Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


26 nov 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej, har ni något tips på hur man ska göra om man verkligen inte vet vad/var man vill gå?

Svar:

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

25 nov 2020
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej! Jag ska välja gymnasium till hösten 2021 och för mig står det mellan Sam beteende och hantverksprogrammet frisör. Jag tycker frisör låter väldigt roligt, men vet inte hur mycket jag kommer trivas med typen av människor som går där. På Sam vet jag att jag kommer trivas med människorna för har flera vänner där och det är sån typ av folk jag gillar att umgås med. Ska jag välja efter vilket program som jag tycker är roligast eller efter den klass jag kommer trivas bäst i? Man ska ju trots allt leva med klassen i tre år, men också programmet man valt.

Svar:

Hej,

Man får välja sitt gymnasieprogram utefter vilka kriterier man vill. De flesta hade nog rekommenderat att man satt intresse före kompisar men det är ditt beslut och det är inte fel att prioritera det sociala framför intresse för program. Tänk dock på att det inte är ett faktum att du skulle trivas bättre med människorna på Samhällsprogrammet. Det är bara utifrån vad du vet just nu. Sedan så kan man också tänka på att man faktiskt inte behöver umgås med folk i ens klass om man inte vill det, även om det kanske är roligast om man har en klass man gillar att umgås med. 

Fortsätt fundera på ditt val och gå även gärna på ett vägledningssamtal till din studie-och yrkesvägledare i skolan. Sedan får du ta det beslut du tror att att blir bäst för dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 nov 2020
Sk jag välja en gymnasieskola med låga antagnignspoäng?
Hej,
Jag ska söka till gynmasium snart och det känns som att at jag har hittat min drömskola. Lokalerna är fantiskt fräscha och fina, rekotrn verkar jätte engagerad och bra, maten verkar bra då de har en restaurang. De har väldigt bra utrustning, ligger ganska nära, de har inte blockscheman. Dessutom har de digitala läromedel vilket är någonting jag känner mig välidgt bekväm med. Det ändå negativa är antagningspoängen, jag ligger just nu på 320 och linjen och skolan jag vill gå på låg på runt 240. Borde jag verkligen gå där? När jag har frågat andra ettor från andra skolor säger de att alltid välja gymnasium efter kunskapen och inte typ för lätta betyg. Dessutom finns det ju fördomar om att skolor med lägre antagningpoäng kanske har mindre ambitiösa elever och att man få mindre kunskap. Men den verkar så bra, som allt jag vill ha. Jag tror att antangingsmedian stiger lite i år eftersom att de bara ska ha en klass per linje och för att intresset ökar, dessutom är skolan ganska ny. Det ändå andra negativa jag kan hitta är att de har moderna språk i 2:an och inte 1:an och jag är lite rädd att jag ska glömma det från nian.

Svar:

Hej,

Man får välja sin skola utefter de kriterier man vill men om jag skulle ge ett råd så är det att inte titta för mycket på antagningspoängen. Den reflekterar inte alltid hur bra skolan är, den reflekterar hur populär skolan är. Och bara för att en skola är populär betyder det inte att den kommer att passa dig. Dessutom påverkar det ju om skolan är ny och inte har hunnit bli populär än.

Rykten om "lätta betyg" är inget man ska ta som fakta. Betyg bygger på dina kunskaper och är oberoende av vad andra elever presterar. Läraren får inte sätta högre betyg på dig bara för att andra i klassen presterar sämre. Sedan kan det vara så att det inte alltid fungerar så i praktiken men betygsinflation (betygen blir allt högre utan att det har täckning i att de faktiska kunskaperna har ökat) kan beror på flera saker. Forskningen har inte kunnat ge några tydliga slutsatser på området och jag kan inte hitta någon forskning som skulle tyda på att gymnasier med lägre antagnings poäng ger ut "enklare" betyg. 

Därför tror jag att det kan vara bra om du inte väljer dina skola efter spekulationer om ett samband mellan antagningspoäng, betyg och elever. Troligare är att det blir bättre för dig att gå ett program du gillar på en skola du verkligen trivs på.

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin