Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


10 dec 2017
Kan jag jobba som hörselingenjör när jag blivit gymnasieingenjör?
Hej,
Jag undrar om man läser ett fjärde år på gymnasiet och blir gymnasieingenjör, kan man då arbeta som hörselingenjör/audiologiingenjör?

Svar:

Hej,

Teknikprogrammets fjärde år har inte specifikt en sådan inritning. Detta är inriktningarna du kan välja mellan :

• Samhällsbyggande
• Informationsteknik
• Design och produktionsutveckling
• Produktionsteknik

Men det är inte omöjligt att det skulle gå att få ett sådant jobb om du kompletterar med kunskap inom audiologi. Jag föreslår att du har av dig till en arbetsplats som du vet anställer denna yrkesgrupp och frågar dem om vilka kvalifikationer som de efterfrågar. 

Lycka till! /Petra,SYV

19 nov 2017
Her påverkar valet av linje på Teknikprogrammet min framtid?
Hej! Jag är en elev i nian och funderar på att gå teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik. Är väldigt intresserad av IT och webbutveckling. Jag gick på öppet hus och tyckte om en skolan väldigt mycket. De erbjuder programfördjupningen Spel- och apputveckling (om jag minns rätt). Hur påverkar det mina möjligheter för vidare utbildning efter gymnasiet om jag väljer denna programfördjupning eller någon annan?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du hittat en skola som du vill gå i! Det är jättebra att du besökte skolan för att känna efter hur det kändes att vara där. Om du tittar på programstrukturen för Teknikprogrammet så kan du se vilka kurser som ingår i programmet och i varje inriktning. Du kan se det här: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet#moreAboutSearch. Då vet du vilka kurser som du kommer att få och du kan jämföra det med vilka behörigheter som krävs för det du vill studera efter gymnasiet. 

Alla inriktningar på Teknikprogrammet är högskoleförberedande så dina möjligheter att plugga vidare är goda oavsett vilken inriktning du väljer. Men det finns några saker att tänka på. Teknikprogrammet med inriktning teknik ger dig kurser som krävs för behörighet till vissa ingenjörsutbildningar på högskola/universitet. Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Så om du funderar på ingenjörs yrket kan det vara bra att se till att du får med dig dessa kurser. Det kan finnas möjlighet att lägga till exempelvis matte 4 även fast du går en annan inriktning än teknik. Fråga gärna skolan du vill gå om vilka kurser de kan erbjuda som individuella val.

Lycka till! /Petra,SYV

27 okt 2017
Kan jag bli polis efter Teknikprogrammet?
jag är intresserad av att gå teknikprogrammet men skulle vilja bli polis efter gymnasiet. Vilka kurser behöver jag lägga till för att komma in på Polishögskolan ?

Svar:

Hej,

Vad kul att du vill bli polis! Du kan faktist välja vilket som helst av dom högskoleförberedande programmen utan att lägga till något. För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man grundläggande behörighet (matte 1, svenska 3 och engelska 6), det kan du få direkt av alla högskoleförberedande program. Du kan även få det på yrkesförberedande program om du lägger till vissa kurser under gymnasietiden. Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Återigen får du denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program.

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Du kan läsa mer om yrket och om alla behörighetskrav här: https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/.

Lycka till! /Petra,SYV