Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)Sök

Senaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)23 mar 2017
Skillnaden mellan Ekonomi juridik och Samhällsvetenskap juridk?
Hej! Skulle ni kunna förklara skillnaden mellan Ekonomi juridik & Samhällsvetenskap Juridik? Vad kan man jobba med efter att man har läst dessa? Är det samma?

Svar:

Hej, 

Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar, dessa är Samhällskunskap, Medier och kommunikation och Beteendevetenskap. Det finns ingen direkt inriktning i juridik, dock kan det finnas möjligheter att läsa kurser inom juridik som programfördjupning om skolan erbjuder det. Du kan läsa mer om programmet och dess inriktningar på Skolverkets hemsida om du vill vara säker på inriktningarna på programmet: https://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-och-examensmal/samhallsvetenskapsprogrammet

På Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik läser man bland annat kurserna Rätten och samhället, Affärsjuridik och Psykologi. Ekonomiprogrammet och Samhällsprogrammet är inte samma men har flera kurser gemensamt, skillnaden mellan de kommer vid inriktningarna. Här kan du se Ekonomiprogrammets och Samhällsvetenskapsprogrammets poängplan: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. För att båda programmen är högskoleförberedande syftar de till vidare studier, vill man arbeta direkt efter är det mest arbetsgivarens behörighetskrav som man ska tänka på, därför är det lite svårt att säga. Samma sak gäller om du tänker på studier efter gymnasiet, behörighetskraven för en utbildning avgör vilka kurser man ska ha med sig från gymnasiet. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

14 feb 2017
Sjukgymnast efter gymnasiet
Hej! Jag heter Ida, och efter gymnasiet skulle jag vilja jobba som sjukgymnast. Vilken linje är bästa att läsa? Går det att läsa något annat än natur? Funkar sam lika bra?

Ida

Svar:

Hej Ida,

Vad kul att du vill läsa till sjukgymnast. Båda programmen du pratar om går bra, du kan läsa mer om vad som behövs och hitta rätt program i vår Yrkesguide: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukgymnast-11833

Lycka till!

/ Erik

31 jan 2017
Barnmorska efter Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet?
Hej! Min fråga är vilken linje som passar bäst att gå i om man vill bli barnmorska utav samsam eller sambeteende? Sedan vilken linje som ger flest jobb av Sam eller ekonomi juridik? & till sist, är det enkelt att bli barnmorska efter ekonomi juridik eller måste man lägga till massa ämnen?

Svar:

Hej, 

För att bli Barnmorska måste man först utbilda sig till Sjuksköterska, och sedan läsa en utbildning för att bli Barnmorska. Behörighetskrav för sjuksköterskeutbildningen på högskola/universitet är följande: grundläggande behörighet, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a/1a1+1a2. Inom Samhällsvetenskapsprogrammet läser man matten och samhällskunskapen men man behöver då lägga till Naturkunskap 2 för att bli behörig, detta gäller båda inriktningarna. Samma sak gäller för Ekonomiprogrammet, då måste man även där lägga till Naturkunskap 2 för att bli behörig. 

Angående din fundering om vilket av programmen som ger flest jobb är väldigt svårt för mig att svara på. Om du tänker på jobb direkt efter gymnasiet beror det på arbetsgivarna och vilka krav de har. Sedan om du menar jobb efter högskola/universitet beror på det på vilka utbildningar du har tänkt på och hur behörighetskraven ser ut för de. 

Lycka till! /Aranja, SYV