Ämne/inriktning

El- och energiprogrammet (EE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: El- och energiprogrammet (EE)

26 okt 2016
Vad ska jag läsa på gymnasiet om jag vill bli järnvägstekniker/signaltekniker?
hej det är så att jag är intresserad av att bli signaltekniker/järnvägstekniker men vet inte vad för linje samt inriktning som är bäst eller om man behöver någon extra utbildning till det, vad rekommenderar du/ni?

Hej,

För att bli exempelvis signaltekniker och arbeta på järnvägen finns det ett par utbildningar som du kan läsa efter att du har läst på gymnasiet. Nedan kan du läsa om ett par av dessa:

Utöver dessa utbildningar kan du säkerligen hitta fler, det som dessa utbildningar däremot har gemensamt är att de rekommenderar att du har läst el- och energiprogrammet på gymnasiet. Sedan verkar det inte vara exakt reglerat vilken inriktning du behöver läsa, däremot kan det vara en tanke att välja elteknik eller möjligen automatik eller energiteknik.

Lycka till framöver // Anders, SYV

19 okt 2016
Vilket alternativ passar mig som är intresserad av datorer och liknande?
Hej Är 15 år och vill söka till ett gymnasieprogram . jag är intresserad av att koppla ihop olika sladdar tex datorer, reuters , datorer, installera etc

Tänker söka någon typ av teknisk utbildning el liknande ..men vet inte vad alternativet skulle vara ?
Vill börja på en skola där de har riksintag. Tack för svar i förhand!

Hej,

När det gäller valet till gymnasiet finns det många olika faktorer att ta hänsyn till där en av dem såklart är vad du är intresserad av. Kolla gärna igenom några saker som går att tänka på inför gymnasievalet: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309

Angående din fråga finns ju det tekniska programmet som har mycket teknik (såklart). Det kan vara intressant att i så fall kolla igenom de inriktningar som finns där för att se vilken av dessa som lockar dig mest. Ett av flera andra alternativ är El- och energiprogrammet (framförallt med inriktningen dator- och kommunikationsteknik). Detta är två tips som du kan kolla upp och sedan kan du även med fördel prata med skolan vid t.ex. öppet hus eller liknande för att se exakt hur väl dessa program (eller något annat program) stämmer överens med vad du vill ha ut av dina studier på gymnasiet.

Slutligen angående din fundering kring en skola med riksintag så innebär det alla fristående gymnasieskolor som skolverket godkänt. För att se vilka dessa är kan du söka här: http://www.riksintag.se/

Lycka till framöver // Anders, SYV

27 jul 2016
Läser el och energi och vill bli veterinär
Jag läser el och energi just nu och börjar andra året nu i augusti. Jag undrar om jag med hjälp av högskoleförberedande kurser kan läsa till veterinär på högskola/universitet

Hej,

Det som krävs för att kunna läsa vidare till att bli veterinär är att du dels har läst till den grundläggande behörigheten för högskolestudier samt kurserna: matematik 4, kemi 2, fysik 2 och kemi 2. Som studerande på el- och energiprogrammet är huvudsaken av dessa kurser inte med i de kurser du kommer läsa. Omöjligt skulle jag inte vilja säga att det är men det blir väldigt svårt att hinna med att läsa alla dessa kurser på de två åren du har kvar för att kunna bli behörig till att söka vidare till att bli veterinär.

En alternativ väg som antagligen är enklare att följa är att du väljer till så många av de ovanstående listade ämnen (framförallt de som krävs för den grundläggande behörigheten) och sedan läser till övriga på komvux. Ett exempel på vad du kan läsa där är ett så kallat naturvetenskapligt basår där du kan läsa till flera av de kurser som krävs för att bli veterinär. Kolla gärna upp exakt hur dessa är upplagda på ett komvux nära dig.

Lycka till med veterinärplanerna framöver // Anders, SYV

Available educations