Visa gymnasium.se som: Mobil

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: VVS- och fastighetsprogrammet (VF)


04 mar 2017
Kan man bli Brandman om man läser VVS?
Hej! Jag läser VVS nu och jag undrar om man kan bli brandman efter jag läst VVS? Till sist kan man bli brandman om inte vill gå universitet?

Svar:

Hej, 

För att bli Brandman läser man en utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, det är inte en universitetsutbildning, men det är en eftergymnasial utbildning. Utbildningen heter Skydd mot olyckor och är två år lång och man får examen i säkerhets- och räddningsarbete. Efter det kan du bli Brandman. Här kan du läsa mer om utbildningen och vad som krävs för att bli Brandman: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/

Behörighetskraven för denna utbildning är följande: examen från ett program, grundläggande behörighet, Svenska 2 och Samhällskunskap 1b/1a1/1a2. På VVS programmet läser du Samhällskunskapen men inte Svenska 2 och när det kommer till grundläggande behörighet är det upp till dig att välja in det i ditt schema då det inte erbjuds direkt i programmets poängplan. Jag skulle tipsa om att du pratar med din studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en plan som passar dig bäst!  

Stort lycka till med planerna att bli Brandman! /Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin