Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


17 dec 2019
Vad ingår i Sam-beteende psykolog?
Hej jag går i årskurs 9 och ska börja i ett gymnasium och undrar vad är skillnaden mellan sam-beteende och Sam-beteende psykolog

Svar:

Hej,

Sam-beteende psykolog är inte en nationell inriktning på Samhällsprogrammet. Så för att få reda på vad den inriktningen innebär behöver du fråga skolan det handlar om. Här kan du se vilka kurser som ingår i Samhällsprogrammet och de nationella inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

24 aug 2018
Vilka behörigheter ger Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej där.
Jag har en fråga angående mitt gymnasieval i höst. Jag är väldigt sänker på att komma in på den linje jag strävar efter, vilket är samhällsprogrammet med inrikting på beteende. Vad jag undrar är att, om jag blir intagen, skulle jag ha det som krävs för att jobba inom vården? Mitt drömyrke är att bli polis men jag vill gärna kunna ha vården som en reserv utifall att jag ändrar mig. Vilka yrken öppnar samhällsprogrammet inriktning beteende dörren för egentligen?
Tack för svar i förhand.

Svar:

Hej,

Du behöver inte bestämma dig för vad du vill göra efter gymnasiet redan nu. Programmet du har valt kommer att fungera oavsett om du vill bli polis eller jobba inom vården. Dock är det bra att du kollar upp om det är någon kurs du behöver lägga till. De finns ju flera olika vårdyrken med olika behörigheter så det är bra att fundera på vilket yrke du isåfall skulle vilja ha behörighet till. Om du till exempel vill ha behörighet till Sjuksköterskeprogrammet så ska du lägga till kursen Naturvetenskap 2.

Här kan du se vad du får för behörigheter efter ditt gymnasieprogram och vilka kurser som behövs för olika högskoleprogram: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591

Lycka till! /Petra,SYV

20 aug 2018
Kan jag bli ekonom efter SA?
Hej!
Jag har tankarna åt att bli ekonom senare. Måste jag gå ekonomilinjen på gymnasiet eller kan jag gå sam beteende och ändå ha behörighet till att plugga vidare till ekonom?

Svar:

Hej,

Det finns olika ekonomutbildningar men som exempel så är behörigheten till Civilekonomprogrammet: Matematik 3 b/c och Samhällskunskap 1b. Så länge du får dessa kurser är du behörig. Det är alltså inte så viktigt vilket program du väljer så länge du får med dig dessa kurser. Matte 3 ingår inte i de grundkurser som ingår i sam/bet, men du bör kunna välja till denna kurs, exempelvis som individuellt val. Om du läser den kursen har du alla möjligheter att söka vidare till att bli civilekonom efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin