Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


25 apr 2017
Vilket program ska man välja för att bli läkare?
Hejsan! Undrade vilken linje man ska välja om man vill bli läkare? Rekommenderar ni någon skola?

Svar:

Hej, 

För att bli behörig och söka till Läkarprogrammet på universitet/högskola krävs följande kurser: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Då får denna behörighet direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap då man läser alla dessa kurser där. Här kan du se poängplanen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet

Om du är intresserad av en viss skola eller tänkt lite extra på några kan du här på vår hemsida https://www.gymnasium.se söka efter programmet och den ort du vill läsa på, resultatet blir då de skolor som erbjuder programmet i det området. Om du trycker på en skola kan du längre ner på sidan ev. se recensioner som elever har skrivit. Där kan du se vad eleverna själva tycker. Det kan också vara bra att besöka skolan eller testa att vara elev för en dag, det kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig med. 

Lycka till! /Aranja, SYV

25 apr 2017
Vilket program ska man läsa för att bli Sjuksköterska?
Vilka ämnen ska man läsa för att bli sjuksköterska?

Vilka gymnasieprogram ska man gå?

Hur många poäng behöver man för att komma in på den gymnasieprogram jag vill? (sjuksköterska vill jag bli)

Svar:

Hej, 

För att bli Sjuksköterska måste man gå en utbildning på universitet/högskola. Behörighetskraven för den utbildningen är grundläggande behörighet och Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du väljer helt själv vilket program du vill läsa men det är bra att tänka på att du läser dessa kurser. T.ex. kan du läsa Samhällsvetenskapsprogrammet och lägga till kursen Naturkunskap 2 för att bli behörig, eller Estetiska programmet och lägga till Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a2 osv. Om du väljer ett yrkesförberedande program behöver du även lägga till kurser för grundläggande behörighet då kan det bli lite tajt att hinna med alla kurser under gymnasietiden. Ofta kan Naturkunskap 2 ersättas med Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 då får du direkt behörighet från t.ex. Naturvetenskapsprogrammet. Här kan du läsa om alla nationella program och se poängplanen för programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020.

Antagningspoängen kan se olika ut från skola till skola, och vilket program det handlar om. Du kan titta på förra årets antagningspoäng här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 att få en idé om hur det kan se ut. Din studie- och yrkesvägledare kan också hjälpa dig med det när du har bestämt dig. 

Lycka till! /Aranja, SYV

20 apr 2017
Vilket program är bra för att bli inredningsarkitekt?
Hej!
Jag undrar vilkevilken linje jag borde gå för att få den bästa grunden om jag vill bli inredningsarkitekt efter gymnasiet.
Jag hade funderat på om jag skulle gå samhälsvetenskapsprogrammet med beteende som inriktning eller om jag borde gå bild och form med inriktningen modedesign.

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du vill bli inredningsarkitekt! För inredningsarkitekt yrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken universitet/högskola utbildningen ges på. Gemensamt för de flesta, om inte alla utbildningar, är grundläggande behörighet. Denna behörighet får du av både Samhällsvetenskapsprogrammet och Estetiska programmet. Sedan finns det ofta också andra prover som står för den särskilda behörigheten och där urvalet görs på konstnärlig grund. Det kan handla om arbetsprover, skriftlig motivering och intervjuer. Exakt hur dessa ser ut kan som sagt variera. 

Gymnasietiden är därför ett bra sätt att kunna träna på detta som kan komma med på proverna och möjligheten att få nog med utrymme för kreativitet. Valet av program är helt upp till dig och vad som intresserar dig, ett tips är att läsa på om båda programmen och se vilken av de du tycker passar dig och dina planer bäst. Här kan du läsa om programmen: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet och https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet

Stort lycka till! /Aranja, SYV