Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


08 jan 2023
Var finns Samhällsprogrammet?
Hej! Vilka skolor i Stockholm har inriktning estet på samhällslinjen?

Svar:

Hej,

Det finns ingen skola som har Samhällsvetenskapsprogrammet i en generellt estetisk inriktning. Men om du vet vilken typ av estetisk inriktning du vill gå så kan du välja det i sökningen här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

06 jan 2023
Kan jag bli advokat efter Samhällsprogrammet?
Jag vill gå sambetende men samtidigt vill bli advokat. Kan jag göra det?

Svar:

Hej,

Ja, det går bra. För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Utbildningen är 4,5 år långt och man pluggar på heltid. Man måste vara behörig till juristprogrammet, alltså att man får med sig vissa kurser från gymnasiet innan man söker. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program.

Lycka till! /Petra,SYV

24 aug 2022
Är jag behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej!
Är man behörig till att söka in på samhällsprogrammet om man valt att inte läsa b-språk i högstadiet, jag har förstått att om man höjer betyget i andra ämnen så kompenserar det den minskade meriten från b-språk

Svar:

Hej,

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. Så du är behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet utan moderna språk.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin