Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Teknikprogrammet (TE)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


10 maj 2020
Kan jag bli djurskötare efter Teknikprogrammet?
Hej jag har en fråga kring att jag går nu i nian men har sökt in till tekniklinjen men har alltid haft ett stort intresse med djur och speciellt delfiner och delfinskötare. Jag har också alltid velat gå teknik för att de är en så bred linje och har också velat bli ingenjör som många i min familj är.
Men frågan var kan man bli djurskötare ändå om man går tekniklinjen?

Svar:

Hej,

Det finns olika typer av djurskötare och många olika utbildningar i olika skolformer. På gymnasiet kan man bli djurskötare på Naturbruksprogrammet men det finns möjligheter att utbilda sig till yrket efter gymnasiet om du går ett annat program. 

Läs på lite om vilka alternativ som finns för den som vill jobba som djurskötare. Här kan du läsa om hur man blir djurskötare inom lantbruk: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/djurskotare-lantbruk-11065 och här hur man blir djurvårdare på djurpark: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/djurvardare-djurpark-11066.

Man kan även bli djursjukskötare . Då utbildar man sig vid Sveriges lantbruksuniversitet(SLU) och tar en kandidatexamen i huvudämnet djuromvårdnad.

Lycka till! /Petra,SYV

14 apr 2020
Hur blir jag behörig till Teknikprogrammet?
Hej
Jag går just nu första året i vård och omsorgs programmet och jag känner inte att jag vill jobba med vård i framtiden och därför vill jag gärna byta till teknik programmet men problemet är från grundskolan hade jag ett ämne F i och det var fysik. För att vara behörig i Teknik programmet måste man har godkända ämnen i Kemi, Fysik, Biologi, mattematik, Engelska och 5 andra ämnen. Men för mig fattas fysik och jag behöver tips så att jag kan förhoppningsvis komma in teknik programmerat.
Skulle uppskatta tips och stöd.

Svar:

Hej,

För att du ska kunna byta så behöver du vara behörig. Om man inte är behörig till ett högskoleförberedande program men har som mål att bli det ska man gå Introduktionsprogrammet. Prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan om möjligheterna för dig att byta till ett Introduktionsprogram.

Men tänk på att du inte behöver jobba inom vården bara för att du läser Vård-och omsorgsprogrammet. Man kan byta inriktning efter gymnasiet. Så diskutera även med din vägledare vad du kan göra ifall det inte skulle gå att byta program. 

Lycka till! /Petra,SYV

04 mar 2020
Vilken inriktning ska jag välja på Teknikprogrammet?
Hej!
Jag går 1:a ring i gymnasiet och maniska välja inrikting och jag är väldigt förvirrad förresten jag går tekninkprogramet.
Vad ska jag välja för att till vidare utbilda mig till arkitekt design och produkt utveckling eller teknikvetenskap??

Svar:

Hej,

Du kan alltid prata med din skola om du är förvirrad kring valet av inriktning. Men om du vill bli arkitekt finns det olika utbildningar att välja mellan. Du kan efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! 

Inriktingen Teknikvetenskap ger generellt behörighet till de flesta arkitektutbildningar medan de andra inriktningarna kan sakna några kurser. Men det beror på vilken arkitektutbildning du vill gå så kolla gärna vad som gäller för de högskolor/universitet som du är intresserad av.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin