Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Hur hittar jag mitt gymnasieprogram?


11 maj 2023
Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej! Jag går i 8 an just nu men jag har hela mitt liv drömt om att jobba utomlands som volontär på ett animal rescue. Vilken linje är smartast att gå i gymnasiet så att jag kan få den utbildningen jag behöver för att få en chans att uppfylla denna dröm?
Ps: Suger på matte, har tänkt tidigare att jag kan gå Samhälle.

Svar:

Hej,

Man kan vara volontär på ett animal rescue oavsett vilket program man går. Men vill du ha en inriktning mot djur på gymnasiet så finns Naturbruksprogrammet med inriktning djurvård.

Lycka till! /Petra,SYV

11 maj 2023
Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej,
Jag undrar vilken linje och inriktning som är smartast att hänvisa ger mig mest möjligheter att lyckas som kirurg?
Ska man gå natur natur eller natur entreprenörskap?

Svar:

Hej,

Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning är det program som ger behörighet för det. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 apr 2023
Vad är det för skillnad mellan natur och ekonomi?
Hej!
Jag går i 8:an och har börjat fundera på gymnasie. Jag har hört att naturprogrammet ger mer behörighet till jobb i framtiden till skillnad från ekonomiprogrammet. Jag har ingen aning vad jag vill jobba med när jag blir äldre och jag vill gå någon av de två linjerna. Dock är jag inte jätteintresserad av något speciellt ämne och funderar på hur svårt naturprogrammet är i jämförelse med ekonomiprogrammet. Hur ska jag tänka och är det stor skillnad i hur mycket man behöver plugga i de respektive linjerna?
Mvh

Svar:

Hej, 

Den största skillnaden mellan ekonomiprogrammet och naturvetenskapsprogrammet är i kurserna man läser inom de olika inriktningarna. Ekonomiprogrammet har två inriktningar, den första är juridik, där läser man bl.a. affärsjuridik och filosofi. Den andra inriktningen är ekonomi där man t.ex. läser entreprenörskap och företagande. Här kan du läsa om ekonomiprogrammet och se vilka andra kurser man läser: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet

Även naturvetenskapsprogrammet har två inriktningar, naturvetenskap och samhälle och naturvetenskap. På den första inriktningen läser man bl.a. geografi och samhällskunskap 2. På den andra inriktningen läser man biologi 2, kemi 2, fysik 2 och matte 4. Här kan du läsa mer om naturvetenskapsprogrammet:
https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

När det kommer till matte läser man på ekonomiprogrammet till matte 2b, och på inriktningen ekonomi läser man även matte 3b. På naturvetenskapsprogrammet däremot läser man upp till matte 3b och på inriktningen natur, läser man även matte 4. Hur svåra de två programmen är beror på vad du själv har svårt eller lätt för så du kan titta på kurserna som ingår och fundera på vad du tror.

Lycka till med ditt val! / Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin