Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


03 feb 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hejsan, om 2 veckor måste jag ansöka till ett gymnasieprogram men har inte bestämt mig ännu och är rädd att jag väljer ett program som jag sen kommer ångra mig.
Jag älskar matte, engelska, so ämnen och no ämnen men har lite problem med svenskan och därför läser jag en massa böcker nuförtiden för att ta del av hur de andra formulerar och uttrycker sig. Iallafall tänker jag gå antingen naturvetenskap eller samhälle då jag är mycket kreativ på lektionerna men även noggrann med läxorna. Samhällsvetenskap känns mycket säkrare och lättare att klara av än naturvetenskap, och jag har extrem höga betyg i so ämnen till skillnad från no ämnen då jag har C i kemi och Biologi. Mina föräldrar och vänner rekommenderar hårt samhällsvetenskap av någon anledning och säger att på naturvetenskap gäller det att inte tappa tåget. Alltså att det är väldig hög tempo, man måste offra oerhört mycket om dagen till att plugga, vilket resulterar mindre tid att umgås med sina vänner. Jag vet inte, innerst inne är jag mer sugen på att gå naturvetenskap men om jag ångrar mig eller tycker att det är för svårt är det möjligt att byta till samhällsvetenskapsprogrammet?

Mvh

Svar:

Hej,

Det verkar som att du har tänkt igenom ditt val ordentligt och mitt råd är nog att du litar på dig själv och din förmåga att ta det bästa beslutet för dig. Alla gymnasieprogram kräver lika mycket i tid men sedan beror det på vad du har svårt och lätt för vad du kommer att uppleva som svårare. Är det matte som är svårt medan du har lätt för samhällsvetenskap så blir Naturvetenskapsprogrammet såklart svårare än Samhäll. Du får fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid matten.

 Alla program har fördelar och nackdelar och du behöver fundera på vilket program du tycker har de övervägande fördelarna. Behöver du diskutera detta med någon kan du gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan. Det kan finnas möjlighet att byta program men man ska inte räkna med det då det kan vara svårt att faktiskt hitta en ledig plats på ett annat program.

Lycka till! /Petra,SYV

30 jan 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej syv! Om några dagar kan man börja välja gymnasium och jag är ännu osäker. För mig står det mellan natur med inriktning samhäll och samhäll inrikting beteende. Jag har en merit på 332 så det är ingen avgörande faktor för mitt val. Jag tycker att alla ämnen är intressanta och är relativt duktig i allt. Många säger att det är viktigt att man gillar matte för att gå natur och det gör jag, men det kanske inte är mitt starkaste ämne och det jag har ett lite lägre betyg i (har just nu B). Det känns även som att om jag skulle gå natur så skulle alla andra vara mycket bättre på allt än vad jag är mina betyg skulle sjunka.
Jag vill kunna gå ut gymnasiet med höga betyg för att kunna ha en bra möjlighet att plugga vidare sen. Tror du att matten kan bli för svår och göra att jag sedan får svårt att komma in på en bra utbildning? Jag vet inte nu vad jag vill plugga men jag vill ha alla dörrar öppna och det är ju många utbildningar där man måste ha läst den svåra matten så jag tänker att det är lika bra att läsa den nu så att man inte behöver läsa till den sen, och det är även alltid bra att kunna matte.
Jag vill gärna läsa psykologi, filosofi, sociologi och juridik då jag tycker det är mycket intressant. Om jag skulle välja mellan so och No skulle jag nog välja so, men jag tänker att det är viktigt att välja en linje som ger en bra förutsättningar, och sen kan jag väl även läsa till några kurser som jag skulle haft om jag går samhällsprogrammet? Vad är smartast att välja för att få så bra förutsättningar som möjligt men även kunna ta sig igenom det?

Skulle vara jättetacksam för svar!

Svar:

Hej,

Det verkar som att du har tänkt igenom ditt val ordentligt och mitt råd är nog att du litar på dig själv och din förmåga att ta det bästa beslutet för dig. Vad som är det allmänt smartaste valet är nämligen helt omöjligt att svara på så ingen annan kommer att kunna hjälpa dig med det. 

Både behörighet och betyg är ju viktigt när man ska söka till högskolan men båda går att ordna i efterhand om det är något du skulle sakna. Saknar du behörighet kan du läsa in den på Komvux eller genom naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskolan. Det finns även möjligheten att lägga till några kurser på gymnasiet, till exempel om du vill lägga till matte 3 på Samhällsprogrammet.

Har du för låga betyg kan du skriva prövningar på Komvux för att höja betygen och du kan också göra högskoleprovet. 

Något kommer du att behöva välja bort när du gör ditt gymnasieval. Alla program har fördelar och nackdelar och du behöver fundera på vilket program du tycker har de övervägande fördelarna. Behöver du diskutera detta med någon kan du gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

24 jan 2019
Vad ska jag göra om jag är osäker på mitt gymnasieval?
Är osäker på vilken linje jag ska välja i gymnasiet. Vad ska jag göra.

Svar:

Hej,

Jag förstår att det är svårt! Det kan ta lång tid att komma fram till vad man vill. Jag vet inte var du är i processen men du kan börja med att fundera lite på dig själv. Hur du är, vad du är bra på och vad du gillar och inte gillar. Det är det första steget när man ska välja en utbildning eller ett yrke. Nu är nästa steg att läsa på så mycket du kan om de utbildningar och yrken som finns. Det sista steget blir sedan att försöka få ihop vad du vet om dig själv med vad du vet om olika gymnasieprogram. 

Här kan du läsa om alla gymnasieprogram: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Jag rekommenderar att du går till din studie-och yrkesvägledare i din skola så ni kan ha ett vägledningssamtal efter att ha läst på om programmen. Under ett sådan samtal kan du få hjälp med att fundera på hur du kan få ihop allt du vet om dig med de du vet om gymnasieprogrammen och sedan ta ett beslut utifrån det. En vägledare kan inte ge dig förslag utan kan bara stödja dig i processen att själv komma fram till ett beslut.

Att ta ett beslut om sin utbildning och kanske framtida yrke är inte alltid lätt och det kan vara ganska läskigt men det är något som alla måste göra oftast flera gånger i livet. Väljer man fel är det inte en katastrof man kan alltid ändra sina beslut.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin