Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


12 apr 2019
Vilka gymnasieprogram passar om jag vill bli inredningsarkitekt?
hej, jag vill bli en inredningsarkitekt men jag har undrat och letat efter information om hur jag ska bli en. Vilket linje skulle ni säga passar för att bli en inredningsarkitekt?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli inredningsarkitekt! För inredningsarkitekt yrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken universitet/högskola utbildningen ges på. Gemensamt för de flesta, om inte alla utbildningar, är grundläggande behörighet. Denna behörighet får du av alla högskoleförberedande program och även om yrkesprogram om du väljer till det. Sedan finns det ofta också andra prover som står för den särskilda behörigheten och där urvalet görs på konstnärlig grund. Det kan handla om arbetsprover, skriftlig motivering och intervjuer. Exakt hur dessa ser ut kan som sagt variera.

Det Estetiska programmet eller Teknikprogrammet kanske skulle vara intressanta för dig. Men det är inte något program som du måste gå så du kan välja det som du tror kommer intressera dig mest. Det kan vara bra att du oavsett vilket program du väljer lägger tid på att utveckla din konstnärliga förmåga så att du är beredd på de arbetsprover som kan komma.

Lycka till! /Petra,SYV

05 apr 2019
Har jag valt fel inriktning?
Hej!
Jag valde gymnasium nu i höst och ska börja nu efter jag slutat 9:an. Jag valde Samhällskunskap med inrikting media och kommunikation. Men jag tror att jag valt fel eftersom jag alltid har velat gått beteende och vill läsa vidare till psykolog. Men valde media för att det var enklare för mig med att skolan var närmare och jag slapp pendla och att skolan är finare.
Hur vet jag om jag valt fel och om jag ska byta? Vill gärna läsa vidare till psykolog inom kriminalvården eller socionom. Vad ska jag göra?

Svar:

Hej,

Det är bara några få kurser som skiljer inriktningarna på Samhällsprogrammet åt. Media och kommunikation innehåller dessutom precis som beteendeinriktningen en kurs i psykologi. För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av alla inriktningar på Samhällsprogrammet. Så du har inte valt fel med tanke på vad du vill göra efteråt. Du kan både bli psykolog och socionom efter den inriktnig som du har valt.

Lycka till! /Petra,SYV

05 apr 2019
Vilka gymnasieprogram passar om jag vill bli militär?
Hej vad ska jag välja för program om jag vill gå in i militär grundskola

Svar:

Hej,

Om man vill jobba inom det militära som soldat är det inte så viktigt vad man har läst på gymnasiet. Medan om man vill bli officer är det enklast att bli behörig om man väljer ett av de högskoleförberedande programmen. Det finns ju olika sätt att tjänstgöra som militär så du kan med fördel läsa mer om detta via denna länk: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/sahar-kan-du-tjanstgora/tjanstgoringsformer.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin