Så blir du agronom

Hur blir man agronom på gymnasiet? Vad gör en agronom? Här kan du läsa mer om yrket agronom, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Agronom – Hitta utbildning på: 

Naturvetenskapsprogrammet Naturbruksgymnasium*

*Extra kurser behövs för behörighet

Hur blir man agronom på gymnasiet?

För att kunna bli agronom så behöver studera på något av agronomprogrammen på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som ligger i Uppsala. Ett lämpligt program att studera på gymnasiet för att bli agronom är Naturvetenskapsprogrammet med Naturvetenskapsinriktningen. För att studera till agronom krävs det att du har en Grundläggande behörighet och områdesbehörighet A11 vilket innefattar Biologi 2, Fysik a1 (alternativt Fysik 1b1+1b2), Kemi 2 och Matematik 4.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till agronom på universitetsnivå.

Vad gör en agronom?

Som agronom har du ett brett område att arbeta inom och handlar framförallt om att ge information och rådgivning och frågor som rör växtodling, ekologisk produktion, miljö, djurskydd och djurhälsa, foder, byggnader för djurhållning samt lantbruksföretagens ekonomi. Agronomer kan arbeta med olika uppdragsgivare, från lantbruk och kommuner till myndigheter. Yrket handlat om att ha rätt kunskap om frågorna som yrket berör. Det finns fem olika inriktningar för agronomer, vilket också agronomerna specialiserar sig mot redan under utbildningen:

  • Ekonomi: Som ekonomagronom arbetar man på till exempel banker och rådgivningsföretag och har titlar såsom ekonomirådgivare, företagsrådgivare, affärsrådgivare, redovisningskonsult eller försäljare/marknadsförare.

  • Husdjur: Som husdjursagronom arbetar man till exempel på länsstyrelser och husdjursföreningar för att arbeta med rådgivning kring djur, djurhälsa och foder. Yrkestitlar kan vara foderrådgivare, foderkonsulent, djurskyddshandläggare eller husdjursrådgivare.

  • Landsbygdsutveckling: Som landsbygdsagronom arbetar du oftast på myndigheter som Jordbruksverket eller Naturvårdsverket. Man arbetar ofta med projekt och med hållbar utveckling av landsbygden.

  • Livsmedel: Livsmedelsagronomer kan arbeta med både miljö- och hälsoskyddskontroller och med produktutveckling och kvalitetssäkring inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Yrkestitlar kan vara livsmedelsinspektör, miljö- och hälsoskyddsinspektör, kvalitetsansvarig, produktutvecklare eller laboratorieansvarig.

  • Mark/växt: Mark/växtagronomer arbetar med att hjälpa lantbrukare med hur de ska odla och hur de ska använda bekämpningsmedel. Det kan också vara att arbeta med klimatrådgivning.

Framtidsutsikter för agronom

Enligt Naturvetarnas fackförbunds bedömning är det idag balans mellan utbud och efterfrågan för nyexaminerade agronomer och lantmästare. Arbetsförmedlingen utför ingen längre prognos kring agronomyrket, men den nuvarande situationen förväntas i stora drag vara oförändrad under de kommande åren. 

Källa: Arbetsförmedlingen, Studera.nu, Naturvetarna 

Lönestatistik för Specialister och rådgivare inom lantbruk m.m.

37 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

*Extra kurser krävs för behörighet

Bra val av utbildning efter gymnasiet: 


«Tillbaka till alla yrken inom Naturbruk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser