Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

El- och energiprogrammet (EE)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: El- och energiprogrammet (EE)


21 sep 2021
Måste jag vara bra på matte för El-och energiprogrammet?
Hej jag undrar om man behöver vara bra i matte för att gå El och energi jag är inte så specielt bra men jag läste någon stans att det är matte 1a som på alla andra yrke stämmer detta tack!

Svar:

Hej,

Ja, det är bara en kurs matte som är obligatorisk på El-och energiprogrammet. Så jag skulle inte säga att man måste vara bra i matte. Det viktiga är att man är intresserad och motiverad av programmet man vill gå och att man gör sitt bästa.

Lycka till! /Petra,SYV

16 aug 2020
Jobb efter l-och energiprogrammet
Hej!

Jag går just nu i trean på gymnasiet, el och energiprogrammet.

Jag undrar vad du har för tips till mig efter studenten till hur jag skall tjäna så mycket pengar som möjligt.

Den där lärlingslönen på 14 000 tycker jag inte känns så lockande, då tjänar man ju mer på Ica..

Vad har du för tips?

Tack på förhand!


Mvh

Svar:

Hej,

Lärlingslönerna är lägre än lönerna för andra elektriker eftersom de lär på jobbet. Det finns två olika trappsteg, med den lägsta lönen för de första 720 timmarna och en högre lön för de följande 880 timmarna. För att komma upp i en bra lön så är det bästa att gå sin lärlingstid och sedan fortsätta. Att ibland byta arbetsplasts när du har fått arbetserfarenhet kan göra att din lön succsessivt höjs. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 nov 2018
Kan jag jobba som elektriker?
Hej, jag har gått elprogrammet på gymnasiet men jag fick ingen examen, jag har dock godkänt i alla elämnen som behövs och jag har ett ECY-certifikat, kan jag bli elektriker då?

Svar:

Hej,

 Man utbildas till elektriker på El- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör man oftast en lärlingsperiod i cirka 1 år. Då har man en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att man har fullgjort sin utbildning. Du kan gå klart programmet på Komvux i din kommun så att du kan fortsätta som elektriker.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin