Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

El- och energiprogrammet (EE)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: El- och energiprogrammet (EE)

Vad är skillnaden på inriktningarna?
Vad är skillnaden mellan el och energi inom data
Och el och energi inom elteknik
Svar:

Hej,

Det finns fyra inriktningar på El- och energiprogrammet: Automation, Dator- och kommunikationsteknik, Elteknik samt Energiteknik. Du kan läsa om skillnaden samt se vilka kurser som skiljer dem åt längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Måste jag vara bra på matte för El-och energiprogrammet?
Hej jag undrar om man behöver vara bra i matte för att gå El och energi jag är inte så specielt bra men jag läste någon stans att det är matte 1a som på alla andra yrke stämmer detta tack!
Svar:

Hej,

Ja, det är bara en kurs matte som är obligatorisk på El-och energiprogrammet. Så jag skulle inte säga att man måste vara bra i matte. Det viktiga är att man är intresserad och motiverad av programmet man vill gå och att man gör sitt bästa.

Lycka till! /Petra,SYV

Jobb efter l-och energiprogrammet
Hej!

Jag går just nu i trean på gymnasiet, el och energiprogrammet.

Jag undrar vad du har för tips till mig efter studenten till hur jag skall tjäna så mycket pengar som möjligt.

Den där lärlingslönen på 14 000 tycker jag inte känns så lockande, då tjänar man ju mer på Ica..

Vad har du för tips?

Tack på förhand!


Mvh
Svar:

Hej,

Lärlingslönerna är lägre än lönerna för andra elektriker eftersom de lär på jobbet. Det finns två olika trappsteg, med den lägsta lönen för de första 720 timmarna och en högre lön för de följande 880 timmarna. För att komma upp i en bra lön så är det bästa att gå sin lärlingstid och sedan fortsätta. Att ibland byta arbetsplasts när du har fått arbetserfarenhet kan göra att din lön succsessivt höjs. 

Lycka till! /Petra,SYV

vad behöver jag läsa för att kunna gå på Chalmers efter El-och energiprogrammet?
Hej! Jag går första året på el och energi programmet och jag ska välja data för nästa år. Jag undrar om vad behöver man läsa under dom två år och hur mycket poäng behöver man för att studera vidare i Chalmers universitet?
Svar:

Hej,

Här kan du se exakt vilka kurser du läser inom programmet och de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet#moreAboutSearch. Eftersom El-och energiprogrammet är ett yrkesprogram är det inriktat på att du ska kunna jobba efter gymnasiet och inte plugga vidare.

Men om du vill plugga vidare så ska du ta reda på vad det är du skulle vilja plugga. Titta på Chalmers hemsida och läs om programmen som finns. Titta extra på vilken behörighet som krävs, alltså vilka gymnasiekurser som du behöver ha läst för att kunna komma in. Sedan pratar du med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att få den behörigheten. Det kan vara så att du inte hinner med att fixa behörigheten under din gymnasietid och att det inte finns möjlighet för din skola att erbjuda alla kurser som behövs. Då kommer du att kunna läsa de kurser du behöver på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan man bli efter El- och energiprogrammet?
HeJ!
jag undrar om vad kan man blir om man går till El- och energiprogrammet och Intresseområde är Data/it ?

Jag hoppas att du svara på mig sosnabb som möjlit ..
Svar:

Hej! 

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program och syftar på att man efter gymnasiet direkt kan börja jobba inom det området. Om du tänker på att studera vidare efter gymnasiet kan du lägga till vissa kurser för att få högskolebehörighet. Oftast behöver man någon svenska kurs och engelska kurs. Här kan du läsa om vad som behövs för högskolebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. 

Det finns 4 inriktningar på El- och energiprogrammet som fokuserar på olika saker. T.ex. efter inriktningen Data- och kommunikationsteknik kan man arbeta som nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker. Vill du läsa på universitet/högskola efter gymnasiet inom data/it som t.ex. programmet IT-design, behöver man fler kurser som man inte läser på El- och energiprogrammet. Då kan man bland annat behöva Matte 2b eller Matte 3b. Här kan du se vilka kurser man läser på El- och energiprogrammet och vad man kan jobba som efter varje inriktning: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet. 

Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig gå igenom olika yrken och vad som behövs för att bli behörig till de utbildningarna. Sedan kan ni se om det går att lägga till de kurserna så du kan läsa de under gymnasietiden. Annars kan du också komplettera vissa kurser på komvux efter gymnasiet. Tills du kan träffa din studie- och yrkesvägledare kan du på egen hand läsa på om behörighetskraven för de utbildningar som intresserar dig. Det kan du göra här: https://www.antagning.se/se/start. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Polis med El- och energiprogrammet?
Hej!! Jag undrar en sak, jag är intresserad av att gå el och energi programmet men har velat bli polis hela livet men tröttnade och nu blivit lite sugen igen. Jag känner att jag inte har nån lust att gå samhäll och beteende. Så de jag undrar är om de finns nån chans att man kan gå el och energi och ändå bli polis, finns det några utbildningar??
Svar:

Hej, 

Vad roligt att du vill bli polis! För att söka till polisutbildningen finns det vissa behörighetskrav, dessa är: grundläggande behörighet, Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Om du vill läsa El- och energiprogrammet läser du Samhällskunskap och Historia men inte Engelska 6 och Svenska 3. Du har rätten att be om kurser för att få grundläggande behörighet, dessa kurser brukar ofta hamna som individuella val. Men då gäller det att även se till att kurserna som finns kvar, Svenska 3 och Engelska 6 också läses upp. Det kan bli lite tajt att hinna läsa alla dessa kurser, prata med din studie- och yrkesvägledare så ni tillsammans kan lägga upp en plan som passar dig bäst. Du kan även läsa upp de kurser som behövs efter gymnasiet. Du kan se hela programmets poängplan längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet 

För polisyrket finns det förutom ovanstående krav, även fysiska och medicinska krav som måste uppfyllas t.ex. att du kan simma eller syn- och hörselkrav. Du kan läsa mer om polisantagningen här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/ 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Vad ska jag läsa på gymnasiet om jag vill bli järnvägstekniker/signaltekniker?
hej det är så att jag är intresserad av att bli signaltekniker/järnvägstekniker men vet inte vad för linje samt inriktning som är bäst eller om man behöver någon extra utbildning till det, vad rekommenderar du/ni?
Svar:

Hej,

För att bli exempelvis signaltekniker och arbeta på järnvägen finns det ett par utbildningar som du kan läsa efter att du har läst på gymnasiet. Nedan kan du läsa om ett par av dessa:

https://www.studentum.se/skola/trafikverksskolan/signaltekniker-24327

https://www.kyutbildningar.se/skola/larcenter-falkoping/kvalificerad-signaltekniker-298147

Utöver dessa utbildningar kan du säkerligen hitta fler, det som dessa utbildningar däremot har gemensamt är att de rekommenderar att du har läst el- och energiprogrammet på gymnasiet. Sedan verkar det inte vara exakt reglerat vilken inriktning du behöver läsa, däremot kan det vara en tanke att välja elteknik eller möjligen automatik eller energiteknik. 

Lycka till framöver // Anders, SYV

Intagningspoäng El
Hej, Emil här. Jag har ju det nya betygsprogrammet och undrar vad för poäng jag behöver för att kunna komma in på: El- och energiprogrammet (EN), Dator- och kommunikationsteknik?
Svar:

Hej Emil,

Det är alldeles hemskt svårt att svara på vad du behöver för poäng för att komma in när jag inte vet vilken skola du går på. Intagningspoängen varierar en hel del, både beroende på ort och antalet sökande.

Du är välkommen att återkomma med lite mer information så ska jag försöka hjälpa dig.

Ha en fin dag,

Amanda Gymnasium.se

Visar 1-8 av 8 frågor

Annonser