Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


28 feb 2018
Vad är antagningspoängen för Samhällsprogrammet?
Hej jag går i 8:an nu och funderar på att välja samhällsvetenskapsprogrammet. Jag hade tänkt att bli förskollärare och då tänkte jag gå i barn och fritidsprogrammet men (sa) är ett bredare program, så jag tror det är bättre att gå (sa) ifall jag ändrar mig. Men jag undrar hur många poäng man behöver för att komma in där?

Svar:

Hej,

Behörigheten för att bli förskolelärare är Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2 och Naturkunskap 1b eller 1a1 + 1a2. Du kan få den behörigheten direkt från alla högskoleförberedande program förutom Teknikprogrammet. Samhällsprogrammet fungerar alltså bra. För att kolla vad antagningspoängen brukar vara på den skola du vill gå kan du söka här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Lycka till! /Petra,SYV

23 jan 2018
Vilken inriktning ska jag välja på Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag går mitt första år på gymnasiet, och vi ska snart välja vilken inriktning vi vill gå inför tvåan på gymnasiet. Vi har att välja mellan Samhäll inriktning samhäll, eller samhäll med inriktning media och kommunikation. Jag tror att jag vill bli polis i framtiden, jag vet iaf att jag vill jobba med människor och i samhället. Så min fråga till er är, vad är den bästa linjen att gå för att försäkra mig om en framtid med människor???

Svar:

Hej,

Det har ingen betydelse för din framtid, att kunna jobba med människor, vilken inriktning du väljer på Samhällsprogrammet. Du kan välja den inriktning som intresserar dig mest. Här kan du se exakt vilka kurser som ingår på de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch

För att bli polis behövs förutom grundläggande behörighet Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. De kurserna har du redan på alla inriktningar av Samhällsprogrammet. 

För att bli behörig till polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Lycka till! /Petra,SYV

18 jan 2018
Vilken inriktning ska jag välja på Samhällsvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag har en stort frågan om gymnasiet. Jag kom i Sverige två år sedan och jag går i 8:an.Jag vill bli både psykolog och SO-,idrott- och specialpedagog så jag undrar vilken inriktning är bäst för mig. Jag vill välja samhällsvetenskap men jag undrar om det är bättre välja "sam-sam" eller "sam-beteende".Om jag väljer en,betyder det att jag kan inte bli den andra yrken i framtiden?Jag också undrar hur lång tid måste man läsa för SO pedagog och psykolog att bli en. Bästa hälsningar /Leona

Svar:

Hej Leona,

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten av Samhällsvetenskapsprogrammet. Det spelar ingen roll vilken inriktning du väljer. Inte heller för att bli SO,idrott- och specialpedagog spelar det någon roll vilken inriktning du väljer. Så välj den inriktning du tycker verkar mest intressant!

Psykologutbildningen är på 5 år och lärarprogrammen mellan 4-5,5 år. Specialpedagog kan man utbilda sig till efter att man blivit lärare och jobbat som det ett tag. 

Här kan du läsa mer om psykolog: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372 och här om lärare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/larare-11168.

Lycka till! /Petra,SYV