Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


23 jan 2022
Val av gymnasieprogram vad ska jag tänka på
Hej, jag undrade om man kan ha samhällsvetenskapsprogrammet för att bli fastighetsmäklare? Dessutom undrar jag hur jag ska veta vilken linje jag ska ta och vad jag behöver tänka på när jag gör det?

Svar:

Hej! 

Här har du info om hur du blir mäklare! I detta test kan du se vilka program som matchar dina intressen. Utöver att utbildningen ska kännas rätt för dig kan det vara klokt att tänka på att utbildningen ger behörighet till de man vill studera efter gymnasiet (om man redan vet). Lycka till med ditt gymnasieval ! 

Cecilia, syv 

19 jan 2022
Svårt att välja mellan två program
Hej, jag har svårt att komma på vilket program jag vill söka till på gymnasiet. Jag funderar över Ekonomi Juridik, men jag vet inte om jag kommer gilla de ämnen som finns i juridik inriktningen då jag aldrig haft det innan. Jag funderar även på Ekonomi Ekonomi men jag vet inte om jag kommer att sakna att ha mer juridik. Jag vill ha en större blandning mellan de båda inriktningarna helt enkelt.
Det jag vet säkert är att jag vill läsa Engelska 7, Matte 3b och även inrikta mig på kriminolgi.
Jag förstår att du kanske inte kan hjälpa mig med allt, men något tips på hur jag kan tänka hade varit super bra! Tack

Svar:

Hej! 

Undersök möjligheter att lägga till det du tycker respektive inriktning saknar genom dina individuella val. Titta upp om programmen erbjuder prova på dagar eller likande där du kan få en känsla för hur programmen och skolan känns. Lycka till! 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

14 jan 2022
Vilket program är rätt för mig ?
Hej,

Jag är en tjej i årskurs 9 som snart måste välja gymnasium. Jag har funderat mycket över vilket program jag vill gå, men vet trots det inte vad jag ska välja. För mig står det mellan naturprogrammet eller samhällsprogrammet. Jag är mer intresserad av samhälle beteende än de andra samhällsinriktningarna (om jag väljer samhälle). Jag vet inte heller vad jag vill jobba med när jag blir äldre, utan skulle kunna tänka mig en hel del faktiskt. Jag har dock en hög merit (335), och har lätt för de mesta ämnena. Det ämne jag tycker är allra roligast utav kärnämnena är svenska, och har nog alltid tyckt så. Engelska tycker jag också är helt okej. SO och NO ämnena har jag lätt för, men tycker inte något av dem egentligen är speciellt roligt. Matte är kanske inte det roligaste jag vet heller, men jag har även A i matte. Eftersom att man får lika mycket svenska i både natur- och samhälls-/programmet, är alltså det inget avgörande för mig.

Det som oroar mig med natur är att det ska bli för mycket för mig, och att det ska bli väldigt stressigt eller matten för svår. Jag vet redan nu att jag är en person som lätt blir stressad av skolarbete, men jag brukar ändå klara av det i slutändan. Så hur svårt är egentligen naturprogrammet?

Skulle jag däremot välja samhällsprogrammet, så är jag orolig för att missa möjligheter till olika yrken, som jag får om jag väljer natur. Jag vet att naturprogrammet är det program som håller flest ”dörrar öppna”, och därför känns det som en fördel. Om jag väljer samhälle har jag förstått att jag inte direkt efter kan bli t.ex. läkare, som är ett yrke jag absolut kan tänka mig. Jag vet att man kan läsa kurserna som krävs för att blir läkare efter gymnasiet om man väljer samhälle, men att det kommer ta något extra år.

Det sista som gör valet extra svårt för mig är att jag funderar på att om jag väljer naturprogrammet, så skulle jag vilja gå det med inriktning musik (särskild variant), eftersom att jag själv spelar ett instrument och har gjort det i 5 år. Går man detta programmet får man både spela i band (det har jag gjort tidigare), samt undervisning av musik på andra sätt. Musik är trots allt mitt absoluta favoritämne i skolan. Det finns dock inte något program som har samhälle-musik, där jag bor, som hade varit mitt val om jag velat gå samhälle. Vad jag menar är alltså: att jag verkligen skulle vilja ha musik i gymnasiet, men då måste jag gå naturprogrammet, vilket jag är orolig för. Jag skulle såklart kunna lägga till musik som ett ämne i mitt individuella val om jag går samhällsprogrammet, men det skulle vara så roligt att få mer musik än så.

Hur svårt är egentligen natur? Eller borde jag välja samhälle för att inte riskera att svämmas över av skolarbete? Jag tycker trots allt att det låter spännande att gå samhällebeteende och få ha ämnen som psykologi och filosofi.

Jag har även koll på att det finns ett Natursamhällsprogram, som jag förstår är lite av en mix av de båda programmet med 1 naturvetenskapligt ämne, geografi och samhällsvetenskap. Men jag vet inte om geografi och samhällskunskap är det jag främst ”vill ha” av samhällsprogrammet egentligen.

Jag hoppas verkligen kunna få lite vägledning i alla fall. Mvh anonym


Svar:

Hej! 

Kom ihåg att du är inte ensam om att känna dig orolig och stressad inför gymnasievalet och det finns hjälp att få, våga utnyttja din rätt till vägledningssamtal hos syv på din skola. 

Att trivas på sin skola/utbildning är otroligt viktigt för att hela kroppen ska få må bra. Finns det möjlighet att göra besök på de olika programmen för att få en känsla för de på plats ? Ett besök skulle kanske kunna hjälpa dig ta ett beslut då du kan bilda dig en uppfattning om hur stressen skulle kunna yttra sig på natur. 

Jag märker när du skriver att du har mycket information om gymnasiet, individuella val osv men kom ihåg att skulle du sakna någon kurs efter gymnasiet kan du alltid läsa in den på komvux. Gymnasievalet är ett viktigt val men det sätter inte ramarna för hela livet det finns chans att ångra sig. 

Gymnasiet är inte bara en tid av råplugg utan också en period i livet som ska vara rolig och givande. Hur du än väljer att göra så hoppas jag att det kommer bli bra för dig och att du blir nöjd med ditt val! 

Vänliga hälsningar 

cecilia, syv 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin