Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


13 okt 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej! Jag går nu i nian och har börjat fundera på gymnasievalet lite nu. Min dröm är att plugga på SLU i Uppsala till djursjukskötare, och det har det varit så länge jag kan komma ihåg. Det jag helst skulle vilja gå på gymnasiet är djurvård/djursjukvård men det jag funderar på är om man kommer man få den behörigheten som behövs för att komma in på djursjukskötarprogrammet efter det djurvårdsprogrammet? Så jag har tänkt på om det är bättre att välja typ naturvetenskap, så man får behörigheten, men det känns så tråkigt att välja naturvetenskap när det finns en linje som jag kan lära mig saker inom det jag vill jobba som senare. Kan man läsa kurser efter gymnasiet om det inte går att få dom i gymnasiet? Eller får man den behörigheten på naturbruk inr djurvård? Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vet vilken utbildning du vill gå! Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs dessa kurser:

  • Matematik 2a, 2b eller 2c
  • Naturkunskap 2 (alt Bi 1, Ke 1, Fy 1a eller Fy 1b1+1b2)
  • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 (generellt undantag gäller från kravet på Samhällskunskap 1a2)

Så länge du får de här kurserna så spelar det ingen roll vilket program du går. Så kolla med de skolor där du vill gå om de kan erbjuda dig de här kurserna.

Lycka till! /Petra,SYV

13 okt 2019
Vilka gymnasieprogram har biologi och kemi?
Hej! Jag undrar om det finns ett program som inte kräver ett särskilt högt betyg i matte, men som ändå kan hjälpa en att bli till exempel kemist eller sjuksköterska. Jag är nämligen mycket intresserad av kemi och biologi, men tycker matte är tråkigt. Finns det något program ni kan rekommendera?

Svar:

Hej,

Inget program kräver att du har högt betyg i matte för att kunna söka. Det är godkänt i matte som gäller för att vara behörig att söka. Kemi och biologi läser man på Naturvetenskapsprogrammet men där är det även mycket matte. En lösning kan vara att välja ett annat program och sedan kolla med skolan om det är möjligt att lägga till kemi och bilogi i sitt individuella val.

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. De kan man få från de flesta högskoleförberedande program bara man kan lägga till naturkunskap 2. 

Lycka till! /Petra,SYV

11 okt 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
bra inriktning på gymnasiet med dessa kurser: Engelska 6, Matematik 2a, b eller c och Fysik 1a eller 1b. Tack!!!

Svar:

Hej,

Den behörigheten kan du få från Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet samt de andra högskoleförberedande programmen om du kan lägga till dessa kurser (isåfall ska du fråga skolan om det). 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin