Visa gymnasium.se som: Mobil

Handel- och administrationsprogrammet (HA) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)


23 jan 2018
Vad är skillnaden på inriktningarna på Handels- och administrationsprogrammet ?
Hej!
Jag är väldigt fundersam över vilken inriktning jag vill gå på handel och adminstratiosns programmet och jag vill veta skillnaden mellan inriktningen säljare och företagare

Svar:

Hej,

På Handels- och administrationsprogrammet kan du välja mellan två inriktningar; Administration service och Handel och service.

Administrativ service
Inriktningen Administrativ service passar dig som är intresserad av tillexempel kommunikation, ekonomi och kundservice. Inriktningen ger dig kunskaper om att sköta och organisera arbetsuppgifter inom företag och offentliga myndigheter. När du har gått inriktning på gymnasiet kan du bland annat bli:

  • Ekonomiassistent
  • Personalassistent
  • Kommunikatör
  • Receptionist 

Handel och service
Om du efter gymnasiet är intresserad av att arbeta eller driva en egen butik får du en bra start på inriktningen Handel och service. På Handel och service får du fördjupande kunskaper om handel, marknadsföring, kundservice och allt annat som har med butik och försäljning att göra. Efter din tid på gymnasiet kan du bland annat arbeta som:

  • Butikssäljare
  • Marknadsförare
  • Varumottagare

Hoppas du har fått en översikt över de två inriktningarna. Du kan även kolla exakt vilka kurser som ingår i varje inriktning om du kollar under rubriken "Programstruktur! här: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

15 nov 2017
Vad antagningspoängen för handel och administration?
Hej, min fråga är vad meritpoängen är för handel och administration! Ska nämligen börja på gymnasiet sommaren 2018 och är intresserad av den linjen! Men som sagt så vill hag veta vad som krävs för att komma in där

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av Handel-och administration! Om man ser till rikssnittet, alltså vad som var medelpoängen för det programmet om man ser till hela Sverige, så var poängen förra året 182,4 poäng. Men den lägsta antagningspoängen kan variera väldigt mycket beroende på ort och specifik skola. Därför är det bäst om du kollar upp antagningsstatistiken för just dom skolor som du vill söka till. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Välj först ort och sök sedan vidare på skolorna du vill kolla upp. Skulle du inte hitta statistiken så kan du också kontakta skolorna direkt och fråga om dom kan ge dig den. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 nov 2017
Kan man plugga vidare efter Handels- och administrationsprogrammet?
hej ville fråga vilken är skillnad mellan ekonomi och handel program?
kan man plugga vidare efter handel program.?

Svar:

Hej,

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program medan Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. På Ekonomiprogrammet läser du ämnen som företagsekonomi, entreprenörskap, juridik, psykologi samt ledarskap och organisation. Efter programmet kan det pass att läsa vidare inom juridik och ekonomi. Du kan läsa mer om programmet här. https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch. På Handels- och administrationsprogrammet får du läsa om logistik, marknadsföring, kundservice men får även lära dig om entreprenörskap och hur du driver ett eget företag. Efter utbildningen kan man söka jobb som till exempel butikspersonal. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/handels-och-administrationsprogrammet#moreAboutSearch. Det finns även möjligheter för dig att förbereda dig om du vill läsa vidare efter gymnasiet på yrkeshögskola, universitet och högskolor. Då ska du förutom din yrkesexamen från Handelsprogrammet ha betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 
  • Svenska 3 
  • Engelska 6 

Lycka till med att välja program! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin