Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 



Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)



Sök



Senaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


25 sep 2017
Vad skiljer sam-sam och sam-beteende?
Hej jag går i åk 9 och har väldigt svårt att bestämma mig för vilket program jag vill gå. Hitills verkar det som om jag är mest intresserad av de samhällsvetenskapliga programmen. Min fråga är vad det är för skillnad på "Sam-beteende" och "Sam-Sam". Vilka olika yrken är det de riktar sig in på och vilka kurser är det som skiljer dom åt? Är någon utav dom "bättre", eller finns det några bra anledningar till att man ska välja just ena inriktningen?
Mvh Elin

Svar:

Hej Elin,

På inriktningen Beteendevetenskap får du studera och fördjupa din förståelse av människors utveckling och beteende i olika sammanhang och situationer. Du får även kunskaper i lärande, ledarskap och kommunikation. Beteendevetenskapsinriktningen på Samhällsprogrammet ger dig en bra grund att stå på om du vill plugga vidare till exempelvis polis, psykolog eller sociologiska ämnen. På inriktningen Samhällsvetenskap får du studera och fördjupa din förståelse av samhällsfrågor och kunskap om bland annat samhällsstrukturer, politik och livsvillkor för människor i olika delar av världen. Om du vill studera vidare i ämnen som statsvetenskap, kulturgeografi eller Biblioteks- och informationsvetenskap så ska du välja Samhällsvetenskap. 

Du kan läsa mer om samhällsvetenskapsprogrammet här och om du tittar under rubriken programstruktur så kan du se exakt vilka ämnen som läses på de båda inriktningarna:https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch. Det är ingen av linjerna som är bättre än den andra, det handlar bara om vad du är mest intresserad av.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

19 sep 2017
Kan man välja bort eller byta språk på Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! Min dotter vill byta från naturprogrammet och funderar på SAM men vill inte fortsätta läsa spanska som hon läste i grundskolan. Går det att välja bort språk eller kan man som förr i tiden börja med ett nytt språk ?
Hälsningar Åsa

Svar:

Hej Åsa, 

Om din dotter vill byta program kan hon vända sig till studie- och yrkesvägledaren på skolan för att se om det finns lediga platser för henne där. Sedan är det bra att ni går igenom vad hon hittills har läst på Naturvetenskapsprogrammet och vad hon har missat på Samhällsvetenskapsprogrammet, samt hur hon på bästa sätt kan ta igen det utan att hamna efter resten av klassen. Ni kan läsa mer om att byta program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

När det kommer till moderna språk kan hon inte välja bort de kurserna från Samhällsvetenskapsprogrammet, där läser man alltid språk och det finns 200 poäng i moderna språk på programmet. Ni kan se programstrukturen här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. Om hon däremot inte vill fortsätta med steg 3, kan hon prata med vägledaren om att eventuellt byta till ett annat språk i steg 1 istället, om detta går kan bero på om det finns lediga platser för henne på det språk hon vill läsa och om hon kan hinna ta igen det hon har missat, beroende på hur långt in på programmet hon har läst hittills. Som sagt, vänd er till studie- och yrkesvägledaren på skolan så snart det går för att se vilka möjligheter och alternativ hon har och tidigt komma igång med bytesprocessen! 

Lycka till! /Aranja, SYV

18 sep 2017
Kan jag läsa juridik efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag går i årskurs 9. Jag är och har alltid varit intresserad av samhällsvetenskapliga ämnen. När vi läst samhällskunskap har juridik inkluderats i undervisningen, och det är juridik som jag är mest intresserad av. Det är nu snart dax för mig att välja vilken linje jag vill gå på gymnasiet. Jag har gjort research, och det verkar som att det bästa för juridikintresserade är att gå Ekonomi med inriktning juridik. Jag är dock tveksam, eftersom jag inte är så intresserad av ekonomi, utan mer om lag och rätt. Kan jag välja Samhällsvetenskap med inriktning samhälle och ändå plugga juridik på högskola? Tacksam för svar!

Svar:

Hej, 

Det är väldigt bra att du har tänkt på vad som intresserar dig inför gymnasievalet! Som du har skrivit kan Ekonomiprogrammet inriktning Juridik vara passande om du är intresserad av juridik och om du väljer just den inriktningen är mycket mer fokus på just den juridiska delen än den ekonomiska. Förutom de gymnasiegemensamma kurserna som alla på gymnasiet läser t.ex. samhällskunskap, engelska, svenska, matte, religion, idrott och hälsa osv, finns det även programgemensamma ämnen. Det är kurser som alla på programmet oavsett inriktning läser. På Ekonomiprogrammet är det dessa kurser: 

  • Företagsekonomi 1
  • Privatjuridik
  • Moderna språk
  • Psykologi 1

Sedan med inriktningen Juridik läser du dessa kurser: 

  • Filosofi 1
  • Affärsjuridik
  • Rätten och samhället 
  • Psykologi 2a 

Så där får du med dig just det du är intresserad av, juridik, lag och rätt, samhälle osv. Här kan du se exakt vilka kurser man läser på programmet: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet. Om du vill läsa t.ex. Juristprogrammet på universitet/högskola blir du även behörig efter Samhällsvetenskapsprogrammet, så valet av program är helt upp till dig! Här kan du se programstrukturen för Samhällsvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV