Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


14 jul 2018
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej. Jag vill gärna gå på tenhults naturbruks gymnasium, men jag vill också gå en teater linje. Jag är osäker på om man kan göra så.
Jag har som stor dröm att få jobba med djur och hästar, men jag har också en dröm om att få vara med i filmer och teater pjäser. Om ni kunde hjälpa mig att välja rätt, så skulle jag bli tacksam. Mvh _ _.

Svar:

Hej,

Man kan tyvärr inte välja mer än ett gymnasieprogram. Men du kan ju alltid fortsätta med dina intressen utanför skoltid. Om du tillexempel väljer att gå naturbruk så kan du hålla på med teater på fritiden och tvärtom. Det kan kännas svårt att behöva välja bort nånting men du kan jobba med båda saker i framtiden oavsett vad du väljer på gymnasiet.Här kan du få lite mer tips på vad som är bra att tänka på inför gymnasievalet.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jun 2018
Vilket gymnasieprogram passar om man vill bli brandman?
Hej. Jag vill veta vad jag ska läsa för gymnasielinje eftersom jag vill bli brandman! Bor utanför Örebro.

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli brandman! För att bli brandman läser man en utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, det är inte en universitetsutbildning, men det är en eftergymnasial utbildning. Utbildningen heter Skydd mot olyckor och är två år lång och man får examen i säkerhets- och räddningsarbete. Efter det kan du bli Brandman. Här kan du läsa mer om utbildningen och vad som krävs för att bli Brandman: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/

Behörighetskraven för denna utbildning är följande: Examen från högskoleförberedande program eller examen från yrkesprogram. Om din examen är från ett yrkesförberedande program ska du ha med kurserna svenska 2 och samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b. Det betyder att du kan välja vilket program som helst. Väljer du ett högskoleförberedande behöver du inte tänka på att lägga till några kurser och om du går ett yrkesförberedande så ska du lägga till de två kurserna jag nämnde innan. 

Här har du en checklista på vad du kan tänka på i övrigt i ditt gymnasieval: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309.

Lycka till! /Petra,SYV

14 jun 2018
Vad ska jag välja för gymnasieprogram?
Hej! Jag är 14 år och ska välja gymnasium nu till vintern och jag har väldigt mycket ångest inför vad jag ska välja. Jag tycker det är väldigt jobbigt aven om andra säger att det inte spelar någon roll vad man väljer... Men jag vet liksom inte vad jag gillar. Har gjort erat test, den säger barn o fritid men jag vet inte om den passar mig verkligen. Visst gillar att lära ut å så men de finns ju så mycket att välja emellan. Aja min fråga till er är: Vad bör man tänka på inför gymnasievalet och om man inte vet vad man gillar vilken linje ska man gå?

Tack på förhand.

Svar:

Hej,

Jag förstår att det känns svårt att välja! En sak som du kanske kan fundera på och bestämma dig för är om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill studera vidare på högskola/universitet. Vill du kunna jobba direkt efter är ett yrkesprogram bra. Vill du kunna studera på högskola efteråt så kan det vara bra att antingen välja ett högskoleförberedande program eller se till att man kan få behörigheten från det yrkesprogram man väljer. Här kan du läsa en artikel om att inte veta vad man ska välja: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/stor-press-och-manga-val-11785.

Det är en bra idé att läsa på ordentligt om alla program, du hittar information om alla nationella program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020.

Lycka till! /Petra,SYV