COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

El- och energiprogrammet (EE)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: El- och energiprogrammet (EE)

16 aug 2020
Jobb efter l-och energiprogrammet
Hej!

Jag går just nu i trean på gymnasiet, el och energiprogrammet.

Jag undrar vad du har för tips till mig efter studenten till hur jag skall tjäna så mycket pengar som möjligt.

Den där lärlingslönen på 14 000 tycker jag inte känns så lockande, då tjänar man ju mer på Ica..

Vad har du för tips?

Tack på förhand!

Hej,

Lärlingslönerna är lägre än lönerna för andra elektriker eftersom de lär på jobbet. Det finns två olika trappsteg, med den lägsta lönen för de första 720 timmarna och en högre lön för de följande 880 timmarna. För att komma upp i en bra lön så är det bästa att gå sin lärlingstid och sedan fortsätta. Att ibland byta arbetsplasts när du har fått arbetserfarenhet kan göra att din lön succsessivt höjs.

14 nov 2018
Kan jag jobba som elektriker?
Hej, jag har gått elprogrammet på gymnasiet men jag fick ingen examen, jag har dock godkänt i alla elämnen som behövs och jag har ett ECY-certifikat, kan jag bli elektriker då?

Hej,

Man utbildas till elektriker på El- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör man oftast en lärlingsperiod i cirka 1 år. Då har man en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att man har fullgjort sin utbildning. Du kan gå klart programmet på Komvux i din kommun så att du kan fortsätta som elektriker.

23 jan 2018
vad behöver jag läsa för att kunna gå på Chalmers efter El-och energiprogrammet?
Hej! Jag går första året på el och energi programmet och jag ska välja data för nästa år. Jag undrar om vad behöver man läsa under dom två år och hur mycket poäng behöver man för att studera vidare i Chalmers universitet?

Hej,

Här kan du se exakt vilka kurser du läser inom programmet och de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/el-och-energiprogrammet#moreAboutSearch. Eftersom El-och energiprogrammet är ett yrkesprogram är det inriktat på att du ska kunna jobba efter gymnasiet och inte plugga vidare.

Men om du vill plugga vidare så ska du ta reda på vad det är du skulle vilja plugga. Titta på Chalmers hemsida och läs om programmen som finns. Titta extra på vilken behörighet som krävs, alltså vilka gymnasiekurser som du behöver ha läst för att kunna komma in. Sedan pratar du med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att få den behörigheten. Det kan vara så att du inte hinner med att fixa behörigheten under din gymnasietid och att det inte finns möjlighet för din skola att erbjuda alla kurser som behövs. Då kommer du att kunna läsa de kurser du behöver på Komvux efter gymnasiet.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin