Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


22 sep 2021
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Ska börja gymnasiet nästa år, men vet inte alls vad jag vill gå, blir jättestressad av att tänka på att börja på ny skola med nya människor och välja en linje. Mina kompisar verkar typ veta vad de vill gå men när jag får frågan så vet jag inte vad jag ska svara. Vill inte riktigt plugga vidare men de finns inga jobb där jag bor typ.

Svar:

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra.

Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Att få jobb utan gymnasieexamen är väldigt svårt men om du väljer ett yrkesprogram får du ha praktik och kan börja jobba redan efter gymnasiet.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

09 sep 2021
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej!
vad skillnaden mellan Naturenkunskapspogram och vård och omsorg, är det inte samma sak. om man ska bli undersköterska eller läkare vilken av de väljer man.

Svar:

Hej,

Nej, det är två olika program. Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram så du kan studera vidare direkt efter din tid på gymnasiet. Det ger behörighet till Läkarprogrammet. 

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program för undersköterskor, vilket betyder att du har möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet. Men du får inte behörighet till Läkarprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

03 sep 2021
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej. Jag går i nian och vill bli advokat men vet inte riktigt vad jag ska ta för inriktning i gymnasiet. Ekonomi Juridik låter bra men folk säger att det är dåligt, jag vet inte om Samhällsprogrammet duger och jag är väldigt förvirrad. Vilket slags högskoleförberedande program kan jag ta för att kunna komma in I ett universitets juristprogram förberedd och vilket är den bästa?

Svar:

Hej,

 För att kunna gå Juristprogrammet efter gymnasiet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Du kan få behörigheten från alla högskoleförberedande program.

Det finns inget program som är generellt bäst men Ekonomi-Juridik är ju ofta intressant för den som gillar juridik. Jag rekommenderar att du läser på om programmen och skolorna du är intresserad av och försöker bilda dig en egen uppfattning om vad som kan passa dig. Om någon som gått programmet anser det är dåligt så kan du fråga varför de tycker det.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin