Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


20 mar 2018
Vad ska jag välja för gymnasieprogram om jag vill bli kock?
Jag vill bli kock, men undrar vilken linje jag ska gå då? Finns det flera olika att välja på som innehåller de ämnen som krävs för att kunna bli kock? Villa betyg behöver man för att bli kock? Mvh Alex

Svar:

Hej Alex,

Vad roligt att du vill bli kock! Man kan bli kock på Restaurang-och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering. Du kan läsa mer om programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/restaurang-och-livsmedelsprogrammet#moreAboutSearch. Vilka betyg du behöver för att komma in på programmet beror på vilken skola du söker till. Här kan du söka på olika skolors antagningsstatistik: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Här kan du läsa lite mer om yrket som kock: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/kock-11126.

Lycka till! /Petra,SYV

17 mar 2018
Vilken linje ska jag välja om jag vill köra bärgare?
Hej jag heter Frida! Jag e 13 år och vill köra bärgare när jag blir stor! Min fråga är vilken linge ska man ta?

Svar:

Hej Frida, 

Fordons- och transportprogrammet är gymnasieprogrammet för dig som är intresserad av bilar, lastbilar och andra mobila maskiner. På inriktningen transport får du lära dig om trafikkunskap, transportsystem och logistik. Om du är intresserad av att börja köra buss, lastbil eller andra transporter så är den inriktningen bra. Här kan du läsa mer om programmet: https://www.gymnasium.se/sok/fordons-och-transportprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

16 mar 2018
Vad ska jag välja?
Hej, jag börjar nian nästa termin men har redan gymnasiestress. Jag har ingen aning om vad jag vill gå, för jag är intresserad i olika saker. Jag skulle kunna jobba med barn, eller ungdomar men är inte säker på om jag vill gö det hela livet. Sen tycker jag rymden och dinosaurier är jätteintressant, men det är det enda inom NO jag gillar. Och jag skulle kunna tänka mig att jobba med ekonomi. Har ni tips vad jag ska gå?

Svar:

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja när man har många intressen. Du behöver inte tänka att du ska välja nånting som du vill göra hela livet. De flesta byter jobb flera gånger i sitt liv. Du skulle kunna börja med att kolla vår checklista inför gymnasievalet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. Där finns också ett gymnasietest som du kan göra. Ta dig tid och läs på om gymnasieprogrammen och fundera vidare på vad du skulle tycka var roligt. Men försök att inte stressa så mycket inför det. Det viktigaste är att du går i gymnasiet och inte vad du går.

Lycka till! /Petra,SYV