Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Handel- och administrationsprogrammet (HA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)


09 maj 2019
Kan jag plugga vidare efter Handels-och administrationsprogrammet ?
Hej!
Jag går på handel o Admistrion programmet och undrar över om jag kan plugga vidare till högskola. Jag satsar mest på att bli en affärsutvecklare men vet inte hur, kan du hjälpa mig vilken högskola måste jag gå in i ?

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

På Handels- och administrationsprogrammet ingår inte alla kurser för grundläggande behörighet men man kan välja till dem. Så prata med din skola om hur du ska göra för att lägga till de kurser du behöver. 

Om du vill bli affärsutvecklare så kan det finnas lämpliga utbildningar inom flera olika skolformer. Du kan till exempel gå yrkeshögskola eller högskola/universitet. Det kan vara bra att gå och prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan. Då kan ni tillsammans fundera lite mer på exakt vad du skulle vilja jobba med som affärsutvecklare och vilken utbildning som kan passa dig.

Lycka till! /Petra,SYV

11 okt 2018
Kan man läsa Ekonomi efter Handels-och adminstrationsprogrammet?
Hej, jag vill veta om man går på handels och administration kan man plugga till en ekonom på högskolan.

Svar:

Hej,

Det finns flera ekonomiutbildningar på högskolan och det bästa är om du kan läsa på lite om dem. Det kan du bland annat göra på Studentum.se. Där kan du se vilka behörighetskrav som utbildningarna har. Som exempel så finns kandidatprogrammet i företagsekonomi som har behörighetskraven: Engelska 6, Matematik 3b alt 3c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 +1a2. 

Det blir svårt att hinna med att läsa alla dessa kurser på Handels och administrations programmet då man skulle behöva lägga till matte 2 och 3, engelska 6, svenska 2 och 3 och Samhällskunskap 1a2. Ett bättre val för att få behörigheten skulle vara Ekonomiprogrammet med ekonomiinriktning då man får med sig alla kurser för behörighet där.

Lycka till! /Petra,SYV

23 jan 2018
Vad är skillnaden på inriktningarna på Handels- och administrationsprogrammet ?
Hej!
Jag är väldigt fundersam över vilken inriktning jag vill gå på handel och adminstratiosns programmet och jag vill veta skillnaden mellan inriktningen säljare och företagare

Svar:

Hej,

På Handels- och administrationsprogrammet kan du välja mellan två inriktningar; Administration service och Handel och service.

Administrativ service
Inriktningen Administrativ service passar dig som är intresserad av tillexempel kommunikation, ekonomi och kundservice. Inriktningen ger dig kunskaper om att sköta och organisera arbetsuppgifter inom företag och offentliga myndigheter. När du har gått inriktning på gymnasiet kan du bland annat bli:

  • Ekonomiassistent
  • Personalassistent
  • Kommunikatör
  • Receptionist 

Handel och service
Om du efter gymnasiet är intresserad av att arbeta eller driva en egen butik får du en bra start på inriktningen Handel och service. På Handel och service får du fördjupande kunskaper om handel, marknadsföring, kundservice och allt annat som har med butik och försäljning att göra. Efter din tid på gymnasiet kan du bland annat arbeta som:

  • Butikssäljare
  • Marknadsförare
  • Varumottagare

Hoppas du har fått en översikt över de två inriktningarna. Du kan även kolla exakt vilka kurser som ingår i varje inriktning om du kollar under rubriken "Programstruktur! här: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till med valet! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin