Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


13 aug 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
hej, jag är väldigt osäker på vad jag vill bli eller vad jag ska gå på för gymnasiet. jag valde först vård sedan ändrade jag mig då valde jag bygg och nu vill jag ändra mig igen, har du något tips på hur jag ska tänka för skolan börjar ju snart och jag har jätte mycket ångest. ifall jag väljer samhäll kan jag bli polis på det med mina 252,5 poäng?

Svar:

Hej,

Det viktigaste är att du går i gymnasiet, vilket program som helst, och får en gymnasieexamen. Efter gymnasiet kan du sedan fortsätta mot det mål du har just då. De flesta vet ju inte vad de vill göra efter gymnasiet redan innan de har börjat så man får vara lite flexibel och göra om sina planer efter hand. Är det polis du vill kunna bli just nu så kan du planera för det. 

För att vara behörig till Polisutbildningen behövs det grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2). I grundläggande behörighet ingår svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Du kan få behörigheten från alla högskoleförberedande program. Väljer du ett yrkesförberedande program kan du prata med skolan om att lägga till så många av kurserna du behöver som möjligt. Sedan läser du in de du saknar på Komvux/vuxenutbildning efteråt.

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Lycka till! /Petra,SYV

09 aug 2019
Vilken gymnasieskola kan förbereda mig för utlandsstudier?
Hej!
Jag är intresserad av naturvetenskapslinjen. Jag letar efter en som ger förberedelse inför utlandsstudier. Helst på engelska och med möjlighet till Cambridge Certificate (CAE). Jag tycker det kan vara lite svårt att veta vart jag ska leta, är det någonting ni kan hjälpa mig med? Det skulle vara till stor fördel om den skulle finnas i Göteborg eller annars någonstans i södra Sverige.

Svar:

Hej,

Då kanske du kan titta på International Baccalaureate. Hela din undervisning på International Baccalaureate är på engelska och efter din gymnasietid har du möjligheter att studera vidare varsomhelst i världen. Du läser förutom de sex ämnen som du själv får välja (du kan då välja motsvarande Naturvetenskapsprogrammet) inom IB-programmet tre ämnen som alla International Baccalaureate-elever läser världen över. Gå in på länken till International Baccalaureate ovan så ser du även vilka skolor som har programmet. 

Lycka till! /Petra,SYV

05 aug 2019
Vad ska jag göra om jag inte vet vilket gymnasieprogram jag vill gå?
Hej! Jag ska precis börja nian och jag har lite ont i magen eftersom det är nära gymnasietiden och jag har absolut ingen aning om vilken linje som jag vill gå

Svar:

Hej,

Du behöver inte oroa dig! Det sista året på högstadiet är för många en period då man börjar fundera på vilket gymnasieprogram man vill gå. Det första du ska göra är att läsa på om de program som finns. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Vill du ha lite inspiration och läsa om hur andra har tänkt kring sitt yrkes- och utbildningsval så kan du titta här: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/. När du har funderat lite så kan du gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan så får du hjälp med att komma vidare i tankarna. När du lagt lite tid på att läsa på och fundera så kommer det troligen kännas lättare att ta ett beslut. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin