Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


09 dec 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej jag börjar få lite små ångest inför gymnasievalet. Jag tror att jag vill jobba som ekonom, mäklare, banktjänsteman eller polis sen efter och har funderat på att gå Samhäll. Så min fråga är om dom som gått Ekonomi har någon fördel sedan på högskola/universitetet eftersom att de studerat företagsekonomi eller om det inte spelar någon roll så länge man är behörig till utbildningen på högskolan? Jag vet att jag kan bli behörig på Samhäll på alla yrken ovan om jag väljer till Matematik 3b/c genom inviduella val. Så jag undrar bara om de på ekonomi har någon speciell fördel över samhällarna sedan på högskolan

Svar:

Hej,

Det är bra att du funderar på gymnasiet valet, men du behöver inte ha ångest inför det! Det kan vara bra att få läsa företagsekonomi på gymnasiet om det är det man är intresserad av att läsa på högskola. Men det är inget man måste, det viktigaste är att man är behörig. Så välj det program du vill på gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

09 dec 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Kan man gå samhällsvetenskapsprogrammet och få med sig Godkända betyg (lägst betyg E) i Engelska 6, Matematik 2a, b eller c?
Om inte vilket gymnasium är bäst?

Svar:

Hej,

Ja, i Samhällsvetenskapsprogrammet  kan du läsa dessa kurser. Om du klickar på länken så kan du se vilka skolor som har programmet och läsa mer om programmet och vilka kurser som ingår.

Lycka till! /Petra,SYV

06 dec 2019
Hur ska jag tänka kring andras åsikter i gymnasievalet?
Hejsan, tack för ditt svar Petra, jag har tänkt lite på detdära du skrev "Tror du att du skulle må dåligt av att jobba själv," ja det hade jag tykt jag är en sådan person som gillar fordon och sedan samtidigt lantbruk men jag vill ju inte heller blir bonde och jag kan inte så jätte mycket om just det dära vad det finns mer utom bonde, för jag vet att det finns bygg men min pappa säger att innan man är 40 så är ens kropp förstörd man årkar inte göra något, men ja jagr en person som gillar vara själv och jobba själv men min mamma tror att jag förstör mitt syke? Hur ska jag göra?

Svar:

Hej,

Det är bra att du funderar vidare på ditt gymnasieval! Fordons- och transportprogrammet där man kan utbilda sig till bland annat lastbilsförare och Naturbruksprogrammet där man kan inrikta sig mot lantbruk är inte program som bara leder till att man blir bonde. Man kan göra många olika saker efter programmen. Om du tittar här så ger vi förslag på yrken som kan passa efter varje gymnasieprogram: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-olika-gymnasieprogram-12390

Sedan så är det upp till dig att bestämma vad du vill göra efter gymnasiet. Många ändrar sig under gymnasiet och fortsätter att ändra sig flera gånger till under sitt liv. Så det är inget problem att gå ett gymnasieprogram man tycker verkar intressant men sedan gå vidare till något annat. Det viktigaste är att man går gymnasiet och om du är intresserad av det program du går just nu så underlättar det gymnasietiden. 

Skulle du välja ett yrke som är fysiskt tungt och du senare märker att du inte orkar jobba med det i 40 år så är det bara att byta. Det är inget som tvingar en att fortsätta med ett jobb man inte längre trivs med bara för att man valde det programmet i gymnasiet. På samma sätt behöver du inte fortsätta med ett jobb som visar sig vara svårt för ditt psyke. 

Det finns fördelar och nackdelar med varje jobb och varje arbetsplats och det är bra att dina föräldrar kan berätta om dem men ingen vet hur det blir för dig förrän du har testat. Jag kan inte tala om för dig hur du ska göra och det kan ingen annan heller. Du måste ta ett beslut själv efter vad du tror är bäst för dig just nu. Vad som blir bäst i framtiden kan du inte veta än. Om det i framtiden visar sig att du valde fel yrkesinriktning och du inte kan hitta någon arbetsplats som du trivs med inom den branschen så får du välja något annat. 

Jag kan verkligen rekommenderar att du tar hjälp av din studie-och yrkesvägledare i skolan för att tänka igenom detta med en person som kan vara objektiv till de olika alternativen som du funderar på. Det är du som ska välja, alla andra personer kan stötta dig och hjälpa dig diskutera men eftersom valet är ditt så kan inget säga till dig vad du ska göra.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin