Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


19 okt 2017
Vilka program måste man välja för att bli mäklare?
Kan man ta IB och bli mäklare?
Eller vilka pogarm måste man välja för att bli mäklare?

Svar:

Hej,

För mäklarutbildningar behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi. Om du t.ex. vill läsa Samhällsvetenskapsprogrammet, Humanistiska programmet eller Estetiska programmet behöver du lägga till matte 3b/3c för att bli behörig. Här kan du läsa om alla nationella program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020, de med en grön ring bredvid namnet är högskoleförberedande program och de med röda ringar är yrkesförberedande program. IB-programmet skiljer sig lite från de nationella programmen. Det är ett högskoleförberedande gymnasieprogram som du läser på engelska. Du väljer ämnen själv under det andra och tredje året, så väljer du läsa IB- programmet ska du se till att välja de kurser som ger dig behörighet till mäklarutbildningar. Här kan du läsa mer om IB-programmet: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

17 okt 2017
Hur ska jag välja gymnasieprogram?
hej jag heter Emma och jag vet inte vad jag vill bli, jag har funderat på psykolog men jag vet att man måste ha typ A i alla ämnen för att komma in på den utbildningen. Sen tänkte jag att jag kan gå natur för att ja gillar matte och läser redan matte 1c och i och med att den är så bred och jag vet inte vad jag vill bli men jag tycker inte om NO ämnena. Så då tänkte jag samhälle, men då så finns det en del utbildningar på som man inte kan komma in på man jag gillar samhälle men jag gillar inte språk och inte att skriva för den delen heller.

så mitt problem är att jag inte hittar nån inriktning som både är för dem som gillar matte samhäll men inte gillar no. så snälla kan du hjälpa mig att hitta nån inriktning som kan vara rätt för mig. sen är problemet att jag bor mitt ute i ingenstans så jag måste förmodligen flytta hur blir det jag bor i hultsfredkommun.
tacksam om jag får svar

Svar:

Hej Emma,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram. Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval. Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar.

Det är sant att det finns några utbildningar som du inte kan söka om du läser till exempel Samhällsprogrammet istället för Naturvetenskapsprogrammet. Men det utesluter inte att du fortfarande kan välja ett sånt yrke om du senare kommer på att du vill det. Vägen dit blir då lite längre eftersom du måste läsa till några kurser men det går. Det finns ju möjligheten att välja individuella kursval och extrakurser i gymnasiet. Går du Samhällsprogrammet kan du till exempel lägga till mattekurser och på så sätt få mer matte på Samhällsprogrammet .Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Men tar man inte ett beslut så får man heller ingenting.Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

15 okt 2017
Vilken linje ska jag gå om jag vill bli inredare?
Hej! Jag undrar vilken linje som skulle rekommenderas för mig som har ett stort intresse för kläder osv....Alltså jag vill i framtiden typ bli inredare. Någonting åt det hållet! Jag har hört att man typ kan bli inredare i klädbutiker? Vilken linje skulle rekommenderas då?

Svar:

Hej, 

Vad roligt att du har ett intresse för kläder och inredning! Inredning som ämne är oerhört populärt bland många idag vilket har resulterat i att gymnasieutbildningar landet över har infört inredning som ett valbart ämne eller inriktning. Många hantverksprogram har inredning som valbara kurser eller hela inriktningar, andra gymnasieskolor erbjuder profiler inom exempelvis homestyling. Även byggprogrammet har inredning som ämnen under gymnasieutbildningen. Här kan du läsa mer om skolor med denna inriktning: https://www.gymnasium.se/sok/inredning#moreAboutSearch

Egentligen kan du välja vilket gymnasieprogram som du vill och sedan läsa någon typ av inredningsutbildning efter gymnasiet. Du kan kolla på eftergymnasiala inredningsutbildningar här: https://www.studentum.se/utbildning/inredning-homestaging. Kanske kan du hitta något där som verkar intressant. Då ska du komma ihåg att kolla vilken behörighet som krävs för att gå den utbildningen. Många av dom kräver ingen speciell behörighet och då spelar det ingen roll vilket gymnasieprogram du går. Om det är en universitetsutbildning du vill gå så krävs minst högskolebehörighet så då ska du tänka på att skaffa dig det under din gymnasietid. 

Lycka till! /Petra,SYV