Visa gymnasium.se som: Mobil
Patient får hjälp med protes

Så blir du ortoped

Ortoped – Hitta utbildning på:

Hur blir man ortoped på gymnasiet?

Om du vill jobba som ortoped kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program. För att kunna jobba som ortoped behöver du gå läkarprogrammet och sedan specialisera dig inom ortopedi. Naturvetenskapsprogrammet är ett bra val då du får den behörighet som krävs för att ansöka till läkarprogrammet efter gymnasiet. 

Du kan även jobba med ortopedi som ortopedingenjör eller ortopedtekniker. För att kunna jobba som ortopedingenjör behöver du gå en 3-årig kandidatutbildning på universitet eller högskola. För att bli ortopedtekniker behöver du gå en 2-årig yrkeshögskoleutbildning.

Om du vill studera till ortopedingenjör är teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet ett bra val då du behöver kurserna Fysik 2, Kemi 1 och  Matematik 3c för att bli behörig till ortopedingenjörsutbildningen. För att studera till ortopedtekniker behöver du matematik 2 eller motsvarande kunskaper. Om du läser ett högskoleförberedande program ingår matematik 2, men du kan även välja till kursen om du läser ett yrkesprogram.

Letar du efter universitet, högskole eller yrkeshögskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till ortoped på universitet, högskola och yrkeshögskola!

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en legitimerad läkare som är specialist inom ortopedi. Ortopeden ställer diagnoser och och behandlar sjukdomar inom rörelseorganen, det vill säga skelett, muskler, mjukdelar och leder. När en patient kommer till en ortoped kan det till exempel bero på en medfödd skada, arbetsskada eller en olycka. Ortopeden ställer frågor till patienten och för en kroppsundersökning för att kunna ställa en diagnos. Oftast används kirkurgiska ingrepp för att behandla sjukdomarna, men ortopeden kan också jobba med medicinsk behandling och rehabilitering.

Vad gör en ortopedingenjör / ortopedtekniker?

Ortopedingenjören jobbar med hjälpmedel som sitter utanpå kroppen. Det kan till exempel vara en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller ortos som ersätter en förlorad funktion. En ortos kan vara ett förband för att stödja, stabilisera och korrigera ett inlägg i en sko eller att helt enkelt bygga om eller tillverka nya skor. Hjälpmedlet som ortopedingenjören konstruerar är individuellt utformat efter patienten. Det är sedan ortopedteknikern som tillverkar hjälpmedlet och har därför stor kunskap inom materiallära och tillverkningsteknik. 

Ortopedingenjörer och ortopedtekniker jobbar oftast på en ortopedtekniskt avdelning och har ett nära samarbete med varandra, men också med sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

Framtidsutsikter för ortopeder

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen, varden.se, Svensk Ortopedisk Förening.


Lönestatistik för ortopeder (specialistläkare)

79 200 kronor /månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020

Lönestatistik för ortopedingenjör / ortopedtekniker

34 700 kronor /månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 28 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-21

Yrken inom hälsa och sjukvård

Beroende på vilket yrke du vill jobba med inom hälso- och sjukvård kan det vara bra att välja olika gymnasieprogram. Vill du bli läkare eller veterinär är det till exempel bra att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Vill du bli sjuksköterska kan det vara ett bra val att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Inom hälso- och sjukvården kan man arbeta med allt från för ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-23

Så blir du arbetsterapeut

Hur blir man arbetsterapeut på gymnasiet? Vad gör en arbetsterapeut? Här kan du läsa mer om yrket arbetsterapeut, yrkets lön och vad du behöver läsa på gymnasiet för att kunna arbeta som arbetsterapeut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-29

Så blir du logoped

Hur blir man logoped? Vad har yrket för lön? Här kan du läsa mer om yrket, vilket gymnasieprogram du ska välja samt om du behöver plugga vidare för att bli logoped!

Läs mer