Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


27 feb 2018
Kan jag bli polis efter Teknikprogrammet?
Hej! Jag tänkte på polisutbildningen efter gymnasium. Har funderat lite på Teknik programmet men ser att där då saknas Historia 1a2 vilket är ett behörighetskrav till polis utbildningen

Svar:

Hej,

För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet (här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107). Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2.

Teknikprogrammet har, som du skriver, bara Historia 1a1 i sin programstruktur. Det borde dock vara möjligt att även läsa 1a2 inom ditt individuella val så att du får behörigheten du vill ha. Fråga skolan/skolorna du funderar på att söka till om de kan erbjuda det.

Lycka till! /Petra,SYV

26 jan 2018
Kan jag bli journalist efter Teknikprogrammet?
Hej,
jag undrar vad behöver jag läsa för ämnen på gymnasiet för att kunna utbilda mig till journalist/författare?
Jag funderar på att gå teknikprogrammet på curt nicolin gymnasiet inriktning design och produktion och undrar vilka ämnen jag behöver läsa för att få behörighet till journalist/författar utbildning på universitet.
Jag är fortfarande osäker på vilken av vägarna jag ska gå och undrar om man kan välja en mellanväg.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av att bli journalist! Vad du behöver tänka på när du ska söka gymnasieprogram är att du ska få rätt behörighet för att kunna söka vidare till journalistprogrammet. Behörigheten som krävs för att gå på journalistprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program. Du behöver alltså inte välja till någonting för att bli behörig om du väljer Teknik. 

Du är inte heller tvungen att välja något speciellt gymnasieprogram om du vill bli författare, det går bra med vilket som helst.

Lycka till! /Petra,SYV

10 dec 2017
Kan jag jobba som hörselingenjör när jag blivit gymnasieingenjör?
Hej,
Jag undrar om man läser ett fjärde år på gymnasiet och blir gymnasieingenjör, kan man då arbeta som hörselingenjör/audiologiingenjör?

Svar:

Hej,

Teknikprogrammets fjärde år har inte specifikt en sådan inritning. Detta är inriktningarna du kan välja mellan :

• Samhällsbyggande
• Informationsteknik
• Design och produktionsutveckling
• Produktionsteknik

Men det är inte omöjligt att det skulle gå att få ett sådant jobb om du kompletterar med kunskap inom audiologi. Jag föreslår att du har av dig till en arbetsplats som du vet anställer denna yrkesgrupp och frågar dem om vilka kvalifikationer som de efterfrågar. 

Lycka till! /Petra,SYV