Ämne/inriktning

Teknikprogrammet (TE) - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna i ämnet: Teknikprogrammet (TE)

25 dec 2016
Vilket program ska jag välja för att bli inredningsarkitekt?
Jag har en tanke om jag vad jag skulle vilja bli i framtiden. Jag vill bli en inredningsarkitekt i framtiden men jag är osäker om vilka gymnasium jag ska välja. Ska jag välja Teknikprogramet, Ekonomiprogramet eller estetiskaprogramet? Vilken passar mig bäst? Har hört att det jätte svårt med matte på Teknikprgramet därför är jag lite rädd att välja detta programet. Jag gillar att hålla på med photo och ritning därför har jag funderat på estetiska programet. Men om man går ekonomi så har man flera jobbval i framtiden.

Hej,

Kul att höra om dina tankar kring att bli inredningsarkitekt i framtiden! För att läsa lite mer om vad yrket innebär och kraven för att utbilda sig till detta efter gymnasiet kan du läsa mer via denna länk: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrken-A-O.html?url=1119789672%2FYrken%2FYrkesBeskrivning.aspx%3FiYrkeId%3D685&sv.url=12.78280711d502730c1800072

Angående vilket program som du "ska" välja så finns det inget givet svar där. Alltså kan du studera vidare till att bli inredningsarkitekt utifrån alla de tre program som du nämner. Som jag har läst mig till det är antagningskraven grundläggande behörighet och sedan ett antagningsprov. Teknikprogrammet kan ha mest matematik av de tre som du väljer, det beror lite på val av inriktning. Det estetiska programmet kan (återigen beroende på val av inriktning) innehålla de saker som du nämner i din fråga. Återigen har du rätt, här i att ekonomiprogrammet ger flera möjligheter till vidare utbildning efter gymnasiet, vilket även de andra två programmen också ger.

Utifrån ett perspektiv att du vill kunna läsa vidare till inredningsarkitekt kan du bli behörig från alla de tre program som du nämner i din fråga och det behöver inte vara den avgörande faktorn för ditt val av program. Baserat på detta kan det vara bra att tänka igenom de olika fördelarna och eventuella nackdelar de tre programmen har för att lättare kunna välja det som passar dig bäst. Prata gärna med studie- och yrkesvägledare på din skola om du vill ha ytterligare ett perspektiv på din fråga.

Lycka till framöver // Anders, SYV

15 dec 2016
Antagningspoäng till en skola, teknikprogrammet.
Hej! Jag fråga angående gymnasiet i Nässjö, hur ligger det till med antagningspoängen till teknikprogramet i Nässjö? Vart ligger det på? Jag har tänkt att ansöka om informations och media-teknik, men blir lite tveksam om betygen,
tack i förhand :)

Hej,

Jag antar att den skola du menar är Brinellgymnasiet och då har jag försökt hitta det du letar efter. Överlag går det att hitta de flesta skolors poäng i Sverige om du följer denna länk: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542

Däremot har jag inte hittat förra årets poäng för just denna skola. Om du följer länken verkar det som att sidan du kommer till ska uppdateras i början av 2017 för att korrigera felaktigheter vilket kanske kan vara en förklaring.

Således kan jag inte svara på din fråga utan jag måste hänvisa dig till att ta kontakt med skolan för att dem ska kunna ge dig svaret på din fråga kring vilka poäng som gällde förra året så att du kan få ett hum om ungefär hur det kan tänkas ligga till inför framtiden.

Lycka till framöver // Anders, SYV

11 dec 2016
Funderingar på att välja antingen teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet.
Hej! Jag går i nian och ska snart välja till gymnasiet. Problemet är att jag inte vet vilket program jag ska välja. Jag personligen vill helst gå Teknik för jag tror att det är det som passar mig bäst och som jag tycker är roligast. Men min mamma vill att jag ska gå Naturprogrammet för att det finns fler möjligheter efter gymnasiet från Natur än vad det gör för Teknik. Men det jobb jag allra helst skulle vilja ha är ingenjör ned inriktning på rymdteknik. Och om jag inte kan bli det vill jag jobba som någon annan slags ingenjör. Men kag undrar vilket program av Naturvetenskap och Teknik är bäst att läsa för mig? Och vad är de egentliga relevanta skillnaderna mellan programmen för mig?

Hej,

Det är många studenter på högstadiet som funderar kring gymnasievalet. När det gäller att studera vidare för att bli ingenjör är det enklast att bli behörig dit efter studier på teknik- eller naturvetenskapsprogrammet. Exakta behörighetskrav kan skilja sig en del mellan olika ingenjörsutbildningar varför det inte går att säga exakt.

Det är viktigt att tänka kring vad du själv vill göra samtidigt som det kan vara viktigt att lyssna på vad dina föräldrar tycker och tänker i viss mån. Naturvetenskapsprogrammet kan vara bredare i vissa sammanhang, men det beror på vad du vill läsa efter gymnasiet. Gällande ingenjör kan du få ihop behörigheten dit utifrån teknikprogrammet.

Jag har sökt men inte hittat något ingenjörsprogram just emot rymdteknik, men det kan du själv söka efter eller hitta det som är mest likt vad du vill jobba med i framtiden om du söker via www.antagning.se

Angående de relevanta skillnaderna mellan programmen handlar det om att du läser de kurser som ofta krävs för behörighet vilket du kan hitta på den ovanstående länken. Sedan kan du jämföra med vilka kurser som ingår i grunden på de båda programmen: http://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020

Lycka till med gymnasievalet framöver // Anders, SYV

Available educations