Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


21 aug 2017
Kan jag gå fotografi och sedan bli lärare?
Hej!! jag är väldigt sugen på att bli lärare i framtiden. går just nu i 9:an o ska strax välja gymnasium. jag vill bli mellanstadielärare, men.... jag vill absolut inte gå typ barn o fritid, eller samhälle eller något sånt. jag skulle vilja gå ett gymnasieprogram utan språkval, lite intresserad på att gå foto. men frågan då är, kan man gå fotografi på gymnasiet, men ändå blir mellanstadielärare? (fattar att man måste gå universitetet).

Svar:

Hej, 

Behörighetskraven för att gå grundlärarprogrammet på universitet/högskola för åk 4-6 är grundläggande behörighet, Matte 2a/ 2b/ 2c, Naturkunskap 1b/ 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får denna behörighet direkt från alla högskoleförberedande program, men på de flesta programmen som ger grundläggande behörighet läser man moderna språk. De programmen som alltid har moderna språk är Humanistiska programmet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet. Sedan har flera gymnasieskolor moderna språk kurser inom t.ex.  programfördjupningen, det kan vara bra om du kontaktar skolan för att få reda på om programmet du väljer har språkval. 

Om du väljer ett yrkesförberedande program behöver du lägga till vissa kurser för att bli behörig och om du inte får plats med alla kurser som behövs under gymnasietiden kan du läsa upp de på komvux efter gymnasiet. Du kan välja vilket program du själv är intresserad av och antingen erbjuds de kurserna där direkt, eller så kan du läsa upp de kurserna efter gymnasiet innan du söker till grundlärarprogrammet. Det finns en inriktning på ett program som kanske kan intressera dig! Estetiska programmet har en inriktning som heter Estetik och media och där får man arbeta med fotografi, bildkomposition, framkallning osv. Här kan du läsa mer om inriktningen: https://www.gymnasium.se/sok/estetik-och-media och här kan du se programstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program och du får med dig alla kurser som krävs för att söka till grundlärarprogrammet efter gymnasiet!

Lycka till! /Aranja, SYV

20 aug 2017
Vilket program är bäst för att bli läkare?
Hej! Jag ska nu börja i 9:an och jag är helt insatt på att jobba inom vården. Skulle älska att bli kirurg men vet inte om jag har vad som krävs. Men läkare skulle också vara jättekul. Jag har varit inställd på att gå VO, men då skulle vägen till att bli läkare mycket längre än om man går NA. Jag har just nu efter 8:ans betyg A i biologi, B i fysik, A i kemi och C i matematik. Biologi och kemi älskar jag och fysik är även kul. Men matte är inte min starka sida, hade D rakt igenom 7:an och D under hela höstterminen i 8:an. Men kom upp till ett C tillslut. Resten av betygen har jag B och få C. Men frågan är ska jag gå naturvetenskapsprogrammet eller vård o omsorg ifall om jag vill bli läkare? Har även hört att NA programmet är väldigt svårt och även matten för den delen, och jag vet inte om jag skulle klara matten. Skulle kanske bli godkänd men inte med ett högt betyg. Jag vet inte vad jag ska göra, vill så gärna bli läkare (kirurg men det är för mycket för mig tror jag). Men jag har ingen aning om hur jag ska gå till väga. Mvh en 15 årig tjej (:

Svar:

Hej, 

Det verkar som att du verkligen känner dig engagerad för läkaryrket! Tänk på att det oftast blir både lättare och roligare att plugga om man är intresserad av det man läser och att programmet på gymnasiet är vägen till ditt drömjobb! Behörighetskraven för läkarprogrammet på universitet/högskola är följande: grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4. Som du har skrivit är vägen till läkare mycket längre om man går Vård- och omsorgsprogrammet än t.ex. Naturvetenskapsprogrammet. VO är ett yrkesförberedande program och man får inte grundläggande behörighet till högskolestudier på en gång, utan om du väljer detta program behöver du lägga till vissa kurser för att få grundläggande behörighet. Sedan läser man inte heller de kurser som krävs för de särskilda behörigheten, som fysik, kemi, biologi och de högre matte kurserna. Då skulle du efter gymnasiet behöva gå på t.ex. komvux och läsa upp ungefär 9 kurser för att bli helt behörig. Här kan du se vilka kurser man läser på Vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet. 

Däremot läser man alla kurser som behövs för behörigheten på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Om du tar examen från programmet och får med dig alla kurser som krävs kan du söka till läkarutbildningen på en gång, utan kompletteringar. Antagningspoängen för läkarprogrammet är dock väldigt höga, upp mot 22,5 poäng som är A i alla ämnen och fulla meritpoäng. Du kan även söka med högskoleprovet, eller göra prövningar på komvux för att höja betygen. Det är inte så lätt att säga hur svårt programmet är då det är så olika för varje elev, en sak som känns lättare för en elev kan kännas svårare för en annan. För att du tycker så mycket om biologi och kemi kanske det blir mycket lättare för dig att plugga och lära dig det som behövs! Om du är orolig över matten kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de t.ex. har extra matte där du kan få lite mer hjälp. Lärarna är även där för att hjälpa dig så mycket som möjligt! Här kan du se programstrukturen för Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. 

Läkarutbildningens grundutbildning är på 330 hp, som är 5,5 års studier på heltid. Efter den grundläggande läkarexamen går man ut på Allmäntjänstgöring, AT, som oftast ligger mellan 18-22 månader. Allmäntjänstgöringen avslutas med ett prov där man kan få sin läkarlegitimation. Där är syftet att man ska komplettera grundutbildningen med praktiska erfarenheter som krävs för alla läkare. Man kan välja att stanna vid detta stadie och arbeta som läkare, eller så kan man välja att bli Specialistläkare (ST) som tar ytterligare minst 5 år. Det är här som du kan bli kirurg. Det finns många fler yrken inom hälsa och sjukvård som kanske intresserar dig med, t.ex. sjusköterska, barnmorska, fysioterapeut (sjukgymnast), ambulanssjukvårdare, audionom, kiropraktor och mycket mer! Här kan du läsa mer om några yrken inom hälsa och sjukvård: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

 

18 aug 2017
Vilket program är öppen för så många utbildningar som möjligt?
Hej jag är 15 och ska börja gymnasiet nästa år. jag vet inte hur jag ska göra för att få reda på mitt gymnasieval. jag vill bli frisör, jobba med barn eller djur. jag vill typ bli allt jag kan. Hur ska jag göra? testet säger jag skulle söka in via bygg eller något tekniskt. men det känns lite tråkigt. min utbildning vill jag ska vara så öppen så möjligt när det gäller jobb sen. så jag inte typ går dans och itne kan bli veteronär som ett till exempel. några tips och förslag?

Svar:

Hej, 

Vad bra att du tänker på det som intresserar dig inför gymnasievalet det blir oftast mycket roligare och lättare att plugga om man är intresserad av det man läser! Det finns 18 nationella program på gymnasiet, 12 av de är yrkesförberedande program som syftar på att man kan börja arbeta direkt efter gymnasiet och 6 av de är högskoleförberedande program som syftar på vidare studier efter gymnasiet. Du får grundläggande behörighet som behövs för alla utbildningar på universitet/högskola, direkt från alla högskoleförberedande program men du behöver lägga till vissa kurser för att få grundläggande behörighet från yrkesförberedande program. Sedan kräver många utbildningar även en särskild behörighet, detta kan variera från utbildning till utbildning, och olika program kan ge olika behörigheter. Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet och särskild behörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107. 

För de yrken som du har skrivit i din fråga, t.ex. frisöryrket, jobba med barn och djur osv finns det yrkesförberedande program som erbjuder utbildning i dessa områden. Hantverksprogrammet inriktning Frisör utbildar dig till frisör, Barn- och fritidsprogrammet inriktning Pedagogiskt arbete, utbildar dig till barnskötare och efter Naturbruksprogrammet inriktning Djur kan du bl.a. arbeta som djurskötare eller djurvårdare. Som sagt är dessa yrkesförberedande program men du kan lägga till kurser för att få grundläggande behörighet. Sedan om du efter gymnasiet vill plugga vidare till t.ex. veterinär behöver du läsa upp flera kurser på komvux för få den särskilda behörigheten som inte erbjuds på yrkesförberedande program. 

För att bli t.ex. veterinär behövs det grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 4 för att bli behörig. Detta kan du få direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Du blir även behörig till t.ex. yrken inom vården, både för människor och djur, lärare, ingenjör, juridiska yrken och yrken inom beteendevetenskap efter programmet. Många av dessa yrken blir du även behörig från fler högskoleförberedande program t.ex. Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet osv. Från högskoleförberedande program får du oftast med dig de kurser som behövs som särskild behörighet för flera olika yrken och utbildningar, det kanske är något som passar dig! 

Jag förstår att det kan kännas lite rörigt med all information om behörighet och om programmen men ett tips är att du här: www.antagning.se söker på en utbildning som intresserar dig och tittar på behörighetskraven. Sedan kan du jämföra det med kurserna som erbjuds på alla programmen, du kan läsa om varje program och se vilka kurser man läser här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Du även titta på vår yrkesguide för att se vad du kan bli efter varje program. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-olika-gymnasieprogram-12390. Prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan som kan hjälpa dig reda ut alla dina ideér och komma fram till något som du tycker passar dig och dina intressen bäst! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV