Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 



Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)



Sök



Senaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


12 dec 2017
Hur kan jag hitta en friskola?
Pluggar för närvarande natur natur i 2an men känner att jag vill byta skola från Luleå till någon belägen i Stockholm. Hur ska jag gå till väga och vilka skolor erbjuder riksintag/internat. Är villig att byta linje/plugga fler kurser samtidigt. Har mycket goda grundskole betyg på 310p.

Svar:

Hej,

Vad du behöver göra är att hitta en skola du vill gå på och kontakta den. För att hitta en friskola så kan du i sökrutan här på Gymnasium.se fylla i den lilla boxen under sökrutan där det står riksintag. Du kan också fylla i orten Stockholm och det program du vill gå. Då får du upp en lista på skolor som kan vara aktuella för dig.

Här kan du läsa mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 och här kan du läsa mer om internat: https://www.gymnasium.se/sok/internat#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

11 dec 2017
Vilket program/ gymnasielinje kan man välja om man vill jobba med film eller tv-produktion?
Vilket program/ gymnasielinje kan man välja om man vill jobba med film eller tv-produktion?

Svar:

Hej,

Vad kul att du är intresserad av film och tv-produktion! Du kan kolla på Estetiska programmet och deras inriktning Estetik och media som du kan läsa om här: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet#moreAboutSearch. Du kan också kolla upp Samhällsprogrammet med inriktningen Medier, information och kommunikation här: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

07 dec 2017
Vilket gymnasieprogram bör jag gå om jag vill bli kiropraktor?
Hej!
Jag är en tjej på 15 år som är väldig förvirrad och osäker när det kommer till att välja en gymnasielinje.
Jag har tänkt mig en framtid som en kiropraktor och hade då främst behövt gå någon form av naturvetenskaplig linje. Jag är dock rädd att jag inte kommer klara den naturvetenskapliga linjen i med att jag inte är särskilt stark i No ämnen, tycker dock om No ämnena, särskilt biologi.
Jag är bättre i So ämnen men tycker att de flesta är väldigt sega och tråkiga, kan jag fortfarande komma in på kiropraktor-högskolan om jag väljer samhälle? Vilka linjer behöver jag i sådana fall komplettera? Kan jag komplettera det under gymnasiet eller måste jag gå på komvux?

Det står alltså mellan dessa 3 linjer:
- Natur, samhällsvetenskaplig, 1
- Samhäll, Beteende, 2
- Samhäll, samhällsvetenskaplig, 3

Vilken borde jag gå?

//Stressad tonåring, tacksam för svar :)

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att du känner dig så osäker, men det är jättebra att du funderar på ditt yrkes och gymnasieval! För att kunna söka till kiropraktorprogrammet på Skandinaviska Kriropraktorhögskolan behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet avseende: Fysik 1, Kemi 1, Bilogi 1 (eller Naturkunskap 2) och Matte 1 och 2. Vidare så är tidigare erfarenhet från sjukvård, idrottsledarutbildning samt terapeutyrken är meriterande. Om du inte uppfyller kraven på särskild behörighet finns möjlighet att komplettera dina betyg med hjälp av skolans naturvetenskapliga baskurser. 

Vilket program du än väljer på gymnasiet så finns alltid möjligheten att välja till kurser inom individuellt val, komplettera senare på Komvux och att gå naturvetenskapliga baskurser. Om vi jämför dina tre val av program så skulle det bli så här:

1. Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap och samhälle: Du blir behörig till kiropraktorutbildningen direkt.

2. och 3. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen Beteendevetenskap eller med inriktningen Samhällsvetenskap: Du behöver lägga till Fysik 1, Kemi 1, Bilogi 1 (eller Naturkunskap 2) .

Hoppas du kan ta ett bra beslut nu när du har den informationen. Du kanske kan fråga din NO-lärae om vad du kan göra för att förbättra dig i dessa ämnen så att du känner dig säkrare på dessa inför gymnasiet.

Lycka till med valet! /Petra,SYV