta till en annan kommun under dina gymnasiestudier, är din nya kommun skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasium. Du bör ändå kontakta din nuvarande Studie- och yrkesvägledare samt studie- och yrkesvägledare på en av skolorna i den nya kommunen. Tillsammans kan ni se över vilka kurser du kan få tillgodoräknade och om du behöver läsa ikapp något. Detta för att du inte ska missa kurser som du behöver till ditt slutbetyg.

Studiebidrag söker man från CSN (https://www.csn.se/) och inte från kommunerna. Om du byter utbildning eller skola ska du meddela det till CSN och du måste meddela dem inom en vecka. Du kan hitta information på deras hemsida.

Lycka till! /Petra,SYV

06 mar 2018
Kan jag sluta i skolan medan jag väntar på att byta skola?
Hej, jag har ansökt om att börja på samhäll. Och just nu går jag hotell och turism år 2, kan jag sluta gå i skolan helt fram tills jag börjar i höst på samhäll istället?

Svar:

Hej, 

Du bör kontakta din Studie-och yrkesvägledare i skolan så fort som möjligt. Hen kan hjälpa dig se över om det är några kurser som du kan tillgodoräkna dig från Hotell-och turism och om det finns någon möjlighet att du kan börja på Samhällsprogrammet redan nu. Här kan du läsa mer om hur det går till att byta skola och program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV

04 mar 2018
Hur gör jag för att byta skola?
Hejsan!
Nu är det så att jag är 19 år och går i 3an och vill jätte gärna börja om gymnasiet från ettan. hur ansöker jag mig till en ny skola?

Svar:

Hej,

Du tar kontakt med skolans rektor, i den skola du vill gå i, för att höra om det är möjligt för dig att gå där. Men först bör du gå till din Studie-och yrkesvägledare i din skola så du kan få hjälp med att planera din framtid. Hen kan sedan hjälpa dig göra upp en plan som passar dig. Läs mer om att byta skola här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till! /Petra,SYV