Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Teknikprogrammet (TE)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)

Är jag behörig till Teknikprogrammet?
Hej!
kan jag gå in på teknikprogrammet även om jag har (F) på ett kärnämne
Svar:

Hej,

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. Läs mer om gymnasiebehörighet här.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilken inriktning ska jag välja på gymnasiet?
Hejsan!

Jag går i 9an för tillfället och gymnasievalet börjar närma sig, vi ska söka redan nästa vecka! Jag är väldigt stressad och det finns saker jag undrar.

Min dröm är att bli pilot. Jag har pratat med min SYV här på skolan men det finns saker jag fortfarande inte har fått svar på, hoppas du kan hjälpa mig!

Jag vet att det är Teknikprogrammet som gäller. Men är inriktningen Teknikvetenskap ett måste? Eller kan jag fortfarande gå teknikprogrammet men inriktning Informations- och datateknik? Där jag bor finns det endast 1 gymnasium dom erbjuder inriktningen teknikvetenskap, vilket gör mig stressad, och undrar ifall jag kan börja i ett annat gymnasium men med en annan inriktning. Erbjuder inriktningen informations- och medieteknik de ämnena jag behöver för att bli pilot? Vad behöver man för att bli antagen till pilot programmet? Måste jag gå inriktningen teknikvetenskap?

Jag är ganska dålig när det kommer till matematik, vad rekommenderar du att jag ska göra för att förbättra mig?

Tack i förhand, hoppas du kan hjälpa mig så snart som möjligt!
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli pilot! För att bli pilot måste du gå en utbildning på yrkeshögskolan eller på annan fristående utbildningsanordnare efter gymnasiet. För att bli antagen krävs vanligtvis grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt betyg i Fysik 1a, Matematik 3b och Engelska 6. Du kan få detta från alla inriktningar på Teknikprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag robotingenjör?
Hej hur blir man en Robot ingenjörer vad tar man för inriktning i teknik kan man också bli en roboteninjeör i natur lijen i så fall vilken inriktning.
Svar:

Hej,

Jag kan bara hitta en utbildning till automations- och robotingenjör.

För att söka till utbildningen krävs att du har grundläggande behörighet vilket motsvarar en gymnasieexamen samt följande förkunskaper eller motsvarande:

Datorteknik 1a 

Praktisk ellära 

Du kan få detta från El- och energiprogrammet. Utbildningen till automations- och robotingenjör hittar du på Hermods Yrkeshögskola så gå in på deras hemsida och läs på om du vill.

Men om du vill gå en ingenjörsutbildning på högskola så är Teknikprogrammet med inrikting teknik det bästa. För att bli högskoleingenjör läser du tre-årig högskoleingenjörsutbildning. För att blicivilingenjör läser du i fem år på civilingenjörsprogrammet på högskola/universitet. 

Du kan titta lite på högskolornas hemsidor och läsa om ingenjörsutbildningarna och vilka inriktningar som finns där. De kan också hjälpa dig att välja inriktingen som passar ditt intresse bäst.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 86 frågor
1
2
3
4
...
29

Annonser