Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


24 aug 2022
Är jag behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej!
Är man behörig till att söka in på samhällsprogrammet om man valt att inte läsa b-språk i högstadiet, jag har förstått att om man höjer betyget i andra ämnen så kompenserar det den minskade meriten från b-språk

Svar:

Hej,

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. Så du är behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet utan moderna språk.

Lycka till! /Petra,SYV

13 aug 2022
Kan jag läsa mer matte på Samhällsprogrammet?
Hej!
Jag har valt Samhällsprogrammet och ska börja snart i åk 1, men jag har tänkt nu på senaste på att bli matematiker. Jag vet att det krävs matte 4, jag undrar om man kan välja matte 4 på samhällsprogrammet som ett individuellt val eller behöver man läsa några kurser på komvux?

Svar:

Hej,

Det kan vara möjligt att läsa fler mattekurser där inom ditt individuella val eller som utökade kurser. Fråga skolan om de kan erbjuda dig det.

Lycka till! /Petra,SYV

12 aug 2022
Vad kan jag jobba med?
hejsan! jag ska gå samhällsvetenskap (inriktning samhäll) och sedan statsvetenskap, och hoppas få ett jobb där man reser mycket. min fråga är, finns det några sådana jobb som även är väldigt bra betalda (60-80tsek) eftersom jag helst vill jobba halvtid / deltid? finns det även samhällsvetenskapsjobb som är på nattid?

tack för svar!!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill ha ett jobb där du kan resa mycket! Det och dina andra önskemål kring ditt jobb kan du hitta inom många branscher och det är svårt att svara på en så detaljerad fråga. Det skulle kanske vara bra om du funderade lite bredare också och fann ett område som du skulle vilja jobba inom, eller ett yrke du skulle vilja ha. Sedan kan du titta vidare på specifika företag och tjänster som skulle kunna uppfylla dina krav.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin