Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


19 sep 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej jag börjar gymnasiet snart och jag har börjat fundera på vilken linje jag vill gå. Mina alternativ är Naturvetenskapsprogrammet (för att man kan nästan bli vad som helst efter det) men anledningen till att jag inte vill gå det är för att andra säger att det är jätte jobbigt och svårt och jag vet inte om jag klarar av det då. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett annat alternativ men där kan man inte bli läkare efteråt, och jag funderar lite på om jag skulle vilja bli läkare, annars vill jag bli polis. Mitt sista alternativ är att gå estet, men jag vet att många har fördomar om den linjen och att det är svårt att faktiskt jobba med något efter det. Så i så fall kommer jag hålla på med musik vid sidan av pluggandet. Jag vet inte vad jag ska välja.
Kan man gå på något gymnasium med samhällsvetenskap eller naturvetenskapsprogrammet men ändå ha typ musik som extra ämne. Jag förstår inte hur allt fungerar, hur ska jag välja?
Tack på förhand :)

Svar:

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Det är sant att det finns några utbildningar som du inte kan söka om du läser till exempel Samhällsprogrammet eller Estetiska programmet istället för Naturvetenskapsprogrammet. Men det utesluter inte att du fortfarande kan välja ett sånt yrke om du senare kommer på att du vill det. Vägen dit blir då lite längre eftersom du måste läsa till några kurser men det går.

Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Det finns några få skolor som har musik som profil på ett Naturvetenskaps- eller Samhällsvetenskapsprogram, till exempel dessa: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet-musik/a101-c583

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

14 sep 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej , jag vet inte riktigt vad jag vill plugga till och vilket program jag vill gå in i. Jag ändrar mig väldigt mycket och detta gör att min hjärna stoppar.Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men jag vill plugga inför något som är roligt men på samma sätt tjäna mycket bra. NO ämnena är inte mina starka sidor men jag vill gå in i Naturvetenskapliga programmet för att det är den bredaste linjen! Jag vill gärna gå in NA men vet inte om jag kommer att klara det.Men även om NO ämnena inte är mina starka sidor och matte så vill jag gå in i NA!!! Vad borde jag göra.

Svar:

Hej,

Vad bra att du funderar på vad du ska välja! Det finns inget rätt sätt att välja gymnasieprogram så du måste helt enkelt välja efter dina egna skäl. Man kan välja efter intresse, talang, pengar, vilken behörighet man vill ha till vidare studier eller vilket annat skäl som helst. Det viktigaste är att du vet varför du väljer som du gör och att du känner dig motiverad av det. Fundera vidare på vad du välja, och varför, och diskutera det sedan med din studie-och yrkesvägledare i skolan så du får hjälp att reda ut dina tankar kring det.

Vill du välja Naturvetenskapsprogrammet även fast du inte har lätt för dessa ämnen kan du göra det. Men då får du räkna med att det kan bli svårt och att du kanske måste lägga mycket tid för att hänga med. Så då behöver du någon motivation som du tror kommer att hjälpa dig under hela din gymnasietid. Kanske räcker det för dig att det är en "bred linje" (ger mycket behörigheter utan kompletteringar) men kanske är det inte tillräckligt? Fundera på det.

Det är sant att det finns några utbildningar som du inte kan söka om du läser till exempel Samhällsprogrammet istället för Naturvetenskapsprogrammet. Men det utesluter inte att du fortfarande kan välja ett sånt yrke om du senare kommer på att du vill det. Vägen dit blir då lite längre eftersom du måste läsa till några kurser men det går. Det finns ju också möjligheten att välja individuella kursval och extrakurser i gymnasiet.

Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Men tar man inte ett beslut så får man heller ingenting.Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

14 sep 2020
Vilka program ger praktisk kunskap om djur?
Hej, vilken/vilka andra gymnasium kan vara alternativ till naturvetenskaplig linje inför plan att studera till veterinär? Där man kan få praktisk djurkunskap & senare läsa in betyg för särskild behörighet som tex ma 4. Har dessa alternativa praktiksa gymnasielinjer biologi 2, kemi 2, fysik 2?

mvh

Svar:

Hej,

Naturbruksprogrammet är ett program för dig som är intresserad av djur, natur och jordbruk. På inriktningen Djur på Naturbruksprogrammet lär du dig om djurhållning, djurs beteende och deras behov, samt relationen mellan djur och människa.

Man läser Biologi 1 men i övrigt läser man inte några av kurserna som behövs till Veterinärprogrammet.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin