Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


29 mar 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Jag vill bli arkitekt efter gymnasiet, och är också intresserad av bild och form, så jag kolla in och såg att jag kunde gå estet bild och design, lägga till tre kurser och bli behörig. Men jag va på de gymnasiet på prova på dag och frågade om det här med arkitekt. De sa att jag kan bara lägga till 2 kurser och den tredje behöver jag ta senare efter gymnasiet på komvux eller distans under sommaren efter studenten. Men jag vill helst direkt gå in på universitet efter studenten. Vad ska jag göra, för jag vill verkligen gå estet men också bli arkitekt, min syv på skolan mejlade skolan och fråga om jag skulle kunna lägga till de sista kursen men de sa något om deras ekonomi, ingen aning vad men svaret vart nej. Och det är omvals period snart och jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen nu. Vad skulle du som syv rekommendera?

Svar:

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men vanligen kan man få behörigheten till arkitektutbildningar på Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet.

Du får fundera på vad som är viktigast för dig. Att du får behörigheten direkt och kan börja studera till arkitekt efter gymnasiet eller om det är viktigare att du får gå det gymnasieprogram du är intresserad av och att du kompletterar din behörighet efter gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

12 mar 2020
Finns det en gymnasieinriktning för de som vill jobba inom militären?
jag vill bli polis, brandman eller gå med i militären vad finns det för linjer och inriktningar som har något med det att göra

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vet vad du är intresserad av! Det finns inget nationellt gymnasieprogram som direkt har att göra med någon av dessa saker så du kommer att få vänta tills efter gymnasiet innan du kan rikta in dig helt på dina intressen. Men du kan förbereda dig genom att läsa på om dessa yrken så du vet vad som är viktigt.

Något som är viktigt för alla dessa yrken är att man är i bra form fysiskt och psykiskt och att man är bra på att jobba med människor. För att förbereda dig fysiskt för dessa yrken kan du välja att ha mycket idrott under gymnasiet genom att välja det i ditt individuella val. För att förbereda dig för att jobba med människor kan det vara bra att välja att läsa psykologi. Ett program som innehåller psykologi är Samhällsvetenskapsprogrammet med beteendeinriktning. 

Sedan finns det några specialinriktningar som du alltid kan kolla upp ifall det skulle finnas på orten där du vill gå i gymnasiet. Till exempel finns gymnasieskolor som på något sätt är kopplat till militären/Försvarsmakten, t.ex. där skolan samarbetar med poliser, brandmän och militären. Det finns även andra inriktningar där man får jobba med att t.ex. träna tjänstehundar för Försvarsmakten. Här har jag gjort två sökningar, en på "militär" och en på "försvarsmakten", du kan själva välja ort för att se vilka skolor det finns i din närhet: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=militär och https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=f%C3%B6rsvarsmakten.

Lycka till!/ Petra, SYV

12 mar 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej! Jag älskar verkligen film och har hållit på med det länge på kulturskolan. Dock är jag också väldigt glad i att plugga teoretiska ämnen och väldigt intresserad av samhällskunskap och historia. Jag kan inte bestämma om jag ska gå Estet (estetik och media) eller Samhäll (Samhäll, Media och Kommunikation).
Den bästa biten jag gillar med filmen är att skapa känslor med manus och regi men mestadels att leda projekt och regissera. Jag är inte så intresserad av alla digital-produktion-kurser på programmet men känns som att jag sviker mitt filmintresse genom att välja Samhällsvetenskapliga programmet och som att det bara kommer vara journalistik. Dock är jag mycket mer intresserad av t.ex psykologi och språk än redigering.

/Vide

Svar:

Hej Vide,

Jag förstår att det är svårt att välja! Det låter ändå som du har två alternativ som båda är bra, det handlar bara om att du måste välja bort något. Vad du än väljer bort kan du alltid ägna dig åt det du missade på din fritid, så du skulle kunna fundera på vad som blir bäst för dig att göra på egen hand, och vad du skulle vilja göra på skoltid. 

För att göra valet lite tydligare kan det vara en idé att besöka båda programmen om det är möjligt för dig. Om du inte kan besöka skolan kan du alltid kontakta skolan och ställa de frågor som känns viktiga för dig. Vill du ha lite fler tips på vad som är bra att tänka på hittar du det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tips-gymnasievalet-2811.

Lycka till med valet! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin