Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


19 nov 2017
Her påverkar valet av linje på Teknikprogrammet min framtid?
Hej! Jag är en elev i nian och funderar på att gå teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik. Är väldigt intresserad av IT och webbutveckling. Jag gick på öppet hus och tyckte om en skolan väldigt mycket. De erbjuder programfördjupningen Spel- och apputveckling (om jag minns rätt). Hur påverkar det mina möjligheter för vidare utbildning efter gymnasiet om jag väljer denna programfördjupning eller någon annan?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du hittat en skola som du vill gå i! Det är jättebra att du besökte skolan för att känna efter hur det kändes att vara där. Om du tittar på programstrukturen för Teknikprogrammet så kan du se vilka kurser som ingår i programmet och i varje inriktning. Du kan se det här: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet#moreAboutSearch. Då vet du vilka kurser som du kommer att få och du kan jämföra det med vilka behörigheter som krävs för det du vill studera efter gymnasiet. 

Alla inriktningar på Teknikprogrammet är högskoleförberedande så dina möjligheter att plugga vidare är goda oavsett vilken inriktning du väljer. Men det finns några saker att tänka på. Teknikprogrammet med inriktning teknik ger dig kurser som krävs för behörighet till vissa ingenjörsutbildningar på högskola/universitet. Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Så om du funderar på ingenjörs yrket kan det vara bra att se till att du får med dig dessa kurser. Det kan finnas möjlighet att lägga till exempelvis matte 4 även fast du går en annan inriktning än teknik. Fråga gärna skolan du vill gå om vilka kurser de kan erbjuda som individuella val.

Lycka till! /Petra,SYV

27 okt 2017
Kan jag bli polis efter Teknikprogrammet?
jag är intresserad av att gå teknikprogrammet men skulle vilja bli polis efter gymnasiet. Vilka kurser behöver jag lägga till för att komma in på Polishögskolan ?

Svar:

Hej,

Vad kul att du vill bli polis! Du kan faktist välja vilket som helst av dom högskoleförberedande programmen utan att lägga till något. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man grundläggande behörighet (matte 1, svenska 3 och engelska 6), det kan du få direkt av alla högskoleförberedande program. Du kan även få det på yrkesförberedande program om du lägger till vissa kurser under gymnasietiden. Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Återigen får du denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program.

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/.

Lycka till! /Petra,SYV

12 okt 2017
Kan jag börja Teknikprogrammet utan godkänt i matte?
Hej, jag är jätte orolig för att jag vill plugga inom teknikprogrammet, men det står att man måste ha godkänt på matte, och jag ligger på ett e. Kommer jag klara mig med e i gymnasiumet eller kommer det gå vara tvärtom. Kommer jag inte kunna ansöka mig till teknik programmet om jag får ett f på matte.

Svar:

Hej, 

För att vara behörig till gymnasiet måste du vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Detta gäller alla program. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs dessutom godkända betyg i minst nio ämnen till från grundskolan. För Teknikprogrammet ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. Så du kan alltså inte söka till gymnasiet utan godkänt betyg i matte. Däremot kan man söka till Introduktionsprogrammet. Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Där förbereder du dig för ett nationellt gymnasieprogram. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet.

Men du har ju fortfarande tid på dig att jobba med matten och få ett betyg som är godkänt eller bättre så du behöver inte vara orolig. Istället ska du prata med din mattelärare och be om att få veta exakt vad som krävs av dig för att du ska höja ditt betyg och inte riskera underkänt. Kanske kan du få extra hjälp med matten?

Lycka till! /Petra,SYV