Så blir du glasmästare

Låter glasmästare som ett intressant yrke? Hur blir man glasmästare på gymnasiet? Vad gör en glasmästare? Här kan du läsa mer om yrket glasmästare och hur du ska välja för gymnasieprogram!

Glasmästare – hitta din utbildning här: 

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hur blir man glasmästare på gymnasiet?

På gymnasiet finns det utbildningar inom glasmästeriteknik vilket ger dig kunskap och färdigheter för yrket som glasmästare. Det går även att läsa till glasmästare via vuxenutbildningar efter gymnasiet. Ett alternativt sätt att nå yrket är att studera en lärlingsutbildning på gymnasiet på en glasmästerifirma vilket ger både god kunskap och erfarenhet om yrket direkt under studietiden.

Vad gör en glasmästare?

En glasmästare skär till och monterar in glas. Det är ett mycket rörligt arbete som kräver en känsla för precision och service. Att du är intresserad av hantverk och teknik är viktigt eftersom dessa två ligger nära i relation med varandra i detta yrke. Som glasmästare arbetar du oftast på mindre företag med få anställda.

Yrket som glasmästare handlar ofta om att reparera och underhålla fönster och att montera fönster vid byggnationer av butiker och affärslokaler. Fasader kan också bestå till stor del av glas vilket kräver arbete och kunskap från glasmästare. Om du blir bilglasmontör så arbetar du med att reparera och byta ut bilrutor.

Framtidsutsikter för en glasmästare

I dagsläget har Arbetsförmedlingen tyvärr ingen långsiktig prognos för yrket glasmästare. 

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser