Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej!
Jag vill bli socionom vilket linje är lättare och ta samhällsvetenskapsprogramet eller samhälle beetende. Jag vill också säga att jag inte är så mycket intresserad i so ämnen.
Svar:

Hej,

För att blir behörig till socionomprogrammet behövs följande kurser: Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det spelar ingen roll vilket program du får bara du läser dessa kurser så välj det program du är intresserad av. Här ser du programmen och kan titta på vilka kurser som ingår i dem: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram/.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilka gymnasieprogram har inte fysik?
Hej,
Min dotter gillar matte men inte så mycket fysik. Finns det gymnasieprogram som kan möta det?

Vilka skolor som är bra är hennes alternativ.


Mvh /
Svar:

Hej,

Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi är det mycket matte och ingen fysik. Väljer hon något annat program så kan hon troligen också välja till en del extra matte. Natur och Teknikprogrammen kanske hon ska undvika dock, då de är de enda program som har obligatorisk fysik och kemi.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej, vilken gymnasieutbildning rekommenderas för de som vill jobba inom sk uniformsyrken, tex räddningstjänsten eller hos polisen?
Svar:

Hej,

Det finns inget speciellt gymnasieprogram som du måste gå men man kan ha lite koll på behörigheter som kan vara bra att ha. För att vara behörig till Polisutbildningen till exempel behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2).

Så länge du får det så blir du behörig oavsett vilket program du väljer. Till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet skulle kunna vara intressant om man vill bli polis men Barn- och fritidsprogrammet är också ett bra val (då lägger du bara till Historia 1a2).

För att bli behörig till Polis finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av (som är viktigare än betygen). T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 775 frågor
1
2
3
4
...
259

Annonser