Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du veterinär

Hur blir man veterinär?

Veterinär – Hitta utbildning här

Hur blir man veterinär på gymnasiet?

För att bli veterinär är det bästa valet att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Där får du den grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för att kunna söka till veterinärprogrammet.

Veterinärprogrammet ges vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Utbildningen är 5,5 år.

Vad gör en veterinär?

Vill du arbeta med djur och deras hälsa? Då kanske yrket veterinär är något för dig! Som veterinär arbetar du främst med djursjukvård på djursjukhus eller djurkliniker. Oftast handlar det om sjukvård av sällskapsdjur eller hästar Det finns också möjlighet för dig som veterinär att arbeta med kontroll, övervakning, forskning och laboratoriearbete.

Några av de anställningar som är vanliga att du har som veterinär är:

  • Distriktsveterinär
  • Officiell veterinär
  • Djurhälsoveterinär
  • Länsveterinär

Framtidsutsikter för veterinärer

Arbetsförmedlingens bedömning visar att veterinärer kommer att möta en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Veterinärer

43 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 21 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-03

Så blir du receptarie

Receptarie – Hitta utbildning här Om du vill arbeta som receptarie efter examen så behöver du studera på Receptarieprogrammet som är en treårig utbildning som ges ut på olika universitet i landet. För att bli antagen till Receptarieprogrammet behöver du ha godkänt i följande ämnen från gymnasiet: Som receptarie arbetar du med läkemedel, oftast på apotek eller på läkemedelsföretag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du psykolog

Psykolog – Hitta utbildning på:  Ekonomi  IB  Natur  Samhäll  Teknik Om du vill utbilda dig till psykolog så är det fördelaktigt om du har studerat Beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet men även Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet eller International Baccalaureate är relevant. Utbildningen som krävs för att studera till psykolog är Gr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-31

Så blir du jägmästare

Jägmästare – Hitta utbildning på:  Natur  Naturbruk Jägmästare är yrket för dig som vill lära dig allt om skogen och dess rikedomar! Men hur ska du göra för att bli jägmästare efter gymnasiet? Det smidigaste är om du börjar med att studera på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap eftersom det ger dig högskolebehörigheten A11, som ger dig direkt behörighet.
Läs mer