Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du läkarsekreterare

Hur blir man läkarsekreterare?

Hur blir man läkarsekreterare på gymnasiet?

Som läkarsekreterare är det viktigt att du har en kommunikativ förmåga och kan bemöta patienten på ett professionellt och respektfullt sätt. Du behöver också vara duktig på att organisera och hålla koll bland alla dokument och se till att informationen i journalerna stämmer. På vård- och omsorgsprogrammet kommer du att få en yrkesförberedande utbildning som lägger grunden för en karriär som läkarsekreterare. För att kunna jobba som läkarsekreterare behöver du plugga vidare på högskola.

Vad gör en läkarsekreterare?

Som läkarsekreterare är det viktigt att du har en känsla för service och är bra på att bemöta olika typer av människor. Det kommer att vara ditt ansvar att bland annat fylla i, organisera och hålla ordning bland patientjournalerna. När en patient kommer för att söka vård är det din uppgift att ta reda på information om patientens tillstånd och sedan informera den ansvariga läkaren.
Du kommer att kunna jobba som läkarsekreterare på sjukhus, vårdcentraler, privata mottagningar inom läkemedelsindustrin eller med forskning på forskningsinstitutioner.

Framtidsutsikter för läkarsekreterare

Enligt arbetsförmedlingen förväntas efterfrågan på läkarsekreterare vara stor det kommande året. Eftersom vi blir allt äldre så ökar även efterfrågan på personal inom äldreomsorgen. Du som är utbildad läkarsekreterare kommer därför ha goda chanser till jobb direkt efter examen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl.

26 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018

Hitta ditt drömyrke