Ämne/inriktning

Handel- och administrationsprogrammet (HA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)

21 nov 2016
Byte av program och praktik som bilförsäljare.
Hej, jag har gått i ekonomiprogrammet i 4 månader nu men jag känner att den inte är för mig och är alldeles för svår.
Jag har funderingar på att byta till handelsprogrammet då jag gärna vill bilsäljare när jag är vuxen, då undrar jag om man kan byta linje efter 4 månader och att man inte behöver gå någonting? Undrar även om man kan praktisera som bilförsäljare!

Hej,

När det gäller byte av program kan det vara lite klurigt. Dels hänger det på att det finns en ledig plats på det program som du vill byta till och att skolan tar emot byten så här en bit in på terminen. För att få svar på dessa frågor behöver du vända dig till den skola/program som du vill byta till och höra hur dem har det. Gällande frågan om du behöver gå om eller inte i samband med bytet mellan programmen är det återigen upp till den skolan, men det kan vara svårt att byta mellan högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Mer information om byte på gymnasiet kan du hitta här: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302

När det gäller din fråga om praktik kan jag säga att du kommer att ha minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du säkert kan ha möjlighet att göra det som bilförsäljare förutsatt att skolan godkänner detta.

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV

04 nov 2016
Gå vidare att arbete inom "tandyrken" efter att ha läst handel- och administrationsprogrammet
Hej! , jag går i första ring på gymnasiet, går på Handels programmet. Jag undrar vad behöver jag läsa till för att bli tandhygienister., måste jag läsa i Komvux efter gymnasiet i och med för att jag går i Handels programmet, och vilka skulle dom ämnen var som jag skulle vara tvungen att läsa i Komvux för att kom in i Tandläkare linjen? och jag undrar under hur lång tid skulle jag behöva läsa i Komvux för att ta igen alla ämnen som behövs för tandhygienister, och jag undrar hur mycket poäng behövde man för att koma in i tandhygienister. linjen detta året? Skulle va mycket tacksam om ni kunde besvara frågorna ovan. MVH NADIN

Hej Nadin,

Angående din fråga för att kunna läsa vidare till tandläkare eller tandhygienist beror det lite på vad du läser för kurser under din tid på handels- och administrationsprogrammet. För att kunna söka vidare till tandläkare/tandhygienist (vilket är utbildningar på högskolan) behöver du först se till att du har läst:

Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6 (då har du den grundläggande behörigheten till högskolan).

För att sedan kunna komma in på de två utbildningar du nämner, då krävs det att du har den särskilda behörigheten vilken är som följer:

Tandhygienist: Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b.

Tandläkare: Matematik 4, Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2.

Om du inte har läst dessa kurser under gymnasiet, då kan du exempelvis läsa dem på komvux som du verkar vara inne på i din fråga. Hur lång tid det eventuellt skulle ta beror på komvux och hur de har lagt upp sina kurser.

När det gäller antagningspoäng kan du söka efter dessa via denna länk: https://statistik.uhr.se/

Förra året verkar antagningen till tandhygienistprogrammet vara runt 16-17 ungefär, men det kan ju gå både upp och ner från år till år.

Lycka till med dina studier i framtiden // Anders, SYV

02 sep 2016
Byta från lärling till skolförlagd utbilding
Hej!
Jag läser handelsprogrammet som lärling i 1:an men vill läsa detta programmet som skolförlagd i 2:an
Min fråga är att är det möjligt ?
Hur många betyg måste man ha från 1:an att läsa 2:an som skolförlagd ? Vilka ämne ?

Hej,

För att enklast få svar i denna fråga är det bäst om du vänder dig till studie- och yrkesvägledare i din skola eller den skola du vill läsa handels- och administrationsprogrammet som skolförlagd utbildning. Anledningen till detta är att det är hen som kommer behöva bedöma om du klarar av att hoppa in i 2:an eller om du behöver gå om programmet från första årskurs. Det kan vara möjligt att göra så men det är inte säkert att det går utan beror på.

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

Available educations