Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

GY 2011 - Gymnasiereformen

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: GY 2011 - Gymnasiereformen

Funderingar om gymnasiets nya system.
Hej!
Snart börjar gymnasiet och jag känner mig tveksam över gymnasiets nya system.

1. Hur funkar betygsättningen per termin och år?

2. Hur bedöms slutbetyget?

3. Vad händer om jag får D i alla ämnen på första året, andra året C och sista året A, vilken slutbetyg kommer jag få?

4. Om jag får C på ett NO prov, betyder det att jag inte kommer kunna få A som slut betyg även
om jag får resten A? Om nej, vad kan jag göra då? Kan jag komplettera?

5. Meritvärde och Meritpoäng? Vilken är skillnaden

6. Hur väljer man universitet efter gymnasiet?


Tack!

Svar:

Hej, 

1 & 2 - Varje ämne och kurs har kunskapskrav som är satta utifrån kursens centrala innehåll och långsiktiga mål. När det är dags för läraren att sätta betyg ska läraren utvärdera elevens kunskaper och kvalitet utifrån kunskapskraven. Om läraren saknar underlag för att sätta ett betyg, t.ex. på grund av hög frånvaro sätts ett streck (-) istället för ett betyg A-F. I kunskapskraven står det vad som krävs för att uppnå ett visst betyg. Betyget sätts vid kursens eller teminens slut. När det kommer till att få slutbetyg för t.ex. det första året, ska läraren utgå ifrån allting eleven har gjort under kursens gång genom att dokumentera alla kunskaper som eleven har visat. Sedan när läraren ska sätta ett slutbetyg analyserar och värderar läraren dessa kunskaper i relation till kunskapskraven för kursen. Du kan läsa mer om betygssättning här: https://www.skolverket.se/bedomning/betyg. 

3 - När du ska räkna ut ditt betyg i slutet av gymnasiet ska du först multiplicera varje betyg med kursens poäng. T.ex. om du har fått E (som är 10 poäng) på en 100poängskurs räknar du: 10 * 100 = 1000. Detta gör du på varje kurs du har läst och sedan plussar du ihop alla betygsvärden med varandra. Detta ska du sedan dela på antalet poäng du har läst under alla tre åren, för ett fullständigt program brukar detta ligga på 2500 poäng (2400 utan gymnasiearbetet som man inte räknar med). Resultatet blir då dina poäng, max kan man få 20,00 poäng. Här kan du läsa mer om det: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Rakna-ut-ditt-meritvarde/ och här kan du räkna ut dina poäng, t.ex. om du vill testa med betygen du skrev i din fråga: https://www.gymnasium.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/Gy-2011. 

4 - När ett betyg på en kurs ska sättas måste eleven uppnå alla målen för ett visst betyg. För betygen A, C och E krävs det att elevens kunskaper motsvarar beskrivningen av kunskapskravet i sin helhet, alltså att man uppnår alla delar av kunskapskravet för det betyget. För betyget D och B ska eleven ha uppnått det underliggande kunskapskraven i sin helhet och till övervägande del det som beskrivs på det överliggande kunskapskravet. T.ex. om en elev har uppnått alla kunskapskraven för betyget E och majoriteten av kunskapskraven för betyget C får eleven ett D i betyg. Detta kan du läsa om på den första länken. Dock är det väldigt svårt att säga hur det kan se ut för dig om du någon gång får ett C i betyg på ett prov. Som sagt måste läraren då utgå ifrån alla kunskaper du har visat under kursens gång i relation till kunskapskraven. Det kan finnas möjligheter att komplettera något om man ligger väldigt nära ett betyg, men även det är upp till läraren och hur det ser ut för eleven.

5 - Meritvärdet är det sammanlagda värdet av dina betyg som du räknar ihop i slutet av gymnasiet utefter ovanstående system. Meritpoängen däremot är ett visst antal extra poäng man kan få av vissa kurser i gymnasiet. De kurser som kan ge meritpoäng är Engelska 7, Moderna språk och Matte kurser. Max kan man få 2,5 meritpoäng. T.ex. om man läser Engelska 7 - 1 meritpoäng och Moderna språk 3 och 4 - 1,5 meritpoäng. Tillsammans blir det 2,5 poäng som man plussar på sina betyg. Om man får A i alla ämnen får man 20,00 poäng, detta plus 2,5 meritpoäng = 22,5 poäng som är meritvärdet. Du kan läsa mer om det här: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Rakna-ut-ditt-meritvarde/ och här kan du se vilka kurser som ger meritpoäng: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Meritpoang/. 

6 -  Det finns en period under våren och en period under hösten att söka till universitet/högskola. Det gör man på www.antagning.se. Där kan du söka på ett program och läsa om utbildningen och om behörighetskraven. När det är dags för dig att söka kan din studie- och yrkesvägledare på skolan hjälpa dig fixa ett konto på antagning.se, du kan även läsa mer om hur du gör på deras hemsida. Då kan du välja utbildningar du är intresserad av och skicka in din ansökan. Om du söker till utbildningar som börjar under hösten får du ditt antagningsbesked under sommaren.

Jag förstår att det kan kännas rörigt med all information, men använd dig av länkarna för att läsa på och prata med din studie- och yrkesvägledare när du börjar skolan som kan hjälpa dig! Du kan även prata med dina lärare som kan berätta mer om hur de sätter betyg och vad du kan tänka på! 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Vad är skillnaden på matte 1a och matte 1b?
Hej jag har alltid undrat vad som är skillnaden mellan matte 1a och matte 1b och vad är skillnaden med att läsa a kurser än kurser inom historia samhälle matte och alla möjliga ämnen påverkar det sen när man ska söka högskola
Svar:

Hej!

Matte 1a ingår i yrkesprogrammen. Den motsvarande mattekurs som ingår i ekonomiprogrammet, estetiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet och humanistiska programmet heter matte 1b. När du läser teknik- och naturvetenskapsprogrammet heter kursen matte 1c. Det är alltså kurser som är jämförbara med varandra men heter a, b eller c beroende på vilket gymnasieprogram du läser. Innehållen i matematik 1a, 1b och 1c skiljer sig lite åt, till exempel är matematik 1c som läses på Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet lite mer avancerad än matematik 1a och 1b.

Beroende på vilka kurser du läser i gymnasiet kan du få olika behörigheter när du ska söka vidare för att plugga på högskola. Till exempel måste du ha en särskild naturvetenskaplig behörighet för att kunna söka in till läkarprogrammet efetr gymnasiet osv.

Här kan du läsa om högskolebehörighet

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Hur gör man för att läsa in Matematik 2ab?
Har en dotter som tog studenten våren 2014, hon önskar läsa in matematik 2ab hur gör hon
Svar:

Hej!

För att läsa upp betyg/komplettera med gymnasiekurser är det oftast enklast att du vänder dig till vuxenutbildningen i din hemkommun, så gå in på kommunens hemsida för att hitta information och kontaktuppgifter.

Här kan du läsa mer om komvux

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Undantag för gymnasiebehörighet
Hej,
Behörighetskraven har ju ändrats inför ht 2011. Under info om GY 2011 här på gymnasium.se står det följande om behörighet:
"Undantag för behörighet till högskoleförberedande och yrkesförberedande program kan göras om eleven av personliga förhållanden har haft svårt att följa undervisningen i grundskolan."
Vad innebär detta mer exakt? Vem/vad avgör för vem och vad man kan göra undantag? Hur gör man för att åberopa undantag för behörighetskraven?
Svar:

Hej Cecilia,
Sedan vi fick in din fråga har vi uppdaterat texten utifrån Skolverkets hemsida. Enligt Skolverket kan man få dispens att ansöka till vissa program även om man inte har minst betyg E i engelska. I skollagens bestämmelse om dispens för behörighet anges två villkor för att få dispens.

För det första ska eleven på grund av personliga förhållanden inte ha haft möjlighet att delta i undervisningen i engelska under en betydande del av sin grundskoletid. I propositionen om en ny skollag anges att detta kan vara elever som nyligen anlänt till Sverige från ett land där engelska inte förekommit i skolundervisningen i någon större utsträckning. Det ges dock en öppning för att det även kan avse elever som av andra skäl inte kunnat delta i engelskundervisning i Sverige eller utomlands.

Det andra villkoret som ställs för en dispens är att eleven bedöms ha förutsättningar att klara studierna på det sökta programmet.

Det är huvudmannen för den sökta utbildningen som bedömer om den sökande är behörig eller inte (16 kap. 35 § nya skollagen).

Om man saknar gymnasiebehörighet kan man söka introduktionsprogram. Sök introduktionsprogram här.

Istället för Mediaprogrammet (MP)
Hej jag har en fråga. Det snackas om att media linjen kommer upphöra 2011 att inga mera kommer få gå media. Vad kan man gå istället som liknar media? Jag skulle vilja gå något med inriktning på fotografering.
Svar:

Hej!

Ja Medieprogrammet kommer att försvinna med GY 2011. Istället kan du välja på Estetiska programmet (ES), Estetik & media eller Samhällsvetenskapsprogrammet (SA), Medier, info & kommunikation. Där är det Estetiska programmet en mer praktiskt än det Samhällsvetenskapliga men båda programmen ger dig högskolebehörighet.

Utlandsstudier efter GY2011
Hej!
Jag ska börja 1:an nu till hösten. Om ett år -till årskurs 2-kommer jag åka som utbytesstudent under ett år och kommer alltså gå 2:an med en årskurs yngre än mig (95:orna). Jag undrar då hur det blir med den nya gymnasiereformen? det kommer väll inte bli så att man får gå om 1:an för då kommer det väll bli ganska många elever som får gå om?

Hade tänkt att prata med min nya SYV men funderar väldigt mycket på detta så jag uppskattar verkligen ett svar!

MVH Amanda
Svar:

Hej Amanda!

Det är bra att du planerar att kontakta din SYV på skolan du ska börja på, och att du är ute i så god tid.

Jag tror inte att du kommer behöva gå om ditt första år på gymnasiet. Däremot kanske du inte kan få allt tillgodoräknat som du har läst utomlands utan får börja årskurs två på gymnasiet när du kommer tillbaka till Sverige igen, precis som du sa.

Det kan ändå vara skönt att veta vilken klass du ska börja i när du kommer tillbaka och vilka ämnen du kan få tillgodoräknade. Så prata med sin SYV så ni kan förbereda ditt år utomlands.

Lycka till med utlandsstudierna!

Med Vänlig Hälsning
Linda på Gymnasium.se

Arbeta med djur och natur utomlands
Jag vill jobba utomlands, lära mig mer språk, jobba med djur och natur.
Är samhälle-språk ett bra gymnasieval? Eller ska jag gå Natur, bara för att jag gillar djur och natur? :)
Ska man byta namn och ändra samhälle programmen snart? hörde att det skulle ändras, kommer samhälle-språk programmet fortfarande innehålla samma saker och vara likadan om det ändras? Och hur många poäng behöver man för att komma in på samhälle-språk programmet?
Svar:

Hej!

Nu vet jag inte riktigt när du ska börja gymnasiet. Om du ska börja till hösten är det sent att ändra ditt val och programmet du läser då är det du sökt till nu under våren.

Om du ska börja gymnasiet till hösten 2011 så söker du till de nya programmen. Här kan du se vilka program du kan söka till år 2011

Om du vill arbeta med djur, som veterinär eller djurskötare behöver du antagligen studera vidare på högskola eller universitet. Naturvetenskapsprogrammet (NV) kan ge dig behörighet till veterinär och djusskötarprogram på högskola eller liknande.Naturbruksprogrammet kan också vara intressant men för att vara säker på behörigheten efter naturbruksprogrammet bör du prata med din SYV på skolan. Skillnaden mellan NP och NV är att NP innehåller mer praktisk undervisning än NV. Dina språkkunskaper kan du bevara eller utveckla genom valbara kurser eller individuellt val.

Det finns också Specialutformade program som innehåller både samhälls- och naturämnen. Var dock noga med behörigheten till högskolan sedan om du planerar att studera vidare.

Läs om Naturvetenskapsprogrammet NV
Läs mer om Naturbruksprogrammet NP

Naturvetenskapsprogrammet NV inriktning Naturvetenskap kommer fortfarande att finnas till hösten 2001 liksom Naturbruksprogrammet. Mer om ämnesplanerna för programmen kommer upp på sajten så fort de fastställts av Skolverket.

Vad gäller intagningspoängen så kan du hitta dem i faktarutan högst upp på varje utbildnings presentation. Du letar efter utbildningar genom sökfältet högst upp på startsidan.

Lycka till inför ditt gymnasieval!

Med vänlig hälsning
Linda på Gymnasium.se

Visar 1-7 av 7 frågor

Annonser