Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


22 feb 2021
Vilken gymnasieskola ska jag välja?
Hejsan!
Jag ska välja gymnasium snart och jag har tänkt bli civilingenjör. Jag har spanat på Teknik för att jag kan fokusera på matte och fysik, men problemet är att jag inte kan verka hitta något passande gymnasium i Stockholm för det.

Dom flesta jag kollar på kräver oroväckande lite poäng och har oroväckande recensioner. Så min fråga är om jag borde gå på natur istället men också om det finns något bra gymnasium med teknik att gå på?

Med vänliga hälsningar,

Svar:

Hej,

Det finns många skolor med Teknikprogrammet i Stockholm och jag kan inte se att de har dåliga recensioner. Du behöver inte lägga för stor vikt vid ansökningspoängen. Det finns inget som säger att en skola behöver vara sämre för att antagningspoängen är lägre. Det bästa är nog om du istället kan läsa på och kontakta skolorna och fundera på var du tror att du skulle trivas bäst. Har du några frågor eller funderingar kring varför en skola inte skulle vara bra kan du fråga skolan om det.

Här har du en lista på skolor med Teknikprogrammet i Stockholm https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet-teknikvetenskap-stockholms-lan/a104-c2051-d87130.

Lycka till! /Petra,SYV

21 feb 2021
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej,
Jag går i åk 9 och pendlar mellan att gå Teknik för att bli arkitekt/inredningsarkitekt eller Natur för att bli barnläkare. Har svårt för att bestämma mig så tänker att det blir enklare att välja natur, eftersom att det är den bredaste linjen. Men visst kan jag fortfarande bli arkitekt om jag går Natur och inte Teknik? Det är liksom lite svårt att veta vad jag kommer att vilja plugga vidare som om ca 3 år.

Tacksam för svar. :)

Svar:

Hej,

Jag förstår att det kan vara svårt att välja! Ja, du kan fortfarande bli arkitekt om du går Natur istället för Teknik?

Vänligen/ Petra,SYV

15 feb 2021
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hur mycket merit behöver jag för att kunna in på ett bra gymnasium som sedan leder mig till en psykologi utbildning?

Svar:

Hej,

Du behöver inte gå en specifik skola för att sedan bli psykolog. För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Om du vill ha behörighet direkt kan du få det av t.ex. Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Du kan egentligen välja vilken utbildning som helst bara du läser dessa kurser, då blir du behörig. 

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Stort lycka till! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin