Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


02 aug 2017
Jag vill ha ett eget företag, kan jag göra det efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej!
Om jag tänker att jag vill bli liksom företagsledare eller ha äget företag går jag att läsa Samhälle linje på gymnasiet? För att jag ska börja gymnasiet efter några dagar men nu blev jag orolig!! Alltså kanske om det funkar inte nu skulle kanske jag ska göra detta efter gymnasiet å läsa mera kurser eller hur?

Svar:

Hej, 

Det finns många olika inriktningar och yrken där man kan arbeta som företagsledare. Det finns även väldigt många program och kurser på universitet/högskola där man kan läsa entreprenörskap, företagande, företagsekonomi, ledarskap, projektledning, nyföretagande, affärsutveckling, ekonomi, innovation osv. Det är bra om du tänker lite på vilket område du kan tänka dig att ditt företag ska ta plats och vad du ska göra där. Då kan det bli lättare att minska sökningen och välja de program och kurser som passar just det du vill fokusera på senare efter gymnasiet. 

När det kommer till behörighet för de flesta program inom detta område brukar det oftast handla om grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Matte 3b/3c. Kurserna kan däremot variera ganska mycket, allt ifrån endast grundläggande behörighet, till tidigare högskolestudier, eller att man måste ha läst en speciell kurs innan man söker osv. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och om du uppnår alla kraven för examen får du grundläggande behörighet direkt och man läser även Samhällskunskap 1b på programmet. Dock läser man endast upp till Matte 2b. Det du kan göra där är att välja Matte 3b som individuella val, då får dig med dig behörigheten direkt från gymnasiet. Du kan se programstrukturen för Samhällsvetenskapsprogrammet här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. Du kan kontakta skolan du ska börja på om du vill vara säker på att de erbjuder Matte 3b som individuella val.

Om du riktar dig in på ett visst företag som du är intresserad av, eller ett program/kurs som du vill läsa kan du på www.antagning.se söka på det och se vilka behörighetskrav det finns. Är det så att det behövs ytterligare kurser/andra kurser för att vara behörig, och du inte kan läsa upp det under gymnasietiden kan du göra det på t.ex. komvux efter gymnasiet. Studie- och yrkesvägledaren på skolan kan hjälpa dig lägga upp allting och se till att du får med dig kurserna som behövs. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

30 jul 2017
Kan jag bli fastighetsmäklare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! Om jag väljer samhällslinjen med inriktning beteende vetenskap för att jag tycker att det låter intressant kan jag då direkt efter plugga vidare på högskolan som fastighets mäklare då? Om jag lägger till kurserna som behövs? Jag menar, jag vet att de flesta som i framtiden vill bli mäklare ofta väljer ekonomi linjen men om jag lägger till kurserna som behövs och väljer beteendevetenskaps inriktningen för att jag personligen tycker att den låter intressantare kan jag ändå välja att plugga vidare som fastighets mäklare direkt då? eller måste man liksom gå ekonomi? har dom liksom någon "fördel" eller vad man ska kalla det? att dom kanske blir insläppta på linjen först?

Svar:

Hej, 

Om du är behörig till utbildningen spelar det ingen roll vilket program du har läst. Alla som söker till fastighetsmäklarprogrammet testas först för behörighet och sedan för antagningspoängen, hur man än har tagit sig dit. Det finns många sökande som söker med högskoleprovet och många som har pluggat upp betygen/kurserna på t.ex. komvux för att bli behörig. Bara du uppnår alla kraven för programmet så har du inte mindre chans att bli antagen om du väljer Samhällsvetenskapsprogrammet över t.ex. Ekonomiprogrammet! Här kan du läsa lite mer om att söka till högskola/universitet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. 

Behörighetskraven för fastighetsmäklarprogrammet är grundläggande behörighet, Matematik 3b/3c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. På Samhällsvetenskapsprogrammet kommer du att få grundläggande behörighet direkt och man läser Samhällskunskap 1b där. Sedan när det kommer till matten finns endast Matte 2b i programstrukturen, men det finns 200 poäng som individuella val där du kan välja Matte 3b och få med dig den kursen. Om du gör detta kan du söka direkt efter gymnasiet. Väljer du dock att inte läsa Matte 3b under din gymnasietid kan du göra det på t.ex. komvux efter gymnasiet, men då hamnar du i en annan kvotgrupp vid antagningen. Din studie- och yrkesvägledare kan berätta mer om detta och hjälpa dig att få med alla kurser som behövs. Här kan du se behörighetskraven för Fastighetsmäklare samt var programmet erbjuds, där kan du även läsa mer om programmet: https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=Fastighetsmäklare&courseProgram=programs&semesterPart=0. Här kan du se programstrukturen för Samhällsvetenskapsprogrammet och se vilka kurser man läser där: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

20 jul 2017
Kan jag bli advokat efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej, för att bli advokat kan jag ta samhällsvetenskaps linje i gymnasiet, sedan välja jurist linjen till universitet.

Svar:

Hej, 

Det kan du absolut göra! Behörighetskraven för att senare kunna plugga till Jurist på universitet/högskola är: grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. För att Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program får du grundläggande behörighet och där läser man även kurserna Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Efter gymnasiet kan du sedan söka till juristprogrammmet. Du kan se Samhällsvetenskapsprogrammets struktur här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet

Efter examen på universitet/högskola kan du arbeta som jurist. Om du vill fortsätta till advokat måste man efter den femåriga juristutbildningen arbeta i minst 3 år inom en kvalificerad juridisk verksamhet för att sedan genomgå advokatexamen, det är en utbildning som avslutas med ett muntligt prov. Till sist kan man ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Du kan läsa mer om att bli advokat här: https://www.advokatsamfundet.se/Att-bli-advokat/

Lycka till! /Aranja, SYV