Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: VVS- och fastighetsprogrammet (VF)


03 apr 2021
Behöver jag några förkunskaper för gymnasiet?
Hej! Jag funderar på att gå vvs och fastighet för att bli fastighetsskötare. Behöver jag ha några för kunskaper om jag ska börja den linjen? Ska jag behöva kunna t ex mycket matte?

Svar:

Hej,

Det du behöver är godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Så länge du har det är du behörig och kan söka programmet och du behöver inga andra förkunskaper.

Lycka till! /Petra,SYV

23 okt 2020
Hur blir man rörmokare?
Hur mycket gymnasie poäng behöver man för att jobba som rörmokare

Svar:

Hej,

Man behöver inte en viss poäng från gymnasiet för att jobba som rörmokare. Men man behöver gå VVS- och fastighetsprogrammet eller motsvarande på Komvux. En annan möjlighet är att lära sig yrket från grunden genom att jobba som lärling hos ett VVS-företag.

Lycka till! /Petra,SYV

05 maj 2020
Hur blir jag rörmokare?
Hej! Jag vill bli rörmokare men det finns ingen VSS linje i närheten av där jag bor. Minst en timme bort i Solna. (Jag bor i Täby)

Det finns dock ett el och energi program på Åva gymnasium som jag bor nära. Kan jag praktisera och gå lärlingsutbildning som rörmokare under el och energi programmet eller någon annan lösning? De pratar mest om att bli elektriker efter så det är därför jag undrar.

Om inte, kan jag gå på komvux efter el och energi för att bli rörmokare och hur lång tid tar det?
/Tim

Svar:

Hej Tim,

GrundIäggande utbildning till rörmokare finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogrammet. Det finns inte jättemånga skolor som har programmet men de finns flera med riksintag som du alltid kan söka oavsett var du bor nu. Du hittar alla skolor här: https://www.gymnasium.se/sok/vvs-och-fastighetsprogrammet-vvs/a143-c2034.

Man blir tyvärr inte rörmokare på något annat program men det finns möjlighet att läsa till rörmokare efter gymnasiet också. Rörmokare, eller VVS-montör som det ofta kallas i utbildningssammanhang ges på både YH (Yrkeshögskola) och inom vuxenutbildningen (Komvux). Utbildningen kan även kallas för exempelvis teknisk förvaltare eller driftingenjör. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin