Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: VVS- och fastighetsprogrammet (VF)


05 maj 2020
Hur blir jag rörmokare?
Hej! Jag vill bli rörmokare men det finns ingen VSS linje i närheten av där jag bor. Minst en timme bort i Solna. (Jag bor i Täby)

Det finns dock ett el och energi program på Åva gymnasium som jag bor nära. Kan jag praktisera och gå lärlingsutbildning som rörmokare under el och energi programmet eller någon annan lösning? De pratar mest om att bli elektriker efter så det är därför jag undrar.

Om inte, kan jag gå på komvux efter el och energi för att bli rörmokare och hur lång tid tar det?
/Tim

Svar:

Hej Tim,

GrundIäggande utbildning till rörmokare finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogrammet. Det finns inte jättemånga skolor som har programmet men de finns flera med riksintag som du alltid kan söka oavsett var du bor nu. Du hittar alla skolor här: https://www.gymnasium.se/sok/vvs-och-fastighetsprogrammet-vvs/a143-c2034.

Man blir tyvärr inte rörmokare på något annat program men det finns möjlighet att läsa till rörmokare efter gymnasiet också. Rörmokare, eller VVS-montör som det ofta kallas i utbildningssammanhang ges på både YH (Yrkeshögskola) och inom vuxenutbildningen (Komvux). Utbildningen kan även kallas för exempelvis teknisk förvaltare eller driftingenjör. 

Lycka till! /Petra,SYV

26 mar 2020
Hur blir jag veterinär?
Hej! Jag vill jobba som veterinär i framtiden med alla sorters djur, men helst med katter, hundar och hästar.
Jag vill helst gå på ett ridgymnasium, men om jag "måste" välja siktar jag hellre på något som gör det lättare att komma in på en veterinärutbildning lite senare.
Hur bra betyg måste man ha för att bli veterinär?
Vilka alternativ finns det för mig?
/Isabel, (åk 8)

Svar:

Hej Isabel,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det är bara Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som ger den behörigheten på gymnasiet. Går du inte Naturvetenskapsprogrammet kan du gå ett naturvetenskapligt basår efter gymnasiet och få behörighet så. Och du kan också plugga in det du saknar på Komvux. 

Veterinärutbildningen brukar ha väldigt höga antagningspoäng (runt A i alla ämnen) så du behöver antingen få bra betyg eller komma in genom högskoleprovet. 

Lycka till! /Petra,SYV

20 feb 2020
Hur blir jag polis?
Hej! Jag är en tjej på 14 år och jag skulle gärna vilja bli polis i framtiden. Så min fråga är om man kan bli polis om man går teknisk inriktning på gymnasiet eller om man måste gå samhäll?

Svar:

Hej,

Vad kul att du vill bli polis! För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). 

Det är lättast att få behörigheten du behöver från alla högskoleförberedande program.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin