Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 



Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)



Sök



Senaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


16 maj 2018
Ger gymnasieingenjörsutbildningen meritpoäng?
Hej jag har gått utbildningen gymnasie ingenjör inriktningarna byggproduktionsledning
Design och produktutveckling

Ger det merit poäng eller kan jag räkna med dom kurserna i mina poäng?

Mvh Emelie

Svar:

Hej Emelie,

Nej, det är dina gymnasiebetyg från dina tre år på Teknikprogrammet som du söker in till högskola/universitet med. Gymnasieingenjörsutbildningen ingår inte där. 

Lycka till! /Petra,SYV

05 maj 2018
Kan jag gå Teknik med E i matte?
Hej, jag går i 9an och vill jätte gärna gå på Teknik programmet i gymnasiet men tyvärr har jag bara E i matte och NO. Jag har pratat med skolans SYV och min matte NO lärare och dem båda säger att det är nästan omöjligt för mig att klara mig. Jag har tänk och kollat på andra linjer och programmet jag kanske är intresserade av istället men inget mycket har särskilt fångat mitt öga. Så jag undrar om vad som krävs för mig att lyckas i den linjen, för jag vill verkligen gå på den linjen. Är det möjligt för mig att lyckas och klara mig i gymnasiet ifall jag väljer teknik linjen även med dem dåliga betygen?

Svar:

Hej,

Din fråga är tyvärr omöjlig att svara på. Det är mycket matte på Teknikprogrammet och det blir ju såklart svårt om man inte är bra på matte. Men om man är motiverad så finns det ju alltid en chans att man kan kompensera för det genom att plugga jättemycket. Det är upp till dig om du tror att du har motivationen att lägga nästan all din fritid på att förbättra dig i matte. Börja redan nu och se hur mycket du kan förbättra dig om du verkligen försöker. 

Sedan kan du fundera på vad det är du gillar med Teknikprogrammet och se om det finns något annat program som liknar det. Gillar du till exempel datorer så finns även Dator-och kommunikationsteknik på El-och energiprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

27 feb 2018
Kan jag bli polis efter Teknikprogrammet?
Hej! Jag tänkte på polisutbildningen efter gymnasium. Har funderat lite på Teknik programmet men ser att där då saknas Historia 1a2 vilket är ett behörighetskrav till polis utbildningen

Svar:

Hej,

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet (här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2.

Teknikprogrammet har, som du skriver, bara Historia 1a1 i sin programstruktur. Det borde dock vara möjligt att även läsa 1a2 inom ditt individuella val så att du får behörigheten du vill ha. Fråga skolan/skolorna du funderar på att söka till om de kan erbjuda det.

Lycka till! /Petra,SYV