FAQ - Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök
Högskoleförberedande program
Antal frågor
Yrkesförberedande program
Antal frågor
Övrigt
Antal frågor
Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
Hej,
Det finns ingen skola som har Samhällsvetenskapsprogrammet i en generellt estetisk inriktning. Men om du vet vilken typ av estetisk inriktning du vill gå så kan du välja det i sökningen här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Ja, det går bra. För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Utbildningen är 4,5 år långt och man pluggar på heltid. Man måste vara behörig till juristprogrammet, alltså att man får med sig vissa kurser från gymnasiet innan man söker. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program.
Lycka till! /Petra,SYV
Är man behörig till att söka in på samhällsprogrammet om man valt att inte läsa b-språk i högstadiet, jag har förstått att om man höjer betyget i andra ämnen så kompenserar det den minskade meriten från b-språk
Hej,
För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. Så du är behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet utan moderna språk.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har valt Samhällsprogrammet och ska börja snart i åk 1, men jag har tänkt nu på senaste på att bli matematiker. Jag vet att det krävs matte 4, jag undrar om man kan välja matte 4 på samhällsprogrammet som ett individuellt val eller behöver man läsa några kurser på komvux?
Hej,
Det kan vara möjligt att läsa fler mattekurser där inom ditt individuella val eller som utökade kurser. Fråga skolan om de kan erbjuda dig det.
Lycka till! /Petra,SYV
tack för svar!!
Hej,
Vad roligt att du vill ha ett jobb där du kan resa mycket! Det och dina andra önskemål kring ditt jobb kan du hitta inom många branscher och det är svårt att svara på en så detaljerad fråga. Det skulle kanske vara bra om du funderade lite bredare också och fann ett område som du skulle vilja jobba inom, eller ett yrke du skulle vilja ha. Sedan kan du titta vidare på specifika företag och tjänster som skulle kunna uppfylla dina krav.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.
- För ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.
- För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.
- För det estetiska programmet är de nio ämnena valfria. Här kan dock även färdighetsprov förekomma.
Du kan alltså gå Samhällsprogrammet utan godkänt i fysik.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har gåt ut i 9an och jag är inte godkänt i engelska. Jag har sök till introduktionsprogram. Val mot vårde och omsorg. Jag vill byta min program till samhälle men kan jag byta till det för att jag har inte godkänt i engelske. Jag undra vad jag ska göra. Och jag börja skolan nästa vecka och vill inte gå i vårde och omsorg ska jag fråga rektorn om jag kan byta program men tänkte om det finns plats i samhälle och jag inte kan gå för att jag inte har godkänt i engelska. Vad ska jag göra
Hej,
Alla nationella gymnasieprogram kräver att man har godkänt betyg i matte, engelska och svenska. Här kan du läsa mer om vilka behörighetskrav de olika gymnasieutbildningarna har: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.
Om man inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram så kan man gå ett Introduktionsprogram där man läser upp sin behörighet. Efter att man har behörigheten så kan man fortsätta till det program man vill gå. Det finns olika Introduktionsprogram så du bör prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan innan du väljer så att du kan välja det som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om introduktionsprogrammen: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch. Eftersom det är för sent att ändra i valet nu så kan du prata med din Studie-och yrkesvägledare i den nya skolan så fort du börjat. Då kan ni kolla på dina möjligheter att byta till ett annat introduktionsprogram. Samhällsprogrammet går dock inte att byta till då du inte har behörighet till det än. Men du kanske kan byta till ett introduktionsprogram som leder fram till att du kan börja Samhällsprogrammet.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
De ger alla samma behörighet till högskolan.
Vänligen /Petra,SYV
Hej,
Dt går bra att gå Samhällsvetenskapsprogrammet och sedan bli advokat. Du behöver inte lägga till något för behörighet.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Om man saknar behörighet till ett gymnasieprogram kan man gå Programinriktat val på Introduktionsprogrammet. Diskutera med din studie-och yrkesvägledare i skolan om det kan vara ett alternativ för dig. Det kan också vara möjligt att gå ett annat högskoleförberedande program eller yrkesprogram och sedan bli polis. Det viktiga är att man får behörigheten. För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). Du kan tillsammans med din studie-och yrkesvägledare fundera på vad som blir bäst alternativ för dig.
Lycka till! /Petra,SYV