Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du glasmästare

Så blir du glasmästare

Hur blir man glasmästare på gymnasiet?

På gymnasiet finns det utbildningar inom glasmästeriteknik vilket ger dig kunskap och färdigheter för yrket som glasmästare. Det går även att läsa till glasmästare via vuxenutbildningar efter gymnasiet. Ett alternativt sätt att nå yrket är att studera en lärlingsutbildning på gymnasiet på en glasmästerifirma vilket ger både god kunskap och erfarenhet om yrket direkt under studietiden.

Vad gör en glasmästare?

En glasmästare skär till och monterar in glas. Det är ett mycket rörligt arbete som kräver en känsla för precision och service. Att du är intresserad av hantverk och teknik är viktigt eftersom dessa två ligger nära i relation med varandra i detta yrke. Som glasmästare arbetar du oftast på mindre företag med få anställda.

Yrket som glasmästare handlar ofta om att reparera och underhålla fönster och att montera fönster vid byggnationer av butiker och affärslokaler. Fasader kan också bestå till stor del av glas vilket kräver arbete och kunskap från glasmästare. Om du blir bilglasmontör så arbetar du med att reparera och byta ut bilrutor.

Framtidsutsikter för en glasmästare

I dagsläget så är det en liten konkurrens om jobben vilket innebär att det finns goda jobbmöjligheter för den som utbildar sig mot att jobba som glasmästare. Under de kommande fem till tio åren så kommer det vara fortsatt goda jobbmöjligheter då efterfrågan på glasmästare kommer att öka i takt med att nya byggnader kommer byggas då befolkningen växer, samt att många glasmästare kommer att gå i pension under den kommande tiden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Glastekniker

30 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-12-14

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer
Hitta ditt drömyrke