Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Industritekniska programmet (IN)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Industritekniska programmet (IN)

Säkerhet vid svetsning på gymnasiet
Hej! Jag börjar gymnasiet nu till hösten och jag har sökt till industritekniska programmet, och jag är mest intresserad av inriktningen svetsteknik. Jag hat läst en del om svetsning och jag har hittat en del om att det finns stora hälsorisker som svetsare och att det är viktigt att man har en Friskluftsmask vid svetsning. Jag är lite fundersam över om friskluftsmasker används vid gymnasieskolor, för jag besökte industriteknisla programmet på en skola nära där jag bor, och då fick vi testa att svetsa men vi fick inget för att skydda våra luftvägar vid inandning av svetsrök. Ska gymnasieskolor kunna erbjuda sådan säkerhet eller råder det bristande säkerhet på t.e.x industritekniska programmet?
Svar:

Hej! 

Det låter inte säkert att skolan ska få genomföra utbildning som går emot de säkerhetsföreskrifterna som rekommenderas. Kontakta aktuell skola för att se hur deras rutiner ser ut och berätta om din upplevelse.

Vänliga hälsningar

Cecilia, syv  

Vad händer om jag sökt ett Introduktionsprogram men är behörig till vanliga program?
Hej!
Jag hade F i matten under preliminära antagningen men sedan vart godkänd i matten tack vare Nationell,,Min SYV på skolan är gammal och ingen förstår riktigt honom. Han sa åt mig att söka till Introduktion under omvals perioden som jag sedan gjorde,,men nu har jag blivit godkänd i matten och vad händer då? Antas jag till den vanliga linjen eller är dem linjerna helt o hållet borta eftersom jag enbart sökte introduktion till vissa?!? Snälla hjälp mig!!! Mvh
Svar:

Hej, 

När man söker till Introduktionsprogrammet men misstänker att det fortfarande finns en chans att bli behörig så brukar man lägga Introduktionsprogrammet längst ner i ansökan. Då kommer man bara in där ifall man inte skulle komma in på de andra alternativen. Kolla hur det ser ut i din ansökan och kontakta din SYV om något behöver ändras. Du kan dock bara komma in på Introduktionsprogrammet om du inte är behörig så även om du inte lagt den sist i ansökan skulle jag tro att den blir struken (du kan fråga din gymnasieantagning om det).

Lycka till! /Petra,SYV

Vilka tekniska gymnasieprogram finns det?
Jag älskar att bygga datorer och att jobba med tekniska föremål som datorer, mobiler och annat. Mitt drömjobb är att kunna bygga, reparera och diagnosera datorer för ett pris och sedan ge tillbaka till klienten. Jag vet inte vilken linje i gymnasiet jag ska ta. Jag är inte säker på om man får testa sig konkretiskt i sådana här dator grejer i teknik linje och jag är inte så bra på matte.
Svar:

Hej,

Förutom Teknikprogrammet som är ett program med mycket matte så finns Industritekniska programmet som är ett yrkesprogram som leder till ett tekniskt avancerat yrke. På Industritekniska programmet kan du välja mellan fyra inriktningar; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik och svetsteknik. Kanske kan detta program vara intressant om du vill gå ett tekniskt program men utan mycket matte? Du kan läsa om programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/industritekniska-programmet.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 6 frågor
1
2

Annonser