Hur hittar jag mitt gymnasieprogram? - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)Sök

Senaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?13 mar 2017
Hur kan man bli tolk?
hej! jag heter maya och jag vill bli tolk så vilket programm passar bättre för att man utbilda sig ?
MVH.
Maya.

Svar:

Hej Maya, 

Det finns olika former av tolk och många olika sätt att utbilda sig till dessa. T.ex. kan man bli kontakttolk, teckenspråkstolk eller skrivtolk. Det finns utbildningar på universitet, yrkeshögskolor och folkhögskolor, enstaka kurser och vissa företag kan till och med erbjuda en intern utbildning om man jobbar hos de. Det kan vara ett sätt att få reda på vilka behörighetskrav det finns, genom att kontakta ett företag som erbjuder tolk och fråga vad som behövs. Vanligast brukar vara universitetsutbildning, du brukar det finnas institution för tolkning och översättning. Ett grundläggande krav är att man är väldigt duktig på båda språken, t.ex. om man vill jobba som tolk i Sverige krävs det stora kunskaper i svenska och ett annat språk. Därför kan det vara ganska brett med vilka program som ger behörighet för att bli tolk. Här kan du läsa lite mer om det https://www.studentum.se/utbildning/teckensprak-tolk-oversattare

Lycka till! /Aranja, SYV

25 feb 2017
Vilket program passar om man vill bli Inredningsarkitekt?
Hej jag går i 9an. Jag vill bli inredningsarsitekt och undrade vilken linje skulle passa mig om jag inte är så särkilt bra på matte.
Undrade om samhälle inriktning konst design kan vara bågot bra att välja

Svar:

Hej, 

Roligt att höra om ditt intresse för inredning! För att studera till Inredningsarkitekt krävs det först grundläggande behörighet sedan brukar det oftast ligga mer vikt på speciella antagningsprover t.ex. att skissa, måla, motivera ens val samt intervjuer innan man kan bli antagen och börja. Exakt vad man behöver göra kan se lite olika ut beroende på var man läser utbildningen.

Alla program på gymnasiet har någon form av Matte, sedan finns det vissa program som läser högre kurser i Matte än andra. För att kraven till Inredningsarkitekt är grundläggande behörighet (och olika antagningsprov) kan man egentligen få det av alla program, tänk bara på att om det är ett yrkesförberedande program måste man själv lägga till vissa kurser för att bli behörig. Här kan du läsa mer om varje program och t.ex. titta efter hur mycket Matte det finns i varje: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. Programmet du har nämnt kan också passa om du är intresserad av det, du får den behörighet som krävs samtidigt som du kan komma igång med design och olika former av inredning redan i gymnasiet. Det är helt upp till dig vilket program du vill läsa!

Lycka till! /Aranja, SYV

13 feb 2017
Vilket program ska man välja för att bli psykiater?
Hej Syv!
Jag ska snart göra gymnasievalet och undrar vilken linje som passar bäst. Jag skulle vilja bli psykiatriker men orkar inte gå NaNa pga all plugg och ja gillar ba biologi. Skulle jag kunna skaffa behörighet till psykologiprogrammet första sen plugga vidare till psykiatriker?
Skulle jag kunna läsa till ämnen efter gymnasiet? Isåfall vilka?
Borde jag gå Vård och Omsorg eller Sambeteende då?
Tack för svar!!!!!

Svar:

Hej, 

Enligt Svenska psykiatriska föreningen ska man först utbilda sig till läkare och sedan specialisera sig på psykiatri. Läkarutbildningen är på 5,5 år och sedan gör man allmäntjänstgöring, AT på 18-21 månader för att få läkarlicens. Efter det kan man gå på en specialiserings utbildning som är på ytterligare 5 år för att bli psykiater. Behörigheten till läkarutbildningen är följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. För att få behörighet direkt är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap det enda sättet. Annars kan du, som du har varit inne på, välja ett annat program och lägga till de kurser som krävs. Samhällsvetenskapsprogrammet har inte något av dessa kurser i poängplanen och det kan bli lite tajt att få plats med alla kurser som krävs. Du kan, som du har nämnt, läsa dessa kurser efter gymnasiet för att bli behörig.

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program och det blir då ytterligare kurser som du måste lägga till för att bli behörig, även där kan det bli svårt att få plats med alla kurser under gymnasietiden. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en bra plan som passar det du vill göra. 

Lycka till! /Aranja, SYV