Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet (NB) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Naturbruksprogrammet (NB)


31 okt 2017
Kan man få behörighet att söka till veterinär på universitet/högskola om man tidigare har valt ett naturbruksprogram?
Kan man få behörighet att söka till veterinär på universitet/högskola om man tidigare har valt ett naturbruksprogram? Eller måste man gå naturvetenskapsprogrammet för att få behörigheten? Finns det inget annat sätt?

Svar:

Hej,

Ja, det finns andra sätt att få behörigheten. Ett sätt är att du lägger till extra kurser medan du går Naturbruksprogrammet så att du får behörighet. Ett annat är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt. För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser för den särskilda behörigheten. Där behövs det Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det krävs även grundläggande behörighet. För Naturbruksprogrammet brukar det handla om dessa kurser: Svenska/svenska som andraspråk 2, Svenska 3 och Engelska 6. Här kan du läsa mer om veterinäryrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/veterinar-11200.

Lycka till! /Petra,SYV

22 sep 2017
Är matte bra för hippologi?
Hej

Är hippologi en bra program för den som är bra i matte också?

Svar:

Hej,

Jag vet inte om du menar hippologi på gymnasie- eller högskolenivå här. Om du vill läsa hippologi på högskolenivå så finns en utbildning på Sveriges Lantbruksuniversitet som du kan du läsa mer om här: https://www.studentum.se/skola/sveriges-lantbruksuniversitet/hippolog-kandidatprogram-ridhastinriktningen-608545. För den utbildningen krävs Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c. På gymnasienivå finns många skolor med hästinriktningar, ofta Naturbruksprogrammet. På vissa av dom kan man också läsa naturvetenskaplig inriktning. Då kan man få naturvetenskaplig behörighet till högre studier vilket innebär att man läser mycket matte. Men vill man inte läsa mycket matte så behöver man inte. Här kan du hitta skolor som erbjuder någon slags hästinriktning:https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=häst

Lycka till! /Petra,SYV

14 aug 2017
Kan jag gå Naturbruksprogrammet men få behörighet till vidare studier?
Hej, jag ska snart börja i nian, och tänkte att jag skulle börja lära mig lite om gymnasium och gymnasieval. Jag kom ganska snabbt fram till att detta var lättare sagt än gjort, så jag tänkte få reda på några saker jag inte kunde hitta bara genom att söka på internet.
Grundplanen är att jag ska gå någon slags naturinriktning, eftersom att jag alltid tyckt om att arbeta med djur och natur, samt att jag växte upp på ett litet lantbruk. Jag hittade väldigt snabbt att Naturbrukspogrammet såg kul ut, men insåg efter några sökningar att detta var ett yrkesförberedande program. Förvisso är inte yrkesförberedande program något dåligt, men min förstahandsplan var att studera vidare efter gymnasiet, vilket ofta kräver en särskild behörighet.
Jag slängde alltså ganska snabbt bort iden om Naturbruks programmet och började ta reda på mer om Naturvetenskaps programmet istället. Programmet verkar helt okej, bortsett från att den utbildningen har mer kemi/matte osv medans jag vill rikta in mig mer mot biologi/lantbruk.

Min fråga är alltså: Finns det något sätt jag kan studera mer lantbruk/skog/djur samt att jag får en särskild behörighet till högskola/universitet/Tycker ni att Naturbruk - Naturvetenskap NBNA på Stiernhööks låter som ett bra alternativ?
(Extra fråga: Vilken linje ska jag går för att bli jägmästare? / Vilken linje ska jag gå för att bli veterinär?)
(Förlåt så hemskt mycket för att den här "frågan" vart så lång, hoppas att ni orkade läsa igenom allting)

// Mvh - Josef(ine)

Svar:

Hej Josefine, 

Det är alltid bra att vara påläst innan du ska göra ditt gymnasieval, jag förstår att det kan bli lite rörigt med all information men du verkar ha fått reda på bra information om programmen och hittat något som kan passa dig och dina intressen! Precis som du har tänkt, är det väldigt bra att utgå ifrån sina intressen och vad man kan tänka sig att göra efter gymnasiet när det är dags att välja program. Det stämmer som du har skrivit att Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program och det syftar på att man kan börja arbeta direkt efter gymnasiet. Sedan har alla elever på yrkesförberedande program rätt att lägga till vissa kurser för att få med sig grundläggande behörighet till universitet/högskola. För Naturbruksprogrammet brukar det handla om dessa kurser: Svenska/svenska som andraspråk 2, Svenska 3 och Engelska 6. Du kan läsa mer om programmet och vidare studier här: https://www.gymnasium.se/sok/naturbruksprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet riktar sig vanligtvis inte på lantbruk, utan mer på fysik/kemi/biologi samt matte, särskilt om du även väljer inriktningen Naturvetenskap. Sedan finns det skolor som erbjuder Naturbruksprogrammet med Naturvetenskapsinriktning, som du har skrivit men då kan kurserna se olika ut och hur programmen är uppbyggda kan även där se olika ut från skola till skola. Du kan läsa mer om skolan på vår hemsida, eller titta på skolans egna hemsida för att se vilka kurser de erbjuder, där kan du även kontakta studie- och yrkesvägledaren där för att ställa dina frågor om deras program och vilka kurser du får med dig. Vissa skolor med Naturbruksprogrammet kan även erbjuda jägarexamen direkt under gymnasietiden. Du kan söka på skolan du är intresserad av på vår hemsida för att se om just de erbjuder jägarexamen, det kan du göra här: www.gymnasium.se

Sedan om du vill plugga till Jägarmästare kan du göra det på Sveriges Lantbruksuniversitet. Behörighetskraven där är grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 1, Kemi 2 och Matte 4. Behörighetskraven för veterinär på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Du kan titta på behörighetskraven på www.antagning.se. Vanligtvis erbjuds dessa kurser endast på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap, om du vill börja plugga direkt efter gymnasiet. Du kan även läsa ett annat program och läsa upp dessa kurser efter gymnasiet, på t.ex. komvux eller via ett naturvetenskapligt basår som vissa universitet/högskolor kan erbjuda. Annars kan dessa kurser även erbjudas på program som du har nämnt där Naturbruksprogrammet har en naturvetenskaplig inriktning. Som sagt kan du få reda på mycket mer om du kontaktar skolan direkt, din studie- och yrkesvägledare på skolan kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer. 

Stort lycka till Josefine! /Aranja, SYV