Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Handel- och administrationsprogrammet (HA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Handel- och administrationsprogrammet (HA)


27 jul 2020
Vad kan jag jobba med efter Handels- och administrationsprogrammet?
Vad kan jag plugga vidare som efter gymnasiet är klart på handelsprogrammet

Svar:

Hej,

Du kan plugga vad du vill men för vissa utbildningar kanske du måste läsa in några kurser på Komvux. Det beror helt på vad du väljer. Handels- och administrationsprogrammet är ett bra val för dig som vill arbeta inom områden som service, handel eller administration efter gymnasiet. Men vill du göra något annat så är det inget som hindrar dig så länge du är beredd att komplettera om du saknar några kurser. 

Lycka till! /Petra,SYV

12 jul 2020
Kan jag gå Handels- och administrationsprogrammet?
Hej!
Jag har godkänt på alla andra ämnen förutom engelska och vill börja handel program, men har blivit antagit till IM finns det något Chansa att komma in till handel program?

Svar:

Hej,

Prata med din skola så fort du börjar. Så snart du fått klart det du behöver från grundskolan kan du börja på Handels- och administrationsprogrammet. 

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.

Lycka till! /Petra,SYV

09 maj 2019
Kan jag plugga vidare efter Handels-och administrationsprogrammet ?
Hej!
Jag går på handel o Admistrion programmet och undrar över om jag kan plugga vidare till högskola. Jag satsar mest på att bli en affärsutvecklare men vet inte hur, kan du hjälpa mig vilken högskola måste jag gå in i ?

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

På Handels- och administrationsprogrammet ingår inte alla kurser för grundläggande behörighet men man kan välja till dem. Så prata med din skola om hur du ska göra för att lägga till de kurser du behöver. 

Om du vill bli affärsutvecklare så kan det finnas lämpliga utbildningar inom flera olika skolformer. Du kan till exempel gå yrkeshögskola eller högskola/universitet. Det kan vara bra att gå och prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan. Då kan ni tillsammans fundera lite mer på exakt vad du skulle vilja jobba med som affärsutvecklare och vilken utbildning som kan passa dig.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin