Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


30 dec 2019
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
Hej nu när det börjar närma sig Gymnasieval så har jag några funderingar. Jag funderar på att gå antingen SAM eller TEK. Vilken linje är det bästa valet? jag vet inte riktigt vad jag vill bli så mitt val kommer baseras på en så bred grund som möjligt, jag vet att NA Ksk i det här fallet är det bästa valet. Men jag har inte så stort intresse för just Biologi och matten kommer nog bli för svår. Med åren som kommer kanske jag då inte kommer årka med det. Jag tror att det lutar åt antingen Mäklare eller någon sorts ekonom som jag vill bli i framtiden men om jag går SAM har jag då ingen möjlighet att bli kanske Ingenjör om jag ändrar mig sen menar jag. Som du troligtvis märker så börjar ångesten komma fram lite smått och jag vill så gärna inte välja fel. Så vad skulle du rekommendera för mig?

Svar:

Hej,

Vad bra att du funderar på vad du ska välja! Det finns tyvärr inget allmänt bästa val utan det är upp till dig att avgöra vad som blir bäst för dig. Behörigheterna från de olika programmen kan du se och jämföra här: https://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591.

Om du saknar något från dina gymnasiestudier, till exempel behörigheten till ingenjör, så kan du ordna det efter gymnasiet. Så det är inte något större problem om du inte skulle få behörighet för precis allt under din gymnasietid. 

Lycka till! /Petra,SYV

30 dec 2019
Blir Ekonomiprogrammet för svårt?
Hej
jag har problem att välja gymnasieprogram som jag ska göra i Februari. Jag vill ta ekonomiprogrammet men jag vet inte om det kommer vara svårt eftersom jag är inte bäst med matte men jag klarar det. Jag vill bli i framtiden en företagare. Mina vänner ska välja handel och jag vill ta ekonomi men jag vet inte, det som är i mitt huvud och snurrar är vill jag va med vänner och ha kul och gå samma program eller ekonomiprogrammet då jag vill bli företagare i framtiden.

jag vet inte vad jag ska välja handlingsprogrammet och ekonomiprogrammet.

Svar:

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Valet är helt upp till dig. Du kan välja det program du är mest intresserad av (vilket brukar rekommenderas) men det är ditt beslut och du kan också välja utefter andra kriterier som till exempel vännner. Ekonomiprogrammet har två eller tre mattekurser beroende på inriktning och Handels-och administrationsprogrammet har en. Om du vet att du har svårt för matte men ändå är motiverad att förbättra dig och gå programmet du är intresserad av så kan du börja förbereda dig redan nu. Lägg extra tid på matten, prata med din mattelärare om vad du kan göra för att förbättra dig, ta hjälp av av resurser online som tex. matteboken, be en kompis som är bra på matte om hjälp osv. 

Lycka till! /Petra,SYV

26 dec 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej!

Jag står just nu inför gymnasievalet och velar mellan teknik design eller natur natur. Jag har just nu 312,5 i meritvärde och har det inte jätte svårt med matte och NO ämnena men måste ändå plugga mycket för själva förståelsen. Ligger på A och B i dessa ämnen. Jag älskar verkligen biologi och spanska. Där jag har A i båda ämnena. Men jag är osäker på vad jag vill bli i framtiden också, funderar på arkitekt. Är det då lättare för mig att gå teknik design och välja till spanska för meritpoäng och få en aning högre meritvärde än att gå natur och få lägre meritvärde inför högskolan? Då natur är en svårare linje med tuffare ämnen än teknik design. Jag lockas ju verkligen till den kreativa biten på teknik som inte natur har men å andra sidan är natur en så mycket bredare linjer men jag känner att det inte spelar någon roll om jag inte lyckas få högt betyg i alla ämnen. Vilket jag tvivlar på att jag får då jag är svag i engelska. Sen undrar jag också får man automatiskt meritpoäng för matte 4 och 5 på natur natur??? Hur tufft är det på natur egentligen??

Svar:

Hej,

Jag kan tyvärr inte svara på vad som kommer att vara lättare eller svårare för dig. Det du kan göra är att titta på programplanerna för de program det står mellan och fundera på vad du tror om dina möjligheter i de olika kurserna som ingår. Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar men du kan (oftast) få meritpoäng för kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin