Program
Ämne/inriktning
Ort

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)01 jan 2017
Bli polis med samhällsvetenskapsprogrammet
Hej! Jag ska snart söka till gymnasium men undrar vad jag ska gå för att få bäst tillbehörigheter, jag vill bli polis och har tänkt att gå Samhällsvetensskprogrammet. Vet dock inte vilken inrikting som är bäst, Samhällsvetensskp eller beteendevetenskap. Vill helst gå en inrikting som har det mesta för att bli polis, så man inte behöver plugga upp så mycket.
Tacksam för svar

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du tänker på att bli polis! Du kan bli polis med samhällsvetenskapsprogrammet, båda inriktningarna som du har nämnt har de kurser som krävs för att bli polis. Det behövs en grundläggande behörighet och en särskild behörighet.

Den grundläggande behörigheten är en examen från antingen ett yrkesförberedande program eller ett högskoleförberedande program samt kurserna: svenska/svenska som andra språk (1/2/3), engelska (5/6) och matte (1). Den särskilda behörigheten är: Samhällskunskap 1b alternativt 1a1 och 1a2.
Historia 1b alternativt 1a1 och 1a2.

Om du läser dessa kurser och blir godkänd kan du läsa vidare till polis. Här kan du läsa om antagningskraven som krävs förutom ovanstående kurser: 

https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/ 

Lycka till! / Aranja, SYV 

30 dec 2016
Vilken är skillnaden i matematiken mellan ekonomioprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej. Jag ska snart välja gymnasium och jag tänker mellan samhälle eller ekonomi. Men min tanke är, är matten lika eller är det ngn stor skillnad. Jag har inte svårt för matte, när läraren har gått igenom det. Är det svårare matte på ekonomi, än vad på samhälle??

Svar:

Hej,

Matematiken på ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet är lika, i och med att du läser matematik 1b och 2b på båda programmen. Däremot läser du matematik 3b om du väljer ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi vilket gör att du då läser mer matematik. Men i övrigt är det samma kurser som du läser vilket gör att svårighetsgraden ska vara samma.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

28 dec 2016
Är ekonomi och samhälle lika?
är ekonomi och samhälleslinjen lika.

Svar:

Hej,

Överlag kan man säga att ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet är rätt lika. De är båda högskoleförberedande och innehåller rätt många kurser som är samma hos båda.

Om du följer länken nedan kan du se vilka kurser som ingår i grunden hos de båda programmen och även de andra nationella programmen på gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020

Med vänlig hälsning // Anders, SYV


Logga in
Available educations