Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Teknikprogrammet (TE)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)


23 sep 2020
Kan man bli civilingenjör efter Teknikprogrammet?
Kan man bli civilingenjör om man har gått det tekniska gymnasie programmet?

Svar:

Hej,

Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Den behörigheten får du från både Teknikprogrammet inriktning Teknikvetenskap och Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Det går att välja andra inriktingar på Teknikprogrammet men då måste man lägga till kurser och då måste man kolla med skolan att det är möjligt. 

Lycka till! /Petra,SYV

22 sep 2020
Kan jag bli läkare efter Teknikprogrammet?
Hej, jag funderar på gymnasievalet och jag vill gå antingen natur eller teknik. Jag vill bli läkare så lättast skulle ju vara om jag gick natur då men jag är intresserad av programmering osv och skulle då vilja gå teknik. Första frågan är då: blir det mycket jobb om jag skulle ta teknik med ”programmerings” inriktning men ändå bli läkare?

Min andra fråga är ifall jag skulle kunna ersätta mitt morderna språk som jag läser nu (tyska) med mitt modersmål finska i gymnasiet och ändå få meritpoäng för det?

Svar:

Hej,

Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Om du vill välja Teknikprogrammet ändå måste du kolla med skolan att det är möjligt att lägga till det som krävs. Om det inte är möjligt så kan man också läsa in kurserna på Komvux efter gymnasiet.

Man kan inte ersätta moderna språk med modersmål men om ditt gymnasium kan erbjuda finska inom ramen för moderna språk så kan du välja det istället för tyska.

Lycka till! /Petra,SYV

02 sep 2020
Är det mycket matte på Teknikprogrammet?
Jag går i nian just nu och undrar hur mycket matte det är på linjen teknik. Min mamma vill inte att jag ska gå teknik för att det är för mycket matte. Pappa stöttar mig och tycker att jag ska gå tekink om jag vill. Vad ska jag göra

Svar:

Hej,

Det är lite olika mycket matte beroende på vilken inriktning man väljer på Teknikprogrammet. Alla har tre kurser i matte men teknikinriktningen har även matte 4. Det är mycket matte men det är upp till dig om du är motiverad att läsa mycket matte.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin