Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


14 dec 2018
vad ska jag välja?
Hej
Jag går i 8an just nu men funderar på gymnasiet och vad som kommer att hända efter det.
Jag har varit på öppet hus två gånger och tittat på olika program men jag har inte blivit säker på vad jag ska välja än.
Mina favoritämne är matte, NO och språk och när jag var på besök i gymnasiet så sa de till mig att naturprogrammet är det som passar mig bäst utifrån mina intresse och tankar.
Det jag funderar på är att om jag kommer att klara det för det är mycket plugg och sedan tänkte jag fråga om man kan få extra hjälp med tex matte?

Svar:

Hej,

Vad bra att du funderar på ditt gymnasieval i god tid! Tyvärr så kan man inte veta hur man kommer att klara ett gymnasieprogram innan man har testat så man kommer nog få känna lite osäkerhet. Du behöver inte det stoppa dig om du vill välja natur. Om du är intresserad och motiverad så är det en bra grund. Extra anpassningar och särskilt stöd ska skolan ge de elever som har svårt att uppfylla kunskapskraven. Så det kan man få om man har väldigt svårt med ett ämne. 

Ett tips är att du är "elev för en dag" på Naturvetenskapsprogrammet så får du känna efter hur det känns. Elev för en dag innebär att man får vara med en klass under en hel dag. Fråga skolorna du är intresserad av om du kan få göra det.

Lycka till! /Petra,SYV

10 dec 2018
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej! Jag har just nu 315 poäng från grundskolan och ska snart söka in på ett gymnasium men har stor bestlutsångest över vad jag ska ta för linje. Jag har lätt för språk, so ämnena och no ämnena, älskar idrott. Jag har C i matte. Jag har några idéer på vad jag vill vara vilket är läkare, advokat eller barnläkare. Men jag undrar tror ni att om jag tar naturlinjen skulle klara matten och klara naturlinjen. När det kommer till plugg är jag van och har stora krav på mig själv. Jag står mellan samhäll, ekonomi och naturlinjen. Tack i förhand ❤️

Svar:

Hej,

Det är tyvärr omöjligt att svara på hur du kommer att klara dig på det gymnasieprogram du väljer. Du måste helt enkelt välja ett program och sedan göra ditt bästa. Om du vill kan du ju prata med din mattelärare om det är det du är mest orolig över. Hen kanske kan ge dig en bild av hur matten kommer vara och vad du måste göra för att klara den. Det är upp till dig att bestämma vad du ska välja för program (och varför) men här finns lite tips du kanske kan få användning för:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tips-gymnasievalet-2811

https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/stor-press-och-manga-val-11785

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309

Lycka till! /Petra,SYV

01 dec 2018
Vilket gymnasieprogram ska jag välja om jag vill bli journalist?
Hej!
Jag undrar om man vill bli journalist
Vilken linje i yrkesprogram kan man väljer?

Svar:

Hej,

För att bli journalist krävs en eftergymnasial utbildning vid högskola eller universitet. Behörigheten som krävs för att gå på journalistprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande gymnasieprogram. På ett yrkesprogram kan det bli svårare att få behörigheten då du måste välja till alla kurser för grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du inte räkna med att du ska hinna under gymnasiet. Därför är kanske det bästa att väljer ett högskoleförberedande program. Läs mer om yrket journalist här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/journalist-11125.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin