Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


13 nov 2022
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej, jag går i 9:an och börjar gymnasiet nästa år och jag har två frågor.
1. Jag vet inte om jag ska välja ekonomi, det ger mig en bra grund i mina framtida jobb val men jag är inte så jätte intresserad av So eller natur (natur samhäll), jag gillar No ämnen och är inte rädd för att plugga hårt, ända problemet är matten, jag har stabilt C i matte och gillar inte matte så jättemycket, hur mycket matte är det egentligen och skulle du rekommendera mig att gå ekonomi eller natur?
2. Jag tycker det skulle låta kul att åka till utbytesår till USA, men måste fråga om jag måste gå om det året här hemma i Sverige eller om jag bara kan fortsätta och börja i nästa klass. Till exempel om jag skulle gå andra ring i gymnasiet i USA, måste jag gå andra ring i Sverige eller kan jag börja i tredje ring direkt?

Svar:

Hej,

Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Man brukar säga att det är bra att ha minst C i matte för att man ska klara av programmet. Natur har väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur. Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så kan du ändå klara programmet. Det är helt upp till dig vad du vill välja.

Just nu skulle du kunna börja med att fundera över vilket gymnasieprogram som du tycker verkar intressantast. Sedan så finns det även ett gymnasietest som kanske kan vara till hjälp. Det hittar du här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Gå också till din studie-och yrkesvägledare i din skola och be om hjälp med detta. Hen kan i ett vägledande samtal hjälpa dig att fundera kring dig själv och ditt val. Det allra viktigaste är att du tar ett beslut (vilket som helst) och att du går gymnasiet och får en gymnasieexamen (från vilket program som helst). Vilket program som kommer gynna dig mest i framtiden är tyvärr en fråga som du inte kan få ett tydligt svar på. 

Under ett high school år följer man det amerikanska skolsystemet och kursplanerna som ingår där, då läser du även alla kurser som man ska läsa t.ex. det andra året i USA. Det bästa vore om du redan innan du åkte, kontaktar studie- och yrkesvägledarna på den svenska gymnasieskolan du tänkt börja i och den utländska gymnasieskolan du går i för att se över din behörighet när du kommer tillbaka. Vilka kurser, och hur många du eventuellt kan tillgodoräkna dig beror på hur mycket av de kunskaperna motsvarar den svenska gymnasieskolans kurser. Det är vanligt att man behöver komplettera en del kurser när man kommer tillbaka till Sverige, om man inte kan visa intyg på att det man har lärt sig motsvarar kurserna här i Sverige. Även då kan det behövas någon form av komplettering för att få med allting som behövs. Prata med dina lärare när du kommer tillbaka och berätta för de om vad du har gjort där och vad du kan behöva göra för att komma ikapp din klass. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

02 nov 2022
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej!
Nu i december ska jag göra mitt första gymnasieval och är fortfarande lite osäker på vad för linje jag vill ta. Jag gillar So-ämnena mer än No, men det kanske är pga att vi lär oss på annorlunda sätt i No då det mer är på egen hand. Samtidigt känns samhällslinjen väldigt tråkig, och jag vill ha lite av natur och även samämnen lästa under min gymnasietid. Ska jag då ta natursam linjen? Skolan i min stad har även en inriktning inom naur som kallas för ledarskap & företagande, där de i princip gör samma saker som man gör i entreprenörprogrammet. Ska jag kankse ta det då det lät väldigt intressant då jag är en person som gillar ledarskap och grupparbeten? Det viktigaste för mig, vilket jag även alltid har i åtanke är att när jag går ut gymnasiet ska jag ha jättemånga val av yrken jag kan välja senare, vill inte gå en linje som "begränsar" senare val av yrken i livet.

Vad jag har förstått det som så spelar det ingen roll vilken inriktning man tar i naturprogrammet och när man söker till vidare utildning i högskola eller universitet så kommer de be om samma ämnen oavsett vilken inriktning man gått i gymnasiet. Så inriktningen man tar är alltså endast baserad på ens intresse, har jag förstått rätt?

Svar:

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! På inriktningen Naturvetenskap och samhälle får du fördjupade kunskaper inom bland annat ämnena naturvetenskap, samhällskunskap och geografi. Så det kan vara en bra inriktning för dig som vill kombinera ditt intresse för naturvetenskap och lära dig mer om ämnen inom samhällsvetenskap. 

Är du intresserad av inriktningen ledarskap & företagande så kan du naturligtvis ta den. Du kan höra av dig till skolan om du vill ha mer information om inriktningen då den är speciell just för den skolan.

Naturinriktningen ger behörighet till en del naturvetenskapliga yrken som samhäll inte gör men samtidigt så ger samhäll dig några kurser som natur inte ger dig. Vilket som är bäst beror på vad du vill söka till efter gymnasiet och om du inte vet det så är det svårt att gissa vilket du får mest nytta av i framtiden. Men naturinriktningen är den bredaste. När du söker till högskolan tittar de som du skriver på vilka kurser du har läst, inte på vilken inriktning, men eftersom du inte får alla kurser från alla inriktningar spelar det roll vilken inriktning du läser.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

30 okt 2022
Hur ska jag välja gymnasium?
Hej! Jag heter Vilma och är 15 år. Ska söka gymnasium snart och jag undrar vad jag bör söka? Vill bli något av följande; advokat, psykiatriker, ambassadör eller finansmäklare. Vill helst gå sam beteende då jag tror att det skulle passa mig bäst? Tack i förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du ska börja gymnasiet! Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap finns på många skolor. Här hittar du alla:https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet-beteendevetenskap.  Du kan börja med att smala av listan på skolor genom att välja den ort du vill studera på. Sedan kan du börja läsa på om skolorna genom att klicka på länkarna. Du kan även kontakta skolorna om du vill veta mer om dem. Det spelar ingen roll vilken skola du väljer med tanke på behörighet så det är mer var du tor att du kommer tat trivas bäst.

Lycka till!/Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin