Så blir du ortoped

Är intresserad av sjukvård och vill jobba med människor? Då kan yrket ortoped passa dig! Läs mer om vad det innebär att jobba som ortoped, vilken lön du kan förvänta dig och vilket program du ska välja på gymnsiet!

Patient får hjälp med protes

Ortoped – Hitta utbildning på:

Hur blir man ortoped på gymnasiet?

Om du vill jobba som ortoped kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program. För att kunna jobba som ortoped behöver du gå läkarprogrammet och sedan specialisera dig inom ortopedi. Naturvetenskapsprogrammet är ett bra val då du får den behörighet som krävs för att ansöka till läkarprogrammet efter gymnasiet. 

Du kan även jobba med ortopedi som ortopedingenjör eller ortopedtekniker. För att kunna jobba som ortopedingenjör behöver du gå en 3-årig kandidatutbildning på universitet eller högskola. För att bli ortopedtekniker behöver du gå en 2-årig yrkeshögskoleutbildning.

Om du vill studera till ortopedingenjör är teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet ett bra val då du behöver kurserna Fysik 2, Kemi 1 och  Matematik 3c för att bli behörig till ortopedingenjörsutbildningen. För att studera till ortopedtekniker behöver du matematik 2 eller motsvarande kunskaper. Om du läser ett högskoleförberedande program ingår matematik 2, men du kan även välja till kursen om du läser ett yrkesprogram.

Letar du efter universitet, högskole eller yrkeshögskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till ortoped på universitet, högskola och yrkeshögskola!

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en legitimerad läkare som är specialist inom ortopedi. Ortopeden ställer diagnoser och och behandlar sjukdomar inom rörelseorganen, det vill säga skelett, muskler, mjukdelar och leder. När en patient kommer till en ortoped kan det till exempel bero på en medfödd skada, arbetsskada eller en olycka. Ortopeden ställer frågor till patienten och för en kroppsundersökning för att kunna ställa en diagnos. Oftast används kirkurgiska ingrepp för att behandla sjukdomarna, men ortopeden kan också jobba med medicinsk behandling och rehabilitering.

Vad gör en ortopedingenjör / ortopedtekniker?

Ortopedingenjören jobbar med hjälpmedel som sitter utanpå kroppen. Det kan till exempel vara en protes som ersätter en förlorad kroppsdel eller ortos som ersätter en förlorad funktion. En ortos kan vara ett förband för att stödja, stabilisera och korrigera ett inlägg i en sko eller att helt enkelt bygga om eller tillverka nya skor. Hjälpmedlet som ortopedingenjören konstruerar är individuellt utformat efter patienten. Det är sedan ortopedteknikern som tillverkar hjälpmedlet och har därför stor kunskap inom materiallära och tillverkningsteknik. 

Ortopedingenjörer och ortopedtekniker jobbar oftast på en ortopedtekniskt avdelning och har ett nära samarbete med varandra, men också med sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

Framtidsutsikter för ortopeder

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen, varden.se, Svensk Ortopedisk Förening.


Lönestatistik för ortopeder (specialistläkare)

79 200 kronor /månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020

Lönestatistik för ortopedingenjör / ortopedtekniker

34 700 kronor /månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser