Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


28 aug 2017
Hur kan jag samla meritpoäng utan moderna språk på Teknikprogrammet?
Hej! Jag läser teknik inr. Teknikvetenskap. Jag läser inte språk och då undrar jag om jag läser något istället för språk, en extra kurs eller nått för att få ihop merit. Eller är det så att jag helt enkelt inte får ihop lika mycket poäng som de andra? Jag vill järna veta mer kring detta. Mvh Adam

Svar:

Hej Adam, 

Det finns vissa gymnasieprogram där man alltid läser moderna språk, t.ex. Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet. Sedan är det många program som erbjuder språk som programfördjupning eller som individuella val. På Teknikprogrammet finns det 400 poäng i programfördjupningen och 200 poäng som individuella val. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se hur/om du kan få in moderna språk under gymnasietiden och samla lite mer meritpoäng. Här kan du se programstrukturen för Teknikprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet. 

De kurser som ger meritpoäng är vissa kurser i moderna språk, engelska 7 och vissa matte kurser. Exakt hur mycket man får och vilka kurser som ger meritpoäng kan också bero på vilka behörighetskrav en viss utbildning har, som du ev. vill söka till. Till exempel: om behörighetskravet är matte 2 så ger matte 3, 4 och 5 vardera en halv meritpoäng. Här kan du läsa mer om meritpoäng, hur det fungerar och vilka kurser som kan ge extra poäng: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Meritpoang/. 

Din studie- och yrkesvägledare kan även berätta om vilka kurser skolan erbjuder och hur du kan samla dina meritpoäng på bästa sätt, t.ex. genom engelska 7 och genom matte kurserna. Om du redan nu ungefär vet vad du vill söka till efter gymnasiet kan du titta på behörighetskraven här: www.antagning.se och se vilka kurser de kräver. T.ex. läser man upp till matte 4 på inriktningen Teknikvetenskap och om den kursen inte behövs för behörigheten får du en halv meritpoäng där, du kan också välja engelska 7 som individuella val och fortsätta därifrån. 

Lycka till! /Aranja, SYV

01 aug 2017
Gör man nationella proven varje år på Teknikprogrammet?
Hej!
Gör man nationella prov varje år på gymnasiet om man går på linje teknikprogrammet?

Svar:

Hej, 

Man skriver nationella prov på gymnasiet i vissa kurser i engelska, svenska/svenska som andra språk och matte. Exakt vilka prov eleven genomför beror då på vilket program eleven läser. Eleverna på Teknikprogrammet gör nationella proven för kurserna Engelska 5 och 6, som oftast handlar om det första och andra året. Även kurserna Svenska/svenska som andra språk 1 och 3 som är första och sista året på gymnasiet, har nationella prov. Sedan finns det även nationella prov för matte kurser som matte 1c, 2c, 3c och om man läser inriktningen Teknikvetenskap, även matte 4. Då handlar det om nationella prov varje år för matte. Här kan du se en tabell som visar vilka prov som är obligatoriska för de olika programmen: https://www.skolverket.se/bedomning/nationella-prov/alla-nationella-prov-i-skolan/gymnasieskolan. 

Om du vill veta lite mer om hur nationella proven ska bedömas och hur betyget på proven påverkar slutbetyget på kursen kan du läsa om det här: https://www.skolverket.se/bedomning/nationella-prov/bedomning-av-nationella-prov/bedomning-av-nationella-prov-inom-gymnasial-utbildning-1.202007. Du kan kontakta skolan om du vill veta mer om hur nationella proven läggs upp där och vad du ungefär kan förvänta dig!

Lycka till! /Aranja, SYV

02 jul 2017
Kan man söka till ett fjärde tekniskt år i en annan kommun?
Hej! Jag och min kompis Cornelia har precis gått ut första året på teknik collage på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Vi båda funderar på att gå fjärde året men vi undrar om man kan gå fjärde året i en annan stad till exempel i Stockholm eller Göteborg. Mvh Lova

Svar:

Hej Lova & Cornelia, 

Om ni vill söka till ett fjärde tekniskt år kan ni göra det via er hemkommun, det gör ni även om skolan ligger i en annan kommun. Om ansökan gäller en skola i en annan kommun, kommer er kommun att skicka vidare er ansökan till rätt huvudman. Ni ska kunna söka till T4 i andra kommuner också, det kravet som finns för att vara behörig till T4 är att man har gått Teknikprogrammet eller liknande, och att ni börjar innan ni fyller 22 år. Ni kan läsa lite mer om detta på Skolverkets hemsida: https://www.skolverket.se/skolformer/gymnasieutbildning/gymnasieskola/program-och-utbildningar/nationella-program/teknikprogrammet/fjarde-aret. Där finns även mer information om vad ett fjärde tekniskt år innebär och styrdokument om ni vill läsa om ämnesplaner och examensmål. 

Mer information om T4 och en lista på skolor som erbjuder det finns här: https://www.gymnasium.se/sok/gymnasieingenjor. Vill ni fokusera på en viss kommun/ort som t.ex. Stockholm kan ni välja det på fliken "ort" för att se skolorna som erbjuder T4 i just det området. Ni kan prata med studie- och yrkesvägledaren på er skola som kan hjälpa er vidare och visa hur ni ev. ska gå tillväga om ni i framtiden vill söka till ett fjärde tekniskt år. 

Lycka till! /Aranja, SYV