Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


10 jun 2017
Kan man läsa naturämnen på Samhällsprogrammet?
Hej!
Jag är en tjej som gärna vill gå Samhällslinjen på Johannes Hedberg i Helsingborg, för att jag tror att det passar mig bäst. Men jag skulle gärna vilja läsa in alla naturämnen (Matte 3, Biologi 2 osv), går det att göra på samhällslinjen på Johannes Hedberg i Helsingborg? Jag vill nämligen läsa så mycket så möjligt för att få en bred utbildning från gymnasiet.

Svar:

Hej, 

Det kan vara möjligt att läsa vissa av naturämnena på Samhällsvetenskapsprogrammet. Mest kan det kan handla om hur mycket tid det tar och om man får plats med allting under gymnasietiden. T.ex. kan man läsa två kurser som individuella val, det finns 200 poäng där man kan välja egna kurser. Men om man vill läsa alla naturämnen, som Biologi, Fysik och Kemi upp till kurs 2, är det bara där 6 kurser. Sedan finns det även t.ex. matte 3 som du har nämnt. Om du inte hinner med alla kurser under de 3 åren kan du läsa upp kurserna efter gymnasiet på t.ex. Komvux och få ett betyg på det sättet. 

Exakt vilka kurser skolan erbjuder som individuella val kan du få reda på genom att kontakta skolan och fråga de vad du kan läsa. Du kan söka på skolan på vår hemsida och använda dig av kontaktinformationen som står där, eller titta på skolans egna hemsida för att se om det finns mer information. Det kan vara bra att du pratar med studie- och yrkesvägledaren på skolan när du har börjat, då kan ni tillsammans gå igenom vad du vill göra och vilka kurser som kan passa bäst till just det. 

Lycka till! /Aranja, SYV

03 jun 2017
Kan man bli hudläkare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! jag undrar om man kan bli hudläkare på att studera samhäll? Jag har redan valt min linje och det blev samhäll. Jag har hört att man kan läsa till ämnen för att bli läkare, Vilka ämnen ska man läsa till?

Svar:

Hej, 

För att bli Hudläkare, alltså Dermatolog, är man i grunden en utbildad läkare, sedan ska man göra AT (allmäntjänstgöring) på ungefär 2 år och sedan specialiserar man sig till hudläkare på ytterligare 5 år. Läkarprogrammet på universitet/högskola är 5,5 år lång och behörigheten som krävs för den utbildningen är grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. På Samhällsvetenskapsprogrammet läser man inte någon av dessa kurser men det kan finnas möjligheter att lägga till ett par av dessa kurser som t.ex. individuella val om skolan erbjuder det, men där finns det endast 200 poäng. För att man behöver läsa ytterligare 8 kurser än det som finns på programstrukturen för Samhällsvetenskapsprogrammet kan det bli tajt att hinna läsa alla dessa kurser under gymnasietiden. Man kan läsa upp kurserna på t.ex. Komvux efter gymnasiet innan du fortsätter till läkare på universitet/högskola. Här kan du se vilka kurser man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet

Lycka till! /Aranja, SYV

15 maj 2017
Vad är skillnaden mellan Samhällsprogrammet och Estetiska programmet?
Hej!, står ikväll inför ett val mellan det estetiska (estetik & media) och sam (media) programmet? Vad skiljer sig programmen åt och är det lika mycket plugg på båda linjerna?

Svar:

Hej, 

Både Samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet är högskoleförberedande där man får grundläggande behörighet och där man läser gymnasiegemensamma ämnen som Svenska, Engelska, Samhällskunskap, Naturkunskap och Historia osv. Man läser t.ex. också lika mycket Matte men inriktningarna är det som skiljer programmen åt.

På Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Medier, information och kommunikation läser man kurserna: Journalistik, Reklam och information, Medieproduktion, Medier, samhälle och kommunikation och Psykologi 2. Medan man på Estetiska programmet inriktning Estetik och media läser kurserna Digitalt skapande, Medieproduktion 1, Medieproduktion 2 och Medier, samhälle och kommunikation. Ett par kurser läser man på båda inriktningarna men Samhällsprogrammet går mer åt psykologi, journalistik och samhällshållet medan Estetiska programmet går mer åt medieproduktion och digitalt skapande. 

Alla program kräver att man pluggar och för att programmen liknar varandra borde det egentligen vara ganska lika med hur mycket man gör, men som sagt kan det se lite olika ut med kurserna på inriktningarna. Här kan du läsa mer om programmen och se vilka kurser man läser: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet och https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet

Stort lycka till med ditt val! /Aranja, SYV