Visa gymnasium.se som: Mobil

Handel- och administrationsprogrammet (HA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)


15 nov 2017
Vad antagningspoängen för handel och administration?
Hej, min fråga är vad meritpoängen är för handel och administration! Ska nämligen börja på gymnasiet sommaren 2018 och är intresserad av den linjen! Men som sagt så vill hag veta vad som krävs för att komma in där

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av Handel-och administration! Om man ser till rikssnittet, alltså vad som var medelpoängen för det programmet om man ser till hela Sverige, så var poängen förra året 182,4 poäng. Men den lägsta antagningspoängen kan variera väldigt mycket beroende på ort och specifik skola. Därför är det bäst om du kollar upp antagningsstatistiken för just dom skolor som du vill söka till. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på skolorna du vill kolla upp. Skulle du inte hitta statistiken så kan du också kontakta skolorna direkt och fråga om dom kan ge dig den. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 nov 2017
Kan man plugga vidare efter Handels- och administrationsprogrammet?
hej ville fråga vilken är skillnad mellan ekonomi och handel program?
kan man plugga vidare efter handel program.?

Svar:

Hej,

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program medan Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. På Ekonomiprogrammet läser du ämnen som företagsekonomi, entreprenörskap, juridik, psykologi samt ledarskap och organisation. Efter programmet kan det pass att läsa vidare inom juridik och ekonomi. Du kan läsa mer om programmet här. https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch. På Handels- och administrationsprogrammet får du läsa om logistik, marknadsföring, kundservice men får även lära dig om entreprenörskap och hur du driver ett eget företag. Efter utbildningen kan man söka jobb som till exempel butikspersonal. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet#moreAboutSearch. Det finns även möjligheter för dig att förbereda dig om du vill läsa vidare efter gymnasiet på yrkeshögskola, universitet och högskolor. Då ska du förutom din yrkesexamen från Handelsprogrammet ha betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 
  • Svenska 3 
  • Engelska 6 

Lycka till med att välja program! /Petra,SYV

07 sep 2017
Hur många poäng behöver jag för att komma in på Handel- och administrationsprogrammet?
Hur mycke poäng ska jag ha för att komma in på handel?

Svar:

Hej, 

Antagningspoängen ändras från år till år och kan se olika ut från skola till skola. Det kan till exempel påverkas av hur många elever det är som söker och hur deras meritvärde ser ut. Om du har tänkt på en särskild skola som intresserar dig och där du vill läsa Handel- och administrationsprogrammet kan du här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 titta på antagningsstatistik. Först väljer du den ort/kommun där skolan ligger och går sedan vidare till antagningsstatistik, där ska du kunna se hur antagningspoängen har sett ut för den skolan i år, och även titta flera år tillbaka. Det kan hjälpa dig få en idé om hur poängen kan se ut när det är dags för dig att söka till gymnasiet! 

Här kan du även se rikssnittet för alla nationella program från hela Sverige för läsåren 15/16 och 16/17: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455. Detta kan också hjälpa dig få en uppfattning om hur poängen kan se ut. Det är bra att du också tänker på behörigheten till programmet, då behövs det godkända betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matte och minst 5 andra ämnen. Du kan mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV