Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)Sök

Senaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)14 feb 2017
Sjukgymnast efter gymnasiet
Hej! Jag heter Ida, och efter gymnasiet skulle jag vilja jobba som sjukgymnast. Vilken linje är bästa att läsa? Går det att läsa något annat än natur? Funkar sam lika bra?

Ida

Svar:

Hej Ida,

Vad kul att du vill läsa till sjukgymnast. Båda programmen du pratar om går bra, du kan läsa mer om vad som behövs och hitta rätt program i vår Yrkesguide: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukgymnast-11833

Lycka till!

/ Erik

31 jan 2017
Barnmorska efter Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet?
Hej! Min fråga är vilken linje som passar bäst att gå i om man vill bli barnmorska utav samsam eller sambeteende? Sedan vilken linje som ger flest jobb av Sam eller ekonomi juridik? & till sist, är det enkelt att bli barnmorska efter ekonomi juridik eller måste man lägga till massa ämnen?

Svar:

Hej, 

För att bli Barnmorska måste man först utbilda sig till Sjuksköterska, och sedan läsa en utbildning för att bli Barnmorska. Behörighetskrav för sjuksköterskeutbildningen på högskola/universitet är följande: grundläggande behörighet, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a/1a1+1a2. Inom Samhällsvetenskapsprogrammet läser man matten och samhällskunskapen men man behöver då lägga till Naturkunskap 2 för att bli behörig, detta gäller båda inriktningarna. Samma sak gäller för Ekonomiprogrammet, då måste man även där lägga till Naturkunskap 2 för att bli behörig. 

Angående din fundering om vilket av programmen som ger flest jobb är väldigt svårt för mig att svara på. Om du tänker på jobb direkt efter gymnasiet beror det på arbetsgivarna och vilka krav de har. Sedan om du menar jobb efter högskola/universitet beror på det på vilka utbildningar du har tänkt på och hur behörighetskraven ser ut för de. 

Lycka till! /Aranja, SYV

29 jan 2017
Funderingar om inriktningar inom Samhällsvetenskapsprogrammet.
Hej!
Jag är en tjej som går i nian och som snart ska välja linje.
Jag vill välja Samhällsvetenskapsprogrammet men jag vet inte om jag
ska välja Beteende eller Tema världen. Tema Världen är då en inriktning som finns på Rudbeck i Örebro. Jag vill plugga vidare till
jurist i framtiden, alltså gå på universitet. Mitt drömyrke är advokat
(inte företagsadvokat) Jag undrar vilken av dessa inriktningar som
passar mig bäst. Vilket av dessa två förbereder för högskolan mest? Om
jag vill bli en advokat som jobbar med familjer och brott, vilken
passar bäst? Vilken av inriktningarna är mest förberedande för
universitet?

Tack i förhand! Svara gärna så fort som möjligt!

Svar:

Hej, 

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program så du blir behörig till universitet/högskola med båda inriktningarna. Sedan för att studera till Jurist krävs det följande: grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Även denna särskilda behörigheten får du direkt i Samhällsvetenskapsprogrammet. 

När det kommer till ditt val är det svårt för mig, om inte omöjligt, att säga det som passar dig bäst. Du borde tänka på det som intresserar dig mest! Som sagt blir du behörig till Juristutbildningen vad du än väljer av de båda inriktningarna. Så utgå från dina intressen och vad du själv vill läsa. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV