Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

04 jun 2019
Vilket gymnasieprogram passar mig?
Hej! Jag vill läsa till psykolog eller advokat/jurist. Vilket program kan jag välja för att ha behörighet till båda programmen till universitetet, alltså att jag kan välja då? Kan jag gå samhällsvetenskap-beteendevetenskap eller ekonomi-beteendevetenskap? Om jag ändrar mig, hur gör jag då?

Hej,

Du kan bli behörig till jurist och psykolog från både Samhällsvetenskapliga programmet (alla inriktningar) och Ekonomiprogrammet (alla inriktningar). Så du kan välja det program som du är mest intresserad av.

28 maj 2019
Vilket program passar om jag vill bli barnmorska?
Hej, jag går i 8:an och har velat bli barnmorska sedan jag var liten. Men nu när det är snart dags för gymnasieval, så vet jag inte vilket program jag ska gå på. Om det är natur eller samhälle? Jag är också stressad över mina betyg, de är inte riktigt som jag hade förväntat mig. Finns det något program som behöver bara låga meritpoäng och som kan hjälpa mig till att bli en barnmorska?

Hej,

Vad kul att du vill bli barnmorska! För att bli det ska du först gå Sjuksköterskeprogrammet och där krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Så det är dessa kurser som du behöver ha med i din gymnasieutbildning.

Du kan få detta från de flesta högskoleförberedande program bara du kollar med skolan att man kan läsa naturkunskap 2 som individuellt val. På Samhällsvetenskapsprogrammet till exempel har man inte naturkunskap 2 så den behöver du lägga till i ditt individuella val för att du ska få behörigheten. Det kan även finnas skolor som har en specialvariant av Vård-och omsorgsprogrammet som ger behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. Kolla med de skolor du funderar på att söka till vad de kan erbjuda. Alla skolor har också olika antagningspoäng som varierar från år till år. Antagningsstatistik kan man kolla här.

25 apr 2019
Vilken programinriktning ska jag välja på gymnasiet?
Hej, jag vet inte om jag ska välja samsam eller beteende nu till tvåan. Jag är intresserad utav historia, samhällskunskap osv. Men vill nog bli nått med psykolog i framtiden. Men vill ändå gå en linje som jag intresserad utav. Kan jag gå samsam och bli psykolog?

Hej,

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av alla inriktningar på Samhällsprogrammet. Så behörigheten är något som du inte behöver tänka på vilken inriktning du än väljer. Du kan gå efter ditt intresse!

Medlemslogin