Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


01 jun 2022
Hur ska jag välja gymnasieprogram om jag har många intressen?
Hej. Går just nu i 8:an och har börjat fundera lite på vad jag ska välja till gymnasiet. Jag är intresserad av det mesta, är nyfiken av mig, lättlärd och detta gör att jag inte riktigt vet vad jag ska välja då jag gillar i stort sätt alla ämnen jag har nu (och har svårt att välja bort).
Det står nog egentligen mellan 4 program, Est, Nat, Sam och tek, och inriktningarna är lite begränsade för att jag inte vill flytta eller pendla.
Har sedan länge funderat på natur då jag varit lite inne på att bli astronom, men nu vet jag inte om det yrket skulle vara lite för specialiserat för mig som gillar variation. Men jag gillar no och att fatta hur saker hänger ihop, och det ger helt klar bredast behörighet. Men tycker jag också att biologi är det tråkigaste no-ämnet, och därför tycker jag teknik verkar bra. Jag har även börja tycka att konstruktioner av broar är intressant att lära mig om och yrken som spelutvecklare verkar roliga. Och då verkar ju teknik bäst?
Men då känner jag att jag kanske kommer sakna något estetiskt, som bild eller musik och är rädd att jag kommer att sakna dessa på Na el Te. Därför är Es lite med i bilden, men där blir det tvärtom, kommer jag få utmaningar i No och matte (favvoamnet) eller kommer det bli för lätt? Jag har även många vänner som är rätt säkra på att välja es, och jag vet att man inte ska välja efter dem men visst har man ändå med det lite i sina tankar.
Sam är mest med för att jag vet att jag skulle klara det ganska lätt, men med risk för att det blir tråkigt.

Tyckte att välja högstadie och inriktning till det var rätt tufft så lite hjälp med detta valet skulle vara uppskattat.
Tack på förhand :)

Svar:

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Speciellt när man har många intressen. 

Det finns inget rätt sätt att välja gymnasieprogram så du måste helt enkelt välja efter dina egna skäl. Man kan välja efter intresse, efter vilken behörighet man vill ha till vidare studier eller vilket annat skäl som helst.

Jag kan inte tala om för dig hur du ska tänka men för många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att tänka att under vägen ska man vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande.

Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt, man kan byta yrke så många gånger man vill!

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

11 maj 2022
Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej! Jag är en tjej som snart ska söka till gymnasiet. Jag vill helst gärna gå Sam-beteende. Men har svårt för vissa ämnen som matte och lite svenska. De på min skola som jag går nu tror inte jag kommer klara linjen men känner att det är den ända jag vill gå. Ska jag välja Sam-beteende ändå eller ta en annan linje?

Svar:

Hej,

Matte och svenska ingår i alla gymnasieprogram så det är bra om du kan jobba extra med att förbättra dig i dessa ämnen. På yrkesprogrammen så har man dock färre obligatoriska kurser i matte och svenska men om man vill ha högskolebehörighet så måste man välja till dessa kurser ändå.

Det är helt upp till dig vad du vill välja. Eftersom matte och svenska alltid kommer att vara viktiga ämnen så är det bästa om du kan jobba med det så mycket som möjligt. Fråga din skola om vilken hjälp du kan få och om de har råd till dig kring exakt vad det är som du behöver jobba med inom dessa ämnen.

Stort lycka till med studierna! /Petra, SYV

09 maj 2022
Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej! Jag vill blir en moddel och jag undrar vilket program behöver gå för att blir modell.

Svar:

Hej,

Det krävs inget särskilt gymnasieprogram för att bli modell så du kan välja vad du vill. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin