Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


16 maj 2018
Vad ska jag börja för program när jag flyttar?
Hej! jo det är så att jag går förtillfället på naturbruk, men byte till naturbruk på vårterminen i årskurs 2. Jag gick om 1 år för att jag skulle flytta, men nu ska jag flytta hem igen men nu är det inga skolor som tar emot mig eftersom jag inte gått så länge på naturbruk och har inte alla kunskaper som man fick i årskurs 1. Har ganska många betyg med mig sen innan så vet inte vad jag ska söka till för gymnasium, ska jag söka introduseringspogram?
Mvh elin

Svar:

Hej Elin, 

Vilken knepig situation! Du ska inte söka till ett Introduktionsprogram eftersom du har gymnasiebehörighet och redan har pluggat ett tag på gymnasiet. Jag skulle nog rekommendera att du först och främst funderade på vad du helst vill gå och sen försökte hitta en lösning för att kunna göra det. Om du till exempel helst vill gå Naturbruksprogrammet så kanske du får vara villig att börja från ettan. Eller, kan det finnas en möjlighet för dig att stanna och gå klart innan du flyttar? Det hade varit bäst om du gick och diskuterade igenom ditt beslut ordentligt tillsammans med din Studie-och yrkesvägledare på skolan du går nu. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 maj 2018
Ska jag välja Natur eller Teknik?
Hej! Jag har funderat mycket på vad jag ska välja när det är min tur att söka till gymnasiet. Jag slits lite emellan natur och teknik. Jag tycker mycket om fysik och dom andra no ämnena är också roliga. Men jag har svårt för matte. Jag är godkänt osv men jag tycker inte att det är särskilt kul. Jag har kollat på dom andra pogramen men jag har inte fastnat för någon av dom.
Mina frågor är:
Har teknik lika mycket matte som natur?
Har någon av pogramen mer fysik?
Om jag skulle välja teknik finns det någon inriktning som fokuserar mer på motorer och elektrisitet?
Vad är egentligen skilnaden emellan natur och teknikprogrammen?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Vad bra att du funderar på gymnasievalet! Hur mycket matte eller fysik som ingår i de olika programmen beror på vilken inriktning du väljer. Här kan du se exakt vilka kurser som ingår i Teknikprogrammet och dess olika inriktningar: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet#moreAboutSearch och här kan de se samma sak med Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch. Titta under rubriken Programstruktur på länkarna jag gav dig och jämför de olika utbildningarna. Då får du svar på dina frågor.

Lycka till! /Petra,SYV

11 maj 2018
Vad ska jag gå för program om jag vill jobba på Volvo?
Hej! Jag vill jobba hos Volvo i Torslanda efter mina skol och gymnasieår men vilken gymnasielinje ska jag då gå? Jag vet att det finns olika ”avdelningar” att jobba i hos Volvo men jag vet ännu inte vilken. Kan man ändå veta vilken gymnasielinje jag borde ta?

Svar:

Hej,

Jag tycker att du ska kontakta Volvo i Torslanda och be om att få komma på studiebesök eller "jobbskugga" någon som jobbar där. När man jobbskuggar får man följa med och se vad någon gör under sin arbetsdag. Du kan be att få göra det med flera avdelningar. Var tydlig med att du gör det för att du vill bestämma dig för vad du vill jobba med just där. Du kan sedan fråga vilka utbildningar de efterfrågar inom de olika avdelningarna och vilka gymnasieprogram som de tycker passar bäst. När du gjort det kan du läsa på mer om de gymnasieprogrammen. Här hittar du alla gymnasieprogram: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020.

Lycka till! /Petra,SYV