Visa gymnasium.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)


07 dec 2017
Kan jag bli mäklare eller psykolog efter Samhällsprogrammet?
Hej jag är en tjej på 15 år som i januari ska välja gymnasium och jag tror att hag kommer att ta samhälle programmet om jag läser samhälle kan jag då bli andligen mäklare eller phsykolog?

Svar:

Hej,

Vad bra att du har funderat över ditt gymnasieval! För mäklarutbildningar behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi. Om du vill gå samhällsprogrammet behöver du lägga till Matte 3 för att kunna söka till en mäklarutbildning efteråt. Det borde inte vara några problem eftersom det finns rum för att välja till kurser inom det individuella valet på gymnasiet. Matematik 3 är en kurs som många skolor kan erbjuda som individuellt val, men kolla för säkerhets skull med skolan du vill söka till att den finns. 

När det gäller att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du vill ha behörighet direkt kan du få det av t.ex. Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Så psykolog är du alltså behörig till även om du inte lägger till någon kurs på samhällsprogrammet.

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

24 nov 2017
Kan jag bli sjuksköterska efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
hej!
Jag undrar om jag kan bli sjuksköterska även fast jag går sambeteende på gymnasium mhv

Svar:

Hej,

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du läser Samhällsvetenskapsprogrammet så kan du lägga till Naturkunskap 2 för att bli behörig. Se till att skolan du vill söka till eller går på kan erbjuda dig Naturkunskap 2 som individuellt val eller som extra kurs. Här kan du läsa mer om yrket sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Lycka till! /Petra,SYV

19 okt 2017
Kan man bli polis om man går samhäll?
Hej.
Jag undra om man kan blir polis om man gå samhälle, beteende?
Mvh Louise

Svar:

Hej Louise,

Vad kul att du vill bli polis! Det går jättebra att gå Samhällsprogrammet med inrikting beteende för att sedan fortsätta till polis. Du kan faktist välja vilken inriktning som helst och även vilket som helst av dom högskoleförberedande programmen. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet, det kan du få direkt av alla högskoleförberedande program. Du kan även få det på yrkesförberedande program om du lägger till vissa kurser under gymnasietiden. Sedan behövs det även Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Återigen får du denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program (och alla linjer på samhällsprogrammet).

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här:https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/. 

Lycka till! /Petra,SYV