Naturbruksprogrammet (NB)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Naturbruksprogrammet (NB)

Kan jag bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?
Hej, jag vill bli veterinär!
Men jag undrar om man endast kan bli veterinär genom att gå NA (Naturvetenskapsprogrammet). För jag känner att NA inte skulle passa mig så bra, jag tror att NB (Naturbruksprogrammet) hade passat mig bättre som person.
Jag skulle också föredra att gå på ett ridgymnasium.
Hur ska jag göra? Finns det NA på ett ridgymnasium? Jag skulle kunna gå NA om det skulle finnas på ett ridgymnasium? Finns det det? Och vart isåfall?

Det är inte dags för mig än, men har redan börjat kolla efter rätt gymnasium för det är väldigt viktigt för mig att hamla på rätt plats.
Hoppas jag kan få svar och att jag inte var för otydlig =)
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Det behövsgrundläggande behörighet+ Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. 

Normalt så kommer du inte att få alla dessa kurser från något annat program än Naturvetenskapsprogrammet men det finns specialprogram (särskilda profiler) som kan ge behörighet. Det kan vara möjligt att hitta ett Naturbruksprogram som erbjuder en naturvetenskaplig profil. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av. Ett annat sätt är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt.

Ridgymnasium kan du hitta här: https://www.gymnasium.se/sok/ridgymnasium. Gå in på länkarna och läs mer om skolorna. Sedan kan du kontakta dem och ställa frågor om det är något som är oklart. 

Det är bra att du funderar på ditt val i god tid, då har du tid att kolla upp de olika skolorna och fundera på vilken som kommer passa dig bäst!

Lycka till! /Petra,SYV

Vilka kurser ingår i Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!
Jag heter Ellen och jag går i 9:an.
Jag ska snart välja till gymnasiet och jag är helt säker på att naturvetenskapsprogrammet är det enda programmet som passar mig. Jag vet att man läser kurser i kemi, fysik, biologi och matematik under alla tre åren, men jag är osäker på vilka andra ämnen som jag läser och hur mycket jag läser av dem.
Är det till exempel så att man bara läser en kurs i idrott och hälsa? Kan man avsluta idrottskursen sedan? Jag tycker inte om idrott och därför är det ett ämne jag helts vill slippa, även om jag vet att det är obligatoriskt.
Hur är det förresten med övriga ämnen, som exempelvis engelska, historia, religion, samhällskunskap? Kommer jag bara att läsa dessa kurser under något/några år och inte under alla tre åren?
Tacksam för svar!
Svar:

Hej Ellen,

Om du kollar längst ner på den här sidan så ser du alla kurser som ingår i Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. Under rubriken "programstruktur" ser du först vilka kurser som är gemensamma för alla inriktningar på programmet och sedan ser du vilka kurser som är specifika för inriktningarna under rubriken "Inriktningar 300-400 p". Det finns bara en kurs som är obligatorisk i Idrott och Hälsa så du behöver inte ha mer idrott än så. Oavsett vilken skola du går på kommer du att läsa samma kurser som du kan se på länken men hur skolan har lagt upp det kan variera. En skola kanske har kanske till exempel lagt all religion under första året medan en annan har spritt ut det lite mer. Men det är fortfarande lika mycket man läser.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan man gå på djursjukvård och sedan bli veterinär?
Hej! Kan man gå på djursjukvård och sedan bli veterinär?
Svar:

Hej,

Det beror på om skolan erbjuder en naturvetenskaplig profil i sin djursjukvårdsutbildning. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 52 frågor
1
2
3
4
...
18

Annonser