Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


06 apr 2021
Kan man läsa juridik på Samhällsprogrammet?
Jag har valt samhäll som mitt gymnasieval och jag undrar om man kan välja juridik som inriktning på samhäll.

Svar:

Hej,

Juridik är inte en av de nationella inriktningarna på Samhällsprogrammet. Du kan se vilka inriktningar som finns längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet. Men det är möjligt att du kan hitta en skola som har en specialprofil där man kan välja juridik. 

Lycka till!/Petra,SYV

30 mar 2021
Vilken inriktning ska jag välja på Samhällsprogrammet?
Hej!
Jag går i nian och jag har redan sökt för gymnasium (Preliminärt antagning). Jag tog programmet SAMSAM som mitt första val och blev preliminärt antagen till den men nu så undrar jag om jag borde gå beteende istället för SAMSAM. Jag undrade om båda inriktningarna är lika breda?
Jag vet dock inte om jag ska välja sambeteende för det slutgiltiga valet eller inte då jag kanske förlorar mitt chans att komma in på den gymnasiet jag vill om jag ändrar mitt val.
Jag skulle bli väldigt tacksam om jag fick lite hjälp med detta!

MVH

Svar:

Hej,

Ja, båda inriktningarna är lika breda. Det handlar mer om vilka kurser du tycker verkar mest intressanta. Kolla längst ner på den här sidan vilka kurser som ingår i inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

22 mar 2021
Hur blir jag läkare efter Samhällsprogrammet?
Hejsan,
Jag går i tvåan i gymnasiet program Sam/beteende men har nylingen börjat bli intresserad för läkaryrket. Vilket jag inte kommer ha behörighet till. Finns det komvux eller något eller borde jag gå om? Vad kan man bli om man går sam/beteende? Jag ångrar inte riktigt mitt val eftersom psykologi och filosofi är väldigt kul och intressant. Jag saknar Fysik 1 och 2, Ma 3 och 4, Biologi 1 och 2 och kemi 1 och 2. Det är extremt många kurser. Jag vet att om jag väljer naturlunskap 2 i trean kan jag bli sjuksköterka men jag är intresserad för att bli något mer seriöst. Är sabbatsår något som skulle kunna funka?

Tacksam för svar.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går samhällsprogrammet så behöver du läsa till en hel del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Naturvetenskap 2 kan inte ersätta fysik 2, kemi 2 och biologi 2.

Jag är osäker på vad du menar med sabbatsår men du kan läsa in behörigheten du saknar på Komvux eller på ett naturvetenskapligt basår vid en högskola. 

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng så det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin