Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

El- och energiprogrammet (EE)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: El- och energiprogrammet (EE)


14 nov 2018
Kan jag jobba som elektriker?
Hej, jag har gått elprogrammet på gymnasiet men jag fick ingen examen, jag har dock godkänt i alla elämnen som behövs och jag har ett ECY-certifikat, kan jag bli elektriker då?

Svar:

Hej,

 Man utbildas till elektriker på El- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör man oftast en lärlingsperiod i cirka 1 år. Då har man en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att man har fullgjort sin utbildning. Du kan gå klart programmet på Komvux i din kommun så att du kan fortsätta som elektriker.

Lycka till! /Petra,SYV

23 jan 2018
vad behöver jag läsa för att kunna gå på Chalmers efter El-och energiprogrammet?
Hej! Jag går första året på el och energi programmet och jag ska välja data för nästa år. Jag undrar om vad behöver man läsa under dom två år och hur mycket poäng behöver man för att studera vidare i Chalmers universitet?

Svar:

Hej,

Här kan du se exakt vilka kurser du läser inom programmet och de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet#moreAboutSearch. Eftersom El-och energiprogrammet är ett yrkesprogram är det inriktat på att du ska kunna jobba efter gymnasiet och inte plugga vidare.

Men om du vill plugga vidare så ska du ta reda på vad det är du skulle vilja plugga. Titta på Chalmers hemsida och läs om programmen som finns. Titta extra på vilken behörighet som krävs, alltså vilka gymnasiekurser som du behöver ha läst för att kunna komma in. Sedan pratar du med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att få den behörigheten. Det kan vara så att du inte hinner med att fixa behörigheten under din gymnasietid och att det inte finns möjlighet för din skola att erbjuda alla kurser som behövs. Då kommer du att kunna läsa de kurser du behöver på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

09 okt 2017
Vad kan man bli på IT-gymnasiets El-och energiprogram?
Hej jag heter William är 15 år från Göteborg och ja ska snart välja gymnasium. Jag tänker så här kan man bli elektrikern man går tex på it gymnasiet Göteborg och vilka jobb är det på data o kommunikations teknik? Vilka intressen ska man ha? Var skillnaden mellan elteknik och dator kommunikations tkenik. Ja är ju en sån person som är lite osäker. Ja är ju den som har den senaste tkeniken och gillar pyssla lit emed mina dator som är stationär!

Svar:

Hej William,

IT-gymnasiet i Göteborg har ett El och energiprogram med inriktning Dator- och kommunikationsteknik. Det är en god bas för dig som vill ha en bra yrkesutbildning och vill jobba konkret med IT men samtidigt få högskolebehörighet. För att veta mer om hur programmet är uppbyggt, om det också förbereder för elektriker jobb och vilka jobb som du blir kvalificerad till inom data och kommunikationsteknik ska du ta kontakt med skolan. Det kan du göra genom kontaktformuläret på skolans informationssida. Ställ alla dina frågor till dom direkt så kommer du få bra svar på dina frågor. Du hittar kontaktformuläret till skolan här: https://www.gymnasium.se/skola/it-gymnasiet/it-gymnasiet-goteborg/el-och-energiprogrammet-dator-kommunikationsteknik-70985

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin