Visa gymnasium.se som: Mobil

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


05 apr 2020
Kan jag byta gymnasieprogram?
hej! jag har gått första året på restaurang och livsmedel och vill nu bytta till ekonomiprogrammet. det är omvalsperiod snart och man kan bytta om man inte trivdes eller liknande. har läst att man kanske inte behöver gå om utan att man kan läsa till på sidan men ändå börja 2:an. men vet inte om jag kan det för jag har gått restaurang.

Svar:

Hej,

Jag känner inte till en omvalsperiod där det är öppet för alla att byta program så det kanske är något som är specifikt för din skola. Isåfall får du fråga dem om det. Men allmänt går det till så att det är upp till den mottagande skolan att avgöra om ett byte är möjligt.

Det viktigaste är att det finns en plats ledig på det program man vill gå och att skolan är öppen för att fylla tomma platser. Sedan måste rektorn också bedöma det som möjligt att komma ikapp. Det vanliga är att man försöker att komma in i den årskurs man redan går men det är möjligt att rektorn också kan hänvisa till någon annan årskurs (eller att söka om till åk 1 om det inte finns möjlighet att byta). 

Om rektorn bestämmer att bytet är möjligt så gör skolan upp en plan för hur man ska komma ikapp. Prata med rektorn för den skola du vill byta till så kan du få mer information. 

Lycka till! /Petra,SYV

01 apr 2020
Ska jag byta gymnasieprogram igen?
Hej jag blir 19 I sommar och jag känner att linjen jag går i är inte rätt alls.
När jag började på gymnasiet så gick jag på Estet. Jag började redan då känna att det var lite fel och enligt mig då så kändes det som jag inte lärde mig det jag ville lära mig.
Jag har altid varit intresserad av psykologi och ville lära mig mer om det så jag bestämde mig att byta till samhäll och sedan läsa beteendevetenskap..

Så jag började då på den skolan då jag var 18 år och nu är detta året snart slut och känner det blev helt fel.
Jag tycker det är jätte svårt att plugga och jag har även blivit lite efter i vissa ämnen..

Jag känner nu att jag skulle vilja gå Naturbruksprogramet med inriktningen av djur pågrund av att jag älskar djur och är så mycket bättre på att vara praktiskt än att bara plugga en massa.

Frågade syven om det gick så att jag kunde byta program och börja den andra skolan i ettan men att jag kan ta bort de ämnen jag redan haft nu här på samhäll som jag även har där så jag kunde läsa de andra ämnerna istället så jag kunde komma ikapp och kanske bara behöver gå där i två år istället..
Men sannolikheten kan vara låg ändå hörde jag så risken är att jag kan behöva gå där i 3 år ändå..

Är det värt att byta även om jag behöver gå där i 3 år? Eller är det bättre att jag stannar?
Ja nästa år blir det mer intressanta ämnen för mig med mer psykologi men är rädd att det kommer bli jobbigt för mig ändå..
Hade varit mycket bättre att få jobb direkt efter gymnasiet också tycker jag och jag vill jobba med djur..
Det här är så svårt och jag vet inte direkt vad jag ska göra..

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att det känns fel! Om det värt eller inte att gå om för dig är upp till dig själv. Du har ju alternativen att gå klart gymnasiet och sedan söka dig till något som intresserar dig mer. Eller gå om och ha möjligheten att jobba direkt efter gymnasiet. Oavsett hur du gör består en gymnasieutbildning av många ämnen som är gemensamma för alla gymnasieprogram. Så det är viktigt att veta att ett byta av gymnasieprogram inte ändrar jättemycket på de kurser du måste läsa. 

Jag rekommenderar att du går tillbaka till din studie-och yrkesvägledare och får stöd att tänka igenom ditt byte ordentligt innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du förstår vad som kan förändras vid ett byte och vad som inte kommer att förändras. När du har en klarare bild av det blir det kanske lättare att välja.

Lycka till! /Petra,SYV

24 mar 2020
Hur gör man för att byta gymnasieprogram?
Om min son går på IB och vill byta till estetiska programmet, vilket år kan han börja på och behöver han läsa in ämnen och i så fall vilka?

Om han behöver läsa in ämnen hur går man då tillväga?

MVH
Patrik

Svar:

Hej Patrik,

Det är upp till den mottagande skolan att avgöra om ett byte är möjligt. Det viktigaste är att det finns en plats ledig på det program man vill gå och att skolan är öppen för att fylla tomma platser. Sedan måste rektorn också bedöma det som möjligt att komma ikapp. Det vanliga är att man försöker att komma in i den årskurs man redan går men det är möjligt att rektorn också kan hänvisa till någon annan årskurs (eller att söka om till åk 1 om det inte finns möjlighet att byta). 

Om rektorn bestämmer att bytet är möjligt så gör skolan upp en plan för hur man ska komma ikapp. Det kan handla om att man får läsa in några kurser på sidan av det som vanligen ingår. Det är alltså skolan som gör studieplaneringen om några ämnen ska läsas in.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin