Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

16 apr 2017
Kan man bli Lokförare om man går Samhällsprogrammet?
Hej jag undrar ifall man kan bli lokförare om man gått samhällslinjen? Vill inte gå fordon då det bara är massa killar och inga tjejer. Vill heller inte gå teknik då det inte är någon för mig.

Hej,

Tänk på att det är många tjejer som intresserar sig för Fordon- och transportprogrammet och att det inte alltid bara är killar! Det kan finnas olika krav för att utbilda sig till Lokförare beroende på var och hos vem man utbildar sig, då det finns olika utbildningsanordnare. För denna information utgår jag från Sveriges Lokförarutbildning. Där ser behörighetskraven ut så här: Grundläggande behörighet A för att söka, är att man har avlagt en gymnasieexamen och för det gäller även godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk 1, Engelska 5 och Matte 1a/1b/1c. Du får denna grundläggande behörighet från Samhällsvetenskapsprogrammet, då gäller det bara att du även tar examen. Du ska även ha fyllt 19 år vid kursstart, uppfylla medicinska och fysiska krav samt kraven för psykisk lämplighet. Här kan du läsa mer om kraven för att bli Lokförare och läsa mer om yrket: http://www.lokforarutbildning.se/behorighetskrav.html

Lycka till! /Aranja, SYV

05 apr 2017
Vilken inriktning ska jag välja och vad man kan bli efter Samhällsprogrammet?
Hej syv! Jag har en liten fråga till dig. Jag skulle egentligen gå linjen stylist och jag har nu bestämt mig för att ta samhäll. Men jag vet verkligen inte vilken inriktning jag ska ta ELLER vad man kan bli. Jag är dock riktigt skoltrött också. Dessutom är mina föräldrar inte så insatta i detta så de bryr sig egentligeninte så mycket om vilken linje jag ska ta. De är inte varna att ha en tjej o familjen som ska läsa något "stort" de har så låga krav på mig så jag vill verkligen också glra de stolta över mig!!

Hej,

Jag är säker på att dina föräldrar kommer bli stolta vad du än väljer! Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar, Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap och Medier, information och kommunikation. Samhällsvetenskap inriktningen fokuserar på just samhället med ytterligare två kurser i Samhällskunskap och man läser även Geografi och Historia. Beteendevetenskap har kurser som Sociologi, Kommunikation och Psykologi. Den sista inriktningen, som är Medier, information och kommunikation har bl.a. kurserna Medieproduktion och Journalistik, reklam och information. Då kan du titta lite på vilken av dessa inriktningar som intresserar dig lite extra! https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet

Man kan bli behörig till många olika utbildningar efter programmet, t.ex. kan man bli Jurist, Socionom, Advokat, Lärare, Journalist, Tandhygienist, Psykolog, Banktjänsteman, Polis, Ekonom, Dekoratör och mycket mer! Jag förstår att du känner dig skoltrött just nu, det kanske kommer att kännas bättre om du läser något som intresserar dig och gör dig motiverad!

Stort lycka till med valet! /Aranja, SYV

03 apr 2017
Kan skolor ta bort en inriktning?
Hej,

Skulle vilja veta vilka regler som gäller angående val av inriktning på SAM. Har en tonåring som nu går ettan och ska välja inriktning till tvåan och väljer Media men får besked att det inte blir någon sådan inriktning pga att det är för få som valt det. Får de göra så? Kollade med en annan skola och där söker man inriktning redan när man söker in till ettan, det måste vara det korrekta sättet, för då kan man där ta ett beslut på en gång så att man inte behöver byta skola.

Hej,

Jag förstår att detta har lett till funderingar men skolorna väljer själva hur de lägger upp valet av inriktning, man kan antingen göra detta val redan när man söker till gymnasiet eller gör skolan så att eleverna får göra sina val, eller lämna "önskemål", för vilken inriktning de vill läsa det första året, inför det andra. Ibland kan det hända, beroende på hur många det finns och hur populära inriktningarna är, att det skapas en obalans i valen. En inriktning kan bli full på en gång medan andra inriktningar har för få sökande. Skolan erbjuder fortfarande inriktningen men problemet ligger då i hur många det är som söker. Skolan kan då besluta att inte fortsätta med en inriktning det året om så är fallet för att det inte går att undervisa i flera kurser inom inriktningen för endast ett par elever. Det ni kan göra är att prata med skolan, t.ex. rektor eller studie- och yrkesvägledare för att se om eleven kan välja mediekurser som t.ex. individuella val eller programfördjupning. Då kan eleven fortfarande läsa ett par kurser som intresserar hen och ta dessa med sig från gymnasiet.  Jag hoppas det går att lösa på något sätt!

Lycka till! /Aranja, SYV