Visa gymnasium.se som: Mobil

Handel- och administrationsprogrammet (HA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)


07 sep 2017
Hur många poäng behöver jag för att komma in på Handel- och administrationsprogrammet?
Hur mycke poäng ska jag ha för att komma in på handel?

Svar:

Hej, 

Antagningspoängen ändras från år till år och kan se olika ut från skola till skola. Det kan till exempel påverkas av hur många elever det är som söker och hur deras meritvärde ser ut. Om du har tänkt på en särskild skola som intresserar dig och där du vill läsa Handel- och administrationsprogrammet kan du här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 titta på antagningsstatistik. Först väljer du den ort/kommun där skolan ligger och går sedan vidare till antagningsstatistik, där ska du kunna se hur antagningspoängen har sett ut för den skolan i år, och även titta flera år tillbaka. Det kan hjälpa dig få en idé om hur poängen kan se ut när det är dags för dig att söka till gymnasiet! 

Här kan du även se rikssnittet för alla nationella program från hela Sverige för läsåren 15/16 och 16/17: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/snittbetyg-gymnasiet-2017-12455. Detta kan också hjälpa dig få en uppfattning om hur poängen kan se ut. Det är bra att du också tänker på behörigheten till programmet, då behövs det godkända betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matte och minst 5 andra ämnen. Du kan mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

06 sep 2017
Kan jag hoppa av gymnasiet och fortsätta plugga på komvux?
Hej, Jag är 20 år gammal och går i Handels programmet andra året på gymnasiet. min fråga är att kan jag hoppa av gymnasiet till komvux och börja läsa från åk 2 på komvux,för att programmet som jag går har inga tillräckligt ämne för universitetet, för att bli biomedicinska analytker, :)

Svar:

Hej, 

Behörighetskraven för att bli Biomedicinsk analytiker är grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 1, Kemi 2 och Matte 3b/3c. Som du har skrivit får man inte med sig dessa kurser direkt från Handel- och administrationsprogrammet, och du kommer att behöva någon form av komplettering så du kan få med dig alla kurserna för behörigheten. Här kan du se vilka kurser man läser på programmet: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet. 

För att du är 20 år är du behörig att börja på komvux om du vill/behöver det. Dock kommer du ändå på komvux behöva läsa alla kurser du har kvar för att få gymnasieexamen, de ämnen som behövs för grundläggande behörighet som man inte får direkt av Handel- och administrationsprogrammet, och till sist kurserna för den särskilda behörigheten. Ett annat alternativ än att hoppa av och börja på komvux för att fortsätta, är att istället läsa färdigt gymnasiet och lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Sedan efter att du har tagit examen från programmet kan du gå vidare till komvux och läsa de kurser som krävs för den särskilda behörigheten. Det är helt upp till dig och vad du själv föredrar! Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig gå igenom dina alternativ och se vilken väg som passar dig bäst! 

Lycka till! /Aranja, SYV

24 aug 2017
Vilket program ska jag välja om jag vill jobba i affärer?
hej, jag är osäker vad jag vill bli, men jag har funderat på 2 olika linjer antingen barn och fritid med socialt arbete eller så vill jag jobba på hm, min fråga är då vilken linje går man om man vill jobba inom affärer

Svar:

Hej, 

Om du vill jobba inom handel och med service kan du titta på Handel- och administrationsprogrammet inriktning Handel och service. Det kan passa bra om du vill arbeta inom eller driva en egen butik. På den inriktningen får du fördjupade kunskaper om handel, kundservice, marknadsföring och annat som har med försäljning och butik att göra. Efter gymnasiet kan du t.ex. arbeta som butikssäljare.

Både Handel- och administrationsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet är yrkesförberedande med syfte att du kan börja arbeta inom ett yrke efter gymnasiet. Därför har man under gymnasietiden något som heter APL, arbetsplatsförlagd lärande där du ett visst antal veckor har praktik ute på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. APL är ett bra sätt att utveckla yrkeskunskaper och ger dig en inblick i det yrke du har valt där du t.ex. får testa att arbeta i en affär, som du har nämnt. Det är även ett sätt att skapa kontakter! 

Om du vill kunna läsa vidare efter gymnasiet kan du lägga till vissa kurser för att få grundläggande behörighet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att få med dig det som behövs för vidare studier. Här kan du läsa mer om programmet, inriktningen, APL och hur du kan få med dig grundläggande behörighet: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV